Fuerteventura bezoeken als HSP? 5 leuke bezienswaardigheden!

Femke de Grijs op het strand in Fuerteventura

Fuerteventura is een Canarisch eiland, met een subtropisch klimaat. Het hoort bij Spanje. Ik vind het geschikt voor HSP. Ik ben er 2 keer eerder geweest in de periode van oktober t/m april. Ik vind het ideaal als zonvakantie, om zo weer even wat vitamine D op te doen!

Wat andere voordelen van Fuerteventura vind ik:

  • Dat het relatief kort vliegen is: het duurt circa 4 uur om van Schiphol naar de airport van Fuerteventura te vliegen.
  • Dat het relatief schoon en netjes is (hangt wel af van de plek waar je bent; niet alle verblijven zijn even schoon).
  • Dat er geen tijgermuggen zijn en weinig ongedierte is.

Activiteiten voor HSP op Fuerteventura

Ga je binnenkort naar Fuerteventura of ben je op Fuerteventura en weet je niet zo goed wat je allemaal kan doen als HSP met beperkte energie?

Zitten lange wandelingen of dagen surfen er bijvoorbeeld niet voor jou in? Heb je geen zin in drukke, massale dingen? En weet je niet zo goed waar je kan eten met grote gevoeligheid voor voeding (misschien heb je een allergie)? Check deze tips en ideeën voor activiteiten!

Tip 1. Geniet van de zon

Ben je het koude weer in Nederland zat? Op Fuerteventura is het een stuk warmer! Locals zeggen dat het in Morro Jable 350 dagen per jaar zomer is en op de rest van het eiland lente. Ook ik merkte een aanzienlijk verschil qua temperatuur tussen het zuiden en de rest van het eiland.

Wil je ‘zeker’ zijn van zon, ga dan naar het zuiden (en check voor de zekerheid ook de weersverwachtingen per plaats  (kun je rechtsboven intypen)! Ik had in het zuiden geen moment de behoefte om mijn jas aan te trekken, in tegenstelling tot het noorden. Qua weer vind ik het zuiden een aanrader (zeker in de wintermaanden).

Tip: gebruik zonnebrand zonder hormoonverstorende stoffen.

Tip 2. Rijd rond

Fuerteventura heeft een vulkanistisch woestijnlandschap. Planten kunnen goed groeien omdat de grond vruchtbaar is, maar daar valt te weinig regen voor. Compleet anders dan in Nederland! Geniet ervan en ontdek het eiland door rond te rijden.

Alhoewel er diverse groepsreizen worden aangeboden om het eiland te verkennen, vond ik deze vrij massaal en niet ‘HSP proof’. Huur daarom bijvoorbeeld zelf een auto en rijd lekker rond. De energie van Fuerteventura vond ik in verschillende windrichtingen anders voelen.

Wat van mijn favorieten:

Favoriet 1 (mijn absolute favoriet): check de natuur in de buurt van FV221: de weg richting los Molinos)
Mijn vriend en ik reden in de buurt van deze weg, langs een zijweg en kwamen een geweldig natuurlandschap tegen. Het was speciaal gebied voor vogels, dat je niet helemaal mocht betreden. Toch kon je er een stuk wandelen. Het was heerlijk rustig en absoluut mijn favoriete plek van het eiland. Toen ik op deze plek was, wist ik niet dat ik er ooit een blog over zou maken. Ik heb daarom de exacte locatie niet genoteerd en raad je aan om zelf lekker te voelen wat fijn voor jou voelt :).

Update 2018: helaas is hier gebouwd en is deze plek niet meer zo mooi als wat het vroeger was.
Fuerteventura landschap
Favoriet 2. Rij op de FV605
Qua binnenland voelt het westen voor mij het fijnst. De FV605 van La Pared naar la Pájara vond ik een prachtige weg; je hebt er mooi uitzicht op vulkanen en een uitzichtpunt langs de weg om hiervan te genieten.
Fuerteventura fv605
Favoriet 3. Spot de geiten
Op het eiland leven meer geiten dan mensen. Zie je dit bord?

geitenbord Fuerteventura

Dat betekent dat er geen herten, maar geiten in de buurt zijn! HSP hebben een oog voor details: grote kans dat je geiten snel ziet. Enjoy!

geiten Fuerteventura
Favoriet 4. Check het Zuidelijkste punt
Je kunt het uiterste zuiden van het eiland op onverharde wegen verkennen: daar woont bijna niemand. In sommige reisgidsen wordt gewaarschuwd voor diepe ravijnen en geadviseerd om met een slakkengang te rijden, plastic zakken om je spullen te doen en om oude kleding aan te trekken, omdat je anders vies wordt. Deze informatie vind ik achterhaald.

De wegen zijn in 2016 aanzienlijk verbeterd en je kunt er (mits je een goede auto hebt en het niet te hard waait) bijna altijd op een normaal tempo rijden. Ik had in ieder geval geen enkele plastic zak of oude kleding nodig. Alhoewel er groepstours worden aangeboden (waarbij je vaak met 4 grote jeeps achter elkaar rijdt waarin de muziek nogal hard kan staan), raad ik aan om een jeep te huren en met voldoende eten en drinken zelf met een reispartner en/of privégids op pad te gaan. Let op: het is niet toegestaan om van de wegen af te gaan.

In Puerto de la Cruz bevindt zich het zuidelijkste punt van het eiland.

Combineer je ritten met het strand:

Tip 3. Geniet van het strand!

Op Fuerteventura zijn veel stranden: met stenen en/of zwart of wit zand.

Mooiste strand

Wat precies het mooiste strand op Fuerteventura is, is heel persoonlijk. Het witte zand vind ik in ieder geval ‘HSP proof’; soms voelt het zand heel lekker zacht aan!

Femke de Grijs en Mathijs van der Beek op het strand in Fuerteventura

Lopen

Soms is het relatief lang lopen voordat je op een strand bent. Dat is niet handig als je chronisch vermoeid bent. Een oplossing is om naar stranden te gaan die achter hotels en resorts liggen; de loopafstand is dan vaak relatief kort.

Dit is bijvoorbeeld bij RIU (die vlakbij flag beach, in een natuurgebied ligt) het geval. Een nadeel kan zijn, dat het wat drukker is. Ik kan je van harte aanraden om in het laagseizoen om te gaan, zodat het rustiger is. Mijn ervaring is dat als je goed zoekt, je bijna altijd wel ergens een relatief rustige plek op een strand kan liggen. Wees je ervan bewust dat er bijna altijd overal wel mensen om het strand zijn; heb niet de illusie dat je gemakkelijk een ‘privéstrand’ vindt.

Op Fuerteventura leven grondeekhoorns, deze zitten soms in rotsen bij het strand. Super schattig! Niet gespot? Je kunt naar het huis van de kolonel (Casa de los Coroneles), rond Montaña del Frontón in la Oliva. Daar lopen ze ook, vooral vlakbij de rotsen/ruïnes. Grote kans dat de eekhoorns voor je voeten lopen :). Tip: ga op een rustig tijdstip, als er geen toeristenbussen staan.

grondeekhoorn op Fuerteventura

Wind

De wind staat in het westen harder dan in het oosten. In Cofete was een prachtig, relatief groot en rustig strand. Fijn om daar te wandelen (eventueel met winddichte kleding). De weg ernaar toe is super; je hebt een mooi uitzicht op de stranden.

Over het algemeen kun je in het Oosten lekker op een strand liggen (bijvoorbeeld soms in een ‘bosje’), zonder dat je omver geblazen wordt. Een mooi gebied is de lagune in Playa de Sotavento: ik vond het mooi om te zien. Op het moment dat ik er was, was het niet geschikt om te liggen vanwege de harde wind. In de lagune wordt vaak gekitesurft.

In het Zuiden kan het ook erg hard waaien; op sommige plekken is dit niet het geval (zoals in het toeristische Costa Calma). Mijn favoriete strand in het zuiden ligt in de buurt van Playa de los Ojos.

playa de los ojos in Fuerteventura

Tip 4. Eet lekker (bijvoorbeeld papas arrugadas)

Ga uit eten

Eet je vegatarischveganistisch en/of zonder soja? Via HappyCow vindt je restaurants/cafés waar je terecht kunt. Een van mijn favorieten is H2O Juice Bar & Vegan Café: hier heb ik een lekkere veganistische, gluten- en sojavrije burger gegeten.

Op het eiland kun je papas arrugadas eten: gerimpelde aardappels, die met schil en al gekookt zijn in veel zout. Men denkt dat dit (bij)gerecht is ontstaan toen er een tekort was aan zoet water en daardoor bij gebrek aan beter in zout water ging koken. Verder kun je bijna overal gemakkelijk aan een salade komen.

papas arrugadas

(Super)markt tips

Op Fuerteventura zijn diverse supermarkten zoals Spar, Super/HiperDino en Marcadona. De kwaliteit wisselt erg per supermarkt en hangt vaak samen met de grootte. Ik was erg tevreden over HiperDino; die had tevens gluten en sojavrij(e):

  • Brood van Schär (kan wel sporen van soja bevatten)
  • Chocolade van Torras Organic (kan wel sporen van soja bevatten, houd er rekening mee dat dit merk ook varianten met soja verkoopt)
  • Vleesvervangers en vegetarisch broodbeleg van Vegalia (let op: dit merk verkoopt ook echt vlees).

Bij de (vaak grotere) Spar kon ik het bovenstaande brood en chocolade ook meestal vinden.

Handig om te weten: bij bijna elke supermarkt dien je groenten/fruit te laten afwegen door een medewerker. Deze doet vaak om elk groente/fruit item een aparte plastic zak met prijslabel. Niet erg milieuvriendelijk. Heel soms was het mogelijk om nadat ik hier expliciet om vroeg een papieren zak te krijgen, of om alles in 1 plastic zak te krijgen. Ik leef graag duurzaam en zo veel mogelijk zero waste. Je kunt bijvoorbeeld op de markt (zie bijvoorbeeld dit farmer markets overzicht) aardig veel groenten en fruit verkrijgen en die in je eigen meegebrachte tas doen. Dat scheelt weer een plastic tas en prijslabel. Tip: geef vooraf aan dat je een eigen tas hebt/laat dit zien (zo voorkom je dat er automatisch wat voor je in een plastic tas wordt gedaan).

Water tip:

Water uit de kraan kan niet lekker (naar chloor) smaken. Dit ervoer ik in het zuiden, in de buurt van Tarajalejo. Het water in de buurt van La Oliva vond ik prima smaken.

Er bestaan diverse oplossingen voor water dat niet lekker smaakt:

Waterfilterkan?

Er bestaan waterfilterkannen die de chloorsmaak kunnen neutraliseren. Waterfilterkannen kunnen gemaakt zijn van diverse materialen, zoals plastic (hieronder op de foto). Door een waterfilterkan van plastic kunnen er microplastics/nanoplastics in het water terecht komen. Dit kan ondermijnend en bijvoorbeeld hormoonverstorend zijn. Ik raad dit materiaal af.

Er bestaan ook waterfilter opties van RVS en/of glas (deze zijn vaak groter). Houd er rekening mee dat sommige waterfilterkannen stroom gebruiken. Verder dien je deze kan goed te onderhouden; vervang bijvoorbeeld filters tijdig. Anders kan er bacteriegroei ontstaan en de waterkwaliteit slechter worden.

Brita kan

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets (zoals een waterfilterkan) bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Water uit flessen

Bij supermarkten en benzinestations kun je geregeld (bron/mineraal)water halen in plastic flessen. Dit is niet duurzaam en heeft de bovengenoemde nadelen. Ik raad dit af.

Tip: vermijd plastic en kies voor glazen flessen:
Ik was begonnen met een waterfilterkan. Later werd ik mij ervan bewust dat hier snel bacteriegroei in kan ontstaan, ook als de kan keurig wordt onderhouden en de filters tijdig worden vervangen. Deze aflevering van de Keuringsdienst van waarde gaat hier bijvoorbeeld op in.

Er bestaat ook water uit glazen flessen. Dit is beter voor het milieu en zorgt ervoor dat je geen hormoonverstorende stoffen binnenkrijgt. Verder is het hygiënischer dan een waterfilterkan.

Sporadisch vind je water in glazen flessen in de supermarkt (ik vond ze soms bij Spar). Ik bestelde mijn glazen water bij Aguas de Teror. Zij kwamen kratten water (in elke krat zitten twaalf 1 literflessen, totaal 12 liter) bij mij bezorgen. Ook halen ze op afspraak de flessen weer op, zodat ze gerecycled kunnen worden. De medewerkers die ik tegenkwam van dit bedrijf spraken Spaans. Spreek je niet goed Spaans? Gebruik een vertaalApp.

Tip 5. Ga het water op!

Er zijn diverse mogelijkheden om de zee te verkennen, bijvoorbeeld met een catamaran of andere boot. Voordeel van een catamaran of zeilboot of is dat je de lucht van de motor niet ruikt. De uitlaat van boten kan erg stinken ;).

Tip: check van tevoren hoe hard het gaat waaien.
Op het land krijg je doorgaans geen goede indruk van hoe hard het op zee waait. Een indruk van de windkracht kun je op internet vinden, maar informeer vooral vooraf bij locals die boottochten verzorgen. Niets is vervelender dan dat je op zee zit, het te hard waait en zeeziek wordt…

Spot dolfijnen

In Corralejo wordt een boottocht aangeboden die specifiek gericht is op het zien van dolfijnen. Een ticket kun je bij desbetreffende haven kopen.

Je schijnt ook vanaf Puerto del Rosario per boot dolfijnen te kunnen zien (heb ik niet gedaan). Ook worden er vanaf Morro Jable catamaran/boottochten aangeboden. Tickets zijn verkrijgbaar bij hotels. Mijn ervaring is dat deze tochten meer gericht waren op ‘lekker op een boot varen’ dan op het werkelijk spotten van dolfijnen/walvissen/grienden (zoals het wordt aangeprezen in de flyers). Wil je graag dolfijnen zien, dan raad ik je aan om dat vanaf Corralejo te doen (de kans dat je een dolfijn ziet is iets van 95% werd ons verteld).

dolfijnen zwemmen in de zee bij Fuerteventura

Tot slot: heb een fijne verblijfplaats

Kook je graag zelf, bijvoorbeeld omdat je een andere allergie hebt? Huur een appartement met kookgelegenheid. Vroeger was het eiland verdeeld in 2 koninkrijken: Noord en Zuid. De grens van deze koninkrijken liep langs het smalste deel van het eiland. Het Noorden vond ik een stuk relaxter aanvoelen ten opzichte van het Zuiden om te slapen: dat voelde massaler en meer toeristisch.

Handig om te weten: er zijn relatief veel hotels/resorts met ‘all inclusief’ mogelijkheden. Hier kun je vaak zelf eten opscheppen. Deze gelegenheden zijn vaak erg druk. Bovendien moet je meestal een bandje om je pols hebben bij een all inclusive arrangement; dat zit vaak niet lekker (ook niet als je ermee moet slapen) en vind ik niet ‘HSP proof’.

In de winter kan het in de avond afkoelen. Check van tevoren of de ruimte waarin je verblijft goed is geïsoleerd en/of vraag of je een verwarming kan krijgen.

Fuerteventura kaart

In deze kaart (van Google Maps) heb ik de hierboven genoemde locaties gedeeld:

Youtube video

In deze video vat ik wat van de tips samen:

Vond je de video leuk? Abonneer je op mijn kanaal! Dat kan hieronder gratis via de rode knop of via deze link: abonneer je hier!

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer weten?

Wil jij je hoogsensitiviteit inzetten als kracht, zodat jij je droomleven kunt leven?

Ik help je graag met mijn complete HSP Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit! Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Aanvullende blogs:

P.S. Ben jij als HSP wel eens op Fuerteventura geweest en heb je een leuke tip voor andere HSP op dit eiland? Laat het hieronder weten!

Scroll naar boven