HSP test: 23 vragen van Elaine Aron om te ontdekken of je HSP bent

Herken je dit:

Het kan zijn dat hooggevoeligheid hiermee te maken heeft. piekeren-vrouw-rood-haarCirca 15-20% van de bevolking is namelijk hooggevoelig of hoogsensitief. Hooggesensitieve personen (HSP) hebben een gevoelig zenuwstelsel en een relatief open energieveld. Prikkels komen daardoor vaak extra binnen. Hoogssensitieve personen herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. Zo voelen hooggevoelige mensen zich vaak zich ‘anders’.

Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst en overprikkeld bent, kan het lastig zijn om te onderscheiden wat van jezelf is of bij een ander hoort, bijvoorbeeld qua emoties. Op de lange duur kan dit onder andere vermoeidheid veroorzaken. Meestal komen HSP in aanraking met informatie over hooggevoeligheid op een ‘crisismoment’: een moment dat je voelt dat er op fysiek, emotioneel en/of mentaal niveau zaken niet naar je wens gaan.

Hier ontdek je of je HSP bent. Je kunt met je hooggevoeligheid leren omgaan, je vitaler voelen en zelfs productiever te zijn! In de onderstaande video vertel ik er meer over. Meer informatie vind je tevens onder de video:

Bestaat er zoiets als een gratis online HSP Test?

Het is lichamelijk nog niet wetenschappelijk te bewijzen of en wanneer iemand hooggevoelig is, zoals een apparaat de hartslag wel kan meten. Vaak wordt om deze reden hooggevoeligheid niet door iedereen (h)erkent, dit kan voor onbegrip zorgen. Wel kun je zelfrapportage testen gebruiken, hierbij wordt gevraagd wat je denkt.

HSP Test

Wil je weten of je hooggevoelig bent, en wat voor type je bent? Doe deze 2 testen!test
A. Hooggevoeligheid test: test of je hooggevoelig bent
B. Test wat voor HSP type je bent: een sensatiezoeker (HSS) of Rustzoeker

Hooggevoeligheid test – test of je HSP bent!

De meest gebruikte HSP test om erachter te komen of je hooggvoelig bent, is de Zelf Rapportagevragenlijst van Psychotherapeute en universitaire docent dr. Elaine Aron uit haar boek: Hoog sensitieve personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt? Deze Zelfrapportagetest is wetenschappelijk onderbouwd en wordt ook wel eens hoogsensitief test, hooggevoeligheid test, hypersensitief test of HSP test genoemd genoemd.

Hoe vul je de test in?

  • Stap 1: Je kan middels onderstaande 23 vragen testen of je een Hoogsensitief persoon bent door aan te vinken in welke onderstaande 23 uitspraken je jezelf herkent. Het is belangrijk om alle vragen te beantwoorden (daarom zijn ze gemarkeerd met een *).

Met name bij een perfectionistische neiging kun je het idee hebben dat je eerst aan alle kenmerken of testpunten ‘moet’ voldoen, voordat je jezelf hooggevoelig ‘mag’ noemen. Laat dit idee los: er bestaan allerlei nuances als het gaat om de kenmerken van hooggevoeligheid!

  • Stap 2: Druk op de knop ‘Quiz beëindigen’. De pagina wordt dan ververst en je verschijnt aan de bovenkant van de pagina.
  • Stap 3: Scroll wat naar beneden (onder het kopje ‘Hoe vul je de test in?’): hier staat het testresultaat.

HSP test van Aron

‘Bij Jezelf Blijven is voor hooggevoelige mensen belangrijk’

Een vaak voorkomende oorzaak van het probleem is dat hooggevoelige mensen het vaak moeilijk vinden om zich af te sluiten en bij zichzelf te blijven. Hierdoor ‘moeten’ ze vaak veel van zichzelf en gaan ze maar door. Alsmaar doorgaan kan enorm moe maken en veel energie vreten.

Je zenuwstelsel heeft namelijk ook ontspanning nodig, dit gebeurt bijvoorbeeld als je fysieke- en mentale rust neemt. Denk maar aan slapen of mediteren. Fysieke, emotionele, mentale en/of spirituele prikkels kunnen zo verwerkt worden.

HSP Tips

  • Raadpleeg een arts als je last hebt van bovenstaande klachten. Als er bijvoorbeeld ook een fysiek probleem wordt gevonden, kun je hier wellicht wat tegen doen. Vind een arts waar jij je prettig bij voelt. Wellicht heb je wat aan een  antroposofische huisarts, deze erkent een spirituele kern in de mens, wat over het algemeen bij HSP een gevoel van ‘thuiskomen’ kan geven.
  • Leer jezelf goed afschermen voor prikkels en Bij Jezelf blijven. Dit zorgt ervoor dat je ontspannen bent en blijft.
  • Als je weet of jouw klachten (mede) worden veroorzaakt door hooggevoeligheid kun je hier aan werken. Ontdek dus of je hooggevoelig bent!

De test van Aron: achterhaald!

In de praktijk blijkt dat de bovenstaande test van Aron voor sommige mensen onvoldoende is om te achterhalen of ze hoogsensitief zijn. De test is in mijn visie verouderd en achterhaald. Het ‘probleem’ met de vragenlijst van Elaine Aron is dat hoogsensitieve personen vooral als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, hoog op haar vragenlijst scoren en daarom eerder als hoogsensitief worden ‘bestempeld’ ten opzichte van hoogsensitieve personen die hun hoogsensitiviteit inzetten als kwaliteit en het wel goed beheersen. Zij scoren lager op de test en lijken ‘minder hoogsensitief’ te zijn. Dat zou in mijn visie niet zo moeten zijn.

Speciaal daarom ontwikkelde ik de  Online Introductietraining ‘Ben ik HSP en wat kan ik ermee?’ Deze training helpt je verder aan de hand van actuele en praktische tools  en een test, hoe je er anno nu achter komt of je hooggevoelig bent en hoe je hier de vruchten van plukt. Deze test staat los van het al dan niet beheersen van hoogsensitiviteit.

Sensatiezoeker of Rustzoeker test

Er bestaan in grondslag 2 verschillende HSP Types:

  • de Rustzoeker; een type dat meer van rust houdt.
  • de Sensatiezoeker, ook wel HSP HSS (high sensation seeker) genoemd: een type dat meer van sensaties houdt.

Beide types kunnen voordelen, maar ook nadelen ervaren als ze hun hooggevoeligheid nog niet goed beheersen.  Zo houd je als  HSS van uitdagingen, maar kun je er ook snel van slag door zijn of vermoeid van raken. Sommige HSS herkennen zich in de kenmerken van manische depressie: je ervaart dan hoge pieken en diepe dalen.Ben ik HSP en wat kan ik ermee Introductietraining Femke de Grijs

Doe de test met de Online Introductietraining ‘Ben ik HSP & wat kan ik ermee?’!

In de De Online Introductietraining ‘Ben ik HSP en wat kan ik ermee?’ vind je de test waarmee je ontdekt wat voor HSP Type je bent. Je ontdekt verder onder meer welke activiteiten het beste bij jouw HSP type passen, en hoe jij de vruchten plukt van jouw unieke kwaliteiten (in plaats van dat je hooggevoeligheid je in de weg zit). Klik hier voor meer informatie over de Online Introductietraining & en doe mee>>>

Over Femke de Grijs

Als ervaringsdeskundige op het gebied van hooggevoeligheid en chronische vermoeidheid heb ik lang geworsteld met de valkuilen van hooggevoeligheid. Zo lag ik het liefst in bed. Dit veranderde toen ik meer inzicht kreeg in mijn hooggevoeligheid en ik bij Mezelf leerde blijven.

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van hooggevoelige vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze, vanuit een holistische visie, hoe ze energieker en productiever worden.

Mijn grootste instrument is mijn intuïtie, hiermee ‘voel’, ‘zie’ en/of ‘weet’ of/ in welke mate iemand hooggevoelig is en hoe iemand hier de vruchten hiervan kan plukken. Ik neem snel blokkades waar, en wat er nodig is om deze te overwinnen zodat ook jij energieker wordt. Deze kennis deel ik graag met jou, zodat ook jij zelf kan ontdekken of je HSP bent en hoe jij je hooggevoeligheid inzet als kracht!