Page content

Verlegenheid

Verlegenheid

Verlegenheid houdt in dat iemand angstig is voor specifieke sociale situaties, zoals een ontmoeting met een groep relatief onbekende mensen die ver van je afstaan (en dus niet je partner of iets dergelijks zijn). Verlegen mensen kunnen worstelen met toenadering zoeken en ontwijken. Een verlegen iemand kan bijvoorbeeld bang zijn om een ander ‘onbekend’ iemand te bellen of lang moeten wennen aan nieuwe prikkels zoals mensen of locaties. In welke situatie iemand precies verlegen wordt, kan van persoon tot persoon variëren. Synoniemen voor verlegenheid zijn: bedeesd, schuw, schuchter of timide zijn.

Verlegenheid kenmerken

Verlegenheid kan zich fysiek uiten en bijvoorbeeld leiden tot rood aanlopen, trillerig worden, iemand niet aankijken of stamelen. Een verlegen iemand kan zich niet durven te uiten en doen wat hij als ‘goed’ acht. Verlegenheid kan ook leiden tot gevoelens van spanning, onzekerheid, ongemak of ‘niet goed genoeg’ zijn. Iemand kan bijvoorbeeld bang zijn om niet aardig gevonden te worden of niet te worden geaccepteerd. Ook kan verlegenheid leiden tot negatieve gedachten. Iemand kan bijvoorbeeld continue bang zijn voor wat anderen over hem/haar zullen denken en niet meer weten hoe die zich het beste kan gedragen. Er wordt gedacht dat circa 40% van de bevolking verlegen is.

Sociale fobie

Verlegenheid kan het dagelijks functioneren beperken; zo zijn sommige mensen zo bang dat zij verlegen kunnen worden dat zij situaties vermijden. Dit wordt in zeer extreme gevallen ook wel sociaal vermijdingsgedrag, sociale angst of sociale fobie genoemd.

Hooggevoeligheid

Hoe verlegenheid zich precies uit, verschilt van persoon tot persoon. Verlegenheid kan als taboe worden ervaren. Het wordt soms verward met (hoog)sensitiviteit of introversie. Sensitiviteit en introversie zijn echter karaktereigenschappen en verlegenheid is een reactie op prikkels die in de omgeving plaatsvinden. Iemand die dus sensitief of introvert is kan zich verlegen gedragen, maar dat hoeft niet.

Hoogsensitieve vrouw & moe? Nu niet meer 🙂
Vul hieronder je naam & e-mailadres in en ontvang een PDF met 20 HSP tips voor meer energie!
Privacywaarborg: ik zal in geen geval jouw gegevens aan derden verstrekken.

    Comment Section

    0 reacties op “Verlegenheid

    Plaats een reactie


    *