Home   HSP Kennisbank   Begrippenlijst voor HSP   Hoogsensitief betekenis

Hoogsensitief betekenis

veer

HSP betekenis of hoogsensitief betekenis achterhalen? Ontdek hier meer over de betekenis van een HSP/hoogsensitief zijn, en over de behandeling, symptomen, test en vormen van hoogsensitiviteit.

Hoogsensitief zijn houdt in dat prikkels of indrukken extra intens kunnen worden waargenomen. Dit kunnen fysieke, emotionele, mentale en spirituele prikkels zijn.

Wat is hoogsensitief?

Het woord hoogsensitief is afgeleid van het woord sensitief. Daarom volgt eerst een uitleg van wat sensitief inhoudt. Er bestaan diverse definities wat sensitief precies inhoudt. Synoniemen zijn qua prikkels, bijvoorbeeld zintuigelijke of emotionele prikkels:

 • Gevoelig zijn
 • Ontvankelijk zijn
 • Vatbaar zijn
 • Kwetsbaar zijn

Sensitiviteit kan zich in allerlei gebieden uiten, bijvoorbeeld op communicatievlak. Met sensitieve communicatie wordt bijvoorbeeld bedoelt dat er rekening wordt gehouden met de ander in alle opzichten, bijvoorbeeld qua normen, waarden en gevoelens en behoeften.

Het je kunnen inleven en verplaatsen in een ander (en bijvoorbeeld kunnen aanvoelen wat er in een ander omgaat) en hier naar handelen (bijvoorbeeld door begrip voor de ander te hebben en rekening met iemand te houden en ook door je eigen mening en gevoelens eerlijk en respectvol te delen) wordt ook wel inlevingsvermogen of empathie genoemd. Dit kan soms door de emoties die je bij iemand waarneemt te verwoorden; zo kan iemand je betrokkenheid waarnemen en zich gezien, begrepen en ondersteund voelen. Bij de opvoeding van een kind wordt dit sensitieve responsiviteit genoemd.

Als sensitiviteit niet goed wordt beheerst kan het een last worden. Iemand kan dan ‘over sensitief’ of ‘overgevoelig‘ sentimenteel worden gevonden.

Prikkels registreren

Ieder mens neemt middels zijn brein en zenuwstelsel zichzelf en de wereld om hem heen op een unieke manier waar. Ongeveer 15-20% van de mensen nemen, ten opzichte van anderen, extra intens prikkels of indrukken waar volgens Elaine Aron. Er zijn als het ware minder filters aanwezig in hun hersenen ten opzichte van anderen aanwezig.

Wat is HSP?

Mensen die ten opzichte van anderen extra prikkels registreren en veel intenser op prikkels kunnen reageren, worden ook wel een fijngevoelig, hooggevoelig, hypersensitief of hoogsensitief persoon (HSP) genoemd.

Hooggevoelig of hoogsensitief?

Hoogsensitiviteit wordt ook wel hooggevoeligheid genoemd. Met de term ‘hoog’ wordt ‘bovengemiddeld’ bedoelt. Net zoals intelligentie is hoogsensitiviteit ook een eigenschap die het gehele leven van iemand beïnvloedt: niet enkel het privé-leven en bijkomende relaties, maar ook het werkleven.

HSP zijn vaak benieuwd wat HSP symptomen of hoogsensitief symptomen zijn: dit artikel gaat er dieper op in. HSP herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken.

Vormen van hoogsensitiviteit

Elke HSP is uniek. Er bestaan verschillende vormen van hoogsensitiviteit, deze worden ook wel HSP types genoemd.

Ben je benieuwd of je hoogsensitief bent?

Ontdek hier meer over HSP diagnose en doe hier de gratis HSP test!

Voordelen hoogsensitiviteit

Hoogsensitief zijn heeft diverse voordelen, zo kunnen HSP vaak intens genieten en snel signalen en details opmerken.

Nadelen hoogsensitiviteit

Het kan echter ook nadelen geven als een HSP zijn hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst. Zo kan iemand zich volledig in prikkels verliezen en overprikkeld en uitgeput raken. Iemand is dan vaak overgevoelig: prikkels zoals geluid of drukte kunnen dan emoties met lading zoals irritatie of een korter lontje veroorzaken.

Of en in hoeverre de omgeving hoogsensitiviteit waardeert, is cultuur gebonden. In het Westen waarin vaak het hoofd en de ratio en niet het gevoel centraal staan, wordt het vaak -ondanks wetenschappelijke onderbouwing- nog niet veel (h)erkent. Dit maakt vaak dat HSP zichzelf wegcijferen omdat ze ook ‘gewoon’ gevonden willen worden en ‘erbij willen horen’, met alle gevolgen van dien. Denk maar aan het hebben van een ongelukkig gevoel of last hebben van oververmoeidheid. Sommige HSP zijn bijvoorbeeld chronisch vermoeid.

Dit soort klachten zijn vaak een aanleiding voor HSP om het roer om te gooien, hun hoogsensitiviteit te leren beheersen en voor zichzelf te leren staan. Stralen, in plaats van balen, met hoogsensitiviteit geeft energie en maakt gelukkig!

Meer weten?

Download hieronder het gratis E-book (PDF) 20 tips om bezield te leven als hoogsensitieve vrouw.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

3 reacties op “Hoogsensitief betekenis”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Lucinde avatar
  Lucinde

  Ik weet 100% zeker dat ik hoogsensitief ben. Ik ben als kind al heel gevoelig geweest. Pijn van anderen deden mij ook altijd pijn. Ik huilde altijd mee. Ik had ook met leuke dingen zoals vakanties dat ik daarna een week lang depressief voelde en dagenlang huilde in me bed omdat de leuke tijd voorbij was. Ik vraag me af of je lichaam ook kan reageren op al die onbewuste prikkels. Ik heb de afgelopen jaren spontaan allergie aanvallen gehad, dermatologen konden niet achterhalen wat het was en waar het aan lag. Bloedtesten geven aan dat ik geen allergie heb. Ik heb al sinds kind zijnde last van mijn darmen, nu word er gezegd dat ik een prikkelbare darmsyndroom heb maar ook met voedsel die ik nu wel mag eten reageert mijn darmen erop. Mijn huid vertoont puisten of jeukbulten en verdwijnen dan weer. Kan dit ook allemaal te maken hebben met HSP? En wat kan ik er tegen doen om balans te vinden?
  Groetjes Lucinde

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Lucinde,

   Klinkt intens! Bij klachten raad ik voor de zekerheid ook aan om een arts raad te plegen. Met je vragen kan ik je verder helpen met de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ :).

   Groetjes,
   Femke

   1. lucinde avatar
    lucinde

    zodra ik het geld heb zal ik die cursus zeker volgen Dank je wel en ik ben idd al bij de arts geweest kunnen niks vinden wel krijg ik nu al een paar maanden 1 keer per week b12 injecties

Scroll naar boven