Home   Blog   Reizen als HSP: met deze 8 tips vreet het geen energie!

Reizen als HSP: met deze 8 tips vreet het geen energie!

vliegveld

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Ga jij er als HSP tijdens de vakantie ook op uit en ga je reizen? Prikkels van reizen komen bij HSP extra binnen. Dit heeft voordelen zoals dat HSP extra intens van de reis kunnen genieten.

Hoogsensitiviteit kan echter als het nog niet goed wordt beheerst, ook tot nadelen leiden. Hoe voorkom je dat je als HSP geheel uitgeput aankomt op je reisbestemming of vermoeid van vakantie terugkomt?

Allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat precies energie vreet. Daarom volgen eerst wat energievreters, gevolgd door tips die je erbij helpen, zodat je kunt genieten van je reis! Deze energievreters kunnen van HSP tot HSP variëren.

Zo pluk je de vruchten van je reis:

 1. Krijg inzicht in energievreters
 2. Volg deze tips

Energievreter 1: voorbereiding

Word je gespannen van alle keuzes en voorbereidingen? HSP kunnen er moeite mee hebben om de controle en ‘zekerheid’ van hun veilige thuis los te laten en om onzekerheden en mogelijke risico’s die gepaard gaan met het vakantie te accepteren.

Energievreter 2: de reis

Zie je op tegen:

 • Een vliegreis en jetlag en het wachten dat hierbij gepaard gaat?
 • Lange autoritten waarbij je steeds geconcentreerd moet blijven en heb je een angst voor ongelukken?

Of ben je bang om fouten te maken en verkeerd te reizen?
koppel met fietsen

Energievreter 3: de reisomgeving

Wellicht….

 • Raak je van slag van de energie mensenmassa’s die je bijvoorbeeld op het vliegveld, vliegtuig of in treinen kan tegenkomen?
 • Raak je uit balans door onregelmatigheden zoals van geluid, voeding, drank en een andere tijdzone (slapen)?

Energievreter 4: medereizigers

Het kan ook zo zijn dat de energie van medereizigers met wie je een slaapvertrek deelt, de hele dag onderweg bent, waar je s’ avonds mee eet en tot laat nog mee uitgaat too much voor je is.

Misschien kun je hierdoor ook:

 • Niet zo genieten als anderen?
 • Hoofdpijn, een ‘wattenhoofd’ of duizeligheid ervaren?
 • De-realiseren: de normaal gesproken bekende dingen zoals je medereiziger kunnen dan niet meer vertrouwd lijken?
 • Last hebben van vermoeidheid en je nooit fit voelen? Dit kan vervelend zijn.

Het kan frustrerend zijn als anderen niet (h)erkennen dat je hier last van hebt, bijvoorbeeld omdat je een bruin kleurtje hebt wat je klachten ‘maskeert’. Wellicht wil je daarom helemaal niet op vakantie…

Gelukkig kun je voorkomen dat je een slopende reis hebt en zelfs genieten van de voorbereiding, reis en medereizigers!
vrouw zit

8 Reistips voor HSP

1. Sta stil bij wat je wil

Bepaal of/in hoeverre je comfort wilt ervaren.Veel HSP hebben baat bij een hoog comfort. Soms krijgen HSP meer energie van het reizen in een 1e klas of business class, dan in een drukke coupé.

2. Bereid je goed voor

Bereid je goed voor en ga niet vol stress, maar ontspannen op vakantie. Ga bijvoorbeeld:

 • Iets later vertrekken zodat je relaxed bent; dit levert niet alleen een positieve sfeer maar ook energie op. Bovendien voorkom je dat negatieve stress-energie nog dagen doorwerkt tijdens de vakantie, waarvan je eerst bij zult moeten komen. Ga bijvoorbeeld niet een dag voordat je vertrekt nog werken, maar neem een dagen voordat je vertrekt al wat vrije dagen.
 • Op rustige tijden (bijvoorbeeld een paar dagen nadat veel mensen gaan reizen) reizen.
 • De reis in meerdere stukken opsplitsen en ergens overnachten.
 • Er voor zorgen dat je goed bent uitgerust voordat je vertrekt, zeker als het om een lange reis gaat.
 • Je koffer op tijd inpakken om spanningen te voorkomen. Check ruim van te voren of je:
  -Verzekering op orde is. Pak verzekeringsdocumenten in.
  -Andere reisdocumenten zoals je paspoort nog geldig zijn.
  -Eventuele voldoende medicatie hebt en of je een medicatiepaspoort nodig hebt.
  Het onderstaande filmpje geeft een idee hoe je je koffer qua kleding en (barefoot)schoenen kan inpakken:
 • Schaf eventuele vignetten, kaartjes voor de trein, ritten voor de taxi en dergelijke vooraf aan/reserveer hier een plek voor (zodat je niet in een lange wachtrij hoeft te staan).
 • Nadat je weer terug bent van vakantie nog wat tijd inplannen zodat je kan bijkomen van de reis.

3. Kies een reis die bij je past

Voel wat prettig is:

 • Wil je alleen met je eigen reisschema of in een groep reizen? Welke medereizigers geven je energie?
 • Hou je van een vakantie en reis met avontuur (grote kans dat je dan een HSS bent), strand, iets cultureels en/of iets bij je om de hoek?
 • Wat past qua vervoersmiddel bij je: openbaar vervoer (bus, trein), of een (huur)auto of vliegtuig? Weeg de voor- en nadelen af. Sommige HSP hebben bijvoorbeeld bij een auto het gevoel dat zij vrijheid en controle hebben en vinden openbaar vervoer te druk.
 • Draag laagjes kleding zodat je je kunt aanpassen op elke temperatuur.
 • Heb je angsten voor een vervoersmiddel? Ontdek de oorsprong (zo kan vliegangst te maken hebben met onafgeronde vorige levens) en neem de oorzaak weg (rond bijvoorbeeld een vorig leven goed af).
 • Bepaal hoelang je wilt reizen. Soms is een reis die 14 uur duurt goedkoper dan een reis die 8 uur duurt, echter voor sommige HSP is de prijs van die 6 uur reisverschil onbetaalbaar. Sommige HSP hebben er ook baat bij dat het aantal reis-uren niet hoger is dan het aantal dagen dat ze op de bestemming zijn.

taxi

4. Maak je vliegreis zo prettig mogelijk

Kies allereerst een vliegmaatschappij- en reis uit die bij je past.

Houd er rekening mee dat sommige HSP het aerotoxisch syndroom kunnen krijgen/hebben. Gedacht wordt dat door het inademen van vervuilde cabinelucht in een vliegtuig zij (op lange termijn, bijvoorbeeld als je als stewardess werkt) klachten zoals uitval van lichaamsdelen en vermoeidheid krijgen. Een oplossing is om voor schonere vliegtuigen te kiezen (zodat de lucht niet via de motoren, maar via een aparte intake naar binnen komt), zoals een Boeing 787.

Check online in, zodat je niet in een lange wachtrij hoeft te staan. Tevens zou je (als je vaak vliegt) op Schiphol een Privium Pas kunnen overwegen, wat zit inbegrepen in een American Express Flying Blue creditcard, zodat je snel door de security kan gaan. Over het algemeen geldt ook dat het in de nacht rustiger is op een luchthaven dan overdag. Je zou als je kan kiezen tussen een dag- of nachtvlucht vanwege de rust een nachtvlucht kunnen overwegen, echter voor sommige HSP leidt dit tot een extra verstoord bioritme.

Ondersteun jezelf aan boord met zaken zoals:

 • Oordopjes of een hoofdtelefoon; geluiden van krijsende baby’s of luidruchtige mensen kunnen zo worden gedempt.
 • Een oogmasker, dat beschermt tegen fel licht of storende prikkels van buitenaf.
 • Het drinken van voldoende water en thee (geen cola en alcohol vanwege de cafeïne en uitdrogende effecten).
 • Focus op je ademhaling, dit kan soms helpen om benauwdheid voor te zijn.
 • Je assertiviteit. Zit je naast iemand met een grote transpiratiegeur of parfumwalm, of een krijsende baby? Vraag aan het cabine-personeel of je mag verplaatsen, leg uit dat je gevoelig bent voor geluid of chemische stoffen. Schopt iemand tegen je rugleuning? Vraag of diegene er mee wilt stoppen.
 • Eten dat bij je past. Eet je bijvoorbeeld veganistisch? Bestel een veganistische maaltijd. Heb je een speciaal/complex dieet (zoals een veganistisch, gluten- én sojavrij dieet)? Neem voor de zekerheid je eigen eten mee; zo krijg je zeker weten geen trek :).

En beweeg voldoende!

5. Gebruik hulpmiddelen

Maak het jezelf makkelijk en gun jezelf comfort:

 • Neem papieren reiskaarten mee en/of zet de actuele digitale routekaarten op je telefoon of navigatiesysteem.
 • Neem een vertalings-App of boekje met de belangrijkste zinnen mee.
 • Neem voldoende geld mee, zo heb je bijna altijd een taxi bij de hand.
 • Pas je aan het weer aan en bereid je voor. Neem bijvoorbeeld een paraplu, EHBO-zaken zoals pleisters, paracetamol, ORS, een tekentang, hulpmiddelen bij insectenbeten, insectenspray en zonnebrandcreme zonder hormoonverstorende stoffen mee, evenals voldoende eten en drinken.

6. Raadpleeg bij klachten ook een arts

Sommige HSP krijgen medicatie zoals tabletten om reisangst te temperen. Dit pakt echter vaak niet altijd de oorzaak van klachten aan. Onderzoek de oorzaak van klachten en neem deze indien mogelijk weg. De oorzaak van klachten zoals angst kan soms in vorige leven liggen en/of zijn overgenomen van anderen.

7. Zeg ‘nee’ tegen wat je niet wilt

Voel je je geforceerd om telkens met medereizigers mee te gaan terwijl je liever een rustmoment hebt, of voel je je verplicht om telkens met hen te praten?  Leer ‘nee’ zeggen en op te komen voor dat wat belangrijk is voor jou. Vind je dit nog lastig? Onderzoek welke blokkades hiermee samenhangen en transformeer ze.

bos met weg

8. Zet je hoogsensitiviteit in als kracht

Word je onrustig omdat je iets nieuws gaat doen of nieuwe mensen gaat ontmoeten? Of raak je gestresst bij de bagageband op de vluchthaven?

HSP hebben een opener aura/energieveld ten opzichte van niet-HSP. Prikkels rondom het reizen komen intenser bij HSP binnen. Leer om je hoogsensitiviteit  te beheersen en in te zetten als kracht. Dit houdt onder meer in dat goed bij jezelf (en je eigen energie) blijft, je grenzen bewaakt en je goed ‘af kan sluiten(hier bestaan tal van misverstanden over).

Zo voorkom je dat je angstig en gestrest raakt, energie van anderen overneemt en wordt opgeslokt door allerlei prikkels. Je weet bijvoorbeeld hoe je energie op een plek (zoals in een vakantiehuis of je zitplaats in het vliegtuig) energetisch reinigt (zodat je geen emoties/gedachten van vorige gasten overneemt) en hoe je het beste kunt omgaan met entiteiten.

Als je je hoogsensitiviteit goed beheerst en bij jezelf blijft, ben je verder niet afhankelijk van hulpmiddelen als oordopjes: stel dat je deze per ongeluk bent vergeten dan is niet je dag verpest. Bovendien leidt bij jezelf blijven tot een fijne reis en gemakkelijker kunnen genieten van je reis en alles wat ermee samenhangt.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ ontdek je onder meer hoe je hoogsensitiviteit beheerst en:

 • Goed bij jezelf blijft
 • Je gen last hebt van prikkels
 • Gemakkelijk nee zegt
 • Relaties verbetert
 • Energie reinigt
 • Ontspant
 • Angst transformeert

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit
Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

P.S. Welke tip ga jij toepassen?

P.P.S. Heb je wat aan dit artikel gehad? Ik zou het erg waarderen als je dit bericht met uitleg wil delen, zodat zoveel mogelijk HSP een fijne vakantie hebben :).

Deze blog werd gepubliceerd op 4 juli 2016 en werd geüpdatet op 27 oktober 2023

13 reacties op “Reizen als HSP: met deze 8 tips vreet het geen energie!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. cl avatar
  cl

  Wat een fijn herkenbaar artikel. Echt ALLES waar ik momenteel mee stoei bij het zoeken/boeken van een vakantie. Vooral omdat ik helaas niet de vakantie helemaal kan aanpassen aan wat ik nodig heb en daarom nu moet kiezen tussen 2 niet ideale opties. 1 plek is super fijn maar met een vliegreis op hele vervelende tijden. En de andere kan met de auto opgedeeld worden in 2 korte dagen, maar is een nieuwe onbekende plek waar ik niet echt naar uitkijk om naartoe te gaan. Zo lastig je niet de middelen hebt om het helemaal aan je gevoeligheid aan te passen. Ik neem helaas nog altijd alles over van andere mensen en afsluiten of het loslaten lukt me nog altijd niet, wat vliegen erg zwaar maakt.

  1. Femke de Grijs avatar

   Bedankt voor je reactie. Leuk dat je het een fijn artikel vindt en het herkenbaar is! Hopelijk helpen de tips je weer wat verder 🙂 <3

   Liefs,
   Femke

 2. Peter graafmans avatar
  Peter graafmans

  Hoi Femke, bedankt voor de goede vakantietips.

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Peter,

   Graag gedaan!

   Groetjes,
   Femke

 3. Stijn avatar
  Stijn

  Bedankt voor de tips, Femke! Echt een openbaring! 🙂 Ik zal er zeker rekening mee houden als ik binnenkort vertrek…

  1. Femke de Grijs avatar

   Leuk Stijn, ik wens je een fijne vakantie! :).

   Groetjes,
   Femke

 4. Lizzy avatar
  Lizzy

  Herkenbaar. Thanx voor alle tips!!

 5. Lia van Duivendijk avatar
  Lia van Duivendijk

  Hai Femke, tsja, wil je toch even laten weten dat ik (denk iK) HSP of pietsie HSSP door jou zomaar spelenderwijs en zoekend naar HSP-Spierziekte!? Ontdekt heb, er gaat een wereld voor me open en het is alsof ik een tweede kans krijg!!! Helemaal geweldig en zo prettig te lezen, dus DANK!

 6. Soedish avatar
  Soedish

  Hallo Femke,
  Een hele leuke ervaring zo een vakantie!

  Ik vind wel dat je als HSP’er veel rekening moet houden met de rest van de wereld.
  Hoe ouder ik word des te meer “last” ik ervaar van mijn HSP zijn.
  Je geeft aan dat je vorige leven goed moet afsluiten. Nu heb ik meerdere vorige levens van mezelf gezien. Maar, hoe kan ik een vorig leven goed afsluiten?
  Ik heb geleerd mezelf af te schermen voor prikkels van buitenaf en het te onderscheiden, maar hier ben je constant mee bezig. Als je ook maar één moment mee gaat met een emotie van een andere dan sta je al weer open.
  Is het verstandig om als HSP’er vegetariër of veganistisch te zijn? Waar zit het verschil in als je vlees en vis eet?
  Ik voel blokkades in mijn lichaam waar ik mee moet leren leven, maar ik zou het anders willen.
  De blokkades verstoren op meerdere manieren mijn lichamelijke functioneren.

  Ik zou hier graag begeleiding bij willen.

  In afwachting van jouw reactie,
  Gr,
  Soedish

  1. Femke de Grijs avatar

   Hallo Soedish,

   Bedankt voor je vragen. Leuk dat je stappen wilt zetten! Met de Vorige levens afronden MP3 kun je vorige levens afronden. Met het Complete Jaartraject voor HSP kan ik je verder helpen met je andere vragen. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder een fijne dag toe.

   Groetjes,
   Femke

 7. Hendriks avatar
  Hendriks

  Goede morgen femke
  4 jaar denk ik …dat ik jouw intéressante tips lees…
  In het buiten Land, Frankrijk.
  Ik vroeg me af of je eventueel een boek weet over hsp in het frans en therapeute gespecialiserrd in hsp. Het valt moeilijk uit te léggen aan mijn vriend die nochthans veel le est maar hsp nog steeds ziet als een mur waar achter ik me schuil bij lawaai en massa etc. ..graag zou ik hem een boek Willen geven of samen naar een therapeute gaan die Uitleg heeft…een derde persoon dus… dankjewel voor je hulp en een fijne dag voor

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Hendriks,

   Wat leuk dat je me 4 jaar denkt te volgen! Begrijpt je vriend Engels? Wellicht heeft hij dan wat aan de Engelstalige hulp van Mathijs en mij en ons gratis Engelstalige E-book (PDF) :).

   Groetjes,
   Femke

Scroll naar boven