HSP kenmerken: de 5 belangrijkste op een rij

ogen van vrouw

HSP kenmerken, HSP symptomen of hoogsensitief kenmerken: wat zijn het precies? Ontdek hier de 5 belangrijkste eigenschappen van hoogsensitieve personen (HSP) op een rij, zoals rondom uiterlijke kenmerken en wat je moet weten rondom HSP diagnose.


Dr. Elaine Aron ontdekte dat ongeveer 1 op de 5 mensen een hooggevoelig/hoogsensitief persoon (HSP) is. Hier ontdekt je meer over de betekenis van hoogsensitief zijn. Check hieronder wat een HSP anders maakt ten opzichte van een niet-HSP, met 5 HSP kenmerken:

Wat zijn de kenmerken van een hoogsensitief persoon?

HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel en opener energieveld ten opzichte van niet-HSP.

Concreet staan HSP (onbewust) extra open voor prikkels en indrukken. Prikkels kunnen (onbewust) extra binnenkomen. HSP kunnen ten opzichte van niet-HSP prikkels intenser ervaren. Denk bij prikkels maar aan geluid, geur en licht, maar ook aan meer niet-tastbare prikkels zoals sferen en gemoedstoestanden van anderen.

Vergelijk hoogsensitiviteit met een antenne, waarmee je (onbewust) extra frequenties of trillingen kunt oppikken.

antenne

Waar hebben hoogsensitieve mensen moeite mee?

Hoogsensitief zijn heeft veel voordelen, zo kunnen HSP intens genieten.

Als je je hoogsensitiviteit echter niet goed beheerst, kan dit leiden tot veel klachten en nadelen. Als je bijvoorbeeld teveel prikkels hebt ontvangen en je overprikkeld raakt, kan je een hoop hinder ervaren. Wellicht heb je wel eens een vol hoofd, of last van andermans mening? Het kan ook zijn dat je last hebt van symptomen van een overprikkeld zenuwstelsel? Lange termijn voorbeelden van overprikkeling zijn (chronische) vermoeidheid of een burn-out. Als je overprikkeld raakt kan je makkelijker negatieve energie waarnemen, waardoor je in een vicieuze cirkel kan belanden. Het is dan vaak moeilijk om inzicht in jezelf te krijgen en dit te doorbreken.

Hoogsensitiviteit hoeft echter niet moe te maken. Je kan ook kwaliteiten die bij hoogsensitiviteit horen ontwikkelen en productief zijn! Als je meer inzicht ontwikkelt in jouw kwaliteiten en valkuilen kan je jouw gedachte-en /of levenspatroon aanpassen, zodat je meer energie ervaart en productiever bent.

HSP kenmerken

Hieronder vind je 5 belangrijke kenmerken die bij hoogsensitiviteit kunnen horen; zowel kwaliteiten als mogelijke nadelen als jij je hoogsensitiviteit nog niet optimaal beheerst. Deze kenmerken worden HSP kenmerken genoemd.

Deze lijst geeft een indicatie van de kenmerken van hoogsensitiviteit deze variëren van persoon tot persoon. Je kunt de kenmerken toepassen op volwassenen én kinderen.

Let op: de onderstaande hooggevoeligheidskenmerken worden ook wel eens hoogsensitief kenmerken of ‘hooggevoelig kenmerken’ genoemd. Dat zijn prima synoniemen.

HSP symptomen

Soms wordt er echter wel eens gesproken over HSP symptomen of ‘hooggevoeligheid symptomen’ of ‘hoogsensitiviteit symptomen’. Deze termen zijn onjuist, omdat een symptoom altijd een verschijnsel of kenmerk van een ziekte weergeeft. Hoogsensitiviteit is geen ziekte of stoornis (dit is een misverstand), maar een prachtige kwaliteit als je dit goed beheerst!

HSP kenmerk 1: Je hebt een voorkeur voor….

 • Stilte en rust
 • Kunst en schoonheid
 • Rechtvaardigheid en respect
 • Bezieling
 • Diepere zaken, zoals je roeping
 • Spiritualiteit
 • Veel dingen; je hebt een brede belangstelling

bos

HSP Kenmerk 2: Je gedraagt je op een specifieke manier:

 • Je doet;
  creatief
  – plichtsgetrouw
  – gewetensvol
  perfectionistisch
 • Je functioneert het beste in je eigen tempo. Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst houd je er niet van als er op je vingers wordt gekeken; misschien word je er zenuwachtig van.
 • Je leert snel
 • Je doet voorzichtig omdat je snel gevolgen kan overzien
 • In je werk vind je kwaliteit en voldoening net zo belangrijk als salaris

kwasten

HSP kenmerk 3. Je registreert op een specifieke manier:

 • Je hebt oog voor details
 • Je bent je meer bewust van subtiele signalen uit de omgeving,  zo kan je bijvoorbeeld snel een situatie inschatten en waarnemen of iets congruent is of niet (bijvoorbeeld of iemand doet wat hij zegt, of zegt wat hij doet)
 • Je zintuigen zijn scherper
 • Je ervaart een gevoeligheid voor paranormale zaken zoals voor lichtwezens of entiteiten
 • Je ervaart dat je gevoelig bent voor prikkels zoals pijn
 • Je ervaart sterke emoties

ogen

HSP kenmerk 4. In jouw relatie met andere mensen:

 • Kan je je zeer verantwoordelijk voelen. Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kun je jezelf hierin verliezen en jezelf wegcijferen.
 • Kan je je goed inleven in anderen en waarnemen wat een ander nodig heeft.
 • Kan je sferen en stemmingen van anderen goed aanvoelen. Door deze punten  kun je een ander gemakkelijk en snel helpen.
 • Kan je geraakt worden door hartelijke opmerkingen. Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kan je  door onvriendelijke opmerkingen en kritiek snel van streek raken.

poppetje staat alleen

HSP Kenmerk 5: Innerlijk ervaar je:

 • Een rijke innerlijke belevingswereld.

Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst ervaar je:

 • Moeite om bij je eigen energie te blijven (je hebt moeite met afschermen en je bent als het ware een ‘spons’ of Kameleon) en daardoor kan je;
  – emoties van anderen op jezelf betrekken/overnemen. Emoties onderscheiden kan lastig zijn.
  – gemakkelijk overvoerd raken in een omgeving met veel indrukken (bijvoorbeeld door mensen en/of geluiden) en je vermoeid of leeg voelen
  – snel last hebben van stress verschijnselen
  – vaak stemmingswisselingen ervaren
  – een gevoeligheid voor verslavingen of depressie ervaren
 • Dat je veel tijd nodig hebt om bij te komen van indrukken/gebeurtenissen (je bent dan graag alleen)
 • Dat je je niet altijd begrepen voelt en daardoor dwars doet, of je je terugtrekt
 • Door je gevoeligheid een lager gevoel van eigenwaarde, wat samen kan gaan met verlegenheid

vermoeide vrouw zit in bed

Hoe denkt iemand met HSP?

Wat voor gedachten een HSP precies heeft, is heel persoonlijk. Aan de hand van de bovenstaande HSP kenmerken krijg je een indruk van wat er zoal in de gedachten van een HSP kunnen omgaan. Zo kan een HSP creatief denken en diep nadenken.

In vergelijking met niet-HSP worden prikkels (onbewust) door HSP diepgaander verwerkt. Een HSP vindt het doorgaans prettig om alles in zijn/haar gedachten op een rij te zetten (en overzicht te krijgen) en te reflecteren, voordat die een keuze maakt en handelt.

Als hoogsensitiviteit nog niet goed wordt beheerst kan er een overweldigd, druk hoofd zijn. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van piekeren. Het is ook mogelijk dat concentreren dan lastig is.

Uiterlijke kenmerken HSP

Er bestaan geen uiterlijke kenmerken waaraan alle HSP voldoen. Wel kunnen sommige HSP en paranormale mensen intuïtief aan de hand van iemands aura/energieveld waarnemen of en in welke mate iemand hoogsensitief is.

Kenmerken HSP vrouw

Een hoogsensitieve vrouw kan zich in de bovengenoemde kenmerken herkennen. In vergelijking kan zij prikkels die te maken hebben met het vrouwenlijf intenser ervaren ten opzichte van niet hoogsensitieve vrouwen. Denk maar aan prikkels rondom de menstruatie, zwangerschap en overgang.

HSP kenmerken test

Met deze HSP kenmerken test kun je achterhalen of je een hoogsensitief persoon bent en ontdek je meer over een HSP diagnose.

Meer weten?

In mijn begeleiding ontdek je hoe je hoogsensitiviteit beheerst en inzet als kracht, zodat je er energie van krijgt in plaats van er last van hebt.

Klik hier voor meer informatie over mijn hulp en hoe je mee kunt doen!

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

P.S. In welke HSP kenmerken herken jij je? Laat het hieronder weten :).

Deze blog werd gepubliceerd op 20 juli 2012 en werd geüpdatet op 15 juli 2024

32 reacties op “HSP kenmerken: de 5 belangrijkste op een rij”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. kimberley pex avatar
  kimberley pex

  H.S.P. Een hele klus. Zeker in deze moeilijke tijd. Overbevolking, alles gaat steeds sneller, mensen zijn meer egocentrisch geworden , het toenemende geweld in de wereld. En als HSP pik je (gratis en voor niets) ook nog alles op. Dag en nacht. Als je slaapt droom je meer, het gaat s’nachts gewoon door. En overdag hoef je maar een winkel binnen te lopen , en je wordt overdonderd door prikkels. Scherm je af, denk alleen aan jouw boodschappen, dek je in voor energiezuigers. Mensen die vragen hoe ’t gaat, en je vervolgens totaal leegzuigen met hun ellende. Afschermen is de enige remedie. Iedere dag opnieuw. H.S.P.-ers zijn meestal ontzettend creatief. In die gave kun je rust vinden. Een op de 5 mensen is HSP. Als iedereen t zou zijn hadden we geen oorlog. Dan zou de wereld vredig zijn. Schaam je er niet voor, je bent geen softie. Je hebt gewoon ’n héél groot hart, en ’n groot inlevingsvermogen. Wees er trots op. Sterkte lieve mensen***

  1. Wellens Davy avatar
   Wellens Davy

   Zalig en sterkte gevend berichtje!zo moesten er meer mensen rondlopen…

 2. heidi avatar
  heidi

  bedankt kimberly voor je reactie, het is idd zwaar alle indrukken op te vangen en te laten doorstromen en ze daarbij niet aan ons vast te laten hangen maar ze evensnel te elimineren, we leren ons te beschermen en moeten zien dat we niet worden leeggezogen… we hebben dan wel gaven die ik voor geen goud zou willen missen , zoals mensenkennis , kunstzinnigheid , intuitie … daar trek ik mij aan op !

 3. Jurgen avatar
  Jurgen

  Femke bedankt!!! Ik d8 dat ik gek ant worden was. Nu op me 27e weet ik wat ik heb!!!! Nogmaals bedankt bedankt bedankt

  1. Kristof avatar
   Kristof

   Identiek hetzelfde!

 4. Arie Smits avatar
  Arie Smits

  Beste Femke, ik wil je bij deze bedanken voor de duidelijkheid die je mij biedt. Ik (60) ben hoogsensitief, mijn dochter is het én mijn kleinzoon is hoogsensitief (mijn vader was het zeer waarschijnlijk ook). Helaas is het begrip nog niet zo lang bekend. Ik werd een gelukkig mens toen ik er voor het eerst over las. Ik zal niet de enige zijn, maar achter mij ligt een lange en vermoeiende weg.
  Na het lezen van het laatste schoolrapport van mijn kleinzoon (8), dacht ik onmiddellijk, het zal me niet gebeuren dat ook hij die weg moet gaan. Er stonden diverse opmerkingen in het rapport die ik duidelijk herkende. Zijn juffrouw wil mij ontvangen. Dinsdag aanstaande ga ik een pleidooi houden en uitleggen welke eigenschappen hij, net als ik, bezit en waar het in kan resulteren als er geen aandacht voor is. Na afloop geef ik ze het boek ‘Leven met hooggevoelige kinderen’ van Susan Marletta – Hart als cadeau.
  Ik ben een pleitbezorger. Ik vind het bijzonder jammer dat het begrip HSP niet gedragen wordt door, bijvoorbeeld, een stichting (Stichting Troetelbeertjes). Het laatste even ter relativering. Er heeft ooit zoiets bestaan als een Vereniging Hooggevoelig Nederland. Die bleven helaas teveel binnenskamers.
  Een samenleving is een abstractie gevormd door een veelheid aan unieke mensen. De grootste groep binnen die samenleving normeert en vertrekt vanuit een punt. Dat punt heet: ‘normaal’. De groepen die daar niet inpassen worden gecategoriseerd. Ze zijn niet gevaarlijk, ze zijn anders en moeten beheersbaar zijn. Anders kan niemand roepen: ‘Doe toch eens normaal!’Daar baal ik van!
  Nogmaals bedankt, ik ga mijn pleidooi voorbereiden.

  1. Eric Olivier avatar
   Eric Olivier

   Net als Arie heb ik ook een lange weg bewandeld voordat ik besefte dat ik alle kenmerken heb van hooggevoeligheid, en geen softie ben. Wij zijn anders dan de meerderheid, en ik denk prettig anders. Ik ging wel geregeld over m’n grenzen heen door die gevoeligheid, plichts- en normbesef, empathie enzovoorts. Ik ben nu met vroegpensioen (ook een zeer bewuste keuze: weg uit de rat race) en voel me gelukkiger dan ooit. Genieten van al het moois dat de wereld heeft te bieden, en proberen afstand te nemen van problemen waar ik toch niks aan kan veranderen. Ik doe vrijwilligerswerk voor ouderen en ben nu zo enorm veel lieve en dankbare mensen tegengekomen. Ik voel dat ik groei. Dit wens ik iedereen toe ;–) Hartelijke groeten van Eric.

 5. Raven avatar
  Raven

  wat fijn er ook erkenning nu is ..als kind werd je gezien als lastig maar als kind opgroeien met 10 kinderen nog boven je je school je vrienden met al die indrukken werd ik zo moe ik sliep soms wel 14 uren lang om er weer boven op te komen ..ik dacht ik gewoon een zwak iemand was ..uitgaan was een crime dood nerveus ik voelde al de energie van daar voor ik er was …. zoveel oordelen over me gehad zoveel verdriet er om en maar alles willen doen wat ze verwachten…nu ben ik op dood op kan niks meer ..ik voel me goed thuis maar weet ook me zelf weer opsluiten ook weer niet goed is … maar zelf naar de winkel gaan nu is zo zwaar soms voel ik daar of ik zo flauw val me hele energie loopt tot onder nul dan … ben blij er wat begrip is aan komen voor ons want het is al zwaar genoeg

 6. A. jibodh avatar
  A. jibodh

  Beste Femke
  Wat fijn om dit te weten . Het is een erkenning voor mij. Ik heb uiteindelijk ontdekt dat ik hoogintensief bent. Waw. Wist de oorzaken van vele gevallen niet als depressie en vermoeid worden en stemwisseling etc . Gelukkig door deze site ben ik nu gerust en weet hoe ik ermee moet leren omgaan. Het aller belangrijkste is dat ik nu weet hoe waardevol ik ben.

 7. Tet avatar
  Tet

  Ik ervaar moeite met hsp zijn vooral in mijn werk/carierre. Ik kan best wel wat en zie dingen snel. Maar niemand luistert naar mij of kan me volgen. Ikbword ook snel nerveus en dan denk ik soms dat ik maar beter niet moet streven naar n carriere omdat ik er gewoon qua hoe ik in elkaar steek niet voor ben gemaakt. Terwijl wel echt wat kan en ook wil groeien en leren. Maar aan de andere kant ben ik gewoon het liefst veilig thuis. Waar ik mag en kan zijn wie ik ben. Maar ik weet dat ik daar ook niet blij van word uiteindelijk. Daarbij moeten rekeningen ook worden betaald. Maar t maakt me wel vaak moe. Ik beleef weinig plezier as mijn werk daardoor. En niemand die ik ken begrijpt het.

  1. Lindy avatar
   Lindy

   Tet, ik wilde even laten weten dat jouw omschreven ervaring een goede uitleg geef van hoe ik het ook ervaar. Hopelijk tref je veel mensen in de toekomst die je begrijpen of dat je meer erkenning krijgt voor wat je kan.

 8. Inge avatar
  Inge

  Ik weet pas sinds een 2 tal jaartjes dat ik zelf hooggevoelig ben en dit door mijn zoontje.
  Hij had last van night terror’s. Kon het niet meer aan in de laatste kleuterklas. Was een hele lieve jongen die toen enkel vol woede zat.
  Gelukkig bij de juiste psycholoog terecht gekomen die ons de richting gaf van hsp. Na een eerste lezing dacht ik. Die vrouw spreekt over mij. Mijn man was zelfs verbaast. Eindelijk antwoord op al onze vragen. Eindelijk duidelijkheid over mijn eigen gedachten. Want jaren dachten we dat ik hormoraal niet in orde was. 10 tallen bloednames heb ik gedaan ?.
  Er was en is niks mis.
  Maar wat is het zwaar in deze wereld. Maar door het zelf te zijn is mijn kleine introverte jonge nu een toffe knul, heeft hij leuke vriendjes, en gaat hij met plezier naar schoolie en voetballen.

 9. Femke Wiersma avatar
  Femke Wiersma

  Hoi! Ik ben Femke Wiersma (11), Wat toevallig dat we dezelfde naam hebben! Ik ben waarschijnlijk ook een HSP’er (ofzo)`, want ik herken die kenmerken wel. Ik ga mijn werkstuk erover houden!
  Doei! Groetjes, Femke Wiersma

  1. M. Appels avatar
   M. Appels

   Femke, het is een eye opener voor mij. Kunnen wij contact hierover hebben?
   Mvg, Margo

   1. Femke de Grijs avatar
    Femke de Grijs

    Hoi Margo,

    Wat fijn dat het een eye opener is! Zie https://femkedegrijs.com/contact/ 🙂

    Groetjes,
    Femke

 10. Femke de Grijs avatar
  Femke de Grijs

  Hoi Pauwels,

  De training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ helpt je verder met het ontdekken of je een HSP bent en hoe je hier de vruchten van kan plukken. Ik hoop dat ik je hierbij voldoende heb geïnformeerd en wens je voor nu verder het beste toe :).

  Groetjes,
  Femke

 11. Iris avatar
  Iris

  Dank je wel Femke 🙂 Fijne dag gewenst.

 12. Bregtje avatar
  Bregtje

  Hoi Femke. Ik ben zo vrij geweest om in een van mijn blogartikelen door te link naar dit artikel. Als je dit liever niet hebt verwijder ik de link natuurlijk. Goed stuk in ieder geval!

 13. kristof avatar
  kristof

  hartelijk dank femke ; ik vind het belangrijk te benadrukken dat HSP zijn ook veel voordelen kan hebben, als je weet hoe er mee om te gaan ; ikzelf ben fiscaal adviseur en voel goed aan hoe mijn cliënten ergens over denken ; wel vind ik het niet makkelijk om in groep te werken, maar ik werk er aan :–)

 14. Jane Slengard avatar
  Jane Slengard

  Hallo Femke, wat heeft u dat juist omschreven wt er aan te pas komt allemaal bij een HS-Persoon. Ik herken zowat alles. Heb de link https://femkedegrijs.com/5-hsp-kenmerken/ op LinkedIn gedeeld!!!

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hi Jane,

   Dank je, tof dat je ‘m het gedeeld :).

   Groetjes,
   Femke

   1. Jane Slengard avatar
    Jane Slengard

    jij bedankt Femke!

 15. Joas avatar
  Joas

  Dit is echt een prachtig artikel! Ik kan mezelf in vrijwel alle kenmerken terug vinden!

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Thanks Joas! Leuk om te horen :).

   Groetjes,
   Femke

 16. Wijke avatar
  Wijke

  Hoi Femke,
  het leven is TOPPIE nu ik weet wat er met me is!
  ben ook nog eens super spiritueel, en voel dwars door de muur heen hoe de buurvrouw zich voelt
  graag wil ik mensen echt willen ontmoeten die HSPer zijn.
  alhoewel ik niet eenzaam ben heb ik wel regelmatig zo n eiland gevoel

 17. Emmy avatar
  Emmy

  Dag Femke,
  Jarenlang dacht ik over mijzelf dat ik “anders” was. Een asociaal type die op het werk even weg moet in de pauze om op adem te komen. Mijn familie is groeiend in wat ze doen, terwijl ik over alle mogelijkheden met enorm veel entousiasme start, struikel door onzekerheid en naarmate faal. Zowel op werkgebied als in het doorgaans leven. Het leven in een vicieuze cirkel en ik geraak er niet uit. Perioden van enkele weken dat ik mij goed voel en het leven aankan, volgen zich op met langere weken waarin dit compleet het tegenovergestelde is. Op mijn 16de dacht ik te leven met borderline, maar lang niet alles klopte met de kenmerken en de verhalen van mensen. Deze waren nooit als wat ik “had” en dit is dan ook nooit bevestigd geweest. Nu op mijn 22ste gaat het echt niet goed met mij en gaat dit dieper dan ooit, dat ik elke dag vermoeid ben, zo gemakkelijk stress voor iets van niets, maar alles stapelt op. Constant overbezorgd en nadenkend over het leven, piekeren, met de mensen inzitten terwijl ik zelf eens een schouder wil om op te huilen of beter een duwtje in de rug krijg. Onmiddellijk ja antwoorden op alles die mij gevraagd wordt, maar het overvol hebben in mijn hoofd. Liever droom over wat ik zou kunnen bereiken dan het werkelijk doen,… Dit is hoe ik ben, en eindelijk heb ik een verklaring tot wie ik wel ben. Ik hoopte al van kleins af aan op een “ander” positiever leven, hopend dat dit alles wat zachter maakt.
  Bedankt voor uw werk en kennis over HSP, dit zal wonderen zijn in één en zoveel andere mensenlevens.
  Bedankt!

 18. Aniek avatar
  Aniek

  Ik voelde me al die tijd zo anders als de anderen om mij heen en vooral heel eenzaam. Ik wist niet wat het was en daarom was het voor mij (vooral in de jonge jaren) erg zwaar om mijzelf hieraan toe te geven. Vaak kwam ik thuis met een hoop naarigheid en verdriet en dan wist ik nog mijn ouders wat er aan de hand was. Toen ik er achter kwam op de leeftijd van 16 gaf het mij mijn rust terug. Ik herken alles wat er in deze lijst wordt beschreven. fijn dat er eindelijk erkenning voor is!

 19. Linda avatar
  Linda

  Dag Femke,
  Ik ben heel blij dit artikel te lezen. Omdat ik mij ooit bewust ben geweest van mijn hoog sensitiviteit, heb ik vaak problemen gehad in de werksfeer.
  Ik voel me vaak machteloos.
  Ik werk momenteel in een fabriek en ik ben vaak te traag.
  Hoe ik mijn best ook doe, ik kan ben niet zo snel zijn als anderen, terwijl ik echt mijn best doe. En mijn job is niet per se ‘moeilijk’.
  Ik ben niet van plan om dit nog heel lang te doen, want het maakt me echt kapot, zoals andere jobs waarin heel veel stimuli tegelijk of achter elkaar binnen komen.
  Ik weet me vaak geen raad meer.

 20. Yacinta avatar
  Yacinta

  Ik doe heel lang over het verwerken van
  Iiefdesverdriet hoort dit ook bij hsp

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Yacinta,

   Wellicht heb je wat aan deze blog: https://femkedegrijs.com/liefdesverdriet-verwerken-hoe-doe-je-dat-als-hsp/ :).

   Groetjes,
   Femke

 21. Esmeralda avatar
  Esmeralda

  Bedankt voor zoveel steunend commentaar. Het is voor mij niet simpel geweest om deze weg alleen af te leggen. Ze zeiden altijd tegen mij dat zit tussen jou oren. Mijn zoon heeft het ook maar hij heeft mij nu en ik steun hem hierin. Samen praten wij veel erover.

 22. Hans avatar
  Hans

  Hallo Femke,

  Ik heb zojuist jouw mooie site doorgelezen en kwam het volgende tegen :

  ” Kan je geraakt worden door hartelijke opmerkingen. ”
  Hartelijke opmerkingen zijn welkom maar hatelijke raken vaak diep idd.
  Ik weet dat ik HS ben, is veel bevestigd ook. Scoor voluit op vragenlijst E. Aron, behalve een ding niet : in een donkere kamer willen liggen als spanning te groot wordt. Ik ga dan veel en lang wandelen.

  Hartelijke groet, Hans

Scroll naar boven