Home   Blog   Zuid-Afrika bezienswaardigheden en tips voor HSP!

Zuid-Afrika bezienswaardigheden en tips voor HSP!

Femke de Grijs staat voor een pinguïn in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika: ik was er al een keer eerder geweest (in de buurt van Johannesburg, het Krugerpark en Durban), maar nog niet eerder in de buurt van Kaapstad.

Daar kwam verandering in: samen met mijn vriend Mathijs ben ik ben van Kaapstad naar Port Elizabeth gereisd, via the Garden Route.

Kijk je mee om te zien wat ik zoal zag en deed? En check je de tips voor als je ook gaat?

Photo Diary en vlogs

Dag 1: vliegen

Yes, het avontuur is begonnen! We vliegen van Amsterdam naar Kaapstad, een reis van bijna 12 uur. Ga je ook zo lang vliegen? Check dan deze vliegtips!
route van Amsterdam naar Kaapstad op het vliegtuig navigatiesysteem

Onderweg heb ik veganistische maaltijden besteld. Sommige zijn zonder soja, gluten en lactose en kan ik ook eten :). Ideaal vind ik het dat de veganistische maaltijden eerder worden gegeven dan de andere reguliere maaltijden ;).
veganistische maaltijd in het vliegtuig

Dag 2: omgeving verkennen

We besluiten met onze huurauto lekker rond te rijden, we zien onder andere wilde flamingo’s in Kaapstad (wat een verrassing!) en verkennen Stellenbosch.
zon en bomen in Zuid-Afrika langs de weg

Dag 3: pinguïns

Net als veel HSP houd ik erg van dieren, vooral in hun natuurlijke omgeving. Vandaag zie ik ‘wilde’ Afrikaanse pinguïns, die vrij rondlopen op Boulders beach! Ik vind pinguïns nog leuker dan gedacht en ontdek dat hun vacht niet zwart, maar donkergrijs met blauwe stipjes is ;).
Femke de Grijs en Mathijs van der Beek zitten op Boulders Beach tussen pinguïns
pinguïns op Boulders Beach

Meer weten? Check de vlog (=videodagboek) hieronder:

Dag 5: Bontebokken spotten

We rijden door Kaapse Wynland (prachtige omgeving!) naar Swellendam. In het Bontebok National park in Swellendam kan je niet alleen lopen, maar ook met de auto dieren spotten. Wat begint met een stipje in de verte eindigt met bontebokken van dichterbij, tof!
bontebok in National Park

Dag 6: aapjes kijken 😉

We zien in natuurreservaat Marloth (de weg van Swellendam richting Oudtshoorn) prachtige canyons:
canyons in Zuid-Afrika

En zelfs wilde apen lopen op en langs de weg!
apen lopen langs de weg in Zuid-Afrika

Dag 7: slapen in droomcottage

In George slapen we in een cottage, met prachtige kleurtinten en meubels. Helemaal mijn smaak!
slaapkamer in Cottage

Dag 8: natuur verkennen

We wandelen in George een park. George vind ik een erg relaxte stad.
park in George met natuur

In Wilderness varen we over de Touwsrivier.
Femke de Grijs zit in boot met Mathijs van der Beek in Wilderness
Ik zie onder meer 4 ijsvogels, van 2 soorten, super! Ik had nog nooit ijsvogels in het echt gezien en ik vind het echt een cadeautje dat ik er zo veel zie. Ze vlogen trouwens zo snel, dat een foto maken niet lukte ;).
boot op het water in Wilderness

Dag 9: genieten van natuur

In George lopen we in een botanische tuin, waar ik niet alleen een schildpad maar ook mooie bloemen zie:
bloem in Zuid-Afrika

Dag 10: genieten van watervalletjes

We gaan off road in Eden (Knysna). In de buurt zitten een soort herten, een soort cavia’s en roofvogels.
roofvogel in Zuid-Afrika

Ook zie ik prachtige watervalletjes.
waterval in Zuid-Afrika

In de avond zie ik een supermooie zonsondergang.
zonsondergang in Knysna

Dag 11: smelt!

Vandaag zit deze lieverd opeens voor de deur van ons appartement. Ik vind het fantastisch! Stiekem vind ik het wel jammer dat mijn kat Knorrie en hond Otje niet mee zijn en dit is een goede, tijdelijke vervanger ;).
kat in Knysna

Dag 12: kleurige vogels spotten

In het vogelpark Birds of Eden in Plettenberg Bay loop ik een rondje. Het park is relatief groot opgezet (een rondje is circa 1 km). Ik vind dat de vogels prachtige kleuren hebben!
vogel bij Birds of Eden

Vandaag eet ik een pizza in Knysna. Ik heb nog nooit een pizza gezien die zo rijkelijk is belegd!
pizza

We wandelen in Garden of Eden (Knysna); ondanks dat dit pal aan de weg is en je de weg soms hoort, bevind je je in een jungle achtig gebied.
boom tijdens de Garden of Eden wandeling Zuid-Afrika

Dag 14: autorijden

Vandaag vertrek ik van Knysna richting Buyskloof, naar ons gehuurde vakantiehuisje waar ik een hometour geef. Kijk je mee?

Dag 15: verrassing!

In de buurt van Buyskloof zien we ooievaars tussen de koeien staan!
koeien en ooievaars staan in het weiland in Zuid-Afrika

Bij de Woody Cape Tree Dassie trail kun je lopen. Ik zie daar prachtige bomen, een soort lianen en vogels met mooie kleuren (die zo snel kunnen vliegen!) dat ik maar besluit om een foto van een mooi gekleurde veer te maken.
veer op de grond bij de Woody Cape tree dassie trail

Dag 16: de kers op de taart 🙂

Tijd om olifanten te spotten in Addo Elephant park! Kijk je mee in de onderstaande vlog?

Ze staan soms super dichtbij de auto. Ik geniet ervan van dat de dieren hier relatief veel ruimte hebben en had me er wel 2 dagen kunnen vermaken ;).
olifanten in Addo Elephant park

Naast olifanten zijn er ook andere dieren zoals struisvogels, jakhalzen, wrattenzwijnen (denk maar aan ‘Pumbaa’ uit The Lion King), buffels en zebra’s te zien.
zebra's in Addo Elephant park

Dag 17: vliegen

We vliegen van Port Elizabeth naar Kaapstad.
Femke de Grijs en Mathijs van der Beek zitten in het vliegtuig
En hebben onderweg mooie uitzichten.
uitzicht vanaf vliegtuig op het strand en huizen vanaf Port Elizabeth

Dag 18: weer vliegen

Tijd om weer terug te gaan! We vliegen van Kaapstad naar Amsterdam, waar het even wennen aan de temperatuur is: zaten we gister nog in 34 graden, in Amsterdam is dat -5!
vliegtuig vleugel met zon en wolken

Tot zover mijn photodiary en vlogs! Ik hoop dat je het leuk vond. Ik ben in ieder geval super dankbaar dat ik deze reis heb kunnen en mogen maken, dat was eerst niet alleen financieel onmogelijk, maar ook ondenkbaar omdat ik daar te moe voor was.

Is Zuid-Afrika wel geschikt voor HSP?

Zuid-Afrika heeft diverse voordelen:

 • De zon vind ik heerlijk! De zon gaat in de Zuid-Afrikaanse zomer (de Nederlandse winter) later onder ten opzichte van Nederland, in Kaapstad is het rond 20u donker. Het is langer licht, daar hou ik erg van.
 • De natuur vind ik geweldig.
 • De verschillende diersoorten en natuurlijke omgevingen waarin je dieren kan spotten vind ik top. Ik houd ervan als dieren relatief veel ruimte hebben.
 • Op de Gardenroute is geen tijger-mug en geen malaria, in tegenstelling tot sommige andere delen van (Zuid)-Afrika.
 • Het eten is over het algemeen erg lekker en van superkwaliteit. Alhoewel ik zo goed als veganistisch (ik eet wel honing en eieren) en gluten- en sojavrij eet (en daardoor veel eten zelf had meegenomen), kon ik heerlijke salades en fruit eten.

salade

Nadelen

Niet alles in Zuid-Afrika vind ik geweldig. Zuid-Afrika vind ik in het gedeelte waar ik kwam enorm verwesterd. Dat heeft natuurlijk voordelen (overal waar ik sliep was het spik en span), maar het is op sommige plekken erg toeristisch en zoeken naar het ‘Afrika gevoel’.

Als je als HSP je hoogsensitiviteit nog niet als kracht inzet, raad ik over het algemeen niét aan om naar Zuid-Afrika te gaan. De heftige (slavernij/apartheid) geschiedenis en sporen daarvan zijn voor mij voelbaar en het contrast tussen financieel rijke en arme mensen vind ik extreem. Het ene moment kan je door een villawijk rijden en een paar minuten later langs een sloppenwijk. Soms als je in de auto bij een stoplicht staat de wachten, kunnen er mensen langs je auto lopen die wat aan je willen verkopen, of soms staan er mensen op de weg te bedelen.
sloppenwijk in Zuid-Afrika

Dieren worden verder lang niet altijd even vriendelijk behandeld. Zo zitten toeristen soms op struisvogels om ze te ‘berijden’, laten sommige toeristen in parken een luipaard ‘uit’ alsof het een hond is en worden op boerderijen koeien soms met een zweep geslagen. Stropers jagen (bijvoorbeeld vanwege ivoor) op bedreigde diersoorten zoals neushoorns (gemiddeld 3 per dag!) en olifanten. Ik geloof dat dieren daarvoor niet zijn bedoeld. Soms zijn dieren zeer mager/ondervoed. Daar moet je tegen kunnen en goed mee om kunnen gaan (in deze blog geef ik daar tips voor).

Wat ook handig om te weten is, is dat het soms extreem kan stinken (mensen zijn dan bijvoorbeeld plastic aan het verbranden) en dat auto’s kunnen ‘toeteren’ als je ze op slot zet. Toen ik middennacht aankwam in mijn vakantiehuisje en daardoor de hele buurt wakker maakte, vond ik dat niet tof ;).

Conclusie

Ik vond Zuid-Afrika heel bijzonder en wil weer terug ;). Dan zou ik het gebied boven Kaapstad willen verkennen, naar (de botanische tuin van) Kirstenbosch en Franschhhoek willen.

Wil je naar Zuid-Afrika als HSP? Tips!

1. Ga in het laagseizoen en buiten de vakantie van de locals om, dan is het rustiger.

2. Huur een auto, zo kun je gemakkelijk overal heen waar je maar wilt.

3. De seizoenen zijn in Zuid-Afrika het tegenovergestelde ten opzichte van Nederland. Het weer hangt onder meer af van de breedteligging, hoogte en wind. Check vooraf de weersverwachting. Neem laagjes kleding mee. Het weer kan zeer wisselend zijn. Zo heb ik in de Zuid-Afrikaanse zomer meegemaakt dat het de ene dag heet (bijvoorbeeld 34 graden) is, maar een dag kouder (20 graden) is. In de avond kan het afkoelen en echt koud worden; in de Zuid-Afrikaanse zomer heb ik een paar keer mijn winter-pyama aangehad. Neem tevens een hoed en een zonnebrand mee.

4. Zorg voor een ideale slaapplek. Check vooraf of de slaapplek:

 • Vlakbij een weg of vliegveld ligt (dit kan geluidsoverlast geven en kun je beter voorkomen) of op een andere manier gehorig is. Soms zijn er bijvoorbeeld vogels die hard geluid maken. Neem eventueel oordoppen mee.
 • Vlakbij water ligt (vraag eventueel vooraf of er muggen zijn, zodat je voorkomt dat je lekgeprikt wordt)
 • Vlakbij een (bos)brand ligt (in de zomer kunnen deze aanwezig zijn), vanwege stank (daar wil je als HSP echt niet in liggen ;))
 • Internet heeft; het kan vanwege elektromagnetische straling ook lekker zijn om een internetloze vakantie te hebben
 • Een airco heeft en/of heather heeft (of hoe de isolatie van de slaapplek is), zodat je het niet te warm/koud krijgt

Gordijnen schijnen vaak door. Vind je dit vervelend? Neem een oogmasker mee.

5. Sommige mensen in mijn omgeving waren wat huiverig toen ik vertelde dat ik naar Zuid-Afrika ging. Voorkom dat je andermans energie overneemt, blijf goed bij je eigen energie. Gebruik je gezonde verstand en gevoel ;). Over het algemeen geldt hetzelfde als in andere wereldsteden: sluit deuren en ramen (niet alleen van je vakantiehuis, maar ook van de auto) als je weggaat/gaat rijden. Loop/reis in het donker niet alleen. Laat waardevolle spullen thuis of laat ze niet expliciet zien (haal je auto leeg als je eruit stapt).

Top 5 bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn veel heftige dingen te zien. Ik raad je aan om als HSP je te richten op dingen die positief voor je voelen en die energie geven. In deze video deel ik wat tips, die ik onder de video verder heb uitgeschreven:

1. Ga lopen!

Loop bijvoorbeeld in de Garden of Eden of doe de Woody Cape Tree Dassie trail. Tip: je kunt als je weinig energie hebt ook een deel van deze trail lopen, start dan bij het einde van de route (zodat je niet meteen een heuvel op hoeft te lopen) en loop als je zin hebt dezelfde weg weer terug.

Soms zijn er ook parken in steden, zoals in George vlak achter de Jan van Riebeck St. waar je even een frisse neus kan halen.

2. Rij rond

Ik vond het erg mooi om door Kirstenbosch en natuurreservaat Marloth te rijden. The Garden Route is prachtige route in de West- en Oost kaap. Tip: kies voor Route 62 (niet voor N2). Deze weg loopt langs de R60 en R62 van Tulbagh naar Uniondale.

3. Spot dieren

In Kaapstad zag ik wilde flamingo’s langs de weg. Ook kwam ik veel wilde apen tegen, bijvoorbeeld in George (in de buurt van Dieprivier en Montagu Pass) en natuurreservaat Marloth. Verder zag ik ooievaars tussen koeien staan in in Cacadu (op een aftakking van R72) en ijsvogels in Wilderness.

Je kunt ook naar wildparken, zo ging ik naar naar Birds of Eden en parken van van SAN. Zo bezocht ik Bontebok National Park, Addo Elephant National Park en spotte ik pinguïns op Boulders Beach.

Pinquins kijken
Als je veel pinguïns wilt zien op Boulders Beach, dien je daarvoor een entreekaartje te kopen bij SAN. Er zijn 2 verkooppunten van entreekaartjes:

 • 1 verkooppunt waarna je direct toegang hebt tot 2 looppaden waar je op een afstand pinguïns kan bekijken.
 • 1 verkooppunt bij het strand, waar je pinguïns van dichterbij kan zien en tussen pinguïns kan zwemmen.

Bij beide verkooppunten heb je toegang tot de 2 looppaden én het strand. Het leek rustiger bij het verkooppunt aan het strand; ik zou daar een volgende keer mijn kaartje halen.

Koop je toch een kaartje bij de 2 looppaden? Neem meteen de route naar het strand; nadat je je toegangskaartje hebt gekocht, loop je weer uit het park. Houd de kassa in je rug en ga naar links; na een tijdje lopen zie je aan de linkerkant nog een ingang en kassa. Daar kun je met je kaartje in en als je helemaal doorloopt en onder de rotsen klimt en erover heen klautert (wat ik best avontuurlijk vond) kom je aan bij een relatief rustig stuk strand. Houd er rekening mee dat pinguïn poep stinkt en dat het er behoorlijk druk kan zijn (niet echt ‘HSP proof’, maar ik vond het toch de moeite waard)!

4. Geniet van het water!

Ga bijvoorbeeld in Wilderness de Touwsrivier op; er zijn prachtige vogels te zien. Je dient een toegangskaartje te kopen om dit natuurgebied in te komen. Er zijn diverse mogelijkheden om het water op te gaan:

 • Heb je zin om sportief bezig te zijn en heb je veel energie? Je kan een kano huren bij Wilderness Ebb & Flow Rest Camp en zo op je eigen tijd en tempo zelf dit gebied verkennen. Als je weinig energie hebt is dat uitdagend, vooral wanneer de zon sterk aanwezig is.
 • Je kan ook met een gids in een motorbootje, waarin 8 mensen passen. Deze boot doet slechts een deel van de route. Je komt niet heel ver in het natuurgebied, wat ik jammer vond.
 • Later zag ik iemand zelf in een kleiner motorbootje varen; check of je dit ook kan en waar je precies het water op mag. Dat zou een volgende keer mijn voorkeur hebben.

Mijn ‘lievelingswatervalletjes’ spotte ik op de R339 in Eden.

Voel verder wat bij jou past qua waterbezigheden/uitzichten. Bij het Victoria & Alfred Waterfront heb je bijvoorbeeld een mooi uitzicht op de Tafelberg. De plek vind ik echter niet ‘HSP proof’; het is super toeristisch ;).

5. Zoek eten op waar je blij van wordt 🙂

In Zuid-Afrika kun je over het algemeen heerlijk eten: er is een groot aanbod. Laat je leiden door je gevoel en eet dat waar jij blij van wordt! Ook als je een dieet hebt (en bijvoorbeeld vegetarisch, veganistisch, gluten- en sojavrij eet) kan je over het algemeen lekker eten vinden in Zuid-Afrika.
plant in Zuid-Afrikaans restaurant in vorm van ananas

Ik vond het uitdagend om een café of restaurant te vinden dat ik 100% HSP proof vind. Chatters bistro in Knysna kwam, ondanks dat ik de locatie niet HSP proof vindt (het ligt aan een weg), wel dichtbij in de buurt. In deze bistro werkt zeer vriendelijk personeel dat je goed kan helpen met glutenvrij, sojavrij en vegetarisch/veganistisch eten. Ik heb er twee keer gegeten: een keer glutenvrije, sojavrije en veganistische (voor mij aangepaste) pizza (zie de rijkelijk gevulde pizza in mijn photo diary hierboven) en pasta.

De onderstaande tips helpen je verder om lekker glutenvrij, sojavrij en veganistish te eten in Zuid-Afrika.

Glutenvrij, sojavrij en veganistisch eten in Zuid-Afrika

Heb je een dieet? Zoek van te voren adressen op waar je kan eten/eten kan halen. Dat bespaart je een hoop tijd! Van te voren had ik me goed voorbereid en zoveel mogelijk adressen van eetgelegenheden en winkels opgezocht, hier plukte ik tijdens mijn reis de vruchten van!

Tips voor als je glutenvrije producten wilt kopen

Sommige winkels hebben glutenvrije producten/schijnen deze producten te hebben, zoals:

Zo trof ik glutenvrije vegan chips aan :).
glutenvrije hummus chips zak
Glutenvrij brood
Wil je glutenvrij brood (maken) in Zuid-Afrika? Onderzoek bijvoorbeeld deze opties:

Ik ben geen gluten- en sojavrij brood tegengekomen op The Garden Route. Ik was heel blij dat ik dit zelf vanuit Nederland had meegenomen :).

Diverse merken hebben voorverpakt, gluten, lactose- en sojavrij brood dat relatief lang houdbaar is, zoals:

 • Cereal: boerenbrood glutenvrij, brood granen bio glutenvrij.
 • Consenza bruinbrood plakjes.
 • Damhert: meergranenbrood glutenvrij, zwartbrood glutenvrij.
 • Schnitzer: deze moeten in de oven. Dat kan onhandig zijn ;).

Tips voor als je uit eten gaat:

In Kaapstad zijn relatief veel mogelijkheden waar je veganistisch en glutenvrij kunt eten. In sommige plaatsen, zoals in de buurt van Oudtshoorn vond ik dit uitdagender.

 • Eet je glutenvrij, sojavrij, lactosevrij en/of veganistisch? Check de eetgelegenheden op de kaart hieronder. Handig om te weten:
  -De blauw gekleurde restaurants zijn glutenvrij en soms ook veganistisch, sommige daarvan zijn ook veganistisch. Hier kan je in de avond eten.
  -De paars gekleurde restaurants zijn glutenvrij en soms ook veganistisch: hier kan je ontbijten en lunchen.
  -De bruin gekleurde restaurants zijn veganistisch/vegatarisch (check zelf of ze gluten- en sojavrij zijn).
  -Bij de oranje tassen kan je glutenvrij winkelen.
  -De felroze punten zijn vliegvelden.
  -De blauwe punten zijn wat highlights die ik in de blog heb genoemd.

  Deze adressen heb ik op internet gevonden (bijvoorbeeld via het Duitstalige Schär en Engelse Glutenfree South-Africa); ik weet niet of ze inderdaad qua eten goed zijn, of het personeel kundig en vriendelijk is en het voor de rest (zoals de locatie en sfeer) ‘HSP proof’ is. Bekijk vooraf of de gelegenheid nog bestaat, wat de actuele openingstijden zijn en online de menukaart, of stuur een mail om te informeren of de eetgelegenheid aan je wensen kan voldoen. Maak eventueel een reservering, zodat de eetgelegenheid rekening kan houden met je komst en op tijd eventuele inkopen kan doen.

 • Ga je spontaan naar een eetgelegenheid? Vraag bij binnenkomst of je de manager of kok kunt spreken en leg uit wat je dieet/wensen zijn. Mijn ervaring was, als ik dit niet deed het helaas vaak misging. Veel bedieningspersoneel weet ondanks goede bedoelingen, bijvoorbeeld niet precies waar gluten of soja(lecithine) inzitten.
 • Schrijf wat je wel/niet mag van tevoren op (in het Engels), eventueel voorzien van afbeeldingen. Dat heeft mij erg geholpen om snel te communiceren (ook in Nederland, natuurlijk dan in het Nederlands ;).

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 25 januari 2017 en werd geüpdatet op 12 september 2021

45 reacties op “Zuid-Afrika bezienswaardigheden en tips voor HSP!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Linda avatar
  Linda

  Wauw!!das nou precies wat ik zo graag een keer wil doen!!wat een bijzonder land en die papegaai die daar zo ff op je balbon neerstrijkt,helemaal geweldig!!
  Groetjes,Linda

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Linda,

   Bedankt voor je enthousiaste reactie. Wat leuk dat je dat ook zo graag een keer wilt doen! Was idd super om van zo dichtbij vogels te spotten (deze zat op de balustrade in het park :).

   Groetjes,
   Femke

 2. Yolande avatar
  Yolande

  Wat een fantastische reis en wat een mooie fotoos. Ik heb dit met veel plezier bekeken en gelezen.

  1. Femke de Grijs avatar

   Wat leuk om te horen Yolande! 🙂

   Groetjes,
   Femke

 3. Eveline avatar
  Eveline

  Prachtig! En wat gaaf dat je steeds makkelijker overal vegan kan eten. Een positieve ontwikking dat moed en hoop geeft op onze weg naar een betere wereld.

 4. corina kay avatar
  corina kay

  zo te zien hebben jullie t ontzettend naar jullie zin gehad en leuk dat je t aan anderen wil delen voel me gelijk een beetje vrolijker na de fotos bekeken te hebben.hartelijk dank voor t delen vriendelijke groetjes corina

  1. Femke de Grijs avatar

   Graag gedaan Corina! Top om te horen dat je je gelijk een beetje vrolijker voelt na de foto’s bekeken te hebben :).

   Groetjes,
   Femek

 5. Mies avatar
  Mies

  Leuk om meegenomen te worden in jullie avontuur!

  1. Femke de Grijs avatar

   Bedankt voor je leuke reactie Mies!

   Groetjes,
   Femke

 6. Ronnie fraanje avatar
  Ronnie fraanje

  Wow
  Er kan gelukkig voor hsp mensen nog zoveel moois

 7. Colinda van der Veen avatar
  Colinda van der Veen

  Lieve Femke,dank je wel voor het delen van je prachtige reid door Zuid Afrika,het ziet er geweldig uit,en jij helemaal!Groetjes Colinda

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Colinda,

   Graag gedaan, thanks!

   Groetjes,
   Femke

 8. Lieve avatar
  Lieve

  Prachtig hoor Femke ?

  1. Femke de Grijs avatar

   Dank je Lieve :).

   Groetjes,
   Femke

 9. eric stoker avatar
  eric stoker

  leuke en mooie dieren zijn dat ,en mooie natuur is het daar , met groetjes van eric uit limburg

 10. patries avatar
  patries

  Reizen, ik ben al twee keer naar Afrika gevlogen, tis er zo mooi en rustgevend. Ik gaf niks om vogels, maar ze zijn daar in alle kleuren en maten. Tis niet alleen de big Five, das maar een klein onderdeel.de natuur is er zo mooi. Ik zou zo weer terug vliegen. Maar in Maleisië Bali en Brazilië ben ik ook lekker tot rust gekomen. Afgelopen weekend heerlijk genoten in de sneeuw, er lag 20cm we waren in een groot bos en de zon scheen dus het schitterde zo mooi. Tis een luxe om te kunnen reizen en ik geniet er altijd intens van

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Patries,
   Wat leuk dat je al twee keer naar Afrika bent gevlogen! Ook leuk dat je in Maleisië Bali en Brazilië lekker tot rust bent gekomen. Ik wens je verder een fijne dag!

   Groetjes, Femke

 11. Gunther avatar
  Gunther

  Mooi…ben blij dat je fijne vakantie hebt gehad..blij dat je dit deelt…
  Heb nu ook definitief te horen gekregen dat ik een hsp ben…dus moet ik hier ook mee leren omgaan.

  1. Femke de Grijs avatar

   Graag gedaan Gunther! Ik wens je mooie stappen toe in het leren omgaan met hooggevoeligheid. Hopelijk helpt mijn site je daar weer wat verder bij :).

   Groetjes,
   Femke

 12. Ella avatar
  Ella

  Leukkk reisverslag over Zuid afrika, ben benieuwd naar je vlog 🙂

 13. Martin van Stiphout avatar
  Martin van Stiphout

  Hoi Femke, prachtige foto’s die je hebt gedeeld. Ik ben een gepassioneerd (Zuid) Afrika liefhebber en kom er al twintig jaar op jaarlijkse basis. Dit omdat mijn vrouw geboren is in Zambia en haar roots in Kaapstad liggen. Ik help mensen in mijn vrije tijd als ze een reis plannen. Dit doe ik vrijblijvend, gewoon omdat ik het leuk vind en om diegene te helpen met de juiste keuzes te maken. Inderdaad kun je een boek schrijven over de misstanden in het land. Ik kijk er ook niet van weg, maar hulp bieden is zo moeilijk. Ik schrijf daarom liever een boek over de mooie kanten van het land en doe dit op mijn Facebookpagina African Dreams. Mooi om van mensen te lezen dat ze enthousiast zijn over ons geliefde Zuid-Afrika. Warme groet, Martin

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Martin,

   Dank je! Wat leuk dat je een gepassioneerd (Zuid) Afrika liefhebber bent, tof om te horen :).

   Groetjes,
   Femke

 14. Carlos (Charles) Palm avatar
  Carlos (Charles) Palm

  Beste Femke, goedemorgen,
  Hartelijk dank dat je deze bijzondere en echt mooie foto’s met ons wilt mededelen.
  Supper gaaf.
  Echt puur natuur en vooral rustgevend wanneer je in de natuur vertoeft. Ik houd echt veel van de natuur. Wanneer ik in de natuur loop voel ik een geestelijke verheving. Je hebt het voorrecht dit te mogen meemaken want niet iedereen kan zo’n reis naar Afrika maken.
  Het landschap en natuur doet mij veelal denken aan de Nederlandse Antillen waar ik vandaan kom.
  Wij hebben geen watervallen maar echt mooie stranden met helder zeewater.
  Het gaat jullie beiden goed,
  Met de hartelijke groeten,
  Carlos (Charles) Palm

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Carlos,

   Graag gedaan! Leuk om te horen dat je ook echt van de natuur houd :). Tof dat het je daar aan doet denken, wil ik ook nog een keer heen!

   Ik wens je verder een fijne dag!

   Groetjes,
   Femke

 15. marga deusing avatar
  marga deusing

  Wat een prachtige foto’s en fijn dat het een mooie ervaring is geweest. Ooit hoop ik ook van zoveel moois te kunnen genieten

 16. Marga Deusing avatar
  Marga Deusing

  Femke ik heb gisteren een enorme paniekaanval gehad. Ben nu ontzettend moe en onrustig! Kan dit samen met HSP? Groetjes Marga

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Marga,

   Vervelend! In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ kan ik je verder helpen met je vraag :).

   Groetjes,
   Femke

 17. Kristien avatar
  Kristien

  heel leuke fotoreportage, maar ik heb een vraagje: had jij last van pijn in je oren tijdens het vliegen, vooral dalen? Zo ja, wat deed je er aan? Mijn man en ik zijn naar Berlijn geweest en ik heb drie dagen oorpijn gehad nadat we waren aangekomen, heel lastig, na de terugreis was het maar 1 dag.

  1. Femke de Grijs avatar

   Thanks Kristien! Houd deze blog met tips over reizen als HSP in de gaten, daar zal ik binnenkort tips geven :).

   Groetjes,
   Femke

 18. Sonja Friebertshauser avatar
  Sonja Friebertshauser

  Super leuke foto’s van een geweldige reis! Geen wonder dat je genoten hebt!

 19. Sabine avatar
  Sabine

  Supermooie foto’s, dank u om ze te delen. ?

 20. Sabine avatar
  Sabine

  Wouw! Supermooie foto’s, dank u om deze te delen. ?

 21. Nienke avatar
  Nienke

  Hoi Femke,
  wat leuk dat je in Zuid-Afrika bent geweest! Ik heb in 2014 een reis van Kaapstad naar de Victoria Falls in Zimbabwe gemaakt. Heb gelijk een heel ander beeld van (zuidelijk) Afrika gekregen.
  Ik vond vooral de ruimte en de wild parken in Namibië echt heel mooi. Had niet verwacht dat ik een land dat vrijwel alleen maar uit zand bestaat zo mooi zou vinden.
  Groetjes,
  Nienke

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Nienke,

   Klinkt ook tof jouw reis zeg! Mocht ik wellicht nog een keer die kant opgaan dan houd ik het graag in mijn achterhoofd als inspiratie :).

   Groetjes,
   Femke

 22. Siv avatar
  Siv

  Even kort wat gelezen. Super leuk. De rest volgt. Moet alles rustig aan doen. Vind het leuk. Je ziet dezelfde dingen waar ik ” op val” als we ergens zijn. Trouwens…coole pizza…hahahaaaaaaaa die was echt erg. Hihihi. Ik km snel terug om rustig aan de rest te lezen.

 23. Nettie avatar
  Nettie

  Dag Femke heb met plezier geluisterd en gekeken naar je avontuur en het contact met een zo mooi gekleurd land.
  Nettie

  1. Femke de Grijs avatar

   Wat leuk om te horen Nettie! 🙂

 24. Riet Doodeman avatar
  Riet Doodeman

  wat top Femke,wat een vakantie, waarschijnlijk kom ik niet zo ver , maar ik beleef het met jouw, top groetjes Riet.

 25. Jeanne avatar
  Jeanne

  Geweldig land. Mooie natuur en prachtige dieren.

 26. Klara avatar
  Klara

  Leuk om je verslag te lezen, mooie foto’s.
  Wil je volgende keer minder toeristisch denk dan eens aan Botswana.
  Dit land is ook heel mooi, minder toeristisch, minder criminaliteit, een land in opkomst. Spreken allemaal Engels, behalve de oudere mensen. Internet is daar duur en wordt weinig gebruikt, wel Facebook en WhatsApp. De eetgewoontes zijn net als ons land, maar dan net even anders.

Scroll naar boven