Reizen als HSP: met deze 8 tips vreet het geen energie!

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Ga jij er als HSP tijdens de vakantie ook op uit en ga je reizen? Prikkels van reizen, komen bij HSP extra binnen. Dit heeft voordelen zoals dat HSP extra intens van de reis kunnen genieten.

Hooggevoeligheid kan echter, als het nog niet goed wordt beheerst, ook tot nadelen leiden. Hoe voorkom je dat je als HSP geheel uitgeput aankomt op je reisbestemming of vermoeid van vakantie terugkomt?

Zo pluk je de vruchten van je reis:

 1. Krijg inzicht in energievreters
 2. Volg deze tips

Allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat precies energie vreet. Daarom volgen eerst wat energievreters, gevolgd door tips die je erbij helpen, zodat je kunt genieten van je reis! Deze energievreters kunnen van HSP tot HSP variëren.

Energievreter 1: voorbereiding

Wellicht word je gespannen van alle keuzes en voorbereidingen. HSP kunnen er moeite mee hebben om de controle en ‘zekerheid’ van hun veilige thuis los te laten en om onzekerheden en mogelijke risico’s die gepaard gaan met het vakantie te accepteren.

Energievreter 2: de reis

Misschien zie je op tegen een vliegreis en jetlag en het wachten dat hierbij gepaard gaat, of lange autoritten waarbij je steeds geconcentreerd moet blijven en heb je een angst voor ongelukken, of ben je bang om fouten te maken en verkeerd te reizen.

Energievreter 3: de reisomgeving

Wellicht….

 • Raak je van slag van de energie mensenmassa’s die je bijvoorbeeld op het vliegveld, vliegtuig of in treinen kan tegenkomen.
 • Raak je uit balans door onregelmatigheden zoals van geluid, voeding, drank en een andere tijdzone (slapen).

Energievreter 4: medereizigers

Het kan ook zo zijn dat de energie van medereizigers met wie je een slaapvertrek deelt, de hele dag onderweg bent, waar je s’ avonds mee eet en tot laat nog mee uitgaat too much voor je is.

Misschien kun je hierdoor ook:

 • Niet zo genieten als anderen.
 • Hoofdpijn, een ‘wattenhoofd’ of duizeligheid ervaren.
 • De-realiseren: de normaal gesproken bekende dingen zoals je medereiziger kunnen dan niet meer vertrouwd lijken.
 • Last hebben van vermoeidheid en je nooit fit voelen. Dit kan frustrerend zijn.femke-de-grijs-fuerteventura

Het kan frustrerend zijn als anderen niet (h)erkennen dat je hier last van hebt, bijvoorbeeld omdat je een bruin kleurtje hebt wat je klachten ‘maskeert’. Wellicht wil je daarom helemaal niet op vakantie…

Gelukkig kun je voorkomen dat je een slopende reis hebt en zelfs genieten van de voorbereiding, reis en medereizigers!

8 Reistips voor HSP

1. Sta stil bij wat je wil

Bepaal of/in hoeverre je comfort wilt ervaren.Veel HSP hebben baat bij een hoog comfort. Soms krijgen HSP meer energie van het reizen in een 1e klas of business class, dan in een drukke coupe.

2. Bereid je goed voor

Bereid je goed voor en ga niet vol stress, maar ontspannen op vakantie. Ga bijvoorbeeld:

 • Iets later vertrekken zodat je relaxt bent; dit levert niet alleen een positieve sfeer maar ook energie op. Bovendien voorkom je dat negatieve stress-energie nog dagen doorwerkt tijdens de vakantie, waarvan je eerst bij zult moeten komen. Ga bijvoorbeeld niet een dag voordat je vertrekt nog werken, maar neem een dagen voordat je vertrekt al wat vrije dagen.
 • Op rustige tijden (bijvoorbeeld een paar dagen nadat veel mensen gaan reizen) reizen.
 • De reis in meerdere stukken opsplitsen en ergens overnachten.
 • Ervoor zorgen dat je goed bent uitgerust voordat je vertrekt, zeker als het om een lange reis gaat.
 • Je koffer op tijd inpakken om spanningen te voorkomen. Check ruim van te voren of je:
  -Verzekering op orde is. Pak verzekeringsdocumenten in.
  -Andere reisdocumenten zoals je paspoort nog geldig zijn.
  -Eventuele voldoende medicatie hebt en of je een medicatiepaspoort nodig hebt.
  Het onderstaande filmpje geeft een idee hoe je je koffer qua kleding en schoenen kan inpakken:
  koffer-inpakken-koffietijd
 • Nadat je weer terug bent van vakantie nog wat tijd inplannen zodat je kan bijkomen van de reis.

3. Kies een reis die bij je past

Voel wat prettig is:

 • Wil je alleen met je eigen reisschema of in een groep reizen? Welke medereizigers geven je energie?
 • Hou je van een vakantie en reis met avontuur (grote kans dat je dan een HSS bent), strand, iets cultureels en/of iets bij je om de hoek?auto
 • Wat past qua vervoersmiddel bij je: openbaar vervoer (bus, trein), of een (huur)auto of vliegtuig? Weeg de voor- en nadelen af. Sommige HSP hebben bijvoorbeeld bij een auto het gevoel dat zij vrijheid en controle hebben en vinden openbaar vervoer te druk.
 • Draag laagjes kleding zodat je je kunt aanpassen op elke temperatuur.
 • Heb je angsten voor een vervoersmiddel? Ontdek de oorsprong (zo kan vliegangst in vorige levens liggen) en neem de oorzaak weg (rond bijvoorbeeld een vorig leven goed af).
 • Bepaal hoelang je wilt reizen. Soms is een reis die 14u duurt goedkoper dan een reis die 8 uur duurt, echter voor sommige HSP is de prijs van die 6 uur reisverschil onbetaalbaar. Sommige HSP hebben er ook baat bij dat het aantal reis-uren niet hoger is dan het aantal dagen dat ze op de bestemming zijn.

4. Maak je vliegreis zo prettig mogelijk

Ondersteun jezelf aan boord met middelen zoals:

 • Oordopjes of een hoofdtelefoon; geluiden van krijsende baby’s of luidruchtige mensen kunnen zo worden gedempt.vliegtuig
 • Een oogmasker, dat beschermt tegen fel licht of storende prikkels van buitenaf.
 • Voldoende water en thee drinken (geen cola en alcohol vanwege de cafeïne en uitdrogende effecten).
 • Focus op je ademhaling, dit kan soms helpen om benauwdheid voor te zijn.
 • Je assertiviteit. Zit je naast iemand met een grote transpiratiegeur of parfumwalm, of een krijsende baby? Vraag aan het cabine-personeel of je mag verplaatsen, leg uit dat je gevoelig bent voor geluid of chemische stoffen. Schopt iemand tegen je rugleuning? Vraag of diegene er mee wilt stoppen.

5. Gebruik hulpmiddelen

Maak het jezelf makkelijk en gun jezelf comfort:

 • Neem papieren reiskaarten mee en/of zet de actuele digitale routekaarten op je telefoon of navigatiesysteem.
 • Neem een vertalings-App of boekje met de belangrijkste zinnen mee.
 • Neem voldoende geld mee, zo heb je bijna altijd een taxi bij de hand.
 • Pas je aan het weer aan en bereid je voor. Neem bijvoorbeeld een paraplu, EHBO-zaken zoals pleisters, paracetamol, ORS, een tekentang, hulpmiddelen bij insectenbeten, insectenspray en zonnebrandcreme zonder hormoonverstorende stoffen mee, evenals voldoende eten en drinken.

6. Raadpleeg bij klachten ook een arts

Sommige HSP krijgen medicatie zoals tabletten om reisangst te temperen. Dit pakt echter vaak niet altijd de oorzaak van klachten aan. Onderzoek de oorzaak van klachten en neem deze indien mogelijk weg. De oorzaak van klachten zoals angst kan soms in vorige leven liggen en/of zijn overgenomen van anderen.

7. Zeg ‘nee’ tegen wat je niet wilt

Voel je je geforceerd om telkens met medereizigers mee te gaan terwijl je liever een rustmoment hebt, of voel je je verplicht om telkens met hen te praten?  Leer ‘nee’ zeggen en op te komen voor dat wat belangrijk is voor jou. Vind je dit nog lastig? Onderzoek welke blokkades hiermee samenhangen en transformeer ze.

8. Blijf bij jezelf

Word je onrustig omdat je iets nieuws gaat doen of nieuwe mensen gaat ontmoeten? Leer om je hooggevoeligheid goed te beheersen. Dit houdt onder meer in dat goed bij jezelf (en je eigen energie) blijft, je grenzen bewaakt en je goed af kan sluiten. 

Zo voorkom je dat je angstig en gestrest raakt, energie van anderen overneemt en wordt opgeslokt door allerlei prikkels.

Als je je hooggevoeligheid goed beheerst en bij jezelf blijft, ben je verder niet afhankelijk van hulpmiddelen als oordopjes: stel dat je deze per ongeluk bent vergeten dan is niet je dag verpest ;). Bovendien leidt bij jezelf blijven tot een fijne reis en gemakkelijker kunnen genieten van je reis en alles wat ermee samenhangt.

Meer weten?online-programma-van-vermoeid-naar-een-leven-waarin-je-bloeit

In het Online Programma ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ ontdek je hoe je goed bij jezelf blijft, je goed afsluit en gemakkelijk nee zegt. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Over Femke de Grijs

femke-de-grijs-profielfotoAls geen ander weet ik wat het is om te worstelen met hooggevoeligheid en chronische vermoeidheid. Jaren was ik uitgeput. Ik moest er niet aan denken om te reizen; van het idee om mijn koffers te pakken kreeg ik al stress…

Toen ik mijn hooggevoeligheid leerde beheersen en mijn vitamine B12-tekort op een gegeven moment juist werd onderzocht (het bleek dat ik een opnamestoornis heb) en behandeld (met injecties), kreeg ik energie.

Ik ben dankbaar dat ik (in plaats van mijn vermoeidheid) weer vrijheid ervaar en kan doen wat ik wil, zoals reizen: iets waar ik erg van hou!

Ik help hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze aan de hand van holistische visie hoe ze energieker worden.

Aanvullende blogs:

P.S. Welke tip ga jij toepassen?

P.P.S. Heb je wat aan dit artikel gehad? Ik zou het erg waarderen als je dit bericht met uitleg wil delen, zodat zoveel mogelijk HSP een fijne vakantie hebben :).

7 reactie(s) op "Reizen als HSP: met deze 8 tips vreet het geen energie!"

 • Door: cl op 4 juli 2016

  Wat een fijn herkenbaar artikel. Echt ALLES waar ik momenteel mee stoei bij het zoeken/boeken van een vakantie. Vooral omdat ik helaas niet de vakantie helemaal kan aanpassen aan wat ik nodig heb en daarom nu moet kiezen tussen 2 niet ideale opties. 1 plek is super fijn maar met een vliegreis op hele vervelende tijden. En de andere kan met de auto opgedeeld worden in 2 korte dagen, maar is een nieuwe onbekende plek waar ik niet echt naar uitkijk om naartoe te gaan. Zo lastig je niet de middelen hebt om het helemaal aan je gevoeligheid aan te passen. Ik neem helaas nog altijd alles over van andere mensen en afsluiten of het loslaten lukt me nog altijd niet, wat vliegen erg zwaar maakt.

  • Door: Femke de Grijs op 5 juli 2016

   Bedankt voor je reactie. Leuk dat je het een fijn artikel vindt en het herkenbaar is! Hopelijk helpen de tips je weer wat verder 🙂 <3

   Liefs,
   Femke

 • Door: Peter graafmans op 5 juli 2016

  Hoi Femke, bedankt voor de goede vakantietips.

 • Door: Stijn op 5 juli 2016

  Bedankt voor de tips, Femke! Echt een openbaring! 🙂 Ik zal er zeker rekening mee houden als ik binnenkort vertrek…

 • Door: Lizzy op 18 juli 2016

  Herkenbaar. Thanx voor alle tips!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *