Home   HSP Kennisbank   Dromen   Dromenvanger maken in 4 stappen

Dromenvanger maken in 4 stappen

dromenvanger

Een voorbeeld van hoe met dromen kan worden omgegaan is door middel van de dromenvanger.

Dromenvanger afkomst

Oorspronkelijk werden de dromenvangers door de Canadese en Noord-Amerikaanse Sioux en Ojibwa gebruikt. Dit zijn native Americans. Ze worden ook wel ‘Indianen’ genoemd, dat is een schiedwoord. Deze benaming ontstond toen Christopher Columbus in 1492 Amerika ontdekte: hij dacht echter dat hij in Indië (in plaats van Amerika) terecht was gekomen en noemde de oorspronkelijke, inheemse bevolking daarom Indianen.

Betekenis droomvanger

Men zegt dat de dromenvanger werd ontdekt door een Sioux-vrouw van wie het kind kwade dromen had. Omdat ze geen andere uitweg meer zag, ging ze naar een oude spinnenvrouw om haar om raad te vragen…

Zij kreeg de aanwijzing dat ze van wilgentakken de eeuwige cirkel moest maken en van katoenen draden het ‘net des levens’. De dromenvanger vangt de ‘’slechte’’ dromen op in het ‘web’ en volgens de legende glijden ze er dan in de morgen af en drogen ze op in de ochtendzon. Fijne dromen kunnen ongehinderd hun doorgang in het centrum van de dromenvanger vinden en treden daarmee het leven binnen van de dromer.

Dromenvanger ophangen

Eeuwenlang al maken native Americans dromenvangers om boven het bedje van hun kinderen te hangen. Zij denken dat de hemel doorweekt is met zowel goede als slechte dromen. Native Americans vinden de dromenvanger bij uitstek een geschenk aan pasgeborenen. Op die manier begint de baby vriendelijker aan zijn leven op aarde. Naast dat een dromenvanger boven je bed kan worden gehangen, wordt deze soms ook wel eens voor het raam gehangen.

Aboriginals

De Aboriginals bewonen al meer dan 40.000 jaar Australië. In 1788, het jaar waarin de Engelsen de eerste gevangenen naar dit continent deporteerden, waren er naar schatting 750.000 Aboriginals die zo’n driehonderd verschillende talen spraken. De Aboriginals vormen geen homogeen volk. De verschillen in taal vloeien voort uit hun bestaanswijze. Het is aannemelijk dat er ook verschillende opvattingen over dromen zijn, met verschillende hoofdlijnen.

Er zijn Aboriginals die een muzikaal programma hebben dat voortkomt uit hun dromen. In de ochtend zingen dromers voor de rest van de gemeenschap nieuwe liedjes uit hun dromen. Ieder lid van de gemeenschap zingt mee, zodat zij zich verdiepen in de droomervaring.

Daarnaast gebruiken verschillende Aboriginals ook een dromenvanger. Over deze geschiedenis is verder niets bekend.

Wat kan je met een dromenvanger?

Naast dat je een dromenvanger daadwerkelijk boven je bed kan hangen en een doel heeft (negatieve dromen afweren), wordt de dromenvanger ook vaak voor andere inspirerende doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld als;

  • Tatoeage
  • Armband
  • Ketting
  • Oorbellen
  • Navelpiercing

dromenvanger

Maak je eigen dromenvanger in 4 stappen:

Een dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een web. Vaak zitten er kraaltjes/steentjes in het web en hangen onder de ring veren. De dromenvanger wordt helemaal persoonlijk als de eigenaar persoonlijke zaken in het web knoopt.

Stap 1: verzamel deze Benodigdheden:

Meestal worden deze materialen gebruikt om een dromenvanger te maken, sommige dingen zijn optioneel, onderzoek zelf wat je prettig vindt:

  • Schaar
  • Een ring, dit kan bijvoorbeeld een metalen ring of een borduurring of een wilgenhouten ring zijn, bijvoorbeeld van 20 cm. Kies zelf de omvang die je wil: er bestaan grote en kleine dromenvangers!
  • Katoen/touw (in dikte/kleur naar keuze)
  • (Zelfgesponnen) wol (in een dikte/kleur naar keuze)
  • Suede touw en/of lintjes (om de dromenvanger aan op te hangen en versiering zoals kralen en veren aan te bevestigen) naar keuze.
  • Kralen (in kleur/structuur naar keuze)

Wel of geen edelstenen gebruiken?

Soms worden (edel)steentjes gebruikt in een kleur/structuur naar keuze, bijvoorbeeld met een klein gaatje erin zodat je ze makkelijk kan bevestigen.

(Edel)stenen kunnen je helpen om bepaalde kwaliteiten eigen te maken. Hier kun je bijvoorbeeld meer informatie vinden over de symboliek/energetische werking van stenen. Mijn favoriete boek met een overzicht met edelstenen is De kristallengids van Judy Hall.

Een nadeel van een edelsteen is dat deze energetisch snel vervuild kan raken. Hoogsensitieve personen (HSP) hebben hier (onbewust) meer last van ten opzichte van iemand die niet hoogsensitief is. Een edelsteen dient regelmatig energetisch gereinigd te worden (en aan de hand van de juiste kennis omdat stenen anders kunnen beschadigen). Verder kan een edelsteen onder erbarmelijke omstandigheden worden verkregen en niet duurzaam zijn.

Wil je ondanks dit toch met edelstenen aan de slag? Veel mensen hebben er baat bij om een edelsteen zelf vast te houden en ‘in het echt’ (in plaats van online via een foto) te zien alvorens ze bestellen.

Judy Hall kristallengids

  • Overige versieringen, zoals kanten tape, schelpen of bedeltjes (bijvoorbeeld van armbandjes die je niet meer draagt)
  • Veren naar keuze (bijvoorbeeld veren die je zelf hebt gevonden). Wees je bewust welke veren je gebruikt: elke vogel met zijn bijbehorende veren heeft unieke kwaliteiten. Zo kan een adelaar helpen om te focussen en een duif helpen om vrede te ervaren. Deze symbolieken zijn vaak persoons- en cultuur gebonden. Voel daarom ook zelf wat een vogel voor jou betekent: dat is het allerbelangrijkste!

Kies 1 van deze 3 manieren hoe je de veren wil bevestigen:
1) Door middel van kralen (dan heb je geen extra hulpmiddelen nodig).
2) Of door middel van lintklemmetjes + ringetjes (zorg er dan voor dat je deze ook hebt).
3) Of door middel van ijzerdraad.
Je kunt als je voor manier 2 of 3 kiest eventueel tangetje(s)gebruiken (zodat je makkelijker met de lintklemmetjes en ringetjes of het ijzerdraad kan werken)

Tip: gebruik verschillende structuren in je dromenvanger!

Veel benodigdheden zijn verkrijgbaar bij hobbywinkels of winkels als Hema, Action en Xenos. Vooral Hoogsensitieve personen (HSP) hebben baat bij dromenvangers met biologische materialen waarbij geen dierenleed aan te pas is gekomen. Onderzoek in dat geval bewust waar de materialen vandaan komen.

Stap 2: Wikkel de wol of je kanten tape om de ring:

Zorg ervoor dat er een goed knoopje inzit, zodat die kan blijven hangen. Je kunt dit eventueel verstevigen met een druppel lijm. Maak daarna een klein bolletje wol in je handen, zodat je deze makkelijk om de ring heen kan halen.

Stap 3: Maak een ‘spinnenweb’:

  • Zet met wol of touw allemaal metalen lusjes (met tussenruimte) om de ring. Deze zet je vast aan de bovenkant, met een stevige knoop. Je maakt een patroon, wat vergelijkbaar is met hoe een spin een web maakt. Je begint aan de buitenzijde.
  • Als je een laag af hebt gemaakt, maak je een nieuwe laag. Je begint deze laag in het ‘web’ dat je net hebt gemaakt. Tussen de grote lussen maak je kleinere lussen. Je kunt er af en toe een kraal of andere versiering of een andere kleur wol/touw tussen doen.
  • Als je niet meer kan, rond je af. Laat een gat in de binnenkat (zodat er positieve dromen door je dromenvanger kunnen komen) en trek je de draad goed strak.

Stap 4: Versier!

Hang aan de bovenkant een draad, zodat de dromenvanger kan hangen. Hang aan onderkant van de dromenvanger 4/5 draden. Hier kun je bijvoorbeeld veren, kralen of andere versiering aan hangen. Je kunt een kraal door de draad steken en hier een veer doorheen doen, en vervolgens een knoop maken. Anderen vinden het fijner om met ijzerdraad of lintklemmetjes en ringetjes de veren vast te maken: kies een methode die bij je past.

DIY (do it yourself): volg de basisinstructie via dit filmpje:

In dit DIY filmpje zie je hoe je met kant een dromenvanger kan maken:

Tip: je kunt natuurlijk ook een dromenvanger tekenen of haken als je dat leuk vindt! Daarnaast kun je natuurlijk ook een dromenvanger kopen. Dit kan online, en ‘in real life’. Denk maar aan de markt, een wereldwinkel of een new age winkel. Volg je gevoel! Vooral HSP hebben baat bij dromenvangers die fairtrade zijn gemaakt en voorzien zijn van ecologische/biologische materialen waarbij er geen dierenleed aan te pas is gekomen.

Dromenvanger zuiveren

Vooral voor HSP helpt het om de dromenvanger eerst te zuiveren, voordat deze wordt opgehangen. Dit kan op diverse manieren. In mijn begeleiding leer ik je daar meer over.

Meer weten?

Doe mee met mijn Helende Dromen Cursus voor hoogsensitieve vrouwen! In deze Cursus leer je hoe dromen jou onder meer kunnen helpen om creativiteit te ontwikkelen en om bijvoorbeeld tot creatieve oplossingen voor problemen te komen.Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Helende dromencursus door Femke de Grijs

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

5 reacties op “Dromenvanger maken in 4 stappen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Lint Kopen avatar

    Wij hebben regelmatig klanten die dromenvangers maken met lint.
    Je hebt een zeer inspirerende pagina gemaakt!

    1. Femke de Grijs avatar

      Nog bedankt!

      Groetjes,
      Femke

  2. Riley avatar
    Riley

    Leuk artikel,
    Vooral met die video’s en afbeeldingen

  3. Hannie avatar
    Hannie

    Mooi uitgelegd. Ik heb er zelf een gehaakt van katoen. Wil m graag in de tuin hangen. Blijven de veren dan mooi? Of kan ik ze ergens mee behandelen? Bijv. Inspuiten met haarlak?

    1. Femke de Grijs avatar

      Beste Hannie,

      Dank je!

      Wat leuk dat er een hebt gehaakt van katoen. Ik heb hier geen ervaring mee. Ik kan me voorstellen dat natuurlijke invloeden zoals zonlicht een dromenvanger kan laten verkleuren, en dat bijvoorbeeld (harde) wind en (veel hard stromend) water (zoals hagel) een negatieve invloed kan hebben op de staat van de dromenvanger als die buiten hangt.

      Doorgaans zorgt een vogel zelf voor zijn/haar verendek; een vogel vliegt bijvoorbeeld naar een schuilplaats bij hagel en verspreidt vaak een laagje waterafstotend vet over zijn/haar verendek.

      Als een veer van een vogel af is gevallen en je deze als mens wilt bewaren is de ‘veiligste’ manier om deze in huis te bewaren, los van weersinvloeden. Ik kan me voorstellen dat de veer meestal nog een natuurlijke vetlaagje bevat, waardoor de veer ook nog wel even buiten kan hangen aan een dromenvanger en dat dit vetlaagje in de loop der tijd minder wordt (waardoor de staat van de veer ook minder wordt).

      Ik ben voorstander van het gebruik van natuurlijke materialen (die geen negatieve impact hebben op mens, dier en milieu), in plaats van chemische. Door haarlak zitten vaak hormoonverstorende stoffen zoals ftalaten (die meestal lastig te ontdekken zijn op het etiket, soms worden ze ‘parfum’ genoemd). Wellicht is het een ‘veilig’ alternatief om de dromenvanger op te hangen tijdens gunstige weersomstandigheden en deze weer naar binnen te halen als deze er niet zijn.

      Hartelijke groeten,

      Femke

Scroll naar boven