Home   Blog   Yoga en meditatie: over de link hiertussen en boeiende documentaires voor HSP

Yoga en meditatie: over de link hiertussen en boeiende documentaires voor HSP

yoga tijdens zonsondergang

Yoga en meditatie hebben een link. Ontdek er hier meer over (ook waar het je bij kan helpen) en vind inspirerende wetenschappelijk onderbouwde documentaires en ervaringsverhalen.

Yoga betekenis

Yoga betekent oorspronkelijk levenswijze of levenskunst, waarbij je bewust balans en duurzaam geluk in je leven creëert.

Eerst yoga, dan meditatie

Centraal bij yoga staan deze 8 stappen van Patanjali; oorspronkelijk vormen de eerste 4 stappen Hatha Yoga. In het Westen zijn met name stap 3 en 4 bekend; de lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen en wordt dit door hen ‘yoga’ genoemd.

Daarom spreken mensen er ook wel over dat er eerst yoga (lichamelijke oefening) en dan meditatie wordt gedaan. Het is een misverstand dat dit altijd zo ‘moet’; het kan bijvoorbeeld ook samen gaan.

Wat is Hatha yoga?

  • In het Sanskriet (een taal uit het oude India) betekent ‘Ha’  ‘zon’. In  China wordt deze energie vaak Yang genoemd. Alhoewel wat mannelijk en vrouwelijk is vaak sterk cultureel gekleurd is, wordt deze energie vaak in het Westen als pittig en mannelijk ervaren;  Poweryoga sluit hier op aan.
  • In het Sanskriet betekent ‘Tha’  ‘maan’, in China wordt deze energie ook vaak Yin genoemd. Deze energie wordt vaak in het Westen als zacht en ‘vrouwelijk’ ervaren; Yin Yoga sluit hier op aan.

Hoogsensitiviteit

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP kunnen bovenstaande energieën intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP.

Wat kun je met Hatha Yoga?

Door met beide, verschillende energieën bezig te zijn in je leven en bijvoorbeeld zowel Poweryoga en Yin yoga lichaamsoefeningen te doen, kun je balans creëren. Beide energieën zijn met elkaar verbonden, zoals de dag niet zonder de nacht kan.

Over het algemeen staat in onze Westerse Samenleving met name ‘Ha’ of ‘mannelijke’ energie centraal; de energie van ambities, hard werken en alsmaar doorgaan. Dit kan leiden tot oververmoeidheid en/of een burn-out. Voor uitgeputte HSP is Yang Yoga/Poweryoga dan te intens.

Tip voor vermoeide HSP:

Vermoeide hoogsensitieve mensen hebben vaak baat bij Yin Yoga; deze zachte energie helpt je gevoelige zenuwstelsel vaak om te ontspannen, zodat binnen gekomen prikkels verwerkt kunnen worden en je ruimte maakt voor nieuwe energie.

Bij Yin yoga worden lichaamshoudingen relatief lang aangehouden, wat doorwerkt op de weefsels in je lichaam. De lichaamshoudingen bestaan vaak uit vooroverbuigingen en houdingen op de grond. Hier vind je een voorbeeld van een yin yoga oefening.

Wat is meditatie?

Met name stap 5 tot en met 8 van Patanjali zijn gericht op meditatie, al kun je ook een meditatieve toestand ervaren bij de andere stappen. Tijdens meditatie ben je bewust bezig om jouw denkvermogen en bewustzijn te sturen en balans te ervaren, dit kun je doen door je aandacht:

  • Ergens op te richten, zoals op een vlammetje van een kaars of  een mantra.
  • Of door ‘gewoon’ te Zijn en enkel waar te nemen wat zich aandient. Deze vorm van meditatie wordt  in zijn oorsprong ook wel Mindfulness genoemd. Je bent tijdens Mindfulness aanwezig in het Nu, waarbij Alles er mag zijn. Je identificeert je als het ware niet met gedachten die langskomen, je laat ze bijvoorbeeld gaan als voorbij drijvende wolkjes.

voeten van iemand die yoga doet
Lichaamshoudingen, adamhalingsoefeningen en meditatie zijn zeer effectief en helpen  onder andere je lichaam, gevoelens en gedachten te ontspannenThe Scientific medical network doet onder andere wetenschappelijk onderzoek hiernaar.

4 documentaires met een redelijk rationele/wetenschappelijke visie:

De onderstaande documentaires gaan verder op yoga en meditatie in.

1. Free the mind

Neurowetenschapper en Professor Richard Davidson, verbonden aan de Waisman Center van de Universiteit van Wisconsin onderzoekt de effecten van meditatie en yoga op onder andere de hersenen. Free the Mind is een documentaire door Phie Ambo. We zien hoe oorlogsveteranen en kinderen (waaronder Will die de diagnose ADHD heeft gekregen) in een wetenschappelijk onderzoek aan de slag gaan met yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen en wat dit met hen doet. Interessant als je van de wetenschap houdt en inzicht wil hebben in wat voor effecten yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen hebben op je gedachten, emoties en lichaam.

Update 18-8-2023: deze documentaire is niet meer te bekijken via NPO Start.

free the mind

2. The Secret

The Secret is uitgegeven als boek en film. Deze film, met diverse wetenschappers gaat in op de kwantumfysica en hoe jij jouw werkelijkheid met jouw gedachten bepaalt. Het belicht de kracht van jouw gedachten. Wat dat betreft vind ik dit een interessante film en zeker een aanrader.

Vanuit mijn holistische visie ‘missen’ er wat belangrijke aspecten in deze film:

  1. Ik vind de film relatief veel op de toekomst en materie gericht en er wordt in mijn visie te weinig aandacht besteed aan de kracht van het Nu en accepteren van wat is. Door de huidige realiteit te accepteren bijvoorbeeld op materieel, emotioneel en mentaal niveau en er niet tegen te ‘vechten’, kun je ook veel ontspanning, rust en energie ervaren.
  2. Ik mis daarnaast het aspect van karma en vorige levens. Zo heeft vermoeidheid in mijn visie een boodschap en wil het je wat vertellen, bijvoorbeeld om te leren ontspannen of ‘nee’ te leren zeggen. Juist door te luisteren naar de boodschap van iets waar je weerstand tegen ervaart, en dit in je gedachten grondig te onderzoeken kun je in mijn visie ook blokkades overwinnen.

De trailer:


Klik hier en ontvang de DVD direct via bol.com>>>

the secret
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com deze DVD/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

3. What the Bleep Do We Know

Deze films gaan ook over de kracht van jouw gedachten en de invloed die jij hebt op jouw wereld. Diverse wetenschappers en Masaru Emoto komen aan bod, die ingaan op de kwantumfysica. Een absolute aanrader!

Een trailer van deel 1:

Klik hier en ontvang de DVD’s direct via bol.com>>>
what the bleep do we know

4. Yoga unveiled

8 ervaringsverhalen over yoga en meditatie:

1. Yoga en pijnbestrijding

Chronische pijn, zoals  in je onderrug en vastlopen in het reguliere circuit kunnen zeer frustrerend zijn. Sommige huisartsen verwijzen mensen met chronische pijn door naar een alternatieve pijnbestrijding.

In deze aflevering vertellen diverse mensen met chronische pijn over over hoe yoga hierbij helpt. Aan het woord komt onder andere ook een huisarts die mensen af en toe aanraad om yoga toe te passen om klachten te verlichten. Ook wordt vertelt over de kracht van jouw gedachten en de invloed die je zelf hebt op hoe jij jouw lichaam en emoties ervaart. Ook zeer inspirerend voor oververmoeide hoogsensitieve personen om naar te kijken!

“Verzetten tegen de pijn, of pijn negeren werkt niet. Yoga helpt je om ziekte beter te kunnen dragen”.

yoga en pijnbestrijding

2. Echte mannen huilen niet

In Rotterdam wordt onder andere door de Rotterdamse gemeentedienst voor langdurig zieken, door chronische stress, een Mindfulnesstraining aangeboden. Ton, Fred en Azad hadden klachten. Zo kreeg Fred een hartinfarct en een Bijna Doodervaring, werd hij bang voor de dood en dacht aan zelfmoord. Azad had last van een oorlogstrauma. Mindfulness hielp hen. Een prachtige aflevering, geproduceerd door Anneloor van Heemstra, als je interesse hebt in aandachtstraining! Update 18-8-2023: deze aflevering is niet meer beschikbaar via NPO Start.

3. Doen en laten – vierdelige documentaire

Anneloor van Heemstra heeft last van oververmoeidheid. Ze gaat op onderzoek uit en maakt daarbij ook gebruik van Mindfulness. Ze maakte hierover voor de Boeddistische Omroep Stichting de documentaire Doen en Laten, die bestaat uit 4 delen.

Deel 1: Controle (over vermoeidheid)

In de onderstaande aflevering Doen en Laten laat Anneloor van Heemstra zien hoe het met haar gaat. Ze wil graag de controle over haar leven en gezin behouden en vindt het moeilijk om deze los te laten. Ze moet veel van zichzelf perfect doen en heeft last van vermoeidheid.

Ook maken we in deze aflevering kennis met andere vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Anneloor gaat op ontdekkingstocht wat haar kan helpen en gaat onder andere aan de slag met Mindfulness. Een kijktip!

Deel 2: Fit for the job and ready to go (over mannen en stress)

Anneloor kreeg naar aanleiding van deel 1 veel reacties, ook van mannen die last hebben van stress. Stress kan zoal leiden tot oververmoeidheid en burn-out. De onderstaande aflevering gaat hier op in.

Anneloor vindt het lastig om mannen stressvol op beeld vast te leggen, ze vindt ze daar niet zo expressief in. Mannen delen vaak weinig als ze last hebben van stress; als ze stress ervaren kunnen ze zich terug trekken en onbenaderbaar lijken.

Psycholoog en mindfulnesstrainer Rob Brandsma ziet in zijn praktijk ook veel mannen langskomen die last hebben van stress.  Anneloor laat diverse redenen zien waarom mannen stress weinig tonen en oververmoeid raken:

  • Sommige mannen denken en ervaren dat ze hun kwetsbaarheid niet mogen tonen, en negeren te vaak signalen van oververmoeidheid. Dit dat kan moe maken en leiden tot oververmoeidheid.
  • Sommigen zien stress soms als een motor die nodig is om te presteren. Sommige mannen hebben (on)bewust in hun gedachten gekoppeld dat stress en werk samen moet gaan, wat moe kan maken.

“Als we geen tijd nemen om naar onszelf te kijken, kan stress echte schade aanrichten, omdat het ook ons  lichaam aantast.”

Deel 3: Koste wat kost

De onderstaande aflevering gaat over stress. Stress kan zich fysiek uiten, zo hebben sommige mensen last van nek, rug of maagklachten. Ook hebben sommige mensen last van extreme vermoeidheid.

Anneloor heeft zelf ook last van stress. In deze aflevering gaat Anneloor op zoek naar hoe voeding haar kan ondersteunen.  Zij komt tot de conclusie dat zoeken naar het juiste dieet en de beste ingrediënten voor haar een afleiding zijn van waar het om gaat; het lichaam overvragen en zo het lichaam uitputten. Stress tast ons lichaam aan en breekt het af.

Anneloor interviewt onder andere hoogeleraar Paul Verhaege over stress. Hij is van mening dat we gezondheid vaak ondergeschikt maken aan de doelen die wij onszelf  in ons leven stellen. We denken vaak dat hoe strenger wij voor onszelf  zijn hoe meer aanzien wij denken te verwerven; dit kan stress veroorzaken.

Ook komt Mindfulnesstrainer Edel Maex aan bod. Hij laat weten dat stress niet alleen is te wijten aan de omstandigheden, maar vooral hoe wij hierop reageren.

Deel 4: Doen en laten; Laten en Doen (over stress en kinderen)

De onderstaande vierde aflevering gaat over kinderen en stress. Je kunt je immers getriggerd, geraakt en gestresst voelen door kinderen, kinderen kunnen ook last hebben van stress.

Anneloor legt zichzelf onder de loep. Ze wil alleen maar rusten, maar dat kan niet omdat er geld moet binnenkomen voor een bepaald ‘ideaal’ plaatje waarin zij zich nu bevindt, waarbij ze is gebonden aan verzekeringen en hypotheken. Ze is immers tevreden met haar huis en de buurt waarin ze woont en ervaart dat zij en haar man daar hard voor moeten werken. Het huis verkopen voelt als ‘falen‘, al kijkt ze hier later anders tegen aan…

4. Sunny side of Spirit

Sunny Bergman en haar Taiwanese vertaalster delen in deze aflevering hun ervaringen met meditatie. Ook worden hun hersenen onder de loep genomen om te bekijken wat het effect is van meditatie.

sunny side of spirit

5. Lang leve het boeddhisme

In deze aflevering van de Boeddhistische omroep wordt teruggeblikt op Boeddhisme in Nederland en wordt ingegaan op meditatie.

6. Why we breathe

Why we breathe is een Amerikaanse documentaire met daarin diverse ervaringsverhalen van mensen. Ik vond de introductie relatief lang, en deze documentaire gaat vooral in op waarom mensen aan yoga doen (je ziet ze dit dus niet veel daadwerkelijk doen, maar ze praten er vooral over). Ik vond het vooral leuk om te zien dat yoga diverse mensen veel brengt.

7. Enlighten up

8. Hoe word je een zorgeloos mens

In deze documentaire (de vertaling van ‘Don’t Worry, Be Happy’) onderzoekt Michael Mosley hoe hij gelukkiger en optimistischer kan leven. Hij gaat bijvoorbeeld 7 weken mindfulness doen en meet voordat hij begint en na 7 weken aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en eigen ervaring waar hij staat. Leuk om te zien!

hoe word je een zorgeloos mens

Zelf aan de slag met yoga?

Het boek ‘Yin Yoga – Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’ helpt je hierbij. Klik hier voor meer informatie over het boek & hoe je het kunt ontvangen.


Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 24 april 2013 en werd geüpdatet op 22 maart 2024

2 reacties op “Yoga en meditatie: over de link hiertussen en boeiende documentaires voor HSP”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Mark Riphagen avatar
    Mark Riphagen

    Dank je Femke voor de inspirerende bronnen. Ik ga ze kijken en delen. Vandaag heb ik net Yin-Yoga uit je boek weer opgepakt. Deed ik na een reiki zelfbehandeling. Die beginmeditatie met aarding is een handige afsluiter en yoga opstarter.

    1. Femke de Grijs avatar

      Graag gedaan Mark! Tof dat je weer met mijn boek aan de slag bent gegaan en je het een handige afsluiter en opstarter vindt :).

      Groetjes,
      Femke

Scroll naar boven