Operatie als HSP? Neem deze tips mee!

artsen die opereren

Staat je als HSP een operatie te wachten en zie je hier tegen op? Ben je er bijvoorbeeld gestrest over en zenuwachtig voor, of bang dat er iets mis gaat? Pieker je erover, lig je er ‘s nachts van wakker en sta je hierdoor moe op?

HSP hebben een gevoeliger zenuwsteler en herkennen zich in deze HSP kenmerken. Ze kunnen stress en zenuwen ten opzichte van niet HSP intenser ervaren. Deze tips helpen je verder!

Tip 1. Weet wat je te wachten staat

Bereid je goed voor. Waarom is de operatie nodig? Een doel hebben zorgt voor motivatie en helpt je om door te zetten, ook als je emoties met lading zoals angst ervaart. Kies voor artsen waar je vertrouwen in hebt.

Wat gaat er precies gebeuren voor, tijdens en na de operatie? Welke stoffen en medicatie worden toegediend aan je lichaam? HSP kunnen dit ten opzichte van niet HSP intenser ervaren. Houd er ook rekening mee dat het verdovingsmiddel lachgas (N2O), als het chronisch gebruikt wordt, leidt tot een vitamine B12-tekort. Als je een opname stoornis van vitamine B12 hebt, kun je bijvoorbeeld onderzoeken of hier alternatieven voor zijn.

Sommige HSP kunnen maanden last van de narcose hebben. Ze zijn bijvoorbeeld moe, onrustig, slapen slechter, emotioneel (bang) en/of hebben last van stemmingswisselingen. Sedatie kan soms een alternatief zijn. Ook kan het oefenen in lucide dromen helpen.

Tip 2. Vraag om hulp

Wellicht kunnen dierbaren je een lift geven naar het ziekenhuis, tijdens de operatie een kaarsje voor je branden of je na de operatie naar huis brengen en wat huishoudelijke klusjes voor je doen of wat lekkers koken? Je kunt ook lichtwezens om hulp vragen, bijvoorbeeld dat je ontspannen bent voor de operatie, dat de operatie positief verloopt en je voorspoedig herstelt.

Tip 3. Leer eventuele angst transformeren

Bespreek je angst met de artsen en verpleegkundigen. Leer het te transformeren.

Tip 4. Ontspan

Mediteer bijvoorbeeld en/of gebruik de Tool of Calming. Zelfhypnose kan ook helpen om te ontspannen: bij tip 10 vind je hier meer informatie over. Ben je bang voor naalden? Check dan deze tips. Neem spullen zoals een pyjama en pantoffels mee waar jij je relaxed bij voelt.

Tip 5. Blijf goed bij jezelf

Heb je last van de energie anderen zoals van dierbaren, andere patiënten (die wellicht bang of onzeker zijn) en artsen? Neem je wellicht hun energie over, bijvoorbeeld als je met andere patiënten op 1 kamer ligt? Veel HSP hebben moeite met afschermen. Leer om goed bij Jezelf te blijven.

Tip 6. Laat los en vertrouw

Ter inspiratie deel ik een interview met Viva over controlfreaks. Vind je loslaten en vertrouwen moeilijk? Ontdek hoe dit komt (dit kan bijvoorbeeld een oorsprong hebben in een vorig leven) en leer dit transformeren.

Tip 7. Neem iets mee om naar uit te kijken voor na de operatie

Heb je boeken of tijdschriften die je leuk lijken? Of een film die je al een poos wilt zien? Neem ze mee, zodat jij je na de operatie op iets positiefs kunt richten. Dit geeft energie, in plaats van je zorgen te maken over herstel en dergelijke. Inspiratie nodig? Hier vind je mijn boekentips voor HSP.

bed met tijdschrift en bloemen

Tip 8. Reinig je lichaam energetisch

Heb je de operatie gehad? Laat energie los die je niet dient, zoals van stoffen die je zijn toegediend. Zo kunnen middelen die voor narcose worden gebruikt tot dufheid en concentratieproblemen leiden. Drink bijvoorbeeld water dat energetisch is opgeladen. Hier vind je tips als je een narcose hebt gehad, die kunnen helpen om dufheid en concentratieproblemen na een narcose te voorkomen/op te lossen.

Tip 9. Heal en ondersteun je lichaam energetisch

Vraag aan artsen wat je kunt doen om je herstel te bevorderen. Ondersteun jezelf ook energetisch, dit kan bijvoorbeeld via healing en met de Flame van Ascension Europe. Dit is een aanvulling op de reguliere zorg (geen vervanging). Ga je voor de allereerste keer iets bestellen bij Ascension Europe? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs en krijg 3% welkomstkorting op je product(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)!

Tip 10. Laat je inspireren door hypnose

Hypnose kan HSP veel bieden. Hieronder ontdek je:

  • Wat hypnose is
  • Wat de voordelen van hypnose rondom operatie zijn
  • Voor wie hypnose rondom operatie geschikt is
  • Welke artsen hypnose bij operatie gebruiken
  • Of/hoe hypnose wordt toegepast in de Nederlandse zorg

Wat is hypnose?

Er bestaan veel misverstanden over hypnose. Dit komt vaak door tv-shows. Hypnose is bewustzijn met gerichte aandacht en een grotere capaciteit om te reageren op suggesties. Tijdens hypnose verandert je bewustzijnstoestand: je bent niet ‘weg’.

Hypnose werd meer dan 150 jaar geleden al ingezet als anesthetische chirurgische methode en natuurlijke anesthesie.

Hypnose wordt vaak niet als alternatief voor reguliere anesthesie ingezet, maar als een aanvulling. Het kan voor, tijdens en na een operatie worden ingezet. Het is geschikt bij sommige relatief eenvoudige ingrepen, meestal naast een lokale verdoving. Ook kan het worden ingezet bij (chronische) pijn, op emotioneel gebied. De ervaringen van pijn kunnen afnemen.

operatiekamer

Voordelen van hypnose rondom operatie:

Er zijn verschillende voordelen van hypnose, dit zijn wat voorbeelden:

  1. Het kan je helpen om angst te verminderen en meer ontspannen te zijn. Dit kan bijvoorbeeld voordat je wordt geopereerd (ook naast een reguliere narcose en verdoving) in de vorm van zelfhypnose. Zelfhypnose kun je altijd doen.
  2. Er zijn geen bijwerkingen aan hypnose verbonden. Mogelijke bijwerkingen zoals misselijkheid en braken kunnen worden voorkomen.
  3. Communicatie tijdens operatie blijft mogelijk.
  4. Lichamelijk herstel kan sneller zijn, omdat er geen fysieke middelen worden toegediend waar het lichaam bij van moet komen.
  5. Het kan goedkoper zijn (bijvoorbeeld omdat er minder pijnmedicatie nodig is).
  6. Soms is er (bijvoorbeeld na de operatie) minder medicatie nodig. Iets dat perfect bij HSP past: zij kunnen gevoeliger op medicatie reageren.
  7. Het is geschikt voor mensen die allergisch zijn voor reguliere narcosemiddelen.
  8. Je hoeft niet nuchter te zijn voor hypnose. Voor een narcose is het belangrijk dat mensen nuchter zijn (anders kunnen zij misselijk worden).

medische handschoenen

Voor wie is hypnose rondom operatie geschikt?

Hypnose rondom een operatie is alleen geschikt voor als je zelf gemotiveerd bent en dit écht wilt, 100% meewerkt (en suggesties accepteert) en vertrouwt op de zorgprofessionals .

Wil je dit ook? Vind bijvoorbeeld een anesthesist die hierin is geschoold. Deze geeft altijd de mogelijkheid om mocht het toch nodig zijn en je het willen een volledige narcose te krijgen.

Welke artsen gebruiken hypnose?

In sommige landen zetten ze hypnose in rondom operaties, dit zijn wat voorbeelden:

  • In 1955 werd door de British Medical Society hypnose geaccepteerd als legitiem middel
  • In 1958 werd door de American Medical Association hypnose geaccepteerd als legitiem middel.
  • De Ierse dokter Jack Gibson gebruikt hypnose bij operaties.
  • Sommige tandartsen zetten hypnose bij operaties in, bijvoorbeeld in Duitsland.
  • Het Sart-Tilman Universiteit ziekenhuis in Luik (België) is gespecialiseerd in hypnose. Hier is Professor dokter Marie-Elisabeth Faymonvill werkzaam.

Professor dokter Marie-Elisabeth Faymonvill is sinds 1981 anesthesiste en zij specialiseerde zich in hypnose. Sinds 1992 gebruikt ze hypnose. Zij heeft duizenden patiënten op deze wijze geholpen. Professor dokter Faymonville heeft verschillende onderzoeken naar hypnose gedaan. Zo heeft ze onderzoek gedaan naar hypnose in relatie tot pijn. Professor dokter Faymonville toonde aan dat hier een specifiek deel uit de hersenen (anterieure cingulaire gyrus) bij betrokken is. In 2002 verdedigde professor dokter Faymonville haar proefschrift over hypnose als hulpmiddel in de reguliere geneeskunde. Ze won diverse prijzen.

Hypnose in de Nederlandse zorg

In Nederland wordt hypnose in tientallen ziekenhuizen toegepast. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij chronische buikpijn en het Prikkelbare Darm Syndroom. De documentaire Hypnose op recept gaat hier verder op in. In deze documentaire zijn onder andere professor dokter Marc Benninga (AMC), dokter. Arine Vlieger (St. Antoniusziekenhuis), dokter Herbert van Wering (Amphia ziekenhuis), professor dokter Ben Witteman (ziekenhuis Gelderse Vallei) en dokter Emile Keuter (Isala) te zien.

In Nederland gebruikt het Juliana ziekenhuis in Den Haag sinds 2010 bijvoorbeeld hypnose.

verpleegster

Hypnose rondom operaties in de Nederlandse zorg
In 2014 gaf de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie aan dat hypnose voor hen geen alternatief was bij operaties, omdat veel patiënten bij een operatie te angstig zijn om open te staan voor hypnose.

Hypnose wordt in in Nederland regulier gezien niet toegepast rondom operaties. Toch zijn er soms wat uitzonderingen, zo:

  • Voerde anesthesioloog dokter Geert-Jan van Geffen in de eerste operatie in Nederland met hypnose in 2015. De patiënte koos hiervoor omdat zij bang was voor naalden.
  • Schreef Ina Oostrom (docent van hypnose en hypnotherapie) het boek Operatie met hypnose. Daarin wordt beschreven hoe Ina Mirjam Borsboom (zelf hypnotherapeut) hierbij hielp. Ik vond dit een heel inspirerend boek, die laat zien dat de kracht van je gedachten enorm is!

operatie met hypnose Ina Oostrom
Ik werk samen met Ascension Europe en bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Ascension en bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit ontdek je onder meer:

  • Wie lichtwezens zijn, hoe je ze om hulp vraagt en hoe ze jou ondersteunen
  • Hoe je fijne relaties met de buitenwereld creëert
  • Hoe je angst transformeert en emotioneel in balans bent
  • Hoe je zelfverzekerder bent
  • Hoe je ontspant
  • Hoe je goed bij je eigen energie komt en blijft (zodat je geen last hebt van negatieve energie uit de buitenwereld en dit niet overneemt)
  • Hoe je gemakkelijker loslaat
  • Hoe je fijn slaapt en wat je dromen betekenen
  • Hoe je mogelijke onafgeronde vorige levens ontdekt en afrond, zodat je meer in het Nu leeft
  • Hoe je jezelf op energetisch vlak healt, als aanvulling op de reguliere zorg (geen vervanging)

Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je mee kunt doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Scroll naar boven