Holisme

holisme: mensen zijn met elkaar verbonden

Het woord ‘holisme’ stamt af van het Griekse woord ‘holon’ en dit betekent ‘heel’. Een synoniem van holisme is alomvattend. Holisme is een filosofie, levensvisie of levensovertuiging. Er wordt daarbij van uitgegaan dat alles met elkaar verbonden is.

Denk bijvoorbeeld maar aan een verbinding tussen:

 • Fysieke zaken, zoals je lichaam en dat wat en hoe je eet.
 • Emoties
 • Gedachten
 • Subtielere dimensies die je omringen en doordringen, zoals je ziel

Deze levensvisie wordt steeds bekender in deze tijd, die ook wel new age wordt genoemd. In dit Nieuwe Tijdperk staat verbinding en leven vanuit een gevoel van eenheid, in plaats van afgescheidenheid en ratio centraal. Het tegenovergestelde van holisme is dualisme en reductionisme, waarbij delen zoals het lichaam en de geest afzonderlijk van elkaar worden beschouwd.

In de onderstaande video vertel ik meer over wat een holistische visie inhoudt:

Hoe kan een verbinding eruit zien?

1. Een voorbeeld van hoe eten (een fysieke zaak) invloed kan hebben op je emoties en gedachten:

 • Hoe ziet het ingrediënt eruit? De kleur, structuur, geur en voedingsstoffen (zoals suiker en vet) hebben invloed op je hele systeem. Zo kunnen teveel suikers ertoe leiden dat je je depressief voelt.
 • Zijn de ingrediënten die je eet biologisch of ecologisch? Of zijn ze bespoten en bevatten ze relatief veel gifstoffen? Dit kan een andere invloed hebben op je systeem.
 • Is het eten volgens een bepaalde filosofie gemaakt; is het bijvoorbeeld fairtrade, vegetarisch of veganistisch, of gebruik je bewust kruiden om de vertering te helpen? Of hebben medewerkers een naar gevoel tijdens het maken van het product? De intentie (bedoeling) waarmee dingen gemaakt zijn, kan middels eten doordringen in je lichaam, emoties en gedachten. Vooral HSP staan hier (onbewust) extra voor open en zijn hier extra gevoelig voor. Emoto vertelt hier ook meer over.
 • Is het eten op een specifieke manier bereid, zoals in de koekenpan of oven? Of is het opgewarmd in de magnetron?

2. Een voorbeeld hoe gedachten je lichaam kunnen beïnvloeden:
Omgekeerd kan het zo zijn dat als jij de hele dag loopt te stressen in je hoofd, je lichaam vanzelf gestresst en gespannen gaat voelen. Mediteren helpt weer om je lichaam te ontspannen.

Holistisch leven

Iemand die een holistisch leven wil hebben, is zich er bewust van dat alles in verbinding met elkaar staat. Zo’n iemand zal bijvoorbeeld bewust afval scheiden en bewust gezond eten, om niet alleen zichzelf maar ook het milieu en dieren te ondersteunen. Wat gezond voor iemand is en hoeveel suiker iemand bijvoorbeeld nodig heeft, wisselt van persoon tot persoon. Spiertesten of kinesiologie kan hierbij helpen.

Het kan zijn dat er een discrepantie plaatsvindt in iemands leven; er kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van een klacht of ziekte. Healing kan daarbij ondersteunen.

Holisme in gezondheidszorg

De laatste jaren ziet men steeds meer in de het lichaam niet van de geest te scheiden is, maar dat ze met elkaar samenwerken. In de gezondheidszorg is holisme vooral bekend onder de noemer alternatieve of complementaire zorg. Dit worden ook wel eens Complementaire Alternatieve Geneeswijzen (CAG) genoemd. Diverse professionals zoals psychologen kunnen een holistische visie hebben. Vaak staat dit vermeldt op hun website.

Holistisch psycholoog

Een holistisch psycholoog (h)erkent dat alles met elkaar verbonden is. Een holistisch psycholoog heeft een holistische visie; hoe deze visie zich precies uit, kan van persoon tot persoon variëren.

Zo heb ik met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog een holistische visie en de insteken dat;yin yang symbool

 • Jouw lichaam, emoties en gedachten met elkaar samenwerken.
 • Ieder mens compleet is en een mens meer is dan zijn lichaam, gedachten en gevoelens. Ik neem waar dat jij je lichaam, emoties en gedachten hebt, maar niet Bent. Ik erken een spirituele kern in ieder wezen.
 • Alles er mag zijn: gedachten maken zaken ‘goed’ of ‘fout’.
 • Het ene gedrag effectiever is dan het andere gedrag, afhankelijk van de situatie.
 • Ieder verantwoordelijk is voor zichzelf.
 • Er ‘meer’ is tussen hemel en aarde; zo neem ik subtiele liefdevolle energieën en lichtwezens waar.
 • Reïncarnatie en andere tijden (zoals vorige levens) bestaan.

Een holistisch psycholoog of iemand met zo’n achtergrond, is geschikt voor mensen die ook een holistische visie hebben.

Holisme onderzoek

Wetenschappers in de kwantumfysica erkennen ook dat alles energie is, en dat alles met elkaar verbonden is. Meer informatie kun je hierover onder meer vinden bij The Scientific medical network.

Aanvullende artikelen:

2 reacties op “Holisme”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Beste Femke,
  Naar aanleiding van jouw kennis over het holisme, schrijf ik je. Ik doe onderzoek naar de tegenhanger van het holisme; het reductionisme in de politiek. Zou ik jou een paar interviewvragen mogen stellen om de begrippen holisme en reductionisme helder te krijgen om dit zo te kunnen toepassen op de huidige politiek maatschappelijke ontwikkelingen?

  Ik hoor graag of dit een mogelijkheid is. Dit kan over de mail of bellend.

  Fijne dag!
  Martine

Scroll naar top