Home   Blog   HSP types: ben jij een High Sensation Seeker (HSS) of Rustzoeker?

HSP types: ben jij een High Sensation Seeker (HSS) of Rustzoeker?

laarzen

HSP types zijn diverse uitingen of verschillende vormen van hoogsensitiviteit. Ben jij hoogsensitief en benieuwd welk type je bent; een HSS (high sensation seeker)/sensatiezoeker of rustzoeker? Ontdek in deze blog wat het precies inhoudt, hoe je het test en wat je eraan hebt!

Hoogsensitiviteit en balans
Circa 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP) herkent zich in deze HSP kenmerken. Als je een HSP bent kunnen prikkels extra binnen komen en kan je zenuwstelsel overprikkeld raken. Hierdoor kun je je onder andere last hebben van vermoeidheid.

HSP vinden het vaak lastig om een balans te vinden tussen tijd vrijmaken voor zichzelf en de buitenwereld, dit kan energie kosten. Je kan leren hoe jij jouw tijd het beste kan indelen en productief bent!

Waarom gaan HSP verschillend om met hun gevoeligheid?

HSP gaan divers om met hun hoogsensitiviteit. Dit hangt samen met hun persoonlijkheid. Onder een persoonlijkheid valt onder meer het fysieke, emotionele en mentale aspect van iemand. Je persoonlijkheid is mede gevormd door een aangeboren deel (je genen en zenuwstelsel) en hetgeen je hebt aangeleerd.

Twee HSP types

In grondslag kun je twee typen hoogsensitieve persoonlijkheden onderscheiden, in willekeurige volgorde:

 1. Sensatiezoekers, circa 25% van de HSP valt hieronder. Dit worden ook wel High Sensation Seekers genoemd, afgekort tot HSP HSS type.
 2. Rustzoekers, circa 75% van de HSP valt hieronder. Sommige mensen noemen dit type HSP: dat is een misverstand. Een HSP kan ook het bovengenoemde HSS type zijn.

Je kunt van beide types vaak iets in jezelf herkennen. Eén type heeft vaak iets meer de overhand. Zie hieronder wat kwaliteiten en valkuilen van beide types, deze kunnen per persoon variëren!

Type 1: HSP HSS type

HSP HSS Types worden ook wel of Sensatiezoekers en Thrill Seekers genoemd. Sensation Seeking houdt in dat je sensaties, prikkels of indrukken bewust opzoekt. Je kunt strong willed zijn.

In vergelijking met een sensatiezoeker met een gemiddelde gevoeligheid is een HSP van dit type zich vaak bewuster van details en heeft die hier interesse in.

Je bent in vergelijking met een Rustzoeker type wat extraverter, meer op de buitenwereld gericht en gaat op zoek naar nieuwe en intense ervaringen. Je houdt van spanning en avontuur en bent bereid om veel risico te nemen, zowel op financieel, sociaal, fysiek en wettelijk gebied. Over het algemeen laat dit type meer van zich horen dan de Rustzoeker. Je houdt van contact met mensen, maar dit kan je ook uitputten als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst.

Een probleem dat dit type kan ervaren is dat je vaak overprikkeld, maar ook snel op dingen uitgekeken bent. Je kan bruisen van de ideeën en een vol hoofd krijgen. Je hebt regelmatig behoefte aan uitdaging en prikkels (want anders vind je het leven saai), maar ook aan rust en soms aan afzondering. Dit kan soms verwarrend voor jezelf of anderen zijn.

wandelen op berg

Type 2: Rustzoeker type

In vergelijking met een Rustzoeker met een gemiddelde gevoeligheid, is dit type HSP zich vaak bewuster van zichzelf en anderen. Deze HSP is rustig en beschouwt meer, houdt van een overzichtelijk en regelmatig leven en doet minder impulsief dan een Sensation Seeker. Hij houdt niet van risico’s van drukte.

Misschien mijd je soms liever sociale gebeurtenissen en heb je voorkeur voor  een 1 op 1 gesprek? Dit beeld past meer bij het stereotype HSP. Vaak worden deze HSP introvert gevonden. Meestal wordt gedacht dat introverte mensen zich afsluiten van wereldse zaken, echter HSP zijn hier veel mee bezig!

Een probleem dat dit type kan ervaren is dat je overvoerd kan raken door gevoelens en zorgen, je terugtrekt en je wellicht soms eenzaam voelt, of last hebt van verlegenheid.

vrouw lezen

HSP Tips:

 1. Wat herken je uit beide types en welk type heeft meer de overhand? Krijg inzicht in wat voor HSP type je bent. Doe bijvoorbeeld een HSP type test.
 2. Benut de kwaliteiten en doe activiteiten die bij jouw type horen. Zodat je energie van je HSP type krijgt, in plaats van dat je er last van hebt.
 3. Leer om jouw hoogsensitiviteit te beheersen, zodat het in jouw voordeel (in plaats van nadeel) werkt. Vooral als je een HSS type bent is leren begrenzen belangrijk.

Welk type HSP ben ik?/HSP HSS Test

Weet je niet zeker of je een HSP bent, of wat voor HSP type je bent? Of heb je net ontdekt dat je hoogggevoelig bent en heb je een idee wat voor HSP type je bent, maar weet je niet wat je hier concreet verder mee kunt en hoe je hier de vruchten van plukt?

In de training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw ontdek je of je hoogsensitief bent en hoe je hier energie van krijgt. Zo leer je hoe het kan/komt dat mensen een HSP type ‘hebben’, ontdek je aan de hand van een test wat jouw HSP type is en welke activiteiten er specifiek bij jouw HSP type passen. Ook leer je hoe jij jouw hoogsensitiviteit beheerst. Zodat je plezier krijgt van je hoogsensitiviteit, in plaats van dat je er last hebt! Klik hier voor meer informatie over de training & doe mee! >>>

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 28 augustus 2012 en werd geüpdatet op 9 maart 2023

13 reacties op “HSP types: ben jij een High Sensation Seeker (HSS) of Rustzoeker?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Stephanie avatar
  Stephanie

  Bedankt voor het duidelijk maken van het onderscheid tussen de sensatie zoeker en de rust zoekers. Ik herken me deels in de sensatie zoeker aangezien ik van reizen, ondernemen en nieuwe uitdagingen houd. Maar al met al herken ik me meer in de rust zoeker. Ik houd van rust, heerlijk. Dan kan ik pas echt tot mezelf komen.

 2. Femke de Grijs avatar

  Bedankt voor je reactie Stephanie. Fijn dat het onderscheid duidelijk is. Wens je verder een hele fijne middag :). Hartelijke groeten, Femke

 3. Laura avatar
  Laura

  Waar ik vooral mee in de knoop zit, is dat ik tot voor kort mij ten volle smeet in alles die er maar ter beschikking was. Sinds ik op kot ging, is dat van de drive om mijn leven zo propvol mogelijk te hebben naar zoveel mogelijk rust en natuur opzoeken gegaan. Kan dat dan zomaar?

 4. Femke de Grijs avatar

  Dag Laura,

  Bedankt voor je berichtje. Iedere HSP is uniek en kan anders omgaan met prikkels. Dus dat is zeker mogelijk.

  Namaste,
  Femke

 5. nancyvh avatar
  nancyvh

  bedankt Femke, voor dit alles. ik heb een 3 jarige dochter. heel levendig kind behalve toen ze nr school is beginnen gaan… in de klas gaat het hoewel zij véél meer tijd nodig heeft om ‘naar buiten’ te komen. maar op de speelplaats geeft dit pas echt problemen. dan is dit niet meer gewoon verlegen zijn zoals ik eerst dacht. een vriendin van de fam. zei me misschien is ze HSP. wat is dat? nog nooit van gehoord. en nu dankzij jouw site vallen de puzzelstuksjes in elkaar… en blijkbaar ben ik zelf ook altijd zo geweest zonder te weten wat het was en dat dit een naam had. dus bedankt.
  nu alleen nog uitvissen hoe we dit alles gaan aanpakken.

 6. Femke de Grijs avatar

  Beste Nancy,

  Bedankt voor je berichtje. Fijn dat de puzzelstukjes in elkaar vallen door mijn site :). Op mijn site vind je meer info & tips op het vlak van hoogsensitiviteit. Mocht je nog meer willen weten hoe je dit verder kunt aanpakken, dan ben je van harte welkom om contact op te nemen.

  Wens je voor nu verder het beste 🙂

  Hartelijke groeten, Femke

 7. Loesje avatar
  Loesje

  Lieve Femke,

  Bedankt, ik heb vandaag je fijne BLOG ontdekt, en ben er nu lekker op aan het lezen. Ik kwam terecht via google, toen ik zocht op winter depressie.
  Ik noem het zelf de herfst blues. Ik herkende er veel in, en kwam toen al lezende op Hoog sensitieve personen. Mijn beste vriendin had mij al meerdere malen gezegd dat ik waarschijnlijk high sensitive ben. En vroeger las ik er al weleens een boek over.

  Ik zal wel last van de ‘blaadjes vallen van de bomen’ hebben, maar de tranen rolden over mijn wangen. Zoveel herkende ik in het hoog sensitief zijn. Ik ben intens gevoelig en heb een gevoelig zenuwstelsel. Ik ben zeer gevoelig voor harde geluiden, of sterke geuren. Ik leef me sterk in, in anderen en voel de stemmingen van anderen inderdaad aan. Soms zelfs van een vriendin! Ik voelde een sterke omslag en lading toen er een aantal mensen in een ruimte waren. Ik ga dan ‘zoeken’ vanwaar het komt. Eerst vraag ik me af: Ben ik het? Maar mijn intuitie geeft gelijk aan dat mijn emoties minder zwaar aanvoelen. Al snel ben ik bij één van mijn lievelingsvriendinnetjes. Ik ben naar huis gegaan, en langzaam zakt het af, en kom ik terug in mijn eigen energie. Omdat ik een extravert ben geef ik het daarna wel bij haar aan op een lieve manier; ‘Mop ik voelde jou aan, en dat was best een sterke emotie’. Omdat we zo vertrouwd bij elkaar zijn reageerde ze er heel goed op. Ze gaf aan dat ze inderdaad kan omslaan, en dat ze dan erg negatief kan denken. Zo krijg ik dan ook de bevestiging dat het klopte wat ik voelde.

  Het gekke is dat ik aan de andere kant een hele sterke en krachtige persoon ben. Ik ben assertief en behoorlijk extravert. Mijn uitdaging ligt heel erg in de BALANS vinden tussen mijn kracht en mijn kwetsbaarheid. Want ik ervaar beiden in mijzelf.

  De mooie kant is inderdaad het intens kunnen genieten, waar jij al over schreef. Hoe ouder ik word, hoe sterker dat word. Zo kan ik tranen in mijn ogen krijgen van sneeuwklokjes (idioot he). Of van GEVEN aan anderen. Het Hoog sensitief zijn wordt alleen maar sterker merk ik. Zo schrijf ik een boek, waarin ik heel sterk mijn emoties beschrijf. Als feedback krijg ik dat ik het zo levendig beschrijf, dat ze het gevoel hebben er zelf naast te staan!
  Op dit moment voel ik me een beetje bezwaard door de herfst en mijn sterke gevoeligheid op het moment. Maar jouw blog deed me glimlachen. Een herkenning, en dat ik niet de enige ben. Wat fijn dat jij als ervaringsdeskundige nu anderen kunt helpen en steunen!
  En ja, inderdaad kun je al high sensitive persoon een ander echt een hart onder de riem steken. Ze hebben zoveel warmte in zich, en het juiste woord, op het juiste moment.

  Dank dat ik even mijn hart mocht luchten. Succes met je Blog! Ik zal hem delen met vriendinnen. Liefs, Loes

 8. Jenke avatar
  Jenke

  Help, mijn partner heeft de karaktereigenschap HSP. Vijf zes jaar lang dacht ik , onder sterk verbale invloed van mijn partner, dat vele relationele problemen enkel bij mij lag .
  Nu door vele site links lezen.. weet ik dat de HSP van mijn partner en hoe we er mee om gingen aan de basis lag. Ik leef in de hoop dat ze net zoals mij jou boek, site e.a. durft onder ogen zien en ons toelaat om er samen voor te gaan.
  Met alle begrip en geduld van mijn zijde.
  Het is minstens even energie wretend als partner van een HSP als de HSP zelf te mogen beleven. Minstens evenveel goede en super eigenschappen waarvoor ik van m’n partner hou.

 9. Karin avatar
  Karin

  Hallo Femke,

  Wat fijn om erover te lezen. Mijn dokter heeft gezegd dat ik ADHD heb.
  Maar ik ben wel soms druk chaotisch en hou van avontuur. En doe alles voor anderen. Nu ik dit zo lees ben ik meer een HSS type.
  Wat kan ik hieraan doen want soms word ik gek van indrukken, emoties, onrecht, vind alles meteen saai en moeten dat woord haat ik! ….. Groet Karin

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Karin,

   De training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ helpt hier verder bij :).

   Groetjes,
   Femke

 10. Ria avatar
  Ria

  Ik weet het nog niet zolang dat ik een HSP’ER ben alhoewel een psycholoog zeven jaar geleden het wel met mij daar over had. Toen dacht ik , nog een stempel dan ben ik straks helemaal niet meer normaal. En heb mij er verder voor afgesloten, tot voor drie maanden geleden iemand mij vroeg heb jij HSP ik zei nee, maar die dame kwam met zoveel vragen ,dat zij mij er op wees eens op Internet te gaan lezen.Dat ben ik gaan doen en kom er steeds meer achter dat ik veel dingen al hadden in mijn jeugd. En Door al jou antwoorden hoef ik mij niet meer druk te maken en te schamen.Het is heel vervelend als je jezelf overal voor afsluit ik ben nu 68 en wil nog een beetje genieten op mijn eigen manier .Femke Dank je wel

 11. sven avatar
  sven

  HOI ik ben zelf ook HSP en ben kind en vind het lastig ermee om te gaan en ik wou mijn spreekbeurt er over doen omdat mijn moeder zei dat ik het had ik heb de test gedaan en het klopt maar voor mijn spreekbeurt kon ik er weinig over vinden maar ik kwam hier o jou website en ik had meteen alles wat ik nodig had dankjewel

Scroll naar boven