Reizen

Zuid-Afrika bezienswaardigheden en tips voor HSP!

Zuid-Afrika: ik was er al een keer eerder geweest (in de buurt van Johannesburg, het Krugerpark en Durban), maar nog niet eerder in de buurt van Kaapstad.

Daar kwam verandering in: samen met mijn vriend Mathijs ben ik ben van Kaapstad naar Port Elizabeth gereisd, via the Garden Route.

Kijk je mee om te zien wat ik zoal zag en deed? En check je de tips voor als je ook gaat?

Photo Diary en vlogs

Dag 1: vliegen

Yes, het avontuur is begonnen! We vliegen van Amsterdam naar Kaapstad, een reis van bijna 12 uur. Ga je ook zo lang vliegen? Check dan deze vliegtips!

Onderweg heb ik veganistische maaltijden besteld. Sommige zijn zonder soja, gluten en lactose en kan ik ook eten :). Ideaal vind ik het dat de veganistische maaltijden eerder worden gegeven dan de andere reguliere maaltijden ;).

Dag 2: omgeving verkennen

We besluiten met onze huurauto lekker rond te rijden, we zien onder andere wilde flamingo’s in Kaapstad (wat een verrassing!) en verkennen Stellenbosch.

Dag 3: pinguïns

Net als veel HSP houd ik erg van dieren, vooral in hun natuurlijke omgeving. Vandaag zie ik ‘wilde’ Afrikaanse pinguïns, die vrij rondlopen op Boulders beach! Ik vind pinguïns nog leuker dan gedacht en ontdek dat hun vacht niet zwart, maar donkergrijs met blauwe stipjes is ;).

Meer weten? Check de vlog (=videodagboek) hieronder:

Dag 5: Bontebokken spotten

We rijden door Kaapse Wynland (prachtige omgeving!) naar Swellendam. In het Bontebok National park in Swellendam kan je niet alleen lopen, maar ook met de auto dieren spotten. Wat begint met een stipje in de verte eindigt met bontebokken van dichterbij, tof!

Dag 6: aapjes kijken 😉

We zien in natuurreservaat Marloth (de weg van Swellendam richting Oudtshoorn) prachtige canyons:

En zelfs wilde apen lopen op en langs de weg!

Dag 7: slapen in droomcottage

In George slapen we in een cottage, met prachtige kleurtinten en meubels. Helemaal mijn smaak!

Dag 8: natuur verkennen

We wandelen in George een park. George vind ik een erg relaxte stad.

In Wilderness varen we over de Touwsrivier.

Ik zie onder meer 4 ijsvogels, van 2 soorten, super! Ik had nog nooit ijsvogels in het echt gezien en ik vind het echt een cadeautje dat ik er zo veel zie. Ze vlogen trouwens zo snel, dat een foto maken niet lukte ;).

Dag 9: genieten van natuur

In George lopen we in een botanische tuin, waar ik niet alleen een schildpad maar ook mooie bloemen zie:

Dag 10: genieten van watervalletjes

We gaan off road in Eden (Knysna). In de buurt zitten een soort herten, een soort cavia’s en roofvogels.

Ook zie ik prachtige watervalletjes.

In de avond zie ik een supermooie zonsondergang.

Dag 11: smelt!

Vandaag zit deze lieverd opeens voor de deur van ons appartement. Ik vind het fantastisch! Stiekem vind ik het wel jammer dat mijn kat Knorrie en hond Otje niet mee zijn en dit is een goede, tijdelijke vervanger ;).

Dag 12: kleurige vogels spotten

In het vogelpark Birds of Eden in Plettenberg Bay loop ik een rondje. Het park is relatief groot opgezet (een rondje is circa 1 km). Ik vind dat de vogels prachtige kleuren hebben!

Vandaag eet ik een pizza in Knysna. Ik heb nog nooit een pizza gezien die zo rijkelijk is belegd!

We wandelen in Garden of Eden (Knysna); ondanks dat dit pal aan de weg is en je de weg soms hoort, bevind je je in een jungle achtig gebied.

Dag 14: autorijden

Vandaag vertrek ik van Knysna richting Buyskloof, naar ons gehuurde vakantiehuisje waar ik een hometour geef. Kijk je mee?

Dag 15: verrassing!

In de buurt van Buyskloof zien we ooievaars tussen de koeien staan!

Bij de Woody Cape Tree Dassie trail kun je lopen. Ik zie daar prachtige bomen, een soort lianen en vogels met mooie kleuren (die zo snel kunnen vliegen!) dat ik maar besluit om een foto van een mooi gekleurde veer te maken.

Dag 16: de kers op de taart 🙂

Tijd om olifanten te spotten in Addo Elephant park! Kijk je mee in de onderstaande vlog?

Ze staan soms super dichtbij de auto. Ik geniet ervan van dat de dieren hier relatief veel ruimte hebben en had me er wel 2 dagen kunnen vermaken ;).

Naast olifanten zijn er ook andere dieren zoals struisvogels, jakhalzen, wrattenzwijnen (denk maar aan ‘Pumbaa’ uit The Lion King), buffels en zebra’s te zien.

Dag 17: vliegen

We vliegen van Port Elizabeth naar Kaapstad.

En hebben onderweg mooie uitzichten.

Dag 18: weer vliegen

Tijd om weer terug te gaan! We vliegen van Kaapstad naar Amsterdam, waar het even wennen aan de temperatuur is: zaten we gister nog in 34 graden, in Amsterdam is dat -5!

Tot zover mijn photodiary en vlogs! Ik hoop dat je het leuk vond. Ik ben in ieder geval super dankbaar dat ik deze reis heb kunnen en mogen maken, dat was eerst niet alleen financieel onmogelijk, maar ook ondenkbaar omdat ik daar te moe voor was.

Is Zuid-Afrika wel geschikt voor HSP?

Zuid-Afrika heeft diverse voordelen:

  • De zon vind ik heerlijk! De zon gaat in de Zuid-Afrikaanse zomer (de Nederlandse winter) later onder ten opzichte van Nederland, in Kaapstad is het rond 20u donker. Het is langer licht, daar hou ik erg van.
  • De natuur vind ik geweldig.
  • De verschillende diersoorten en natuurlijke omgevingen waarin je dieren kan spotten vind ik top. Ik houd ervan als dieren relatief veel ruimte hebben.
  • Op de Gardenroute is geen tijger-mug en geen malaria, in tegenstelling tot sommige andere delen van (Zuid)-Afrika.
  • Het eten is over het algemeen erg lekker en van superkwaliteit. Alhoewel ik zo goed als veganistisch (ik eet wel honing en eieren) en gluten- en sojavrij eet (en daardoor veel eten zelf had meegenomen), kon ik heerlijke salades en fruit eten.

Nadelen

Niet alles in Zuid-Afrika vind ik geweldig. Zuid-Afrika vind ik in het gedeelte waar ik kwam enorm verwesterd. Dat heeft natuurlijk voordelen (overal waar ik sliep was het spik en span), maar het is op sommige plekken erg toeristisch en zoeken naar het ‘Afrika gevoel’.

Als je als HSP je hoogsensitiviteit nog niet als kracht inzet, raad ik over het algemeen niét aan om naar Zuid-Afrika te gaan. De heftige (slavernij/apartheid) geschiedenis en sporen daarvan zijn voor mij voelbaar en het contrast tussen financieel rijke en arme mensen vind ik extreem. Het ene moment kan je door een villawijk rijden en een paar minuten later langs een sloppenwijk. Soms als je in de auto bij een stoplicht staat de wachten, kunnen er mensen langs je auto lopen die wat aan je willen verkopen, of soms staan er mensen op de weg te bedelen.

Dieren worden verder lang niet altijd even vriendelijk behandeld. Zo zitten toeristen soms op struisvogels om ze te ‘berijden’, laten sommige toeristen in parken een luipaard ‘uit’ alsof het een hond is en worden op boerderijen koeien soms met een zweep geslagen. Stropers jagen (bijvoorbeeld vanwege ivoor) op bedreigde diersoorten zoals neushoorns (gemiddeld 3 per dag!) en olifanten. Ik geloof dat dieren daarvoor niet zijn bedoeld. Soms zijn dieren zeer mager/ondervoed. Daar moet je tegen kunnen en goed mee om kunnen gaan (in deze blog geef ik daar tips voor).

Wat ook handig om te weten is, is dat het soms extreem kan stinken (mensen zijn dan bijvoorbeeld plastic aan het verbranden) en dat auto’s kunnen ‘toeteren’ als je ze op slot zet. Toen ik middennacht aankwam in mijn vakantiehuisje en daardoor de hele buurt wakker maakte, vond ik dat niet tof ;).

Conclusie

Ik vond Zuid-Afrika heel bijzonder en wil weer terug ;). Dan zou ik het gebied boven Kaapstad willen verkennen, naar (de botanische tuin van) Kirstenbosch en Franschhhoek willen.

Wil je naar Zuid-Afrika als HSP? Tips!

1. Ga in het laagseizoen en buiten de vakantie van de locals om, dan is het rustiger.

2. Huur een auto, zo kun je gemakkelijk overal heen waar je maar wilt.

3. De seizoenen zijn in Zuid-Afrika het tegenovergestelde ten opzichte van Nederland. Het weer hangt onder meer af van de breedteligging, hoogte en wind. Check vooraf de weersverwachting. Neem laagjes kleding mee. Het weer kan zeer wisselend zijn. Zo heb ik in de Zuid-Afrikaanse zomer meegemaakt dat het de ene dag heet (bijvoorbeeld 34 graden) is, maar een dag kouder (20 graden) is. In de avond kan het afkoelen en echt koud worden; in de Zuid-Afrikaanse zomer heb ik een paar keer mijn winter-pyama aangehad. Neem tevens een hoed en een zonnebrand mee.

4. Zorg voor een ideale slaapplek. Check vooraf of de slaapplek:

  • Vlakbij een weg of vliegveld ligt (dit kan geluidsoverlast geven en kun je beter voorkomen) of op een andere manier gehorig is. Soms zijn er bijvoorbeeld vogels die hard geluid maken. Neem eventueel oordoppen mee.
  • Vlakbij water ligt (vraag eventueel vooraf of er muggen zijn, zodat je voorkomt dat je lekgeprikt wordt)
  • Vlakbij een (bos)brand ligt (in de zomer kunnen deze aanwezig zijn), vanwege stank (daar wil je als HSP echt niet in liggen ;))
  • Internet heeft; het kan vanwege elektromagnetische straling ook lekker zijn om een internetloze vakantie te hebben
  • Een airco heeft en/of heather heeft (of hoe de isolatie van de slaapplek is), zodat je het niet te warm/koud krijgt

Gordijnen schijnen vaak door. Vind je dit vervelend? Neem een oogmasker mee.

5. Sommige mensen in mijn omgeving waren wat huiverig toen ik vertelde dat ik naar Zuid-Afrika ging. Voorkom dat je andermans energie overneemt, blijf goed bij je eigen energie. Gebruik je gezonde verstand en gevoel ;). Over het algemeen geldt hetzelfde als in andere wereldsteden: sluit deuren en ramen (niet alleen van je vakantiehuis, maar ook van de auto) als je weggaat/gaat rijden. Loop/reis in het donker niet alleen. Laat waardevolle spullen thuis of laat ze niet expliciet zien (haal je auto leeg als je eruit stapt).

Top 5 bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn veel heftige dingen te zien. Ik raad je aan om als HSP je te richten op dingen die positief voor je voelen en die energie geven. In deze video deel ik wat tips, die ik onder de video verder heb uitgeschreven:

1. Ga lopen!

Loop bijvoorbeeld in de Garden of Eden of doe de Woody Cape Tree Dassie trail. Tip: je kunt als je weinig energie hebt ook een deel van deze trail lopen, start dan bij het einde van de route (zodat je niet meteen een heuvel op hoeft te lopen) en loop als je zin hebt dezelfde weg weer terug.

Soms zijn er ook parken in steden, zoals in George vlak achter de Jan van Riebeck St. waar je even een frisse neus kan halen.

2. Rij rond

Ik vond het erg mooi om door Kirstenbosch en natuurreservaat Marloth te rijden. The Garden Route is prachtige route in de West- en Oost kaap. Tip: kies voor Route 62 (niet voor N2). Deze weg loopt langs de R60 en R62 van Tulbagh naar Uniondale.

3. Spot dieren

In Kaapstad zag ik wilde flamingo’s langs de weg. Ook kwam ik veel wilde apen tegen, bijvoorbeeld in George (in de buurt van Dieprivier en Montagu Pass) en natuurreservaat Marloth. Verder zag ik ooievaars tussen koeien staan in in Cacadu (op een aftakking van R72) en ijsvogels in Wilderness.

Je kunt ook naar wildparken, zo ging ik naar naar Birds of Eden en parken van van SAN. Zo bezocht ik Bontebok National Park, Addo Elephant National Park en spotte ik pinguïns op Boulders Beach.

Pinquins kijken
Als je veel pinguïns wilt zien op Boulders Beach, dien je daarvoor een entreekaartje te kopen bij SAN. Er zijn 2 verkooppunten van entreekaartjes:

  • 1 verkooppunt waarna je direct toegang hebt tot 2 looppaden waar je op een afstand pinguïns kan bekijken.
  • 1 verkooppunt bij het strand, waar je pinguïns van dichterbij kan zien en tussen pinguïns kan zwemmen.

Bij beide verkooppunten heb je toegang tot de 2 looppaden én het strand. Het leek rustiger bij het verkooppunt aan het strand; ik zou daar een volgende keer mijn kaartje halen.

Koop je toch een kaartje bij de 2 looppaden? Neem meteen de route naar het strand; nadat je je toegangskaartje hebt gekocht, loop je weer uit het park. Houd de kassa in je rug en ga naar links; na een tijdje lopen zie je aan de linkerkant nog een ingang en kassa. Daar kun je met je kaartje in en als je helemaal doorloopt en onder de rotsen klimt en erover heen klautert (wat ik best avontuurlijk vond) kom je aan bij een relatief rustig stuk strand. Houd er rekening mee dat pinguïn poep stinkt en dat het er behoorlijk druk kan zijn (niet echt ‘HSP proof’, maar ik vond het toch de moeite waard)!

4. Geniet van het water!

Ga bijvoorbeeld in Wilderness de Touwsrivier op; er zijn prachtige vogels te zien. Je dient een toegangskaartje te kopen om dit natuurgebied in te komen. Er zijn diverse mogelijkheden om het water op te gaan:

  • Heb je zin om sportief bezig te zijn en heb je veel energie? Je kan een kano huren bij Wilderness Ebb & Flow Rest Camp en zo op je eigen tijd en tempo zelf dit gebied verkennen. Als je weinig energie hebt is dat uitdagend, vooral wanneer de zon sterk aanwezig is.
  • Je kan ook met een gids in een motorbootje, waarin 8 mensen passen. Deze boot doet slechts een deel van de route. Je komt niet heel ver in het natuurgebied, wat ik jammer vond.
  • Later zag ik iemand zelf in een kleiner motorbootje varen; check of je dit ook kan en waar je precies het water op mag. Dat zou een volgende keer mijn voorkeur hebben.

Mijn ‘lievelingswatervalletjes’ spotte ik op de R339 in Eden.

Voel verder wat bij jou past qua waterbezigheden/uitzichten. Bij het Victoria & Alfred Waterfront heb je bijvoorbeeld een mooi uitzicht op de Tafelberg. De plek vind ik echter niet ‘HSP proof’; het is super toeristisch ;).

5. Zoek eten op waar je blij van wordt 🙂

In Zuid-Afrika kun je over het algemeen heerlijk eten: er is een groot aanbod. Laat je leiden door je gevoel en eet dat waar jij blij van wordt! Ook als je een dieet hebt (en bijvoorbeeld vegetarisch, veganistisch, gluten- en sojavrij eet) kan je over het algemeen lekker eten vinden in Zuid-Afrika.

Ik vond het uitdagend om een café of restaurant te vinden dat ik 100% HSP proof vind. Chatters bistro in Knysna kwam, ondanks dat ik de locatie niet HSP proof vindt (het ligt aan een weg), wel dichtbij in de buurt. In deze bistro werkt zeer vriendelijk personeel dat je goed kan helpen met glutenvrij, sojavrij en vegetarisch/veganistisch eten. Ik heb er twee keer gegeten: een keer glutenvrije, sojavrije en veganistische (voor mij aangepaste) pizza (zie de rijkelijk gevulde pizza in mijn photo diary hierboven) en pasta.

De onderstaande tips helpen je verder om lekker glutenvrij, sojavrij en veganistish te eten in Zuid-Afrika.

Glutenvrij, sojavrij en veganistisch eten in Zuid-Afrika

Heb je een dieet? Zoek van te voren adressen op waar je kan eten/eten kan halen. Dat bespaart je een hoop tijd! Van te voren had ik me goed voorbereid en zoveel mogelijk adressen van eetgelegenheden en winkels opgezocht, hier plukte ik tijdens mijn reis de vruchten van!

Tips voor als je glutenvrije producten wilt kopen

Sommige winkels hebben glutenvrije producten/schijnen deze producten te hebben, zoals:

Zo trof ik glutenvrije vegan chips aan :).

Glutenvrij brood
Wil je glutenvrij brood (maken) in Zuid-Afrika? Onderzoek bijvoorbeeld deze opties:

Ik ben geen gluten- en sojavrij brood tegengekomen op The Garden Route. Ik was heel blij dat ik dit zelf vanuit Nederland had meegenomen :).

Diverse merken hebben voorverpakt, gluten, lactose- en sojavrij brood dat relatief lang houdbaar is, zoals:

  • Cereal: boerenbrood glutenvrij, brood granen bio glutenvrij.
  • Consenza bruinbrood plakjes.
  • Damhert: meergranenbrood glutenvrij, zwartbrood glutenvrij.
  • Schnitzer: deze moeten in de oven. Dat kan onhandig zijn ;).

Tips voor als je uit eten gaat:

In Kaapstad zijn relatief veel mogelijkheden waar je veganistisch en glutenvrij kunt eten. In sommige plaatsen, zoals in de buurt van Oudtshoorn vond ik dit uitdagender.

  • Eet je glutenvrij, sojavrij, lactosevrij en/of veganistisch? Check de eetgelegenheden op de kaart hieronder. Handig om te weten:
    -De blauw gekleurde restaurants zijn glutenvrij en soms ook veganistisch, sommige daarvan zijn ook veganistisch. Hier kan je in de avond eten.
    -De paars gekleurde restaurants zijn glutenvrij en soms ook veganistisch: hier kan je ontbijten en lunchen.
    -De bruin gekleurde restaurants zijn veganistisch/vegatarisch (check zelf of ze gluten- en sojavrij zijn).
    -Bij de oranje tassen kan je glutenvrij winkelen.
    -De felroze punten zijn vliegvelden.
    -De blauwe punten zijn wat highlights die ik in de blog heb genoemd.

    Deze adressen heb ik op internet gevonden (bijvoorbeeld via het Duitstalige Schär en Engelse Glutenfree South-Africa); ik weet niet of ze inderdaad qua eten goed zijn, of het personeel kundig en vriendelijk is en het voor de rest (zoals de locatie en sfeer) ‘HSP proof’ is. Bekijk vooraf of de gelegenheid nog bestaat, wat de actuele openingstijden zijn en online de menukaart, of stuur een mail om te informeren of de eetgelegenheid aan je wensen kan voldoen. Maak eventueel een reservering, zodat de eetgelegenheid rekening kan houden met je komst en op tijd eventuele inkopen kan doen.

  • Ga je spontaan naar een eetgelegenheid? Vraag bij binnenkomst of je de manager of kok kunt spreken en leg uit wat je dieet/wensen zijn. Mijn ervaring was, als ik dit niet deed het helaas vaak misging. Veel bedieningspersoneel weet ondanks goede bedoelingen, bijvoorbeeld niet precies waar gluten of soja(lecithine) inzitten.
  • Schrijf wat je wel/niet mag van tevoren op (in het Engels), eventueel voorzien van afbeeldingen. Dat heeft mij erg geholpen om snel te communiceren (ook in Nederland, natuurlijk dan in het Nederlands ;).

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze post is gepubliceerd op 25 januari 2017 19:07

Delen

Bekijk reacties

  • Wauw!!das nou precies wat ik zo graag een keer wil doen!!wat een bijzonder land en die papegaai die daar zo ff op je balbon neerstrijkt,helemaal geweldig!!
    Groetjes,Linda

    • Hoi Linda,

      Bedankt voor je enthousiaste reactie. Wat leuk dat je dat ook zo graag een keer wilt doen! Was idd super om van zo dichtbij vogels te spotten (deze zat op de balustrade in het park :).

      Groetjes,
      Femke

  • Wat een fantastische reis en wat een mooie fotoos. Ik heb dit met veel plezier bekeken en gelezen.

  • Prachtig! En wat gaaf dat je steeds makkelijker overal vegan kan eten. Een positieve ontwikking dat moed en hoop geeft op onze weg naar een betere wereld.

  • zo te zien hebben jullie t ontzettend naar jullie zin gehad en leuk dat je t aan anderen wil delen voel me gelijk een beetje vrolijker na de fotos bekeken te hebben.hartelijk dank voor t delen vriendelijke groetjes corina

    • Graag gedaan Corina! Top om te horen dat je je gelijk een beetje vrolijker voelt na de foto's bekeken te hebben :).

      Groetjes,
      Femek

  • Lieve Femke,dank je wel voor het delen van je prachtige reid door Zuid Afrika,het ziet er geweldig uit,en jij helemaal!Groetjes Colinda

  • leuke en mooie dieren zijn dat ,en mooie natuur is het daar , met groetjes van eric uit limburg

  • Reizen, ik ben al twee keer naar Afrika gevlogen, tis er zo mooi en rustgevend. Ik gaf niks om vogels, maar ze zijn daar in alle kleuren en maten. Tis niet alleen de big Five, das maar een klein onderdeel.de natuur is er zo mooi. Ik zou zo weer terug vliegen. Maar in Maleisië Bali en Brazilië ben ik ook lekker tot rust gekomen. Afgelopen weekend heerlijk genoten in de sneeuw, er lag 20cm we waren in een groot bos en de zon scheen dus het schitterde zo mooi. Tis een luxe om te kunnen reizen en ik geniet er altijd intens van

    • Hoi Patries,
      Wat leuk dat je al twee keer naar Afrika bent gevlogen! Ook leuk dat je in Maleisië Bali en Brazilië lekker tot rust bent gekomen. Ik wens je verder een fijne dag!

      Groetjes, Femke

Bezield leven als hoogsensitieve vrouw? Download hier mijn gratis PDF met 20 tips om bezield te leven als hoogsensitieve vrouw!