Intuitie

vrouw heeft bladeren voor ogen

Het woord intuïtie komt van het Latijnse woord ‘intueor’. Dit betekent ‘beschouwen, staren naar of aandachtig bekijken’. Het is een manier van waarnemen: je kun je direct innerlijk iets waarnemen, zonder eerdere ervaring of redenering. Een synoniem is een ‘ingeving’, ‘onderbuikgevoel’ of ‘zesde zintuig’.

Vrouwelijke intuïtie

Soms wordt er gesproken over vrouwelijke intuïtie, wat impliceert dat er ook zoiets bestaat als een mannelijke variant. Echter: zowel mannen als vrouwen kunnen op deze wijze waarnemen. Wat mannelijk en vrouwelijk is, is cultuurgebonden.

  • Vaak wordt intuïtie, net zoals hoogsensitiviteit in de Westerse Maatschappij bestempeld als ‘zacht’ of ‘vrouwelijk’. Vooral veel mannen zijn bang om te soft of als ‘zwak’ bestempeld te worden. Daarom onderdrukken ze het vaak. Het onderdrukken van wie je bent, kan (onbewust) veel energie vreten en ongelukkig maken.
  • In Azië worden hoogsensitieve en intuïtieve kwaliteiten vaak meer gewaardeerd ten opzichte van het Westen.

Langzaamaan komt hier in de Westerse maatschappij ook een verandering in. Dit houdt verband met het Aquarius tijdperk.

Volg je intuïtie!

Je kunt dit voor jezelf gebruiken, en ook inzetten om anderen te helpen:

  • Het kan gebruikt worden als een kompas: zo kan het je helpen om keuzes te maken die je ondersteunen.
  • Het kan ook inzicht geven in wat anderen (mensen of dieren) nodig hebben.
  • Verkeerde beslissingen of misverstanden kunnen ermee worden voorkomen.
  • Het volgen helpt je om lekker in je vel te zitten, en om anderen optimaal tot hun recht te laten komen.
  • Daarnaast kan je er allerlei andere dingen mee doen, zowel in je privé leven (denk maar aan intuïtief tekenen of schilderen) of werk (bijvoorbeeld tijdens coachen). Als je je intuïtie praktisch inzet en er ook daadwerkelijk iets mee doet, wordt wel eens gesproken van ‘effectieve intuïtie’.

Inn Saei – the power of intuition

Veel mensen leven vanuit hun hoofd. Er is echter meer dan dat: intuïtie! Deze IJslandse documentaire Inn Saei gaat er verder op in en inspireert je om er naar te luisteren.

Bekijk hier de trailer:

Ik bekeek deze documentaire via Netflix.

Intuïtie test

Zet 5 mensen naast elkaar en laat ze naar een schilderij kijken, en ze zullen waarschijnlijk andere dingen zien. Dit komt omdat ieder op een unieke manier waarneemt. Dit geldt ook voor intuïtie; deze is voor ieder mens uniek.

Er bestaan testen zoals de Zenner test, waarbij je kunt onderzoeken of je intuïtie aangeeft welke afbeelding er gaat volgen. Het ‘gevaar’ van dit soort testen is, dat mensen zich kunnen ‘vastbijten’ in de uitslag. Sommige mensen kunnen een hele sterke intuïtie hebben, maar niet op ‘voorspellend afbeeldingsvlak’. Wellicht zijn ze heel goed in het aanvoelen van geboortes, of ‘weten’ wat er gezegd moet worden in een onderhandelingsgesprek. Als er uit een dergelijke test een ‘negatief’ resultaat volgt, wil dat niet zeggen dat je geen sterke intuïtie hebt.

Jij bent de enige die kan testen of je intuïtie klopt! Droom je bijvoorbeeld iets wat later uitkomt, heb je een voorgevoel dat het gaat regenen binnen een halfuur en gebeurt dit? Zie dit dan als jouw ’test’ en ‘bewijsmateriaal’.

Intuïtie en hooggevoeligheid

Hoogsensitieve personen (HSP) staan extra open voor prikkels. Vaak hebben zij (onbewust) al een sterke intuïtie. Als zij hun hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid niet goed beheersen, zullen ze dit doorgaans niet merken. Indrukken en prikkels kunnen dan zo door elkaar lopen, dat ze een vol hoofd krijgen en weinig intuïtieve waarnemingen opmerken.

Intuïtie en gevoel

Intuïtie is een waarneming; het kan een gevoel maar bijvoorbeeld ook een beeld zijn. Dit kan heel verwarrend zijn, want intuïtieve gevoelens worden nogal eens verward met emoties. Vooral bij hoogsensitieve personen die hun hoogsensitiviteit nog niet beheersen, kan dit het geval zijn. Waarnemingen van jezelf en een ander, en uit het heden, verleden en toekomst kunnen door elkaar lopen. Leer daarom het onderscheid te maken tussen wensdenken, ondermijnende negatieve gedachten en je intuïtie.

Intuïtie ontwikkelen

Net zoals andere vaardigheden kun je je intuïtie ontwikkelen. Bij sommige mensen is dit van nature al een sterk ontwikkelde kwaliteit, er wordt dan vaak gesproken van iemand met een sterke intuïtie. Vergelijk het met Mozart: hij had van nature al een sterke muzikale kwaliteit, die hij verder heeft door ontwikkeld. Door veel te oefenen plukte hij hier veel vruchten van.

Zo is het ook het geval met intuïtie. Hoe meer je dit ontwikkelt en erop leert te vertrouwen, hoe meer intuïtieve waarnemingen je zal hebben. Er zijn diverse mogelijkheden hoe je het kan ontwikkelen. Sommige mensen doen dit bijvoorbeeld door te mediteren. Volg hoe dan ook je gevoel als je een manier wilt vinden om het te ontwikkelen!

Specifiek voor hoogsensitieve mensen is het belangrijk dat zij bij zichzelf leren blijven, zodat zij zich niet verliezen in prikkels om hen heen. Als je bij jezelf blijft, kun je ook perfect onderscheiden wat van jezelf of een ander is, bijvoorbeeld qua emotie. Intuïtieve indrukken worden helderder en sterker. Het is dan makkelijker om je intuïtie te ontwikkelen.

Als intuïtie heel sterk is ontwikkeld, kan je paranormale waarnemingen hebben. In het tijdschrift Flair deel ik bijvoorbeeld meer over mijn paranormale waarnemingen.

Flair interviewt Femke de Grijs over hoogsensitiviteit

Meer weten?

In mijn begeleiding leer ik je meer over dit onderwerp en hoe je dit versterkt, zodat jij er de vruchten van kunt plukken.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top