Home   Blog   Voor als je huisarts je niet verder kan helpen als vermoeid HSP…

Voor als je huisarts je niet verder kan helpen als vermoeid HSP…

arts in ziekenhuis

Moe opstaan, ineens heel moe zijn of de hele dag moe zijn. Vermoeidheid bestaat in allerlei varianten. Ben je doodop na douchen? Zie je op tegen een bezoek aan de supermarkt, of ga je sneller weg bij een verjaardag omdat je opeens bent leeggezogen? Je bent niet alleen.

Van het kastje naar de muur

Veel mensen doen bij vermoeidheidsklachten niets in de hoop dat het vanzelf wel over gaat, of naar de huisarts. Artsen gaan verschillend om met vermoeidheid. Ze leggen het accent vaak op het vinden van een:

 • Lichamelijke oorzaak en oplossing
 • en/of een emotionele of mentale oorzaak en oplossing

Denk bij fysieke oorzaken aan zaken als:

 • Het slaapritme.
 • Een specifieke ziekte. Zo kan het moe maken als je schildklier niet goed werkt of als je diabetes hebt.
 • Een disbalans in ‘stofjes’. Zo kan een tekort aan vitamine B12 of ijzer heel moe maken.

Sommige huisartsen doen direct een (uitgebreid) bloedonderzoek bij vermoeidheid om een (mogelijke) lichamelijke oorzaak te vinden en anderen niet. Sommige huisartsen verwijzen door naar een internist.

Tip: sluit fysieke oorzaken uit

Wil/kan je (huis)arts geen fysieke onderzoeken doen? Je kan ook zelf onderzoek initiëren via een particulier laboratorium zoals via Bloedwaardentest. Doorgaans vergoedt de verzekering onderzoeken via particuliere laboratoria niet. Houd er ook rekening mee dat als er een afwijkende waarde wordt gevonden via een particulier laboratorium, zij geen advies kunnen geven. Je dient dan zelf een expert (zoals een andere arts) te vinden die jou hier verder bij kan helpen.

Ik heb zelf prettige ervaringen met Bloedwaardentest, vandaar dat ik er mee ben gaan samenwerken. Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Bloedwaardentest bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Wil je voor de allereerste keer iets bestellen bij Bloedwaardentest? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs5 en krijg 5% welkomstkorting op je test(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)!

Als je als HSP bang bent voor bloedprikken, raadpleeg dan deze tips.

Soms wordt er een lichamelijke oorzaak gevonden voor vermoeidheid, wellicht niet. Het kan vervelend zijn als er een moemakend stofje niet wordt meegenomen in je bloedonderzoek, of als er geen wetenschappelijk onderbouwde oorzaak voor je vermoeidheid kan worden gevonden. Zo wordt er bij het CVS gedacht dat er ook een nog niet ontdekte lichamelijke oorzaak aan deze langdurige vermoeidheid ten grondslag ligt.

vermoeide vrouw ligt op de grond

Artsen denken als er geen lichamelijke oorzaak kan worden gevonden, vaak aan een mentale oorzaak of oplossing of ze kunnen niet verder helpen. Dit kan frustrerend zijn.

Emotionele of mentale oorzaken bij vermoeidheid:

Moet je veel van jezelf? Teveel doen in een korte tijd of veel piekeren kan ook enorm moe maken. Ook kunnen sommige psychische aandoeningen (zoals depressie, of schizofrenie) energie kosten. Sommige artsen verwijzen bij vermoeidheid door naar een psycholoog.

Psychologen hebben elk hun eigen visie en specialisme. Sommige psychologen geven vooral aandacht aan hoe jouw gedachten zijn, anderen meer aan emoties. Denk maar aan het leren omgaan met vermoeidheid, of het onderzoeken van energievretende gedachten.

Sommige psychologen ‘graven’ naar de oorzaak van (mogelijk) energievretende problemen uit het verleden en doen wekelijkse sessies, anderen zijn vooral oplossingsgericht en meer gericht op de toekomst en doen een eenmalige sessie.

Hoe kan het dat artsen en psychologen verschillend omgaan met vermoeidheid?

Iedere professional heeft een eigen visie en werkwijze bij vermoeidheid. Iedere professional heeft zijn eigen achtergrond. Zo speelt (onbewust) mee waar iemand is geboren, hoe iemand is opgevoed, wat iemand ‘normaal’ vindt (iemands waarden en normen), welke studie iemand heeft gedaan en waarin iemand is gespecialiseerd.

In grondslag zijn professionals in het reguliere circuit met hun hulp vooral gericht op;

 • Een specifieke tijd; het verleden, heden, of de toekomst (zoals de oorzaak van je vermoeidheid vinden in het verleden, leren genieten van het nu, of toekomstplannen maken).
 • Het lichaam OF gedachten en emoties. Denk maar aan gezond leren eten, leren bewegen, leuke dingen leren doen, of omgaan met verdriet wat je voelt bij vermoeidheid. Vaak wordt het lichaam ‘gescheiden’ van emoties en gedachtes.

bloedbuizen

Holistische visie

Ieder mens en iedere vermoeidheid is uniek. Het is een groot misverstand dat vermoeidheid alleen maar op te lossen is door te bewegen. Of door alleen maar positief te leren denken. Uiteraard kan dit helpen, maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn en kan in sommige gevallen zelfs averechts werken.

Vanuit een holistische visie heb je een lichaam, emoties en gedachten, maar Ben je deze niet. Je lichaam, emoties en gedachten werken met elkaar samen en zijn een instrument waarmee je jezelf kunt uiten. Vermoeidheid is een signaal van je ziel (van dat wie je in Wezen Bent). Vermoeidheid wil je wat vertellen of leren.

Hoogsensitiviteit en vermoeidheid

Nog niet alle professionals zijn, ondanks wetenschappelijk onderzoek van dr. Elaine Aron, op de hoogte van hoogsensitiviteit. Ze (h)erkennen het niet allemaal. Misschien voel je je hier eenzaam door.

Hoogsensitieve mensen staan (onbewust) extra open voor prikkels. Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, kan je worden meegevoerd door prikkels; 

 • Fysieke, emotionele en mentale klachten kunnen extra intens worden ervaren;
 • Wellicht ben je alsmaar aan het hollen om het je partner, kinderen, collega’s, vrienden en ouders naar de zin te maken;
 • Misschien heb je opeens (onbewust) buikpijn overgenomen van iemand anders, of ben je snel afgeleid en kun je gesprekken niet meer goed volgen omdat je een ‘vol hoofd’ hebt.

Hoogsensitiviteit kan enorm moe maken. Het kan frustrerend zijn dat niet iedereen je hoogsensitiviteit erkent en herkent. Gelukkig kun je zelf wat doen tegen vermoeidheid en beter omgaan met hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit kan zelfs energie geven!

Vermoeidheid doorbreken? 3 tips

Tip 1. Raadpleeg bij klachten een arts

Voel jij je onprettig bij je huisarts? Je kunt in Nederland zelf je huisarts en internist uitkiezen (zo hebben sommige professionals zich meer verdiept en soms zelfs gespecialiseerd in vermoeidheid en hoogsensitiviteit). Volg je gevoel en kies iemand waar je je prettig bij voelt. Ik zie over het algemeen dat HSP baat hebben bij een antroposofische huisarts. Je kunt tevens de ervaringen van anderen bij een arts/specialist bekijken met Zorgkaart Nederland.

Tip 2. Krijg je de juiste kennis

Wat vaak ontbreekt is kennis over vermoeidheid én hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit is bijvoorbeeld veel meer dan alleen maar voelen! Leer jezelf ook waarderen met jouw hoogsensitieve talenten en leer jouw gevoeligheid in te zetten als kwaliteit.

Tip 3. Blijf bij Jezelf

Ook kunnen hoogsensitieve mensen kunnen vaak moeilijk bij zichzelf blijven, door allerlei (onbewuste) afleidende gedachten en blokkades. Je gedachten (mind) ‘fladdert’ als het ware alle kanten op. Dit kost energie. Je kunt gelukkig je mind trainen en beter bij jezelf leren blijven.

Deze kennis en gefocuste mindset ga je je eigen maken in het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ Je ontdekt vanuit een holistische visie:

 • Wat hoogsensitiviteit en vermoeidheid met elkaar te maken hebben
 • Wat jouw vermoeidheid jou wil vertellen
 • Hoe je vermoeidheid onder controle krijgt
 • Hoe je snel je energie terugkrijgt en behoudt

Lees hier meer over dit Jaartraject en hoe je mee kunt doen!

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 9 oktober 2013 en werd geüpdatet op 14 april 2023

3 reacties op “Voor als je huisarts je niet verder kan helpen als vermoeid HSP…”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Marjolein avatar
  Marjolein

  Ik lees helaas niks meer over het moe zijn na het douchen, wat ik happily juist in je intro las. Is er een verklaring voor moeheid na het douchen?

 2. Femke de Grijs avatar

  Hi Marjolein,

  Mijn ervaring is dat dat vermoeidheid & moe zijn na het douchen diverse oorzaken/verklaringen kan hebben. Ik heb er hier ook iets meer over geschreven: https://femkedegrijs.com/tweede-wereldoorlog-boeken-en-films/

  Liefs,
  Femke

 3. kizzy avatar
  kizzy

  hallo,
  aan mijn zoon herkende ik hsp ook in mezelf….
  ik heb als eerste symtoom vermoeidheid , ook angst en hyperventilatie spelen bij mij enorme parten! alsook bij alles wat ik doe kruist de vraag ” wat als” mijn gedachten veel.
  ik ben zeer rechtvaardig (kan dus zeer slecht tegen onrecht!) zowel bij mezelf als bij anderen. ook ben ik heel gevoelig… kan slecht om met harde kritiek of met triestige verhalen. zijn dit genoeg symtomen van hsp?
  want ik twijfel toch nog of ik niet te snel conclusies maak 😉
  alvast bedankt om dit te lezen!
  groeten
  een pas ontdekte…misschien hpser!

Scroll naar boven