Mineralen

Mineralen zijn stoffen die ‘vast’ zijn; ze komen in de aarde voor. Een mineraal is nodig voor het hebben van een goede gezondheid en groei/ontwikkeling. Voorbeelden van mineralen zijn: calcium, chloor, chroom, fluoride, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, natrium, mangaan, magnesium, molybdeen, seleen en zink.

Mineralen zijn te onderscheiden in twee soorten: mineralen en spoorelementen.

Dit zijn mineralen soorten:
Calcium*, chloor, fosfor*, kalium, magnesium* en natrium. De mineralen soort heeft het lichaam meer nodig ten opzichte van spoorelementen.

Dit zijn spoorelementen:
Chroom, fluoride, ijzer*, jodium*, koper*, mangaan, molybdeen, seleen* en zink*.

*De met een sterretje gemarkeerde mineralen hebben een specifieke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, aangeraden door de Gezondheidsraad.

Waar zitten mineralen in?

Mineralen zijn aanwezig in de natuur zoals in stenen. Omdat planten en dieren deze mineralen opnemen, belanden ze in in kleine hoeveelheden in voeding en drank voor mensen. Mensen krijgen dus in principe mineralen binnen via consumptie; de meeste mineralen krijg je binnen via eten en drinken.

Mineralen tekort

Een mineralen tekort kan ontstaan bij:

  • Sommig langdurig medicijngebruik (denk maar aan diuretica of bloeddrukverlagers)
  • Chronische ziekte (bijvoorbeeld omdat het lichaam slecht voedingsstoffen opneemt)
  • Of een eenzijdige eetgewoonte.

Alhoewel mineralen van nature geen energie geven, kan een tekort aan mineralen wel klachten zoals een energietekort en vermoeidheid, lusteloosheid of problemen met de concentratie geven. HSP kunnen dit soort klachten zeer intens ervaren. Een tekort wordt vaak pas na een langere periode zichtbaar. Denk maar aan een ijzer-tekort of magnesium tekort. Een tekort kan worden vastgesteld met urine-en/of bloedonderzoek dat via de huisarts kan worden gedaan.

Sommige mensen dienen er extra op te letten of zij voldoende mineralen binnenkrijgen, dit is bijvoorbeeld het geval bij ijzer (denk maar aan zwangeren, mensen onder de 22 jaar of vegetariërs/veganisten), mensen die eenzijdig of (te) weinig eten en extreem afvallen. Aanvulling van mineralen kan dan nuttig zijn: doe dit in overleg met een arts.

Te veel mineralen

Van sommige mineralen en spoorelementen vitamines kan iemand te veel binnenkrijgen. Als iemand te veel mineralen binnenkrijgt, kan dit in sommige gevallen schadelijk zijn. Dit is het geval bij calcium, fosfaat, ijzer, jodium, koper, mangaan, magnesium molybdeen, natrium (zout), seleen en zink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *