Home   Blog   Vitamine B12 tekort: alles over de symptomen, test, oorzaak & behandeling

Vitamine B12 tekort: alles over de symptomen, test, oorzaak & behandeling

vitamine b12 injectie

Vitamine B12 tekort is onderschat: dr. Auwerda vermoedt dat 6% van de bevolking een B12 deficiëntie heeft. Ontdek in deze blog alles over de symptomen, hoe je het test, waar het inzit en wat de oorzaak en behandeling is (ook in relatie tot injecties en voeding), zodat je vitamine B12 op de juiste manier kan aanvullen.

In deze Vitamine B12 wiki vind je alles wat je moet weten over B12:

1. Vitamine B12, wat is dat?
2. Vitamine B12 tekort symptomen
3. B12 tekort gevolgen
4. B12 tekort test
5. B12 waarde, inclusief wat je moet weten over als je;

6. B12 tekort oorzaak:

7. B12 tekort behandeling:

8. Overige nuttige informatie:

Wat is vitamine B12?

Er bestaan veel soorten vitamines. Vitamines zorgen ervoor dat je gezond bent en je fit voelt. Vitamine B12 wordt ook Cobalamine genoemd en het heeft te maken met de stofwisseling in je cellen. Het maakt rode bloedcellen aan en zorgt voor een goed functioneren van je gevoelige zenuwstelsel.

Vitamine B12 tekort symptomen


Je lichaam heeft vaak een opslagplaats van vitamine B12 voor 3-10 jaar. Een tekort ontstaat langzaam en begint vaak met allerlei vage klachten.

Hierbij een overzicht van wat klachten die het gevolg kunnen zijn van een vitamine B12 tekort:

Fysieke klachten:

 • Duizelig zijn
 • Darmproblemen
 • Haaruitval
 • Hoofdpijn
 • Koud hebben
 • Menstruatieproblemen (bijvoorbeeld het hebben van een hevige menstruatie/menstruatiepijn of het uitblijven van menstruatie/een lange menstruatie hebben)
 • Oorsuizen
 • Onvruchtbaarheid
 • (Over)vermoeidheid; misschien wil je de hele dag in je bed liggen, zie je op tegen reizen met openbaar en ga je eerder weg bij een verjaardag omdat je leeggezogen bent.
 • Spierproblemen zoals spierkramp of spierzwakte, bijvoorbeeld in je benen (tip; laat bij MS onderzoeken of er sprake is van een B12-tekort)
 • Tintelingen in lichaamsdelen, zoals in je vingers
 • Rusteloze benen
 • Zwakte

haaruitval

Mentale klachten:

 • Concentratieproblemen
 • Coördinatiestoornissen
 • Geheugenverlies, verwardheid, dementie

Emotionele klachten:

Kijk hier voor een volledig overzicht van de symptomen. Klachten die van een B12 tekort kunnen komen lijken erg op klachten die bij een vitamine D tekort kunnen horen.

Niet alle artsen erkennen dat een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot klachten zoals oververmoeidheid. Dit kan frustrerend zijn. Ongeveer 1 op de 5 mensen herkent zich naast de klachten die bij een vitamine B12 tekort kunnen horen, ook in de kenmerken van hoogsensitiviteit en is een hoogsensitief persoon (HSP). Klachten kunnen als je hoogsensitief bent, extra intens worden ervaren. Je kunt gelukkig leren hoe je met vermoeidheid en een vitamine B12 tekort om kunt gaan en je energieker voelen en zelfs productiever zijn.

Vermoed je dat je een vitamine B12 tekort hebt? 4 tips!

De onderstaande 4 tips helpen je bij (het vermoeden van) een tekort.

Vitamine B12 tekort test

Tip 1. Raadpleeg bij klachten altijd een arts.
Kies een arts een uit waar je je prettig bij voelt.

Ga naar je huisarts of internist en laat een bloedonderzoek uitvoeren, bijvoorbeeld naar deze stofjes:

 1. Serum B12
 2. Holo-TC (Actief B12)
 3. Homocysteïne; een verhoogd resultaat kan een vitamine B12 tekort bevestigen, een ‘normale’ waarde sluit een tekort niet uit
 4. Methylmalonzuur (MMA); een verhoogd resultaat kan een vitamine B12 tekort bevestigen, een ‘normale’ waarde sluit een tekort niet uit
 5. Foliumzuur (wordt ook wel vitamine B9 en vitamine B11 genoemd); een te hoog gehalte kan een vitamine B12 tekort maskeren. Foliumzuur kan op twee manieren in het bloed worden onderzocht: via serum en via onderzoek in de cellen (via intracellulair onderzoek).
 6. Vitamine B6
 7. Ferritine

Onder andere de stofjes nummer 5 t/m 7 en andere vitamines B werken samen met vitamine B12. Zo kun je door een disbalans van vitamine B1, B3, B6, B9/11 ook moeheid ervaren.

Let op; doe eerst een compleet bloedonderzoek en laat je eerst prikken op serum B12, Holo-TC, homocysteïne, MMA en foliumzuur voordat je begint met het nemen van supplementen waar B12 of foliumzuur inzit (deze verdoezelen de echte waardes van deze stofjes).

Wil/kan je (huis)arts geen bloedonderzoek doen?
Je kan ook zelf onderzoek initiëren via een particulier laboratorium zoals via Bloedwaardentest. Doorgaans vergoedt de verzekering onderzoeken via particuliere laboratoria niet. Houd er ook rekening mee dat als er een afwijkende waarde wordt gevonden via een particulier laboratorium, zij geen advies kunnen geven. Je dient dan zelf een expert (zoals een andere arts) te vinden die jou hier verder bij kan helpen.

Ik heb zelf prettige ervaringen met Bloedwaardentest, vandaar dat ik er mee ben gaan samenwerken. Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Bloedwaardentest bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Wil je voor de allereerste keer iets bestellen bij Bloedwaardentest? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs5 en krijg 5% welkomstkorting op je test(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)!

Als je als HSP bang bent voor bloedprikken, raadpleeg dan deze tips.

bloedbuisjes

B12 waarde

Vaak gebruiken laboratoria diverse eenheden om  B12 te meten. Vraag om een uitdraai van jouw resultaten; daar dienen ook de normaalwaarden op te staan. Zo kun je ook zelf zien of je ‘genoeg’ B12 hebt.

Overigens zijn waarden in mijn ogen vaak niet de wet; als je tegen een grenswaarde aanzit kun je een tekort hebben. Er zijn momenteel artsen die pleiten om de ondergrens van de serum B12 waarde in Nederland op te hogen naar 200 pmol/L. In Amerika wordt 200 pmol/L. vaak als ondergrens gehanteerd. Amerikaanse verpleegster Sally Pacholok en haar man Jeffrey Stuart (arts), die een boek schreven over vitamine B12 tekort willen de onderwaarde verhogen naar 450 pmol/L. Ze pleiten voor een proefbehandeling voor mensen die nu in het grijze gebied vallen (en een waarde tussen de 200 en 450 pmol/L. hebben: als je een waarde van onder de 200 pmol/L. hebt raden ze altijd een behandeling aan).

In het boek Is het Misschien vitamine B12-tekort? kun je er meer over lezen. Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com>>>
is het misschien vitamine b12-tekort Pacholok Stuart

Elk lichaam is uniek en heeft een unieke behoefte aan bepaalde vitamines.

Vitamine B12 tekort oorzaak

Heb je een vitamine B12 tekort? Inzicht verkrijgen in de oorzaak is vaak al een eerste stap. Er kunnen diverse oorzaken zijn van een tekort aan vitamine B12. In deze blog vind je wat voorbeelden (dit overzicht is niet compleet). Zo vergroten deze factoren de kans op een vitamine B12 tekort:

 • Weinig tot geen dierlijke producten eten en/of drinken, bijvoorbeeld als je vegetarisch of veganistisch eet of een eetstoornis hebt
 • Ouder zijn
 • Een maagdarminfectie, aandoeningen waarbij de productie van maagzuur verminderd is, de maagziekte atrofische gastritis en tekort aan het maageiwit Intrinsic. Als de Intrinsic Factor ontbreekt, of niet voldoende functioneert kan hier een vitamine B12 tekort én schadelijke bloedarmoede uit voortvloeien. Dit wordt ook wel pernicieuze anemie genoemd. Het is een misverstand dat B12 tekort altijd samengaat met bloedarmoede (dit hoeft niet)
 • Een bacteriële overgroei (SIBO), parasieten (giardia lamblia) en of/ diphyllobothrium latum die in de darmen een competitie met vitamine B12 aangaan.
 • Helicobacter Pylori (maagbacterie)
 • Pancreas insufficiëntie
 • Zolllinger-Ellisson syndroom
 • Maagverkleining
 • Verstoring van de opname in de dunne darm door bijvoorbeeld door ziekte van Crohn of coeliakie
 • Een auto-immuunziekte, zoals de ziekte van Graves of de ziekte van Hashimoto
 • Geneesmiddelen (zoals het langdurige gebruik van maagzuurremmers en het geneesmiddel Metformine) of andere middelen zoals lachgas en alcohol

Een B12 tekort kan volgens Pacholok & Stuart onder andere ook een relatie hebben met:

 • Autisme (er zijn aanwijzingen dat een B12 tekort een rol speelt bij autisme. Mensen met autisme blijken volgens hen vaak baat te hebben bij B12)
 • Ontwikkelingsstoornissen, leerproblemen
 • Kanker (mensen die bijvoorbeeld slokdarm-, maag-, alvleesklier- of darmkanker hebben (gehad) kunnen (op lange termijn) een B12 tekort krijgen, bijvoorbeeld als de maag (deels) is verwijderd)
 • Hart/vaatproblemen (vitamine B12 zorgt ervoor dat foliumzuur het aminozuur homocysteïne (dat het risico op een hartaanval/hersenbloeding vergroot) kan omzetten in een ongevaarlijk aminozuur. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een hoge homocysteïnewaarde, wat het risico op een hartaanval of hersenbloeding vergroot).
 • Hersenbloedingen, hersenletsel

Het kan ontstaan door je leefpatroon (voeding/medicatie enz.) en/of een opnamestoornis. Hier vind je alle oorzaken op een rij.

Wat is de ziekte van Addison-Biermer?

De ziekte van Addison-Biermer is een ziekte waardoor vitamine B12 niet wordt opgenomen (let op: de ziekte van Addison is wat anders). Hoe deze ziekte zich uit, verschilt van persoon tot persoon. Je kunt er wat tegen doen.

Je kunt onderzoek laten doen naar de oorzaak van je vitamine B12 tekort. Zo wordt er vaak geprikt op Antistoffen tegen Intrinsic factor (er moet minimaal 1 week zitten tussen een B12 injectie en het bloedonderzoek naar antistoffen tegen Intrinsic Factor) en Antistoffen tegen de pariëtale cellen. Hier kun je meer over het diagnosticeren van de oorzaken lezen. In sommige gevallen wordt er geen oorzaak gevonden; men dient ook dan het B12 tekort volgens onderstaande richtlijnen te behandelen.

Is B12 tekort erfelijk?

Een vitamine B12 tekort kan erfelijk zijn, maar hoeft niet. Dit hangt mede af van de oorzaak van het tekort. De ziekte van Addison-Biermer wordt bijvoorbeeld door Henk de Jong beschreven als een dominant erfelijke ziekte.

Tip: Heb je een tekort? Laat dit dan ook weten aan familieleden. Mochten zij onverklaarbare klachten krijgen/hebben, dan kan het zijn dat vitamine B12 een rol speelt. Dit tekort kan ook aanwezig zijn, zonder dat er antistoffen in het bloed zijn gevonden.

Vitamine B12 tekort behandeling

Deze stofjes helpen om je vitamine B12 tekort aan te vullen (op willekeurige volgorde):

 • Hydroxocobalamine
 • Methylcobalamine
 • Adenosyl/dibencozide/co-enzym-cobalamine

Ieder lichaam is uniek en kan gebaat zijn bij 1 of meerdere bovengenoemde B12 vormen.

Let op: cyanocobalamine is veel minder geschikt.

Er is een verschil tussen dat wat je inneemt en opneemt aan B12. Het gaat er uiteindelijk bij een tekort om dat je lichaam zoveel mogelijk B12 opneemt, zodat je weer energieker wordt. In sommige middelen zit bijvoorbeeld relatief veel vitamine B12, maar die wordt vaak niet goed door je lichaam (bijvoorbeeld door allerlei chemische toevoegingen aan middelen of een opnamestoornis) opgenomen.

Waar zit vitamine B12 in?

Er zit vitamine B12 in:

 • injecties
 • sprays
 • tabletten
 • voeding

Als je een opname probleem hebt, haal je vitamine B12 echter niet uit alle bovenstaande bronnen.

Volgens Pacholok & Stuart moet er nog meer wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de werking (absorptie) en (neurologische) effectiviteit van de verschillende vormen van (orale en injecteerbare) vitamine B12, onder grote groepen patiënten.

Vitamine B12 kopen

Helaas bestaan er verschillende misvattingen over B12 en worden er veel miskopen gedaan wat betreft B12.

Tip 2: vul vitamine B12 op de juiste manier aan.


Er bestaan diverse visies hoe je vitamine B12 tot je kunt nemen, hieronder mijn visie:

Vitamine B12 injectie

Ik raad net zoals Stichting B12 tekort bij een (zeer ernstig) tekort altijd injecties aan; dit is de meest directe manier om ervoor te zorgen dat vitamines rechtstreeks in je bloedbaan terechtkomen. Het is dé oplossing als je een opnamestoornis, zoals darmen en/of maagproblemen hebt.

In Nederland worden vaak injecties met hydroxocobalamine gebruikt. Zelf heb ik een voorkeur voor het merk Tekada. Deze bevat geen benzylalcohol (daar kunnen sommige HSP nogal heftig op reageren). Bij sommige mensen schijnen deze injecties niet optimaal te werken, omdat ze de hydroxocobalamine niet kunnen methyleren (omzetten, zodat je tekort daadwerkelijk wordt aangevuld).

Een alternatief is het nemen van injecties met methylcobalamine en/of adeosylcobalamine. Deze zijn in het buitenland verkrijgbaar.

Het is bij injecties belangrijk om:

 • Allereerst een ‘oplaaddosis‘ te krijgen, zodat het tekort kan worden aangevuld. Dit moeten minimaal 10 injecties zijn (verspreid over 5 tot 10 weken, zie hierboven ook de richtlijnen van Stichting B12 tekort en het Farmacotherapeutisch Kompas).
 • Na een oplaaddosis een onderhoudsdosis te nemen. Dit moet minimaal 1 keer in de 2 maanden 1 injectie zijn: de juiste frequentie moet op basis van je klachten worden vastgesteld. Bij neurologische klachten moet er 1/2 keer per week een injectie voor langere periode worden gegeven gedurende langere tijd (bijvoorbeeld 2 jaar). Door een onderhoudsdosis te nemen, voorkom je dat je (op lange of korte termijn) weer een tekort en klachten krijgt. Er mag niet worden gestopt met injecteren als de oorzaak van je vitamine B12 tekort niet wordt gevonden/niet kan worden weggenomen.

Hierbij een voorbeeld van een injectieschema, waarbij eerst wordt ‘opgeladen’ en daarna onderhouden (deze persoon krijgt klachten als die later dan 1 x per 3 weken prikt):
Week 1 t/m 3: 2 x per week
Week 4 t/m 6: 1 x per week
Week 7 t/m 13: 1 x per 2 weken
Vanaf week 14: 1 x per 3 weken

twee handen die een opzuignaald vullen met vitamine B12 uit een ampul

Vitamine B12 injecties: wanneer resultaat?
Wanneer iemand resultaat merkt van injecties is persoonlijk. De meeste mensen (circa 56%) merken dit relatief snel tijdens de oplaaddosis (binnen 1o injecties) en anderen pas na 15 injecties. Bij neurologische klachten duurt het vaak langer (bijvoorbeeld 2 jaar) voordat er resultaten merkbaar zijn. In sommige gevallen (circa 8%) merken mensen geen resultaat.

Injecties moeten volgens een specifiek protocol geprikt worden. Het kan ook levensgevaarlijk zijn om zelf injecties te kopen en om jezelf te prikken. Raadpleeg daarom altijd een arts als je aan de slag wil met injecties. Kijk hier voor tips als je last hebt voor angst voor prikken.

Vitamine B12 spray

 • Een spray is ieder geval geschikt voor HSP waarvan de oorzaak van het tekort in gebrek aan B12 rijke voeding ligt, zoals bij veganisten het geval kan zijn (als er géén opname probleem is).
 • Soms hebben HSP er baat bij als ze zo goed als geen klachten hebben, of een tekort willen voorkomen (bijvoorbeeld als je vegetarisch eet).
 • Anderen gebruiken een spray ter aanvulling op injecties. Sommigen gebruiken bijvoorbeeld Hydroxocobalamine injecties, en sprays waar Methylcobalamine in zit. Op die manier krijgen ze diverse vormen van B12 binnen; sommigen hebben hier baat bij.
 • In sommige gevallen gebruiken mensen een spray als onderhoudsdosering (na de ‘oplaaddosis’ met injecties). Overleg dit met een arts, en laat minimaal 1 keer per jaar testen of de serum B12 waarde goed is. Ook moeten je klachten centraal staan: deze mogen niet terugkomen. Deze ‘onderhouds’methode is niet voor iedereen geschikt!

Er bestaan sprays om onder je tong te spuiten, of in je neus. Voor mijn gevoel zijn sprays ook effectief, maar minder direct (een langere termijn oplossing om een tekort aan te vullen) en daarom niet geschikt bij een zeer ernstig tekort en neurologische klachten (gebruik dan injecties).

vitamine B12 spray

Voorbeelden van sprays met enkel Methylcobalamine zijn de sprays van Pure Vegan en Vitamist. Ik heb destijds beide uitgetest en vond Pure Vegan handiger: Vitamist moet je namelijk 4 keer verspreid over de dag telkens 2 keer sprayen (8 keer totaal), Pure Vegan slechts 1 keer. Overigens hielpen de sprays niet om mijn tekort op te lossen en was ik aan het dweilen met de kraan open, omdat ik een opnamestoornis heb.

Vitamine B12 tabletten

Je kunt ook aan de slag met tabletten, voor mijn gevoel zijn die weer iets minder direct dan sprays. Ik zie het als een derde oplossing, maar niet geschikt bij zeer ernstige neurologische klachten (kies dan voor injecties).

Tabletten zijn enkel geschikt als er geen opname probleem is en als:

 • De oorzaak van het tekort in gebrek aan B12 rijke voeding ligt (je lichaam neemt B12 goed op in dat geval).
 • Er praktisch geen klachten zijn.
 • Je (als veganist of vegetariër) een tekort wil voorkomen.

Heb je wel een opname probleem? Dan kun je tabletten gebruiken ter aanvulling op injecties. Sommigen hebben baat bij het binnenkrijgen van diverse vormen van B12.

Let op: wil je aan de slag met tabletten, maak dan gebruik van zuig/smelttabletten. Leg een tablet onder je tong, tegen je wang of onder je bovenlip en laat het daar rustig (!) smelten. Op deze manier kunnen de stoffen rechtstreeks je bloedbaan in. Kauw, zuig en slik de tabletten niet door! In mijn visie is het effect dan vele male minder.

vitamine B12 zuigtabletten

Welke zuig/smelttabletten raden Stichting B12 tekort en ik aan?

Voor HSP kan een te hoge dosering te intens zijn, daarom raad ik meestal 1000 mcg per zuig/smelt tablet aan. Sommige HSP injecteren bijvoorbeeld met hydroxocobalamine en gebruiken aanvulling zuig/smelt tabletten met Methylcobalamine.

Voorbeelden van zuig/smelt tabletten die enkel bestaan uit de stof Methylcobalamine (en geen andere toegevoegde vitamine), geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten en die ook worden aangeraden door Stichting B12 tekort zijn die van:

Klik op de afbeeldingen van de pillen die ik wél aanraad (controleer zelf voor de zekerheid de actuele samenstelling) en bestel ze direct veilig via bol.com: 

methylcobalamine jarrow formulasvitals methylcobalaminePot met methyl 1000 mcg van Now

Ik raad geen ‘gewone’ tabletten aan die je moet doorslikken. Het merendeel van wat er in de winkels op vitamine B12 vlak verkrijgbaar is bestaat hieruit. Voor mijn gevoel bevatten deze middelen vaak te veel toevoegingen en is het voor het lichaam vaak lastig om deze vitamines daadwerkelijk op te nemen, zodat je lichaam er wat aan heeft. Bij een opnamestoornis werken deze tabletten dan ook niet.

B12 werkt samen met andere vitamines; zorg ervoor dat ook die voldoende in je lichaam aanwezig zijn!
Houd er met alle opties rekening mee dat er in het supplement vitamine B12 in zit en geen andere toevoegingen zoals andere vitamines; tenzij je ook weet dat je een andere vitamine daadwerkelijk nodig hebt omdat dit bijvoorbeeld uit bloedonderzoek is gebleken/een arts of specialist dit adviseert.

B Complex

Zo hebben sommige HSP een laag normaal waarde qua foliumzuur of B1/6 en baat bij foliumzuur en/of een vitamine B complex. Raadpleeg een deskundige, omdat bijvoorbeeld teveel B6 binnenkrijgen (op lange termijn) schadelijk kan zijn.

Veel mensen denken dat een vitamine B complex altijd voldoende vitamine B en B12 levert; dit klopt niet:

 • Bij een opnamestoornis van vitamine B12 wordt namelijk de B12 niet uit pillen opgenomen: daarom zijn injecties in principe in dat geval altijd nodig.
 • Daar komt bij dat in een vitamine B complex vaak pillen zitten die moeten worden doorgeslikt: vitamine B12 laat zich het beste opnemen via zuigtabletten.
 • Ook zitten er in een B complex vaak niet de meest effectief opneembare vorm van B12: Cyanocobalamine.

Vitamine B12 bijwerkingen

Ieder lichaam reageert anders op de toediening van B12. Zo merken sommige mensen dat ze meteen energie krijgen na toediening van B12. Bij anderen verergeren de klachten eerst en worden ze bijvoorbeeld eerst extra moe, waarna ze stap voor stap meer energie krijgen en zich beter voelen. Een bijwerking die vaak voorkomt, is dat mensen last kunnen krijgen van acne.

De mate van herstel hangt onder andere af van:

 • de leeftijd waarop je tekort is ontstaan (en hoelang je last hebt van klachten)
 • de ernst van het tekort (en in hoeverre het lichaam schade heeft opgelopen door het tekort)
 • de leeftijd waarop er met een behandeling is begonnen.

Sommige HSP ervaren zelfs 2 jaar na hun behandeling bestaande uit injecties nog een verbetering. Vaak duurt het langer voordat vermoeidheid en neurologische klachten zijn opgelost/verbeterd.

Bij een B12 tekort gaat het erom dat er in alle weefsels en cellen weer genoeg B12 komt. Helaas is het nog niet via een betrouwbare bloedtest te meten wanneer dit het geval is. 

Let op: Na de eerste meting én toegevoegde suppletie weer de serum-B12 of Holo-TC waarde meten, geeft géén goed beeld van de échte hoeveelheid B12, in bijvoorbeeld de cellen en weefsels (die moeten weer helemaal zijn opgevuld met B12).

Vitamine B12 te hoog?

Een waarde kan nooit ‘te hoog‘ zijn! Bij de behandeling van een B12 tekort moeten daarom je klachten en hoe je je voelt centraal staan; daar valt de dosering op af te stemmen. Na 10 injecties kan op basis van je klachten eventueel rustig met de injecties worden afgebouwd naar een onderhoudsdosering. Er mag niet op basis van de bloedwaardes worden afgebouwd/gestopt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld vitamine D geldt bij vitamine B12 na suppletie niét ‘meten is weten’!

Vitamine B12 voeding

Normaal gesproken halen mensen B12 uit voeding. Vitamine B12 zit enkel in dierlijke producten, bijvoorbeeld in:

 • Melkproducten als melk en kaas
 • Vleeswaren, gevogelte
 • Vis, oesters
 • Eieren

kaas

Algen en zeewieren bevatten een op vitamine B12 lijkende stof, maar deze stof heeft volgens onder meer het Voedingcentrum geen bewezen vitaminewerking. Hetzelfde geldt voor andere plantaardige voedingsmiddelen zoals miso of Incabessen: ook hier is geen wetenschappelijk bewijs van dat hier vitamine B12 inzit die door de mens kan worden opgenomen als werkzame vitamine B12.

Een opnameprobleem is  vaak het grootste  probleem bij mensen met een vitamine B12 tekort. Voeding vult dan niet (meer) het tekort aan. Ook duurt het relatief lang om enkel met voeding je tekort aan te vullen als je geen opnameprobleem hebt. Ik adviseer altijd om bij een tekort een ondersteunend supplement te gebruiken, zodat je je relatief sneller beter voelt.

Te veel vitamine B12

Volgens het Voedingscentrum is de kans zeer klein om last te hebben van te veel vitamine B12 en zijn er geen ongewenste effecten bekend bij mensen die langdurig te veel vitamine B12 innamen. In principe zorgt je lichaam ervoor dat je niet te veel vitamine B12 uit het maag-darmkanaal opneemt.

Overige tips die belangrijk zijn bij een B12 tekort:

Tip 3. Luister heel bewust naar je lichaam
Voel wat je lichaam nodig heeft qua eten/drinken/supplementen, helemaal als je vegetarisch of veganistisch eet. Misschien voel je dat je een bepaalde periode een supplement ‘moet’ nemen en soms niet; elk lichaam is uniek en heeft zijn eigen aandachtspunten en behoeften. Zo laten sommige HSP die weten dat ze gevoelig zijn voor een B12 tekort zich jaarlijks door middel van bloedonderzoek testen. De Vegetariërsbond en Nederlandse Vereniging voor Veganisme raadt veganisten sowieso aan om een B12 supplement te gebruiken.

Tip 4. Onderzoek energetisch waarom je een tekort hebt
Vanuit een holistische visie zijn je lichaam, emoties en gedachten verbonden met je Ziel. Klachten op fysiek, emotioneel en mentaal niveau willen je wat vertellen. Ga op onderzoek uit waarom je je moe voelt en waarom er sprake is van een B12 tekort. Door naast fysieke tekorten aan te vullen, energetisch gezien te onderzoeken waarom er fysieke tekorten en vermoeidheid is en wat het je wilt vertellen, kun je vermoeidheid vaak leren overwinnen.Vaak spelen er allerlei onbewuste gedachten die energie slurpen en die moe maken. Misschien vind je het moeilijk om te ontspannen, of om “nee” te zeggen en om je dromen te volgen…

Energetisch gezien is vitamine B12 (onder meer volgens Reijnen) onder andere verbonden met:

 • hier op aarde willen zijn (in plaats van je eenzaam of een vreemdeling te voelen)
 • vader/moederschap

 • je hoogsensitieve kwaliteiten leven (zodat je jezelf en anderen (onbewust) helpt)
  Dit kan energie vreten.

6 filmpjes over vitamine B12 tekort:

1. Hart van Nederland

Dit item van Hart van Nederland gaat over vitamine B12 tekort. Aan het woord komen onder andere mensen die zelf een B12-tekort (opnamestoornis) hebben.

2. Living with the fog

3. BBC Inside out

4.’Diagnosing and Treating Vitamin B12 Deficiency’

5.’Why You Should Be Taking Vitamin B-12 | Pediatric Advice’

6. Sally Pacholok

Sally heeft ook het boek ‘Is het misschien vitamine B12 tekort?’geschreven.

Extra schriftelijke informatie over B12

Schriftelijke, online betrouwbare informatie over een vitamine B12 tekort die ik je ook kan aanraden is te vinden:

Extra artikelen over B12:

Spiegelbeeld Magazine vitamine B12-tekort deel 1 door Femke de Grijs cover

Spiegelbeeld Magazine vitamine B12-tekort deel 2 door Femke de Grijs cover

Boeken over vitamine B12:

is het misschien vitamine b12-tekort Pacholok Stuart

Verhalen en interviews over mijn B12 tekort:

cover van Libelle, waarin Femke de Grijs vertelt over B12-tekort

Viva interviewt Femke de Grijs over vitamine B12-tekort cover

cover van het tijdschrift Fashionista waar Femke de Grijs instaat en vertelt over vitamine B12-tekort

voorkant Margriet nummer 1 uit 2016 waar Femke de Grijs in staat

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com een genoemd product uit dit artikel/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Heb je een vraag over vitamine B12 en/of wil je persoonlijk advies over jouw situatie?

Let op: Raadpleeg bij klachten en bijbehorende vragen voor de zekerheid ook altijd een arts. Bekijk eerst even mijn informatie die ik heb gedeeld over vitamine B12 op mijn site. Heb je daarna nog een vraag over vitamine B12? Ik help je er enkel bij met het Complete HSP Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!‘. Klik hier en vind er meer informatie over>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Heb je een vraag over vitamine B12 en/of wil je persoonlijk advies over jouw situatie? Deze beantwoord ik hieronder niet meer in het reactieveld. Zie hierboven in de blog het kopje ‘Heb je een vraag over vitamine B12 en/of wil je persoonlijk advies over jouw situatie?’ hoe ik je wel kan helpen!

Deze blog werd gepubliceerd op 29 april 2013 en werd geüpdatet op 16 april 2024

39 reacties op “Vitamine B12 tekort: alles over de symptomen, test, oorzaak & behandeling”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Miriam avatar
  Miriam

  Beste Femke,
  Een uitgebreide blog waarin je veel aspecten behandelt. Voor mij fijn dat je nog even wijst op het verschil tussen innemen en opnemen! Weet jij waar de zuitabletten te koop zijn, die jij wel aanraadt?
  Groet, Miriam

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Miriam,

   Bedankt voor je reactie. Goeie vraag, voor mij was dat destijds ook een grote ‘speurtocht’ ;). Sommige gespecialiseerde vitaminewinkels en / of reformwinkels hebben ze; je kunt bijv. van tevoren bellen om te vragen of dat het geval is. Bovenstaande aanklikbare opties zijn gewoon via bol.com te bestellen :).

   Namaste,
   Femke

 2. Anita avatar
  Anita

  ehmmm….mag ik wat vragen?
  Er is nogal een conflict tussen huisartsen en de B12 stichting wat betreft de hoogte van de waardes (wanneer het te laag is of normaal is)
  De mijne is op laag punt 152..
  Volgens de stichting te laag en volgens de huisarts normaal.
  Kunt u me aangeven wat wel en wat niet normaal is?
  Vriendelijke groet,
  Anita (mede HSP-er)

 3. Femke de Grijs avatar

  Dag Anita,

  Bedankt voor je reactie. Zoals in de blog weergeven wordt B12 vaak in verschillende ‘eenheden’ gemeten. In principe kun je bij jouw huisarts om een uitdraai van jouw resultaten vragen, waarop ook de eenheden & waarden horen te staan zodat je kan zien of je hier binnen/buiten valt. Echter; zoals in mijn blog weergeven is elk lichaam uniek & heeft het unieke behoeftes. Als je je zorgen maakt/niet prettig voelt bij je huisarts kun je dit uitspreken en evt. een andere huisarts vinden (op het forum van de Stichting B12 tekort kun je een oproepje plaatsen en vragen naar een huisarts die bekend is met B12 tekort en in je buurt zit).

  Wens je succes!

  Namaste

  Femke

 4. Jeffrey avatar
  Jeffrey

  Femke, mijn internist wilde geen injectie behandeling doen, terwijl ik ontzettende neurologische klachten heb oa erge last van brain fog. Ik gebruik sinds een halfjaar per dag smelttabletten10 mg hydro, 10 mg adesonyl, 10 mg methyl. Mijn brain fog gaat nog elke dag vooruit, stapje bij stapje. Volgens mijn internist heb ik geen PA of absorptie problemen en mn waarde b12 level is boven 1497 en zo doende heb ik geen injecties nodig, maar mag ik wel doorgaan met de smelt tabletten. Ik probeerde haar te overtuigen van injecties mbt neurologische klachten, maar ze garandeerde me dat het niet nodig is en de smelt tabletten voldoende werken. Mvg, Jeffrey H

  1. Femke de Grijs avatar

   Hi Jeffrey,

   Ik weet niet precies wat je vraag aan mij is?

   In mijn visie zijn zoals in de blog toegelicht injecties bij neurologische klachten erg belangrijk. Ik weet niet of er grondig (bloed)onderzoek is gedaan waaruit de internist de conclusie trekt dat er geen absorptieproblemen zijn?

   Ik raad je aan om een arts te vinden waar je je prettig bij voelt; je kunt een andere internist overwegen. Zie bijv. in de blog een goeie, of plaats een oproepje op het forum van Stichting B12-tekort :).

   Hartelijke groet,

   Femke

 5. astrid avatar
  astrid

  Hoi Femke, bij mij als jaren lange vegan is er ook vit b12 tekort vastgesteld.. ook de tintelingen, benauwdheid. en vooral mn oogzicht wat erg wegvalt is het heftigst, nu wil ik dus alleen de pillen slikken als suppelement omdat ik vegan tabletten wil en die niet zijn gewonnen uit dierlijke produceten, dus daar ben ik nu mee bezig met 100o mg per pil, de dokter zeg dat dit voldoene is en dat ik ov3r 2 maanden ?! maar weer eens terug moet komen.. maar 2 maanden , hallo, ik voel me beroerd ,auto rijden kan ik niet meer en leze al zo goed al helemaal niet meer…. doe ik hier nu goed aan of moet ik toch naar een andere dokter? ik weet niet zo goed of ik dit nu wel goed aanpak op deze manier want ik kan gewoon niet normaal functioneren op deze manier

  Mvg Astrid

 6. Jeffrey Jeff avatar
  Jeffrey Jeff

  Hey Femke..
  Heel erg leuk om dit te lezen..leerzaam ook zeker.

  Ik ben zelf ook al jaren aan het stoeien met de huisarts om de b12 en d3 onder controle te krijgen.
  Ik krijg nu ieder 3 weken hydroxocobalamine, maar heb bergepen dat die juist niet de actieve stof heeft.
  Mijn waarde is wel 1100 maar gevoelsmatig is het dikke niks.
  En mijn ha zegt dat de tabletten niet goed opnemen in de speekselklieren.

  ik wil heel graag proberen hoe dus de 2 andere varianten zijn.

  heb je tips en bestaan er daarvan ook spuitjes ipv tablet?
  groetjes 🙂

 7. Femke de Grijs avatar

  Hi Jeffrey,

  Wat fijn dat je het leuk en interessant vond om te lezen!

  Er bestaan injecties met methylcobalamine en/of adeosylcobalamine. Deze zijn in het buitenland verkrijgbaar :).

  Hartelijke groet,
  Femke

 8. M Derhaag avatar
  M Derhaag

  Hallo Femke, ondanks gezond eten had ik ook een (marginaal?) tekort van 180. Hier kwam ik achter doordat ik een opleiding v. Orthomoleculair therapeut volgde. De klachten kwamen mij wel erg bekend voor! Ik heb een jaar lang de smelttabletten van AOV geslikt no 153. Dit is methylcobalamine met foliumzuur en geen kunstmatige zoetstof maar stevia wat ik een groot voordeel vind! Ik zit nu, na dgls 2 tabletjes op 450. AOV kan je dus ook goed adviseren.
  Groet!

 9. chantal avatar
  chantal

  Beste Femke,

  Ik herken heel veel in je verhaal. Zowel ik als mijn twee kinderen van 15 en 12 hebben lage b12 waarden. Mijn huisarts zegt dat er geen verband is en ook niet uitgezocht kan worden wat de oorzaak is. Een verwijzing naar een internist krijg ik al helemaal niet. Na lang aandringen heb ik nu 6 injecties gekregen maar nu mag hij mij die niet meer voorschrijvenven en is het advies een goede hooggedoseerde b12 tablet te kopen voor ons allemaal. Onze klachten blijven bestaan. Ik heb er geen goed gevoel over. Hoe is bij jou de oorzaak dan onderzocht? Welke aanpak zou je ons adviseren? Alvast bedankt voor je reactie.
  M v.g Chantal

  1. chantal avatar
   chantal

   Aanvulling op no eerdere mail. Wij hebben ook alle drie zware D3 tekorten gehad. Waardes van onder de 20. Mijn zoon en ik hebben daar nu ampullen voor van 25.000 ie per twee weken maar mijn dochter moet t doen met reguliere tabletten van 10 ug omdat zij te jong is voor de zware ampullen. Ondanks dit alles gelooft de ha niet in een erfelijke kwestie en gaat alles moeizaam en stroef. We zijn trouwens al komende december drie jaar bezig om van de klachten af te komen. Om moedeloos van te worden. Te triest voor woorden dat mijn kinderen totaal geen energie en spierklachten moeten hebben omdat de ha in mijn ogen niet adequaat behandelt.
   Ik hoop dat je een advies voor ons hebt.
   Groeten Chantal

  2. Femke de Grijs avatar

   Hi Chantal,

   Wat vervelend. Ik raad je aan om de tips uit dit artikel raad te plegen (zie bijv. tip 1). Verder kun je naar https://femkedegrijs.com/vitamine-d-tekort-oorzaak-van-vermoeidheid/ kijken voor wat betreft vitamine D <3

   Liefs,
   Femke

 10. kaho avatar
  kaho

  Hallo Femke,

  Ik zat te kijken welke vitamine b12 tabletten ik zou moeten kopen. Op vitamineb12nu.nl staan er 2 pakken met hoge doseringen. Zou ik beter 1 van deze 2 pakken nemen of gewoon eentje van bol.com die doseringen zijn 1000 mcg.

  1. Femke de Grijs avatar

   Hallo Kaho,

   In mijn blog geef ik antwoord op je vraag ;).

   Liefs,
   Femke

 11. Akkelien avatar
  Akkelien

  Hoi Femke,

  Bedankt voor alle info rondom vit B12 tekort icm HSP. Met een vit b12 van 88 is aangeraden door de huisarts om eerst 3 maanden vit b12 forte te slikken. Nu zit ik te zoeken en kom uit op vitakruid. Heb je een mening of dit een effectief supplement is?

  Hoor het graag.

  Hartelijke Groeten,
  Akkelien

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Akkelien,
   Mijn visie m.b.t. orale suppletie (en wanneer orale suppletie wel/niet effectief is ) en details hierover vind je in o.a. deze blog en in deze blog https://femkedegrijs.com/b12-tekort-misverstanden/ en in dit artikel https://femkedegrijs.com/spiegelbeeld-magazine-artikel-b12-tekort-deel-1-femke-de-grijs/ :).

   Liefs,
   Femke

   1. Akkelien avatar
    Akkelien

    Hoi Femke,

    Bedankt voor je reactie. Het is voor mij allemaal erg nieuw, weet sinds deze week van het tekort. De huisarts adviseerde eerst drie maanden een supplement te slikken. Mocht dit niet het gewenste effect hebben dan zou injecties de volgende stap zijn. Over drie maanden moet er dus weer bloedgeprikt worden. Als het supplement de bloedwaardes verdoezelen hoelang moet ik dan niet slikken voordat er bloedgeprikt moet worden?

    Ik hoor het graag.

    Liefs,
    Akkelien

    1. Mardi avatar
     Mardi

     Hai Femke,

     Ook ik zou dit graag willen weten. Ik heb in december 2015 bloed laten prikken. Mijn B12 was 109. Op aanraden van huisarts heb ik vier weken zuigtabletten B12-complex geslikt (adenosylcobalamine (dibencoside) 2000 mcg, methylcobalamine 1500 mcg, foliumzuur 200mcg). Ik moet volgende week terugkomen en opnieuw bloed laten prikken. Als het supplement de bloedwaardes verdoezelen, hoelang moet ik dan stoppen met het slikken voordat er bloedgeprikt moet worden (zelfde vraag als Akkelien).

     Groetjes,
     Mardi

    2. Macy avatar
     Macy

     Ik ben ook benieuwd naar je antwoord hierop. Hoe lang moet je niet slikken voordat er bloed wordt geprikt.

 12. annet avatar
  annet

  Ik heb 14 jaar geleden gehoord dat ik ms heb maar heb alleen last van uitval na narcose. Ik ben sinds 2 jaar via een natuurgeneeskundige erachter gekomen dat ik jaren lang geen vit b 12 heb opgenomen en een gigantisch tekort heb dus slik nu zuigtabletjes en heb weer volle energie!!!! Maar ik twijfel nu wel echt of ik dan wel ms heb terwijl het welvastgesteld is. Het is en blijft gelukkig stabiel.

  1. Kimmy avatar
   Kimmy

   Hallo ik had ook even een vraag ik heb gisteren mijn zesde injectie gehad. (Hydrocobamine) En ik ben nu voor het eerst zo ontzettend moe. Nu krijg ik 1 keer per week een injectie maar de eerste drie weken reageerde ik behoorlijk heftig op de injecties. (Hydroxocobalamine) De eerste drie à vier dagen had ik jeuk en uitslag en hoofdpijn en na een aantal dagen was dat weg. Naast die klachten voelde ik me verder goed en vrolijk en energievol en niet meer prikkelbaar. Na drie weken heb ik een andere injectie gehad zonder conservereringsmiddel want ik kreeg daar dus een allergische reactie op. Vorige week de nieuwe injectie gezet en nergens geen last van maar nu na gisteren ben ik kapot en niks geen energie meer. Ik hoop dat iemand mij hier mee kan helpen want aan de huisarts heb ik niks.

 13. jeanette avatar
  jeanette

  Hallo,
  Ook al eens gesproken over andere vergaande gevolgen van vitB12 tekort? Wat bijna niemand weet is dat er uitval van spierkracht kan voorkomen. Wij verzorgen iemand met uitval vanaf de heupen en is daardoor niet meer mobiel. Zij krijgt elke 3 mnd haar injectie wat echter meer uitval niet meer kan voorkomen.

 14. Nancy avatar
  Nancy

  Beste Femke,
  Fijn dat hier zo goed staat omschreven wat een b12 tekort met je doet en wat er aan gedaan kan worden!
  Zelf is bij mij onlangs een behoorlijk tekort vastgesteld (30 pmol/l) met daarbij een waslijst aan klachten.
  Ook een vitamine d tekort (hiervoor om de dag een 800i tabletje na eerst 4 ampullen van 25.000I in 4 weken).
  Mijn b12 tekort is qua opstarten goed behandeld, echter qua onderhoud helemaal niet.
  Gelukkig nu om de twee weken weer een injectie waardoor hopelijk mijn met name nog mentale klachten (depressief) en trillende spieren zullen afnemen.
  Ben ook opzoek naar nog een suplement met actief b12 om dagelijks in te nemen maar heb geen idee welke hoeveelheid nu de juiste is als ik wel om de twee weken een injectie krijg.
  Begrijp ik uit jou verhaal dat extra foliumzuur niet perse gewenst is (mijn foliumzuur zit op een normale waarde).
  Heb jij eventueel een concreet advies van b12 suplementen zonder extra’s die hoog genoeg zijn er nog bij te nemen?

 15. Tiffany avatar
  Tiffany

  Hoi femke, ik loop al 7 jaar rond met chronische vermoeidheidsklachten. In 2013 is mijn b12 getest deze was boven de 300 (ik dacht 350). Een paar dagen geleden is opnieuw getest deze keer 222. De huisarts zegt dat er geen tekort is, maar wil wel eventueel laten testen op mma. Ik ben ontzettend bang voor naalden dus ik wil alleen laten prikken als er echt een reele kans is dat ik een b12 tekort heb. Wat denk jij?

 16. Marc avatar
  Marc

  Hoi Femke. bij mij is een waarde b12 vastgesteld van 223. inmiddels al een aantal maanden 2 keer per week een spuit gekregen het werk heel goed. Toen er twee spuiten verkeert gezet waren ging het heel snel bergafwaarts had last van spieren, tintelen, evenwicht en ook gewrichtspijnen over het hele lichaam.
  mijn probleem is nu nog, als ik iets ga doen komen de klachten terug. bij niks doen blijft het uit. oorzaak onbekend. Vanaf 2010 bezig met neknhernia, (inmiddels twee operaties gehad) en spierspanning opgebouwd, vanaf okt 2015 zijn de klachten weer erger geworden die niet meer weggaan door bewegen. heb jij nog advies?

 17. Dirk avatar
  Dirk

  Beste Femke. Bij mij werd een vit b12 en D tekort vastgesteld. Misselijk, duizelig, enorm moe, jeukende handen. Ik kreeg injecties maar moest deze stoppen owv te felle reactie op bijwerkingen. Ik reageer ook op tabletten heb er al veel getest. Ken jij een tablet zonder of met minimale bijwerkingen? Alvast bedankt. Mvg Dirk

 18. Nouvelle avatar
  Nouvelle

  Beste Femke,
  Op 11 december 2015 stelde Akkelien de vraag “Als het supplement de bloedwaardes verdoezelen hoelang moet ik dan niet slikken voordat er bloed geprikt moet worden?” Daar zie ik in dit forum/blog geen antwoord. Ook ik zou dat graag willen weten. Hartelijke groeten, Nouvelle

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Nouvelle en andere mensen die vragen hebben,

   Zie in de blog het kopje ‘Heb je een vraag over vitamine B12 en/of wil je persoonlijk advies over jouw situatie?’ :).

   Groetjes,
   Femke

 19. Atje Vermeer -Vogel avatar
  Atje Vermeer -Vogel

  Na jare klagen over div.klachten heeft de dr.eindelijk eens naar mijn B12 ,
  Uitslag 37 Volgens de dr .veel te laag,dus direct kreeg ik spuiten eerst 4 in een maand daarna weer bloed prikken en nu 1 x jn de veertien dagen 8x dan weer blowd prikken.en dan ?

 20. margreet avatar
  margreet

  Mijn b12 is 168 is dat nu het goed of te laag?
  ik heb 1 week b12 tabletten geslikt, kreeg er hoofdpijn, misselijkheid van maar ook een beetje raar gevoel in hoofd, suf, niet goed kunnen denken en veel vermoeider, ben gestopt.
  klopt dat zoveel vreemde bijwetkingen

 21. kees avatar
  kees

  Goedendag,
  Heb een vraagje, misschien dat iemand dit weet.
  Heb een holo-tc test gedaan op 27 juli uitslag26 pmol/l, ben direct meer melk gaan drinken en rundvlees gaan eten (deed ik minimaal) 10 dagen later ( nog niet gestart met B12 injecties) een tweede B12 test ook holo-TC nu waarde 42 pmol/l??? iemand hier een verklaring voor want buiten de melk en rundvlees geen B12 toevoeging en in 10 dagen een stijging van 26 naar 42.
  Ben ondertussen wel begonnen met de injecties
  Mvrgr Kees

 22. Annie Lenkens avatar
  Annie Lenkens

  Ik ben 5 dec bloed geprikt voor een te kort aan vitamines
  Nu nog steeds is er de uitslag niet van het ziekenhuis
  Duurt dit zo lang

 23. Hester avatar
  Hester

  Ik snap nog altijd de B12 bloedwaardetesten niet. Ik ben al geruime tijd geleden getest op B12 tekort, zo’n holo trans.. test. De uitslag was >128 .Is dat nu goed of niet ? Ik heb wel allerlei B12 tekort symptomen. Koud, slechte concentratie, slechte geheugen. Ik had ook een zeer laag vitamine D waarde en Foliumzuur. Is de B12 goed maar werkte het niet goed door de andere tekorten ?

 24. Alida avatar
  Alida

  Beste Femke,
  Al een tijd volg ik je site over vitamine B-12 tekort. Nu heb ik mijn bloed laten prikken, en blijk ik inderdaad een tekort te hebben. De bloedtest bij de huisarts geeft 85 aan. In welke eenheid is dit
  uitgedrukt. Zit ik hiermee ver onder de norm ? is het nodig om injekties te nemen ? of kan dit met zuigtabletten worden aangepakt. Kun je mij hierin advies geven ?
  met vriendelijke groet, Alida

 25. Sascha avatar
  Sascha

  Hoi Femke,

  Bij mij is vandaag vastgesteld dat ik een vitamine B12 tekort heb met een waarde van 110. Ik eet voldoende en ook gevarieerd en gezond, drinkt niet overmatig alcohol en sta ook best te kijken van deze uitslag.
  Mijn klachten zijn vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenklachten, soms wat dissociatie en daarnaast spierschokjes en spiertrekkingen (ook met hoofd en in gezicht, daarnaast in armen en benen, maar ook in buik en rug).

  Hoe vaak komt het voor dat er een oorzaak wordt gevonden voor zo’n laag vitamine B12?

  Groeten, Sascha

 26. Marianne avatar
  Marianne

  Ha Femke,
  Even een vraagje..
  Op jou pagina deel je jou ervaring w.b.t b12 injecties van het merk Tekada. Nu heb ik het advies van mijn arts gekregen om hydroxocobalamine injecties te krijgen. Maar aangezien ik altijd heel heftig reageer op medicatie wil ik bij voorbaat alvast jou advies gaan volgen om van het merk Tekada te bestellen heb je de exacte benaming van deze b12?
  Alvast bedankt

 27. Shirley avatar
  Shirley

  Beste Femke, ij lees in uw blog dat u voor de hydroxycobalamine merk Takeda adviseerd. En welk merk adviseerd u voor de methylcobalamine

Scroll naar boven