HSP tv

Volg mij en mis geen enkele video!

Vind hier wat videos die je inspireren om voluit te leven als vrouwelijk HSP. Sommige video’s kun je bekijken met ondertiteling; klik hiervoor in de afspeelbalk aan de rechterkant op ‘ondertiteling’ (links naast het tandwiel pictogram). Waar wil jij een voor video over zien? Laat het hieronder weten!

71 gedachten over “HSP tv”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik geloof niet in vorige levens hier op aarde, maar wel dat we voor dit leven op aarde al in een andere dimensie bij God waren. Als we eeuwig leven dan is er geen einden maar ook geen begin. Dat is de eeuwige cirkelgang. We hebben dan ook al vele ervaringen op gedaan voor dit leven hier op aarde. In die zin vinden we elkaar misschien.

 2. Hoi Femke,

  Ik heb geen facebook, kun je af en toe ook een stukje platte tekst geven als aanhangsel van je boek?
  Wat is HSP-holografie?

 3. Hoi Femke,
  ik merk dat ik heel gevoel ben voor kou. Sinds het vriest bouwt de spanning in mijn lichaam op? Daarnaast lijk ik juist meer energie te hebben. Herken je dat? En zijn er misschien anderen die dit ook ervaren?
  groetjes,
  Annet

 4. hallo, femke, ik wil je graag bedanken voor het mooie citaat van nelson mandela, alsook voor de goede tips van vermoeidheid.
  dikke kus marie

 5. Waar ik de laatste tijd veel van merk, is dat ik kan voelen hoe de ander zich voelt. Ik wil hier graag mee leren omgaan, want heb er wel last van af en toe. Laatst was ik met iemand die extreem nerveus was, en ik voelde dat ook. Dit kon je echter niet aan de persoon zelf zien, maar toen ik ernaar vroeg bleek mijn gevoel wel waar te zijn. Ik kan het natuurlijk de ander niet kwalijk nemen dat hij / zij zich zo voelt, maar wil er graag mee om leren gaan.
  Verder ook met het voelen van aanwezigheid van andere die zich niet meer hier op aarde bevinden. Ik voel die aanwezigheid en kan soms zien wie het is, alleen niet altijd. Graag zou ik hierover ook nog tips krijgen, hier mee te handelen. Gaat al beter, maar zou het graag ontwikkelen. Weet niet of ik hier aan het goede adres ben, maar alle tips zijn welkom!
  In ieder geval heb ik veel aan de mails die je stuurt met tips en tricks, heb er super veel aan!
  Voelde mij zoals jij je beschreef eersteklas moe, anderen slurpten mijn energie op. Zo blij dat ik nu handvatten heb om er mee om te gaan! Dankzij Henny (ze dacht dat je haar nog wel zou kennen, ze heeft ook contact met jou gehad) ben ik bij jou uitgekomen.
  Ze kwam toevallig weer een berichtje van jouw tegen, vandaar. Ben er in ieder geval super blij mee dat ik die handvatten heb gekregen en nog krijg!!
  Groetjes Karin

 6. Hoi Femke bedankt voor de leuke tips die ik krijg van jou heb eigenlijk twee vraagjes voor jou … Hoe komt het dat ik toch zo dikwijls en dagelijks draaierig ben en het gevoel heb uit balans te zijn ? En hoe sluit je je af voor prikkels van buitenaf ,ook geuren kunnen mij enorm storen en tongbranden geven , herken je dit ook in hesp ? Lieve groetjes Nadia

 7. Ik zou wel graag een video willen zien over HSP en daten! Via een datingsite heb ik nu 1 afspraak gehad en ik merkte dat ik me veel te open opstelde, dus eigenlijk al te veel van mezelf liet zien. Ik was echt kapot na die tijd. Hoe ga ik hier beter mee om? En vertel je de ander al direct dat je hsp bent en (zoals ik) minder energie hebt en minder dingen aankan?

 8. Hallo Femke,
  Dank voor je vele waardevolle info!
  Als vraag heb ik de omgang met de digitale wereld als hsp-er !
  Ik wordt erg gestresst door de vele pushberichten , koppelingen noodzakelijke werkinfo in apps enz.
  Je er geheel aan onttrekken maakt je erg eenzaam , maar doordat ik hsp vind ik het lastig om hier op een positieve manier mee om te gaan ..

 9. Graag zou ik willen weten hoelang het ongeveer heeft geduurd voordat die moeheidsverschijnselen verdwenen? En misschien iets meer over het persoonlijke proces; hoe je dit hebt aangepakt? Heb je therapie gevolgd bijvoorbeeld? Of heb je zelf geleerd om dichterbij jezelf te komen? Herkende je uit die tijd ook dat het soms juist heel druk in je hoofd was (gedachten door je hoofd flitsen; geen controle), resulterend in extreem vermoeide dagen?

 10. Dag Femke,

  Doordat ik veel prikkels verwerk ben ik ook wat trager. Vooral op mijn werk heb ik daar last van.
  Ik kan dan niet direct reageren op anderen als zij iets aangeven of bijvoorbeeld in een vergadering.
  Heb je daar enige tips voor? Nog iets helemaal anders . Ik leer nu autorijden en merk dat ik ook moeilijk prikkels kan filteren, wat maakt dat het leerproces al erg lang duurt..Moest je hier nog tips voor hebben zou ik je heel dankbaar zijn .

 11. Beste Femke,
  Het valt mij op dat veel kenmerken van HSP overeenkomen met die van een ontwikkelingstrauma. Nu vraag ik bij mijzelf vaak af wat nou het kip of het ei is omdat je door trauma ook gevoeliger wordt en wat het gevolg is wanneer beide aan de orde zijn? Alvast bedankt.

 12. Hallo Femke,
  Allereerst een heel fijn 2017 toegewenst! En bedankt voor je filmpjes en de informatie op je website.
  Dan mijn vraag. In de loop van de jaren heb ik ontdekt dat gevoelens (soms beelden, gedachten) van mij over situaties of personen regelmatig ‘uitkomen’. Een voorbeeld: toen mijn ouders uit elkaar gingen, had mijn vader een nieuwe vriendin. Voor het ontbinden van het huwelijk moesten mijn ouders naar de rechtbank. Ik kreeg toen het gevoel dat mijn vader zijn vriendin mee zou nemen naar die afspraak bij de rechtbank. Op dat moment was ik nog jong, 12 jaar. Ik heb mijn gevoel verteld aan mensen om me heen, onder andere mijn moeder. Maar het idee werd eigenlijk weggewimpeld: ‘nee, dat doet hij niet’. Op de dag dat mijn ouders die afspraak hadden bij de rechtbank bleek dat mijn vader zijn vriendin inderdaad mee had genomen. Dit is een voorbeeld van een wat ‘heftigere’ gevoel, sommige zijn ook minder heftig. Maar ik merk dat ik me bij dit soort gevoelens vaak heel somber kan voelen en eenzaam. Hoe kun je goed omgaan met dit soort gevoelens, dat de gevoelens er wel zijn maar dat ze niet zoveel energie nemen?
  Alvast bedankt en succes met het maken van je filmpjes!

 13. Hallo Femke,
  Bedankt voor je filmpjes en de informatie op je website.
  Dan mijn vraag. In de loop van de jaren heb ik ontdekt dat gevoelens (soms beelden, gedachten) van mij over situaties of personen regelmatig ‘uitkomen’. Een voorbeeld: toen mijn ouders uit elkaar gingen, had mijn vader een nieuwe vriendin. Voor het ontbinden van het huwelijk moesten mijn ouders naar de rechtbank. Ik kreeg toen het gevoel dat mijn vader zijn vriendin mee zou nemen naar die afspraak bij de rechtbank. Op dat moment was ik nog jong, 12 jaar. Ik heb mijn gedachte verteld aan mensen om me heen, onder andere mijn moeder. Maar het idee werd eigenlijk weggewimpeld: nee, dat doet hij niet. Op de dag dat mijn ouders die afspraak hadden bij de rechtbank bleek dat mijn vader zijn vriendin inderdaad mee had genomen. Dit is een voorbeeld van een wat ‘heftiger’ gevoel, sommige zijn ook minder heftig. Maar ik merk dat ik me bij dit soort gevoelens vaak somber kan voelen en eenzaam, dat ze me buikpijn kunnen geven. Die buikpijn probeer ik op te vangen door op mijn ademhaling te letten. Hoe kun je goed omgaan met dit soort gevoelens, dat de gevoelens er wel zijn maar dat de somberheid niet zo overweldigend voelt en je je (soms) niet zo buitengesloten voelt van andere mensen (omdat zij bijvoorbeeld zeggen dat ik me niet zoveel zorgen moet maken of me dingen inbeeld)?
  Alvast bedankt en succes met het maken van je filmpjes! Ingeborg

 14. Ik zou graag willen weten hoe je als HSP’er je beter kunt afsluiten voor prikkels in de buitenwereld. Vaak blijf ik thuis om overprikkeling te voorkomen, maar zijn er ook tips om jezelf in de buitenwereld er beter voor af te sluiten?

 15. Dag Femke, hoe komt het dat ik vaak het gevoel heb dat ik gepasseerd word, en dan een gevoel krijg alsof ik jaloers ben op anderen. Ik heb in mijn karakter geen jalouzie. Wel altijd maar bezig het een ander naar de zin te maken.

 16. Ha Femke,

  Ik zou graag iets willen weten over hoe je bij je eigen mening blijft en niet je laat beïnvloeden door meningen van anderen mensen.
  Ben soms uren aan het tobben wat mensen van mijn keuzen vinden… Word er onzeker van.

  Groetjes!

  1. Femke de Grijs

   Hoi Martha,

   Bedankt voor je vraag! Het idee om hier een video over te maken heb ik genoteerd :).

   Groetjes,

   Femke

 17. Hsp en moederschap. Hoe kan ik het beste omgaan met de geluiden en emoties van mijn kinderen. Die natuurlijk heel normaal, goed en logisch zijn maar waar ik soms gek van wordt. Vooral 11u, 13u en 17u kan ik echt niks van ze hebben.
  Ik heb hier heel veel last van en hoor heeeeel graag tips

 18. Hoi Femke,
  Aangezien HSP nogal eens samen gaat met fysieke chronische klachten (chronische vermoeidheid, prikkelbare darmen, hypergevoelige reacties vanuit het lichaam) zou een video hierover, en hoe men het beste met deze klachten kan dealen wanneer ze zo nu en dan overweldigen, erg interessant en behulpzaam zijn. Daarnaast zou een video met tips over hoe HSP zich kunnen afsluiten voor een teveel aan prikkels, zonder automatisch een minder vol leven te leiden ook nuttig kunnen zijn. Succes met de video’s 🙂

 19. Beste Femke,

  Ik volg je pas sinds kort. Ook ik ben HSP (tenminste zo ervaar ik het en het word ook vaak door anderen gezegd), daarbij heb ik een diagnose PDD-NOS.

  De dingen waar ik mee worstel en waarover ik graag meer info zou willen:

  – HSP en relaties. Bij mij kenmerkt het zich altijd in het niet verdragen van te dichtbij of te ver weg. En zo maak ik dat met iedere man mee. Het probleem ligt bij mezelf. Ik heb een lieve vriend. Maar ik probeer altijd te zoeken naar een balans. De ene dag kan ik heel erg veel behoefte hebben aan aandacht, knuffelen en dan richt ik de hele dag mijn energie op hem. Op het einde van de dag ben ik meestal overprikkelt en uitgeput en totaal niet voldaan.
  Ook zijn er dagen dat ik me juist terug trek en ik het allemaal saai en vermoeiend vind, dit kan zelfs leiden tot misselijkheid.
  Ik weet niet of er meer bekend is over dit onderwerp? Bij mij is het namelijk al jaren een behoorlijk onderwerp. Ik ben daarbij ook bekend met bindingsangst en verlatingsangst. Graag tips/informatie/wat dan ook hier over!

  – Na jaren zoeken naar steeds nieuwe uitdagingen, veranderingen etc. ben ik tegenwoordig heel erg bewust van het geluk zoeken in mezelf. En het niet meer laten afhangen van andere mensen of bezigheden. Zowel negatieve en positieve energie van anderen raak ik impulsief en overprikkelt door.
  Hoe krijg ik meer rust, liefde en geluk in mezelf, ongeacht de omstandigheden en zonder het steeds in externe factoren te moeten zoeken? Ook zou ik graag alle negatieve energie van jaren die in mijn lichaam opgeslagen zit, willen verruilen voor positiviteit.

  – Graag tips over workshops/trainingen/retraites/wat er verder nog bestaat over het onderwerp HSP. Ik heb regelmatig behoefte om met mensen in contact te zijn die ook ongeveer dezelfde gevoelens ervaren.

  – Is er iets bekend over een link tussen HSP en voedselintoleranties?

  Ik kijk uit naar de video’s/artikelen. Succes.
  Groetjes Sylvia

 20. Hallo Femke,
  Ik ben nu sinds een maand bezig met de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’ en het heeft al heel veel duidelijk gemaakt over hoe ik met zaken en mensen omgaan. Vooral de oefening met de kwaliteitenkaartjes heeft echt mijn ogen geopend. Ik heb via die weg ontdekt dat creatieve manieren om met iets bezig te zijn mij echt wel positieve energie geeft en dat ik op die manier de dingen veel beter onthoudt. Bedankt voor de vele leuke tips die je via je website geeft. Ze helpen me echt om beter met mijn hooggevoeligheid om te gaan. Ik heb heel lang getwijfeld om met deze training te starten, maar sinds ik er mee begonnen ben heb ik nog geen ogenblik spijt gehad.
  groetjes van
  Eva

  1. Femke de Grijs

   Hallo Eva,

   Bedankt voor je berichtje. Wat ontzettend fijn om te horen! Ik wens je een hele prettige middag & verder veel plezier met de training toe :).

   Groetjes,
   Femke

 21. Beste Femke,

  Allereerst respect en dank voor het delen van je kennis en positiviteit.

  Ik heb sindskort ook de (diagnose) hsp gekregen, alleen weet ik niet of dit volledig van toepassing is in mijn geval.

  Want ik ontplof vaak en dit gaat gepaard met fysieke agressie, meestal naar me zelf maar ook naar anderen.

  Het vreet me op want ik wil het niet,maar op die momenten krijg ik een waas en weet ik niet wat ik doe.

  Ik hoop dat je advies voor me hebt.

  Groetjes

  1. Hoi B,

   Graag gedaan!

   Bedankt ook voor je vraag. Omdat ik vaker van mensen hoor dat zij nog niet 100% zeker weten of zij HSP zijn, heb ik de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ ontwikkeld. Op die manier kan ik je verder helpen ontdekken of je wel/niet HSP bent.

   Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je voor nu verder alle goeds toe <3

   Groetjes,
   Femke

 22. Hallo Femke,
  Bedankt voor de hoeveelheid aan informatie en tips die je op je website deelt.
  Ik heb hier veel aan. omdat ik er sinds kort achter ben gekomen dat ik een HSP ben.
  Tevens ben ik op zes jarige leeftijd gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger.
  In veel artikelen op het internet staat geschreven dat je niet autistisch en een HSP kan zijn,
  omdat autisten niet sociaal zijn en niet goed aan kunnen voelen of in kunnen leven in anderen.
  Ik zelf spreek dit oordeel tegen, omdat ik mezelf hier niet in kan herkennen.
  Nu ben ik benieuwd wat jouw visie is op HSP en een gedragsstoornis of ASS (autismespectrum stoornis) en of je deze zou willen delen?

  Op het moment zoek ik bij de problemen die ik heb uit of de oorzaak licht bij mijn autisme of bij mijn hoog- gevoeligheid.
  Als ik dit weet dan weet ik ook waar ik hulp of tips kan vinden om met het probleem om te gaan.
  Doordat ik ontdekt heb dat ik ook een HSP ben, ben ik meer naar mezelf als persoon gaan kijken en minder naar het label.
  Desondanks merk ik dat de manier waarop de maatschappij naar autisme en HSP kijkt mij soms erg boos kan maken.
  Graag hoor ik van je antwoord.

  Veel liefs van Myrthe

 23. Hallo Femke,
  Ik zou het fijn vinden om een video te zien over manieren om je beter af te kunnen sluiten voor iemand anders zijn negatieve energie, ik merk dat ik dat over kan nemen en dan zelf niet meer weet of het nou mijn energie is of iemand anders zijn energie. En dat vind ik best wel lastig.
  Alvast bedankt als je dit meeneemt in een video.

  Groetjes Emke

 24. Beste Femke,

  Kan ik als man bij u ook terecht om te leren omgaan met HSP of moet ik elders opzoek gaan? Ik heb nog geen andere site gevonden.

  Mvg
  Mario

 25. Dag Femke,
  Als HSP met een traumatische kindertijd, heb ik het moeilijk met omgaan met woede. Ik heb de woede in mij altijd onderdrukt, tot ze er af en toe uitkwam in de vorm van verdriet. Ik was ook steeds kwaad op mezelf, wat vanzelfsprekend uitmondde in depressie. Nog steeds vind ik het moeilijk om te voelen dat ik kwaad ben. Vaak ontdek ik het pas een hele tijd later, en dan is het te laat om te reageren. Hoe kan ik op het moment dat ik boos word, me daarvan bewust zijn? En wat is volgens jou een goede manier om daarop te reageren? Want beginnen schreeuwen tegen iemand, dat vind ik vreselijk. Ik ben dan ook eerder het tegenovergestelde: die zachtaardige persoon die alles probeert uit te praten op een lieve manier. Alsof ik bang ben voor mijn eigen schaduwkant. Of alsof ik denk dat ik geen recht heb op woede en altijd lief moet zijn, iets wat wellicht met de trauma’s te maken heeft.

  1. Femke de Grijs

   Dag Anoniem,

   Bedankt voor je vraag en idee voor een video. Ik heb het genoteerd. Wellicht heb je voor nu ook wat aan deze blogs over hoogsensitiviteit in relatie tot:

   Voor vrouwelijke HSP die verder de diepte in willen wat betreft deze onderwerpen heb ik het Complete Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ ontwikkeld. Dit gaat onder andere dieper in op trauma’s en de kindertijd. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder alle goeds :).

   Hartelijke groet,
   Femke

 26. Hoe hou ik als HSP alle ‘ballen in de lucht’. Daarmee wil ik aangeven al mijn rollen die ik heb (moeder, ondernemer, opvoeder, dochter, zus, vriendin, therapeut/coach) en dan ook nog aandacht/ tijd voor mezelf.
  Als HSP wil ik alle rollen perfect uitvoeren, wat haast onmogelijk is.
  Tijd voor mezelf schiet er dan vaak bij in.
  Hoe kan een HSP overleven en alle ballen hoog houden, zonder er zelf aan onderdoor te gaan?

 27. Hoi Femke,
  kan het kloppen dat mijn HSP de verwerking van mijn relatiebreuk beïnvloed? Ik lijk het allemaal wel een plek gegeven te hebben en dan ineens ben ik weer compleet gevloerd. Het gevoel wat me dan overvalt is nog steeds net zo rauw en pijnlijk als een half jaar terug.

 28. Hi! Ik zou graag meer willen weten over vriendschappen & HSP. Ik loop zelf vaak tegen het feit aan dat ik veel aan voel, alles goed wilt doen en mijzelf teveel aanpas.

Scroll naar boven