Home   Blog   HSP test: ontdek met deze 2 gratis online tests of je hoogsensitief bent!

HSP test: ontdek met deze 2 gratis online tests of je hoogsensitief bent!

HSP test

Wil jij een HSP test doen en vaststellen of je een hoogsensitief persoon (HSP; highly sensitive person) bent? En ben jij benieuwd of jij jouw hoogsensitiviteit inzet als kracht of dat je HSP problemen hebt?

Deze 2 gratis online, professionele tests helpen je verder! Ontdek ook meer over de huisarts in relatie tot deze tests, hoe je erachter komt of je een HSS bent en de wetenschappelijke onderbouwing rondom HSP tests, bijvoorbeeld van Elaine Aron.

Ben jij een HSP? Drie testen!

Doe deze 3 zelfrapportagetesten:

HSP test 1: ontdek of je een HSP bent!

Psychotherapeute en universitaire docent dr. Elaine Aron ontdekte dat circa 15-20% van de bevolking een hooggevoelig of hoogsensitief persoon (HSP) is.

HSP diagnose

Je huisarts kan niet testen of je hoogsensitief bent. Niemand kan de diagnose HSP stellen: hoogsensitiviteit is geen ziekte. Het is lichamelijk nog niet wetenschappelijk te bewijzen of en wanneer iemand hoogsensitief is, zoals een apparaat de hartslag kan meten.

Vaak wordt om deze reden hoogsensitiviteit niet door iedereen (h)erkent, dit kan voor onbegrip zorgen. Wel kun je zelf testen of je hoogsensitief bent, door zelfrapportage testen gebruiken; hierbij wordt gevraagd wat je denkt.

Hooggevoeligheid test van Aron: meest gebruikt

De meest gebruikte HSP test om erachter te komen of je hoogsensitief bent, is de zelfrapportage vragenlijst van dr. Elaine Aron uit haar boek: Hoog sensitieve personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt? Deze zelfrapportagetest is wetenschappelijk onderbouwd en wordt ook wel eens hoogsensitief test, hoogsensitiviteit test, hooggevoeligheid test, hypersensitief test of HSP test genoemd genoemd.

De test van Aron: achterhaald!

In de praktijk blijkt dat de bovenstaande test van Aron voor sommige mensen onvoldoende is om te achterhalen of ze hoogsensitief zijn. De test is in mijn visie verouderd en achterhaald. Het probleem met de vragenlijst van Elaine Aron is dat hoogsensitieve personen vooral als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, hoog op haar vragenlijst scoren en daarom eerder als hoogsensitief worden bestempeld ten opzichte van hoogsensitieve personen die hun hoogsensitiviteit inzetten als kwaliteit en het wel goed beheersen. Zij scoren lager op de test en lijken minder hoogsensitief te zijn. Dat zou in mijn visie niet zo moeten zijn.

Kan ik je vertellen of jij hoogsensitief bent?

Geregeld krijg ik de vraag van vrouwen of ik intuïtief kan waarnemen of zij hoogsensitief/paranormaal begaafd zijn.

Alhoewel ik dit kan, is mijn ervaring dat ik met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ antwoord niet optimaal kan helpen (en dat iemand hier in de praktijk vrij weinig mee kan). Daarom deel ik dit bewust niet.

Het gaat er in mijn visie niet om wat ik hierbij waarneem, maar wat jij hier (uiteindelijk) zelf bij waarneemt. In mijn visie ligt het antwoord op deze vraag in jezelf besloten. Ik nodig jou graag uit om naar binnen te keren, jezelf (ook op dit vlak) beter te leren kennen en het antwoord in jezelf te vinden en ondersteun hier graag bij.

stenen met zonlicht

Mijn ervaring is dat ik bij deze vraag het beste kan helpen door kennis te delen over wat hoogsensitiviteit en paranormaliteit precies inhoudt (en wat het verschil hiertussen is) zodat volledig wordt begrepen wat dit is, en om vrouwen stap voor stap te laten onderzoeken/ontdekken of zij hoogsensitief/paranormaal begaafd zijn en wat hun unieke kwaliteiten zijn op dit vlak, wat hun waarnemingen precies betekenen en ook hoe zij dit kunnen ontwikkelen en in het dagelijkse leven in hun voordeel kunnen leren inzetten.

Ik heb wat algemene informatie hierover op mijn site gedeeld, bijvoorbeeld in deze artikelen over HSP kenmerken en paranormaliteit.

In de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw ga ik hier nog dieper op in. Deze training helpt je verder aan de hand van actuele en praktische tools en een test, hoe je er anno nu achter komt of je hoogsensitief bent en hoe je hier de vruchten van plukt. Deze test staat los van het al dan niet beheersen van hoogsensitiviteit. Wil je nu al een indruk krijgen of je hoogsensitief bent? Ik ontwikkelde de Mini-Test, deze kun je hieronder doen!

Hoe vul je de test in?

 • Stap 1: Druk op start. Je kan met de onderstaande vragen testen of je een hoogsensitief persoon bent. Vink ‘ja’ aan bij de onderstaande uitspraak/uitspraken waarin je jezelf (enigszins) herkent. Herken jij je nauwelijks/niet in een uitspraak? Vink dan ‘nee‘ aan. Het is belangrijk om alle vragen te beantwoorden (daarom zijn ze gemarkeerd met een *).

Met name bij een perfectionistische neiging kun je het idee hebben dat je eerst aan alle kenmerken of testpunten moet voldoen, voordat je jezelf hoogsensitief mag noemen. Laat dit idee los: er bestaan allerlei nuances als het gaat om de kenmerken van hoogsensitiviteit!

 • Stap 2: Druk op de knop ‘Bekijk resultaat’. De pagina wordt dan ververst en je resultaat verschijnt.
 • Stap 3: Doe daarna de ‘Werkt hoogsensitiviteit in je nadeel?’ test: deze vind je onderaan de pagina.

HSP test

1. Hartelijke opmerkingen raken je gemakkelijk

2. Je kan anderen makkelijk en snel helpen. Je neemt waar wat een ander nodig heeft, zodat die lekkerder in zijn vel kan zitten.

3. Je kan sferen en andermans stemming goed aanvoelen

4. Je kan je makkelijk inleven in anderen

5. Je voelt je zeer verantwoordelijk

6. Je hebt een rijke innerlijke belevingswereld

7. Je kan emoties intens ervaren

8. Je kunt prikkels zoals pijn intens ervaren

9. Je ervaart een gevoeligheid voor paranormale zaken zoals voor lichtwezens of entiteiten

10. Je zintuigen zijn scherper

11. Je hebt oog voor details

12. In je werk vind je kwaliteit en voldoening net zo belangrijk als salaris

13. Je doet voorzichtig omdat je snel gevolgen kan overzien

14. Je leert snel

15. Je functioneert het beste in je eigen tempo

16. Je houdt er van om dingen in je eigen ruimte te doen

17. Je bent perfectionistisch

18. Je bent gewetensvol

19. Je bent plichtsgetrouw

20. Je bent creatief

21. Je hebt interesse in veel dingen en je hebt een brede belangstelling

22. Je hebt interesse in spiritualiteit

23. Je bent geïnteresseerd in diepere zaken zoals je roeping

24. Je houdt van bezieling

25. Je houdt van rechtvaardigheid en respect

26. Je houdt van kunst en schoonheid

27. Je hebt een voorkeur voor stilte en rust

HSP test 2: ontdek of je hoogsensitiviteit in je nadeel werkt

Hoogsensitieve personen hebben een gevoelig zenuwstelsel en een relatief open energieveld. Prikkels komen daardoor extra binnen. Hoogssensitieve personen herkennen zich in deze HSP kenmerken.

Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kan dit zorgen voor klachten:

 • Heb je lang en hard gewerkt, maar kun je niet meer en ben je burn-out of opgebrand?
 • Ervaar je fysieke klachten zoals de ziekte van Pfeiffer en chronische vermoeidheid heel intens?
 • Voel jij je anders, onbegrepen en daardoor eenzaam?
 • Ben je overprikkeld?
 • Kun je lastig zijn onderscheiden wat bij jezelf of een ander hoort, bijvoorbeeld qua emoties?

Meestal komen HSP in aanraking met informatie over hoogsensitiviteit op een crisismoment: een moment dat je voelt dat er op fysiek, emotioneel en/of mentaal niveau zaken niet naar je wens gaan.

Hoogsensitiviteit is een prachtige kwaliteit, echter als het nog niet goed wordt beheerst kan dit leiden tot allerlei problemen. Het is belangrijk om te onderzoeken of je last hebt van deze problemen: dan kun je er eventueel wat aan doen en hoogsensitiviteit leren inzetten als energiegevende kracht! Daarom ontwikkelde ik deze tweede test, die je hieronder kunt doen.

Hoe vul je de test in?

 • Stap 1: Druk op start. Vink ‘ja’ aan bij de onderstaande uitspraak/uitspraken waarin je jezelf (enigszins) herkent. Herken jij je nauwelijks/niet in een uitspraak? Vink dan ‘nee‘ aan.

Met name bij een perfectionistische neiging kun je het idee hebben dat je eerst aan testpunten moet voldoen, voordat je jezelf hoogsensitief mag noemen. Laat dit idee los: er bestaan allerlei nuances als het gaat om de kenmerken van hoogsensitiviteit!

 • Stap 2: Druk op de knop ‘Bekijk resultaat’. De pagina wordt dan ververst en je ziet je resultaat

Worstel je met HSP problemen? 16 vragen

1. Je houdt er niet van als je op je vingers wordt gekeken. Misschien word je er zenuwachtig van.

2. Je voelt je onbegrepen en je trekt je terug.

3. Je bent snel moe en 'leeg'.

4. Je bent gevoelig voor verslaving of depressie.

5. Je hebt stemmingswisselingen.

6. Je worstelt met verlegenheid.

7. Je hebt last van stress.

8. Je bent onzeker.

9. Je bent bang om fouten te maken.

10. Je vindt het moeilijk om jezelf af te schermen en je neemt andermans energie over. Misschien neem je andermans stemming/emoties waar en neem je die over. Je bent een beetje zoals een kameleon.

11. Je vindt het moeilijk om je eigen energie (zoals je eigen emoties en gedachten en wensen) te ervaren.

12. Je voelt je te verantwoordelijk; je verliest jezelf in anderen en je cijfert jezelf weg.

13. Je vindt het moeilijk om je grenzen te bepalen en te stellen.

14. Je hebt veel tijd nodig om bij te komen van indrukken (je houdt er dan van om alleen te zijn).

15. Je doet je best om aardig gevonden te worden.

16. Je bent gemakkelijk van slag door prikkels zoals chaos (bijvoorbeeld tijdens een feest wanneer er veel gebeurt), pijn, kritiek, veranderingen, geweld, luide geluiden (zoals sirenes), felle lichten, sterke geuren (bijvoorbeeld van sigaretten) en smaken (zoals koffie). Misschien vermijd je deze prikkels.

Bij Jezelf blijven is voor HSP belangrijk

Als HSP hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, kunnen ze het moeilijk vinden om bij zichzelf (en hun eigen energie) te blijven. Ze worstelen met het onderwerp afsluiten/afschermen. Hierdoor moeten ze vaak veel van zichzelf en gaan ze maar door. Alsmaar doorgaan kan enorm moe maken en veel energie vreten.

Je zenuwstelsel heeft ook ontspanning nodig, dit gebeurt bijvoorbeeld als je fysieke- en mentale rust neemt. Denk maar aan slapen of mediteren. Fysieke, emotionele, mentale en/of spirituele prikkels kunnen zo verwerkt worden.

Tips voor HSP:

 1. Raadpleeg een arts als je last hebt van bovenstaande klachten. Als er bijvoorbeeld ook een fysiek probleem wordt gevonden, kun je hier wellicht wat aan doen. Vind een arts waar jij je prettig bij voelt. Wellicht heb je wat aan een antroposofische huisarts, deze erkent een spirituele kern in de mens, wat over het algemeen bij HSP een gevoel van thuiskomen kan geven.
 2. Als je weet of jouw klachten (mede) worden veroorzaakt door hoogsensitiviteit kun je hier aan werken. Ontdek of je hoogsensitief bent.
 3. Leer aan de hand van de juiste kennis om je hoogsensitiviteit te beheersen en het in te zetten als kracht. Zo blijf je onder andere goed bij Jezelf (en je eigen energie) en ben en blijf je ontspannen.

HSP test 3: Rustzoeker of Sensatiezoeker (HSS) test

Er bestaan in grondslag 2 verschillende HSP types, de:

 • Rustzoeker; een type dat meer van rust houdt.
 • Sensatiezoeker, ook wel HSP HSS (high sensation seeker) genoemd: een type dat meer van sensaties houdt.

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de GrijsBeide types kunnen voordelen, maar ook nadelen ervaren als ze hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen. Zo houd je als HSS van uitdagingen, maar kun je er ook snel van slag door zijn of vermoeid van raken. Sommige HSS herkennen zich in de kenmerken van manische depressie: je ervaart dan hoge pieken en diepe dalen.

Doe de test met de training

In de de training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw vind je de uitgebreide test waarmee je ontdekt of je hoogsensitief bent en de test wat voor HSP Type je bent. Je ontdekt verder onder meer welke activiteiten het beste bij jouw HSP type passen en hoe jij de vruchten plukt van jouw unieke kwaliteiten (in plaats van dat je hoogsensitiviteit je in de weg zit). Klik hier voor meer informatie over de training & en doe mee>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Deze blog werd gepubliceerd op 14 februari 2013 en werd geüpdatet op 21 mei 2023

15 reacties op “HSP test: ontdek met deze 2 gratis online tests of je hoogsensitief bent!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Alexander avatar
  Alexander

  Hoi Femke: leuk dat je dit doet. Ik scoor behoorlijk hoog en werk eraan…positief natuurlijk!
  Zie je HSP boek of PDF tegemoet,

  Alexander

 2. Renate avatar
  Renate

  Toevallig (of niet) belandde ik op deze site.
  Heel interessant. Ik ben benieuwd naar de PDF met HSP tips voor meer energie

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Renate,

   Wat leuk dat je m’n site hebt gevonden en benieuwd bent naar de PDF! Ik wens je veel leesplezier toe (mocht de PDF niet in je inbox, spambox of map ‘overige’ staan, dan hoor ik het graag).

   Hartelijke groeten,

   Femke

 3. Sandra avatar
  Sandra

  Hoi Femke
  Weet niet meer precies hoe ik hier terecht ben gekomen, maar voelde me heel erg aangesproken. En ook fijn om te weten dat mijn depressieve momenten hier ook van zouden kunnen komen. Ga me hier zeker in verdiepen.
  Dank je wel❤️

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Sandra,

   Graag gedaan! Ik wens je verder alle goeds toe :).

   Hartelijke groet,

   Femke

 4. Adrie avatar
  Adrie

  Zeer helder en blijft zeer leerzaam

 5. Anita avatar
  Anita

  Toevallig belande ik hier op deze site. Ik heb zoveel herkennig in jouw verhaal. Precies hetzelfde meegemaakt met mijn vader. En recent echt een ommekeer gemaakt in mijn omgang met hsp. Thnx voor de tips met botox. En deze site.

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Anita,

   Graag gedaan! Ik wens je voor nu verder een prettige dag en alle goeds toe.

   Hartelijke groeten,
   Femke

 6. marijke avatar
  marijke

  Ha Femke
  Ik scoor hoog klopt eigenlijk allemaal,voel mijzelf al vanaf jongs af aan een vreemde eend in de vijver,en daar komt het paranormale ook nog is bij.
  Hele goeie test.
  Groetjes Marijke

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Marijke,

   Bedankt! Ik wens je verder alle goeds toe.

   Hartelijke groeten,

   Femke

 7. Johan avatar
  Johan

  Beste Femke,

  Bedankt voor de goede informatie. Ik (44) ben er pas sinds kort achter wat er aan me scheelt ( LOL! )
  Nu vallen de puzzelstukjes op zn plek en zie ik de prachtige voordelen aan hoe ik ben!

  Hartelijke groet,

  Johan

 8. stijn avatar
  stijn

  beste ,
  ik scoor hier redelijk hoog alles klopt

 9. Michael avatar
  Michael

  Ik wil graag aan mezelf werken spiritueel

 10. Jenny avatar
  Jenny

  Ik herken mezelf heel goed in de testen. En ontdekte een aantal gegevens waarvan ik niet wist dat die ook hoorden bij hoogsensitiviteit.
  Ik herken een aantal van de nadelen maar heb grotendeels geleerd ermee om te gaan en heb uiteindelijk mijn grenzen leren stellen maar soms is dit moeilijk als je met kwetsbare mensen te doen hebt. Dit puntje blijft moeilijk.

Scroll naar boven