Vleesvervangers zonder soja

vleesvervanger valess

Soja en sojalecithine zitten door veel producten! Zo is tofu gemaakt van soja, zit soja vaak door brood, vleesvervangers en bevatten E-nummer 322, E-479b en 426 vaak soja. Ook kan er soja in ‘plantaardig eiwit’, ‘voedingsvezel’ of ‘zetmeel’ zitten.

Er zijn diverse redenen waarom mensen geen soja eten zoals:

 1. Intolerantie
 2. Allergie
 3. Gezondheid
 4. Milieu

Hieronder vind je er meer informatie over en ook vind je vleesvervangers zonder soja.

1. Intolerantie voor soja

Als je jarenlang (vleesvervangers met) soja eet, kun je een intolerantie krijgen voor soja.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP houden van dieren, daarom kunnen ze vegetarisch of veganistisch eten.

HSP zijn extra gevoelig voor voeding en het krijgen van mogelijke intoleranties. Ze kunnen zich bijvoorbeeld depressief voelen na het eten van een vleesvervanger met soja, of een onrustige huid krijgen. Wissel daarom goed af qua basisingrediënten van vleesvervangers.

sojabonen

2. Soja allergie

Sommige vegetariërs of veganisten zijn allergisch voor vleesvervangers met soja.

3. Soja wel gezond?

Steeds meer mensen twijfelen of soja gezond is.

Soja beïnvloedt de oesterogene werking in het lichaam. Heb je een oestrogeendominantie? Dan wordt vaak aangeraden om weinig/geen soja te gebruiken.

Verder wordt vaak aangeraden om gefermenteerde sojaproducten (zoals traditionele Miso, sojasaus, natto en Tempé) in plaats van ‘standaard’ soja producten te gebruiken.

4. Negatieve milieu impact door soja

Er worden relatief veel regenwouden gekapt om soja te verbouwen. Naast dat deze soja uit regenwouden is bedoeld voor de menselijke consumptie, wordt deze soja ook veel gebruikt als voeding voor de veehouderij.

Een alternatief is letten op waar de soja vandaan komt; biologisch en ethisch verkregen soja komt niet uit regenwouden.

Alternatieven voor soja, voor vegetariërs

Gelukkig bestaan er alternatieven. Hieronder vind je een overzicht van kant en klare en zelf te maken vleesvervangers zonder soja. Ook staat erbij of ze wel/geen melk bevatten (let er zelf op of ze zijn bereid in een fabriek waarin melk wordt verwerkt) en wat het Voedingscentrum van deze producten vindt.

Tip: check of deze vleesvervangers gezond zijn en werkelijk vlees vervangen en voedzaam zijn. Mocht er kaas in een product zitten, controleer dan zelf of de kaas vegetarisch gestremd (met microbieel stremsel) is: dan is het pas écht vegetarisch. Tevens staan mijn favorieten weergeven (deze heb ik ‘aanrader’ genoemd).

Let op: dit overzicht is niet compleet, maar heeft de intentie om voorbeelden van merken en producten met je te delen. Raadpleeg voor de zekerheid altijd zelf de actuele mogelijkheden en samenstelling van een merk/product. Sommige vleesvervangers zijn gemaakt in een fabriek waarin soja is verwerkt. Let hier ook goed op!

22 merken met vleesvervangers zonder soja op alfabetische volgorde:

 

1. Albert Heijn eigen merk

2. Bauckhof

3. BOON

BOON gaf 22-11-2019 per e-mail bij mij aan: “Al onze BOON producten zijn soja vrij en dit zal ook altijd zo blijven. We vinden sojavrij namelijk heel belangrijk. Dit betekent dus dat alle producten die we in de toekomst lanceren altijd vrij van soja zullen zijn.

vleesvervanger zonder soja Boon Chili burger

4. Damhert Nutrition

5. Dee’s

 • Dee’s 2 Omega Burgers
 • Dee’s 6 Vegan Knoflook en Porcini worstjes
 • Dee’s 6 Klassieke Ierse Vegan worstjes

Update november 2019: dit product is niet meer verkrijgbaar in Nederland. Waarschijnlijk is het nog wel verkrijgbaar in Ierland en het Verenigd koninkrijk.

vleesvervangers Dees

6. Florentin

Te koop bij Ekoplaza:

7. Goodlife

8. Iglo

Green Cuisine heeft diverse opties (zonder melk, sommige zonder gluten)

9. Ikea

10. Kips

11. Ma vie sans gluten (glutenvrij)

 • Champignonburger
 • Rijstburger
 • Tomaatburger
 • Quinoaburger

12. Maza

vleesvervanger zonder soja van Maza falafel

13. NatureCrops

 • Quinoaburger + appel kerrie (glutenvrij)
 • Quinoaburger + ui (glutenvrij)
 • Quinoaburger + groenten (glutenvrij)

14. Orgran

Orgran falafel is verkrijgbaar in diverse winkels en webwinkels.

15. Olijck Zeegroenten

Voorbeeld:

16. &samhoud

vleesvervanger zonder soja van &samhoud: aspergeburger
Update: dit merk lijkt niet meer te bestaan.

17. Seamore

18. Upton’s naturals

Voorbeelden:

19. Unox

Vegetarische rookworst

20. VA Foods

21. Valess

Voedingscentrum: “Aan Valess is wel ijzer toegevoegd, maar geen vitamine B1 of B12. Omdat het van melk gemaakt is, zit er wel van nature voldoende vitamine B12 in. Het is een volwaardige vervanger van vlees.” Valess is gemaakt van magere melk en algen. Het bevat ook gluten.

Voorbeelden:

rookworst Valess

22. Vegetarische slager

Voedingscentrum: “Het is een volwaardige vleesvervanger. Er is geen vitamine B12 aan toegevoegd.” Update: aan sommige producten is wel B12 toegevoegd.

Voorbeelden:

biefstuckreepjes

9 merken Vleesvervangers die sporen van soja kunnen bevatten op alfabetische volgorde:

 

1. Garden Gourmet (voorheen Tivall)

Voedingscentrum: “Tivall-producten worden verrijkt met vitamine B12 en ijzer en zijn daarom geschikte vleesvervangers. Tivall-vleesvervangers zijn gebaseerd op o.a. tarwe.” Update november 2019: op de website van Garden Gourmet staat nu: “De producten van Garden Gourmet bevatten geen toegevoegde vitamine B12 en ijzer meer.”

De volgende voorbeelden van producten bevatten geen soja maar mogelijk wel sporen ervan (de mogelijke sporen komen voort uit het feit dat er op de productielocatie ook producten worden geproduceerd die wel soja bevatten):

vleesvervanger zonder soja van Garden Gourmet: spinazie kaas rondo

2. Gut Wudelstein

Deze producten zijn veganistisch (zonder melk) en verkrijgbaar in Duitsland en in Nederland, bij Vegan Mission en de stands van Gut Wudelstein en/of Wilmersburger (Gut Wudelstein en Wilmersburger kaas komen uit dezelfde fabriek). Deze merken staan vaak op vegan festivals- en markten.

vegetarisch broodbeleg zonder soja

3. Jumbo Veggie Chef

Voorbeelden:

4. Like Meat

Dit is in Duitsland te koop, een voorbeeld:

 • Schinken Bratwurst (veganistisch, glutenvrij, ik weet niet zeker of het sporen van soja kan bevatten)

5. Mister kitchen

 • Kikkererwt citroen burger
 • Kaas paddestoelen burger (bevat melk)
 • Thaise Curry burger (bevat melk)

6. Quorn

Update 2024: dit is niet meer verkrijgbaar in Nederland, wel in mogelijke andere landen.

Voedingscentrum: “Bevat weinig ijzer. Daarom is Quorn geen volwaardige vleesvervanger. Er zit ook geen vitamine B12 in deze producten. Het is gemaakt van plantaardig eiwit, verwant aan paddenstoelen.” Kan sporen bevatten van soja (fabriek gemaild; geen antwoord op ontvangen)?

vleesvervanger zonder soja Quorn roerbakreepjes gekruid

7. Vegafit

Vegafit heeft producten zonder soja.

8. Vivera

Voedingscentrum: “Vivera is verrijkt met ijzer en vitamine B12. Het is een goede vervanging voor vlees.” Kan sporen bevatten van soja; gemaakt in bedrijf waar soja wordt verwerkt.

Voorbeelden:

Vivera plant sticks als vis

9. Wheaty

Alle producten zijn veganistisch (en zonder melk). Sommige producten hebben een Engelstalig Duitstalig etiket. Hieronder is gekozen voor de Engelstalige benamingen van de producten:

Spacebar:

Steak:

Vegankebab:

Vegansausage:

vleesvervanger zonder soja van Wheaty: tiny hot dog

Veganslices:

Overig:

Zelf vegaburgers maken?!

Naast deze kant en klare vleesvervangers, kun je natuurlijk ook zelf sojavrije- en melkvrije vegaburgers maken!

Omdat het in de praktijk lastig kan zijn om aan vegetarisch broodbeleg, kroketten,  bitterballen en sticks zonder soja te komen, hieronder een aanvulling:

Vegetarisch broodbeleg zonder soja:

 • Fit food: Vegan Deli boterhamworst bieslook (geen melk) (aanrader op brood)
 • Fit food: Vegan Deli boterhamworst paprika (geen melk)
 • Fit food: vegetarian organic sandwich Mixed garden (geen melk)

Vegetarische kroketten zonder soja en melk:

VA Foods: groentekroket (tevens veganistisch)

Vegetarische bitterballen zonder soja en melk:

VA foods: groente bitterballen

Update 2019: ik ben een digitale nomade en reis voor onbepaalde tijd de wereld over. Dat betekent dat ik niet meer in de Nederlandse supermarkt check of/wat het actuele assortiment aan vleesvervangers zonder soja is. Mocht je wellicht actuele aanvullingen hebben, laat het hieronder dan even weten :).

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

P.S. Ken jij nog een vleesvervanger zonder soja? Laat het hieronder weten!

28 reacties op “Vleesvervangers zonder soja”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Groningen avatar
  Groningen

  Dank je wel voor deze informatie. Zeer handig en zeer gewaardeerd.

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   🙂

 2. Bipie avatar
  Bipie

  Handig overzicht, alleen mijn HSP’tje mag behalve geen melk en soja, ook geen suiker en dat zit helaas vaak wel weer aan vleesvervanger toegevoegd (dextrose, maltose, glucose, etc..)

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hi Bipie,

   Wellicht heb je ook wat aan dit overzicht: https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/vegetarisch-eten/ (waarin recepten staan om zelf vleesvervangers te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld de eventuele suiker achterwege laten en eventuele melk vervangen voor water/ plantaardige melk :).

   Liefs,
   Femke

 3. / avatar
  /

  heel handig overzicht, bedankt!

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   🙂

 4. Anna avatar
  Anna

  Dankjewel Femke!

 5. Walter Jonkers 18-06-1948 avatar
  Walter Jonkers 18-06-1948

  Ik ben hemochromatose patiënt en moet dus letten op het ijzergehalte in mijn voeding. Bijna alle vlees vervangende producten in de supermarkt en nu ook weer in uw site, zie ik dat er ijzer toegevoegd wordt. Graag een advies over ijzervrije of ijzerarme vleesvervangers. (Ik eet regelmatig met eieren of kaas, maar heb helaas ook een noten allergie). Verder gaat het wel goed me me hoor 🙂

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Walter,

   Zoals de titel van dit artikel aangeeft, gaat dit artikel over vleesvervangers zonder soja (en niet over ijzer ;). Ik raad je aan om zelf (bijvoorbeeld op de achterzijde van desbetreffende producten) per product de aanwezigheid/hoeveelheid (toegevoegde) ijzer te checken. Wellicht heb je ter inspiratie ook wat aan deze recepten om zelf vegaburgers te maken https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/vegetarisch-eten/ :).

   Groetjes,
   Femke

 6. Ingrid avatar
  Ingrid

  Femke bedankt voor de tips!!
  Erg duidelijk :-))

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Graag gedaan Ingrid :).

   Groetjes,
   Femke

 7. Vanja avatar
  Vanja

  Dank je voor de moeite super handig.
  Hier kun je wat mee.
  Ik mag geen gluten maar kan met dit nu verder zoeken wat er soja en tarwe vrij is.zoals je aangeeft we kunnen zelf ook goed de etiketten bekijken en.ik ga zeker proberen zelf vleesvervangers te maken.
  Weer een stapje verder.

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   🙂

 8. mo avatar
  mo

  Hoi Femke, wat een fantastische lijst! Ik heb hem net ontdekt, echt super handig. Hoef ik zelf het wiel niet uit te vinden Bedankt voor het vele werk! (zelfs updates staan er anno 2019 in, chapeau 🙂
  groet, Monique

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Monique,

   Bedankt voor je leuke reactie. Graag gedaan!

   Groeten,
   Femke

 9. Renske avatar
  Renske

  Dag Femke,
  Bedankt voor deze site. Ivm mijn schildklier aandoening kan ik geen soja gebruiken. Jouw lijst scheelt mij hoop gezoek nu ik geen vlees eet.

  Groetjes renske

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Dag Renske,

   Graag gedaan :).

   Groetjes,
   Femke

 10. Laura avatar
  Laura

  Wow wat een werk. Bedankt! ???

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Graag gedaan Laura :).

   Groetjes,
   Femke

 11. Statia avatar
  Statia

  Onwijs bedankt voor deze geweldige lijst! Net wat ik nodig heb voor mij en mn kleine gezin.

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Graag gedaan Statia :).

   Groeten,
   Femke

 12. Femme avatar
  Femme

  Deze lijst is ontzettend handig, dankjewel hiervoor!

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Graag gedaan!

   Hartelijke groet,
   Femke

 13. Andrea avatar
  Andrea

  De beyond burger van beyond meat bevat ook geen soja. Verkrijgbaar bij de AH.

 14. Barbara avatar
  Barbara

  Hoi Femke de Juicy Burger en de Championburger van Lidl zijn ook zonder soja. Bedankt voor je uitvoerige lijst.

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Beste Barbara,

   Bedankt voor je aanvulling :).

   Hartelijke groet,

   Femke

 15. Talitha avatar
  Talitha

  Vega bitterballen en kroketten van de vegetarische slager ✔️

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Beste Talitha,

   Bedankt voor de toevoeging!

   Hartelijke groeten,

   Femke

Scroll naar boven