FAQ – Veelgestelde vragen

Ga snel naar:

Algemene vragen over mijn begeleiding

Moet ik een doorverwijzing hebben om van jouw hulp gebruik te kunnen maken?

Nee.

Wordt jouw hulp vergoed, bijvoorbeeld door de zorgverzekering, Belastingdienst, mijn werkgever of het UWV?

Je kunt zelf onderzoeken of/in welke mate mijn hulp wordt gezien als coaching en/of wordt vergoed. Neem bijvoorbeeld zelf contact op met de onderstaande instanties en informeer wat de mogelijkheden zijn bij:

 • De Belastingdienst. Coaching wordt bij de Belastingdienst vaak gezien als studiekosten. Het doel van het coachingtraject moet in dat geval gericht zijn op het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid. Coaching is voor zzp’ers vaak aftrekbaar als bedrijfskosten.
 • Je werkgever. Zoals via het opleidingsbudget (in het kader van persoonlijke ontwikkeling van werknemers) of via de Arbodienst van het bedrijf (in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Bijvoorbeeld ter preventie van burn-out, voorkoming van langdurig ziekteverzuim of re-integratie).
 • De zorgverzekeraar. Coaching zit niet in het basispakket. Afhankelijk van je polis kan het zijn dat coaching in je aanvullende pakket is opgenomen.
 • Het UWV. Als je een uitkering ontvangt, dan kun je bij het UWV informeren naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van je herstel en re-integratie. Je sluit dan met het UWV een individuele re-integratie overeenkomst.

Wat is een holistische visie?

Hier leg ik uit wat een holistische visie is. Op mijn site krijg je een goede indruk van deze visie. Als je je hierin kan vinden/ervoor openstaat, sluit mijn begeleiding goed op je aan. Anders raad ik je aan om een andere deskundige raad te plegen. Raadpleeg bij klachten ook altijd een arts. Mijn begeleiding kan reguliere zorg niet vervangen. Mijn begeleiding moet worden gezien als een aanvulling op de reguliere zorg en kan uitkomst bieden in gevallen waar reguliere zorg vastloopt.

Ik heb geen hbo/academisch werk- en denkniveau. Kan ik dan wel bij je terecht?

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoogsensitieve vrouwen die een hbo/academisch werk- en denkniveau hebben. In sommige gevallen hebben vrouwen dit niveau zonder allerlei ‘papiertjes’. Het relatief snelle tempo waarin ik vrouwen begeleid en het relatief academische taalgebruik wat ik gebruik is hier bijvoorbeeld op afgestemd. Op mijn site (zie bijvoorbeeld mijn blogs en video’s) krijg je hier een indruk van. Als deze manier je aanspreekt, je daadwerkelijk stappen wilt zetten om energieker te zijn en openstaat voor nieuwe kennis en ideeën sluit mijn begeleiding goed bij jou aan.

Ik ben een man. Kan je me dan wel helpen of ken je iemand anders waar ik terecht kan?

Nee. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen. Zo schrijf ik bijvoorbeeld blogs voor vrouwen over hoogsensitiviteit en menstruatie, anticonceptie, zwangerschap en geboorte. Wellicht kun je als man geholpen worden door mijn hoogsensitieve partner Mathijs van der Beek. Je kunt bijvoorbeeld zijn gratis E-book “20 tips om je missie te ontdekken als HSP” downloaden om een indruk te krijgen van hoe hij helpt. Mocht je meer diepgang willen, dan heeft hij diverse begeleidingsmogelijkheden.

Waarom kan je me vaak niet helpen als ik een psychische/psychiatrische stoornis heb?

Ik ben gespecialiseerd in het helpen van vrouwelijke HSP die voluit willen leven. Mijn ervaring is dat vrouwelijke HSP die een psychische/psychiatrische stoornis hebben, daar specifieke begeleiding voor nodig hebben: dat is niet mijn specialisatie en mijn begeleiding heeft niet als doel om daar bij te helpen.

Ik vind het heel belangrijk dat hoogsensitieve vrouwen resultaat behalen met mijn hulp. Mijn ervaring is dat psychofarmaca dit bemoeilijkt/uitdagender kan maken. Om die reden deel ik vaak dat mijn begeleiding niet geschikt is voor hoogsensitieve vrouwen met een psychische/psychiatrische stoornis en die bovengenoemde medicatie gebruiken, omdat ik dan resultaat niet kan garanderen.

Bij mijn begeleiding vind je precies op een rijtje wanneer ik je wel en niet kan helpen. Soms sluit bijvoorbeeld de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw aan. Deze Training gaat ook in op reguliere diagnoses in relatie tot hoogsensitiviteit.

Kan ik met je bellen en een telefonische afspraak plannen?

Momenteel kan ik niet iedereen persoonlijk telefonisch te woord staan;

 • Ik bied geen telefonische consulten/spreekuren of iets dergelijks aan. Ik beantwoord telefonisch geen vragen over je persoonlijke proces. Loop je vast en wil je graag geholpen worden, dan ben je van harte welkom bij mijn begeleiding.
 • Ben je benieuwd of/hoe ik je het beste verder kan helpen? Vul dan dit formulier gratis en vrijblijvend in.
 • Wil je me ergens anders over spreken (ben je bijvoorbeeld een journalist en wil je me interviewen)? Laat het me dan weten via dit contactformulier. Bekijk vóórdat je contact met me opneemt eerst even mijn site waarop ik relatief veel informatie deel en deze veelgestelde vragen.

Ik wil graag persoonlijk advies van jou over mijn situatie. Kan dat?

Wil je persoonlijk advies over hoe ik jou verder het beste kan helpen via mijn begeleiding? Vul dan dit formulier in.

Kan je me ‘in real life’ (face to face) 1 op 1 helpen, bijvoorbeeld in een consult?

Nee: ik leef in het buitenland en ik verzorg geen persoonlijke, individuele begeleiding met ‘in real life’ ‘face to face’ contact. Loop je vast en wil je graag geholpen worden, dan ben je van harte welkom bij mijn begeleiding.

Ik wil graag antwoord van jou op een vraag over mijn situatie. Kan dat?

Je bent van harte welkom om vrijblijvend dit formulier in te vullen. Op die manier kan ik onderzoeken of/wat voor begeleiding aansluit en ik je verder kan helpen met je vraag.

Ik wil graag hulp en advies over een kind. Kun je me helpen?

Nee. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van volwassen hoogsensitieve vrouwen.

Ik woon niet bij je in de buurt. Hoe kan je me helpen, of ken je mensen in mijn omgeving me verder kunnen helpen?

Ik reis de wereld over terwijl ik vrouwelijke HSP help. Vooral voor zeer vermoeide vrouwen die de deur überhaupt niet kunnen uitkomen is mijn digitale begeleidingsvorm zeer geschikt. Via die digitale begeleidingsvorm kun je zelf stappen zetten, op jouw eigen tempo vanaf je stoel of bed. Je hoeft de deur niet uit. Zelf werk ik intuïtief & neem ik intuïtief blokkades waar & wat er nodig is om deze te overwinnen en ontwikkelde ik mijn eigen methode. Ik ken niet iemand die dezelfde specialisatie heeft en op dezelfde manier werkt zoals ik. Ik heb géén tijd om je door te verwijzen naar iemand anders.

Heb je informatie (zoals een HSP test) beschikbaar/bied je hulp in andere talen?

Ja: in het Engels. Bekijk daarvoor mijn Engelstalige website: www.femkeandmathijs.com. Verder bieden sommige internetbrowsers vertaalmogelijkheden aan, zo kun je bijvoorbeeld via:

 • Google Chrome pagina’s op mijn sites vertalen naar andere talen, via deze stappen.
 • Internet Explorer pagina’s op mijn sites vertalen naar andere talen. Klik daarvoor met je rechtermuisknop op desbetreffende pagina die je wilt vertalen. Selecteer vervolgens ‘vertaal naar (gewenste taal)’.

Waar en wanneer verzorg je weer een groepsbijeenkomst voor HSP?

Bekijk hier de actuele manieren waarop ik vrouwelijke HSP help.

Omdat ik de wereld over reis verzorg ik nu geen ‘in real life’ groepsbijeenkomsten. Ik verzorg geen in real life meditatie- en yoga bijeenkomsten voor HSP. Ik deel mijn kennis over yoga en meditatie via mijn boek ‘Yin yoga -energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’ en deze HSP meditatie cd’s.

Tip: vraag hieronder mijn gratis PDF met 20 tips om bezield te leven aan; zo houd ik je op de hoogte van of/wanneer er groepsbijeenkomsten zijn die online en/of op afstand plaatsvinden.

Hoe en waar kan ik je HSP nieuwsbrief aanvragen?

Mijn HSP nieuwsbrief met gratis tips om bezield te leven kun je alleen via deze website aanvragen. Meld je aan via het onderstaande formulier:

Kan je me ook opleiden, zodat ik qua werk kan doen wat jij doet?

Nee.

Vragen over producten

Hoe en waar kan ik Het boek ‘Yin Yoga – energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’ bestellen?

Dit boek is enkel als E-book (PDF) versie bij het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ verkrijgbaar.

Waar kan ik het E-book Seks & Spiritualiteit downloaden?

Het E-book Seks & Spiritualiteit is vanaf 9 december 2015 niet meer verkrijgbaar. Wil je meer over dit onderwerp afweten, dan ben je van harte welkom om deel te nemen aan het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ Wil je liever algemene energietips krijgen, dan kun je hieronder het gratis E-book ’20 tips om bezield te leven als hoogsensitieve vrouw’ downloaden.

Zijn de HSP cd’s ook op een schijfje verkrijgbaar en kun je die per post toesturen?

Nee. Je kunt de 3 HSP cd’s enkel downloaden en krijgt deze als MP3.

Kan ik een bonus (zoals een MP3 of het Stappenplan: ‘Hoe je als niet HSP het beste kunt omgaan met een HSP’ bij de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw) ook los bestellen?

Nee.

Wanneer kan ik meedoen met het Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit?’?

Ik help een zeer beperkt aantal vrouwelijke HSP met dit traject. Check hier de mogelijkheden.

Inhoudelijke vragen rondom HSP en onderwerpen op mijn site

Hoe kom ik erachter of ik hoogsensitief ben?

Je kunt deze Mini-Test doen. Wil je verder de diepte in? Voor dit vraagstuk heb ik speciaal de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’ ontwikkeld. Deze training helpt je verder met het beantwoorden van deze vraag. Met de training ontdek je verder onder meer hoe je hoe je je hoogsensitiviteit ontwikkelt tot kwaliteit en er energie van krijgt.

Ik heb net ontdekt dat ik hoogsensitief ben. Ik zie zoveel boeken voorbij komen over hoogsensitiviteit dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik kom er maar niet achter welk boek een aanrader is om te lezen en er wat over te leren. Wat adviseer jij?

Ieder mens en iedere HSP is uniek. Wat voor de een goed werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Hier deel ik mijn ervaringen met boeken en geef ik diverse tips. Ik kan je niet verder helpen met een specifieke vraag over een boek (bijvoorbeeld welk boek je het beste van een auteur als eerst kan lezen) en/of op maat gemaakte boekentips.

Wil je interactiever met het onderwerp hoogsensitiviteit aan de slag? Dan is de training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw geschikter. Deze training is speciaal voor vrouwen die net hebben ontdekt dat ze hoogsensitief zijn en nog niet precies weten wat ze hier verder mee kunnen. Met de training ontdek je onder andere hoe je het beste kunt omgaan met emoties en hoe je je sensitiviteit ontwikkelt tot kwaliteit en hier energie van krijgt.

Ken je andere HSP waarmee ik mijn ervaringen uit kan wisselen, bijvoorbeeld via een praatgroep of online (forum, chatroom)?

Ik verzorg geen ‘in real life’ HSP bijeenkomsten of praatgroepen en kan je hier niet bij helpen.

Wel is het mogelijk om in mijn begeleiding je ervaringen persoonlijk met mij te delen.

Ik heb in het reguliere circuit een diagnose gekregen. Kan het zijn dat ik in plaats daarvan hoogsensitief ben?

Raadpleeg bij klachten ook altijd een arts. Mijn begeleiding kan reguliere zorg niet vervangen. Mijn begeleiding moet worden gezien als een aanvulling op de reguliere zorg en kan uitkomst bieden in gevallen waar reguliere zorg vastloopt. De training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’ helpt je verder bij deze vraag.

De kenmerken bij het chronische vermoeidheidssyndroom komen ook erg overeen met de kenmerken van fibromyalgie. Hoe kun je er achter komen waar het probleem nou écht ligt?

Mijn ervaring is dat iedereen dat wat ‘écht’ is/de ‘werkelijkheid’ vaak anders (vanuit zijn/haar visie) ervaart. Ik raad voor de zekerheid bij klachten ook altijd aan om een arts te raadplegen. Mijn ervaring is dat artsen divers omgaan met vermoeidheid (en CVS, fibromyalgie). Deze blog gaat hier verder op in. Ik heb een holistische visie, zie ook dit artikel in Spiegelbeeld Magazine. Met mijn Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ kan ik je nog verder helpen met deze vraag.

Ik heb een vraag over een vitamine/lichamelijk stofje of ziekte

Raadpleeg bij klachten en bijbehorende vragen voor de zekerheid ook altijd een arts.

 • Voor wat betreft vitamine B12: bekijk eerst even mijn informatie die ik heb gedeeld over vitamine B12 op mijn site. Via het zoekvenster (onder aan de pagina) kun je deze informatie vinden. Lees bijvoorbeeld deze blog over vitamine B12. Heb je daarna nog een vraag over vitamine B12? Ik help je er enkel bij middels mijn Complete HSP Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!
 • Voor andere lichamelijke stofjes/zaken: bovenstaande geldt ook voor vragen omtrent andere lichamelijke zaken (zoals magnesium, vitamine D of ijzer).

Ik heb een vraag over hoe ik een ruimte fijner kan maken/een (mogelijke) entiteit weg kan krijgen

Algemene informatie over entiteiten deel ik op mijn site. Wil je verder de diepte in? Check dan dit artikel voor de mogelijkheden. Ben je bijvoorbeeld benieuwd of/hoe Ascension Tools je kunnen ondersteunen? Mijn hoogsensitieve partner Mathijs van der Beek helpt je graag verder.

Ik heb een overige vraag over hoogsensitiviteit en/of vermoeidheid

Bekijk eerst even mijn informatie die ik heb gedeeld op mijn site. Heb je daarna nog een vraag over hoogsensitiviteit en/of vermoeidheid? Ik kan je met vragen over hoogsensitiviteit enkel helpen met mijn training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘. Ik kan je met vragen over vermoeidheid enkel helpen met het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’.

Kun je jouw visie over een bepaald onderwerp delen?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 1. Ben je een journalist en wil je me over mijn visie op iets interviewen? Check dan het kopje Media gerelateerde vragen op deze pagina.
 2. Loop je vast in je leven en wil je weten wat mijn visie hier op is en wat je hier aan kunt doen? Vul dan vrijblijvend dit formulier in: dan kan ik onderzoeken of/hoe ik je kan helpen met mijn begeleiding.
 3. Via mijn begeleiding kan ik mijn visie delen op gerelateerde lesstof. Ben je benieuwd naar mijn visie op iets dat niet gerelateerd is aan de lesstof?  Vul dan vrijblijvend dit formulier in: dan kan ik onderzoeken of/hoe ik je verder kan helpen via mijn begeleiding.
 4. Ben je benieuwd naar mijn visie rondom een bepaald onderwerp en wil je hier meer over lezen in een blog, deel dan hier je blogidee. Wellicht dat ik een blog maak naar aanleiding van jouw idee.

Media gerelateerde vragen

Wil je een artikel voor mijn magazine of blog schrijven, of kan ik je interviewen?

Neem voor mogelijkheden en persgerelateerde vragen via dit formulier contact op.

Voor wat betreft interviews:
Ik heb helaas geen tijd om interviews met scholieren/studenten te doen. In andere gevallen kan ik je helpen aan de hand van deze voorwaarden:

 1. Mijn voor-en achternaam (Femke de Grijs) en website (www.femkedegrijs.com) worden in het stuk vermeld.
 2. Vóór publicatie kan ik het stuk doorlezen en eventuele feitelijke onjuistheden doorgeven, zodat ze kunnen worden aangepast.
 3. Na publicatie ontvang ik een papieren versie en/of een PDF met het stuk. Het adres zal ik doorgeven per e-mail.
 4. Mocht het stuk niet geplaatst worden of mijn voor-en achternaam en/of site niet zijn vermeld (bijvoorbeeld door een besluit van een redacteur), dan zal de geïnvesteerde tijd aan je worden gefactureerd (€50,- per uur).
Ik reis de wereld over terwijl ik HSP help. Een telefonisch- of schriftelijk interview (bijvoorbeeld per e-mail of Skype chat) of via Skype of iets dergelijks is vaak mogelijk. Als auteur is een schriftelijk interview meestal het snelste en makkelijkste.

Wil je een recensie schrijven over mijn boek, voor op jouw HSP boeken recensie pagina?

Nee. Momenteel schrijf ik geen recensies meer: ik richt mij op het (door)ontwikkelen van mijn begeleiding.

Kan ik een recensie exemplaar aanvragen van jouw HSP CD’S, boeken of online programma’s voor in mijn magazine of blog?

Dit bepaal ik intuïtief. Jouw idee ontvang ik graag via dit contactformulier, dan neem ik hier verder contact met je over op.

Kan ik meedoen aan HSP TV?

Nee. Momenteel neem ik geen interviews meer op en kun je hier niet meer aan mee doen.

Mag ik een tekst van je overnemen, bijvoorbeeld uit een blog?

Deze website met alle onderdelen (met uitzondering van bepaalde (hyper)links, video’s en foto’s) is eigendom van Femke de Grijs Training & Coaching. Femke de Grijs Training & Coaching bezit het copyright (auteursrecht) over alle tekst die wordt gepubliceerd op haar website. Dit houdt in dat Femke de Grijs Training & Coaching het wettelijke alleenrecht heeft op het publiceren van deze content. Het is niet toegestaan om de site of gedeeltes van de site openbaar te maken (bijvoorbeeld in bedrijfsactiviteiten zoals cursussen, workshops of consulten), op te slaan, te kopiëren, te reproduceren of op andere wijze te verveelvoudigen, te vertalen, aan te passen, na te maken, te wijzigen of te reconstrueren zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Femke de Grijs.

Het is niet toegestaan om mijn tekst over te nemen en een andere dienst te verkopen/mijn tekst te koppelen aan een andere bedrijfsactiviteit, product/dienst (zoals een workshop of consult van jezelf/ander) (bijvoorbeeld: “Meer weten, maak bij mij een afspraak” o.i.d.).

Om het voor jou ook mogelijk te maken kennis omtrent hoogsensitiviteit te delen, zijn er 2 mogelijkheden/uitzonderingen:
Optie 1. Wil je mijn producten verkopen of onder de aandacht brengen? Leuk! Je mag dan de pagina’s en tekst waarop mijn producten met hun specifieke kenmerken staan (zie het kopje ’Hulp’) overnemen met bronvermelding (zie hieronder), of neem contact met me op voor de mogelijkheden.

De bronvermelding dient te voldoen aan deze eisen:

 • De bronvermelding bevat dat tekst: ‘bron: HSP Femke de Grijs’. Deze tekst is in hetzelfde lettertype en grootte als de rest van mijn tekst die je hebt overgenomen. De kleur van de bronvermelding is blauw, code: #0000CD.
 • De tekst ‘HSP Femke de Grijs’ is een aanklikbare hyperlink die verwijst naar de oorspronkelijke tekst op femkedegrijs.com/blog
 • De link heeft een omschrijvende title-tag.
 • De website of link mag geen elementen bevatten die het volgen van de link belemmeren voor zowel bezoekers als zoekmachines. De tag rel=”nofollow”‘ is niet toegestaan.

Ik bied geen ondersteuning op het plaatsen van bovenstaande link met bronvermelding; vraag als je er niet uitkomt, hulp aan een deskundige.

Optie 2. Je mag altijd (op allerlei manieren) naar de website en een bepaalde pagina of blog op femkedegrijs.com verwijzen, of een link naar een bepaalde blog of pagina op femkedegrijs.com delen. Ook kan je mijn YouTube video’s via de embed optie delen op je site. Dat vind ik leuk!

Neem contact op wanneer je content wil overnemen via andere media (zoals video of drukwerk).

Kun je een blog schrijven over een bepaald onderwerp?

Wellicht dat ik een blog maak naar aanleiding van jouw idee. Je kunt jouw blogidee hier delen. Loop je ergens tegen aan in jouw leven en wil je graag hulp, dan is mijn begeleiding geschikt.

Zakelijke vragen

Kan je bij ons op locatie een workshop, gastcollege of lezing verzorgen over hoogsensitiviteit?

Samen met mijn partner Mathijs reis ik de wereld over en help ik vrouwelijke HSP, die een hbo/academisch werk-en denkniveau hebben.

Ik geef nauwelijks workshops, gastcolleges en lezingen. De workshops, gastcolleges en lezingen die ik geef, geef ik op uitnodiging (ik organiseer deze niet zelf bij jou op locatie). Mocht het nodig zijn, dan spreek ik Engels (ook versta ik Duits, ik praat dan graag Engels terug). Ik hou bijvoorbeeld van zonnige landen, zoals de Antillen, Afrika en Azië (zoals Bali).

Je kunt via dit contactformulier aangeven waarover je me graag zou horen spreken, wanneer, hoe laat, waar en hoeveel bezoekers er (ongeveer) komen. Aan de hand hiervan voel ik of het bij me past en of ik je verder kan helpen, of dat wellicht iemand anders geschikter is. Ik zal dan contact met je opnemen en eventueel verder (telefonisch) overleggen, waarna ik een offerte zal opstellen.

Kan ik jouw producten ook verkopen op mijn site?

Neem voor de mogelijkheden contact met me op.

Doe je aan ‘linkruil’ (dus dat jij een link naar mijn site op jouw site zet, en ik een link naar jouw site op de mijne deel)?

Nee.

Kan ik bij je stage lopen, afstuderen of werken?

Ik heb geen stage- of afstudeerplekken. Wil je met me werken? Check deze pagina.

Kan je mij helpen met mijn (afstudeer)onderzoek voor mijn school/studie?

Nee.

Kan je mij helpen bij mijn site, blog, boek, online programma, video en/of om mijn zaak goed op te zetten zoals hoe jij dat hebt gedaan?

Nee.

Staat je vraag er niet bij?

Gebruik dan het zoekvenster hieronder. Typ in wat je zoekt en klik op enter of het loep-icoon:

Kan je nog geen antwoord op je vraag vinden? Stel ‘m via dit contactformulier!

Scroll naar boven