Home   Blog   25 Tekenen dat je paranormaal begaafd bent

25 Tekenen dat je paranormaal begaafd bent

lavendel met orakelkaart

Heb je het wel eens gehad: een ervaring die wetenschappelijk nog niet te verklaren viel zoals het zien van kleuren om mensen heen, of een voorgevoel dat later uit bleek te komen? Wereldwijd gebeurt dit vaak. Het zou kunnen dat dit te maken heeft met paranormaliteit.

Paranormaal betekent ‘naast het normale’. Paranormale ervaringen worden ook wel als ‘bovennatuurlijk’ gezien: er wordt hierbij erkent dat er meer is tussen hemel en aarde.

Paranormale verschijnselen worden in het rationele, nuchtere Westen vaak gezien als iets ‘vaags’ of alternatiefs. Het is immers wetenschappelijk nog niet te bewijzen. Iets waar veel mensen behoefte aan hebben: wetenschap geeft immers ‘zekerheid’. De realiteit is echter, dat wetenschappelijke kennis groeit en de wetenschap vaak achter de feiten aanloopt: zo werd lang gedacht dat de aarde plat was…

Taboe

Veel mensen hanteren het ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ principe. Waarnemingen die niet zo ‘standaard’ of ‘normaal’ zijn worden vaak weggewoven als ‘onzin’. Veel mensen die paranormale verschijnselen waarnemen hebben, durven omdat ze het gevoel hebben niet geaccepteerd te worden er niet over te praten:

 • Wellicht ben je bang dat anderen je ‘anders’ of raar vinden en schaam je je voor je indrukken?
 • Misschien onderdruk je het (bijvoorbeeld omdat je omgeving een religie heeft die paranormale waarnemingen afkeurt)?

Vooral HSP die hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, kunnen extra gevoelig zijn voor de (onuitgesproken) mening/verwachting van anderen en de ‘taboesfeer’ die er rond dit onderwerp hangt. Vooral als je al veel in je hoofd zit en van nature realistisch bent, kan paranormaal waarnemen uitdagend zijn. Pieker je erover of je je paranormaliteit wel of niet aan de buitenwereld zien? Dit kan moe maken.

Gelukkig word er langzaam maar zeker steeds meer over paranormale zaken in de media gedeeld. ‘Waar’ of niet ‘waar’ (soms is er sprake van goocheltrucs en entertainment); feit blijft dat er meer aandacht komt voor dit onderwerp.

Zo vertel ik in het tijdschrift Viva, Vriendin, het Nederlandse tijdschrift Flair en het Belgische tijdschrift Flair over mijn paranormale waarnemingen.
cover van viva 43 uit 2019Vriendin interviewt Femke de Grijs over paranormaliteit en helderziendheid coverFlair nummer 17 uit 2016 waar Femke de Grijs in staat (cover)voorkant van het tijdschrift Flair uit België waar Femke de Grijs instaat

Paranormaal TV

Hieronder volgen wat voorbeelden van paranormale zaken op TV:

 • Zo verscheen het programma ‘Er is zoveel meer’ op TV, waarin Irene Moors inging op onverklaarbare paranormale verschijnselen.
 • Ook verscheen bij de KRO Op zoek naar het Zesde zintuig (update 2023: dit is niet meer te bekijken via NPO Start). Dit was een wedstrijd gepresenteerd door Karin de Groot, waarin werd gezocht naar mensen met het sterkst ontwikkelde zintuig. Marchien Bakker werd de winnaar. Samen met finalistes Petra Lakerveld en Liesbeth van Dijk verscheen een boek over hen. Liesbeth schreef ook zelf een boek:
  het-zesde-zintuig-liesbeth-marchien-petraliesbeth-van-dijk-ik-zie-wat-jij-niet-ziet
  Later verscheen dit format bij RTL onder de naam Het zesde zintuig plaats delict. Het concept werd veranderd; er werden vooral delicten (zoals onopgeloste moorden) gepoogd op te lossen. Hierin verschenen onder meer Tessa van Rossen, Peter van der Hurk en Cobie van Zegen als winnaars.
  tessa-van-rossen-het-extra-zintuigpeter-van-der-hurk-mijn-zesde-zintuigcobie-van-zegen-vertelt
 • Derck Ogilvie op RTL.
 • Char op RTL.
 • De Nieuw Uri Geller op SBS.
 • NCRV Document: ‘Spookhuis’; over entiteiten in huis.
 • KRO De Wandeling; Annelies vertelt hoe zij haar zoontje verliest & hoe haar paranormale gaven haar hielpen.
 • Ook deelde Samantha (‘Barbie’) haar ervaringen in ‘Doe effe paranormaal!’
 • In de serie Spangas heeft Bodil het over paranormaliteit.
 • Sunny side of spirit. Sunny Bergman is in Brazilië en gaat in op de mogelijke invloed van geesten aan de hand van de Condomblé: een Afro-Braziliaanse religie.
 • Lauren Verster gaat in haar programma op ‘spokenjacht’ in Edingburgh.
 • Annemarie vertelt in het TV programma Jan rijdt rond (van 9 maart 2016) over haar paranormale waarnemingen.
  Jan rijdt rond Annemarie Smit
 • Als je stemmen hoort, helder droomt of visoenen of andere paranormale waarnemingen hebt wordt dit vanuit de Westerse cultuur vaak als ‘gek’ bestempeld (soms krijgen mensen allerlei diagnoses zoals depressie). Dit in tegenstelling tot andere culturen. De film CrazyWise gaat hier dieper op in (en sluit aan op de bovengenoemde aflevering van Sunny side of spirit). Alhoewel ik de film zeer intens en confronterend vond, is het een absolute must om te zien als je enorm sensitief bent en je nog geen raad weet met je waarnemingen. Dit is de trailer van de film:

Paranormaal kind

Sommige mensen worden geboren met paranormale waarnemingen, anderen ontwikkelen het later.

EénVandaag

In het programma EénVandaag delen Noëlle en Joey (beide paranormale kinderen) hun ervaringen, bijvoorbeeld over het zien van geesten en hun angst hiervoor.

Aan het woord komt ook Klinisch Psycholoog Pieter Kousemaker. Hij zegt dat deze kinderen niet gek of psychotisch zijn, maar ervaringen hebben waar de psychiatrie langsloopt. Ook Bianca Bénazir (auteur van het boek ‘Help! Ik zie spoken’) vertelt over paranormale kinderen. Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets (zoals een boek) bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Update: dit programma is helaas niet meer zichtbaar.

Dit filmpje gaat dieper op het boek van Bianca in:

Paranormale kinderen

Ook het programma Paranormale kinderen op SBS6 met Liesbeth van Dijk ging hier verder op in. Joey, vertelde over zijn paranormaliteit en hoe hij hier mee heeft leren omgaan. Update 25-7-2016: de filmpjes die hierover gingen, zijn helaas niet meer beschikbaar

25 paranormale verschijnselen/signalen dat je paranormale gaven hebt

Hieronder volgen wat voorbeelden van signalen die bij paranormaal zijn kunnen horen. Net zoals schilders en hun talenten uniek zijn, variëren ook paranormale gaven van persoon tot persoon.

Wat is een paranormale gave?

Een gave is een gift (soms wordt het gezien als een gift van de Kosmos of Bron), het wordt ook wel een kwaliteit of talent genoemd; er is aanleg om dit verder te ontwikkelen. Als je je paranormale gave beheerst wordt dit ook wel ‘paranormaal begaafd’ genoemd en kun je je hierin herkennen:

Paranormaal verschijnsel 1. Je hoort geluiden die anderen niet horen

Paranormaal verschijnsel 2. Je voelt energievelden of aura’s
Je neemt bijvoorbeeld kleuren bij mensen of dieren waar.

Paranormaal verschijnsel 3. Aan de hand van een voorwerp verkrijg je informatie
Denk maar aan informatie over de eigenaar van het voorwerp.

Paranormaal verschijnsel 4. Je hebt inzicht in het verleden en vorige levens

Paranormaal verschijnsel 5. Je hebt inzicht in parallelle levens 
Dit zijn gebeurtenissen die zich gelijktijdig (parallel) aan jou leven voltrekken. Wellicht ervaar je dat je op 1 moment op diverse plekken bent.

Paranormaal verschijnsel 6. Je hebt inzicht in de toekomst en kunt dingen voorspellen
Wellicht neem je waar dat een ziel zijn ouders uitkiest en graag geboren wil worden, hoe een ongeboren kindje wil heten, of wanneer/hoe een kindje geboren wordt.

verrekijker

Paranormaal verschijnsel 7. Je ziet geesten zoals gezichten of schimmen of wellicht helemaal.
Er bestaan verschillende definities van wat geesten precies zijn. Dit kunnen overledenen zijn die je kent, maar ook onbekenden. Dit worden soms ook wel eens entiteiten genoemd. Meestal zijn entiteiten bekend doordat mensen er op specifieke plekken (zoals in huis) nare ervaringen mee hebben. Wellicht heb je wel eens het gevoel dat iemand over je heen buigt of een specifiek lichaamsdeel van je beweegt.

Paranormaal verschijnsel 8. Je voelt lichtwezens, gidsen of hulp ‘van boven’
Dit kan ook van andere sterrenstelsels of kosmossen zijn. Misschien voelt een gids of beschermengel als een speciale vriend die niemand anders kan zien.

Paranormaal verschijnsel 9. Je hebt dromen waarin gidsen of mensen je heldere boodschappen geven
Wellicht krijg je tijdens je dromen inzicht in het ‘waarom’ je hier op aarde bent, welke keuzes jou en je ziel versterken of waarom je dingen ervaart (bijvoorbeeld omdat hier onafgeronde vorige levens aan ten grondslag liggen).

Paranormaal verschijnsel 10. Je bent je bewust van uittredingen
Je lichaam is op aarde aanwezig, maar je bewustzijn ergens anders. Je ligt bijvoorbeeld op bed en treedt met je bewustzijn uit naar de droomdimensie of een ander land. Wellicht heb je het gevoel dat je vliegt.

Paranormaal verschijnsel 11. Je weet wat de ander denkt
Je kan bijvoorbeeld een dier goed aanvoelen en daar telepathisch contact mee leggen (door de lucht ‘praten’), of pijn zien. Dit gaat nog verder dan dat je aan iemand denkt en diegene je belt: je weet dat de ander belt!

vrouw heeft iPhone in hand

Paranormaal verschijnsel 12. Je kunt voorwerpen met je gedachten bewegen
Dit wordt ook wel telekinese genoemd.

Paranormaal verschijnsel 13. Je kunt ‘channelen’
Of te wel: een kanaal zijn van onvoorwaardelijke liefde. Misschien doe je aan automatisch schrift om bijvoorbeeld de boodschappen van liefdevolle lichtwezens door te geven.

Deze video gaat dieper in op wat channelen precies inhoudt:

Paranormaal verschijnsel 14. Je vindt het leuk om op ‘alternatievere manieren’ met energie te werken
Bijvoorbeeld door middel van edelstenen of orakelkaarten zoals met De Maan 66 mystieke kaarten voor bewustwording.
De maan 66 kaarten voor bewustwording Petra Stam

Als je je gave nog niet beheerst kun je je hierin herkennen:

Paranormaal verschijnsel 15. Je hebt last van (intense) geluiden of stemmen die anderen niet horen.

Paranormaal verschijnsel 16. Je hebt onverklaarbare emoties (zoals angst), gedachten of bepaald gedrag.
De oorsprong hiervan kan in andere tijden (vorige levens, parallelle levens of toekomstige levens) liggen.

Paranormaal verschijnsel 17. Je neem zaken ‘over’
Misschien word je ziek van een bepaalde kamer waarin negatieve energie zit (bijvoorbeeld omdat er ruzie is geweest), of neem je de pijn of emoties met lading van een ander over.

Paranormaal verschijnsel 18. Je kunt moeilijk onderscheiden wat van jezelf of een ander is 
Bijvoorbeeld qua gedachten, emoties of lichamelijke pijn en tijden (vorige levens, heden en toekomst).

Paranormaal verschijnsel 19. Je wordt moe van de pijn van anderen

vrouw slaapt

Paranormaal verschijnsel 20. Je bent bang voor wat je waarneemt 
Je bent bijvoorbeeld bang voor geesten. Je hebt het idee dat je lichaam, emoties of gedachten een bepaalde kant op wordt geduwd/bewegen zonder dat je er controle over hebt.

Paranormaal verschijnsel 21. Je laat je paranormaliteit niet toe 
Misschien onderdruk je het en vraag je jezelf af wat je ermee wil/kan of ‘moet’.

Paranormaal verschijnsel 22. Je voelt je niet gesteund

Paranormaal verschijnsel 23. Je hebt geen controle over je slaap/dromen
Misschien heb je het gevoel dat je geen controle hebt over je slaap en dromen. Wellicht heb je intens verwarrende dromen en/of nachtmerries? Of misschien heb je last van slaapverlamming? Dit houdt in dat je wel bij bewustzijn (en in die zin wakker) bent, maar dat je lichaam slaapt. Je lichaam doet niet wat je geest wil: wakker worden, je ogen openen en jezelf uitstrekken of bewegen. Dit kan soms voelen alsof je bent ‘uitgetreden’ en niet terug in je lichaam kan ‘vallen’. Omdat je geen controle hebt over je lichaam en je het gevoel kan hebben of je ‘gevangen’ bent in je lijf, kan dit leiden tot paniek of angst.

Paranormaal verschijnsel 24. Je bent bang voor de mening van anderen
Je hebt er last van dat anderen denken dat je ‘door ze heen kan kijken’.

Paranormaal verschijnsel 25. Je hebt het idee dat jij jezelf kwijt bent

Paranormaal test

Er bestaan diverse testen om te onderzoeken of je paranormaal bent zoals de Zenner test. Het ‘probleem’ van deze testen is dat deze vaak 1 aspect belichten (in het geval van de Zenner test: een aspect van de toekomst waarnemen) en vaak gedaan worden door mensen die hun gave nog niet beheersen. Uit een test kan komen dat je geen paranormale gave hebt, terwijl je dit in aanleg wel hebt.

Paranormaal therapeut

Er bestaan allerlei mensen die bewust op een paranormale manier werken zoals op een paranormaal beurs. Denk maar aan een paranormaal therapeut (en paranormale therapie), paranormaal genezer en paranormaal medium.

Ook zijn er relatief veel mensen die met hun paranormale gave werken, maar dit (on)bewust niet als zodanig benoemen. Meestal komt dit omdat ze bang zijn voor wat de omgeving mogelijk wel niet van hun paranormaliteit kan denken, of vanuit bescheidenheid.

vrouw tijdens zonsondergang

Paranormaal, wat nu? 8 tips:

Tip 1. Raadpleeg bij klachten ook altijd een arts.
Kies voor een arts waar jij je prettig bij voelt (bijvoorbeeld een arts met een holistische visie).

Tip 2. Onderzoek of je paranormaal begaafd bent.
Dat kan door hierover te voelen of door middel van de training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw.

Tip 3. Erken je paranormaliteit
Ben je paranormaal? Erken het: het is een onderdeel van je! Een ander hoeft je niet te accepteren; accepteer jezelf.

Tip 4. Kom dichter bij jezelf en blijf bij jezelf.
Leer bijvoorbeeld wat afsluiten wel en niet inhoudt.

Tip 5. Reinig negatieve energie
Bijvoorbeeld in huis en in jezelf. Leer angst te transformeren.

Tip 6. Leer perfectionisme en onzekerheid los te laten

Tip 7. Laat je dromen voor je werken
Heb je last van slaapverlamming/nachtmerries? Ontdek de oorzaak (en waarom dit gebeurt) en neem de oorzaak weg. Leer je dromen sturen, dit kan door middel van lucide dromen. Heb je last van slaapverlamming? Zeg in gedachten op het moment dat je een slaapverlamming hebt bijvoorbeeld ‘Ik wil slapen’ of focus je op 1 lichaamsdeel.

Tip 8. Ontwikkel je gave
Je kan je gave bijvoorbeeld met hulp van lichtwezens ontwikkelen. Je gave voor je laten werken geeft energie. Met je gave kan je ook prachtige dingen voor de wereld om je heen doen en de wereld mooier maken, op jouw unieke manier. Laat jezelf zien!

Paranormaal ontwikkelen

Met training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ ontdek je onder meer:Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs

 • Of je hoogsensitief bent. En als je hoogsensitief bent je wellicht ook paranormaal bent.
 • Of je paranormaal bent. En als je paranormaal bent je wellicht ook hoogsensitief bent.
 • Wat je precies met je paranormale waarnemingen kan en hoe je deze kan ontwikkelen. Zodat je waarnemingen en gave voor je werkt (en je ondersteunt en energie geeft), in plaats van dat je er last van hebt.
 • Wat je paranormale waarnemingen betekenen.
 • Hoe je je eigen energie versterkt en hoe je geen last hebt van prikkels

Klik hier meer informatie over de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’ en hoe je mee kan doen.

Wil je verder de diepte in? In het complete Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit ontdek je onder meer hoe je energie reinigt, angst transformeert, loslaat, wie lichtwezens zijn en hoe ze jou kunnen ondersteunen, energie onderscheidt, emotioneel in balans bent, relaties verbetert (zodat jij je gesteund kunt voelen) beter kunt slapen en fijner kunt dromen.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

P.S. Welke dingen zijn voor jou herkenbaar? Laat het hieronder weten!

Tot slot: Heb je een vraag over paranormaliteit/of wil je persoonlijk advies over jouw situatie? Deze beantwoord ik hieronder niet meer in het reactieveld. Zie hierboven in de blog het kopje ‘Paranormaal ontwikkelen’ hoe ik je wel kan helpen!

Deze blog werd gepubliceerd op 18 november 2015 en werd geüpdatet op 25 augustus 2023

36 reacties op “25 Tekenen dat je paranormaal begaafd bent”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Malinga Deseyn avatar
  Malinga Deseyn

  Ik heb een bezondere gave maar veel mensen weten dat
  Ik kan niet met kaarten werken
  IK zie dingen voor mij en ik hoor dingen
  Ik heb al een geest gezien in men eigen huis en ik kan ruiken maar ik kan nog veel meer
  De mensen verschieten van mij hoe ik da doe en hoe weet ik dat allemaal
  Ik kan Geen kaarten leggen ,in begin wel meer na dien niet meer
  Ik heb genoeg bewijzen van bepaalde mensen Maar helaas weten heel veel mensen niet van mij zelf men ouders weten dat niet dat ik een gave heb
  Mvg Malinga

 2. Renske avatar
  Renske

  Vooral de afgelopen jaren hoorde ik van mensen dat ik zo aangrijpend kan schrijven, bijvoorbeeld op facebook of in een appje naar iemand die door een moeilijke tijd ging. Deze opmerkingen zijn door m’n hoofd blijven spoken en het idee is gaan groeien. Als ik dingen teruglees van mezelf, kan ik me best voorstellen dat mensen er echt wat mee kunnen. Ik ben dit gaan zien als de manier om mijn licht te schijnen in de wereld. Ik denk (dus ik geloof het ook maar wink-emoticon ) dat dit mijn lijntje met de kosmos is. Deze week heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb een facebook pagina gemaakt waarop ik gedachtes, lijstjes, tips etc kan delen, waarvan ik voel dat mensen er wat aan kunnen hebben. Ik heb zelfs al ideeën om het uit te breiden met een eigen website, activiteiten en nog veel meer. Ik hoop dat ik nog veel kan leren over en van m’n gidsen en hoe ik nog beter contact met ze kan maken, omdat dit soms nog ‘per ongeluk’ lijkt te gebeuren. Ik hoop dat ik met m’n verhalen tijdens het leren ook veel andere mensen mag bereiken en op weg kan helpen! smile-emoticon Bedankt voor het delen van je blog Femke!

 3. Carine avatar
  Carine

  Ontroerend verhaal van Joey en van jou en van mij… Ik weet dat er verschillende paranormale aspecten in mij zijn (naast hooggevoelig en hoogbegaafd) en weet niet hoe/waar te beginnen. Bedankt voor je inspiratie!

 4. Jacky avatar
  Jacky

  Ik weet van mezelf dat ik niet paranormaal begaafd ben.
  Maar er gebeuren soms vreemde dingen in mijn omgeving die ik niet kan verklaren.
  Soms denk ik dat het tekenen zijn van een dierbare overledene. Aan de andere kant ben ik zo nuchter dat ik dat niet kan geloven.

 5. Karla avatar
  Karla

  Wat een goed verhaal! Voornamelijk het laatste stukje over jezelf geeft perspectief! Ben via deze website met een artikel over paranormaal begaafd op de website terecht gekomen. Ik heb direct dit artikel gelezen en heb ook je Ebook gedownload! Erg tof dat je zoveel content gratis beschikbaar maakt! Kan niet anders zeggen dan good job!

 6. Marten avatar
  Marten

  Hoi Femke,

  Nav je vraag of er dingen van je rijtje bekend zijn bij iemand. Zal het kort proberen te houden.

  -Ja ik hoor geluiden, vooral ‘s nachts en in de vroege ochtend. Niet plaatsgebonden. Zijn meer stemmen die met elkaar praten. Heb er geen last van;
  – Ik zie aura’s om mensen;
  – Met voorwerpen doe ik niets;
  – Vorige levens zegt mij niets. Wel kan ik bijvoorbeeld mijn eigen conceptie zien;
  – Parallelle levens zegt mij niets. Wel kan ik op 2 plaatsen tegelijk zijn, maar dan als remote viewer;
  – Ik kan toekomsten zien. Met mensen heb ik weinig, maar ik zie wel toekomsten voor volken en landen en werelddelen en bedrijven. Voorspellen doe ik niet. Heb nogal eens soort van “flash-forward” – dan word ik overvallen door de toekomst op de plaats waar ik ben. Duurt meestal kort, maar wat ik zie is niet zo leuk. Bijvoorbeeld als ik fiets zie ik hoe het er over een paar jaar uitziet en wat er precies gebeurt met de mensen;
  – Geesten zie ik ook, maar heb er helemaal geen last van. Gelukkig heb ik het vermogen gekregen het “Aan” of “Uit” te zetten. Als HSP wordt het me anders te veel. Als ik geesten wil zien, zet ik mijn vermogen “Aan” en als ik ze niet wil zien zet ik het weer “Uit.” Standaard zet ik alles op “Uit”, anders worden mijn hersenen overbelast;
  – Lichtwezens zegt mij niets. Valt voor mij onder de categorie van geesten en ik communiceer niet met ze;
  – Mijn dromen zijn uitsluitend huis-tuin-en-keuken dromen. Niets bijzonders dus. De meer interessante dingen zijn voor mij alleen als ik wakker ben;
  – Uittredingen heb ik niet;
  – Met dieren heb ik niets. Wel kan ik meteen zien wat iemand denkt. Maar dat vind ik indringen in iemands innerlijk. Ik doe dit dan ook nooit, tenzij met toestemming van de betreffende persoon;
  – Telekinese doe ik niet aan;
  – Channelen doe ik niet;
  – Edelstenen vind ik helemaal niets. Wel heb ik vormen van energie gevonden die niemand gebruikt. Maar doe er zelf niets mee – is veel te gevaarlijk.

  Ik ben wel HSP maar heb er geen last van, omdat ik me goed kan afsluiten voor alle indrukken van buiten. Zowel van mensen om me heen als de geestenwereld, de toekomsten en wat er maar verder is.

  Ik weet niet of jij dit paranormaal vindt, voor mij is het normaal.

  Hartelijke groeten,

  Veel succes met je website,

  Marten

 7. miriam ketels avatar
  miriam ketels

  Bij een intens verdrietige periode tijdens meditatie ging er een energie dwars door mijn lichaam. Ook voel ik soms of er iemand met mijn haar speelt of mijn gezicht streeld. Ik zie kleuren en voel soms pijntjes van anderen. Voel als er iets aan de hand is met iemand , terwijl ik gewoon thuis ben .

 8. Ro avatar
  Ro

  Ook ik vraag me af of ik gaven heb. De laatste tijd heb ik al een paar keer gehad dat als ik aan iemand denk dat ik een gevoel krijg in mijn buik, en in mijn hoofd “hoor” waar ze aan denken, stress, of zich niet fijn voelen, onrust, of wat ze nog allemaal moeten doen. Degenen zijn dan niet in de buurt, ik hoef er alleen aan te denken. Heel,soms krijg ik ook beelden door.

  Ik vindt dit ergens wel eng, wat vinden jullie, is dit normaal? Is dit een vorm van paranormaal begaafd, en welke vorm dan?
  Groet, Ro

 9. R.Tuur avatar
  R.Tuur

  Hoe weet ik of ik Paranormaal bent ik hoor het vaak

  1. Femke de Grijs avatar

   Bedankt voor je vraag! In de blog geef ik antwoord hoe ik daar bij kan helpen :).

   Groetjes,
   Femke

 10. Dominique avatar
  Dominique

  Hoi Femke
  Ik weet niet of ik paranormaal ben maar de volgende dingen weet ik wel
  Ik voorspel dingen zoals wanneer er iemand valt ofzo
  Ik voel aanwezigheid van geesten
  Ik hoor stemmen
  En soms weet ik dingen die ik onmogelijk zou kunnen weten
  Ik wil dit graag ontwikkelen maar vind het wel eng heb je nog tips ?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Dominique,

   In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ kan ik je er verder bij helpen.

   Groetjes
   Femke

 11. Christine avatar
  Christine

  Rond mijn 7e jaar begon ik geesten te zien op de kleuterschool voelde ik al zo verschrikkelijk veel ik voelde me ook anders er was iets met mij.later kwam ik erachter dat ik hsp ben helderziend/voelend/ruikend.
  Ik ben als kind al in het spirituele geïnteresseerd heb veel gelezen naar bijeenkomsten geweest workshops o noem het maar op.
  De laatste jaren heb ik me er meer voor afgesloten omdat het mij erg vermoeid maar toch kan ik het niet helemaal wegdrukken het hoort bij mij dit ben ik.
  Ik communiceer nu vooral via mijn dromen met overledenen.

 12. Rob Coort avatar
  Rob Coort

  wat ik heb is dat ik beelden doorkrijg als ik een foto zie. Dan komen er dingen bij mij in gedachte hoedat iemand was, wat die persoon deed of ik zie gewoon iets. Bijvoorbeeld bij een overleden man zag ik een geldkistje. ..Wat bleek was dat de man vroeger penningmeester was. Ook zag ik bij een levend persoon een boom staan met een ingekerfd kruis. Bleek dat daar een verwante was uitgestrooid. Dat soort dingen heb ik dan.

 13. lunakex96 avatar

  Een prachtige post! Mijn favoriet tot nu toe!

 14. Kate avatar
  Kate

  Het begon toen ik jonger was en kwam intenser nadat ik begon te pendelen, tarot leerde, zowat alles die hiermee te maken had intereseerde me. Alsook oude beschavingen en legendes. Wicca etc… ik hoor, ruik en voel intenser dan iemand anders. Kippevel, rare geuren, deja vu’s, voorgevoel, schimmen enz… nadat ik ‘dacht’ de opa van mijn vriend te hebben gezien in zijn slpk. zonder dat ik wist hoe hij eruit zag was ik overmand met angst. De jaren van mijn adolescentie heb ik alles beginnen afblokken, en rationeler gaan denken. Nu ben ik net 30 geworden op 1mei. En ik heb het gevoel dat er iets ontbreekt dat ik nie kan verklaren. Ik voel me eveneens verloren en wil weten wie ben ik?! Wat is mijn doel. Wat ik wel weet is dat ik energie krijg als ik mensen help, tussen de natuur zit, of ergens bij water, de hemel snachts met de sterren trekken me naar zich toe. Ik voel alles eveneens ook gevoeliger aan ik kan opeens wenen en daarna lachen, ben heel sensitief en het word alsmaar erger. Ik weet echter nie of dit iets betekent. Maar ik wil het graag teweten komen voor ik mezelf verlies. ? alvast bedankt voor het lezen. Hopelijk krijg ik reactie en ben ik niet de enige grts kate

 15. Luc avatar
  Luc

  Hallo Femke, ik vind uw artikels interessant. Ik zie dat er hier meestal vrouwen over praten, over de gaven die ze hebben, maar ik ben als man ook hsp. Ik heb al enkele grote gebeurtenissen gezien in mijn dromen die kort daarna gebeurd zijn en misschien ook enkele andere dromen en gebeurtenissen die wel toeval kunnen zijn of onbenullig zijn en geen betekenis hebben. Ik droom heel veel, maar ‘s morgens ben ik ze meestal vergeten. Alleen als er iets gebeurd die dag herinner ik me weer dat ik iets gelijkaardig gedroomd heb. Van de dromen die ik me wel nog herinner is het meestal een droom van gebeurtenissen die die dag gebeurd zijn. Verder nog veel succes met je website. Groetjes

 16. Anoniem avatar
  Anoniem

  Ben jij een medium en zo ja zou je me kunnen praten? Ik weet niet zeker of ik paranormaal ben maar veel dingen herken ik. Ik word doodmoe van al die geesten. Alvast bedankt Anoniem.
  p.s. Ik ben een kind en ik ben 11 jaar.

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Anoniem,

   Ik ben gespecialiseerd in het helpen van volwassen, vrouwelijke HSP. Die help ik met het ontdekken of ze paranormaal zijn en hoe zij dit in hun voordeel kunnen laten werken met de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw. Ik help geen kinderen. Wellicht heb je iets aan deze blog: https://femkedegrijs.com/medium-betekenis/ Ik wens je verder alle goeds toe :).

   Groetjes,
   Femke

 17. Henk avatar
  Henk

  Enkele dagen geleden, ik dacht dat ik wakker werd, zie ik heel helder een grote lichtbruine spin op de rechterkant van mijn schilderij, op de lijst boven schuin naar beneden lopen en direct terug naar boven weg!. Het soord leek mij een tarantula !
  Zo heb ik ook als eens gezien aan het voeteneinde van mijn bed, een prachtige gekleurde bol gezien. Heel bijzonder. Groeten Henk

 18. Linda avatar
  Linda

  Hoi Femke,
  Als je niet paranormaal begaafd bent aangelegd, maar er wel interesse in hebt dit te kunnen zijn, zou je dit dan kunnen leren? En zo ja hoe?

  Gr Linda

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Linda,

   Bedankt voor je interessante vraag! In de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw kan ik daar verder op ingaan. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder een prettige dag toe :).

   Groetjes,
   Femke

 19. Cheyenne avatar
  Cheyenne

  hoi ik ben Cheyenne en ik denk dat ik paranormaal begaafd ben ik hoor heel veel dingen voel geesten die ik niet kan zien maar ik ben er wel doodsbang van daarbij ben ik doodsbang van de voorgevoelens die ik heb. ik ben zelden jaloers maar als ik jaloers ben heb ik dus het probleem dat het met een reden was min ex heeft 4 maanden geleden het uitgemaakt en na dat het de tweede keer uit was is hij bij mijn toen beste vriendin gegaan wat ik dus allemaal heb aangevoeld ik heb ook al heel vaak de breuken van mijn beste vriend voorspeld en dat beangstigd mij enorm. hoe moet ik hiermee om leren gaan?

  Cheyenne

  1. Femke de Grijs avatar

   Dag Chayenne,

   In de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw ontdek je of je paranormaal begaafd bent en hoe je hiermee het beste om kan gaan en het in je voordeel kan inzetten.

   Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder alle goeds toe.

   Groetjes,
   Femke

 20. Tessa avatar
  Tessa

  Hoi,
  Ik heb dus laatst een lichtbol gezien. Eerst wist ik niet wat het was maar toen heb ik het opgezocht. Het is dus een soort energie in de lucht die heel langzaam beweegt. Blijkbaar kunnen alleen paranormale mensen die waarnemen. Ik begon te twijfelen of ik dat was. Ik heb één keer eerder iets meegemaakt: Een jongen en zijn moeder waren overleden in een auto ongeluk. Dit was een heel taboe op school. Een vriendin van mij woonde dicht bij hem dus we gingen langs zijn huis. Ik zag niks, maar ik voelde wel iets. En ik voelde dat het een jongen was met lang haar, grote neus en een beetje getint. Later zag ik dus een foto van hem en bleek dit dus ook zo te zijn. Ik ging ook altijd naar iemand die sowieso paranormaal was. Die wist alles al zonder dat het haar verteld was. Zij heeft dus blijkbaar tegen mijn vader gezegd dat ze voelde dat ik energieën binnen kan krijgen ( paranormaal ben dus). Ik twijfel hier nu heel erg over. Ben ik paranormaal??

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Tessa,

   Leuk dat je wilt weten of je paranormaal bent! Met de Training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ help ik vrouwelijke HSP verder met die vraag :).

   Hartelijke groet,
   Femke

 21. Françoise avatar
  Françoise

  Wou de schutting van mijn schoonouders op slot draaien waarna ik direct het gevoel kreeg dat ik van beide kanten werd aangevallen. Hierbij werd er met een stalen pijp of zo iets achter op t hoofd geslagen.

  Na thuiskomst ging mijn hart enorm tekeer en heb ik aan mijn partner gevraagd of hij iets wist *of dat iemand ooit is geslagen met een hard voorwerp achter op het hoofd*
  Hij kon het zich niet herinneren waarop ik mijn schoonouders heb gebeld met dezelfde vraag.
  Ja er is ooit eens iemand geslagen met een ploetendooier achter op het hoofd na een ruzie met molukkers. De ploetendooier hebben de daders achter gelaten in het steegje omdat de politie eraan kwam.

  Na bevestiging ging de druk op mijn achterhoofd weg en begon mijn hart langzamer te kloppen.

  Ik krijg vaker beelden binnen alsof het werkelijk gebeurd, bij navraag klopt het ook altijd en is het geen wat ik zie en voel in het verleden daadwerkelijk gebeurd. is dit paranormaal?

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Françoise,

   Leuk dat je wilt weten of dit paranormaal is! Met de Training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ help ik vrouwelijke HSP verder met die vraag :).

   Hartelijke groet,
   Femke

   1. Niki avatar
    Niki

    Hoi Femke,

    Ik zou graag weten wat de training kost. Dat kan ik nl niet terugvinden op de verkooppagina. Eveneens de button om in te schrijven mist…

    Groetjes! Niki

    1. Femke de Grijs avatar

     Hoi Niki,

     Bedankt voor je bericht en interesse in de Training.

     Op de informatiepagina van de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw heb ik gedeeld dat deze Training momenteel alleen als bonus te krijgen is bij het Jaartraject. De Training is niet ‘los’ te bestellen. Om die reden staat er geen button om in te schrijven. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder een fijne dag toe :).

     Groetjes,
     Femke

 22. annelies avatar
  annelies

  Ben voor mijn gevoel paranormaal begaafd, ik zie en hoor dingen die andere niet zien en horen, soms treed ik uit mezelf, ben dan ergens wat ik pas later kan verklaren. ik trad een keer uit mijn lichaam 3 maanden voor mijn man overleed, ik was in een laan met hoge coniferen aan het einde van de laan zag ik een groot kruis staan, onder de coniferen was licht helder licht, even later was ik weer terug in mijn lichaam, ik vroeg me af waar ik was geweest, het bleef me dagen lang achter volgen. ongeveer 10 weken later overleed mijn man, mijn dochters wilde papa begraven, ik stemde toe, mijn oudste dochter zei mam ik weet een mooi kerkhof daar moet papa naar toe, zullen we gaan kijken ik zei oke toen ik daar aan kwam uit de auto stapte richting de poort liep zag ik ineens de laan met de coniferen en aan het einde dat grootte kruis, ik zei tegen mijn dochter hier was al eerder, ik ben 10 weken geleden uit mijn lichaam getreden en was hier daar onder die hoge coniferen zag ik licht helder licht, 20 meter verder was het graf wat mijn dochter had uit gekozen voor haar vader, nooit was ik daar eerder geweest ik wist niet eens dat daar een kerkhof was, dit is niet het enige wat ik mee maakte, zo heb ik tal van gebeurtenissen mee gemaakt die ik nog nooit aan iemand heb vertelt. lang geleden werd ik s nachts wakker, er viel een kind van een flat gebouw ik dacht ik heb een nacht merrie, maar dat was niet zo, s morgens kwam een personeelslid van ons zijn werkschema ophalen, hij zei is er iets Annelies je bent zo stil en afwezig ik zei ja, ik heb een nare droom gehad, er viel een kind van een hoog flat gebouw naar beneden, hij zei dat was geen droom Annelies, ik was er denk ik bij toen het bij ons vannacht gebeurden dat was in onze flat ze hebben daar een kind naar beneden gegooid, ik was verbijstert en zo kan ik nog tal van gebeurtenissen opnoemen die ik waar nam wat er gebeurden of gebeurd was, ik ben paranormaal begaafd en wil hier wat mee doen, misschien ben ik een medium maar weet niet wat voor een medium wie helpt me verder ik wil het verder ontwikkelen.

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Annelies,

   Wellicht heb je iets aan deze blog over medium zijn. In mijn begeleiding, bijvoorbeeld met de Training Floreer in je werk als hoo sensitieve vrouw kan ik je er verder bij helpen.

   Groetjes,
   Femke

 23. Lex avatar
  Lex

  Hi Femke,

  Wat een opluchting is dit artikel! Ik heb altijd al wel het gevoel gehad dat ik net wat andere dingen voel en zie dan andere mensen. De laatste tijd is dit sterk toegenomen en maakt het me regelmatig bang. Van gedaantes tot voorspellende dromen, dromen die zo levendig zijn dat ik ze tot in nauwkeurig detail kan navertellen. Mijn moeder heeft dezelfde gaven als ik. Ik vind het eerlijk gezegd allemaal erg eng en wil graag leren hoe ik hiermee om moet gaan om mezelf wat zenuwen en energie te besparen maar wellicht ook hoe ik dit in voordelen kan gebruiken. Heb jij tips over hoe ik dit aan kan pakken?

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Lex,

   Wat fijn dat het een opluchting is :). Via mijn begeleiding kan ik je hierbij verder helpen. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder een fijne dag toe.

   Hartelijke groet,
   Femke

 24. chelsea avatar
  chelsea

  hi femke
  jouw artikel is zo duidelijk voor mij. sinds ik klein was nam ik dingen waar, maar sloot me altijd af omdat ik bang was dat iedereen om me heen me voor gek zou zien. sinds me 17e a 18e ben ik er meer onderzoek naar gaan doen en er op gaan letten. ik zie soms duidelijk niet levende zoals me broer, vaak voel ik iets kouds. laatste tijd krijg ik steeds blauw blauw blauw in me gedachtens opeens. de lievelings kleur van me broer was blauw. ik heb het idee dat hij contact wilt leggen met mij. alleen ik ben beetje voorzichtig straks gebeurt er iets. hoe moet ik met zulken dingen om gaan? en hoe kan ik moe goed ontwikkelen? heeft u tips?
  groet chelsea

  1. Femke de Grijs avatar

   Hi Chelsea,

   Bedankt voor je vraag. In mijn begeleiding kan ik hier verder bij helpen, je kunt hier meer over lezen onder het kopje “Paranormaal ontwikkelen” in deze blog :).

   Groeten,
   Femke

Scroll naar boven