Home   HSP Boekenrecensies   Boeken over hoogsensitiviteit   Boeken met holistische visie   Leefboek hooggevoeligheid – Rolf Sellin

Leefboek hooggevoeligheid – Rolf Sellin

Mijn recensie:

In dit boek van coach Rolf Sellin worden diverse aspecten van hooggevoeligheid behandeld. Centraal staat met name hoe je als kind je gevoeligheid hebt ervaren, hoe je daarmee omging en hoe dat invloed kan hebben op het Nu. Mocht je je jeugd als niet prettig hebben ervaren, dan kan ik me voorstellen dat dit boek ter inleiding wat inzicht geeft. Zo gaat Rolf Sellin in op het onderwerp aanpassingsvermogen. Daarnaast komt er bijvoorbeeld een hoofdstuk over werk en therapie aan bod.

Wat vind ik de voor en nadelen van dit boek?

  • Het boek gaat in op specifieke kenmerken waar hooggevoelige mannen, vrouwen en kinderen mee te maken mee kunnen krijgen.
  • Er gaat een stukje in op burn-out.
  • Er gaat een stukje in op paranormaliteit.
  • Er staan reflectievragen in het boek, zodat je zelf aan het denken wordt gezet.
  • Mooie stukken vind ik ’De strijd tegen de storende zelfwaarneming en de aanpassing aan anderen is een storingsbron, niet de hooggevoeligheid op zich.’ En: ‘Wie leert bij zichzelf te zijn en steeds bewuster waarneemt, zal geleidelijk ook heel andere mensen aantrekken’.
  • Het boek vind ik moeilijk leesbaar. Het leest vrij verhalend, wat afstandelijk (soms wordt je met ‘u’ aangesproken) en er wordt in mijn visie te veel herhaald. Het heeft een relatief lange aanloop. In het begin van het boek wordt vrij diep en lang ingegaan op de nadelen die bij hooggevoeligheid kunnen horen.
  • Er is geen hoofdstuknummering, dat vind ik jammer. Ik houd van overzicht.
  • Ik mis nuances:
    -High sensation seekers worden een ‘heel speciele type hooggevoeligen’ genoemd; dit is 30% van de hooggevoeligen en daarom niet ‘heel speciaal’ (dat vind ik bijvoorbeeld als iets 0,5% zou zijn).
    -De test voor kinderen is vrij interpretatiegevoelig. Zo is de stelling ‘Mijn kind wil spanningen wegnemen’ een interpretatie, in plaats van dat de stelling concreet het gedrag beschrijft, zoals ‘Mijn kind gaat over andere dingen praten als er conflicten zijn’.
    -‘Op de speelplaats geven sterke kinderen de toon aan.’ Dit is iets cultuurbepaalds, zo is dit in Azië vaak anders.
  • Bepaalde termen zoals aura en chakra’s worden niet toegelicht. Soms staat er een spatie teveel in een woord.
  • Ik ben het op inhoudelijke punten soms niet met Rolf Sellin eens. Zo:
    -Staat er ‘Je kunt de HSS in jezelf het beste in sport uitleven’; dat hoeft in mijn visie niet altijd.
    -Wordt af en toe de verantwoordelijkheid van hoe je je leven ervaart niet bij jezelf gelegd. Zo staat er ‘Ik doorzie hoe ik wel of niet open tegen de ander kan zijn zonder hem de gelegenheid te geven me te kwetsen’. In mijn visie kun je alleen jezelf kwetsen en had dit veel genuanceerder en uitgebreider beschreven mogen worden. Daarnaast staat er ‘Anderen maken ons onzeker.’ Anderen kunnen ons in mijn visie ‘triggeren’, waardoor we ons onzeker voelen, echter jij bent degene die (onbewust) bepaald hoe jij je voelt. Ik mis hier een uitleg en onderbouwing.
    -Staat er: ‘Het concept Mindfulness schiet bij hooggevoeligen te kort’. In mijn visie wordt het stuk over Mindfulness te zwart-wit gepresenteerd. Ik mis achtergrondinformatie en een link met meditatie en de toevoeging dat meditatie en wat bij een HSP past zeer persoonlijk is en per fase in je leven kan variëren.
    -Kent het buikcentrum volgens Rolf Sellin jouw grenzen werkelijk. In mijn visie kan het hart dit ook zijn. Er zijn diverse oosterse en esoterische filosofieën hierover en ik mis een theoretische onderbouwing.
    -Staat er: ‘De eventueel symbolische betekenis van een orgaan in kwestie speelt bij klachten doorgaans geen rol.’ In mijn visie is dit wel zo.

Wil je dit boek hebben?

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>

leefboek hooggevoeligheid Rolf Sellin

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer lezen? Bekijk hier mijn ervaringen met:

Heb je dit boek van Rolf Sellin al gelezen?
Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Eén reactie op “Leefboek hooggevoeligheid – Rolf Sellin”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Liesbeth Baas avatar
    Liesbeth Baas

    Ik ben begonnen met het boe. Het gaat inderdaad vrij uitgebreid in op de nadelen van hooggevoeligheid. Confronterend en een aanslag op mijn incasseringsvermogen! Maar wel zéér herkenbaar! Ik zie het als een opbouw dat hij hier veel aandacht aan besteed.
    Ik raak er meer van doordrongen dat ik de enige ben die verandering kan bewerkstelligen.
    De noodzaak heeft hij onderbouwt!

Scroll naar boven