Spiritualiteit

veren

Spiritualiteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘spirit’ dat ‘geest’ betekent. Centraal staat hierbij met je geest (gedachten) bewust worden en zijn van jezelf (en bijvoorbeeld van je zingeving, motivatie en kwaliteiten) en hetgeen betekenis aan je leven geeft.

Met je geest kan je samenwerken met je ziel, kern of ware zelf, dat zijn oorsprong heeft in een andere (geen aardse) dimensie. Sommige mensen ervaren deze ‘andere’ dimensie als goddelijk. Iemand die spiritueel leeft, erkent dat er meer is tussen hemel en aarde.

Spiritualiteit houdt bezield leven in; dit omvat leven vanuit onvoorwaardelijke liefde.

Spiritualiteit ontwikkelen

Spiritualiteit is een persoonlijke ervaring. Er kunnen bovennatuurlijke krachten worden ervaren, zoals bij bijna dood ervaringen, paranormale waarnemingen, intuïtieve ervaringen en het waarnemen van lichtwezens.

Er bestaan vele manieren om spiritueel te leven en om spiritualiteit te ontwikkelen. Welke manier aansluit op iemand is heel persoonlijk. Veel mensen mediteren bijvoorbeeld, of genieten van stilte om hun geest en zichzelf te ervaren.

Je kunt ook nadenken over levensvragen zoals ‘waarom ben ik hier op aarde? en ‘wat is mijn doel op aarde?’ en reflecteren op gedachten, gevoelens en ervaringen. Deze bezigheden zijn voedend voor de geest (spirit) en Jezelf, net zoals dat eten en drinken voedend is voor het lichaam. Kies hoe dan ook iets waar je blij van wordt en wat goed voelt, dit kan ook het doen van de afwas of lopen zijn!

Spiritualiteit test

Iedereen is spiritueel; iedereen heeft immers een spirit. Niet ieder leeft echter spiritueel. Er bestaat geen wetenschappelijk onderbouwde test om te onderzoeken of en in welke mate je spiritueel leeft.

Je kunt jezelf wel afvragen:

 • Ik hoeverre ervaar ik zingeving, voldoening en bezieling in mijn leven?
 • In hoeverre ben ik mij bewust van mijn motivatie?
 • In hoeverre ben ik mij bewust van mijn kwaliteiten?
 • In hoeverre ben ik eerlijk, bijvoorbeeld ten aanzien van mijn wensen?
 • In hoeverre sta ik stil bij levensvragen zoals: wie ben ik, waar kom ik vandaan en wat is mijn doel op aarde?
 • In hoeverre ervaar ik dat er meer is tussen hemel en aarde?
 • In hoeverre ervaar ik Mezelf?
 • In hoeverre leef ik vanuit onvoorwaardelijke liefde?
 • In hoeverre ervaar ik zelfvertrouwen?
 • In hoeverre ervaar ik overvloed?
 • In hoeverre ben ik dienstbaar aan mezelf en anderen?

Spiritualiteit is niet:

 • Oneerlijk doen en je wensen onderdrukken
 • Positief doen en negatieve dingen negeren
 • Doen alsof alles liefde is
 • Alleen maar aan jezelf denken

Misverstand

Het is een misverstand dat spiritualiteit altijd samenhangt met religie en ‘geloof’ en dat het zweverig is. Spiritualiteit kan ook met religie worden beoefend en houdt juist in dat je stevig met beide benen op de grond staat.

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

14 gedachten over “Spiritualiteit”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   1. Kan ik me ziek vóelen door hsp?? Chronische vermoeidheid en zeer wazig zien. Ik schijn ‘helderwetend en hekderviekend’ te zijn

    1. Hoi! Je kunt je wel degelijk ziek voelen door hsp. Ik ben zelf ook hsp’er en had ook last van de chronische vermoeidheid. Maar er zijn manieren om je af te sluiten van andermans energieën

 1. Hi Femke, wat een leuke blog! Toen ik begon met lezen kon ik niet meer stoppen en heb ik veel posts bekeken. Heeft spiritualiteit ook wat met paragnosten te maken?

Scroll naar boven