Holisme

holistic

Wat is holisme?

Het woord ‘holisme’ stamt af van het Griekse woord ‘holon’ en dit betekent ‘heel’. Een synoniem van holisme is alomvattend. Holisme is een filosofie, levensvisie of levensovertuiging. Er wordt daarbij van uitgegaan dat alles met elkaar verbonden is.

Denk bijvoorbeeld maar aan een verbinding tussen:

 • Fysieke zaken, zoals je lichaam en dat wat en hoe je eet.
 • Emoties
 • Gedachten
 • Subtielere dimensies die je omringen en doordringen, zoals je ziel

Hoogsensitiviteit

Circa 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP staan extra open voor energie. Zij kunnen de bovengenoemde fysieke, emotionele, mentale en spirituele energieën en verbindingen intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP.

Hoe kan een verbinding eruit zien?

1. Een voorbeeld van hoe eten (een fysieke factor) invloed kan hebben op je emoties en gedachten:

 • Hoe ziet het ingrediënt eruit? De kleur, structuur, geur en voedingsstoffen (zoals suiker en vet) hebben invloed op je hele systeem. Zo kunnen teveel suikers ertoe leiden dat je je depressief voelt.
 • Zijn de ingrediënten die je eet biologisch of ecologisch? Of zijn ze bespoten en bevatten ze relatief veel gifstoffen? Dit kan een andere invloed hebben op je systeem.
 • Is het eten volgens een bepaalde filosofie gemaakt? Is het bijvoorbeeld fairtrade, vegetarisch of veganistisch, of gebruik je bewust kruiden om de vertering te helpen? Of hebben medewerkers een naar gevoel tijdens het maken van het product? De intentie (bedoeling) waarmee dingen gemaakt zijn, kan middels eten doordringen in je lichaam, emoties en gedachten. Vooral HSP staan hier (onbewust) extra voor open en zijn hier extra gevoelig voor. Emoto vertelt hier ook meer over.
 • Is het eten op een specifieke manier bereid, zoals in de koekenpan of oven? Of is het opgewarmd in de magnetron?

2. Een voorbeeld van hoe gedachten je lichaam kunnen beïnvloeden:
Omgekeerd kan het zo zijn dat als jij de hele dag stressvolle gedachten hebt in je hoofd, je lichaam vanzelf gestrest en gespannen gaat voelen. HSP kunnen stress intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP. Mediteren helpt weer om je lichaam te ontspannen.

New age

Een holistische levensvisie wordt steeds bekender in deze tijd, die ook wel new age wordt genoemd. In dit Nieuwe Tijdperk staat verbinding en leven vanuit een gevoel van eenheid, in plaats van afgescheidenheid en ratio centraal. Het tegenovergestelde van holisme is dualisme en reductionisme, waarbij delen zoals het lichaam en de geest afzonderlijk van elkaar worden beschouwd.

Holistisch leven

Iemand die een holistisch leven wil hebben, is zich er bewust van dat alles in verbinding met elkaar staat. Zo’n iemand zal bijvoorbeeld bewust afval scheiden en bewust gezond eten, om niet alleen zichzelf maar ook het milieu en dieren te ondersteunen. Wat gezond voor iemand is en hoeveel suiker iemand bijvoorbeeld nodig heeft, wisselt van persoon tot persoon. Je intuïtie kan hier inzicht in geven.

HSP kunnen van nature interesse hebben in holisme (het kan voor hen vanzelfsprekend en ‘normaal’ voelen) en baat hebben bij een holistisch leven.

kolibrie

Het kan zijn dat er een discrepantie plaatsvindt in iemands leven; er kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van een klacht of ziekte. HSP hebben een opener aura/energieveld en hebben vaak baat bij healing die hierbij kan ondersteunen.

Holisme onderzoek

Wetenschappers in de kwantumfysica erkennen dat alles energie is, en dat alles met elkaar verbonden is. Meer informatie hierover kun je onder meer vinden bij The Scientific medical network.

Holistische zorg

De laatste jaren ziet men steeds meer in de het lichaam niet van de geest te scheiden is, maar dat ze met elkaar samenwerken. In de gezondheidszorg is holisme vooral bekend onder de noemer alternatieve of complementaire zorg. Dit worden ook wel eens Complementaire Alternatieve Geneeswijzen (CAG) genoemd. Diverse professionals zoals psychologen kunnen een holistische visie hebben. Vaak staat dit vermeldt op hun website.

Holistisch psycholoog

Een holistisch psycholoog (h)erkent dat alles met elkaar verbonden is. Een holistisch psycholoog heeft een holistische visie; hoe deze visie zich precies uit, kan van persoon tot persoon variëren.

Zo heb ik met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog een holistische visie en de insteken dat;

 • Jouw lichaam, emoties en gedachten met elkaar samenwerken.
 • Ieder mens compleet is en een mens meer is dan zijn lichaam, gedachten en gevoelens. Ik neem waar dat jij je lichaam, emoties en gedachten hebt, maar niet Bent. Ik erken een spirituele kern in ieder wezen.
 • Alles er mag zijn: gedachten maken zaken ‘goed’ of ‘fout’.
 • Het ene gedrag effectiever is dan het andere gedrag, afhankelijk van de situatie.
 • Ieder verantwoordelijk is voor zichzelf.
 • Er ‘meer’ is tussen hemel en aarde; zo neem ik subtiele liefdevolle energieën en lichtwezens waar.
 • Reïncarnatie en andere tijden (zoals vorige levens) bestaan.

Holistische hulpverlening/een holistisch psycholoog is geschikt voor mensen/HSP die ook een holistische visie hebben.

Meer weten?

Ontdek hier hoe ik je aan de hand van een holistische en spirituele benadering kan helpen.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

2 reacties op “Holisme”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Martine Wursten avatar

  Beste Femke,
  Naar aanleiding van jouw kennis over het holisme, schrijf ik je. Ik doe onderzoek naar de tegenhanger van het holisme; het reductionisme in de politiek. Zou ik jou een paar interviewvragen mogen stellen om de begrippen holisme en reductionisme helder te krijgen om dit zo te kunnen toepassen op de huidige politiek maatschappelijke ontwikkelingen?

  Ik hoor graag of dit een mogelijkheid is. Dit kan over de mail of bellend.

  Fijne dag!
  Martine

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Martine,

   Daar kan ik niet bij helpen. Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder alle goeds toe :).

   Hartelijke groet,
   Femke

Scroll naar boven