Home   Blog   Huisarts onbegrip: wat je kan doen als je arts je vermoeidheid en hooggevoeligheid niet begrijpt

Huisarts onbegrip: wat je kan doen als je arts je vermoeidheid en hooggevoeligheid niet begrijpt

huisarts: vrouw met stethoscoop

Moe opstaan, ineens heel moe zijn of de hele dag moe zijn. Vermoeidheid bestaat in allerlei varianten. Ben je doodop na douchen? Zie je op tegen een bezoek aan de supermarkt, of ga je sneller weg bij een verjaardag omdat je opeens bent leeggezogen? Je bent niet alleen.

Van het kastje naar de muur

Veel mensen doen bij vermoeidheidsklachten niets in de hoop dat het vanzelf wel over gaat, of naar de huisarts. Artsen gaan verschillend om met vermoeidheid. Ze leggen het accent vaak op het vinden van een:

 • Lichamelijke oorzaak en oplossing
 • en/of een emotionele of mentale oorzaak en oplossing

Denk bij fysieke oorzaken aan zaken als:

 • Het slaapritme.
 • Een specifieke ziekte. Zo kan het moe maken als je schildklier niet goed werkt of als je diabetes hebt.
 • Een disbalans in ‘stofjes’. Zo kan een tekort aan vitamine B12 of ijzer heel moe maken.

Sommige huisartsen doen direct een (uitgebreid) bloedonderzoek bij vermoeidheid om een (mogelijke) lichamelijke oorzaak te vinden en andere niet. Sommige huisartsen verwijzen door naar een internist. Soms wordt er een lichamelijke oorzaak gevonden voor vermoeidheid, wellicht niet. Het kan vervelend zijn als er een moemakend stofje niet wordt meegenomen in je bloedonderzoek, of als er geen wetenschappelijk onderbouwde oorzaak voor je vermoeidheid kan worden gevonden. Zo wordt er bij CVS gedacht dat er ook een nog niet ontdekte lichamelijke oorzaak aan deze langdurige vermoeidheid ten grondslag ligt.

Artsen denken als er geen lichamelijke oorzaak kan worden gevonden, vaak aan een mentale oorzaak of oplossing. Of ze kunnen niet verder helpen. Dit kan frustrerend zijn.

slapende vrouw wit dekbed

Emotionele of mentale oorzaken bij vermoeidheid:

Moet je veel van jezelf? Teveel doen in een korte tijd of veel piekeren kan ook enorm moe maken. Ook kunnen sommige psychische aandoeningen (zoals depressie, of schizofrenie) energie kosten. Sommige artsen verwijzen bij vermoeidheid door naar een psycholoog.

Psychologen hebben elk hun eigen visie en specialisme. Sommige psychologen geven vooral aandacht aan hoe jouw gedachten zijn, anderen meer aan emoties. Denk maar aan het leren omgaan met vermoeidheid, of het onderzoeken van energievretende gedachten. Sommige psychologen ‘graven’ naar de oorzaak van (mogelijk) energievretende problemen uit het verleden en doen wekelijkse sessies, anderen zijn vooral oplossingsgericht en meer gericht op de toekomst en doen een eenmalige sessie.

gedachten in hersens

Hoe kan het dat artsen en psychologen verschillend omgaan met vermoeidheid?

Iedere professional heeft een eigen visie en werkwijze bij vermoeidheid. Iedere professional heeft zijn eigen achtergrond. Zo speelt (onbewust) mee waar iemand is geboren, hoe iemand is opgevoed, wat iemand ‘normaal’ vindt (iemands waarden en normen), welke studie iemand heeft gedaan en waarin iemand is gespecialiseerd.

In grondslag zijn professionals in het reguliere circuit met hun hulp vooral gericht op;

 • Een specifieke tijd; het verleden, heden, of de toekomst (zoals de oorzaak van je vermoeidheid vinden in het verleden, leren genieten van het nu, of toekomstplannen maken).
 • Het lichaam OF gedachten en emoties. Denk maar aan gezond leren eten, leren bewegen, leuke dingen leren doen, of omgaan met verdriet wat je voelt bij vermoeidheid. Vaak wordt het lichaam ‘gescheiden’ van emoties en gedachtes.

Holistische visie

Ieder mens en iedere vermoeidheid is uniek. Het is een groot misverstand dat vermoeidheid alleen maar op te lossen is door te bewegen. Of door alleen maar positief te leren denken. Uiteraard kan dit helpen, maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn en kan in sommige gevallen zelfs averechts werken.

Vanuit een holistische visie heb je een lichaam, emoties en gedachten, maar Ben je deze niet. Je lichaam, emoties en gedachten werken met elkaar samen en zijn een instrument waarmee je jezelf kunt uiten. Vermoeidheid is een signaal van je ziel (van dat wie je in Wezen Bent). Vermoeidheid wil je wat vertellen of leren.

Hooggevoeligheid en vermoeidheid

Nog niet alle professionals zijn, ondanks wetenschappelijk onderzoek van dr. Elaine Aron, op de hoogte van hooggevoeligheid. Ze (h)erkennen het niet allemaal. Misschien voel je je hier eenzaam door.

Hooggevoelige mensen staan (onbewust) extra open voor prikkels. Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst, kan je worden meegevoerd door prikkels; 

 • Fysieke, emotionele en mentale klachten kunnen extra intens worden ervaren;
 • Wellicht ben je alsmaar aan het hollen om het je partner, kinderen, collega’s, vrienden en ouders naar de zin te maken;
 • Misschien heb je opeens (onbewust) buikpijn overgenomen van iemand anders, of ben je snel afgeleid en kun je gesprekken niet meer goed volgen omdat je een ‘vol hoofd’ hebt.

Hooggevoeligheid kan enorm moe maken. Het kan frustrerend zijn dat niet iedereen je hooggevoeligheid erkent en herkent. Gelukkig kun je zelf wat doen tegen vermoeidheid en beter omgaan met hooggevoeligheid. Hoogsensitiviteit kan zelfs energie geven!

Chronische vermoeidheid doorbreken: 3 tips

Tip 1. Raadpleeg bij klachten ook altijd een arts

Voel jij je onprettig bij je huisarts? Je kunt in Nederland zelf je huisarts en internist uitkiezen (zo hebben sommige professionals zich meer verdiept en soms zelfs gespecialiseerd in vermoeidheid en hooggevoeligheid). Volg je gevoel en kies iemand waar je je prettig bij voelt. Ik zie over het algemeen dat HSP baat hebben bij een antroposofische huisarts. Je kunt tevens de ervaringen van anderen bij een arts/specialist bekijken met Zorgkaart Nederland.

Tip 2. Krijg je de juiste kennis

Wat vaak ontbreekt is kennis over vermoeidheid én hooggevoeligheid. Hooggevoeligheid is bijvoorbeeld veel meer dan alleen maar voelen! Leer jezelf ook waarderen met jouw hoogsensitieve talenten en leer jouw gevoeligheid in te zetten als kwaliteit.

Tip 3. Blijf bij Jezelf

Ook kunnen hooggevoelige mensen kunnen vaak moeilijk bij zichzelf blijven, door allerlei (onbewuste) afleidende gedachten en blokkades. Je gedachten (mind) ‘fladdert’ als het ware alle kanten op. Dit kost energie. Je kunt gelukkig je mind trainen en beter bij jezelf leren blijven.

Deze kennis en gefocuste mindset ga je je eigen maken in het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ Je ontdekt vanuit een holistische visie:

 • Wat hooggevoeligheid en vermoeidheid met elkaar te maken hebben
 • Wat jouw vermoeidheid jou wil vertellen
 • Hoe je vermoeidheid onder controle krijgt
 • Hoe je snel je energie terugkrijgt en behoudt

Lees hier meer over dit Jaartraject en hoe je mee kunt doen!

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Femke de Grijs: ”Altijd moe zijn…Ik weet er alles van!”

Jaren heb ik geworsteld met vermoeidheid. Ik zag er tegen op om naar de brievenbus te lopen, vond het huishouden runnen doodvermoeiend, ontliep verjaardagen. Bij mijn huisarts drong ik aan op bloedonderzoek. In het begin werden er allerlei lichamelijke tekorten, zoals een vitamine B12-tekort, vitamine D tekort en ijzertekort gevonden.Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Op een gegeven moment kon mijn huisarts niets meer vinden. Ik voelde me onbegrepen bij mijn huisarts en stapte over naar een andere. Ergens moest er toch wel iemand zijn die me kon helpen dacht ik.. Ik zag vele huisartsen. Op een gegeven moment kon er lichamelijk niets meer worden gevonden en sprak men over chronische vermoeidheid. Ik liep vast in het reguliere circuit en voelde me moedeloos.

Dit veranderde toen ik holistische kennis kreeg over vermoeidheid en hooggevoeligheid. Mijn vitamine B12-tekort werd eindelijk juist onderzocht (het bleek dat ik een opnamestoornis heb) en behandeld (met injecties). Verder beheerste ik mijn hooggevoeligheid nog niet: ik vond het als HSP moeilijk om bij mezelf te blijven en was snel leeggezogen. Ik had ook onbewust last van allerlei energievretende gedachten. Ik leerde mijn hooggevoeligheid beheersen (ik onderzocht bijvoorbeeld grondig mijn gedachten en overwon moe-makende blokkades) en mezelf goed ‘afschermen‘. Ik kreeg weer energie!

Mijn kennis deel ik graag met jou! Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker zijn. Centraal staat daarbij mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik mijn succesformules die je helpen om blokkades te overwinnen en energieker te zijn.

Aanvullende blogs

3 reacties op “Huisarts onbegrip: wat je kan doen als je arts je vermoeidheid en hooggevoeligheid niet begrijpt”

 1. blank

  Ik lees helaas niks meer over het moe zijn na het douchen, wat ik happily juist in je intro las. Is er een verklaring voor moeheid na het douchen?

 2. blank

  hallo,
  aan mijn zoon herkende ik hsp ook in mezelf….
  ik heb als eerste symtoom vermoeidheid , ook angst en hyperventilatie spelen bij mij enorme parten! alsook bij alles wat ik doe kruist de vraag ” wat als” mijn gedachten veel.
  ik ben zeer rechtvaardig (kan dus zeer slecht tegen onrecht!) zowel bij mezelf als bij anderen. ook ben ik heel gevoelig… kan slecht om met harde kritiek of met triestige verhalen. zijn dit genoeg symtomen van hsp?
  want ik twijfel toch nog of ik niet te snel conclusies maak 😉
  alvast bedankt om dit te lezen!
  groeten
  een pas ontdekte…misschien hpser!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top