HSP kenmerken: de 5 belangrijkste op een rij

kameleon

Vind je het moeilijk om in je eigen energie te blijven? Voel je je bijvoorbeeld vaak een (energetische) spons, moe, of heb je last van een vol hoofd? Dit kan komen door hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). Middels deze HSP test kun je achterhalen of je hoogsensitief bent. Hooggevoelige mensen staan (onbewust) extra open voor indrukken. In dit artikel is uitgebreid ingegaan op wat hooggevoeligheid is en waardoor het wordt veroorzaakt. Hooggevoelig zijn heeft veel voordelen, zo kunnen HSP intens genieten.

Als je je hooggevoeligheid echter nog niet goed beheerst, kan dit leiden tot veel klachten en nadelen. Als je bijvoorbeeld teveel prikkels hebt ontvangen en overprikkeld raakt, dan kan je een hoop hinder ervaren. Lange termijn voorbeelden zijn (chronische) vermoeidheid of een burn-out. Als je overprikkeld raakt kan je makkelijker negatieve energie waarnemen, waardoor je in een vicieuze cirkel kan belanden. Het is dan vaak moeilijk om inzicht in jezelf te krijgen en dit te doorbreken…

Hooggevoeligheid hoeft echter niet moe te maken. Je kan ook kwaliteiten die bij hooggevoeligheid horen ontwikkelen en productief zijn! Als je meer inzicht ontwikkelt in jouw kwaliteiten en valkuilen kan je jouw gedachte-en /of levenspatroon aanpassen, zodat je meer energie ervaart en productiever bent. In deze blog volgen 5 belangrijke kenmerken die bij hooggevoeligheid kunnen horen; zowel kwaliteiten als mogelijke nadelen als jij je hooggevoeligheid nog niet optimaal beheerst.

HSP kenmerken

In het onderstaande filmpje licht ik kenmerken van HSP toe. Wil je liever lezen? Check dan de tekst onder het filmpje!

Deze lijst geeft een indicatie van de kenmerken van hooggevoeligheid, deze variëren van persoon tot persoon. Je kunt de kenmerken toepassen bij volwassenen én kinderen.

Let op: De onderstaande hooggevoeligheidskenmerken worden ook wel eens hoogsensitief kenmerken of ‘hooggevoelig kenmerken‘ genoemd. Dat zijn prima synoniemen. Soms word er echter wel eens gesproken over ‘hooggevoeligheid symptomen‘. Deze term is onjuist, omdat een symptoom altijd een verschijnsel of kenmerk van een ziekte weergeeft. Hooggevoeligheid is geen ziekte, maar een prachtige kwaliteit als je dit goed beheerst!

HSP kenmerk 1: Je hebt een voorkeur voor….

 • Stilte en ruststilte
 • Kunst en schoonheid
 • Rechtvaardigheid en respect
 • Bezieling
 • Diepere zaken, zoals je roeping
 • Spiritualiteit
 • Veel dingen; je hebt een brede belangstelling

HSP Kenmerk 2: Je gedraagt je op een specifieke manier:

 • Je doet;
  creatief
  -plichtsgetrouw
  -gewetensvol
  perfectionistisch
 • Je houdt er niet van als er op je vingers wordt gekeken
 • Je functioneert het beste in je eigen tempo
 • Je leert vaak snel
 • Je doet vaak voorzichtig omdat je snel gevolgen kan overzien
 • In je werk vind je kwaliteit en voldoening net zo belangrijk als salaris

HSP kenmerk 3. Je registreert op een specifieke manier:

 • Je hebt oog voor details5-zintuigen
 • Je bent je meer bewust van subtiele signalen uit de omgeving,  zo kan je bijvoorbeeld snel een situatie inschatten en waarnemen of iets congruent is of niet (bijvoorbeeld of iemand doet wat hij zegt, of zegt wat hij doet)
 • Je zintuigen kunnen scherper zijn
 • Je ervaart een gevoeligheid voor paranormale zaken zoals voor lichtwezens of entiteiten
 • Je ervaart dat je gevoelig bent voor pijn
 • Je kan sterke emoties ervaren

HSP kenmerk 4. In jouw relatie met andere mensen:

 • Kan je je zeer verantwoordelijk voelen. Misschien verlies je jezelf hierin en cijfer je jezelf weg.
 • Kan je je goed inleven in anderen en waarnemen wat een ander nodig heeft.
 • Kan je sferen en stemmingen van anderen goed aanvoelen. Door deze punten  kun je een ander gemakkelijk en snel helpen.
 • Kan je door onvriendelijke opmerkingen snel van streek raken en je geraakt worden door hartelijke opmerkingen.

HSP Kenmerk 5: Innerlijk ervaar je:

 • Een rijke innerlijke belevingswereld
 • Moeite om in je eigen energie te blijven (zo kan je bijvoorbeeld worstelen met jezelf ‘’afschermen’’; je bent als het ware een Kameleon) en daardoor kan je;
  emoties van anderen op jezelf betrekken
  -gemakkelijk overvoerd raken in een omgeving met veel indrukken (bijvoorbeeld door mensen en/of geluiden) en je vermoeid of leeg voelenmoe
  -snel last hebben van stress verschijnselen
  -vaak stemmingswisselingen ervaren
  -een gevoeligheid voor verslavingen of depressie  ervaren
 • Dat je veel tijd nodig hebt om bij te komen van indrukken/gebeurtenissen (je bent dan graag alleen)
 • Dat je je niet altijd begrepen voelt en daardoor dwars doet, of je je terugtrekt
 • Door je gevoeligheid een lager gevoel van eigenwaarde, wat samen kan gaan met verlegenheid

Meer weten?

Weet je niet zeker of je HSP bent? Of heb je net ontdekt dat je hoogggevoelig bent, maar weet je niet wat je hier nou verder mee kunt? In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’ ontdek je of je hooggevoelig bent en hoe je je hooggevoeligheid beheerst, zodat je er energie van krijgt. Klik hier voor meer info over de training & en doe mee!

Over Femke de Grijs

Zelf heb ik jaren last gehad van vermoeidheid. Toen ik ontdekte dat ik hooggevoelig ben & dit leerde beheersen, ging er een wereld voor mij open.

Als ervaringsdeskundige op het gebied van hooggevoeligheid en Chronische vermoeidheid ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hooggevoelige vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker en productiever zijn, vanuit een holistische visie.

Centraal staat hierbij mijn intuïtie: met mijn intuïtie ontwikkelde ik succesformules die je helpen om energievretende blokkades te overwinnen en energieker te worden.

Deze succesformules deel ik graag met jou!

Aanvullende blogs

25 reactie(s) op "HSP kenmerken: de 5 belangrijkste op een rij"

 • Door: kimberley pex op 19 oktober 2015

  H.S.P. Een hele klus. Zeker in deze moeilijke tijd. Overbevolking, alles gaat steeds sneller, mensen zijn meer egocentrisch geworden , het toenemende geweld in de wereld. En als HSP pik je (gratis en voor niets) ook nog alles op. Dag en nacht. Als je slaapt droom je meer, het gaat s’nachts gewoon door. En overdag hoef je maar een winkel binnen te lopen , en je wordt overdonderd door prikkels. Scherm je af, denk alleen aan jouw boodschappen, dek je in voor energiezuigers. Mensen die vragen hoe ‘t gaat, en je vervolgens totaal leegzuigen met hun ellende. Afschermen is de enige remedie. Iedere dag opnieuw. H.S.P.-ers zijn meestal ontzettend creatief. In die gave kun je rust vinden. Een op de 5 mensen is HSP. Als iedereen t zou zijn hadden we geen oorlog. Dan zou de wereld vredig zijn. Schaam je er niet voor, je bent geen softie. Je hebt gewoon ‘n héél groot hart, en ‘n groot inlevingsvermogen. Wees er trots op. Sterkte lieve mensen***

  1. Door: Wellens Davy op 6 februari 2017

   Zalig en sterkte gevend berichtje!zo moesten er meer mensen rondlopen…

 • Door: heidi op 22 november 2015

  bedankt kimberly voor je reactie, het is idd zwaar alle indrukken op te vangen en te laten doorstromen en ze daarbij niet aan ons vast te laten hangen maar ze evensnel te elimineren, we leren ons te beschermen en moeten zien dat we niet worden leeggezogen… we hebben dan wel gaven die ik voor geen goud zou willen missen , zoals mensenkennis , kunstzinnigheid , intuitie … daar trek ik mij aan op !

 • Door: Jurgen op 20 december 2015

  Femke bedankt!!! Ik d8 dat ik gek ant worden was. Nu op me 27e weet ik wat ik heb!!!! Nogmaals bedankt bedankt bedankt

 • Door: Arie Smits op 26 maart 2016

  Beste Femke, ik wil je bij deze bedanken voor de duidelijkheid die je mij biedt. Ik (60) ben hoogsensitief, mijn dochter is het én mijn kleinzoon is hoogsensitief (mijn vader was het zeer waarschijnlijk ook). Helaas is het begrip nog niet zo lang bekend. Ik werd een gelukkig mens toen ik er voor het eerst over las. Ik zal niet de enige zijn, maar achter mij ligt een lange en vermoeiende weg.
  Na het lezen van het laatste schoolrapport van mijn kleinzoon (8), dacht ik onmiddellijk, het zal me niet gebeuren dat ook hij die weg moet gaan. Er stonden diverse opmerkingen in het rapport die ik duidelijk herkende. Zijn juffrouw wil mij ontvangen. Dinsdag aanstaande ga ik een pleidooi houden en uitleggen welke eigenschappen hij, net als ik, bezit en waar het in kan resulteren als er geen aandacht voor is. Na afloop geef ik ze het boek ‘Leven met hooggevoelige kinderen’ van Susan Marletta – Hart als cadeau.
  Ik ben een pleitbezorger. Ik vind het bijzonder jammer dat het begrip HSP niet gedragen wordt door, bijvoorbeeld, een stichting (Stichting Troetelbeertjes). Het laatste even ter relativering. Er heeft ooit zoiets bestaan als een Vereniging Hooggevoelig Nederland. Die bleven helaas teveel binnenskamers.
  Een samenleving is een abstractie gevormd door een veelheid aan unieke mensen. De grootste groep binnen die samenleving normeert en vertrekt vanuit een punt. Dat punt heet: ‘normaal’. De groepen die daar niet inpassen worden gecategoriseerd. Ze zijn niet gevaarlijk, ze zijn anders en moeten beheersbaar zijn. Anders kan niemand roepen: ‘Doe toch eens normaal!’Daar baal ik van!
  Nogmaals bedankt, ik ga mijn pleidooi voorbereiden.

  1. Door: Eric Olivier op 8 mei 2016

   Net als Arie heb ik ook een lange weg bewandeld voordat ik besefte dat ik alle kenmerken heb van hooggevoeligheid, en geen softie ben. Wij zijn anders dan de meerderheid, en ik denk prettig anders. Ik ging wel geregeld over m’n grenzen heen door die gevoeligheid, plichts- en normbesef, empathie enzovoorts. Ik ben nu met vroegpensioen (ook een zeer bewuste keuze: weg uit de rat race) en voel me gelukkiger dan ooit. Genieten van al het moois dat de wereld heeft te bieden, en proberen afstand te nemen van problemen waar ik toch niks aan kan veranderen. Ik doe vrijwilligerswerk voor ouderen en ben nu zo enorm veel lieve en dankbare mensen tegengekomen. Ik voel dat ik groei. Dit wens ik iedereen toe ;–) Hartelijke groeten van Eric.

 • Door: Raven op 29 maart 2016

  wat fijn er ook erkenning nu is ..als kind werd je gezien als lastig maar als kind opgroeien met 10 kinderen nog boven je je school je vrienden met al die indrukken werd ik zo moe ik sliep soms wel 14 uren lang om er weer boven op te komen ..ik dacht ik gewoon een zwak iemand was ..uitgaan was een crime dood nerveus ik voelde al de energie van daar voor ik er was …. zoveel oordelen over me gehad zoveel verdriet er om en maar alles willen doen wat ze verwachten…nu ben ik op dood op kan niks meer ..ik voel me goed thuis maar weet ook me zelf weer opsluiten ook weer niet goed is … maar zelf naar de winkel gaan nu is zo zwaar soms voel ik daar of ik zo flauw val me hele energie loopt tot onder nul dan … ben blij er wat begrip is aan komen voor ons want het is al zwaar genoeg

 • Door: A. jibodh op 3 april 2016

  Beste Femke
  Wat fijn om dit te weten . Het is een erkenning voor mij. Ik heb uiteindelijk ontdekt dat ik hoogintensief bent. Waw. Wist de oorzaken van vele gevallen niet als depressie en vermoeid worden en stemwisseling etc . Gelukkig door deze site ben ik nu gerust en weet hoe ik ermee moet leren omgaan. Het aller belangrijkste is dat ik nu weet hoe waardevol ik ben.

 • Door: Tet op 14 april 2016

  Ik ervaar moeite met hsp zijn vooral in mijn werk/carierre. Ik kan best wel wat en zie dingen snel. Maar niemand luistert naar mij of kan me volgen. Ikbword ook snel nerveus en dan denk ik soms dat ik maar beter niet moet streven naar n carriere omdat ik er gewoon qua hoe ik in elkaar steek niet voor ben gemaakt. Terwijl wel echt wat kan en ook wil groeien en leren. Maar aan de andere kant ben ik gewoon het liefst veilig thuis. Waar ik mag en kan zijn wie ik ben. Maar ik weet dat ik daar ook niet blij van word uiteindelijk. Daarbij moeten rekeningen ook worden betaald. Maar t maakt me wel vaak moe. Ik beleef weinig plezier as mijn werk daardoor. En niemand die ik ken begrijpt het.

  1. Door: Lindy op 22 april 2016

   Tet, ik wilde even laten weten dat jouw omschreven ervaring een goede uitleg geef van hoe ik het ook ervaar. Hopelijk tref je veel mensen in de toekomst die je begrijpen of dat je meer erkenning krijgt voor wat je kan.

 • Door: Inge op 8 mei 2016

  Ik weet pas sinds een 2 tal jaartjes dat ik zelf hooggevoelig ben en dit door mijn zoontje.
  Hij had last van night terror’s. Kon het niet meer aan in de laatste kleuterklas. Was een hele lieve jongen die toen enkel vol woede zat.
  Gelukkig bij de juiste psycholoog terecht gekomen die ons de richting gaf van hsp. Na een eerste lezing dacht ik. Die vrouw spreekt over mij. Mijn man was zelfs verbaast. Eindelijk antwoord op al onze vragen. Eindelijk duidelijkheid over mijn eigen gedachten. Want jaren dachten we dat ik hormoraal niet in orde was. 10 tallen bloednames heb ik gedaan ?.
  Er was en is niks mis.
  Maar wat is het zwaar in deze wereld. Maar door het zelf te zijn is mijn kleine introverte jonge nu een toffe knul, heeft hij leuke vriendjes, en gaat hij met plezier naar schoolie en voetballen.

 • Door: Femke Wiersma op 20 mei 2016

  Hoi! Ik ben Femke Wiersma (11), Wat toevallig dat we dezelfde naam hebben! Ik ben waarschijnlijk ook een HSP’er (ofzo)`, want ik herken die kenmerken wel. Ik ga mijn werkstuk erover houden!
  Doei! Groetjes, Femke Wiersma

  1. Door: M. Appels op 14 juli 2016

   Femke, het is een eye opener voor mij. Kunnen wij contact hierover hebben?
   Mvg, Margo

   1. Door: Femke de Grijs op 15 juli 2016

    Hoi Margo,

    Wat fijn dat het een eye opener is! Zie https://femkedegrijs.com/contact/ 🙂

    Groetjes,
    Femke

 • Door: Pauwels op 9 augustus 2016

  Hallo allemaal, ik weet niet zeker of ik hsp heb… ik herken mezelf in 100 dingen maar ik wil me zeker ook niet aanstellen… Het gebeurd heel vaak (soms wel een week aan 1 stuk) dat ik de hele dag huil. Voor dingen die ik op tv zie, in de krant lees of gewoon omdat ik een triest boek aan het lezen ben… ik leef dan zodanig mee dat ik het gewoon niet uit mijn hoofd kan zetten en er zelf ‘s nachts van wakker lig. 2 dagen erna ben ik dan opeens super gelukkig. Dan barst ik vd energie en kan ik de wereld aan… om vervolgens weer in een put te vallen… ook kan ik soms een woede uitbarsting krijgen. Omdat ik bv een achtergrondgeluid hoor (bv iemand die chips eet) en dat geluid wordt dan telkens luider en luider…. tot ik het niet meer kan aanhoren en mezelf moet inhouden om het niet uit te schreeuwen! Het is zeer vermoeiend zo te leven. Zoveel is zeker. Ook heb ik veel last van statische elektriciteit en nekklachten. Ik ben heel stressy en heb daarom ook veel last van darm en buikklachten…

  1. Door: Femke de Grijs op 14 augustus 2016

   Hoi Pauwels,

   De training ‘Ben ik HSP en wat kan ik ermee?’ https://femkedegrijs.com/online-introductietraining-ben-ik-hsp-en-wat-kan-ik-ermee/ helpt je verder met het ontdekken of je een HSP bent en hoe je hier de vruchten van kan plukken. Ik hoop dat ik je hierbij voldoende heb geïnformeerd en wens je voor nu verder het beste toe :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Iris op 29 augustus 2016

  Dank je wel Femke 🙂 Fijne dag gewenst.

 • Door: Bregtje op 30 september 2016

  Hoi Femke. Ik ben zo vrij geweest om in een van mijn blogartikelen door te link naar dit artikel. Als je dit liever niet hebt verwijder ik de link natuurlijk. Goed stuk in ieder geval!

 • Door: kristof op 27 oktober 2016

  hartelijk dank femke ; ik vind het belangrijk te benadrukken dat HSP zijn ook veel voordelen kan hebben, als je weet hoe er mee om te gaan ; ikzelf ben fiscaal adviseur en voel goed aan hoe mijn cliënten ergens over denken ; wel vind ik het niet makkelijk om in groep te werken, maar ik werk er aan :–)

 • Door: Jane Slengard op 4 maart 2017

  Hallo Femke, wat heeft u dat juist omschreven wt er aan te pas komt allemaal bij een HS-Persoon. Ik herken zowat alles. Heb de link http://femkedegrijs.com/5-hsp-kenmerken/ op LinkedIn gedeeld!!!

  1. Door: Femke de Grijs op 4 maart 2017

   Hi Jane,

   Dank je, tof dat je ‘m het gedeeld :).

   Groetjes,
   Femke

   1. Door: Jane Slengard op 11 maart 2017

    jij bedankt Femke!

 • Door: Joas op 18 juni 2017

  Dit is echt een prachtig artikel! Ik kan mezelf in vrijwel alle kenmerken terug vinden!

  1. Door: Femke de Grijs op 19 juni 2017

   Thanks Joas! Leuk om te horen :).

   Groetjes,
   Femke

 • Door: Wijke op 12 september 2017

  Hoi Femke,
  het leven is TOPPIE nu ik weet wat er met me is!
  ben ook nog eens super spiritueel, en voel dwars door de muur heen hoe de buurvrouw zich voelt
  graag wil ik mensen echt willen ontmoeten die HSPer zijn.
  alhoewel ik niet eenzaam ben heb ik wel regelmatig zo n eiland gevoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *