Home   Blog   Burn out symptomen en vermoeidheid behandelen: HSP tips

Burn out symptomen en vermoeidheid behandelen: HSP tips

burnout bij vrouw

Heb je last van extreme vermoeidheid? Mensen die zich oververmoeid voelen kunnen zich vaak moeilijk concentreren;

 • Ben je snel afgeleid?
 • Ben je gauw vergeetachtig?
 • Voel jij je prikkelbaar?
 • Voel jij je gestrest ?
 • Heb je pijn in bijvoorbeeld je nek, schouders of hoofd?

Mensen die zich oververmoeid voelen hebben vaak het gevoel dat hun lichaam hun in de steek laat. Dit kan frustrerend zijn, misschien wil je er tegen ‘vechten’, doorzetten en maar doorgaan in je werk of op privé-vlak. Dit kan nog meer moe maken, waardoor je een vicieuze cirkel kan ervaren.

Er bestaan vanuit het reguliere circuit gezien diverse oorzaken van vermoeidheid, zoals een lichamelijk tekort als ijzer. Soms is er geen oorzaak voor vermoeidheid te vinden, zoals bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). Een andere bekende benaming voor vermoeidheid is burn out: dit betekent letterlijk opgebrand.

Het is mogelijk om met vermoeidheid en bijbehorende klachten om te gaan en zelfs productiever te leren zijn. Zodat jij die dingen doet, die jij graag wilt doen.

Definitie burn out

In het algemeen is de wetenschap het er niet over eens wat  burn out precies is; het is een divers ziektebeeld. Er is in het algemeen regulier gezien net zoals bij het Chronisch vermoeidheidssyndroom nog niet veel bekend over.

Burn out symptomen

De term burn out werd in 1970 voor het eerst gebruikt door psychotherapeuten Freudenberger en Maslach. Vanuit de wetenschap zijn er nu diverse visies op wat burn out is. Maslach noemt burn out vrij vertaald een toestand (of dreiging van) emotionele uitputting naar aanleiding van menselijke interactie. Er kunnen diverse fysieke, emotionele en mentale klachten aanwezig zijn bij iemand met burn out.

Lichamelijke klachten die bij een burnout aanwezig kunnen zijn:

 • Extreme vermoeidheid, lusteloosheid
 • Slaap problemen
 • Spierpijn
 • Schouderpijn
 • Nekpijn
 • Problemen aan de darmen, pijn aan de buik
 • Snelle hartslag, hoge bloeddruk, hoge ademhaling

slapende vrouw roze shirt
Emotionele klachten die bij een burnout aanwezig kunnen zijn:

 • Afstandelijk tegenover het werk en/of collega’s zijn
 • Een negatieve houding ten opzichte van je werk hebben
 • Je hebt het gevoel dat je buiten je lichaam of gedachten staat
 • Onzekerheid
 • Vatbaarder zijn voor verslaving
 • Geen zin in seks hebben
 • Snel emotioneel en boos of geïrriteerd zijn; een kort lontje hebben
 • Je opgejaagd voelen, dingen moeilijk kunnen loslaten
 • Je fysiek, emotioneel of mentaal agressief voelen
 • Gevoelens van paniek of angst ervaren, bijvoorbeeld of je ooit wel weer beter wordt en het in financieel opzicht ook allemaal goedkomt
 • Je machteloos voelen
 • Neerslachtig zijn (dit is iets anders dan depressief zijn!)
 • Moeite hebben om jezelf/anderen te vertrouwen

Mentale klachten die bij een burnout aanwezig kunnen zijn:

 • Minder goed kunnen presteren ten opzichte van vroeger, je bent minder productief
 • Vergeetachtig, slechte concentratie
 • Moeilijk kunnen kiezen, twijfelen

Je bent niet de enige: volgens TNO heeft 16% van de Nederlanders een burn-out.

Burn out test

Door middel van vragenlijsten kan in de reguliere zorg worden vastgesteld of er sprake is van burn-out. Een bekende lijst is Maslach Burnout Inventory.

Burn out DSM
Omdat burn-out niet apart geregistreerd staat in het reguliere handboek voor psychologische aandoeningen (DSM IV/V), erkennen sommigen deze aandoening niet. De term burn-out zou volgens sommigen vervangen kunnen worden door een aantal samengestelde diagnoses uit dat handboek, zoals depressie. Update: op 28 mei 2019 erkent wereldgezondheidsorganisatie WHO burn-out officieel als ziekte, deze update gaat van kracht op 1 januari 2022 in hun herziene ICD-lijst.

Ik neem waar dat elke vermoeidheid uniek is en dat er verschillen zijn tussen bijvoorbeeld CVS, depressie en burn out.

Filmpjes over burn out

Aldith Hunkar over haar burn out

Onderstaande aflevering gaat over Aldith Hunkar, voormalig NOS presentatrice van het jeugdjournaal en het journaal. Zij vertelt over haar burn out.

Aflevering Holland Doc

Ik vind de onderstaande documentaire van Holland Doc met name interessant omdat het de diverse klachten bij burn out laat zien en vooral hoe er vanuit de reguliere zorg mee wordt omgegaan. Zo richt iemand zich voornamelijk op het lichamelijke vlak en slikt pillen.

Aflevering Volgende keer Beter

In deze aflevering van Volgende keer Beter staat de ervaring van Pamela centraal. Na hard werken was zij opgebrand. Vaak voel je je hierbij neerslachtig. Op haar weg naar herstel kreeg ze te maken met een bedrijfsarts die haar na het stellen van drie vragen depressief noemt en haar pillen voorschrijft. Voor Pamela voelt dit niet kloppend, waardoor zij op zoek gaat naar andere hulp.

Wat is de oorzaak van burn out?

Er is net zoals bij CVS wetenschappelijk gezien weinig bekend over de oorzaak. Er wordt gedacht aan diverse factoren die een burn out kunnen veroorzaken. WHO zegt dat de oorzaak chronische stress op de werkvloer is.

Burn out en hooggevoeligheid

Een onderschatte oorzaak van een burnout is hooggevoeligheid. Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hooggevoelig of hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Prikkels komen bij HSP extra bij hen binnen.

Dat heeft voordelen, maar ook nadelen als jij je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst. Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst, kan dit leiden tot allerlei klachten zoals een burnout. Hooggevoelige mensen kunnen burn-out klachten ten opzichte van ‘niet hooggevoeligen’ intens ervaren.

3 factoren

Vanuit een holistische visie is alles energie, denk maar aan de kwantumtheorie waar een paar pioniers in de wetenschap zich mee bezighouden. De factoren waar vanuit de wetenschap aan wordt gedacht, zijn vanuit een holistische visie met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar:

 1. Een genetische factor
 2. Je persoonlijkheid
 3. Je gedrag

Factor 1. Een genetische factor

Denk hierbij als HSP aan je gevoelige zenuwstelsel.

Factor 2. Je persoonlijkheid

De tweede factor is je persoonlijkheid en eigenschappen zoals:

 • Idealisme
 • Perfectionisme (en veel van jezelf moeten, faalangst)
 • Plichtsgetrouwheid (een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben)
 • Ambitieus zijn
 • Verzorgend zijn

Zo pikken HSP met hun relatief open energieveld vaak veel indrukken op en kunnen ze sterk waarnemen wat  ‘goed’ is voor een ander. HSP zijn vaak gevoelig voor de sfeer op het werk: misschien neem je als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst emoties van anderen over. Helemaal als je emotioneel zwaar werk doet of als de sfeer op je werk niet optimaal is, kan dit extra uitdagend zijn.

Factor 3. Je gedrag

Een HSP vindt het vaak moeilijk om te luisteren naar zijn eigen fysieke, emotionele en mentale behoeftes en die ook te uiten naar de buitenwereld. Hierdoor kunnen ze zichzelf wegcijferen. Het kan zijn dat je takenpakket te veel is. Misschien wil je anderen niet teleurstellen, moet je ‘succesvol’ zijn en alles perfect doen.

Wellicht kun je moeilijk begrenzen en “nee” zeggen: vaak zijn HSP die last hebben van een burn out over hun eigen grenzen heengegaan, bijvoorbeeld door fysiek te zware activiteiten te doen, door emoties te onderdrukken, en/of door veel vanuit je hoofd te leven, zoals piekeren. Dit kan tot stress leiden. Artsen zeggen dat voortdurende stress invloed heeft op het functioneren van de hersens. Het biologische stresssysteem is niet gebouwd op chronische stress: iets wat in de huidige westerse maatschappij vaak voorkomt.

Als je (zowel lichamelijk, emotioneel en/of mentaal) teveel hooi op je vork neemt, en je je chronisch of langdurige inspant in combinatie met te weinig hersteltijd kun je jezelf overbelasten en op raken.

Burn out herstel tips

Raadpleeg bij klachten voor de zekerheid ook altijd een arts. Sluit eventuele andere oorzaken zoals een vitamine B12-tekort uit. Hoe lang een herstel duurt varieert van persoon tot persoon. Belangrijk is dat iemand die een burnout heeft, een behandeling kiest die bij hem/haar past.

Burn out behandeling

Je kunt leren om het heft in eigen handen te nemen en om met je burn out te leren omgaan en zelfs om hieruit te komen en productief te zijn. Zodat je met gemak jouw dromen leeft!

Het probleem bij je op voelen is vaak dat je langdurig over je grenzen bent heengegaan. Je gevoelige zenuwstelsel heeft hersteltijd nodig om (onbewuste) fysieke, emotionele, mentale en spirituele indrukken te verwerken. In onze westerse maatschappij leren we de klok wel opdraaien door steeds maar dingen (snel) te doen wat stress kan veroorzaken, echter niet om de klok af te draaien en te ontspannen.

Vaak zijn het probleem (onbewuste) gedachten die ontspannen en “nee” zeggen moeilijk maken. Door jouw gedachten kritisch onder de loep te nemen kunnen dit soort vooronderstellingen verdwijnen.

Lichamelijke klachten zijn bovendien met je emoties, gedachten en spirituele Kern verbonden. Klachten kunnen je wat vertellen of leren, al is dit je misschien nu nog niet duidelijk. Inzicht krijgen in deze boodschap, kan veel helderheid, ontspanning en ook energie geven.

Meer weten?

Het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ gaat hier dieper op in. Je ontdekt onder andere:

 • Hoe je een burn out en vermoeidheid voorkomt
 • Aan de hand van praktische oefeningen hoe je blijvend meer energie verkrijgt
 • Hoe je productiever wordt

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit
Klik hier voor meer informatie over het Complete Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!‘ en hoe je mee kunt doen>>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezZelf heb ik als HSP jaren last gehad van de nadelen die horen bij hooggevoeligheid. Ik voelde me doodop en vroeg me af of er wel een weg mogelijk was uit die slopende vermoeidheid. De huisarts vond in eerste instantie dat ik maar rustiger aan moest doen en dacht richting burn-out. Achteraf gezien, een levensgevaarlijk advies…

Het bleek dat ik een vitamine B12-tekort had. Hier werd ondanks aandringen, niets mee gedaan. Doordat mijn vitamine B12-tekort na jaren eindelijk goed werd onderzocht (het bleek dat ik een opnamestoornis heb) en behandeld (met injecties) en  ik mijn hooggevoeligheid beter leerde beheersen en beter naar mijzelf luisterde en blokkades overwon, werd ik energieker.

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker en productiever zijn.

Centraal staat bij mijn holistische benadering mijn intuïtie, hiermee ontwikkelde ik succesformules, zodat ook jij energieker wordt!

Aanvullende blogs

3 reacties op “Burn out symptomen en vermoeidheid behandelen: HSP tips”

 1. blank

  Heel interessant artikel. Ik weet nog niet zo lang dat er zoiets bestaat als ‘HSP’, maar ik vind het zeker de moeite om erover te lezen en de link met burn-out te leggen. Een vriendin van me had een burn-out, maar zij is uiteindelijk terug aan het werk gegaan dmv loopbaanbegeleiding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top