Home   HSP Boekenrecensies   Boeken over vermoeidheid   Omgaan met mensen waar je moe van wordt – Ingalill Roos

Omgaan met mensen waar je moe van wordt – Ingalill Roos

Mijn recensie:

Energievreters, bijna elke HSP kent wel mensen waarbij je je snel uitgeput voelt. Sociologe, psychotherapeute en docente Ingalill Roos besteed in dit boek aandacht aan het onderwerp energievreters. Het boek bestaat uit drie delen. Deel 1 gaat over energievreters in het algemeen en in relatie tot ouders en werk, deel 2 gaat over liefdesrelaties en deel 3 gaat in op wat je zelf kunt doen tegen energievreters. Met name de theorieën van Freud en Jung staan in dit boek centraal. Af en toe worden wat praktijkvoorbeelden of citaten gedeeld.

Wat vind ik de voor- en nadelen van dit boek?

  • Het boek van Ingalill Roos heeft een prettig leesbaar lettertype.
  • Het boek gaat een klein beetje in op vermoeidheid en burn-out.
  • Af en toe worden er vragen gesteld, waardoor jezelf aan het denken wordt gezet.
  • Het boek van Ingalill Roos kan interessant zijn als je meer inzicht wilt verkrijgen of, hoe en in welke mate je jeugd invloed kan hebben op jouw huidige relaties en waarom je last kan hebben van energievreters. Weet je echter al veel van Freud en Jung dan denk ik dat het boek weinig inzicht geeft.
  • Het boek is relatief beschrijvend, ik vond het soms wat afstandelijk lezen.
  • Voor mijn gevoel wordt er in dit boek teveel herhaald. Met name deel 1 vond ik erg onprettig lezen, ik had het gevoel dat er een te lange aanloop werd genomen voordat er een punt werd gemaakt. Deel 2 vond ik veel beter en prettiger leesbaar. In deel 3 maakt het boek mijn gevoel het punt dat het ‘moet’ maken. Deel 3 werd echt concreet en geeft drie tips wat jij kunt doen tegen energievreters.
  • Inhoudelijk ben ik het op sommige punten niet eens met Ingalill. Zo zegt zij dat ‘anderen ervoor zorgen dat we ons mislukt voelen’ en dergelijke zinnen die de verantwoordelijkheid van hoe jij je voelt buiten jezelf leggen. In mijn visie kunnen anderen jou niet mislukt laten voelen , maar wel gedrag vertonen, waardoor jij je mislukt kunt gaan voelen. Veel zinnen sluiten hierop aan, en leggen de verantwoordelijkheid buiten jezelf. In deel 3 wordt dit weer een beetje ‘rechtgezet’.
  • Ingalill raadt af en toe een ‘zinvol’ of ‘therapeutisch’ gesprek aan om beter met energievreters om te gaan. In mijn visie zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om inzicht in jezelf te verkrijgen en om te leren om geen last meer te hebben van energievreters.
  • Er wordt uitgegaan van aannames, zoals dat de ‘energievreter zich niet heeft kunnen losmaken van zijn ouders’. Vanuit een holistische visie mis ik andere oorzaken waarom mensen last kunnen hebben van energievreters en waarom sommige mensen worden gekenmerkt als ‘energievreter’. Ik mis bijvoorbeeld de relatie met karma en hooggevoeligheid (er gaat wel een zinnetje over gevoeligheid, maar niet hooggevoeligheid).

Wil je dit boek hebben?

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>

energievreters Ingalill Roos

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer lezen? Bekijk hier mijn ervaringen met:

Heb je dit boek al gelezen?
Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven