Intuitie betekenis

vrouw heeft bladeren voor ogen

Het woord intuïtie komt van het Latijnse woord ‘intueor’. Dit betekent ‘beschouwen, staren naar of aandachtig bekijken’. Het is een manier van waarnemen: je kun je direct innerlijk iets waarnemen, zonder eerdere ervaring of redenering. In het Engels wordt er gesproken van intuition.

Intuïtie synoniem

Een synoniem is een ingeving, onderbuikgevoel of zesde zintuig.

Vrouwelijke intuïtie

Soms wordt er gesproken over vrouwelijke intuïtie, wat impliceert dat er ook zoiets bestaat als een mannelijke variant. Echter: zowel mannen als vrouwen kunnen op deze wijze waarnemen. Wat mannelijk en vrouwelijk is, is cultuurgebonden.

Westerse maatschappij

Vaak wordt het zesde zintuig, net zoals hoogsensitiviteit in de Westerse Maatschappij bestempeld als ‘zacht’ of ‘vrouwelijk’. Vooral veel mannen zijn bang om te soft of als ‘zwak’ bestempeld te worden. Daarom onderdrukken ze het vaak. Het onderdrukken van wie je bent, kan (onbewust) veel energie vreten en ongelukkig maken. Dit is iets wat vaak pas na een langere termijn bewust wordt.

Azië

In Azië worden hoogsensitieve en intuïtieve kwaliteiten vaak meer gewaardeerd ten opzichte van het Westen.

Langzaamaan komt hier in de Westerse maatschappij ook een verandering in. Dit houdt verband met het Aquarius tijdperk.

aziatische vrouw

Intuïtie voorbeelden

Je kunt je intuïtieve waarnemingen voor jezelf gebruiken en ook inzetten om anderen te helpen in je privé- en werkleven. Hieronder vind je wat voorbeelden van voordelen.

Jezelf helpen

Intuïtieve waarnemingen kunnen worden gebruikt als een kompas. Zo kan het je helpen om keuzes te maken die je ondersteunen. Naar je waarnemingen luisteren helpt je om lekker in je vel te zitten. Je kunt het inzetten tijdens bezigheden zoals tekenen of schilderen.

Verkeerde beslissingen of misverstanden kunnen ermee worden voorkomen.

Anderen helpen

Het zesde zintuig kan ook inzicht geven in wat anderen (mensen of dieren) nodig hebben en om anderen optimaal tot hun recht te laten komen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens werk (zoals tijdens coachen).

Als je jouw intuïtieve waarnemingen praktisch inzet en er ook daadwerkelijk iets mee doet, wordt wel eens gesproken over effectieve intuïtie.

Inn Saei – the power of intuition

Veel mensen leven vanuit hun hoofd. Er is echter meer dan dat: het zesde zintuig! Deze IJslandse documentaire Inn Saei gaat er verder op in en inspireert je om er naar te luisteren.

Bekijk hier de trailer:

YouTube video

Ik bekeek deze documentaire via Netflix.

Intuïtie test

Zet 5 mensen naast elkaar en laat ze naar een schilderij kijken, en ze zullen waarschijnlijk andere dingen zien. Dit komt omdat ieder op een unieke manier waarneemt. Dit geldt ook voor het zesde zintuig; dat is voor ieder mens uniek.

Er bestaan testen zoals de Zenner test, waarbij je kunt onderzoeken of je zesde zintuig aangeeft welke afbeelding er gaat volgen. Het ‘gevaar’ van dit soort testen is, dat mensen zich kunnen ‘vastbijten’ in de uitslag. Sommige mensen kunnen een hele sterke intuïtieve waarnemingen hebben, maar niet op ‘voorspellend afbeeldingsvlak’. Wellicht zijn ze heel goed in het aanvoelen van geboortes, of ‘weten’ wat er gezegd moet worden in een onderhandelingsgesprek. Als er uit een dergelijke test een ‘negatief’ resultaat volgt, wil dat niet zeggen dat je niet sterk intuïtief onderlegd bent.

Intuïtie volgen

Jij bent de enige die kan testen of je intuïtieve waarneming klopt! Droom je bijvoorbeeld iets wat later uitkomt, heb je een voorgevoel dat het gaat regenen binnen een halfuur en gebeurt dit? Zie dit dan als jouw ’test’ en ‘bewijsmateriaal’ dat je verder uitnodigt om hier in de toekomst naar te handelen.

kwasten met verf

Intuïtie en hoogsensitiviteit

Circa 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon  (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Via deze HSP test ontdek je of je hoogsensitief bent.

HSP hebben een opener aura. Ze staan extra open voor prikkels ten opzichte van niet-HSP. Vaak hebben zij (onbewust) al een sterke intuïtieve waarnemingen.

Hoogsensitiviteit kan wel of niet worden beheerst. Als hoogsensitiviteit wordt beheerst, wordt dit ingezet als kracht. De voordelen van sensitiviteit worden dan benut. Ook worden de vruchten geplukt van intuïtieve waarnemingen. Dit geeft energie. Een HSP is dan in balans en heeft bijvoorbeeld rust in zijn/haar hoofd.

Als een HSP zijn/haar hoogsensitiviteit niet goed beheert, zal die doorgaans niet zo bewust zijn van intuïtieve waarnemingen. Indrukken en prikkels kunnen dan zo door elkaar lopen, dat iemand een vol hoofd krijt en weinig intuïtieve waarnemingen opmerkt.

Wat is het verschil tussen intuïtie en gevoel?

Intuïtieve waarnemingen kunnen zich op diverse manieren uiten. Het kan bijvoorbeeld een gevoel en een beeld zijn.

Hoe voel je je intuïtie?

Hoe een intuïtief gevoel zich bij iemand uit is heel persoonlijk. Het kan bijvoorbeeld in het lijf zoals in je buik te voelen zijn. Daarom wordt soms ook wel gesproken van onderbuikgevoel.

Dit kan heel verwarrend zijn, want intuïtieve gevoelens worden nogal eens verward met emoties. Vooral bij hoogsensitieve personen die hun hoogsensitiviteit nog niet beheersen, kan dit het geval zijn. Waarnemingen van jezelf en een ander (bijvoorbeeld wat betreft emoties en gedachten), en uit het heden, verleden en toekomst kunnen door elkaar lopen. Tip: Leer daarom het onderscheid te maken tussen wensdenken, ondermijnende negatieve gedachten, emoties en je intuïtieve waarnemingen.

roze bloem

Wat is een sterke intuïtie?

Bij sommige mensen is het zesde zintuig van nature al een sterk ontwikkelde kwaliteit, er wordt dan vaak gesproken van iemand met een sterke intuition. Vergelijk het met Mozart: hij had van nature al een sterke muzikale kwaliteit, die hij verder heeft door ontwikkeld. Door veel te oefenen plukte hij hier veel vruchten van. Zo is het ook het geval met het zesde zintuig.

Intuïtie ontwikkelen

Net zoals andere vaardigheden kun je je zesde zintuig ontwikkelen.

Vertrouwen

Hoe meer jij je zesde zintuig ontwikkelt en erop leert te vertrouwen, hoe meer intuïtieve waarnemingen je zal hebben. Er zijn diverse mogelijkheden hoe je het kan ontwikkelen. Sommige mensen doen dit bijvoorbeeld door te mediteren. Kies voor een manier om het te ontwikkelen waar jij je prettig bij voelt.

Specifiek voor hoogsensitieve mensen is het belangrijk dat zij bij zichzelf leren blijven, zodat zij zich niet verliezen in prikkels om hen heen. Als je bij jezelf blijft, kun je ook perfect onderscheiden wat van jezelf of een ander is, bijvoorbeeld qua emotie. Intuïtieve indrukken worden helderder en sterker. Het is dan makkelijker om je zesde zintuig te ontwikkelen.

Paranormaliteit

Als je zesde zintuig heel sterk is ontwikkeld, kan je paranormale waarnemingen hebben. In het tijdschrift Flair deel ik bijvoorbeeld meer over mijn paranormale waarnemingen.

Flair interviewt Femke de Grijs over hoogsensitiviteit

Meer weten?

In mijn begeleiding leer ik je meer over dit onderwerp en hoe je dit versterkt, zodat jij er de vruchten van kunt plukken.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven