Home   Blog   15 Redenen waarom je als HSP elke dag Dierendag zou moeten Vieren

15 Redenen waarom je als HSP elke dag Dierendag zou moeten Vieren

hond zit in auto

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP mensen hebben een relatief gevoelig zenuwstelsel. Prikkels kunnen ten opzichte van niet-HSP extra binnen komen. Dit heeft voordelen: zo kunnen ze intens van dingen en dieren genieten.

HSP voelen zich van nature vaak verbonden met de natuur en dieren. Dieren kunnen allerlei algemene, fysieke, emotionele, mentale en relationele voordelen geven:

Algemeen voordeel:

1. Dieren verhogen de kwaliteit van je leven

Mensen worden zich steeds bewuster van dieren, hun bewustzijn breidt uit. Waar men vroeger vaak nog dacht dat een dier een ‘ding’ was, ervaart men nu steeds meer dat een dier een levend wezen is en bijvoorbeeld ook emoties kent. Iets wat HSP ook vaak (als kind al) diep van binnen zo voelen. HSP ervaren vaak dat een huisdier bijvoorbeeld niet ‘Je dier’ is en ‘van hen’ is. Ze voelen diep van binnen dat dieren net zoals mensen ‘geen eigenaar’ kunnen hebben. Ze kunnen daarom moeite hebben met het woord ‘baasje’ of ‘eigenaar’, en zien zichzelf meer als een ‘medewezen’, of als zij voor een dier zorgen als een verzorger of liefdevol ‘doorgeefluik’.

HSP hebben eerlijkheid en rechtvaardigheid vaak hoog in het vaandel staan. Ze komen meestal op voor de rechten van dieren, ze kunnen (helemaal als ze indigo kind kwaliteiten hebben) strijdvaardig zijn. Wellicht zamel je geld in om de dieren in een ander continent een warm hart onder de riem te steken, of verzamel je handtekeningen zodat bont wordt verboden…

Dierendag

Ilse Winter uit Tsjechië schreef in 1927 een brief aan de voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming: Margaret Ford. Ilse stelde voor om 1 dag per jaar aan dieren te denken, zodat mensen zich er bewust van worden dat dieren rechten hebben en beschermd moeten worden. Ford vond dit een goed idee. Zo ontstond Werelddierendag (in het Engels World Animal Day), wat doorgaans dierendag wordt genoemd.

De datum waarop dierendag gevierd wordt (4 oktober) is gebaseerd op de feestdag van heilige Franciscus van Assisi. Hij leefde rond 1200 en zette zich onder meer in voor dieren. De eerste dierendag vond plaats in 1930.
Gaandeweg werd dierendag steeds ‘groter’. Zo kreeg het dierenrechtenactivisme meer belangstelling en werden kinderen meer betrokken bij dierendag. Daarnaast werd het commerciëler; iets waar bij sommige HSP de nekharen van overeind gaan staan ;). Dierendag is echter meer dan dat. Het is een uitnodiging om je bewust te verbinden met de dieren, wellicht iets voor hen te betekenen en bovenal te doen wat goed voelt voor jou. En waarom zou je dit maar 1 dag per jaar doen?!

Een dier kan fysieke, emotionele, mentale en sociale steun geven. Dieren kunnen op die manier de kwaliteit van je leven verhogen. Hieronder staan wat voordelen van wat dieren kunnen brengen op een rijtje. Ieder mens en ieder dier is uniek; wat een dier je precies kan brengen, varieert van persoon tot persoon.

Fysieke voordelen:

2. Dieren zijn gezond

Dieren kunnen een positieve bijdrage aan je gezondheid leveren. Zo kan een blindengeleidehond je fysiek helpen als je blind bent en ertoe bijdragen dat je zelfstandig kan zijn.

Naast dat de aanwezigheid van een dier verder helend kan zijn, kunnen dieren je motiveren om meer te ondernemen en om een routine aan te brengen in je dag. Denk maar aan wandelen met een hond (en conditie opbouwen), naar de dierenwinkel gaan, naar de manage gaan et cetera. Daarnaast zorgen dieren voor balans in de natuur; mest kan bijvoorbeeld weer worden gebruikt om groenten te laten groeien en bijen kunnen ervoor zorgen dat bloemen worden bevrucht en blijven voortbestaan. Iets wat jou (onbewust) ook dient.

hond uitlaten

Emotionele voordelen:

3. Een dier accepteert je zoals je bent

Een dier kan je het gevoel geven dat hij/zij je onvoorwaardelijk accepteert, begrijpt en niet oordeelt; alsof het geen vooroordelen of ‘dubbele agenda; heeft. Je weet wat je aan ze hebt. Een dier vertelt je niet wat je ‘moet’ doen.

4. Voor een dier doe jij ertoe

Een dier kan met je communiceren en je het gevoel geven dat je ertoe doet en belangrijk bent. Bijvoorbeeld als je thuiskomt na een lange werkdag en je hond je kwispelend met blije ogen begroet of als je kat even op je schoot komt zitten om te spinnen. Sommige dieren zijn wellicht afhankelijk van je verzorging; zien dat zij het dankzij jou goed hebben, kan je blij maken.

5. Een dier kan je goed aanvoelen

En dier kan je goed aanvoelen en een gevoel van diepe verbinding geven. Door je met een dier te verbinden (bijvoorbeeld door (telepathisch) met een dier te praten of ermee te spelen of gewoon samen te zijn) kun je een band met een dier opbouwen en eenheid en plezier ervaren. Een leuk voorbeeld hiervan is HSP Els Basten; zij communiceert met dieren.

6. Dieren geven vreugde

Het gedrag van dieren kan bovendien ook schattig, grappig en leuk zijn en vreugde brengen.

hond ligt op de grond

7. Dieren geven warmte

De fysieke aanraking en knuffelen met een dier kan een warm gevoel geven. Door te knuffelen maak je bovendien een stress verlagend hormoon (oxytocine) aan.

8. Dieren geven rust

Dieren kunnen je helpen om te kalmeren en tot rust te komen.

9. Dieren troosten

Een dier kan je je troosten bij een verlies of teleurstelling, bijvoorbeeld als je te moe bent om uit bed te komen.

10. Dieren helpen bij eenzaamheid

Soms helpen dieren ook tegen eenzaamheid, depressie, angst of mensen die snel emotioneel zijn. Sommige psychotherapeuten hebben zelfs bewust een dier in hun praktijkruimte, omdat ze merken dat bijvoorbeeld gespannen of angstige cliënten hier rustiger en relaxter van worden. Hun sessies worden hierdoor efficiënter.

kat

Mentale voordelen:

11. Dieren helpen tegen piekeren

Onbewust geeft een dier je iets om je op te focussen en voor te leven, naast jezelf. Het helpt je in die zin tegen piekeren. Een dier kan veel leuke en intensieve afleiding geven, denk maar aan het zien of zorgen voor jonge dieren zoals kittens.

12. Dieren kunnen positieve herinneringen oproepen

Misschien zie je een kat op straat voorbij komen, die je doet denken aan een kat die je vroeger had waarmee je het fijn had. Zo’n warme herinnering geeft energie!

kikker

13. Dieren ondersteunen kinderen

Dieren kunnen ook een positieve invloed hebben op kinderen;

  • Het zelfvertrouwen van een kind kan toenemen doordat er een (huis)dier aanwezig is.
  • Een kind kan (onder toezicht van een volwassene) leren wat het is om voor een ander te zorgen. Naast zorgzaamheid kunnen ook andere kwaliteiten zoals verantwoordelijkheid, empathie en compassie kunnen worden versterkt.
  • Ervaringen die het kind rondom het dier opdoet, zoals geboorte en dood kunnen later helpen om met deze onderwerpen gemakkelijker om te gaan, bijvoorbeeld als emoties worden geuit en hierover wordt gedeeld.

Sociale voordelen:

14. Dieren veranderen de sfeer ten positieve

Als een dier aanwezig is reageren mensen vaak meer ontspannen, sociaal en accepteren ze anderen makkelijker. Dieren kunnen een soort ‘ijsbreker’ zijn.

  • Als een dier zoals een hond in de klas wordt genomen worden kinderen vaak rustig; de aandacht wordt gericht op 1 ding.
  • In sommige omgevingen kunnen dieren helpen om de leerprestaties te verbeteren.
  • Ook in verzorgingstehuizen kan door de aanwezigheid van dieren de sfeer worden verbeterd.

Dit filmpje met o.a. Stichting Zorgdier gaat er dieper op in:

  • In relaties geven (huis)dieren vaak een gevoel van vreugde. (Onbewust) kan je ook zien hoe je partner reageert op een dier en omgaat met verantwoordelijkheid, ziekte, delen en andere aspecten die bij een dier komen kijken. Door de aanwezigheid van een (huis)dier kan stress verminderen in een relatie en sociale interactie met anderen worden verhoogd.

15. Dieren helpen om contact te maken

Dieren helpen om contact te maken met anderen. Heb je een hond? Grote kans dat je leuke nieuwe mensen ontmoet gedurende je hondenwandeling of training. Of dat je dankzij je cavia leuke gesprekken hebt met de verkoper in de dierenwinkel of dankzij je vis bij met de dierenarts in de wachtkamer een inspirerend gesprek opdoet.

Mensen met autisme, leerproblemen of andere klachten kunnen soms gemakkelijker contact met dieren, in plaats van mensen maken. Een dier kan helpen om met stress en frustratie om te leren gaan en om ook gemakkelijker contact te maken met mensen.

The Horse Boy (de paardenjongen):

Deze documentaire gaat dieper in op een jongen met autisme en zijn band met paarden:

Klik hier om het boek over De Paardenjongen te lezen>>>
de paardenjongen

Dolfijnen

Dean Bernal heeft een bijzondere band met dolfijn JoJo. Update: de bijbehorende video is helaas niet meer beschikbaar.

Tot slot: je ‘moet’ niets; doe vooral wat goed voor jou voelt! Hieronder vind je wat manieren hoe je dierendag kan vieren.

Dierendag activiteiten: de leukste op een rij

1. Maak contact

Naast dat mensen hoogsensitief kunnen zijn, kunnen dieren ook hoogsensititief zijn. Voel wat voor jou een fijne manier is om contact te maken met dieren; dit kan al heel simpel door naar een park te gaan en verbinding te maken met vogels of andere dieren die je daar ziet. Sommige HSP vinden het fijn om hier dier een healing te geven en ervaren daarbij contact.

Een huisdier zoals een hond ‘houden’ is slechts in sommige gevallen echt geschikt. Sommige HSP hebben er bijvoorbeeld moeite mee dat dieren in huis worden gehouden; ze kunnen het ervaren als ‘gevangenschap’, of hebben er moeite mee dat dieren met andere dieren gevoed worden. Een andere reden kan zijn dat je niet genoeg tijd en aandacht aan een dier kan besteden. Wees hierin eerlijk naar jezelf!

Sommige HSP laten wel eens een hond in de buurt of van het asiel uit, passen op een dier op, geven de vissen van de buren te eten of werken als vrijwilliger op de vogel- of egelopvang. Kies wat bij je past: voor sommige HSP is de energie die op een asiel heerst, te intensief.

2. Uit je dankbaarheid

Dit is de meest bekende manier om dierendag te vieren; meestal krijgen (huis)dieren een cadeautje zoals een speeltje of mand of lekkernij.

In deze blog deel ik tips rondom hondenvoeding die je hier verder bij helpen. Je kunt bijvoorbeeld zelf een menu samenstellen voor een hond of kat, dit wordt ook wel biologisch adequate rauwe voeding of BARF genoemd. Deze boeken gaan bijvoorbeeld in op BARF:

Rauw voer – natuurlijk in de voerbak (dit boek vond ik vrij theoretisch, hoofdstuk 4 vond ik het meest praktisch)
Rauwe voeding voor honden (dit boek vond ik het meest praktisch)
Voer voor carnivoren.

voorkant van het boek Rauw voer van Joeke Nijboervoorkant van het boek Rauwe voeding voor honden van Lizzy Plat-Coelersvoorkant van het boek Voer voor Carnivoren van Tannetje Koning

Dierendag is echter meer dan dat….. Naast dat je bewust de tijd kunt nemen voor je dier en ‘m extra kunt verwennen (dit kan ook middels knuffelen of uitlaten) kun je ook het volgende doen;

3. Wees creatief

Op basisscholen wordt vaak ook aandacht besteed aan dierendag. Soms nemen kinderen een knuffel of een huisdier mee naar school, wordt er voorgelezen uit boeken over dieren of worden er knutselwerkjes gemaakt. Iets dat je als ouder/verzorger/oppas natuurlijk ook leuk zelf kan doen!

Misschien vind je het ook leuk om een dier op de foto te leggen, te tekenen of te schilderen.

4. Sta eens stil bij je eten:

1: Word je bewust van de afkomst van het eten:

Wat voor plantaardige producten gebruik je?

Plantaardige producten die op een diervriendelijke manier (bijvoorbeeld biologisch) zijn geproduceerd helpen dieren. Meer dan 70% van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor veeteelt. Een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde is volgens onder meer de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en de film Meat the truth de veehouderij, vanwege de broeikasgassen zoals methaan en CO2 die daarbij vrij komen. Door plantaardig te eten, draag je verder bij aan een alternatief en een schonere, leefbare aarde.

Wat voor dierlijke producten gebruik je?

Denk maar aan eieren, honing, melk of zuivel; haal je ze lokaal bij de buurvrouw op de hoek, zijn ze biologisch of ‘scharrel’? Hier vind je wat keurmerken waar je op kan letten. Voel wat bij je past.

Wees je bewust van in welke producten (vaak ongemerkt) dierlijke producten zitten. Denk maar aan:

  • Gelatine in sommige verjaardagstaarten of medicijncapsules.
  • Kroepoek (dit is gemaakt van garnalen; een plantaardig alternatief is cassave kroepoek).
  • Trassi (gemaakt van garnalen)
  • Kaas (hier wordt vaak stremsel van gebruikt dat afkomstig is van kalfjes; een plantaardig alternatief is kaas met vegetarisch of microbieel stremsel).
  • Bepaalde E-nummers zoals E920 L-cysteïne (dit wordt ook wel broodverbeteraar genoemd en kan gemaakt zijn van varkensharen of kippenveren). Overigens kunnen in brood ook andere dierlijke producten zoals dierlijke boter zitten: hier vind je diervriendelijke en ‘dierloze’ broodalternatieven)
  • Cochenille (dit is een rode kleurstof, die afkomstig is van schildluizen. Een andere naam hiervoor is Karmijnzuur. Het kan zitten in bijvoorbeeld rode M&M’s en roze koeken of snoepjes).
  • Dierlijke bouillon, zoals van vlees of gevogelte.
  • Hier vind je een volledige lijst met ‘instinkers’.

pizza

Eet je vlees of vis?

Sta bewust stil bij hoe dieren hebben geleefd en kies wat voor vlees of vis je wilt consumeren. Een dier dat in de Bio industrie heeft geleefd, heeft een andere energie dan een dier dat op een biologische boerderij heeft gewoond. Als je hoogsensitief bent kun je (onbewust) oppikken hoe de dieren hebben geleefd, en bijvoorbeeld of een dier stress heeft gehad of antibiotica heeft gekregen. HSP kunnen zelfs door een dier te eten dat stress heeft gehad, stress overnemen van een dier. HSP hebben daarom vaak baat bij biologisch vlees.

Wist je dat…
Er iedere dag alleen al in Nederland 400.000 dieren worden gegeten? Stichting Wakker dier roept mensen op om op 4 oktober bewust geen vlees te eten. Ik vind het een mooie uitnodiging om eens bewust stil te staan bij wat je eet en wat je wil eten, niet alleen 4 oktober maar 365 dagen per jaar. Een dagje per week minder en/of juist biologisch per week vlees eten, draagt al bij aan een mooiere wereld :).

Eet je geen vlees?

Sommige HSP voelen diep in zichzelf dat zij niet willen dat er levende wezens gedood worden voor hen. Ze dragen dieren en hun leven een warm hart toe. Vanuit compassie en liefde voor dieren kunnen ze ervoor kiezen om geen vlees en vis te eten.

Dit wordt ook wel ‘vegetarisch eten, een vegetarisch dieet of of vegetarische levenswijze genoemd. Een vegetariër eet geen vlees of vis, maar wel eieren en melk. Een vegetariër ‘bespaart’ als die zijn leven lang vegetarisch eet gemiddeld 1167 dierenlevens (exclusief schaal-en schelpdieren en vissen)!

geiten
Bron van deze berekening: Vegetariërsbond. Uiteraard is iedereen uniek en staan deze getallen niet vast.

Er zijn diverse manieren hoe je ‘dierloos’ kan eten. Sommige mensen eten bijvoorbeeld geen vlees maar wel wel vis, dit wordt ook wel Pescotariër genoemd. Anderen gebruiken helemaal geen dierlijke producten en worden veganist genoemd. Belangrijk is niet de naam, maar dat je doet wat goed voor jou voelt. Vergeet daarbij nooit jezelf; dieren zullen nooit willen dat jij lijdt en jezelf geweld aandoet.

Hier vind je meer informatie over een vegetarische en veganistische levensstijl, bijvoorbeeld waar je op moet letten, wat goede vleesvervangers zijn en waar je lekkere recepten en restaurants vindt.

2: Wees dankbaar

Sommige mensen eten dieren en dierlijke producten als ‘dingen’; dit kan ook anders.

Je kunt bijvoorbeeld een soort ritueel doen gedurende je het eten bereidt en heel mindfull (bewust) en met liefde koken. Voordat het eten wordt gegeten kan het eten ook worden gezegend (soms bidden mensen) en bewust stil worden gestaan bij het de oorsprong van waar het eten vandaan komt. Bedank bijvoorbeeld het dier voordat je het consumeert. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je meer kan genieten en energie optimaal laat stromen!

5. Wees je bewust van je verzorgingsproducten en cosmetica

In sommige verzorgingsproducten en cosmetica zitten dierlijke ingrediënten, zoals karmijnzuur (wat gemaakt is van luizen) of bijenwas. HSP hebben er vaak geen behoefte aan dat er wezens zijn gedood voor hun bestaan/uiterlijk, en worden gesmeerd op hun lichaam. Voel zelf wat prettig voor je is. Houd in ieder geval als HSP rekening met hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten en cosmetica!

Daarnaast worden sommige verzorgingsproducten getest op dieren. Hier vind je een lijst met Dierproefvrije cosmetica. Zo weet je zeker dat er niet getest is op dieren en dieren hebben geleden.

Dit filmpje van De Groene Meisjes ook gaat dieper in op cosmetica die geschikt is voor vegans (en is gemaakt zonder dierlijke producten):

6. Wees je bewust van je kleding

Wat voor kleding en schoenen wil je dragen? En zijn deze materialen afkomstig van dieren (zoals leer, wol, zijde, dons) of niet? Kies wat bij je past :).

7. Kies voor een fijn interieur

Wat voor tapijt heb je? Van welk materiaal is je bank gemaakt? Wat voor dekbedden gebruik je (met/zonder dons)? Hou je van schapenvachtjes (en zijn ze ‘echt’ of ‘nep’)? Van welk materiaal zijn je kaarsen gemaakt? Voel wat bij je past!

HSP worden vaak vrolijk van schoonmaakmiddelen zoals afwasmiddel en handzeep die diervriendelijk zijn, dit zijn vaak ecologische en biologische schoonmaakmiddelen zoals Sonnet. Voorkom dat er in je middel geen stof zit die toxisch is voor bijvoorbeeld waterorganismen.

8. Richt je tuin diervriendelijk in

Gebruik geen chemische en dieronvriendelijke bestrijdingsmiddelen zoals Round-Up. Hier wordt wat anders mee bedoelt dan dat je wespen of muggen uit je tuin probeert te weren middels limonade of citronella of iets dergelijks ;). Zorg ervoor dat je tuin diervriendelijk is, bijvoorbeeld voor egels, vogels en bijen.

egel

9. Kies uitjes die bij je passen

De dierentuin, het circus, de kinderboerderij, grote aquaria of parken waarin zeedieren leven… Sommige HSP pikken direct (on)bewust op of een dier al dan niet gelukkig is en nemen deze gevoelens over. Ze worstelen met afschermen/afsluiten en kunnen gesloopt thuiskomen van dit soort gelegenheden als ze hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen.

stier

Het kan gelukkig ook anders! Kies uitjes waar je wel bij van wordt.

Floortje Naar het einde van de wereld

Floortje Dessing reist naar Tanzania. Ze ontmoet de Argentijnse Herman en Candelaria Zappen hun 4 kinderen. Deze familie reist bijna veertien jaar non-stop de wereld rond in een auto uit 1928. Ze proberen afgelegen gebieden te bezoeken. Hun kinderen maken via deze weg op een leuke manier kennis met dieren. Wat is er leuker dan op deze manier meer over dieren te weten te komen! Ik vond het inspirerend om te kijken. Klik hier om de aflevering te zien.

10. Kies hobby’s die je versterken

Hou je van paardrijden? Of trainen van honden? Of heb je andere hobby’s die verband houden met dieren zoals vissen?

Paarden- of hondenraces of trainingen draaien soms erg om prestatie. Dit geeft vaak niet alleen het dier zelf stress, maar ook de eigenaar en visa versa. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan…

HSP houden meestal niet zo van presteren en targets; het geeft ze stress. Dit kan ook anders. Veel HSP houden van ‘natuurlijke’ manieren, zoals natuurijk paardrijden. Er bestaan hier diverse organisaties in, zoals Centered Riding. Voel dan wat voor manier bij je past.
paardrijden

Wat als je dier niet zo leuk is…

Soms kunnen dieren bijten, krabben, niet luisteren… Of misschien ben je wel allergisch voor kattenharen of specifieke dieren. Dan kun je deze tips toepassen:

  1. Onderzoek wat wat er met het dier aan de hand is (soms veroorzaken bepaalde ziektes of trauma’s ‘naar’ gedrag) en raadpleeg bij klachten altijd een arts. Veel hoogsensitieve mensen houden van een holistische aanpak, kies bijvoorbeeld voor een holistische dierenarts. Er zijn allerlei alternatieve geneeswijzen voor dieren, bijvoorbeeld:
    – Healing voor dieren
    – Homeopathie voor dieren
    Reiki voor dieren
    – Bloesems voor dieren
    – Massage voor dieren
    – Acupunctuur voor dieren
    – Kruiden (bijvoorbeeld Chinese kruiden) voor dieren
  2. Onderzoek wat het dier je wil vertellen. Gebruik je intuïtie. Als deze nog niet optimaal ontwikkeld is kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een spiertest, dierentolk of symbolenboek zoals ‘Als de dieren spreken konden‘ van Beerlandt.

Klik voor meer informatie over het boek & ontvang het direct via bol.com >>>
Als de dieren spreken konden van Christiane Beerlandt
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Vond je dit artikel waardevol? Je bijdrage is welkom!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

P.S. Wat betekenen dieren en dierendag voor jou? Laat het hieronder weten!

P.S. Draag jij dieren ook een warm hart toe? Ik zou het erg waarderen als je dit bericht wil delen!

Deze blog werd gepubliceerd op 4 oktober 2015 en werd geüpdatet op 27 oktober 2023

29 reacties op “15 Redenen waarom je als HSP elke dag Dierendag zou moeten Vieren”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Esther avatar
    Esther

    Ik heb ook al mijn hele leven een klik met dieren. Zo fijn en bijzonder.
    Ook altijd dieren gehad.
    Nu kreeg ik 2 jaar terug een burnout.
    En wie hebben me erdoorheen geholpen?? Mijn kipje en mijn hond.
    Echt zo bijzonder!!! Wat voelde ik een band met hen!! Ze waren er echt voor me!
    Helaas is mijn kipje overleden (ouderdom)! Mijn hond is mijn dierbaarste maatje geworden nu. Ik hoop haar nog lang bij me te hebben. Echte liefde! Onvoorwaardelijk!
    Ik zal altijd dieren in mijn leven willen en nodig hebben!

    1. Femke de Grijs avatar

      Hi Esther,

      Wat leuk om te horen dat je ook al je hele leven een klik met dieren hebt & je kipje en hond je er doorheen hebben geholpen, super. Kan me voorstellen dat je hoopt haar nog lang bij je te hebben :).

      Liefs,
      Femke

  2. Danny De Witte avatar
    Danny De Witte

    Dierendag:

    Ja , zelf heb ik voorlopig geen huisdieren, woon samen met mijn vriendin en haar zoon is allergisch aan poezen alle soorten haar enz. We krijgen hier al en toe bezoek van poezen en merk dat ik het super vind en de band heel sterk is. Van kinds af aan verlangde ik al naar een hond, maar thuis nooit geen mogen hebben voor het gezin. Na een getrouwd leven van 20 jaar met 2 zonen , daar een echtscheiding en nu samenwonen is er nog geen tijd voor een hond. Al besef ik dat ik nu met het werk ook weinig tijd zou hebben. Met mijn vriendin gaan we ook veel op stap en hebben hier nog al druk. Dus voorlopig geen hond in mijn leven. Nochtans als ik een hond tegen kom kan ik de drang niet weerstaan om hem aan te raken en contact te zoeken . Ik begrijp je volkomen en sta achter het artikel dat dieren je levenskwaliteit verbeteren. We hebben elkaar nodig.
    Tot de volgende keer Femke,

    Groetjes,
    Danny

    1. Femke de Grijs avatar

      Hoi Danny,

      Bedankt voor je reactie. Leuk dat je achter het artikel staat!

      Ik kan me voorstellen dat er voorlopig geen hond in je leven is. Fijn voor je dat je manieren hebt gevonden om in contact te staan met dieren :).

      Groetjes,
      Femke

  3. Martine avatar
    Martine

    Dieren.
    Al als heel klein meisje speelden dieren een grote rol in mijn leven. Ik speelde liever met de katten van de boerderij verderop dan met de kinderen in de buurt. Ik kreeg er beter contact mee. Ze veroordeelden mij niet en waren altijd beschikbaar. Ook mijn eigen katten. Ze stonden na schooltijd mij op te wachten 3 straten verderop. Bijna elke dag weer. Behalve op woensdag. Dat begrepen ze denk ik niet. Jaren later kreeg ik dan uiteindelijk mijn eerste hond. Joy. Later de 2e indy. Ze trekken mij door het leven. Altijd dicht bij mij. Honden zijn ook hoog gevoelig. Toen mijn vader ziek was zat Joy bij elk bezoek non stop aan zijn ziekbed. Toen hij was overleden en begraven ging ze op het kerkhof precies hetzelfde naast zijn graf zitten. Als ik verdriet heb laten ze me lachen. Als ik overprikkeld ben brengen ze me tot rust. In al die jaren heb ik altijd de energie gevonden om er voor ze te zijn. Ook al raakte ik niet bij de winkel. Ik ko het wel opbrengen joy en indy uit te laten. Nu zijn ze 14 en 12. Belachelijke oud voor labradors. Maar liefde houdt iedereen op de been. Vandaar het hier elke dag dierendag is. Want dieren en mijn leven zijn onafscheidelijk.

    Liefs Martine

    1. Femke de Grijs avatar

      Wat mooi om te horen Martine <3

  4. Brenda volders avatar
    Brenda volders

    Van kleins af aan een dierenvriend…….we hadden thuis een hondje en later toen hij dood was kregen we twee konijntjes en een cavia, tevens verzorgde ik een adoptiegeitje op de kinderboerderij….ik was bij geboortes van lammetjes en andere dieren en was er niet weg te slaan, daarnaast had ik joris een duitse herder uit de buurt waar ik mee uit mocht en later ook twee bassets en de bastaard vd buren…..op mijn eigen kwam er in no time een hond samen met mijn vriend….eenmaal een huis gekocht kwamen er twee bij en hadden we een roedel van drie. Deden 4 x pw trainen en genoten volop…de oudste hond overleed in 2004 en in 2006 werd onze zoon geboren….de middelste hond overleed in 2008 en 2009 werd onze jongste zoon geboren……we bleven genieten van onze witte herder…4 mnd voor zijn dood kwam er een 5 jarig wit herder teefje op ons pad en had ik twee witjes aan mijn zijde…..in 2011 overleed onze noah en 12 okt 2011 werd ons meisje pamuk geboren wit herder teefje….mijn zielsmaatje…ook zeer gevoelig maar zoooooooo lief. Samen gaan we wekelijks speuren…..en powerwalken in het bos doet ze ook heerlijk met me mee. De oudste hond is nu 10 en te oud voor al die actie maar ik kan intens gelukkig zijn als we in de zomer in de zonsondergang staan op het texelse strand….daar is mijn absolute rustpunt

    1. Femke de Grijs avatar

      Wat leuk dat je van kleins af aan een dierenvriend bent Brenda! Klinkt ook super, het Texelse strand :).

      Liefs,

      Femke

  5. Daantje avatar
    Daantje

    Ook ik was van jongs af aan gek met alle soorten dieren en besloot zodra ik uit huis was al snel om vegetarisch te gaan eten. Ik ben blij met en dankbaar voor onze 2 kattenvriendjes die met hun totaal uiteenlopende karakters zoveel toevoegen aan ons leven. Mijn uiterst gevoelige poezedametje dat nog steeds bevestiging nodig heeft dat ze hier echt voor altijd mag blijven, en haar totaal zelfverzekerde pleegzoon die zich al luid ronkend ter aarde stort zodra hij ons alleen maar ziet. 2 pluizige bolletjes liefde! ♡

  6. Edith avatar
    Edith

    Wat leuk deze aandacht voor dieren! Ik ben van kinds af altijd al gek geweest op dieren. Steeds bewuster geworden ook in het contact, telepatisch kan ik vaak makkelijk contact met hen maken. Vooral met mijn eigen asielkatje Kyra. Zij is echt mijn kleine vriendin, onvoorwaardelijke liefde is wat ik ervaar bij dieren! De puurheid en oprechtheid van dieren raken mij als hsp diep, en we kunnen als mens nog veel van hen leren! Zonder dieren is mijn leven niet compleet <3

  7. linda avatar
    linda

    heel mooi geschreven femke! mijn hondjes zijn mijn leven, het is hier elke dag Werelddierendag voor hen en idd ik geniet ervan en behandel hen volwaardig, het zijn mijn kindjes, mag er niet aan denken ze op een dag te moeten missen.
    gelukkig zijn er nog warme harten zoals ons, vind het zo zielig die diertjes die zo bruut behandeld worden of pijn worden gedaan.dank je voor de uitleg,groetjes

    1. Femke de Grijs avatar

      Dank je Linda! Leuk dat je het ook elke dag viert :).

      Liefs,
      Femke

  8. Marlies avatar
    Marlies

    Wat leuk om dit artikel te lezen. Ik ben net als degenen van de vorige reacties gek op dieren. Al 10 jaar vegetariër! En HSP-er waar ik de laatste tijd steeds meer over probeer te leren nadat ik een burn out heb gehad. Gelukkig heb ik 2 katten en 2 konijnen die altijd open staan voor een knuffel 😉

  9. Manon avatar
    Manon

    Al 9 jaar lang hebben wij een ontzettend lieve labrador. Zij zorgt ervoor dat ik buiten kom, getroost wordt en in contact met mensen kom, bij mijn herstel van een burnout. Ik hoop dat ze nog lang bij ons mag blijven????

  10. kimberley pex avatar
    kimberley pex

    Wat een prachtig ontroerend stuk. Geweldig. Ik wist ‘t; H.S.P. -ers zijn echte dierenvrienden. Ik zei als kind al ; mensen en dieren zijn gelijk, en kreeg vervolgens van iedereen op m’n donder. Nu ben ik 55 en denk er nog precies t zelfde over. We zijn allemaal wezens op de aarde. Met het verschil dat mensen zich onder elkaar pijn doen en uitroeien met idiote ideeën. Of wij hoger zijn dan dieren ; Nee ! We kunnen zelfs leren van dieren. Onvoorwaardelijke liefde bezitten ze. Prachtig.

  11. Mark de Groot avatar
    Mark de Groot

    Hoi Allemaal!
    Ik heb het stuk gelezen. Ik heb als HSP er ook altijd een hele diepe verbinding gevoeld met dieren. Ik ben dan zelf een enorme katten mens. Door mijn HSP heb ik vaak grote moeite met veranderingen. Die kunnen van allerlei aard zijn. Ik ben 40 jaar, man en woon in een appartement in de stad. Ik heb dan ook besloten pas een kat in huis te nemen. Ik ervaar op dit moment echter heel veel angst in mij zelf. Sowieso is de situatie in huis veranderd en mijn structuur veranderd. Waardoor ik best in de war raak. Daarnaast voel ik mij oververanwtoordelijk voor het dier. Dit gaat gepaard met grote (faal)angst. Ee aantal jaren terug had ik al eens een kat in huis genomen en dat ging niet zo goed voor mij. Nu een aantal jaren later wil ik t opnieuw proberen, maar ervaar dezelfde sensaties in mijzelf. Dit geeft mij veel onrust. Gelukkig heb ik mensen om mij heen die als t echt niet gaat de zorg over willen en kunnen nemen. Maar hebben hier meer mensen last van? Ik voel mij soms echt een faler omdat t hebben en verzorgen van een dier mij zoveel stress geeft.

    1. Femke de Grijs avatar

      Hoi Mark,

      Vervelend dat je vaak grote moeite hebt met veranderingen en angst en stress ervaart. In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ help ik HSP hier mee. Wellicht heb je er wat aan :).

      Groetjes,
      Femke

  12. Irma avatar

    Sinds vier jaar ernstig chronisch ziek alleenstaand en bedgebonden . Mijn kat betekent alles voor mij . Onvoorwaardelijke liefde . Een reden om te leven in een leven dat haast ondraaglijk is sleept zij mij erdoorheen . Zij is de reden dat ik leef . Whe knuffelen vaak , ligt bij mij . We spelen af en toe en vind het leuk om mijn eten te stelen of in mijn tenen te bijten onder het dekbed . Tenminste dat probeert ze . Zij kwam ooit bij mij omdat ik muizen had . Werkte in mijn stamkroeg . Ze deed haar werk , we vonden elkaar leuk en ze mocht blijven . Weer later brandde mijn stamkroeg af ….. Heeft zo moeten zijn.

  13. emmy avatar
    emmy

    wij houden van dieren hebben altijd een hond gehad nu e te oud voor

    1. Femke de Grijs avatar

      Wat leuk dat jullie van dieren houden :).

      Groetjes,
      Femke

      1. Erica avatar
        Erica

        Hallo
        Ik kan me geen leven zonder dieren voorstellen! Onvoorwaardelijke liefde, gezelschap, noem maar op.
        Ik heb erg veel moeite met dierentuinen enz. Graag zou ik helpen bij het asiel of iets dergelijks maar dat is teveel van het goede. Ben niet zo goed met dierenleed en kom helemaal overstuur thuis. Dus ik hou het maar bij mijn eigen diertjes en degene in nood die ik kan helpen.
        Liefs erica

        1. Femke de Grijs avatar

          Hoi Erica,

          Wat leuk dat dieren je zoveel brengen! Gaaf ook dat je graag zou helpen. Wellicht heb je iets aan de tips in de blog hoe je als HSP kan omgaan met dierenleed :).

          Liefs,
          Femke

  14. Ante avatar
    Ante

    Een leven zonder hond is voor mij een leven zonder plezier, zonder zin. Toen mijn vorige hond op 13 jarige leeftijd 2 jaar geleden in september overleed wilde ik wachten tot het voorjaar met een nieuwe hond. Ik merkte al snel dat ik geen plezier meer had hier op de boerderij. Ik miste een maatje, schaduw, metgezel. In oktober ben ik toen toch maar op zoek gegaan en heb na lang wikken en wegen een wat oudere hond uit een Pools asiel geadopteerd. Hij zat daar al 4 jaar! Eenmaal hier bleek hij vertrouwd met kippen, katten, schapen en paarden en had direct door dat de afrastering een grens was. Mee naast de trekker is een feestje voor hem. Sociaal naar mensen, soortgenoten en andere dieren. Wel waaks, zelfstandig en aanhankelijk.
    Vandaag zei de acupuncturist – hij kwam daar voor een onderhoudskuurtje voor zijn rug – : “Hij heeft al die jaren in het asiel gewoon op je gewacht.” Ik hoop hem nog lang aan mijn zijde te mogen hebben en ben elke dag dankbaar dat we elkaar gevonden hebben.

    1. Femke de Grijs avatar

      Wat fijn Ante, heel veel plezier verder met elkaar gewenst :).

      Liefs,
      Femke

  15. Iris avatar
    Iris

    Ik heb altijd al een huisdier gewild, zeker omdat mijn leven niet het makkelijkste is. Als ik bij vrienden ben zit ik het liefst bij de dieren. Ik hou er ook ontzettend veel van. Helaas heb ik nooit een huisdier gemogen van mijn ouders. Mijn vader is ook allergisch voor de haren. Nu heb ik sinds 4 weken een russische dwerfhamster (mijn vader toch weten over te halen :), mede door er gewoon in te geloven dat ik ooit een huisdier krijg. Echt bizar ). Ik vind het helemaal geweldig en ik vind het verzorgen ook echt super leuk. Voordat ik mijn hamster kreeg, ben ik dus opzoek geweest naar een kooi. Maar ik wilde sowieso een grote kooi, want ik vind het zielig om een hamster in een kleine kooi te stoppen, dus ik had er een gevonden van 80 bij 30 bij 40 cm. Maar toen ik in de winkel was, was ik toch niet zo blij. Maar op een of andere manier wilde ik hem toch kopen, omdat de verkoopster zo aardig was en ik het zielig vond om het dan niet te kopen. Dus toen waren we thuis en had ik de kooi neer gezet en ik merkte echt dat ik er totaal niet blij mee was. Ik vond hem echt veel te klein. Gelukkig hebben we de kooi mogen terug brengen en het geld terug gekregen. Dus toen heb ik verder gezocht en vond ik uiteindelijk een terrarium of aquarium (in die richting 🙂 ) van 100 bij 50 bij 50 cm. Ik had hem gekocht en voelde me er echt gelukkig bij. Hij was groter en meer ruimte, je hebt verdiepingen en er past veel in. Pas toen vond ik het fijn om mijn hamster erin te doen. Ik ben nu echt heel blij met mijn hamster en geniet er volop van! Ik ben heel dankbaar voor mijn vader, het universum en natuurlijk mijn lieve hamster Miny!

    1. Femke de Grijs avatar

      Wat fijn voor je Iris :).

      Groetjes,
      Femke

Scroll naar boven