5 HSP boeken – algemene leestips voor hoogsensitieve personen

Hooggevoelige personen (HSP) herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. HSP hebben een relatief open energieveld. Indrukken zoals geluid en de mening van anderen kunnen sneller en meer binnenkomen. Dit heeft voor, maar ook nadelen. Hoogsenstieve mensen kunnen als zij hun gevoeligheid nog niet optimaal beheersen bijvoorbeeld snel last hebben van (onverklaarbare) vermoeidheid, emoties die hen overspoelen of gepieker. Dit kan zorgen voor een vicieuze cirkel.

Ik krijg de laatste tijd relatief veel vragen van mensen die willen weten of zij hoogsensitief zijn, of net hebben ontdekt dat zij hooggevoelig zijn en advies willen hoe zij hier het beste mee kunnen omgaan.

Lezen over hooggevoeligheid kan voor herkenning en inspiratie zorgen. Hieronder geef ik je wat algemene leestips.

HSP boeken

Er bestaan diverse boeken over hooggevoeligheid; voor elk wat wils. Ik adviseer in het algemeen om de boeken ‘in het echt’ te bekijken en te onderzoeken wat er goed bij jou past. Hierbij een selectie van wat auteurs en boeken die ik vaak aanraad:

1. Elaine Aron

De Amerikaanse Psychotherapeute en universitaire docent Dr. Elaine Aron heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Zij heeft hier ook boeken over geschreven; ik vind haar relatief wetenschappelijk schrijven.

Klik hier en ontdek mijn uitgebreide boekrecensie over dit boek>>>
Hoog sensitieve personen hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt Elaine Aron

2 & 3. Susan Marletta Hart & Carolina Bont

Susan en Carolina vind ik het spirituele aspect van hooggevoeligheid meer benadrukken.

Klik op de afbeeldingen van de boeken, en ontdek wat ik de voor-en nadelen van beide boeken vind:

Leven met hooggevoeligheid Susan Marletta Hart Hoogsensitiviteit als kracht werken met je intuitie Carolina Bont

4. Marian van der Beuken

Ook Marian van der Beuken heeft geschreven over hooggevoeligheid, ik vind met name de beknopte omvang van sommige van haar boekjes (zoals de bovenstaande) prettig.

Klik hier en check uitgebreid mijn ervaringen met dit boek>>>
Hooggevoeligheid als uitdaging Marian van der Beuken

5. Gratis E-book ’20 Tips voor meer Energie voor HSP’

20-tips-voor-meer-energie-voor-hsp
Mijn gratis Ebook (PDF) ’20 tips voor Meer Energie voor HSP’ ontdek je hoe je als hoogsensitief persoon energieker wordt. Je kunt het gratis Ebook hier direct downloaden.

Meer weten en liever interactiever aan de slag?

In mijn begeleiding leer ik hoe jij je hoogsensitiviteit beheerst en inzet als kwaliteit. Zodat je energie krijgt van je hooggevoeligheid, en geen last hebt van vermoeiende nadelen die bij hooggevoeligheid horen als je jouw gevoeligheid nog niet goed beheerst.

Klik hier voor meer informatie over mijn begeleiding en hoe je mee kan doen.

Over Femke de Grijs

Ik heb lang last gehad van de nadelen van hooggevoeligheid. Zo vond ik het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, piekerde ik veel en had ik veel last van chronische vermoeidheid. Toen mijn chronische vitamine B12 opnamestoornis juist (met injecties) werd behandeld en ik mijn hooggevoeligheid leerde beheersen, werd ik fitter en productiever.

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid. In mijn holistische benadering staat mijn intuïtie centraal; daarmee ontwikkelde ik een methode die je helpt om energievretende blokkades te overwinnen en energieker te worden!

Aanvullende artikelen:

3 reactie(s) op "5 HSP boeken – algemene leestips voor hoogsensitieve personen"

 • Door: Krijna klopman op 28 april 2016

  Fijn dat je dit deelt
  Dank daarvoor

 • Door: Femke op 3 september 2016

  Zijn er ook boeken voor specifiek extraverte hsp’s voorhanden? Waar ik in de boeken en artikels tegenaan loop, dat het toch vooral over de stereotype hsp gaat. Timide en teruggetrokken… Tot die categorie behoor ik niet en ik begrijp zo’n 30% van de hsp’s niet. Ik vind er echter weinig leesvoer voor!

  1. Door: Femke de Grijs op 4 september 2016

   Hoi Femke,

   Voor zover ik weet bestaat er niet een boek dat alleen gaat over/voor extraverte HSP’s. Wellicht vind je deze blog interessant om te lezen: https://www.femkedegrijs.com/hsp-hss-types/ (had je misschien al gezien? ;). Mijn training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ gaat daar verder op in :).

   Groetjes,
   Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *