Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten – Gert Schuitemaker

Gert Schuitemaker vitamine d

Vitamine D is belangrijk & geeft energie!

Een tekort aan vitamine D kan moe maken. Het boek ‘Nieuw licht op vitamine D en Chronische ziekten’ van Dr. Gert Schuitemaker gaat verder op deze vitamine in en beschrijft hoe je een tekort kan voorkomen.

Mijn ervaringen met dit boek:

Dr. Gert Schuitemaker is apotheker. In dit boek beschrijft hij het belang van vitamine D. Gert maakt op de eerste bladzijde al zijn punt: volgens hem is het belangrijk om iedere dag 2000 IE vitamine D te slikken. Dit wordt vervolgens vooral wetenschappelijk onderbouwd. Hij beschrijft ook waarom volgens hem het belang van vitamine D zo weinig bekendheid heeft gekregen (onder andere doordat de farmaceutische industrie hier geen belang bij heeft).

Wat vind ik de voor en nadelen van dit boek?

  • Het boek is relatief dun en qua formaat makkelijk mee te nemen.
  • Het boek bevat heel veel achtergrondinformatie. Gert behandelt in afzonderlijke hoofdstukken het (mogelijke) verband van vitamine D met ziektes zoals osteoporose, reuma, depressie, tuberculose, MS, diabetes, kanker, PMS en hart-en vaatziekten. Ik kan me voorstellen dat professionals (zoals artsen, natuurgeneeskundigen en diëtisten) en studenten (geneeskunde, psychologie etc.) die nog niet op de hoogte zijn van wat vitamine D allemaal kan betekenen baat hebben bij dit boekje. Stel dat je een van de bovengenoemde ziektes hebt, én ervan houdt om over wetenschappelijke onderzoeken te lezen /hoger opgeleid bent, dan kan ik me ook voorstellen dat dit boek aansluit. Het is geschikt voor je als je houdt van achtergrondinformatie en onderzoeken (ik vind het niet een praktisch ‘doe’ boek). Wellicht kun je het ook aan een arts geven die nog niet bekend is met het belang van vitamine D, als er bijvoorbeeld een tekort/laag normaal waarde in je bloed is aangetroffen en je arts je hier niet de juiste of te weinig medicatie voor geeft. Veel laboratoria hanteren hun eigen waardes, die in ogen van Gert vaak te laag zijn.
  • Vermoeidheid wordt in relatie tot PMS genoemd (vermoeidheid kan echter ook voorkomen bij een vitamine D-tekort zonder PMS, hier wordt niet over gesproken).
  • Bij de uitleg over hoe vitamine D wordt omgezet staat een illustratie. Ik vond het interessant om dit stukje ‘biologie’ te lezen.
  • Er staan een paar praktische tips in het boek (wat betreft de juiste hoeveelheid van vitamine D supplementen, zonnen, het gebruik van de zonnebank en het eten van vis), dat vond ik het leukste van het boek.
  • Een klein stukje beschrijft Gert een persoonlijke casus; dat vond ik ook een leuk stukje.
  • Ik had het fijner gevonden als de praktische pagina met tips wat uitgebreider was. Zo was ik bijvoorbeeld benieuwd hoe een vitamine D-tekort volgens Gert het beste aangevuld kan worden. Daarnaast is het boek vooral voor Nederlanders geschreven, ook mensen uit de VS en Australië kunnen er wat aan hebben. Ik ben ook benieuwd hoe Gert tegen andere landen aankijkt (en waar volgens hem de geografische ‘grens’ ligt van zijn 2000 IE advies), omdat in andere landen de zon intenser schijnt. Ook leek mij het leuk als er bijvoorbeeld meer vissoorten en voedingswaren waar vitamine D inzit beschreven werden, ondanks dat volgens de schrijver de meeste vitamine D uit supplementen komt.
  • Het boek is vrij formeel geschreven; Gert spreekt je aan met ‘u’.
  • Het boek bestaat uit vakjargon; niet alles wordt toegelicht in de verklarende woordenlijst. Ook wordt er in het begin van het boek niet duidelijk verwezen naar het bestaan van deze lijst. Ik had het prettiger gevonden als hier in het begin van het boek naar werd verwezen en verklarende woorden in de tekst bijvoorbeeld een sterretje hadden. Ook miste ik een keer een bronvermelding naar een onderzoek. Er staat in het boek dat een schadelijk teveel als gevolg van de vitamine D aanmaak niet aan de orde is in de huid, omdat het teveel aan vitamine D ook direct weer door de zon wordt vernietigd. Ik had extra uitleg hierbij fijn gevonden.
  • In het boek worden sommige dingen herhaald. Dat had voor mij niet gehoeven, of er had gewezen kunnen worden op eerdere frases.

Wil je dit boek ook lezen?

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>
Gert Schuitemaker vitamine d

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Heb je dit boek al gelezen?
Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven