‘’Altijd maar bezig zijn & geen tijd voor jezelf hebben kan enorm moe maken’’

Herken je dat…

Je kunt leren hoe je je hoofd leegmaakt en je lijf ontspant, zodat je energieker en productiever wordt!

Circa 15-20% van de bevolking is hoogsensitief. Hoogsensitieve personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel ten opzichte van ‘niet’ hoogsensitieve personen. Hoogsensitieve personen staan (onbewust) extra open voor prikkels en indrukken zoals voor geluid en emoties van anderen. Dit heeft voordelen, zoals dat je extra kunt genieten, maar ook nadelen als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst.

In deze tijden komen er relatief veel prikkels op ons af, bijvoorbeeld tijdens het werk. Hoogsensitieve personen kunnen vaak moeilijk met prikkels omgaan en bij zichzelf blijven. Misschien ben je snel overrompeld door opmerkingen van anderen of voldoe je aan de wensen van anderen en cijfer je jezelf weg…

Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst en nog niet goed kunt omgaan met prikkels, kan je zenuwstelsel overprikkeld en vermoeid raken.

Als je alsmaar bezig of ‘aan het rennen’ bent, stapelen prikkels zich ‘op’. Op den duur kan dit overprikkeling en spanning veroorzaken en zich ‘vastzetten’ in je lijf en hoofd. Dit kan zich uiten in gepieker, spanning in je lijf of vermoeidheid. Als je eenmaal overprikkeld bent kun je bovendien sneller last hebben van een korter lontje en sneller geïrriteerd of vermoeid raken. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel.

moe werk

Je kunt deze cirkel echter doorbreken. Vaak zijn er allerlei (onbewuste) gedachten die bij jezelf blijven lastig maken. Misschien moet je van jezelf altijd maar bezig zijn en sta je altijd voor anderen klaar. Dit kan moe maken.

Een probleem dat veel hoogsensitieve personen daarnaast vaak parten speelt is dat ze veel zittend werk doen en relatief weinig bewegen. Dit kan (onbewust) energie vreten en onder andere leiden tot vermoeidheid.

Door te ontspannen komen binnengekomen prikkels tot rust

Door ontspanning komt je zenuwstelsel tot rust. Ontspanning helpt je om weer bij jezelf te komen én blijven, zodat je niet wordt meegevoerd door indrukken en overprikkeld kunt raken. Dit is voor hoogsensitieve personen extra belangrijk. Ook jij kunt leren ontspannen!

Wat is een geschikte manier om te ontspannen voor hoogsensitieve personen?

Veel hoger opgeleide hoogsensitieve personen doen geen ‘doe’, maar ‘denk’ werk. Ze leven vaak vanuit hun ‘hoofd’ en ze denken vaak veel na over wat ze allemaal nog ‘moeten’. Dit kan leiden tot gepieker en vermoeidheid. Vaak voelen ze hun lichaam niet zo goed. Je lichaam bewegen en je bewust zijn van hoe je lichaam voelt, leidt tot zowel een ontspanning van je lichaam, emoties en gedachten. Een zeer geschikte manier voor hoogsensitieve personen om te ontspannen is door middel van yoga lichaamsoefeningen.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat yoga meerdere positieve effecten heeft op je lijf, emoties en gedachten.

Yoga helpt onder meer je:

Er bestaan echter veel verschillende vormen van yoga: hele ‘zware’ en ‘milde’ vormen. Niet elke vorm is geschikt bij vermoeidheid. Yin yoga is een milde vorm van yoga en bestaat met name uit liggende en zittende poses. Deze milde vorm van yoga zet je lichaam aan om te ontspannen na een dag bezigheid, terwijl je geest tot rust komt. Yin yoga maakt ook je bindweefsel soepeler en flexibeler. Yin yoga is zeer geschikt voor hoogsensitieve personen die last hebben van chronische vermoeidheid.

hooggevoelig femke de grijs

Wat anderen zoal van mijn Yin Yoga methode vonden:

In dit boek ontdek je aan de hand van eeuwenoudeYin Yoga Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen kennis uit India en de Chinese geneeskunst:

Inclusief:

• Yin yoga oefeningen die je kunt doen tegen pijn bij menstruatie en tijdens de zwangerschap.
• Bonus: 90 ‘do it yourself’ inspiratiekaartjes (ter waarde van € 17,-). Inspiratiekaartjes zijn bedoeld om je te inspireren. Inspiratie geeft energie! De inzichten op de kaartjes zijn zeer divers: soms is het een woord, vraag of zin. Je kunt de kaartjes afdrukken, eventueel naar wens versieren, uitknippen en een kaartje trekken nadat je bent opgestaan om energiek de dag mee te beginnen of in gedachten te nemen als je een yin yoga lichaamsoefening uitvoert.

Wat anderen van dit boek vinden..


”Leest lekker weg!”

”Ik heb je boek met liefde gelezen! Voelde jouw energie (die heel krachtig is :- ) en bezieling, mooi en bijzonder om te ervaren. Mijn complimenten voor je luchtige, heldere en correcte taalgebruik. Goed geschreven en leest lekker weg!”

-Maartje

”De kracht van je boek vind ik de praktische insteek”

”Met plezier heb ik je boek gelezen. Je boek is heel toegankelijk voor HSP´ers die graag willen leren ontspannen en meer bij zichzelf willen blijven met behulp van Yin yoga. De kracht van je boek vind ik de praktische insteek. Zo zorgen de instructies voor het uitvoeren van de houdingen er bijvoorbeeld voor, dat je als lezer (ge)makkelijk(er) de stap zet om in actie te komen!

Ten slotte ben ik fan van je inspiratie-kaartjes! Ik word er in ieder geval erg blij en ontspannen van en voel me overladen met positieve energie :). Ik hoop dat je lezers er net zo veel plezier en positiviteit uit halen.”

-Nynke Stockmann

Nog even in een notendop wat dit Yin Yoga boek je brengt:Yin Yoga Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen

Je ontdekt wat Yin Yoga inhoudt en aan de hand van 22 yin yoga oefeningen & een concreet stappenplan hoe je:

Inclusief:

Let op: dit boek is niet geschikt voor mensen die:

”Erg overzichtelijk”

”Daar Femke van structuur houdt, is haar boek erg overzichtelijk geworden. Het leest daarom erg makkelijk! De bonus – inspiratiekaartjes zijn een erg leuke en speelse aanvulling op dit geheel! Zij heeft met haar boek weer een supermooie deur geopend voor veel mensen om zich bewust te worden van wat yoga positief met je kan doen…

Femke, dank je wel voor het schrijven van dit prachtige boek! Je hebt er echt iets moois van gemaakt.”

-Monique Steenvoorden, auteur (voorwoordschrijver van dit boek) & therapeut, www.korulifecoaching.nl

Over Femke de Grijs

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze op een holistische manier hoe ze productiever zijn, waarbij mijn intuïtie centraal staat.

Ik heb een achtergrond als Toegepast Psycholoog en ik ben ervaringsdeskundige op het vlak van hoogsensitiviteit en vermoeidheid. Jaren heb ik last gehad van vermoeidheid. Ik liep mezelf voorbij. Op een gegeven moment was zelfs naar de brievenbus lopen teveel voor mij en kon ik alleen maar in bed liggen. Ik was bang om te bewegen en om nog meer uitgeput te raken. Door echter stap voor stap te leren ontspannen en yin yoga te doen werd ik energieker en productiever.

Tijdens mijn yoga-en meditatiedocentenopleiding en dankzij kennis van onder andere Paul Grilley, Sarah Powers en Bernie Clark heb ik mij in deze milde, zachte en rustige vorm van yoga verdiept en eigen gemaakt. Ik gaf Yin Yoga groeps- en privélessen voor hooggevoelige mensen. Ik merkte dat deelnemers het fijn vonden om een naslagwerk te hebben naar aanleiding van hetgeen ik hen leerde over yin yoga. Naar aanleiding van deze wens is dit boek tot stand gekomen. Ik deel nu mijn kennis graag ook met jou : ). Liefs,

Femke de Grijs
Klaar om energieker te worden met lichaamsoefeningen?

Momenteel is dit boek (ISBN 978-90-820727-2-3) niet meer los verkrijgbaar. Dit boek krijg je enkel tijdelijk in de vorm van een E-book (PDF) als bonus cadeau bij mijn Online Programma ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ Klik hier voor meer informatie over mijn Online Programma ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ & hoe je deel kan nemen.

Veelgestelde vragen over dit Yin Yoga boek

Ja: je hebt geen E-reader nodig, het E-book is namelijk een PDF-bestand.

Nee; ‘Yin Yoga – Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’ is enkel te downloaden.

Het staat niet gepland om dit boek als papieren versie uit te brengen.

Nee. In principe kun je dit E-book op elke PC downloaden en afdrukken op een aangesloten printer. Mocht je geen printer hebben, dan kun je het boek wellicht bij een kennis, bibliotheek en/of Copyshop (laten) afdrukke

Dit boek is voor alle mensen die willen ontspannen. Het enige wat nodig is, is dat je openstaat voor nieuwe kennis en ideeën en rust wilt ervaren.

Dit boek is voor iedereen die toe is aan ontspanning. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vrouwen, dit zijn vrouwen met een hbo/academisch werk- en denkniveau. Dit niveau kan dus ook aanwezig zijn, zonder allerlei ‘papiertjes’. Mijn taalgebruik is op deze vrouwen afgestemd; op mijn site krijg je hier een indruk van. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op mijn blog en bekijk mijn filmpjes; als deze manier je aanspreekt en je daadwerkelijk stappen wilt maken om te ontspannen en openstaat voor nieuwe kennis en ideeën, dan sluit dit boek goed bij jou aan.

Ben je een beginner? Dan is het boek zeer geschikt! Als je al jaren elke dag Yin Yoga doet, zul je de oefeningen waarschijnlijk op fysiek niveau te basic vinden. Dit boek gaat echter een stapje verder en nodigt je uit om ook op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau Yin Yoga te beoefenen en te integreren (en dus niet om een ‘fysiek kunstje’ uit te voeren).

Nee: het staat nu niet op mijn planning een DVD uit te brengen.

Het boek bestaat uit 100 A-4.

Ongeveer 40% is theorie en 60% is praktijk.

Mijn oefeningen kun je doen waar, wanneer en hoelang het jou uitkomt; doe vooral wat goed voelt! In het boek geef ik je hier gerichte tips voor. Oefenen kan al vanaf 1 ademhaling (dus zeg, in ongeveer 3 seconde)! Het boek bestaat niet uit allerlei langdurige strakke schema’s of zoiets dergelijks waaraan je je ‘moet’ houden.

Dit boek gaat specifiek in op oefeningen die je met je lichaam kunt doen. In dit boek ontdek je het positieve effect dat lichaamsoefeningen op je lichaam, emoties en gedachten hebben. Mijn andere boeken gaan vooral in op emotionele en mentale (en dus geen lichamelijke) oefeningen die je kunt doen om meer energie te verkrijgen.

Ten opzichte van andere yoga boeken, is dit boek en mijn methode specifiek afgestemd op vermoeide hooggevoelige mensen. Naast het fysieke aspect wordt ook ingegaan op de emotionele en mentale effecten van Yin Yoga houdingen. Tevens wordt de link gelegd met je spirituele kern (dat wie je werkelijk Bent, door sommigen ook wel Ziel genoemd). Veel hooggevoelige mensen geeft dit een extra verdieping en steun om Zichzelf te ervaren. Het helpt hen om bij zichzelf te blijven. Wat anderen hier zoal over zeggen:
*”Ik vond het een verfrissende yoga vorm. Het was fijn en ontspannen. Het voelde etherisch aan, het werkte heel diep door op de energielichamen. Dank je.’
*”Je hebt het zielenbewustzijn er op een hele mooie manier bij betrokken. Ik vond dat heel mooi en daar was ik heel blij door geraakt. De kwaliteit van diepte en het sprankelende, de energie die je neerzette vond ik heel erg mooi, ik werd er heel blij van.”

Raadpleeg bij klachten voor de zekerheid ook een arts. Yin yoga is voor iedereen te leren en te doen. Ben je lenig of juist wat stram, sportief of niet sportief? Iedereen kan meedoen in een eigen tempo en op zijn of haar niveau (tenzij je arts aanraadt om geen yin yoga te doen).

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe ik de Kindhouding (child’s pose, balasana) op lichamelijk niveau uitleg.

Voorbeeld oefening

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe ik de Kindhouding (child’s pose, balasana) op lichamelijk niveau uitleg:
yin yoga oefening voorproefje femke de grijs
Voordat je begint:
Raadpleeg bij klachten altijd een arts/fysiotherapeut! Doe deze oefening met een lege maag (niet direct na het eten).

Elk lichaam is uniek en heeft andere behoeftes. Voel hoelang of hoekort je in deze houding wilt blijven. Forceer dus niets! Je kunt deze houding opbouwen qua tijd, door bijvoorbeeld te beginnen om 1 ademhaling in en houding te verblijven en vanuit daaruit steeds langer in deze houding te blijven.

Stappenplan:

  1. Ga op je handen en knieën zitten.
  2. Zak met je billen naar je hielen. De bovenkant van je voeten ligt op de grond.
  3. Leg je grote tenen naast elkaar en spreid eventueel je knieën wanneer dat prettig voor je is (je kunt hiermee experimenteren).
  4. Leg je armen voor of langs je lichaam op de grond, met de handpalmen omlaag of omhoog: voel wat prettig voor je is. Je buik en borst rusten op en tussen je bovenbenen en je voorhoofd rust op de grond. Je kunt eventueel een kussentje onder je voorhoofd leggen. Ontspan je schouders en zak steeds dieper in de houding. Adem bewust in en uit.
  5. Wanneer je er klaar voor bent, kom je op een inademing langzaam uit de houding. Voel wat de houding voor je heeft gedaan.

In mijn boek ga ik dieper in op deze oefening aan de hand van eeuwenoude kennis uit India en de Chinese geneeskunst. Ik deel bijvoorbeeld de fysieke, emotionele en mentale functies en effecten van deze Yin Yoga lichaamsoefening. Verder geef ik in het boek tips hoe je deze houding nog prettiger en energiegevender kunt maken.

Aan de slag met dit E-book?

Dit E-book krijg je enkel tijdelijk als bonus cadeau bij mijn Online Programma ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ Klik hier voor meer informatie over mijn Online Programma ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’.