Home   Blog   10 leuke dingen die je als HSP met warm weer kunt doen!

10 leuke dingen die je als HSP met warm weer kunt doen!

suppen met zwanen in het water

Het wordt warm weer! Maar wat kun je als HSP zoal doen zonder dat je oververhit en overprikkeld raakt? HSP vinden waterpistolen en watergevechten met waterballonnen vaak te intens en shoppen of op een terras wat drinken vaak te druk. Het kan ook dat je opziet tegen drukte en de geur van een barbecue of picknick. Daarom hierbij wat alternatieven!

Warm weer, wat te doen? Tips!

Is het ‘gewoon’ en niet extreem warm weer en heb je zin om wat te doen in plaats van te rusten? Voel of je iets in de buurt wilt doen, of echt iets wilt ondernemen: dit past vaak bij het HSS type. Denk bijvoorbeeld eens aan deze activiteiten:

1. Ga lezen

Ga lezen! Kies een leuk boek (hier vind je diverse boekentips voor HSP) of tijdschrift en lees op je eigen tempo. Het belangrijkste is dat je geniet en bijvoorbeeld niet heel hard studeert.

2. Ga mediteren

Stress zorgt ervoor dat je het nog warmer krijgt. Voorkom stress, bijvoorbeeld met mediteren. Mediteren kan met elke temperatuur. Mediteren kan je helpen om kalmer te worden en te ontspannen, ook tijdens hitte en warm weer.
Femke de Grijs is aan het mediteren

3. Doe iets creatiefs

HSP kunnen creatief zijn; doe iets creatiefs waar je blij van wordt (en niets iets waar het zweet je van uitbreekt ;).

4. Chill in de natuur

HSP herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. Ze kunnen zich voelen aangetrokken tot de natuur. Voel of het binnen of buiten warmer is. Is het buiten koeler? Zoek een rustige schaduwplek, bijvoorbeeld in je tuin of een rustig park of bos (let op teken!). Koel jezelf af op een manier die prettig voelt, hieronder volgen wat ideeën:

 • Leg een koele natte handdoek in je nek of over je voeten.
 • Zet je voeten in een emmer of teil met water.
 • Ga (met je voeten) in een opblaasbaar bad liggen.
 • Sproei af en toe met de tuinslang of plantenspuit over je voeten of een deel van je lichaam.
 • Loop af en toe door de sproeier of ga erbij zitten.
  Voel welke watertemperatuur je fijn vindt: ijskoud water is over het algemeen niet aan te raden.
  Je kunt ook een combinatie van bovengenoemde tips maken: je kunt bijvoorbeeld een boek lezen terwijl je je voeten in een emmer met water houdt.

5. Ga naar het zwembad

HSP hebben vaak baat bij natuurlijk zwembadwater, zonder veel chloor omdat dat huidirritatie kan veroorzaken. Kun je dat lastig vinden? Denk dan eens aan de onderstaande ‘natuurlijke’ opties.

6. Ga naar het strand

Veel HSP vinden het fijn om een rustig, afgelegen strand te bezoeken, in plaats van volop in de drukte te liggen. Zie je op tegen mensen? Sommige HSP willen zichzelf afschermen, wat vaak niet lukt. Ga hiermee aan de slag en leer om bij jezelf te blijven!

7. Ga naar een meer

Zoek een meer uit waar je je prettig bij voelt. Wellicht voel jij je prettig bij een afgelegen meer, dat niet zo toeristisch is.

8. Ga varen

Ga varen. Misschien vind je als HSP de geur van dieselmotoren erg stinken of de motor veel geluid maken; zoek in dat geval naar een boot die dit niet heeft.
boot tijdens zonsondergang

9. Doe een spelletje

Voor vermoeide HSP zijn lichamelijke spellen zijn zoals badmintonnen terwijl de sproeier aanstaat vaak veel te intens en niet mogelijk. Doe daarom een bordspel :). Heb je kinderen? Check dan bijvoorbeeld deze spelletjes om ze te kunnen inspireren.

10. Doe aan yoga

Niet elke yogavorm is geschikt voor vermoeide HSP. Ik ontwikkelde daarom een yin yoga vorm die aansluit op vermoeide HSP: hier vind je een yin yoga oefening die je bijvoorbeeld kunt doen.

Meer weten?

Bekijk hier de manieren hoe ik je help om je hoogsensitiviteit in te zetten als kracht en om goed bij jezelf te blijven.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

P.S. Deel dit bericht op Facebook of Twitter zodat veel HSP een fijne warme tijd hebben :).

P.P.S. Laat in een reactie achter wat jij de leukste activiteit vindt!

Deze blog werd gepubliceerd op 18 augustus 2016 en werd geüpdatet op 25 augustus 2023

6 reacties op “10 leuke dingen die je als HSP met warm weer kunt doen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Nanda van Beek avatar
  Nanda van Beek

  Loop elke ochtend..nu met die warmte vroeg..naar den prachtig park waar veel schaduw is door prachtige bomen..met mijn blonde Labrador Bisza…die niet goed tegen de warmte kan. In een grote vijver met waterval gaat ze heerlijk zwemmen..elke ochtend doen wij dit en komen fit en vol energie terug.

  1. Femke de Grijs avatar

   Wat leuk Nanda!

   Groetjes,
   Femke

 2. Irma Berendsen avatar
  Irma Berendsen

  Hallo Femke,
  Past helemaal bij mij, al je tips!
  Ook alle klachten.

 3. Mennoke94 avatar
  Mennoke94

  Dat zijn hele goeie tips Femke, Dankjewell!

  1. Femke de Grijs avatar

   Bedankt voor je leuke reactie Menno! :).

   Groetjes,
   Femke

Scroll naar boven