Home   HSP Boekenrecensies   Boeken over vermoeidheid   Mijn favoriete boek over vitamine D: Superhormoon vitamine D. Bescherm je tegen chronische ziekten’ van Jörg Spitz

Mijn favoriete boek over vitamine D: Superhormoon vitamine D. Bescherm je tegen chronische ziekten’ van Jörg Spitz

Een vitamine D-tekort kan vermoeiend zijn. Ik las het boek ‘Superhormoon vitamine D. Bescherm je tegen chronische ziekten’ van Prof. Dr. Jörg Spitz hierover.

Mijn ervaringen met dit boek:

Prof. Dr. Jörg Spitz Spitz heeft zich gespecialiseerd in nucleaire voedingsgeneeskunde. Hij houdt zich momenteel bezig met gezondheidspreventie. Dit boek gaat over vitamine D en bestaat uit twee delen: een theoretisch en praktisch gedeelte.

Wat vind ik de voor en nadelen van het boek?

 • Het boek heeft een handzaam formaat. Het lettertype is relatief groot en leest prettig weg.
 • Het praktische gedeelte van dit boek vind ik heel fijn en is mijn favoriete deel. Het is duidelijk beschreven hoe je je vitamine D niveau op pijl krijgt, aan de hand van tips over zonnen (met een op maat gemaakt advies aan de hand van je (hooggevoelige) huidtype) en de zonnebank, voeding en supplementen (je krijgt een op maat gemaakt advies aan de hand van onder andere je gewicht).
 • Op sommige punten vind ik het boek heel overzichtelijk. Het belang van vitamine D en dat artsen een tekort vaak niet waarnemen komt goed uit de verf. Af en toe wordt een hoofdstuk prettig samengevat. Er staat een heldere afbeelding in het boek van waar vitamine D mee verband houdt in het lichaam. Er staan factoren op een rij die de vorming van vitamine D in de huid en de bloedspiegel beïnvloeden (ik mis daarbij nog de factoren medicatie en sommige ziekten, later wordt er wel over bijvoorbeeld darmproblemen geschreven).
 • Inhoudelijk vind ik het boek op sommige punten interessant, ook omdat HSP vaak met dat soort klachten te maken kunnen krijgen. Zo wordt gesproken over de invloed van de zon op seizoensgebonden depressie, en dat dit kan leiden tot een extreme toename van energietekort. Er wordt ingegaan op vitamine D en steroïden (en cholesterol en de bijnierschors). CVS wordt als risicofactor en ziekte genoemd die mogelijk met een vitamine D-tekort verband houdt. Ook wordt verteld dat een gebrekkige toediening van vitaminen en mineralen kan leiden tot vermoeidheid.
 • In de boekenlijst staat nog een boek van Spitz, ik ben benieuwd wat hier precies in staat (en of er een Nederlandse uitgave van uitkomt).
 • De vormgeving kan prettiger. De hoofdstukken zijn niet genummerd. Op het begin van elk hoofdstuk staat een dikgedrukte tekst. Deze zinnen hebben een korte bladspiegel; dit vind ik vervelend lezen. Ook zijn diverse ziekten en risicofactoren in relatie tot een vitamine D-tekort niet eerst op een rijtje gezet en genummerd, voordat ze uitgebreid worden behandeld (dit prettige overzicht komt pas op het einde van het eerste deel deels aan bod, op een andere plek komt dit overzicht beter tot zijn recht).
 • Het eerste gedeelte over de biologie van vitamine D vind ik niet erg geschikt voor ‘leken’. Ik mis afbeeldingen ter ondersteuning van de tekst. Het was fijn geweest als er een keer in de tekst werd verwezen naar de verklarende woordenlijst. Niet alle woorden staan in deze lijst. Ook wordt er in het boek eerst gesproken over metaanalyse, dit wordt pas later in het boek toegelicht; omgekeerd was fijner geweest.
 • Vitamine D voldoet ‘in feite’ aan alle criteria van een hormoon en wordt in het boek ook wel zonnehormoon genoemd. Ik mis wat uitleg waarom het niet een ‘echt’ hormoon is (en de voorloper ervan). Ik mis ook uitleg en meer onderbouwing bij de twee type huidkanker in relatie tot de zon. Er staat dat vette koudwatervissen als haring een natuurlijke bron van vitamine D kan zijn. De exacte hoeveelheid vitamine D van haring ontbreekt echter in het schematische overzicht. Er staat dat voedingssupplementen bij sommige mensen niet voldoende kan worden opgenomen en dat bestraling met UV-licht dan vaak de enige manier is om het lichaam van voldoende vitamine D te voorzien. Bij ouderen is opname via de huid vaak lastiger, omdat ze een dunnere huid hebben. Ik miste wat uitleg waarom in dat geval injecties bijvoorbeeld niet in aanmerking komen. Soms ontbreekt er een bronvermelding.
 • Er staat dat CVS een begeleidend verschijnsel kan zijn van diverse ziekten zoals kanker, dit is niet het geval. CVS komt alleen voor zonder aantoonbare oorzaak, anders heet het Chronische Vermoeidheid.

Wil je dit boek hebben?

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>

superhormoon vitamine d Jorgen Spitz

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Heb je dit boek al gelezen?
Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

4 reacties op “Mijn favoriete boek over vitamine D: Superhormoon vitamine D. Bescherm je tegen chronische ziekten’ van Jörg Spitz”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ida van den Herik avatar
  Ida van den Herik

  Beste Femke, bij toeval vitD gebrek nooit aan gedacht op jou site gekomen. Ook hsp ! Er zijn 2 boeken over D Schuitemaker en Spitz. Wat heeft jou voorkeur. Ga verder met lezen van je interessante site ! Cursus prima!

  1. Femke de Grijs avatar

   Hi Ida,

   Klopt, deze (van Spitz) heeft mijn voorkeur, daarom heb ik ‘m ‘mijn favoriete boek over vitamine D’ genoemd :).

   Groetjes,
   Femke

 2. anja avatar
  anja

  Hallo Femke, heb het boek van Gert Schuitema gekocht maar daar mis ik de uitleg over de actieve vitamine D, hier is haast niets over te vinden (wel van Sinner). Mijn gewone D is veel te laag en de actieve D veel te hoog Staat er in het boek van Spitz hierover wel uitleg?

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Anja,

   Bedankt voor je vraag. Op dit moment reis ik als digitale nomade voor onbepaalde tijd de wereld over. Ik heb het boek van Spitz in 2015 gelezen en nu niet bij de hand. Ik kan dit niet voor je nazoeken. Wellicht heb je iets aan deze blog: https://femkedegrijs.com/vitamine-d-tekort-oorzaak-van-vermoeidheid/ :).

   Groeten,
   Femke

Scroll naar boven