Vermoeidheid oorzaak en 3 tips door Remco Claassen

Een visie van Remco Claassen, interessant voor als je als hoogsensitief persoon wel eens last hebt van energie dat ‘weglekt’ of last hebt van vermoeidheid.

  • ‘Als je niet weet wat je wilt
  • niet weet wie je ‘bent’
  • en niet weet wat je kunt

dan vreet het leven energie en dat geeft op termijn ellende en ergernis. En ook hier bestaan de vicieuze cirkel en de ‘vermenigvuldiger’.

Naarmate je het zicht op wat je werkelijk wilt of wie je ‘echt bent’ verder kwijtraakt -waardoor je congruentie afneemt, je je passie kwijtraakt- zal het met je energie steeds verder bergafwaarts gaan. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om een positieve doorbraak te realiseren, omdat je daarvoor immers veel energie nodig hebt en die ben je in de loop van het negatieve proces steeds meer kwijtgeraakt.

Deze conclusie is eenvoudig te staven. Mensen die te lang incongruent zijn geweest, te ver zijn afgeraakt van hun passie en talent, hebben te veel energie verloren. Deze mensen ervaren een ‘burn-out’. Weg energie, een volledig lege materie.

Mensen met een burnout hebben stuk voor stuk te lang gedaan wat:

  • ze eigenlijk niet wilden (mission)
  • te lang gedaan wat eigenlijk niet bij hen paste (character)
  • of structureel dingen gedaan die boven of onder hun capaciteit liggen (competentces).
  • Of een combinatie van de drie.Sociaal, mentaal, emotioneel en fysiek kan dit wreken.

Het is niet altijd eenvoudig om vast te stellen of je in je leven congruent bent of niet. Een in alle heftigheid losgebarsten burn-out kunnen we nog wel herkennen, maar het wordt lastiger als je minder ver van ‘je pad’ bent afgedwaald. Dan gaat het eigenlijk best oke met je, maar toch ook weer niet helemaal. De voorraad van energie wordt minder, maar niet aangevuld. Je weet nog niet wat de oorzaak daarvan is, je wordt je alleen langzaam bewust van de consequentie.

Als je energie gestaag terugloopt, betekent het bijvoorbeeld dat je niet langer goed in staat bent om die competenties in te zetten die nodig zijn om je doelen te bereiken, waardoor je steeds verder gefrustreerd raakt, wat een nog groter energielek oplevert, waardoor het negatieve proces steeds sneller gaat. Dat betekent dan ook dat je bij jezelf op zoek zult moeten gaan naar het lek.

Met behulp van deze vragen kun je ontdekken waar je energie van krijgt, maar vooral ook waar een energielek zit. Doe dit bijvoorbeeld voor, tijdens of na een specifieke situatie:

  • Hoe kijk je ergens naar uit?
  • Hoe voel jij je terwijl je het doet?
  • Hoe kom jij er vandaan?

En wie dat eenmaal heeft vastgesteld kan op zoek gaan naar manieren om het een volgende keer anders te doen -en zo dat lek te dichten.’

Meer weten?

Mijn ervaring is dat elke vermoeidheid uniek is en vraagt om grondig onder de loep genomen te worden op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Met mijn intuïtie ‘voel’,  ‘weet’ en/ of ‘zie’ ik snel blokkades. Als Toegepast Psycholoog en ervaringsdeskundige op het vlak van hooggevoeligheid en chronische vermoeidheid ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hoogsensitieve mensen, die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze productiever kunnen zijn. 

Aanvullende blogs:

HSP Nieuwsbrief
Ontvang extra tips voor meer energie!

Reacties worden gewaardeerd!