Mineralen

fluoriet

Mineralen zijn stoffen die ‘vast’ zijn; ze komen in de aarde voor. Voorbeelden zijn: calcium, chloor, chroom, fluoride, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, natrium, mangaan, magnesium, molybdeen, seleen en zink.

Een mineraal is nodig voor het hebben van een goede gezondheid en groei/ontwikkeling.

Mineralen zijn te onderscheiden in 2 soorten:

1) Mineralen soorten:
Calcium*, chloor, fosfor*, kalium, magnesium* en natrium (dat zit bijvoorbeeld in zout).  Het lichaam heeft hier meer van nodig ten opzichte van spoorelementen.

zout

2) Spoorelementen:
Chroom, fluoride, ijzer*, jodium*, koper*, mangaan, molybdeen, seleen* en zink*.

*De met een sterretje gemarkeerde stoffen hebben een specifieke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, aangeraden door de Gezondheidsraad.

Waar zitten mineralen in?

Ze zijn aanwezig in de natuur zoals in stenen. Omdat planten en dieren ze opnemen, belanden ze in in kleine hoeveelheden in voeding en drank voor mensen. Via consumptie (met name eten en drinken) krijg je in principe de meeste binnen.

Mineralen tekort

Een tekort kan ontstaan bij:

  • Sommig langdurig medicijngebruik (denk maar aan diuretica of bloeddrukverlagers)
  • Chronische ziekte (bijvoorbeeld omdat het lichaam slecht voedingsstoffen opneemt)
  • Een eenzijdige eetgewoonte.

Alhoewel mineralen van nature geen energie geven, kan een tekort wel klachten zoals een energietekort en vermoeidheid, lusteloosheid of problemen met de concentratie geven. HSP kunnen dit soort klachten zeer intens ervaren. Een tekort wordt vaak pas na een langere periode zichtbaar. Denk maar aan een ijzer-tekort of magnesium tekort. Een tekort kan worden vastgesteld met urine-en/of bloedonderzoek dat via de huisarts kan worden gedaan.

Sommige mensen dienen er extra op te letten of zij voldoende binnenkrijgen, dit is bijvoorbeeld het geval bij ijzer (denk maar aan zwangeren, mensen onder de 22 jaar of vegetariërs/veganisten), mensen die eenzijdig of (te) weinig eten en extreem afvallen. Aanvulling van mineralen kan dan nuttig zijn: doe dit in overleg met een arts.

Te veel mineralen

Van sommige mineralen en spoorelementen kan iemand te veel binnenkrijgen. Dit kan dit in sommige gevallen schadelijk zijn. Dit is het geval bij calcium, fosfaat, ijzer, jodium, koper, mangaan, magnesium molybdeen, natrium (zout), seleen en zink.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top