Home   Blog   10 tips die je als HSP helpen om af te koelen tijdens een hittegolf

10 tips die je als HSP helpen om af te koelen tijdens een hittegolf

water inschenken

De zon straalt en het wordt warmer en warmer. HSP staan ten opzichte van anderen extra open staan voor prikkels (ook van de zon en warmte) en kunnen deze zeer intens ervaren. Dit kan bij HSP tot klachten zoals moeheid leiden. Gelukkig kun je er wat aan doen!

Allereerst: sta stil bij de exacte temperatuur. Er is een verschil tussen ‘gewoon warm’ weer en extreem heet (tropisch) weer, wat inhoudt dat de temperatuur boven 30 graden Celsius komt, wat in Nederland zelden voorkomt. Dit kan samen gaan met een hittegolf: dit houdt in dat het minimaal 5 dagen 25 graden Celsius is, waarvan 3 dagen minimaal 30 graden Celsius.

Er is bovendien een verschil tussen de feitelijke temperatuur (die in graden Celsius gemeten kan worden) en de gevoelstemperatuur die maakt of/in hoeverre je het warm hebt. Deze hangt onder meer af van:

 • Lichamelijke inspanning
 • Kleding
 • Warmtestraling
 • Luchtsnelheid
 • Luchtvochtigheid

Omdat het in Nederland relatief koud is omdat we niet dicht op de evenaar wonen, moet het lichaam vaak even wennen aan warmere temperaturen. Het lichaam doet zijn best om de temperatuur te reguleren en om niet oververhit te raken, bijvoorbeeld door te transpireren.

Warm weer problemen

Warm weer zoals bij een hittegolf kan tot diverse klachten leiden, zoals:

 • Huidproblemen. Denk maar aan jeuk, uitslag met blaasjes en verbranding
 • Snellere hartslag
 • Vocht vasthouden
 • Dikke voeten
 • Dikke enkels
 • Intense transpiratie
 • Minder energie hebben, uitputting
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Misselijkheid
 • Flauwte
 • Zonnesteek: iemand heeft dan te weinig vocht in zijn lichaam (het lichaam is te droog) en is te warm. Dit kan zich uiten als hoofdpijn, braken, duizeligheid, flauwvallen, een snelle oppervlakkige pols, spierkrampen, een slap gevoel hebben, ernstige vermoeidheid, veel zweet of bleek zien of verwardheid.
 • Warmtebevanging of hyperthermie (dit volgt na een zonnesteek en is levensbedreigend).

Raadpleeg bij klachten ook een arts!

Wie kan extra snel last krijgen van hitteklachten?
Vooral voor mensen die van nature kwetsbaarder zijn zoals HSP, baby’s, jonge kinderen, ouderen of zieke mensen (zoals mensen met diarree, een hoge bloeddruk, hartproblemen, longkwalen zoals astma, diabetes, obesitas en een mindere conditie of gevoelige huid), zwangeren, vrouwen in de overgang (kunnen meer opvliegers ervaren) en dieren kan hitte zoals tijdens een hittegolf intens zijn. Sommige medicatie kan tevens niet tegen hitte.

Dit filmpje gaat er verder op in:

Hittegolf lastig? 10 tips:

Tip 1. Pas je kleding aan

Kies voor balans: je lichaam bedekken kan bescherming bieden tegen zonnestralen, maar te veel bedekking kan de afkoeling van je lichaam beperken en averechts werken. Draag bij voorkeur luchtige kleding van katoen, in lichte kleuren (niet zwart). Veel HSP ervaren mouwloze shirts/blouses en korte broeken en rokken prettig. Draag (open) schoeisel van natuurlijke materialen zoals katoen of leer, zodat je voeten goed kunnen ‘ademen’. Alhoewel deze kledingstijl dit bij sommige beroepen een taboe kan zijn, is je gezondheid zeker bij extreme hitte zoals tijdens een hittegolf belangrijker dan hoe je eruit ziet.

Neem laagjes kleding mee als je gaat winkelen: zo ben je voorbereid op koude airco ‘luchten’ die in sommige winkels aanwezig kunnen zijn. Het omhoog dragen van je haar en geen make-up opdoen kan soms ook helpen om beter met hitte om te gaan.

Tip 2. Bescherm je tegen felle zon

Neem fysieke maatregelen:

 • Draag een hoed of pet, bijvoorbeeld een met flappen die ook je oren en nek bedekt.
 • Gebruik een zonnebril.
 • Gebruik een parasol of paraplu.
 • Gebruik elke 2 uur een zonnebrandcreme zonder hormoonverstorende stoffen en pas je factor aan op je huidtype.

Ga bij voorkeur niet direct in de zon zitten, liggen of staan. Zoek vooral als de zon het felst schijnt (meestal wordt de zon het heetst rond 11:00u/12:00 tot 16:00u, zoek de actuele zonkracht en hitte index op) schaduw op of wees ergens binnen. Doe je activiteiten zoals boodschappen en sport bij voorkeur in de vroege ochtend of late middag of avond.

Tip 3. Zet een ventilator of airco aan

Ventileer ook ‘s nachts. Slaap onder een dunne deken.

Tip 4. Sluit je huis af

Is het buiten koeler dan binnen (dit is vaak in de nacht het geval)? Ga dan luchten! Houd je deuren en ramen gesloten als je een airco aanzet en het binnen koeler is dan buiten. Het kan ook helpen om gordijnen en rolluiken dicht te houden en om zonwering te gebruiken, vooral voordat de zon hier al op begint te schijnen. Zet lampen en andere warme elektrische apparaten uit.

Tip 5. Drink relatief veel water

Denk bij een ‘gezond gemiddeld’ persoon minimaal 2 liter water op kamertemperatuur (niet koud!) verdeeld over de dag. Drink ook als je geen dorst hebt; zo voorkom je klachten.

Je kunt bijvoorbeeld water in een flesje doen en dit overal mee naartoe nemen waar je maar bent (auto, trein, fiets). Houd rekening met het milieu: een waterflesje dat je eenmalig gebruikt en weggooit is niet milieuvriendelijk. Gebruik daarom bij voorkeur een flesje dat je meerdere keren kunt gebruiken en wassen en let er als HSP op dat je flesje vrij is van plastic en hormoonverstorende stoffen zoals BPA. Een alternatief is een glazen lekvrije, vaatwasserbestendige fles. Glas is milieuvriendelijker dan plastic en deze fles draagt minder bij aan de plastic soep. Tip: check de handleiding voor welke onderdelen van jouw Doli wel/niet vaatwasserbestendig zijn, zo mag een dop met bamboe buitenkant niet in de vaatwasser.

Doli waterfles van glas
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Cafeïne en alcohol neigen ernaar om om het lichaam uit te drogen. Wil je toch koffie, bier of wijn drinken tijdens hete dagen zoals bij een hittegolf? Drink dan ook voldoende water om dit weer te compenseren! Wil je lekker bezig zijn? Maak dan bijvoorbeeld een Smoothie of vruchtensap, of doe muntblaadjes door je water.

Tip 6. Pas je voeding aan

Eten met warm weer, hoe doe je dat precies? Eet wat koels en iets waar relatief veel water zin zit, zoals (water) meloen en ander fruit of salade. Sommige mensen eten een koude soep of quiche. Wil je toch iets warms eten? Houd er rekening mee dat zaken goed gekoeld en afgesloten zijn; tijdens warm weer kan voedsel sneller bederven. Omdat je in de zomer meer transpireert en daardoor zout verliest, kan extra zout kan helpen om fit te blijven; daarom eten veel mensen zoute snacks als chips.

salade met linzen

Tip 7. Doe dingen die je leuk vindt

Hier vind je tips met activiteiten die je kunt doen tijdens warm weer.

Tip 8. Relax!

Voor sommige HSP is het té warm, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf. Ze zijn niet vooruit te branden en liggen het liefst thuis op de bank. Luister hiernaar en doe rustig aan. Werk je? Soms helpt een tropenrooster; je begint hierbij eerder met werken, waardoor je ook eerder klaar bent. Neem tijdens je activiteiten af en toe en pauze. Misschien vind je het lekker om af en toe je handen en/of voeten in een teiltje water (op kamertemperatuur) te dompelen.

Tip 9. Vermijd extremiteiten

Ga niet extreem koud douchen (maar lauw), eten (vermijd ijsblokjes en ijs over het algemeen als HSP; dit kan als je van nature al koude lichaamsdelen hebt nog meer afkoelen) en veel lichamelijke inspanning.

Tip 10. Zorg goed voor je huisdier

Heb je bijvoorbeeld een hond?

 • Wees er extra alert op dat er voldoende drinkwater beschikbaar is.
 • Vermijd direct zonlicht; zorg ervoor dat je hond kan schuilen in schaduw of binnen is.
 • Mogelijk vindt je hond het fijn om te zwemmen.
 • Mogelijk vindt je hond een mat die helpt om koel te blijven fijn.
 • Laat je hond bij voorkeur uit op tijden dat de zon relatief zacht schijnt en het warm in plaats van heet is. Loop bij voorkeur met je hond op gras, in plaats van op zand of asfalt: dit is relatief heet.
 • Laat je hond niet alleen in de auto bij warm weer.
 • Check hier nog meer handige tips voor de hond bij warm weer.

hond zwemt
Door goed voor je huisdier te zorgen, voorkom je een hoop problemen en stress ;).

Verder kan je in je tuin ook lage schotels drinkwater neerzetten voor bijvoorbeeld egels. Zo kan uitdroging worden voorkomen.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 19 juli 2016 en werd geüpdatet op 11 juni 2023

12 reacties op “10 tips die je als HSP helpen om af te koelen tijdens een hittegolf”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Simon avatar
  Simon

  Goedeavond Femke,

  Bedankt voor uw mail. Ik heb het heel moeilijk! Nee ik heb vandaag van het weer niet kunnen genieten alsmaar last er van hebben. Chronische vermoeidheid, concentratieproblemen .. Groetjes van mij, Simon

  1. Femke de Grijs avatar

   Vervelend Simon! Hopelijk helpen de tips je weer wat verder :).

   Groetjes, Femke

 2. Erik Methorst avatar
  Erik Methorst

  Ik ben een aantal keer in de week aan het hardlopen buiten, als ik klaar ben met hardlopen , ga ik als het weer het toelaat in het zonnetje zitten , dit doe ik al vanaf het begin van het jaar , zo kan mijn huid langzaam wennen aan de zon , en tegen de zomer heb ik er niet zo veel moeite, bij extreme warmte de zon mijden en lekker de schaduw opzoeken,

 3. Monique avatar
  Monique

  Dank je Femke,er zitten goede tips tussen.
  Hartegroet
  Monique

  1. Femke de Grijs avatar

   Bedankt voor je leuke reactie Monique! Ik wens je verder een fijne dag :).

   Groetjes,
   Femke

 4. Inge avatar
  Inge

  Dank je wel voor de prima tips Femke, en bij deze nog een mooie Zomer toegewenst!

  1. Femke de Grijs avatar

   Dank je Inge! :).

   Groetjes,
   Femke

 5. Ariane avatar
  Ariane

  Bedankt voor de fijne berichtjes !
  Groetjes Ariane

  1. Femke de Grijs avatar

   Graag gedaan Ariane! 🙂

   Groetjes,
   Femke

 6. Giselle avatar
  Giselle

  Bedankt voor de tips. Alleen vraag ik me af wat de reden is dat je geen koud water moet drinken? Voor mij smaakt het niet alleen beter maar ik koel er ook door af en geniet daar erg van…..
  Groetjes
  Giselle

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Giselle,

   Het lichaam wil koud water graag op lichaamstemperatuur brengen. Dit kost energie en kan warm maken, vandaar :).

   Groetjes,
   Femke

Scroll naar boven