‘’Altijd maar bezig zijn & geen tijd voor jezelf hebben kan enorm moe maken’’

Herken je dat…

 • je last hebt van spanning in je nek of schouders?
 • je weet dat bewegen goed voor je is, maar liever niet in een drukke sportschool?
 • je moeilijk je hoofd kunt leegmaken?
 • je maar blijft piekeren?
 • je overal tegenop ziet?
 • je vindt dat je alles perfect moet doen?

Je kunt leren hoe je je hoofd leegmaakt en je lijf ontspant, zodat je energieker en productiever wordt!

Circa 15-20% van de bevolking is hoogsensitief. Hoogsensitieve personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel ten opzichte van niet-hoogsensitieve personen. Hoogsensitieve personen staan (onbewust) extra open voor prikkels en indrukken zoals voor geluid en emoties van anderen. Dit heeft voordelen, zoals dat je extra kunt genieten, maar ook nadelen als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst.

In deze tijden komen er relatief veel prikkels op ons af, bijvoorbeeld tijdens het werk. Hoogsensitieve personen kunnen vaak moeilijk met prikkels omgaan en bij zichzelf blijven. Misschien ben je snel overrompeld door opmerkingen van anderen of voldoe je aan de wensen van anderen en cijfer je jezelf weg…

Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst en nog niet goed kunt omgaan met prikkels, kan je zenuwstelsel overprikkeld en vermoeid raken

Als je alsmaar bezig of ‘aan het rennen’ bent, stapelen prikkels zich op. Op den duur kan dit overprikkeling en spanning veroorzaken en zich ‘vastzetten’ in je lijf en hoofd. Dit kan zich uiten in gepieker, spanning in je lijf of vermoeidheid. Als je eenmaal overprikkeld bent kun je bovendien sneller last hebben van een korter lontje en sneller geïrriteerd of vermoeid raken. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel.

vrouw ligt vermoeid in bed

Je kunt deze cirkel echter doorbreken. Vaak zijn er allerlei (onbewuste) gedachten die bij jezelf blijven lastig maken. Misschien moet je van jezelf altijd maar bezig zijn en sta je altijd voor anderen klaar. Dit kan moe maken.

Een probleem dat veel hoogsensitieve personen daarnaast vaak parten speelt is dat ze veel zittend werk doen en relatief weinig bewegen. Dit kan (onbewust) energie vreten en onder andere leiden tot vermoeidheid.

Door te ontspannen komen binnengekomen prikkels tot rust

Door ontspanning komt je zenuwstelsel tot rust. Ontspanning helpt je om weer bij jezelf te komen én blijven, zodat je niet wordt meegevoerd door indrukken en overprikkeld kunt raken. Dit is voor hoogsensitieve personen extra belangrijk. Ook jij kunt leren ontspannen!

Wat is een geschikte manier om te ontspannen voor hoogsensitieve personen?

Veel hoogsensitieve personen met hbo/academisch werk-en denkniveau hebben geen doe- maar denkwerk. Ze leven vaak vanuit hun hoofd en ze denken vaak veel na over wat ze allemaal nog moeten. Dit kan leiden tot gepieker en vermoeidheid. Vaak voelen ze hun lichaam niet zo goed. Je lichaam bewegen en je bewust zijn van hoe je lichaam voelt, leidt tot zowel een ontspanning van je lichaam, emoties en gedachten. Een zeer geschikte manier voor hoogsensitieve personen om te ontspannen is door middel van yoga lichaamsoefeningen.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat yoga meerdere positieve effecten heeft op je lijf, emoties en gedachten.

Yoga helpt onder meer je:

 • lichaam te ontspannen;
 • hoofd rustig en ‘leeg’ te maken;
 • meer gefocust en geconcentreerd te zijn;
 • productiviteit te vergroten.

Er bestaan echter veel verschillende vormen van yoga: hele zware en milde vormen. Niet elke vorm is geschikt bij vermoeidheid. Yin yoga is een milde vorm van yoga en bestaat met name uit liggende en zittende poses. Deze milde vorm van yoga zet je lichaam aan om te ontspannen na een dag bezigheid, terwijl je geest tot rust komt. Yin yoga maakt ook je bindweefsel soepeler en flexibeler. Yin yoga is zeer geschikt voor hoogsensitieve personen die last hebben van chronische vermoeidheid.

hooggevoelig femke de grijs

Wat anderen zoal van mijn Yin Yoga methode vonden:

 • ”Ik had een emotionele week. Door de Yin Yoga oefening die ik heb geleerd voelde ik me sterk en kon ik goed met de gebeurtenis omgaan en bij mezelf blijven. Door de Yin Yoga ben ik leniger geworden en emotioneel ook stabieler”.
 • ”Na de Yin Yoga voel ik me steviger op beide benen staan.”
 • ”Na de Yin Yoga voel ik me energiek!”
 • ”Voor mij was het een nieuwe vorm. Ik werd in de oefeningen ‘meegenomen’ en vond het ontspannend. Dank je wel.” –Natalie
 • ”Na de Yin Yoga merk ik dat mijn doorbloeding beter is, ik heb warmere voeten.

In dit E-book ontdek je aan de hand van eeuwenoude kennis uit India en de Chinese geneeskunst:

 • Wat yoga oorspronkelijk inhoudt. Yoga is veel meer dan alleen een fysieke lichaamsoefening! Je ontdekt wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen Raja Yoga, Hatha yoga, poweryoga en yin yoga.
 • Wat het belang is van yin yoga.
 • Wat kenmerkend is voor yin yoga.
 • Een concreet stappenplan waarmee je je gedachten tot rust kunt laten komen.
 • 22 yin yoga oefeningen die je lichaam en hoofd helpen ontspannen en energie geven.
 • Wat de fysieke, emotionele en mentale functies en effecten van de yin yoga lichaamsoefeningen zijn.
Yin Yoga Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen

Inclusief:

 • Yin yoga oefeningen die je kunt doen tegen pijn bij menstruatie en tijdens de zwangerschap.
 • Bonus: 90 ‘do it yourself’ inspiratiekaartjes. Inspiratiekaartjes zijn bedoeld om je te inspireren. Inspiratie geeft energie! De inzichten op de kaartjes zijn zeer divers: soms is het een woord, vraag of zin. Je kunt de kaartjes afdrukken, eventueel naar wens versieren, uitknippen en een kaartje trekken nadat je bent opgestaan om energiek de dag mee te beginnen of in gedachten te nemen als je een yin yoga lichaamsoefening uitvoert.

Wat anderen zoal van dit E-book vinden..

 • ”Ik vind je E-book zeer informatief en duidelijk. Al met al vind ik het een fijne manier om prikkels/spanningen fysiek los te laten.”
 • ”Ik geloof dat de oefeningen in je E-book me veerkrachtiger kunnen maken.”
 • ”Jouw E-book is heel bijzonder; vooral de theorie-studie die je neerschrijft in een klare taal kan mij uitermate boeien. Het is zeer duidelijk dat dit werk jou behoorlijk veel tijd en studie heeft gekost. Ik heb tot 2 jaar terug yoga- les gevolgd. De yoga-oefeningen in jou E-book zijn mij dus niet vreemd. Je brengt ze wel op een toch andere manier en beter theoretisch onderbouwd zodat ik beter de reacties begrijp van mijn lichaam. En die reacties zijn er; ogenblikkelijk maar ook veel later op de dag of in de week. Door de verklaringen kan ik me een beeld vormen wat er gebeurt in mijn lichaam. Onze westerse leefwijze geeft onze mind geen rust. Eenmaal in de oefeningen, met een muziekje op de achtergrond, kan even die rust in mijn hoofd voorzien. Prikkels die mijn hoofd, mind en denken beïnvloeden zullen er altijd zijn en blijven komen. Diezelfde prikkels kunnen verplaatsen in tijd en ruimte en mijn gevoel bij mezelf houden, dat is waar ik naartoe werk. Leuk dat je via deze weg die tools aanbiedt. Keep up the good work.”

”Leest lekker weg!”

ervaring-femke-de-grijs-yin-yoga-boek

”Ik heb je E-book met liefde gelezen! Voelde jouw energie (die heel krachtig is :- ) en bezieling, mooi en bijzonder om te ervaren. Mijn complimenten voor je luchtige, heldere en correcte taalgebruik. Goed geschreven en leest lekker weg!”

-Maartje

”De kracht van je E-book vind ik de praktische insteek”

ervaring van lezer van het Yin Yoga boek van Femke de Grijs

”Met plezier heb ik je E-book gelezen. Je E-book is heel toegankelijk voor HSP´ers die graag willen leren ontspannen en meer bij zichzelf willen blijven met behulp van Yin yoga. De kracht van je E-book vind ik de praktische insteek. Zo zorgen de instructies voor het uitvoeren van de houdingen er bijvoorbeeld voor, dat je als lezer (ge)makkelijk(er) de stap zet om in actie te komen!

Ten slotte ben ik fan van je inspiratie-kaartjes! Ik word er in ieder geval erg blij en ontspannen van en voel me overladen met positieve energie :). Ik hoop dat je lezers er net zo veel plezier en positiviteit uit halen.”

-Nynke Stockmann

Nog even in een notendop wat dit Yin Yoga E-book je brengt:

Je ontdekt wat Yin Yoga inhoudt en aan de hand van 22 yin yoga oefeningen & een concreet stappenplan hoe je:

 • lichaam ontspant;
 • gedachten tot rust komen;
 • je concentratie vergroot;
 • energieker en productiever wordt.
Yin Yoga Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen

Inclusief:

 • Yin yoga oefeningen die je kunt doen tegen pijn bij menstruatie en tijdens de zwangerschap.
 • Bonus: 90 ‘do it yourself’ inspiratiekaartjes (ter waarde van € 17,-) . Inspiratiekaartjes zijn bedoeld om je te inspireren. Inspiratie geeft energie! De inzichten op de kaartjes zijn zeer divers: soms is het een woord, vraag of zin. Je kunt de kaartjes afdrukken, eventueel naar wens versieren, uitknippen en een kaartje trekken nadat je bent opgestaan om energiek de dag mee te beginnen of in gedachten te nemen als je een yin yoga lichaamsoefening uitvoert.

Dit E-book sluit goed op je aan als je hbo/academisch werk- en denkniveau hebt.

Let op: dit E-book is niet geschikt voor mensen die:

 • niet openstaan voor een holistische visie; ik erken een spirituele kern in ieder mens.
 • alleen maar in hun bed kunnen liggen; het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ is in dat geval geschikter.
 • van hun arts geen yoga oefeningen mogen doen.

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit mij in de weg. Ik benutte mijn potentieel niet, leefde niet écht en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van hoogsensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Samen met mijn partner reis ik de wereld over en help ik hoogsensitieve vrouwen om voluit te leven en bloeien.

Ik heb een achtergrond als yogadocent. Tijdens mijn yoga-en meditatiedocentenopleiding en dankzij kennis van onder andere Paul Grilley, Sarah Powers en Bernie Clark heb ik mij in deze milde, zachte en rustige vorm van yoga verdiept en eigen gemaakt.

Ik gaf Yin Yoga groeps- en privélessen voor hoogsensitieve vrouwen. Ik merkte dat deelnemers het fijn vonden om een naslagwerk te hebben naar aanleiding van hetgeen ik hen leerde over yin yoga. Naar aanleiding van deze wens is dit E-book tot stand gekomen. Ik deel nu mijn kennis graag ook met jou : ).

Hartelijke groet,

handgeschreven naam: Femke de Grijs

Klaar om energieker te worden met lichaamsoefeningen?

Momenteel is dit boek (ISBN 978-90-820727-2-3) niet meer los verkrijgbaar. Dit boek kun je enkel in de vorm van een E-book (PDF) bij mijn Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ krijgen. Klik hier voor meer informatie over mijn Complete Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ & hoe je deel kan nemen.

Veelgestelde vragen over dit Yin Yoga E-book

Vraag 1. Ik heb geen E-reader, kan ik dit E-book dan wel lezen?

Ja: je hebt geen E-reader nodig, het E-book is een PDF-bestand.

Vraag 2. Is dit E-book ook verkrijgbaar als boek, dus in papieren uitvoering?

Nee; ‘Yin Yoga – Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’ is enkel te downloaden.

Vraag 3. Wanneer komt je E-book in papieren boekvorm uit?

Het staat niet gepland om dit E-book als papieren versie uit te brengen.

Vraag 4. Is het mogelijk dat je het E-book gedrukt en al opstuurt?

Nee. In principe kun je dit E-book op elke PC downloaden en afdrukken op een aangesloten printer. Mocht je geen printer hebben, dan kun je het E-book wellicht bij een kennis, bibliotheek en/of Copyshop (laten) afdrukken.

Vraag 5. Ik twijfel of ik hoogsensitief ben. Is dit E-book alleen voor hoogsensitieve personen of ook voor mensen zoals ik?

Dit E-book is voor vrouwen die willen ontspannen. Het enige wat nodig is, is dat je openstaat voor nieuwe kennis en ideeën en rust wilt ervaren.

Vraag 6. Ik heb geen hbo-academisch werk- en denkniveau. Is dit E-book dan voor mij geschikt?

Dit E-book is voor iedereen die toe is aan ontspanning. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoogsensitieve vrouwen met een hbo/academisch werk- en denkniveau. Dit niveau kan ook aanwezig zijn, zonder allerlei ‘papiertjes’. Mijn taalgebruik is op deze vrouwen afgestemd; op mijn site krijg je hier een indruk van. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op mijn blog en bekijk mijn video’s; als deze manier je aanspreekt en je daadwerkelijk stappen wilt zetten om te ontspannen en openstaat voor nieuwe kennis en ideeën, dan sluit dit E-book goed bij jou aan.

Vraag 7. Is dit E-book voor beginners of gevorderden?

Ben je een beginner? Dan is het E-book zeer geschikt! Als je al jaren elke dag Yin Yoga doet, zul je de oefeningen waarschijnlijk op fysiek niveau te basic vinden. Dit E-book gaat echter een stapje verder en nodigt je uit om ook op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau Yin Yoga te beoefenen en te integreren (en dus niet om een ‘fysiek kunstje’ uit te voeren).

Vraag 8. Ga je ook een DVD over Yin Yoga uitbrengen?

Nee: het staat nu niet op mijn planning een DVD uit te brengen.

Vraag 9. Ik hou niet van lezen, maar wil toch graag met jouw Yin Yoga aan de slag. Wat nu?

Dan kan ik je helaas nu niet verder helpen.

Vraag 10. Hoeveel pagina’s is het E-book?

Het E-book bestaat uit 100 A-4.

Vraag 11. Hoe is de theorie- en praktijkverdeling in het E-book?

Ongeveer 40% is theorie en 60% is praktijk.

Vraag 12. Moet ik eerst alle theorie doorlezen, voordat ik met het praktijkgedeelte kan starten?

Nee, je kunt ook direct met de oefeningen beginnen.

Vraag 13. Ik heb weinig tijd, is dit E-book dan wel geschikt?

Mijn oefeningen kun je doen waar, wanneer en hoelang het jou uitkomt; doe vooral wat goed voelt! In het E-book geef ik je hier gerichte tips voor. Oefenen kan al vanaf 1 ademhaling (dus zeg, in ongeveer 3 seconde)! Het E-book bestaat niet uit allerlei langdurige strakke schema’s of zoiets dergelijks waaraan je je ‘moet’ houden.

Vraag 14. Waarin verschilt dit E-book van (je) andere boeken?

Dit E-book gaat specifiek in op oefeningen die je met je lichaam kunt doen. In dit E-book ontdek je het positieve effect dat lichaamsoefeningen op je lichaam, emoties en gedachten hebben. Mijn andere boeken gaan vooral in op emotionele en mentale (en geen lichamelijke) oefeningen die je kunt doen om meer energie te verkrijgen.

Ten opzichte van andere yoga boeken, is dit E-book en mijn methode specifiek afgestemd op vermoeide hoogsensitieve vrouwen. Naast het fysieke aspect wordt ook ingegaan op de emotionele en mentale effecten van Yin Yoga houdingen. Tevens wordt de link gelegd met je spirituele kern (dat wie je werkelijk Bent, door sommigen ook wel Ziel genoemd). Veel hoogsensitieve vrouwen geeft dit een extra verdieping en steun om Zichzelf te ervaren. Het helpt hen om bij zichzelf te blijven.

Wat anderen hier zoal over zeggen:

 • ”Ik vond het een verfrissende yoga vorm. Het was fijn en ontspannen. Het voelde etherisch aan, het werkte heel diep door op de energielichamen. Dank je.’
 • ”Je hebt het zielenbewustzijn er op een hele mooie manier bij betrokken. Ik vond dat heel mooi en daar was ik heel blij door geraakt. De kwaliteit van diepte en het sprankelende, de energie die je neerzette vond ik heel erg mooi, ik werd er heel blij van.”

Vraag 15. Ik heb lichamelijke klachten en ben niet lenig. Kan ik dan wel meedoen?

Raadpleeg bij klachten voor de zekerheid ook een arts. Yin yoga is voor iedereen te leren en te doen. Ben je lenig of juist wat stram, sportief of niet sportief? Iedereen kan meedoen in een eigen tempo en op zijn of haar niveau (tenzij je arts aanraadt om geen yin yoga te doen).

Vraag 16. Kan ik ergens een voorproefje van het E-book vinden?

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe ik de Kindhouding (child’s pose, balasana) op lichamelijk niveau uitleg.

Vraag 17. Hoe kan ik aan dit E-book komen, waar kan ik het bestellen?

Dit E-book kun je bij mijn Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ krijgen. Je kunt er dus aan komen door dit Jaartraject te bestellen. Dit is de enige manier waarop het verkrijgbaar is.

Voorbeeld oefening

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe ik de Kindhouding (child’s pose, balasana) op lichamelijk niveau uitleg:
Yin Yoga kindhouding voorkantyin yoga kindhouding/child's pose zijkant door Femke de Grijs

Voordat je begint:

Raadpleeg bij klachten altijd een arts/fysiotherapeut! Doe deze oefening met een lege maag (niet direct na het eten).

Elk lichaam is uniek en heeft andere behoeftes. Voel hoelang of hoekort je in deze houding wilt blijven. Forceer dus niets! Je kunt deze houding opbouwen qua tijd, door bijvoorbeeld te beginnen om 1 ademhaling in en houding te verblijven en vanuit daaruit steeds langer in deze houding te blijven.

Stappenplan:

 1. Ga op je handen en knieën zitten.
 2. Zak met je billen naar je hielen. De bovenkant van je voeten ligt op de grond.
 3. Leg je grote tenen naast elkaar en spreid eventueel je knieën wanneer dat prettig voor je is (je kunt hiermee experimenteren).
 4. Leg je armen voor of langs je lichaam op de grond, met de handpalmen omlaag of omhoog: voel wat prettig voor je is. Je buik en borst rusten op en tussen je bovenbenen en je voorhoofd rust op de grond. Je kunt eventueel een kussentje onder je voorhoofd leggen. Ontspan je schouders en zak steeds dieper in de houding. Adem bewust in en uit.
 5. Wanneer je er klaar voor bent, kom je op een inademing langzaam uit de houding. Voel wat de houding voor je heeft gedaan.

In mijn E-book ga ik dieper in op deze oefening aan de hand van eeuwenoude kennis uit India en de Chinese geneeskunst. Ik deel bijvoorbeeld de fysieke, emotionele en mentale functies en effecten van deze Yin Yoga lichaamsoefening. Verder geef ik in het E-book tips hoe je deze houding nog prettiger en energiegevender kunt maken.

Aan de slag met dit E-book?

Dit E-book kun je enkel bij mijn Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ krijgen. Klik hier voor meer informatie over mijn Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’.

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit
Scroll naar boven