Home   Blog   HSP première: mijn 1e Vlog én Photo Diary!

HSP première: mijn 1e Vlog én Photo Diary!

Femke de Grijs in de Zwitserse bergen

Vandaag geef ik je een kijkje in mijn week en wat ik als HSP zoal doe, door een vlog en foto’s! Kijk je mee wat ik zoal deed en wat voor inzichten ik kreeg?

Vrijdag: wandelen in Zwitserland

Vrijdag is de laatste dag van mijn vakantie in Zwitserland met mijn vriend Mathijs en hond Otje. HSP herkennen zich vaak in deze kenmerken. Vaak houden HSP van natuur; ik ook! We gaan wandelen, fietsen en met de skilift een bergtop bekijken. Iets wat ik jarenlang niet kon en niet vanzelfsprekend was. In de onderstaande vlog (=een video weblog) deel ik meer:

Vond je de vlog leuk? Steek dan het duimpje omhoog (super bedankt!) en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal! Dat kan hieronder gratis via de rode knop of via deze link: abonneer je hier!

Hoorde je het geluid op het einde van de vlog? Het zijn de bellen van een koe! Als HSP had ik me hier toen ik mijn hoogsensitiviteit nog niet goed beheerste vast flink aan geërgerd. Misschien was ik meteen rechtsomkeert naar huis gegaan of had ik de hele week met oordoppen in gelopen ;). Herkenbaar? Ik ben dankbaar dat ik mijn hoogsensitiviteit heb leren beheersen en dat ik ervan geniet dat koeien hier een relatief goed leven hebben: buiten in de natuur, veel ruimte én hoorns. Ik wil uitzoeken hoe dat qua hoorns in Nederland zit.

koe in Zwitserland

Zaterdag: vroeg wakker

Op zaterdag zijn we allebei vroeger dan gepland wakker. HSP hebben vaak baat bij producten die de hormoonhuishouding niet verstoren. Ik pak de laatste dingen, waaronder mijn Dopper (een waterfles zonder BPA, BPS of ftalaten, gecertificeerd door Cradle to Cradle, die een van de strengste lijsten ter wereld gebruikt op toxisch stoffen-gebied. Dopper voldoet aan de Europese (No 1935/2004) en Amerikaanse (FDA) regelgeving.

Update 2020: omdat er twijfels zijn over plastic en mogelijke hormoonverstorende stoffen, ben ik voor de zekerheid overgegaan op een glazen fles. Tip: kies voor een fles die lekvrij is en in die vaatwasmachine kan. Vermijd doppen van plastic (ook aan de binnenkant). Let op met producten van bamboe; die kunnen schadelijke stoffen bevatten.

Dopper

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

We vertrekken rond 05:00u met de auto naar Nederland. Reizen was toen ik zo uitgeput was onmogelijk; ik kreeg al stress van het idee dat ik mijn koffer moest inpakken, laat staan dat ik om 5 uur in de auto zit en vervolgens 10 uur zou reizen ;). Ik vind het bijzonder en ben blij dat ik  zo vroeg kan opstaan, me energiek voel en weer kan reizen. Toen ik zo moe was, lag ik soms na 11:30u nog in mijn bed ;). We zien tijdens het reizen onder andere de zon opkomen.

zonsopkomst

Ik luister in de auto onder meer naar mantra’s, waaronder deze. Prachtig vind ik het:

Vind je als HSP reizen lastig? Check dan deze reistips!

Net zoals veel HSP draag ik dieren een warm hart toe. Ik zie dieren niet als een product, maar als wezen. Vanaf de basisschool eet ik vegetarisch (geen vlees en vis, wel eieren en kaas en yoghurt). Ook eet ik graag biologisch. De laatste tijd ben ik me steeds meer aan het verdiepen in veganistisch eten, omdat dit fijn voelt.  Ik hoef bijvoorbeeld niet zo nodig kaas van een koe te eten, omdat ik dat zo lekker vind. Na wat zoeken en experimenteren heb ik bijvoorbeeld heerlijke veganistische kaas en een omelet/ei vervanger ontdekt. Ideaal!

In de middag doen we boodschappen bij een van mijn lievelingssupermarkten in Duitsland: een grote biologische met veel vegetarische en veganistische producten. Ik woon in een klein dorpje in de kop van Noord Holland, met een relatief kleine reformwinkel. Hier is keuze is er reuze, geweldig! Zo is hier veel meer:

 • Diervriendelijke en biologische make-up verkrijgbaar.
 • Mogelijk qua pizza.
 • Broodbeleg, zowel zoet als hartig.

vegetarisch broodbeleg in supermarkt

 • Mogelijk qua desserts. Ik sla onder meer veganistische pudding in (dat is pudding zonder gelatine, voor gelatine worden dieren geslacht).

Als deze winkel bij mij om de hoek zou zitten wist ik het wel; hier zou ik elke dag wel willen shoppen.

Ik eet daarna voor de eerste keer in mijn leven bij een veganistisch eetcafé in Duitsland. Het is lekker rustig.veganistisch cafe
Zelfs hond Otje mag mee :).Schapendoes

Hier sluit alles op de menukaart aan op mijn wensen: met een hart voor het milieu (er wordt bijvoorbeeld zoveel mogelijk afval verminderd: wil je iets meenemen, dan kan dat niet in plastic, maar in een verpakking van papier of bagasse: een restproduct van suiker) en dieren. Ik vind het super dat er op de menukaart zoveel diervriendelijks staat en dat er zoveel sojavrij is. Meestal heb ik in een restaurant maar keuze uit 1 ding (omdat de kaas bij veel ‘vegetarische menu’s’ in veel reguliere restaurants niet vegetarisch gestremd en niet volledig vegetarisch is ;).

De quote aan de muur vind ik interessant:

vegan quote: Veganer dürfen alles essen, wollen aber nicht
Alhoewel ik in theorie alles kan eten, wil ik niet alles eten. Zo kan mijn lichaam bijvoorbeeld niet goed tegen soja: ik krijg dan o.a. huiduitslag. Kunnen is een relatief begrip ;).

Ik bestel een frambozen smoothie en pane pomodoro van Seitan. Er zitten tomatenschijfjes in, brood, een sausje en kruiden.
pane pomodoro seitan

Mathijs heeft een ‘Döner‘ waarin brood, ‘Zaziki’, Seitan, aardappelpartjes, salade, augurk, bonen, paprika, gebakken bananen, ui en peperoni zitten. Dat van hem vind ik er stiekem nog lekkerder uit zien dan van mij, hij heeft het tegenovergestelde en wil mijn maaltijd wel eten ;).
veganistische Döner

In late middag komen we aan. De spullen worden al een beetje uitgepakt. In de avond eten we een vegan pizza die we in de middag hebben gekocht en hebben we visite.

Zondag: het mysterie van de koeien ontrafeld

Bij ons in de buurt houden onder meer een aantal tuinen een open dag.

Ik ontdek dat je van fietsbanden kunst kan maken en zie een voor mij nieuwe fruitsoort; moerbeien. Ze lijken een beetje op bramen.

moerbeien

Verder zie ik Echinacea purpurea, oftewel de Rode Zonnehoed. Deze zit ook door een homeopathisch middel, Echinaforce dat ik in druppelvorm wel eens gebruikte bij verkoudheid.

echina force plant

Ook zie een kas die ik super leuk vind ingericht: er zitten niet alleen cherrytomaten, maar ook een vijver en leuke zithoek in. Als ik ooit nog een kas heb, houd ik dit als inspiratie in mijn achterhoofd ;).

kastomaten

Vandaag ontdek ik bij deze boerderij dat in Nederland veel hoorns van koeien worden afgebrand:

boerderij

Thuis verdiep ik me hier verder in. Ik vind dit mooie interview met boer Jeroen die biologisch dynamisch werkt. Ten opzichte van ‘gewoon’ biologisch wordt er bij biologisch dynamisch nog meer rekening gehouden met dieren: koeien mogen bijvoorbeeld wél hun hoorns behouden, in plaats van dat ze worden weggebrand. Ik ben blij dat de yoghurt die ik eet afkomt van koeien die hoorns en geen oormerken hebben.

Maandag: monteren

Ik schrijf onder andere nieuwe blogs en monteer mijn vlog:Femke de Grijs aan het monteren

Bij het tuincentrum halen we een mat voor onder het kattenluik voor kat Knorrie (zodat die schone pootjes heeft) en ik zie een schattige cavia die niet op de foto wil en konijn.konijn

Ik vind leuke sloffen, die helaas niet ‘HSP proof zijn’; er zit een voelbare naad in de sloffen die ik oncomfortabel vind voelen. Ik laat ze daarom liggen. Herkenbaar ;)?

sloffen

De worteltjes kunnen eindelijk uit onze moestuin worden gehaald. Ze smaken heerlijk; veel lekkerder (zoeter en voller van smaak) dan uit de supermarkt.

wortels

Dinsdag: blinde vlek

Zelfontwikkeling vind ik belangrijk; ik vind het belangrijk om alles uit mijzelf en mijn leven te halen wat er inzit. Ik geloof dat ieder mens een ‘blinde vlek’ heeft en dat anderen soms dingen van je kunnen zien die je zelf (nog) niet ziet.

Vandaag rij ik naar de andere kant van het land, langs de afsluitdijk.

afsluitdijk

Ik ga naar iemand die mij vanuit de ‘alternatieve hoek’ ondersteunt qua lichaam. De onderstaande medicatie/suppletie blijf ik gebruiken. Uiteraard zitten daar mijn vitamine B12 ampullen gewoon bij, die voor mij van levensbelang zijn.

Vitamine B12-ampul en overige suppletie

Woensdag: schrijven

Ik schrijf (hier heb ik even een pauze  ;).
Femke de Grijs zit achter PC en typt

en ik neem nieuwe video’s op (dat zwarte ding links is de camera).
Femke de Grijs tijdens filmopname

In de avond ga ik naar het strand.
Femke de Grijs op het strand

Mathijs en hond Otje zijn er ook.
Femke de Grijs zit met Schapendoes Otje op het strand

Donderdag: tropisch

Vandaag rijden Mathijs en ik in tropische temperaturen naar Vught.Femke de Grijs zit in auto

We brainstormen over hoe onze sites verbeterd kunnen worden. Mocht jij daar nog een idee voor hebben, let me know (hieronder, bij de comments) :).

Femke de Grijs heeft de tekst:

Vrijdag: hond Otje

Ongeveer 1x per week kam ik Otje’s haar, zodat o.a. haar oogjes weer wat beter te zien zijn (blijft lastig, na een paar minuten probeert ze het elastiekje alweer uit te krijgen ;).
Schapendoes otje

Ik mediteer.
Femke de Grijs is aan het mediteren

Verder schrijf ik (ik ontwikkel mijn programma’s door) en doe ik yoga.
Femke de Grijs doet yoga

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

P.S. Vond je de Photo Diary leuk, herken je er wellicht iets uit als HSP? Ik ben benieuwd naar je reactie bij de comments :).

Deze blog werd gepubliceerd op 26 augustus 2016 en werd geüpdatet op 22 maart 2024

15 reacties op “HSP première: mijn 1e Vlog én Photo Diary!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Colinda van der Veen avatar
  Colinda van der Veen

  Femke,wat ontzettend fijn dat je dit met ons heb willen delen,ik volg je al enige tijd,maar dit is nu toch een stuk persoonlijker geworden!Ik herkende er veel in en vind het fantastisch hoe je er allemaal mee omgaat.Ik heb overigens ook een ernstig B12 tekort en ben er nog niet helemaal bovenop,maar strakjes hoop ik ook te kunnen reizen en nog meer te kunnen doen.Dank je wel voor het delen en ik blijf je volgen! 😀

  1. Femke de Grijs avatar

   Bedankt voor je leuke reactie Colinda, tof dat je me blijft volgen :).

   Liefs,
   Femke

 2. Leontine avatar
  Leontine

  Wat vind ik dat fijn dat ik nu eens iemand tegenkom die ook last heeft van een vervelend naadje in een slof! Ze noemden mij altijd een aansteller als ik daarover ‘zeurde’. Net als alle etiketten in kleding. Ook als kleding met te hard garen is genaaid. Of een afgeknipt draadje in de binnenkant van een schoen die net een beetje uitsteekt. Ik ben dus niet alleen.

  1. Femke de Grijs avatar

   Je bent zeker niet de enige ;). Wellicht vind je dit ook interessant om te lezen: https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/hsp-problemen/kledinglabels-verwijderen/ :).

   Groetjes,
   Femke

 3. Jeannine avatar
  Jeannine

  Femke wat ontzettend leuk en leerzaam , heb zo genoten om het te lezen en ook heel herkenbaar. Als ik zelf ging reizen en we waren op bestemming van dan dook ik meteen het bed in zo moe. Ook hele interessante tips Geef je. Echt ongelooflijk leuk hoe je alles verteld, liefs

 4. Jeannine avatar
  Jeannine

  Het was geweldig om te lezen,heel herkenbaar,heel erg leerzaam, ook je week zo vertellen met al je tips, echt heel leuk om te lezen!!! Liefs van mij

  1. Femke de Grijs avatar

   Bedankt voor je leuke reactie Jeannine! :).

   Liefs,
   Femke

 5. Salome avatar
  Salome

  Ik vind je een mooi mens.

 6. ageeth avatar
  ageeth

  Leuk en informatief overzicht. Heel prettig om naar te kijken. Nog iets meer detail over je supplementen zou kunnen. Je hebt genoten zo te zien.

 7. Abeltje Boerstra avatar
  Abeltje Boerstra

  Dag Femke,
  Heel herkenbaar genieten van de natuur en wat ik lief vond was de steen in de vorm van een hartje welke je zag en opraapte. HSP-ers zien vaak dingen die door niet HSP-ers niet worden opgemerkt. Dat is het mooie van HSP ZIJN.
  De natuur werkt helend en geeft energie.
  Zelf vond ik een keer een grote aardappel in de vorm van een hart tijdens mijn werk met jongeren met een verstandelijke beperking en hieraan gerelateerde gedragsproblematiek.
  Ik zette het aardappelhart in de woonkamer en hij bleef er dagenlang staan. Niemand raakte het hart aan en nadat het daar zeker een week onaangeroerd gestaan had heb ik deze geschild en gekookt waarna hij gulzig verorberd werd door de jongeren van de groep.

 8. Tiffany avatar
  Tiffany

  Mooi en leuk om te zien!
  Ik werd rustig van de mooie foto’s en beknopte uitleg.
  Ik herken mezelf als hsp in de manier van selfies maken 😉
  Liefs

 9. Susan avatar
  Susan

  Leuk om te lezen Femke. Volgens mij heb je een heerlijke vakantie gehad.
  Ik herken de naad in de sok en hoeveel last je daarvan hebt als HSP’er zeker.
  Het muziekje vond ik ook erg mooi!

  Succes met de brainstorm en groet,

  Susan

 10. Raquel avatar
  Raquel

  Leuk om mee te maken! Thanks.

 11. Armand avatar
  Armand

  beste Femke, het lezen van je Photo diary is al rustgevend en zo zuiver en puur.

Scroll naar boven