Volgens Prof. Dr. Spitz heeft 90% van de bevolking een tekort aan vitamine D. Ontdek in deze blog de symptomen/klachten (zoals rondom de huid, schildklier, ogen en psyche), de juiste waarde, oorzaak en hoe je het kan aanvullen (ook in relatie tot voeding).
In deze Vitamine D wiki vind je alles wat je moet weten over D-tekort:
1. De functie van vitamine D
2. Vitamine D tekort symptomen
3. Voorbeelden van ziekten en risicofactoren die (waarschijnlijk) met een vitamine D tekort te maken hebben
4. Oorzaak vitamine D tekort
5. Vitamine D waarden: de verwarring
6. Waarom wordt vitamine D zo onderschat?
7. Vitamine D behandeling
8. Bijwerkingen vitamine D suppletie
De functie van vitamine D
Vitamine D wordt ook wel zon vitamine genoemd, omdat je lichaam met hulp van zonlicht zelf vitamine D kan aanmaken. Vitamine D is nodig om calcium en fosfor uit voeding te halen, zodat het in je lichaam kan worden opgenomen. Als er te weinig vitamine D in je lichaam aanwezig is, kunnen er klachten ontstaan. Een tekort en klachten wordt vaak pas na jaren zichtbaar.
Vitamine D tekort symptomen
Een vitamine D tekort kan gepaard gaan met allerlei fysieke, emotionele en mentale verschijnselen en klachten. Hieronder vind je wat voorbeelden.
Fysieke symptomen
- Problemen met tanden of botten, zoals bloedend tandvlees, zwakke botten, de ziekte van Rachites/osteomalacie en osteoporose (botontkalking).
- Problemen rondom spieren en gewrichten (ook als ze niet worden belast) zoals kramp, pijn, trillingen en zwakte.
- Vermoeidheid, lusteloosheid of je uitgeput voelen: vaak worden er door artsen verkeerde diagnoses gesteld op dit vlak.
- Slaapproblemen.
- Minder productief zijn (bijvoorbeeld op het werk)
Soms wordt gedacht dat duizelig zijn samenhangt met vitamine D: volgens NHG is dit niet het geval.
Mentaal symptoom
- Verminderde focus
Voorbeelden van ziekten en risicofactoren die (waarschijnlijk) met een vitamine D tekort te maken hebben:
- auto immuunziekten zoals MS, diabetes type 1 (en ook 2)
- acute luchtweginfecties, waaronder verkoudheid en griep.
- chronische vermoeidheid en Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
- droge ogen
- fibromalgie
- huidproblemen; vitamine D-tekort wordt in verband gebracht met het risico op psoriasis en atopische dermatitis
- hart en vaatziekten (zoals hoge bloeddruk)
- kanker
- lage rugpijn
- migraine
- obesitas, dit onderzoek gaat er bijvoorbeeld ook op in.
- psychische klachten: (winter of herfst)depressie, schizofrenie, gegeneraliseerde angststoornis, hyperventilatie veroorzaakt door fysieke en/of psychologische stress
- schildklier problemen, zoals thyreoïditis (ontsteking van de schildklier), de ziekte van Hashimoto, de ziekte van Graves en schildklierkanker.
- pre-menstrueel syndroom (PMS).
- polycysteus-ovarium syndroom (dit wordt ook wel afgekort tot POS of PCOS): dit is een syndroom waarbij de hormonen van een vrouw uit balans zijn. Dit kan zich onder meer uiten als het continu hebben van weinig/geen eisprongen en een onregelmatige menstruatie, uitval van hoofdhaar, groei van mannelijke lichaamsbeharing en/of acne.
Wetenschappers zijn het er nog niet over eens of een vitamine D gebrek de oorzaak of het gevolg van een ziekte is. Een vitamine D-tekort kan veel gevolgen hebben!
Hoogsensitiviteit
Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP kunnen ten opzichte van een niet-HSP sneller op een vitamine D tekort reageren en klachten intenser ervaren.
De preventieve werking van vitamine D
Vitamine D heeft verder positieve eigenschappen op bijna alle organen in je lichaam. Vitamine D is ook belangrijk bij de celgroei en celdeling, denk maar aan het immuunsysteem. Vitamine D kan volgens Prof. Dr. Spitz veel ziekten voorkomen of klachten verminderen.
Oorzaak vitamine D tekort
Er zijn diverse oorzaken van een vitamine D-tekort.
Beperkte blootstelling aan de zon
In Nederland schijnt gemiddeld 5 maanden per jaar de zon krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken in je lichaam. Er is gemiddeld 7 maanden per jaar een te lage zonkracht.
In die 7 maanden ‘winter’ (dit is bijvoorbeeld ook in de herfst het geval) staat de zon relatief laag en is er weinig UVB straling; deze is nodig voor de aanmaak van vitamine D. Hierdoor kan een vitamine D-tekort kan ontstaan. De donkerste tint in de afbeelding van RIVM hieronder geeft de gemiddelde zonkracht gedurende het jaar aan.
Dit filmpje met Gert Schuitemaker gaat er dieper op in:
HSP zijn daarnaast tegenwoordig veel binnen. Als ze buiten zijn, zijn ze vaak met kleding of zonnebrand (vermijd in ieder geval hormoonverstorende stoffen in zonnebrandcrème) zo goed beschermt, dat de huid minimaal met de zon in aanraking komt en er nauwelijks tot geen vitamine D wordt aangemaakt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen die gesluierd gekleed gaan. Sommige auto’s hebben bovendien UV-glas, dat het vitale licht waarmee je vitamine D aanmaakt, blokkeert.
Andere oorzaken van een vitamine D gebrek
Mensen met een getinte of donkere huidskleur kunnen moeilijker vitamine D aanmaken door blootstelling aan het licht van de zon. Ze moeten langer aan het licht van de zon blootstaan om dezelfde hoeveelheid vitamine D aan te maken, ten opzichte van mensen met een lichte huidskleur.
Ook kunnen mensen een ziekte (obesitas, cystische fibrose of darmproblemen zoals bij Crohn) hebben, medicatie (als cholesterolverlagers) gebruiken, of weinig calcium via voeding binnenkrijgen waardoor vitamine D minder/niet kan wordt opgenomen.
Hoe weet je of je een vitamine D tekort hebt? Vitamine D tekort test:
Een vitamine D-tekort wordt vaak ernstig onderschat: slechts 5% van de artsen laat bij hun patiënten een vitamine D bepaling doen.
Je kunt bij je huisarts een bloedonderzoek aanvragen. Je kan altijd worden geprikt (ook als je grieperig of verkouden bent, je hoeft niet nuchter te worden geprikt). Laat dan testen wat je serum waarde van vitamine D3 (de niet actieve 25-OH-vitamine D) is. Daarmee valt een tekort aan te tonen. Let op: de actieve 1,25-OH vitamine D waarde geeft geen goed beeld van een tekort (laat je daar niet op prikken als je benieuwd bent of je een vitamine D tekort hebt)! De actieve vitamine D wordt meestal alleen geprikt als een arts vermoedt dat er wellicht iets mis is met de regulering van de calciumspiegel van je bloed.
Wil/kan je (huis)arts geen bloedonderzoek doen?
Je kan ook zelf onderzoek initiëren via een particulier laboratorium zoals via Bloedwaardentest. Doorgaans vergoedt de verzekering onderzoeken via particuliere laboratoria niet. Houd er ook rekening mee dat als er een afwijkende waarde wordt gevonden via een particulier laboratorium, zij geen advies kunnen geven. Je dient dan zelf een expert (zoals een andere arts) te vinden die jou hier verder bij kan helpen.
Ik heb zelf prettige ervaringen met Bloedwaardentest, vandaar dat ik er mee ben gaan samenwerken. Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Bloedwaardentest bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Wil je voor de allereerste keer iets bestellen bij Bloedwaardentest? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs5 en krijg 5% welkomstkorting op je test(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)!
Vitamine D waarden: de verwarring
In Nederland hanteert bijna ieder laboratorium zijn eigen referentiewaarde. Dit kan heel verwarrend zijn. Zo hanteert het VU Medisch Centrum een waarde van 25 nmol/l als normale onderwaarde en de Gezondheidsraad.
Veel internationale experts als Holick zijn het erover eens dat dit soort waardes achterhaald zijn en moeten worden verhoogd naar 80 nmol/l. Dit is ook iets wat in Nederland steeds meer experts, zoals apotheker en Dr. Schuitemaker adviseren en toepassen. Zo hanteert het Medisch centrum Groningen een sufficiënte waarde van boven de 80 nmol/l. Zie ook het onderstaande krantenartikel wat hier op ingaat.
Ieder lichaam is uniek en heeft een unieke behoefte aan vitamine D. Hoogsensitieve mensen hebben een gevoelig zenuwstelsel en vaak baat bij een waarde van boven de 80 nmol/l.
Waarom wordt vitamine D zo onderschat?
Net zoals vitamine B12 een belangrijke vitamine is voor je energieniveau, geldt dit ook voor vitamine D. Helaas (h)erkennen nog niet alle artsen dit. Vergelijk het met foliumzuur: eerst werd hier het nut nog niet van ingezien en nu wordt het gebruik, vooral bij zwangeren gestimuleerd om open ruggetjes bij baby’s te voorkomen. Een reden waarom vitamine D-tekort nog niet zo bekend is, is volgens Dr. Schuitemaker dat de farmaceutische industrie er geen belang bij heeft. De industrie kan volgens hem meer verdienen met ziekten die voortvloeien uit een vitamine D tekort…
Vitamine D behandeling
Is er een vitamine D tekort aangetoond? Volg deze tips:
Tip 1: raadpleeg bij klachten altijd een arts
Neem je tekort serieus (het is er niet voor niets, en kan onder de 80 nmol/l, zeker klachten veroorzaken) en onderneem actie! Let op: in sommige situaties kan het toevoegen van vitamine D aan het lichaam gevaarlijk zijn, als er bijvoorbeeld teveel calcium in je bloed aanwezig is, als je een ziekte met ontstekingen in verschillende lichaamsdelen hebt (sarcoïdose, ziekte van Besnier-Boeck), of te snel werkende bijschildklieren hebt. Ga niet op eigen houtje vitamine D3 slikken, maar laat eerst je waarde bepalen en overleg met je arts.
Tip 2: vul het vitamine D tekort aan: neem een juiste oplaaddosis
Er zijn diverse manieren om vitamine D aan te vullen. Allereerst is het nodig om de juiste oplaaddosis te krijgen.
Waar zit vitamine D in?
Hieronder vind je waar vitamine D precies inzit en of/in welke mate het effectief is:
Vitamine D & de zon
Zoals hierboven weergegeven, kan de huid door middel van zonlicht vitamine D aanmaken. In Nederland schijnt er echter te weinig zon gedurende het jaar om voldoende vitamine D in je lichaam aan te maken. Je kunt een tekort hier niet mee aanvullen.
Vitamine D in voeding
In sommige voedingswaren (zoals vette vis, lever, eieren, melkproducten) zit vitamine D (of wordt het toegevoegd, zoals in halvarine, margarine of bakboter), echter zo weinig dat je er een tekort niet mee aan kan vullen/kan onderhouden.
Vitamine D suppletie
Je kunt het tekort aanvullen met supplementen (niet met D2, maar met de actievere D3, cholecalciferol) in de vorm van:
- drank (en druppels, of ampullen).
- tabletten (of capsules).
- in principe worden bovenstaande 2 opties het meest aangeraden. Mochten die niet aanslaan dan kunnen in overleg met een specialist injecties worden gebruikt, of ‘shots’ UV licht worden toegepast. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die darmen hebben die niet meer voldoende vitamine D kunnen opnemen (bijvoorbeeld als delen van de darm verwijderd zijn ) of door ontstekingen (zoals bij de ziekte van Crohn) zijn veranderd.
De meningen zijn verdeeld over hoe de dosis van suppletie er precies uit moet zien. Er bestaat helaas nog niet 1 behandeling waar iedereen achter staat. Zo hebben Heaney en De Boer diverse behandelplannen:
Heaney raadt aan om van je uitgangswaarde uit te gaan, en daarbij onderstaande dagelijkse orale dosis tot je te nemen, zodat je na circa acht weken op een waarde van 80 nmol/l uitkomt.
Uitgangswaarde (nmol/L): Dagelijkse orale dosis:
20–40: 55 mcg (2200 IE)
40–60: 45 mcg (1800 IE)
60–80: 29 mcg (1160 IE)
> 80: 0 mcg (0 IE)
Vitamine D stootkuur
De Boer raadt een stootkuur aan; een dosis die je in een korte tijd tot je neemt zodat je op een gegeven moment op een waarde van 75 nmol/l komt. Hij gebruikt daarbij deze formule: totale dosis in IE om tot je te nemen= 40 x (75 – gemeten D-waarde) x lichaamsgewicht in kg.
Stel dat er uit bloedonderzoek blijkt dat de vitamine D-waarde 20 nmol/l is, bij iemand die 100 kg weegt dan is de rekensom: 40 x (75 – 20) x 100 = 40 x 55 x 100 = 220.000IE. Een arts kan in zo’n geval bijvoorbeeld aanraden om 44.000IE per week binnen te krijgen gedurende 5 weken, om zo totaal 220.000IE binnen te krijgen.
Stootkuur ervaringen:
Houd er rekening mee dat een stootkuur vaak erg heftig voor HSP is (en een lagere dosering per dag vaak als prettiger wordt ervaren). Zo kan in het bovenstaande voorbeeld de weekdosering soms ook nog worden verspreid over meerere dagen van de week. Voor meer informatie en een uitgebreidere toelichting: zie het vitamine D-forum.
Huisarts
Bovenstaande ideeën kun je voorleggen aan je huisarts, als hij nog niets/te weinig met je vitamine D tekort heeft gedaan.
Een serum waarde van 25-OH-vitamine D onder de 80 nmol/l kan klachten geven. Meten is in het geval van vitamine D weten. Laat nadat je een oplaaddosis hebt gehad, je bloed controleren om te zien of de vitamine D die je nam aansloeg en je waarde boven de 80 nmol/l is (en het tekort is aangevuld). In sommige gevallen moet iemand bijvoorbeeld meer ampullen nemen dan van tevoren gedacht om het tekort aan te vullen. In sommige andere gevallen wordt vitamine D bijvoorbeeld niet goed via een ampul opgenomen en is een andere oplaadmethode meer geschikt.
Wanneer merk je effect van vitamine D suppletie?
Wanneer je effect merkt hangt onder meer af van de hoeveelheid vitamine D die je tot je neemt. De exacte termijn wanneer je effect merkt wisselt van persoon tot persoon. Meestal is dit binnen enkele weken, tot na wat (3) maanden.
Bijwerkingen vitamine D suppletie
Het kan zijn dat je last krijgt van bijwerkingen, of dat de klachten in het begin verergeren. Hier had ik zelf last van. De dag nadat ik een ampul had gedronken, voelde ik mij extra uitgeput. Tips voor als je hier ook last van hebt/dit wil voorkomen:
- Bekijk met je arts of je de hoeveelheid vitamine D:
-die je in 1 keer tot je neemt in zo klein mogelijk kan houden. Ik raad HSP over het algemeen geen hoge ‘shots’ aan, en als je deze wel neemt, neem dan bijvoorbeeld 25.000 IE in plaats van 100.000 IE in 1 keer .
-zo veel mogelijk kan verspreiden over meerdere dagen/weken/maanden (zodat je bijvoorbeeld 5000 IE per dag tot je neemt). Zelf nam ik op een gegeven moment na een opstartdosis van 100.000IE elke 3 weken 1 ampul met 25.000 IE, gedurende 8 weken. Achteraf gezien had ik graag dagelijks een kleinere dosering willen nemen, zodat mijn lichaam hier aan kon wennen. - Wat mij ook hielp was Bij Mijzelf te blijven, voordat ik het ampul tot mij nam of als ik last had van vermoeidheidsklachten. Ik kan je een Bij Jezelf Blijven oefening leren mijn Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit‘.
Tip 3: zorg ervoor dat je als het tekort is aangevuld, je jouw vitamine D niveau op peil houdt
Het is niet duidelijk hoeveel vitamine D iemand zelf aanmaakt. Daarnaast wisselt het van persoon tot persoon hoeveel van de ingenomen hoeveelheid vitamine D daadwerkelijk in de darm wordt opgenomen. Het wisselt van persoon tot persoon of/hoeveel iemand dagelijks extra aan vitamine D tot zich moet nemen.
Maak gebruik van zonlicht
Wees dagelijks als de zonkracht minstens 3 is tussen 11:00u en 15:00u minimaal 15 minuten buiten met een ontbloot hoofd en handen. Houd altijd rekening met je huidtype (als je bijvoorbeeld een zeer lichte huid hebt en de zon zeer fel schijnt, kun je beter niet zonnen en je beschermen. Het is niet de bedoeling dat je verbrandt!). In het boek van Prof. Dr. Spitz staan tips voor elk huidtype en lees je hoevaak en hoelang je het beste kunt zonnen.
Neem een supplement
Je kunt je vitamine D niveau verhogen en op peil houden door een supplement D3 tot je te nemen. Een algemeen advies voor een volwassene geïnspireerd op wetenschappelijk gedachtegoed en het Vitamine D forum:
- neem 1000 IE per dag in de ‘zomer’ (van eind april t/m begin september)
- neem 2000 IE per dag in de ‘winter’ (van eind september tot en met begin april)
Om van microgram (mcg) naar IE (internationale eenheden) om te rekenen vermenigvuldig je met 40. 25 mcg. = 1000IE. Soms wordt de term IU gebruikt (International Unit), dat is hetzelfde als IE.
Let op: dit advies geldt voor als je in Nederland (en België) woont. Ook in de VS en Australië schijnen mensen baat te hebben bij deze hoeveelheid. Hoe dichter je bij de evenaar woont, hoe meer zon je tot je kan nemen en hoe minder supplementen je in het algemeen nodig hebt.
Welke supplementen raad ik aan?
Ik raad aan om je gevoel te volgen. HSP hebben vaak een hart voor dieren: kies een supplement waar dieren niet voor hebben geleden. Kies bijvoorbeeld een supplement dat vegetarisch of veganistisch en vrij van gelatine is. De onderstaande 4 supplementen zijn vegetarisch en/of veganistisch. Controleer zelf voor de zekerheid de actuele samenstelling.
Er is suppletie met een relatief hoge waarde, zoals Doctor’s best D3 2500 IE (veganistische capsules). Mijn ervaring is dat dit voor sommige HSP geschikt is, maar voor sommige HSP een te intense dosering kan zijn. Voel wat voor jou klopt!
De suppletie die ik meestal aanraad bevat 1000IE per spray/druppel/tablet:
- NOW D3 1000IE (druppels). Deze druppels zijn gemaakt van schapenwolvet. Dit supplement wordt ook aangeraden door het Vitamine D forum.
- Lamberts 1000IE (capsules). Deze suppletie is veganistisch.
- Vitals D3 1000IE (capsules). Dit supplement is geschikt voor vegetariërs (niet voor veganisten). Het wordt ook aangeraden door het Vitamine D forum.
Klik op de afbeeldingen van de suppletie die ik wél aanraad en bestel ze direct veilig via bol.com:
Let op: neem in principe geen combinatiepreparaten zoals levertraan (vanwege de grote hoeveelheid vitamine A) of vitamine D met calcium, tenzij dit door een arts is geadviseerd. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Neem een vitamine D supplement bijvoorbeeld tijdens de avondmaaltijd (daar zit vaak het meeste vet (olie) door. Op die manier kan vitamine D goed door het lichaam worden opgenomen.
Voor sommigen mensen wordt een andere hoeveelheid vitamine D geadviseerd, omdat ze een extra risico lopen op een tekort/ziektes. Dit geldt speciaal voor:
- zwangere vrouwen
- baby’s en kinderen
- mensen met overgewicht
- mensen met een getinte/donkere huidskleur
- mensen die veel binnen zijn en weinig buiten komen, mensen die veel nachtdiensten draaien
- mensen die met kleding (zoals een sluier of hoofddoek) hun huid bedekken
- ouderen
In het boek van Dr. Gert Schuitemaker vind je meer tips voor hoeveelheden bij bovenstaande doelgroepen.
Teveel vitamine D: wanneer is sprake van overdosering?
Zoals hierboven weergegeven wisselt het van persoon tot persoon of/in hoeverre iemand vitamine D aanmaakt en hoeveel er nodig is om aan te vullen via supplementen. De meningen zijn verdeeld over wanneer er sprake is van een overdosering: deze kan van persoon tot persoon (mede door leeftijd en eventuele ziektes) variëren.
Volgens het Voedingscentrum is voor een volwassene de bovenste veilige grenswaarde 4000IE per dag dat je aan D3 via een supplement tot je mag nemen, volgens wetenschappers als Prof. Dr. Spitz is dat 10.000IE (dit vind ik echter heel veel, helemaal voor HSP en raad ik niet aan). Daarna wordt het toxisch (en giftig: je plast vitamine D niet zomaar uit). De calciumspiegel stijgt dan in het bloed, wat tot nierstenen en aderverkalking kan leiden.
Tip 4: doe aanvullend en herhalend bloedonderzoek
Laat je bloed bij een vitamine D-tekort ook onderzoeken op:
Verder kan het ook nuttig zijn om onderzoek te doen naar:
- magnesium
- vitamine K
- zink (dit kan in het bloed en in de cellen worden gemeten)
- Borium
- vitamine A
Deze stofjes werken nauw samen met vitamine D.
Sommige HSP hebben als zij hoge doseringen vitamine D tot zich nemen, bijvoorbeeld ook baat bij het innemen van magnesium. Houd er rekening mee dat niet elke magnesiumvorm goed opneembaar is. WEL goed opneembaar zijn: glycinaat, malaat, lactaat, tauraat, ascorbaat en citraat. Niet goed opneembaar zijn oxide (probeer die te vermijden), chloride, chloraat, hydroxide en carbonaat.
Laat nadat je tekort is aangevuld en je deze met supplementen onderhoudt je bloed 1 keer per halfjaar (in het najaar en voorjaar) op vitamine D en bovenstaande stofjes controleren.
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.
Meer weten over vitamine D tekort & vermoeidheid?
HSP staan (onbewust) open voor prikkels. Als ze hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, kan dit enorm veel energie vreten.
Een vitamine D tekort en klachten als vermoeidheid zijn er vanuit een holistische visie niet voor niets; het wil je wat vertellen en is een signaal.
Vitamine D is vanuit een holistische visie onder andere verbonden met de kwaliteiten van licht. In hoeverre ervaar jij jouw leven als licht? Veel HSP vinden het moeilijk om de kwaliteiten en lichte kanten van hoogsensitiviteit te leven. Ze voelen zich vaak depressief, hebben last van stemmingswisselingen of vermoeidheid.
Nadat HSP hun vitamine D tekort hebben aangevuld, blijven ze vaak tobben met hun hoogsensitiviteit. Ze houden last van vermoeidheid en ervaren een vicieuze cirkel. Ontdek in dat geval wat je vermoeidheid je wil vertellen en hoe je energie van je hoogsensitiviteit krijgt.
Heb je een vraag over vitamine D en/of wil je persoonlijk advies over jouw situatie?
Let op: raadpleeg bij klachten en bijbehorende vragen voor de zekerheid ook altijd een arts. Bekijk eerst even mijn informatie die ik heb gedeeld over vitamine D op mijn site. Heb je daarna nog een vraag over vitamine D? Ik help je er enkel bij met het Complete HSP Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!‘. Klik hier en vind er meer informatie over>>>
Heb je hier iets aan gehad? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.
Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.
Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…
Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Aanvullende blogs:
- Test of je een HSP bent
- 5 HSP kenmerken
- Onderschatte oorzaken van vermoeidheid
- Vitamine B12 tekort: hoe ontdek je het en behandel je het juist?
- Waarom de ziekte van Pfeiffer soms lang kan duren…
P.S.:Heb je een vraag over vitamine D en/of wil je persoonlijk advies over jouw situatie? Deze beantwoord ik hieronder niet meer in het reactieveld. Zie hierboven in de blog het kopje ‘Let op: Heb je een vraag over vitamine D en/of wil je persoonlijk advies over jouw situatie?’ hoe ik je wel kan helpen!
Kan een lamp/lichttherapie ook helpen bij vitamine D tekort?
Hi,
Yes, dat kan als het lampen zijn die de vitamine D aanmaak stimuleren (niet elke lamp doet dat).
Vitamine D wordt aangemaakt met UV-B licht, met een golflengte tussen 290 en 315 nm, met de hoogste synthese tussen 295 en 297 nm (zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_D).
In sommige gevallen krijgen mensen met een vitamine D tekort dit soort ‘UV shots’ in bijv. het ziekenhuis.
Hartelijke groeten, Femke
Moet vitamine D3 niet ondersteund worden door de vitamine K2?
Hi Marion,
Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding in het lichaam wordt opgenomen, en heeft een relatie met de groei/behoud van gezonde botten en tanden.
Vitamine K2 is een cofactor van vitamine D, net als bijv. magnesium en vitamine A.
Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten (zie ook http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-k.aspx ). In wetenschappelijk onderzoek is een relatie tussen vitamine K2 en o.a. de opbouw & onderhoud van de botten vastgesteld, maar er is nog geen duidelijk beeld van deze relaties (zie ook en http://www.vitamined-forum.nl/index.php/topic,806.msg6748.html#msg6748).
Mijn ervaring is dat elk lichaam uniek is/unieke behoeftes heeft. Wat voor de een goed werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Sommige mensen zullen baat hebben om naast D3 bijv. extra magnesium, vitamine A of K2 te slikken, bijv. als hier ook een tekort aan is. Ik raad aan om hier een arts bij te raadplegen; het ene lichaam heeft weer andere stoffen nodig, dan het andere :).
Hartelijke groeten, Femke
Wat fijn dat je je leven terughebt Ann!
Liefs,
Femke
Hallo,wat jij nu allemaal opnoemt heb ik ook allemaal,ben op aanraden van huisarts na bloedonderzoek waarde van vit D is bij mij 18 met supplementen van vit D gestart ik hoop dat dit snel helpt want wat dit allemaal teweeg brengt !! Heeft het bij u nog lang geduurd na uw medicatie? Groetjes Anja
Hi Marion,
Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding in het lichaam wordt opgenomen, en heeft een relatie met de groei/behoud van gezonde botten en tanden.
Vitamine K2 is een cofactor van vitamine D, net als bijv. magnesium en vitamine A.
Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten (zie ook http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-k.aspx ). In wetenschappelijk onderzoek is een relatie tussen vitamine K2 en o.a. de opbouw & onderhoud van de botten vastgesteld, maar er is nog geen duidelijk beeld van deze relaties (zie ook en http://www.vitamined-forum.nl/index.php/topic,806.msg6748.html#msg6748).
Mijn ervaring is dat elk lichaam uniek is/unieke behoeftes heeft. Wat voor de een goed werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Sommige mensen zullen baat hebben om naast D3 bijv. extra magnesium, vitamine A of K2 te slikken, bijv. als hier ook een tekort aan is. Ik raad aan om hier een arts bij te raadplegen; het ene lichaam heeft weer andere stoffen nodig, dan het andere :).
Hartelijke groeten, Femke
Ik heb nierstenen , mag geen vitamine d gebruiken is dan iets anders?
Hi Santos,
Ik begrijp je vraag nog niet helemaal. Bedoel je dat je nierstenen hebt en wil weten of je extra vitamine D kan gebruiken?
Groetjes,
Femke
Hi Femke,
Dank je wel voor de duidelijke informatie. Ik heb ook een (blijkt nu) terugkerend vitamine D tekort. Vorig jaar heb ik een tijdje van die ampullen via de apotheek gehad om de boel weer op te krikken, toen was mijn vitamine D bloedwaarde erg laag. Nu blijk ik na een half jaar weer een waarde te hebben die nog maar net boven de “ernstig tekort” grens ligt. De huisarts assistente heeft aangegeven dat ik nu zelf met gewoon bij een drogist of Hema gekocht supplement moet aan gaan vullen en dat dan structureel, forever ever.
Ik heb de suggesties die je geeft bij bol.com bekeken, maar ik ben niet zo’n goede pillen/capsule slikker. Als ik dat dagelijks moet gaan doen met pillen die ik niet weg krijg, wordt dat geen pretje. Ik zag ook Bonusan Vitamine D3 7.5 mcg – druppels – 30 ml bij Bol.
Heb jij daar ervaring mee? Er staat bij de beschrijving “dagelijks 1 of 2 druppels”, is dat vergelijkbaar met een 1000IU pil?
Ik hoor graag van je, alvast bedankt!
Groetjes,
Hester.
Hi femke,
ik heb een mini gastric bypass en mijn lichaam neemt bijna geen vit D3 meer op. Ik heb calcy chew 1000/800 waarvan ik 2 pillen per dag slik en daarnaast nog 2x per week 2ml colecalciferol 50.000 IE/ml. Krijg volgende week weer bloeduitslagen mocht het niet zijn gestegen dan worden er injecties besteld uit Frankrijk. Ik heb ook diverse klachten zoals spierkrampen, moe, lusteloos, stemmingswisselingen en nog wel een aantal wazige klachten. Ik hoop toch dat de waarde zijn gestegrn en de injecties niet nodig zijn.
Janneke
<3
Hi Hester,
Bedankt voor je berichtje. Is er onderzocht wat de reden is dat je nu een waarde hebt die maar net boven de ‘ernstig tekort’ grens ligt? Ik raad je aan om je klachten (dus ook dat je niet zo’n goede pillen/capsule slikker bent) voor te leggen aan een arts (een waar je je prettig bij voelt & die gespecialiseerd is in vitamine D) :).
Namaste,
Femke
Ik had een waarde van 38 en heb een shot gekregen van 50.000, te herhalen na 3 maanden.
Hoe lang duurt het voordat je verbetering gaat voelen?
Hi Maureen,
Ik heb het aangevuld in de blog :).
Liefs,
Femke
Everything is very open with a very clear explanation of the
challenges. It was really informative. Your site is extremely helpful.
Thank you for sharing!
Thanks!
hallo beste femke,
ik heb vitamine d te kort……
eerste bloedonderzoek wees mijn vitamine d cijfer op onder de 10
toen ging ik vitamine d tabletten slikken na drie maanden werd het 24
vandaag heb ik weer bloed laten prikken
ben benieuwd naar de waarde
ik denk onder de 50
ik wil graag meer energie…..heb totaal geen energie!
mijn vraag is kan je geïnjecteerd worden met vitamine d?
hoe kan ik zo snel mogelijk vitamine d krijgen?
alvast bedankt!
zekria
Beste Zekria,
Er bestaan inderdaad injecties (zie ook mijn blog). Met je andere vraag kan ik je helpen met het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit! :).
Ik wens je voor nu alle goeds toe <3
Liefs,
Femke
Hallo Femke,
Ik loop al jaren met klachten en heb me vorig jaar laten prikken 42 toen 8 maanden tabletten genomen-gedaald naar 36. Weer naar huisarts 3 maanden ampullen van D-cura 100.000IE per week. weer geprikt nog steeds 36. Advies gekregen om 3 x per week D-cura 100.000 IE en veel melkproducten gebruiken omdat het anders niet word opgenomen….maar voel me niet beter ….eerder vreemd. Mijn gevoel zegt dat dit teveel van het goede is.
Hélène
Hoi Hélène,
Wat vervelend. Ik wens je het beste toe <3
Liefs,
Femke
Femke, had je bijdeze block niet wat uitgebreider kunnen antwoorden? Had haar geadviseerd ook andere bloedtesten te laten doen via haar (andere kiezen) huisarts.
Hoi jer,
Als mensen n.a.v. mijn blog & tips graag persoonlijk advies/uitgebreid antwoord willen, zijn ze zoals in mijn blog gedeeld, van harte welkom bij het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!‘ :).
Groeten,
Femke
Hallo Femke,
mijn waarde is nu na twee maanden 202!…..door dagelijks melk producten en calcium tabletten tot me te nemen word de d nu wel door mijn lichaam opgenomen, Maar nu wil de huisarts dat ik het onderhoud door wekelijks weer d-cura ampullen te gebruiken. Maar de max is toch 250…… Mijn vraag is is het niet beter om dat in het voorjaar weer te laten bepalen ipv nu weer die ampullen te gaan gebruiken ?
Hallo,
is het verstandig om met een zeer ernstig te kort aan vitamine D te gaan sporten? Ik heb een vitamine D van 18.
mvg,
Daisy
Hi Daisy,
Zie mijn blog ;).
Groetjes,
Femke
Hoi Femke,
Of ik lees er overheen, maar ik kan niets vinden in je blog over het sporten?
Groetjes,
Linda
Hoi Linda,
Zie onder het kopje ‘Let op: Heb je een vraag over vitamine D en/of wil je persoonlijk advies over jouw situatie?’ :).
Groetjes,
Femke
Femke ,
Mijn klachten bestaan ook heel vaak uit misselijk zijn heb gelezen dat dat ook bij een vitamine te kort hoort , maar kan het hier nergens in terug vinden .
Graag hoor ik wat je er van vind
Gr Christel de Haas
Hoi Christel,
Misselijkheid herken ik niet als een klacht van een vitamine D-tekort.
Wel kan het zo zijn dat te veel vitamine D innemen misselijkheid veroorzaakt.
Groetjes, Femke
Na ruim 10 jaar allerlei ontstekingen (vooral gebit en blaasontstekingen en enorme spier en botpijnen en tintelingen in voet en hand en trillende oogleden en lip te hebben) ben ik vorige week maar weer eens naar de huisarts geweest met vraag de om een bloedonderzoek en vitamine d en b12 onderzoek . Resultaat vitamine d te kort (waarde 18) en een kleine b 12 te kort. Nu een ampullen kuur D cura gehad 1x per week 2 ampullen van 25.000 ie gedurende 4 weken daarna terug naar de huisarts voor controle. Aan b12 is niets gedaan. Mijn zus krijgt voor b12 te kort injecties. Wat is een gezonde waarde voor B 12. Kan zulke vitamine te korten erfelijk zijn? Is het zinvol om mij ook te laten controleren op andere vitamine te korten? Moet ik ook magnesium bij de vitamine d kuur gebruiken en hoeveel . Ik heb gelezen dat magnesium helpt bij de opname van vitamine d klopt dat?
Hoi Lila,
Zie https://femkedegrijs.com/vitamine-b12-tekort-en-vermoeidheid-wat-kun-je-doen-4-tips-voor-hsp/ en hierboven ;).
Groetjes,
Femke
Hoi, Ik heb een te traag werkende schidklier, nu is de waarde daarvan op orde, nu bleek ik een tekort aan vitamine D te hebben waarde 23. Heb maadag een boost van 25000 gekregen. Kon vanmorgen de trap niet meer opkomen, herkenbaar?
Plonia dat is heel herkenbaar voor mij! Precies dezelfde ervaring maar ook erg veel last van peesirritaties! Het belemmerd me enorm !
Kun je, als je dagelijks 2000 ie vitamine D tot je neemt, tegelijkertijd een bloedtest laten uitvoeren of je wel genoeg vitamine D in je lichaam hebt? Of moet je dan eerst een bepaalde tijd stoppen met slikken?
Hoi Femke, ik ben HSP heb d tekort en recentelijk een injectie gehad 90.000ie.
voel me beroerder dan ooit. Kan je iets uitleggen over jouw ervaring als hsp er hiermee.
dank je
Whaaaw Femke dit is één van de best artikels over vitamine D die ik ooit gelezen hebt ! Om een optimale werking te bekomen is het wel nodig om D3 in combinatie te nemen met Vit K2 m7 en magnesium glycinaat !
Knap werkstukje !
Groetjes
Omstreeks mij is erveen erdti
Omstreeks mei 2015 is er een ernstig tekort aan vit d tekort ondekt…al jaren heb ik fibromyalgie…,in september kreeg ik last van tintelende handen,voeten en gezicht….na een ziekenhuis opname van een week diverse onderzoeken en onderzoeken in het erasmus ziekenhuis in Rotterdam is er c.i.d.p. geconstateerd wat met de spieren en je immuunsysteem te maken heeft…,,ik heb t idee dat artsen niet het verband zien
Beste Femke,
bij deze wil ik je bedanken voor je informatie over vitamine D. Vorig najaar kwam ik erachter dat mijn vit D gehalte behoorlijk laag was. Ik had ineens een strohalm, waar ik maar wat graag in wilde geloven; betreffende verschillende nare klachten die ik ineens had, die me figuurlijk lam legden. Een oplaaddosis van 10 keer een wekelijkse inname van 50.000IE D3, daarna over op tabl van de drogist. Ik vroeg, daar er geen bijsluiter bij zat, of ik met eventuele bijwerkingen rekening moest houden. “Nee, ik denk het niet want het is een lichaamseigen stof.”, was het antwoord. Toch ben ik zelf eerst eens goed rond gaan googelen en kwam daarbij op jouw site. Achteraf blij dat ik eerst rond ben gaan neuzen. Na een aantal weken inname begon ik te snappen wat je bedoelde met ‘bij jezelf blijven’. Niemand had me bovendien gemeld dat eventuele inname van Magnesium nodig kon zijn. De eerste 2 weken voelde ik duidelijk verbetering, maar na een week of 4 kreeg ik toenemende pijn, krampende pijn. Eerst in rug, nek en schouders welke binnen 2 dagen tijd uitgebreid was naar alle gewrichten tot aan mijn tenen toe. Opnieuw eerst veel gelezen en mijn gevoel gevolgd. Ik ben Magnesium Citraat gaan gebruiken. Het zou een dag of 5 kunnen duren voordat je effect zou hebben, maar een eerste tbl van 100mg gaf mij al duidelijk ontspanning. Ik neem nu dagelijks 2 maal een tbl van 100mg en gebruik verder Magnesium gel. Nu is het aardig te doen. Een 3de tbl Magnesium maakt mij al te onrustig. Inderdaad…let goed op jezelf…blijf bij jezelf. Moeilijk…het kost even, je moet even flink incasseren…en een verantwoorde eigen weg volgen. Ik heb me zeer verbaasd over hoe zoiets je compleet onderuit kan halen!
Nogmaals dank!
Hoi Femke,
Ik heb het gevoel dat ik een vitamine D tekort heb, dus deze ben ik gaan slikken. Verder slik ik ook elke dag ijzer, vitamine B12, vitamine c, en magnesium bij. Is het geen probleem om deze samen te slikken? Soms slik ik er ook nog visolie en valeriaan bij.
Hoi Femke,
De dosering volgens methode “De Boer” komt bij mij neer op 105.000 IE. (waarde van 38 en 63 kg). Dan ben ik volgens deze methode met 1 shot boven Jan? Waarom krijg ik dan maar liefst 8 shots van 100.000 IE (verdeeld over 3 maanden, 1 p week en enkele stopweken)? Ik las dat jij ook “opstartshots” hebt gekregen, hoe zit dat dan met de toepassing van deze methode? Aardig te vermelden dat ik ook last had van zware vermoeidheid de eerste 2 dagen na inname, dus ga het verlagen en spreiden.
Beste Femke,
Wat bijzonder veel goede adviezen heb je op de site staan en eindelijk informatie waar je echt wijzer van wordt. Hartelijk dank daarvoor! Bij voorbeelden van ziekte en risicofactoren bij een tekort aan vitamine D staat POS. Ik zou graag willen weten wat je daarmee bedoeld.
Hartelijke groet, Annette
Beste Annette,
Heel graag gedaan! Ik heb de afkorting ter aanvulling op je vraag hierboven in de blog volledig uitgetypt :).
Groetjes,
Femke
Beste, mijn vitamine D staat op -13,6 … Ik ben in behandeling bij mijn huisdokter. Is of kan dit gevaarlijk zijn voor mijn gezondheid? Ik ben een alleenstaande mama van 40, maak mij toch wel zorgen … Mijn symptomen: lange tijd spierpijnen (mijn kinesist zei dat mijn lichaam een raadsel was voor hem), trillingen over heel mijn lichaam, mijn linkeroog bleef precies hangen (niet constant, maar wel de hele dag door), hartkloppingen, depressie, vermoeidheid, lusteloos, futloos, …
Claudia, heb je geen myasthenie? Check myasthenie of myasthenia gravis op internet. Spierpijn en hangend ooglid zijn echt symptomen! Misschien vragen om een doorverwijzing naar een neuroloog?
Heb ook bloed laten afnemen en heb een tekort aan vitamine d,staat maar aan 9,terwijl dit boven de 30 zou moeten volgens de dokters. Ik loop hele dagen vermoeid rond,moet mij uit mijn bed letterlijk sleuren,en heb ook last van stemmingswisselingen. Welke vitamine d kuur raden jullie aan?
Goed stuk, Femke. Mijn partner reikte het me aan en vervolgens blijkt het van jouw te zijn:-)
Wat ik ook wil zeggen tegen de anderen: onze huisarts (die naast reguliere arts ook natuurarts is) adviseert het om extra vit. D te nemen in de winter. Op zijn website geeft hij het helder aan. Ik schrijf dit om je verhaal te bekrachtigen!
Ha Elma,
Wat leuk om te horen! Fijne middag verder :).
Groetjes,
Femke
Hoi Femke, ik heb me bij de huisarts laten prikken op vitamine D tekort. Volgens de huisarts is mijn vitamine D hoog, namelijk 46. Nu lees ik op je site dat ik me op serumwaarde van vitamine D3 moet laten prikken. Dit heb ik nagevraagd bij de huisarts maar dit kan alleen via de specialist. Raad je me aan om dit te doen of is mijn waarde zoals de huisarts zegt hoog. Het is een stuk rijden naar het Vu waar ik dus volgens de neuroloog alleen kan laten prikken. Ik hoor het graag van je! Alvast bedankt!
Ik vermoed dat MS ook invloed heeft op de waarden van vitamine d, misschien denk ik dit omdat ik het zo ervaar, maar ik weet zeker dat vitamine d een invloed heeft op MS, hier zijn ook al kleine onderzoeken naar geweest, maar inderdaad, er wordt denk ik niet genoeg verdient aan vitamine d dus het wordt genegeerd.
Hallo Femke, mijn vit d waarde was eind februari 15. Na een aantal maanden slikken van divisun 800 ie, 3 per dag is het nu 62. Toch voel ik me weinig beter. Erg moe, pijnlijke spieren en gewrichten etc. Kan het zijn dat het een poosje duurt voordat je verbetering merkt? Groeten Fleur
Beste Femke,
Ik heb zojuist mijn resultaten van het onderzoek (25-OH-vit D) ontvangen: slechts 3.4.
Na veel opzoeken hierrond kan ik ongeveer alle klachten van de laatste maanden hieraan toeschrijven: hoofdpijn, depressive, oververmoeid, gebrek aan energie/fut, rugpijn…
Ik neem elke week VIT D ampule, maar ben nooit gewezen op het feit dat dit mss best in combo is met magnesium. Ik overleg dit vanavond met mijn huisarts.
Dank je wel voor de duidelijke uitleg en tips.
Ziek door cholecalciferol
Ziek na cholecalciferol
Hoi Femke, heb je bij Vitamine D tekort altijd met HSP te maken?
Mijn Franse dokter wil geen recept uitschrijven voor een controle van mijn vitamine D niveau omdat het hier niet vergoed wordt. Ze vinden vitamine D tekort hier sowieso een “raar verhaal” en schrijven het alleen voor i.v.m botproblemen. …………..;Sinds mijn beroerte 2 jaar geleden ben ik echter steeds hondsmoe en het is alleen onder controle te houden door een flinke doses vitamine D elke 3 weken. De dokter schrijft nu wel capsules voor omdat ze ziet dat ik me er beter door voel.
Had in het verleden een injectie vitamine D. Toen had ik van die spierwitte vingers. Hielp toen heel goed en voor langere tijd. Realiseerde me toen alleen niet dat ik het moest blijven gebruiken en ik kreeg na verloop van tijd steeds erger wordende witte vingers. Gebruik nu meestal een spray. Waar ik in het verleden dacht dat ik minder last had van de menstruatie door de warmte van de zon, in de zomer, realiseer ik me nu dat het ook met een vitamine D tekort te maken had. Heb nu geen last meer van menstruatiepijn, terwijl ik vroeger crepeerde van de pijn.
Hallo Femke,
Ik ben al jarenlang ziek, (al minstens 10 jaar) veel klachten als extreme vermoeidheid, depressies, spier en gewrichtspijn, nu ook scoliose, spieratrofie en een erg slechte weerstand. Altijd waren het stressklachten waarop ik nu zelf mijn bloed wou laten testen op vitamine D.
Deze was 30 mpu. Volgens de huisarts was dit niet laag genoeg voor injecties en waren supplementen niet nodig. Nu lees ik op internet hele andere berichten en lijkt het dat ik wel degelijk baat heb bij supplementen. Als hsp heb ik al veel last van vermoeidheid maar ik denk dat ik ook veel tijd op bed doorbreng door een vitamine d tekort. Wat zou jij kunnen aanraden als supplement?
Hoi Femke,
Ik werk op een lab en kan bevestigen dat er veel mensen een tekort hebben. De verschillende en lage referentiewardes komen door de manier hoe ze vastgesteld worden. Je neemt 1000 (de getal is nu alleen als voorbeld) gezonde vrijwilligers en bepaalt de gewenste waarde. Als hier de meeste een ongemerkt tekort hebben is je “referentiewarde” te laag.
Ook is het probleem bij onderzoek dat vitamine d bij veel processen ondersteunend werkt maar een tekort niet zo duidelijk aangetoond kan worden als bijv. Insuline bij suikerziekte.
Heel erg bedankt voor je tips, ik ga zeker wat extra vitamine D aanschaffen
Beste Femk,
wat goed om dit allemaal te lezen! Ik heb ook een tekort aan vitamine d( volgens mij tekort en volgens de artsen normaal) . Twee maanden trg zat ik op 50 en momenteel op 61. Ik heb nog steeds last van gewrichtspijn en spierpijn. De arts gaf aan dat ik vitaminen van een drogist moets halen.gedaan maar dit duurt mij erg lang
Nu allemaal! Zou ik misschien twee dragees van 1000IU moeten innnemen
Ipv een?
Wat ik alleen niet zie staan en wat ik mij afvraag: waarom reageren HSP’s zo gevoelig op vitamine D en ook op de suppletie hiervan (stootkuur)? Heeft dit met het zenuwstelsel te maken?
Dag Femke,
heb een waarde 11 van vitamine d,neem ook b12 injecties en ijzer.Vorig jaar trombose gehad en neem nu bloedverdunners.Kan het daardoor zijn dat mijn vitamine d zo laag staat?anders daar nooit last van gehad.Heb nu van de dokter D-Cure oploss. unidose 25000ie/1ml voorgeschreven gekregen. grtjes Sabrina
Goed stuk!
Super Femke dat je dit hebt geschreven ! Dankjewel , buj mij werd verleden week een D tekort vastgesteld 24 ik heb een ampul van 100.000 gekregen van de huisarts . En het advies over 3 maanden weer bloedprikken …. ? ook vindt het verstandig dat ik blijf sporten maar ik ben moe , pijnlijke spieren dat is toch niet oké dan te gaan sporten ? Groetjes, Adriana
Hoi Femke,
Ik heb te kort vitamine d maar mijn vraag is hoe verlies je vitamine d eigenlijk?