Home   HSP Boekenrecensies   Boeken over vermoeidheid   Zin in Zijn. Verslag van een stilteretraite – Anne-Christine Staals

Zin in Zijn. Verslag van een stilteretraite – Anne-Christine Staals

Mijn recensie:

Anne-Christine Staals schreef eerder het boek ‘Spiritualiteit werkt bij vermoeidheid’. In dat boek deelt zij vanuit een holistische visie wat jij kunt doen bij vermoeidheid. Af en toe verwijst zij naar haar eigen proces. Dit meer persoonlijke boekje Zin in Zijn. Verslag van een stilteretraite sluit mooi aan op dat boek. Anne-Christine deelt op een openhartige manier hoe zij weer te maken kreeg met vermoeidheid. Zij is toen een stilteretraite gaan doen. Dit verslag beschrijft hoe zij daartoe is gekomen en wat zij daarbij heeft ervaren.

Wat vind ik de voor en nadelen van dit boek?

  • Het boekje Zin in Zijn. Verslag van een stilteretraite heeft een zeer prettig formaat; het is relatief klein en dun en je kunt het bijvoorbeeld makkelijk in je tas stoppen en lezen als je onderweg bent.
  • Ik kan me voorstellen dat veel vermoeide HSP, die veel in hun hoofd zitten, veel herkenning in dit boekje vinden. Zo heeft Anne-Christine behoefte aan een kamer voor zichzelf, in plaats van samen met iemand op een kamer te slapen en bereid ze zich zeer goed voor op de retraite. Anne-Christine neemt bijvoorbeeld veel ‘reserve voeding’ zodat ze niets tekort komt en thermo-ondergoed, zodat ze het niet te koud krijgt, mee. In het boekje zijn ‘hoofd strubbelingen’ omschreven, waarmee Anne-Christine te maken krijgt.
  • Er staan mooie inzichten in die Anne-Christine opdeed tijdens de retraite. Zo verlangt Anne-Christine naar ‘Zijn’, de paradox dat je dit niet kunt afdwingen vind ik mooi omschreven.
  • Ik vind de kracht van kwetsbaarheid in dit boek prachtig! Anne-Christine heeft een prachtig talent om helder, open, krachtig en kwetsbaar te schrijven. Het boekje Zin in Zijn. Verslag van een stilteretraite leest gemakkelijk weg. HSP ‘moeten’ vaak zoveel van zichzelf, wurmen zich vaak in allerlei ‘hokjes’ om aan de verwachtingen van de ‘drukke buitenwereld’ te voldoen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen en moe kunnen worden. Juist daarom vind ik dit boekje zo mooi en nuttig. Er wordt geschreven, over waar vaak niet over wordt gepraat, maar wat wel voelbaar is. Het doorbreekt voor mijn gevoel taboes dat je bijvoorbeeld alsmaar ‘moet rennen’, ‘succesvol’ en geen ‘loser’ mag zijn. Zeker interessant om te lezen als je als HSP een stilteretraite overweegt, gaat doen, of gewoon interesse hebt in deze thema’s.
  • Ik houd erg van structuur en had het fijn gevonden als er in de inhoudsopgave een hoofdstuknummering (met cijfers) en een verwijzing naar pagina’s stond.
  • Het boekje is (nog?) niet overal online verkrijgbaar, bijvoorbeeld via bol.com, dat vind ik wat onhandig. Je kunt het boekje in ieder geval online verkrijgen via  Uitgeverij Boekenbent.

zin in zijn verslag van een stilteretraite Anne-Christine Staals

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer lezen? Bekijk hier mijn ervaringen met:

Heb je dit boek Zin in Zijn. Verslag van een stilteretraite al gelezen?
Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven