Home   HSP Boekenrecensies   Boeken over vermoeidheid   Bijnieruitputting. Het stresssyndroom van de 21 eeuw – James Wilson

Bijnieruitputting. Het stresssyndroom van de 21 eeuw – James Wilson

Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben. Een onderschatte, lichamelijke oorzaak is bijnieruitputting.

Wat is bijnieruitputting?

Stress kan gezond, maar ook ongezond zijn. Veel mensen hebben last van ongezonde stress.

Vaak herkennen HSP zich in deze HSP kenmerken. HSP stellen vaak hoge eigen aan zichzelf en hebben last hebben van perfectionisme. Ze leggen de lat erg hoog en kunnen moeilijk de controle uit handen geven. Dit kan stress met zich kan meebrengen. Bij stress komen er diverse stofjes in je lichaam vrij, waaronder cortisol.

Als er te lang sprake is geweest van stress, zonder dat je lichaam daar van heeft kunnen herstellen (HSP moeten vaak veel van zichzelf en ontspannen te weinig), raken je bijnieren uitgeput. Dit heet tot bijnieruitputting. Er is dan een tekort aan het stofje cortisol.

Bijnieruitputting veroorzaakt veel klachten. Vermoeidheid is een van de belangrijkste symptomen. Daarnaast kunnen mensen zoal last hebben van gevoelens van depressie en verwarring, of moeite hebben om zich te concentreren of herinneringen op te halen.

Er wordt geschat dat circa 80% van de volwassen Amerikanen op een bepaald moment in hun leven aan een bepaalde vorm van bijnieruitputting lijdt, en dat dit een onderschatte gediagnosticeerde ziekte in de Verenigde Staten is. De medische wetenschap heeft bijnieruitputting niet (h)erkend. De farmaceutische industrie en verzekering hebben hier geen belang bij.

Alternatief arts Dr. James Wilson schreef het boek ‘Bijnieruitputting. Stresssyndroom van de 21e eeuw’ hierover.

Mijn ervaringen met het boek ‘Bijnieruitputting Het stresssyndroom van de 21e eeuw’ van James L. Wilson

In dit boek wordt in 4 delen onder andere behandeld:

1. Wat de symptomen van bijnieruitputting zijn

Deel een gaat over de relatie tussen jou en je bijnieren en de symptomen die bij bijnieruitputting kunnen horen: dit zijn er veel.

2. Hoe je kan testen en onderzoeken of je bijnieruitputting hebt

Zo staat er in het boek een vragenlijst waarmee je kan testen over je bijnieruitputting hebt.

3. Wat je aan bijnieruitputting kan doen en hoe je er van kan herstellen, onder andere wat betreft voeding

Deze tips gericht op de behandeling van bijnieruitputting lijken erg op de algemene principes die je kunt toepassen om een goede gezondheid te creëren (en bestaat vooral uit tips omtrent voeding) aangevuld met voedingssupplementen voor de bijnieren.

Zo is zout nemen vaak erg belangrijk, evenals het bannen van alcohol, suiker, witmeelproducten, cafeïne (koffie), junkfood en frisdrank. Dit wordt ook wel eens een bijnieruitputting dieet genoemd. Het grootste gedeelte van het boek omvat deze inhoud.

4. Hoe de bijnieren biologisch gezien werken

In het boek kom je meer te weten over de fysiologie van de bijnieren.

Wat vind ik de voor en nadelen van dit boek?

Voordelen:

  • Het boek leest zeer prettig weg en is zeer praktisch. Ik vind vooral de tips omtrent eet- en slaaptijden erg interessant en de moeite waard voor HSP.
  • Er staan afbeeldingen in ter verduidelijking van de tekst. Dit verhoogt de leesbaarheid van het boek.
  • Er staan interessante casussen in, ook over chronische vermoeidheid.
  • Er wordt iets over CVS geschreven.
  • Alhoewel er niet specifiek wordt in gegaan op hoogsensitiviteit, staat er dat een aantal mensen na een operatie (vaak aan de galblaas) soms niet goed hersteld. Anesthetica kan bij sommigen volgens Wilson verzwakkend werken. Mijn ervaring is dat HSP hier zeer gevoelig voor zijn. Wilson geeft aan dat de lever vaak het meest te lijden lijkt te hebben ‘bij deze gevoelige mensen’. Hij geeft ideeën hoe je dit kan verbeteren, dat vind ik leuk.

Nadelen:

  • Sommige informatie is in mijn visie onvolledig en klopt niet helemaal.
    *Als je geen biologisch/onbespoten fruit en groenten hebt, kun je deze volgens Wilson weken in bleekmiddel zodat de chemicaliën van de schil verwijdert worden. Dit lijkt mij ongezond.
    *De informatie over vitamine B12 is niet compleet. Er wordt aangeraden om een vitamine B-complex te nemen, met vitamine B12 erin. Hier kunnen HSP baat bij hebben. Echter: vitamine B12 tot je nemen heeft alleen zin als je een zuigtablet neemt (en niet een ‘gewoon’ tablet, dat je doorslikt), alhoewel ook dat nog niet 100% wetenschappelijk is bewezen. Er zijn mensen die zuigtabletten niet kunnen opnemen, vanwege en opnamestoornis. Je moet vitamine B12 tot je nemen (het zij door voeding of een supplement (een zuigtablet of bij een opnamestoornis een injectie), die vervolgens door je lichaam wordt opgenomen met hulp van allerlei biologische processen. Je lichaam maakt niet uit zichzelf zomaar vitamine B12 aan. Er wordt niets over gezegd over dit belangrijke detail. Ook wordt er gezegd dat vriendelijke bacteriën nodig zijn voor het maken van vitamine B12. Meer toelichting was fijn geweest. Ik weet bijvoorbeeld niet precies wat met deze ‘vriendelijke bacteriën’ wordt bedoelt.
    *Er staat dat specifieke plichten, werkzaamheden, uren, factoren uit de omgeving of mensen je energie kunnen wegzuigen. Ik mis uitleg hoe dit energetisch werkt.
  • Ik mis wat details.
    *Af en toe mist de bronvermelding.
    *Niet alle woorden staan in de verklarende woordenlijst. Het was fijn geweest als er met een voetnoot naar deze woorden werd verwezen. Soms wordt een woord genoemd en een paar pagina’s later uitgelegd wat dit inhoudt, het was fijn geweest als dit meteen werd gedaan.
    *Er staat dat een haaranalyse een goedkope en relatief betrouwbare manier is om tekorten aan mineralen en sporenelementen op te sporen en om toxiciteit vast te stellen. Er staat niet hoe/waar je dit kan laten doen.
    *Er staat dat je kruiden of theeën moet vermijden die stimulerende, kalmerende of hallucinogenen bevatten. Welke dit zijn, wordt niet toegelicht.
  • Sommige Engelse termen zoals ‘flush free’, ‘catch-22’ en ‘Jack de Ripper’ zijn niet vertaald.

Wil je dit boek hebben?

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>
bijnieruitputting James Wilson

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

N.B. Vermoeidheid kent naast fysieke ook emotionele, mentale en spirituele oorzaken. Ontdek in het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ meer over hoe vermoeidheid energetisch werkt en wat je als HSP kunt doen om energieker te worden.

Aanvullende artikelen

P.S. Heb je dit boek al gelezen?
Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven