Spiritualiteit

veren

Spiritualiteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘spirit’ dat ‘geest’ betekent. Centraal staat hierbij met je geest (gedachten) bewust worden en zijn van jezelf (en bijvoorbeeld van je zingeving, motivatie en kwaliteiten) en hetgeen betekenis aan je leven geeft.

Met je geest kan je samenwerken met je ziel, kern of ware zelf, dat zijn oorsprong heeft in een andere (geen aardse) dimensie. Sommige mensen ervaren deze ‘andere’ dimensie als goddelijk. Iemand die spiritueel leeft, erkent dat er meer is tussen hemel en aarde.

Spiritualiteit houdt bezield leven in; dit omvat leven vanuit onvoorwaardelijke liefde.

Spiritualiteit ontwikkelen

Spiritualiteit is een persoonlijke ervaring. Er kunnen bovennatuurlijke krachten worden ervaren, zoals bij bijna dood ervaringen, paranormale waarnemingen, intuïtieve ervaringen en het waarnemen van lichtwezens.

Er bestaan vele manieren om spiritueel te leven en om spiritualiteit te ontwikkelen. Welke manier aansluit op iemand is heel persoonlijk. Veel mensen mediteren bijvoorbeeld, of genieten van stilte om hun geest en zichzelf te ervaren.

Je kunt ook nadenken over levensvragen zoals ‘waarom ben ik hier op aarde? en ‘wat is mijn doel op aarde?’ en reflecteren op gedachten, gevoelens en ervaringen. Deze bezigheden zijn voedend voor de geest (spirit) en Jezelf, net zoals dat eten en drinken voedend is voor het lichaam. Kies hoe dan ook iets waar je blij van wordt en wat goed voelt, dit kan ook het doen van de afwas of lopen zijn!

Spiritualiteit test

Iedereen is spiritueel; iedereen heeft immers een spirit. Niet ieder leeft echter spiritueel. Er bestaat geen wetenschappelijk onderbouwde test om te onderzoeken of en in welke mate je spiritueel leeft.

Je kunt jezelf wel afvragen:

 • Ik hoeverre ervaar ik zingeving, voldoening en bezieling in mijn leven?
 • In hoeverre ben ik mij bewust van mijn motivatie?
 • In hoeverre ben ik mij bewust van mijn kwaliteiten?
 • In hoeverre ben ik eerlijk, bijvoorbeeld ten aanzien van mijn wensen?
 • In hoeverre sta ik stil bij levensvragen zoals: wie ben ik, waar kom ik vandaan en wat is mijn doel op aarde?
 • In hoeverre ervaar ik dat er meer is tussen hemel en aarde?
 • In hoeverre ervaar ik Mezelf?
 • In hoeverre leef ik vanuit onvoorwaardelijke liefde?
 • In hoeverre ervaar ik zelfvertrouwen?
 • In hoeverre ervaar ik overvloed?
 • In hoeverre ben ik dienstbaar aan mezelf en anderen?

Spiritualiteit is niet:

 • Oneerlijk doen en je wensen onderdrukken
 • Positief doen en negatieve dingen negeren
 • Doen alsof alles liefde is
 • Alleen maar aan jezelf denken

Misverstand

Het is een misverstand dat spiritualiteit altijd samenhangt met religie en ‘geloof’ en dat het zweverig is. Spiritualiteit kan ook met religie worden beoefend en houdt juist in dat je stevig met beide benen op de grond staat.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

14 reacties op “Spiritualiteit”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Arnold van der Heijden avatar
  Arnold van der Heijden

  Heel interessant en ik ben je dankbaar voor de goede uitleg.

   1. B.G. Moed avatar
    B.G. Moed

    Kan ik me ziek vóelen door hsp?? Chronische vermoeidheid en zeer wazig zien. Ik schijn ‘helderwetend en hekderviekend’ te zijn

    1. Femke de Grijs avatar

     Hoi B.G.,

     Bij klachten raad ik voor de zekerheid aan om een arts raad te plegen. Wellicht vind je deze blogs ook interessant: https://femkedegrijs.com/chronische-vermoeidheid-behandeling/ en https://femkedegrijs.com/paranormaal-begaafd/

     Groetjes,
     Femke

    2. Joany avatar
     Joany

     Hoi! Je kunt je wel degelijk ziek voelen door hsp. Ik ben zelf ook hsp’er en had ook last van de chronische vermoeidheid. Maar er zijn manieren om je af te sluiten van andermans energieën

 2. Rene avatar
  Rene

  Connect. Reflect. Serve. Dat is voor mij spiritualiteit

 3. Merijn avatar
  Merijn

  Hi Femke, wat een leuke blog! Toen ik begon met lezen kon ik niet meer stoppen en heb ik veel posts bekeken. Heeft spiritualiteit ook wat met paragnosten te maken?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hi Merijn,

   Leuk om te horen! In het Complete Jaartraject kan ik dieper op je vraag ingaan. Wellicht heb je ook wat aan deze blog :).

   Groeten,
   Femke

 4. Josette avatar
  Josette

  Mooi en duidelijk stuk!

 5. Lieke avatar
  Lieke

  Hoi Femke.Hoe weet ik op ik een HSP persoon ben.Alle vragen in testen moet ik met ja beantwoorden.

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Lieke,

   Op deze pagina ga ik dieper op je vraag in.

   Groeten, Femke

 6. Leentje avatar
  Leentje

  Heb ook hsp, en ben ook altijd zo moe. Is dat normaal?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Leentje,

   Bij klachten raad ik voor de zekerheid aan om een arts raad te plegen. Wellicht heb je verder iets aan deze blog https://femkedegrijs.com/vermoeidheid-oorzaken/

   Hartelijke groet,
   Femke

Scroll naar boven