Home   Blog   HSP test: ontdek met deze 2 gratis online tests of je hoogsensitief bent!

HSP test: ontdek met deze 2 gratis online tests of je hoogsensitief bent!

HSP test

Wil jij een HSP test doen en vaststellen of je een hoogsensitief persoon (HSP; highly sensitive person) bent? En ben jij benieuwd of jij jouw hoogsensitiviteit inzet als kracht of dat je HSP problemen hebt?

Deze 2 gratis online, professionele tests helpen je verder! Ontdek ook meer over de huisarts in relatie tot deze tests, hoe je erachter komt of je een HSS bent en de wetenschappelijke onderbouwing rondom HSP tests, bijvoorbeeld van Elaine Aron.

Ben jij een HSP? Drie testen!

Doe deze 3 zelfrapportagetesten:

HSP test 1: ontdek of je een HSP bent!

Psychotherapeute en universitaire docent dr. Elaine Aron ontdekte dat circa 15-20% van de bevolking een hooggevoelig of hoogsensitief persoon (HSP) is.

HSP diagnose

Je huisarts kan niet testen of je hoogsensitief bent. Niemand kan de diagnose HSP stellen: hoogsensitiviteit is geen ziekte. Het is lichamelijk nog niet wetenschappelijk te bewijzen of en wanneer iemand hoogsensitief is, zoals een apparaat de hartslag kan meten.

Vaak wordt om deze reden hoogsensitiviteit niet door iedereen (h)erkent, dit kan voor onbegrip zorgen. Wel kun je zelf testen of je hoogsensitief bent, door zelfrapportage testen gebruiken; hierbij wordt gevraagd wat je denkt.

Hooggevoeligheid test van Aron: meest gebruikt

De meest gebruikte HSP test om erachter te komen of je hoogsensitief bent, is de zelfrapportage vragenlijst van dr. Elaine Aron uit haar boek: Hoog sensitieve personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt? Deze zelfrapportagetest is wetenschappelijk onderbouwd en wordt ook wel eens hoogsensitief test, hoogsensitiviteit test, hooggevoeligheid test, hypersensitief test of HSP test genoemd genoemd.

De test van Aron: achterhaald!

In de praktijk blijkt dat de bovenstaande test van Aron voor sommige mensen onvoldoende is om te achterhalen of ze hoogsensitief zijn. De test is in mijn visie verouderd en achterhaald. Het probleem met de vragenlijst van Elaine Aron is dat hoogsensitieve personen vooral als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, hoog op haar vragenlijst scoren en daarom eerder als hoogsensitief worden bestempeld ten opzichte van hoogsensitieve personen die hun hoogsensitiviteit inzetten als kwaliteit en het wel goed beheersen. Zij scoren lager op de test en lijken minder hoogsensitief te zijn. Dat zou in mijn visie niet zo moeten zijn.

Daarom ontwikkelde ik de training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw. Deze training helpt je verder aan de hand van actuele en praktische tools en een test, hoe je er anno nu achter komt of je hoogsensitief bent en hoe je hier de vruchten van plukt. Deze test staat los van het al dan niet beheersen van hoogsensitiviteit. Wil je nu al een indruk krijgen of je hoogsensitief bent? Ik ontwikkelde de Mini-Test, deze kun je hieronder doen!

Hoe vul je de test in?

 • Stap 1: Je kan met de onderstaande vragen testen of je een hoogsensitief persoon bent. Vink ‘ja’ aan bij de onderstaande uitspraak/uitspraken waarin je jezelf (enigszins) herkent. Herken jij je nauwelijks/niet in een uitspraak? Vink dan ‘nee‘ aan. Het is belangrijk om alle vragen te beantwoorden (daarom zijn ze gemarkeerd met een *).

Met name bij een perfectionistische neiging kun je het idee hebben dat je eerst aan alle kenmerken of testpunten moet voldoen, voordat je jezelf hoogsensitief mag noemen. Laat dit idee los: er bestaan allerlei nuances als het gaat om de kenmerken van hoogsensitiviteit!

 • Stap 2: Druk op de knop ‘Quiz beëindigen’. De pagina wordt dan ververst en je verschijnt aan de bovenkant van de pagina.
 • Stap 3: Scroll wat naar beneden (onder het kopje ‘Hoe vul je de test in?’): hier staat het testresultaat.
 • Stap 4: Doe daarna de ‘Werkt hoogsensitiviteit in je nadeel?’ test: deze vind je onderaan de pagina.

Ben je een HSP? Ontdek het met deze test!

HSP test 2: ontdek of je hoogsensitiviteit in je nadeel werkt

Hoogsensitieve personen hebben een gevoelig zenuwstelsel en een relatief open energieveld. Prikkels komen daardoor extra binnen. Hoogssensitieve personen herkennen zich in deze HSP kenmerken.

Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kan dit zorgen voor klachten:

 • Heb je lang en hard gewerkt, maar kun je niet meer en ben je burn-out of opgebrand?
 • Ervaar je fysieke klachten zoals de ziekte van Pfeiffer en chronische vermoeidheid heel intens?
 • Voel jij je anders, onbegrepen en daardoor eenzaam?
 • Ben je overprikkeld?
 • Kun je lastig zijn onderscheiden wat bij jezelf of een ander hoort, bijvoorbeeld qua emoties?

Meestal komen HSP in aanraking met informatie over hoogsensitiviteit op een crisismoment: een moment dat je voelt dat er op fysiek, emotioneel en/of mentaal niveau zaken niet naar je wens gaan.

Hoogsensitiviteit is een prachtige kwaliteit, echter als het nog niet goed wordt beheerst kan dit leiden tot allerlei problemen. Het is belangrijk om te onderzoeken of je last hebt van deze problemen: dan kun je er eventueel wat aan doen en hoogsensitiviteit leren inzetten als energiegevende kracht! Daarom ontwikkelde ik deze tweede test, die je hieronder kunt doen.

Hoe vul je de test in?

 • Stap 1: Vink ‘ja’ aan bij de onderstaande uitspraak/uitspraken waarin je jezelf (enigszins) herkent. Herken jij je nauwelijks/niet in een uitspraak? Vink dan ‘nee‘ aan.

Met name bij een perfectionistische neiging kun je het idee hebben dat je eerst aan testpunten moet voldoen, voordat je jezelf hoogsensitief mag noemen. Laat dit idee los: er bestaan allerlei nuances als het gaat om de kenmerken van hoogsensitiviteit!

 • Stap 2: Druk op de knop ‘Quiz beëindigen’. De pagina wordt dan ververst en je verschijnt aan de bovenkant van de pagina.
 • Stap 3: Scroll wat naar beneden (onder het kopje ‘Hoe vul je de test in?’): hier staat het testresultaat.

Worstel je met HSP problemen?

Bij Jezelf blijven is voor HSP belangrijk

Als HSP hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, kunnen ze het moeilijk vinden om zich af te sluiten en bij zichzelf te blijven. Hierdoor moeten ze vaak veel van zichzelf en gaan ze maar door. Alsmaar doorgaan kan enorm moe maken en veel energie vreten.

Je zenuwstelsel heeft ook ontspanning nodig, dit gebeurt bijvoorbeeld als je fysieke- en mentale rust neemt. Denk maar aan slapen of mediteren. Fysieke, emotionele, mentale en/of spirituele prikkels kunnen zo verwerkt worden.

Tips voor HSP:

 1. Raadpleeg een arts als je last hebt van bovenstaande klachten. Als er bijvoorbeeld ook een fysiek probleem wordt gevonden, kun je hier wellicht wat tegen doen. Vind een arts waar jij je prettig bij voelt. Wellicht heb je wat aan een  antroposofische huisarts, deze erkent een spirituele kern in de mens, wat over het algemeen bij HSP een gevoel van thuiskomen kan geven.
 2. Leer jezelf effcectief afschermen voor prikkels en Bij Jezelf blijven. Dit zorgt ervoor dat je ontspannen bent en blijft. Er bestaan allerlei misverstanden over afschermen. Ontdek er hier meer over.
 3. Als je weet of jouw klachten (mede) worden veroorzaakt door hoogsensitiviteit kun je hier aan werken. Ontdek of je hoogsensitief bent en leer dit beheersen en inzetten als kracht!

HSP test 3: Rustzoeker of Sensatiezoeker (HSS) test

Er bestaan in grondslag 2 verschillende HSP types, de:

 • Rustzoeker; een type dat meer van rust houdt.
 • Sensatiezoeker, ook wel HSP HSS (high sensation seeker) genoemd: een type dat meer van sensaties houdt.

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de GrijsBeide types kunnen voordelen, maar ook nadelen ervaren als ze hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen. Zo houd je als HSS van uitdagingen, maar kun je er ook snel van slag door zijn of vermoeid van raken. Sommige HSS herkennen zich in de kenmerken van manische depressie: je ervaart dan hoge pieken en diepe dalen.

Doe de test met de training

In de de training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw vind je de uitgebreide test waarmee je ontdekt of je hoogsensitief bent en de test wat voor HSP Type je bent. Je ontdekt verder onder meer welke activiteiten het beste bij jouw HSP type passen en hoe jij de vruchten plukt van jouw unieke kwaliteiten (in plaats van dat je hoogsensitiviteit je in de weg zit). Klik hier voor meer informatie over de training & en doe mee>>>

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

14 gedachten over “HSP test: ontdek met deze 2 gratis online tests of je hoogsensitief bent!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Toevallig (of niet) belandde ik op deze site.
  Heel interessant. Ik ben benieuwd naar de PDF met HSP tips voor meer energie

  1. Beste Renate,

   Wat leuk dat je m’n site hebt gevonden en benieuwd bent naar de PDF! Ik wens je veel leesplezier toe (mocht de PDF niet in je inbox, spambox of map ‘overige’ staan, dan hoor ik het graag).

   Hartelijke groeten,

   Femke

 2. Hoi Femke
  Weet niet meer precies hoe ik hier terecht ben gekomen, maar voelde me heel erg aangesproken. En ook fijn om te weten dat mijn depressieve momenten hier ook van zouden kunnen komen. Ga me hier zeker in verdiepen.
  Dank je wel❤️

 3. Toevallig belande ik hier op deze site. Ik heb zoveel herkennig in jouw verhaal. Precies hetzelfde meegemaakt met mijn vader. En recent echt een ommekeer gemaakt in mijn omgang met hsp. Thnx voor de tips met botox. En deze site.

 4. Ha Femke
  Ik scoor hoog klopt eigenlijk allemaal,voel mijzelf al vanaf jongs af aan een vreemde eend in de vijver,en daar komt het paranormale ook nog is bij.
  Hele goeie test.
  Groetjes Marijke

 5. Beste Femke,

  Bedankt voor de goede informatie. Ik (44) ben er pas sinds kort achter wat er aan me scheelt ( LOL! )
  Nu vallen de puzzelstukjes op zn plek en zie ik de prachtige voordelen aan hoe ik ben!

  Hartelijke groet,

  Johan

Scroll naar top