Home   Blog   Ask me anything: over mijn hoogsensitiviteit!

Ask me anything: over mijn hoogsensitiviteit!

pioenrozen

Hieronder beantwoord ik een paar persoonlijke vragen over mijn hoogsensitiviteit. Heb je nog een andere persoonlijke vraag? Laat het onder de blog weten!

1. Hoe ben jij erachter gekomen dat je een HSP bent en wie dit heeft gediagnosticeerd?

Vooropgesteld; hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid is geen ziekte en geen officiële diagnose. Wel kun je er zelf achter komen of je hoogsensitief/hooggevoelig bent. Ik ontdekte dat door tijdens mijn middelbare schoolperiode over hoogsensitiviteit te lezen op internet en in boeken en door een test te doen. Overigens ontdekte ik pas jaren later dat de test die ik deed achterhaald was, en ontwikkelde ik een vernieuwde, verbeterde HSP test :).

2. Waarom help je hoogsensitieve vrouwen?

Ik geloof dat je hart en passie volgen je blij maakt en energie geeft: dat doe ik daarom dan ook graag :). Ik ontdekte hoe langer ik bezig was met hoogsensitiviteit, hoeveel invloed je geslacht kan hebben op je leven, gevoel en energieniveau. Mannen menstrueren bijvoorbeeld niet.

Ik zie nog veel vrouwen die hun hoogsensitiviteit nog niet beheersen, wat tot vermoeidheid en een ongelukkig gevoel kan leiden. Uit eigen ervaring weet ik hoe dat is en wat helpt om hieruit te komen.

Ik geloof dat hoogsensitiviteit een prachtige kwaliteit is en energie kan geven, mits je weet hoe je hoogsensitiviteit beheerst en vóór (in plaats van tegen) je laat werken. Het is mijn passie, een gevoel wat diep vanuit mijn hart komt om hoogsensitieve vrouwen met hbo/academisch werk- en denkniveau hierbij te helpen. Vandaar dat ik mij hierin heb gespecialiseerd. Ik geloof dat hoogsensitieve vrouwen de wereld iets prachtigs te bieden hebben en dat het tijd is om je licht te laten stralen, zodat de wereld nog mooier en liefdevoller wordt :).

3. Ben jij aan de anti depressiva geweest?

Nee. Alhoewel ik me lang depressief voelde (in deze blog deel ik daar meer over; ik was soms zo moe dat ik het niet meer zag zitten) voelde ik dat anti depressiva mijn klachten niet zou oplossen en de oorzaak niet zou wegnemen, maar zou onderdrukken.

Op een gegeven moment ontdekte ik dat mijn depressieve gevoelens door een vitamine B12-tekort werden veroorzaakt. Dat werd, na jaren worstelen met artsen en vele artsen te hebben gezien, op een gegeven moment juist onderzocht en behandeld (met injecties). Toen bloeide ik op en zat ik lekker in mijn vel :).

vitamine B12 ampullen

4. Wat heeft jouw lichaam?

Mijn lichaam heeft een lichte scoliose (een draaiing in mijn rug) en is hypermobiel: ik kan me met yoga bijvoorbeeld in allerlei bewegingen ‘wurmen’, met als gevolg dat mijn ruggenwervels scheef kunnen staan en ik rugklachten krijg. Gelukkig heb ik dat nu onder controle en heb ik er geen last van.

Daarnaast neemt mijn lichaam niet optimaal stoffen (zoals vitamine B12, vitamine D en ijzer) op/houdt die ze niet goed vast. Dat is iets waar ik rekening mee dien te houden en voor wordt behandeld.

Verder stolt mijn bloed soms niet optimaal. In de praktijk kan ik hierdoor sneller blauwe plekken ten opzichte van anderen krijgen.

5. Waarom deel je niet telkens over wat jouw lichaam ‘anders’ ten opzichte van anderen doet?

Ik maak mijn blogs op gevoel. Ik ben van mening dat wat mijn lichaam heeft in eerste instantie niet zo van belang is voor jou, maar dat je er wellicht meer aan hebt hoe ik ermee omga. Mijn doel is om mensen te inspireren en helpen :).

Omdat mijn vitamine B12 op peil houden het meeste van mijn tijd en aandacht vraagt (ik krijg elke 3 dagen een injectie met B12) en er nog heel veel misverstanden over bestaan en er relatief veel onjuiste behandelingen worden gegeven deel ik daar het meeste over.

6. Heb je nog last van vermoeidheid?

In mijn visie zijn er 2 soorten vermoeidheid: enerzijds is er een ‘gezonde’ vermoeidheid, die aangeeft dat je lichaam moe is en toe is aan rust en wil slapen. Dat heb ik ook, ik ben ook een mens ;).

Anderzijds is er een ‘ongezonde’ slopende vermoeidheid die je leven bepaalt, in plaats van dat jij je leven voluit leeft. Slapen helpt dan niet om je energieker te voelen. Ik heb jaren last gehad van dat type slopende vermoeidheid en voelde me geleefd door mijn vermoeidheid. Dat veranderende toen ik mijn hoogsensitiviteit leerde beheersen en mijn lichaam en juist werd onderzocht en behandeld. Daarom krijg ik nu elke 3 dagen een injectie met vitamine B12. Ik kan nu weer écht leven. In het tijdschrift Libelle vertelde ik daar meer over.

Ik dien me overigens wel aan mijn behandeling te houden (zie vraag 4) en bijvoorbeeld injecties te nemen; als ik deze per ongeluk vergeet, keert de vermoeidheid terug en krijg ik er last van. Vergelijk mijn lichaam met een emmer water waar gaten inzitten; deze moet ook continu met water worden aangevuld, anders raakt die leeg. Er bestaat (nog) geen medicijn dat mijn lichamelijke ziekte doet laten verdwijnen. Dit is vergelijkbaar met iemand die diabetes heeft; zo’n iemand heeft ook insuline nodig om zich goed te voelen en om te leven. Zonder B12-injecties kunnen mensen in een rolstoel belanden en zelfs overlijden.

7. Doe jij jouw website zelf?

Ik schrijf mijn eigen teksten en vind het ook tof om afbeeldingen zelf te kiezen. De techniek wordt gedaan door anderen. Ik ben niet zo technisch ;).

8. Wat eet jij eigenlijk? Waarom eet je vegetarisch?

Er bestaat geen standaard ‘HSP dieet’. Wat positief voor iemand is, is heel persoonlijk en hangt samen met jouw unieke darm-microbioom. In deze blog deel ik daar meer over, ook hoe jij kunt laten onderzoeken welke voeding positief is voor jouw darm-microbioom.

Ik eet waar ik me prettig bij voel; zo veel mogelijk biologisch en vegetarisch.

Er bestaan allerlei redenen waarom mensen vegetarisch eten. Ik eet vaak vegetarisch omdat dit prettig voelt. Vlees vond ik al nooit zo lekker. Toen ik als kind ontdekte dat ‘vlees’ écht vlees van een dier was die hiervoor geslacht werd, voelde dit voor mij onprettig. Daarnaast vind ik het fijn dat ik door mijn vegetarische levenswijze mijn steentje bijdraag aan een beter milieu.

Ik vind overigens niet dat een lichaam moet lijden, als deze perse dierlijke stoffen nodig heeft. Als ik voel dat mijn lichaam behoefte heeft aan vlees/vis zal ik hier naar luisteren.

9. Vragen over mijn interview in Flair:

Flair interviewt Femke de Grijs over hoogsensitiviteit

Waarom waarschuw je mensen niet als ze ziek zouden worden of bijna zouden overlijden? Deed je dat niet omdat er al niets meer aan te doen was?

Klopt. Als ik waarneem dat mensen ziek zouden worden of bijna zouden overlijden, neem ik waar dat er niets meer aan te doen is. Het voelt niet prettig om dat met de desbetreffende persoon te delen. Ik zou het bijvoorbeeld zelf niet prettig vinden als ik op straat loop en er een wildvreemde naar mij toeloopt, die zou zeggen dat ik ziek zou worden of zou overlijden. Daarom doe ik het ook niet bij anderen ;).

Is hoogsensitief hetzelfde als paranormaal en helderziend, – voelend – wetend -horend en ruikend zijn?

Leuke vraag, ik zou daar uren over kunnen praten en een boek over kunnen schrijven ;). In mijn training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw ga ik er daarom verder op in en deel ik onder meer:

  • Of je hoogsensitief bent. En als je hoogsensitief bent je wellicht ook paranormaal bent.
  • Of als je paranormaal bent, je wellicht ook hoogsensitief bent.
  • Wat je met je paranormale waarnemingen kan en hoe je deze kan ontwikkelen. Zodat je waarnemingen en gave voor je werkt (en je ondersteunt en energie geeft), in plaats van dat je er last van hebt.
  • Wat je paranormale waarnemingen betekenen.

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs
Klik hier meer informatie over de training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw en hoe je mee kan doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

P.S. Heb je een persoonlijke vraag voor wellicht een volgende keer? Laat die dan hieronder achter bij de reacties!

Deze blog werd gepubliceerd op 18 juni 2016 en werd geüpdatet op 5 november 2022

4 reacties op “Ask me anything: over mijn hoogsensitiviteit!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. L. Nieuwenburg avatar
    L. Nieuwenburg

    Hallo Femke, wat mij opvalt is dat je heel veel schrijft/spreekt over hoog gevoeligheid bij “hoger opgeleide vrouwen”!
    Is dit jou specifieke doelgroep?
    Merk dat er veel behoefte is de juist “lager opgeleide doelgroepen”…

    Mvg,
    Lynn Nieuwenburg

    1. Femke de Grijs avatar

      Hoi Lynn,

      Klopt, als je in de blog op het blauwe woord ‘hoger opgeleide’ klikt, kun je daar meer informatie over vinden :).

      Groetjes,
      Femke

  2. Aleida Lindenbergh avatar
    Aleida Lindenbergh

    Hallo Femke, hoe ben je erachter gekomen dat je tekorten had zoals vitamine D en vitamine B 12?
    Deze vraag stel ik voornamelijk voor mijn dochter, die net als ik hooggevoelig is en veel last heeft van vermoeidheid .Ze is ook vegetariër, gebruikt wel een voedingssupplement speciaal voor vegetariërs naast een redelijk uitgebalanceerde voeding.
    Alvast bedankt voor je reactie en hopelijk advies,
    Aleida

    1. Femke de Grijs avatar

      Hoi Aleida,

      Dat heb ik via bloedonderzoek ontdekt. Houd er rekening mee dat als iemand vitamine B12 suppletie gebruikt, dit de bloedwaarden verdoezelt/maskeert en de échte B12 waarde en een mogelijk tekort niet ‘goed’ te meten valt.
      Op https://femkedegrijs.com/vitamine-d-tekort-oorzaak-van-vermoeidheid/ en https://femkedegrijs.com/vitamine-b12-tekort-en-vermoeidheid-wat-kun-je-doen-4-tips-voor-hsp/ kun je er meer over lezen.

      Groetjes,
      Femke

Scroll naar boven