Home   Blog   Els Basten over hoogsensitiviteit en vermoeidheid

Els Basten over hoogsensitiviteit en vermoeidheid

Els Basten profielfoto

Els Basten vertelt in deze gastblog over haar hoogsensitiviteit. Laat je inspireren!

Mijn naam is Els Basten, 29 jaar. Femke vroeg mij om een stukje te schrijven over HSP. Wat ontzettend leuk!

1. Wat betekent hoogsensitiviteit voor jou?

Hoogsensitiviteit betekent voor mij een gevoeligheid op spiritueel niveau. Het sterk voelen van emoties van anderen, het zelf diep ervaren van emoties en moeten leren wat van mij is en wat van de ander. Hoogsensitiviteit zie ik als iets heel moois, op het moment dat je ermee weet om te gaan.

2. Hoe kwam jij in aanraking met het begrip hoogsensitiviteit en wat heb jij er toen mee gedaan?

Ik wist niet dat ik hoogsensitief was totdat ik er last van kreeg. Geluiden, licht, drukte, het was mij op een gegeven moment allemaal teveel. Overgevoelig voor de meest gangbare dingen. Ik had het chronisch vermoeidheidssyndroom en kwam door het lezen hierover ook in aanraking met het begrip hoogsensitiviteit.

3. Wat vind je leuk aan hoogsensitiviteit?

Vooral als ik aan het werk ben, is hooggevoelig zijn erg behulpzaam, want ik voel wat er in iemand omgaat, zonder dat iemand het helemaal hoeft te beschrijven, wat vaak juist zo moeilijk is. En in mijn werk met dieren is het heel fijn, omdat dieren het hun baasjes niet zelf kunnen vertellen.

4. Wat vond je niet leuk aan hoogsensitiviteit?

Mijn hooggevoeligheid vond ik eerst vooral heel erg lastig. Toen ik ziek was, weerhield het mij er bijvoorbeeld van om regelmatig bezoek te ontvangen of naar buiten te gaan, omdat elke prikkel teveel was. Terwijl het juist zo goed zou zijn om ook wat afleiding te hebben.

Ik vond het soms best wel lastig om zo sensitief te zijn, omdat ik alles van anderen voelde. En het vervelendste was: ik wist niet meteen dat het van een ander was. Ik kon me ineens heel verdrietig voelen en had geen idee waar dat vandaan kwam. Ik verbond er dan iets aan dat van mij was en dacht wel: jee wat is dit intens zeg.

Later kwam ik erachter dat het niet van mij was, maar van een ander. Hier heb ik heel hard aan gewerkt om te leren herkennen wat van mij is en wat van een ander en dat maakt het een stuk makkelijker om ermee om te gaan. Ik kan het nu makkelijker loslaten.

Wat vind je nu (soms) niet leuk aan hoogsensitiviteit?

Zeker toen ik net mijn praktijk startte, vond ik het soms wel een uitdaging om in mijn privéleven met mijn gevoeligheid om te gaan. Ik heb geleerd me voor andere energieën af te schermen en heb een goede balans gevonden in werk en privé. Iedereen blijft altijd leren en ik merk dat het allemaal makkelijker wordt, niet dat de situaties veranderen, maar wel hoe ik ermee omga.

5. Wat heeft jou geholpen/helpt jou bij jouw hoogsensitiviteit?

Uiteindelijk heb ik deze overgevoeligheid durven omarmen, wat mij heel veel doorzettingskracht, moed, energie en tijd heeft gekost. Ik heb zelf begeleiding van een teacher (gehad) en ook mijn eigen engelen en lichtwezens om hulp gevraagd. Ze hebben mij veel geleerd en uitleg gegeven. Achteraf gezien begrijp ik mijn levensweg veel beter dan op het moment dat ik middenin mijn ziekte zat. De angst en onzekerheid en onmacht die het met zich meebrengt zijn zulke grote blokkades in het voelen van je ware zelf en daar begint het vaak mee.

Els Basten paard

Toen ik meer contact kreeg met mijn hogere zelf, mijn lichtwezens, de engelen, gingen er vele deuren voor mij open. Mijn kracht ligt in het opsporen van blokkades (op emotioneel, mentaal, lichamelijk en spiritueel niveau) en het elimineren hiervan, zowel bij mens als dier.

Het communiceren en werken met dieren heeft mijn eigen hond Noah mij geleerd. Het is zo bijzonder om met mensen en dieren te werken die uiteindelijk weer in hun kracht komen te staan en in zichzelf gaan geloven! Ik houd van mijn hooggevoeligheid, omdat het mijn ware zelf is en ik van daaruit leef. Het is een lange weg geweest om het allereerst te kunnen herkennen, en daarna toe te passen en mee te leven.

6. Wat doe jij in je dagelijks leven met jouw hoogsensitiviteit (professioneel en/of hobbymatig)?

Ik voel het als mijn missie om nu anderen te helpen met dezelfde of juist hele andere klachten, omdat de weg niet altijd zichtbaar is voor iemand als je ergens middenin staat en geen overzicht meer hebt.

En dat is geweldig om met mijn eigen ervaring anderen te leren hoe zij hier beter mee om kunnen gaan. Ik ben zo dankbaar voor alle mooie mensen op mijn pad, want iedereen die mij om hulp vraagt, helpt mij ook weer een stukje verder in mijn ontwikkeling. En op die manier wordt de wereld ook weer een stukje mooier.

In mijn dagelijkse leven ben ik veel met dieren bezig, zowel in mijn privéleven als in mijn werk. Ik ben coach en therapeut voor mensen en voor dieren. Dit maakt mijn werk heel afwisselend door zowel met mensen als met dieren te werken.

7. Wat is jouw tip voor andere HSP, en/of wat wil je andere HSP graag meegeven?

Hoop is hierbij heel belangrijk. Zonder hoop is er geen reden meer om iets te doen. Geloven in jezelf, in wie je bent, in wat je kunt, is zo belangrijk. Weten dat je het waard bent om je goed te voelen en uit te dragen wat jij aan de wereld te geven hebt.

KRO De Wandeling

Els is hieronder te zien in het programma KRO De Wandeling, waarin zij onder andere wat vertelt over Chronische Vermoeidheid. Een kijk tip!

Els schreef tevens het boek ‘Verborgen geluk‘.
het verborgen geluk Els Basten
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Fotos’ van Els in deze blog: Nathalie Bauland Fotografie

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 8 april 2013 en werd geüpdatet op 5 februari 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven