Mijn nummer 4: Handboek voor gevoelige mensen. Gids voor meer plezier in je gevoelsleven – Wim Kijne

Handboek voor gevoelige mensen Wim Kijne

Mijn recensie:

Therapeut Wim Kijne heeft dit boek voor gevoelige mensen geschreven. Het eerste deel van het boek bevat met name een uitleg over gevoeligheid. Diverse onderwerpen waar gevoelige mensen tegenaan kunnen lopen, komen aan bod. Zo wordt ingegaan op emoties, genieten, liefde en relaties, stress en slapen. Het tweede deel van het boek bevat veel oefeningen, veelal gericht op visualisatie (het je voorstellen van bepaalde dingen).

Wat vind ik de voor en nadelen van dit boek?

 • Het boek is zeer genuanceerd en makkelijk leesbaar geschreven.
 • Ondanks dat er niet veel over hooggevoelige mensen wordt gesproken, wordt hoogsensitiviteit kort aangehaald en is dit boek zeker geschikt voor HSP.
 • Burn-out wordt beknopt aangehaald.
 • Mijn conclusie: Het boek is absoluut aan te raden als je een holistische visie hebt, meer wilt lezen over je gevoeligheid en vooral veel wilt ‘doen’ om beter met je gevoeligheid om te kunnen gaan. Ik heb het gevoel dat dit boek vooral aansluit bij visueel ingestelde mensen (dit houdt in dat je je makkelijk voor kan stellen of in kan beelden hoe situaties eruit zien of kunnen gaan zien).
 • Er staat 1 afbeelding in het boek. Soms miste ik afbeeldingen ter ondersteuning van de tekst, zoals bij de chakra’s.
 • Inhoudelijk ben ik het op sommige kleine puntjes niet helemaal met Wim eens:
 • Ik mis wat uitleg en een sterkere definitie van vergeving. In mijn ogen is dit niet alleen maar de bereidheid om iemand iets niet aan te rekenen.
 • Wim geeft aan dat het normaliter belangrijk is om gevoelens omtrent schuld te voelen en daarover te rouwen. In mijn visie is dit zeer belangrijk, ik ben het daarom niet eens met zijn suggestie ‘Koop desnoods schuld af door..’
 • Alhoewel Wim Marijuana niet aanbeveelt, vindt hij het wellicht wel een goed middel om incidenteel te gebruiken. In mijn visie is het belangrijk om het onderliggende probleem aan te pakken, in plaats van ‘afhankelijk’ te zijn of te blijven van externe middelen.
 • Wim vertelt dat je helderziend kan waarnemen hoe een verbinding eruit ziet qua ‘aarden’; dit kan in mijn visie ook anders worden waargenomen (bijvoorbeeld: helder horen).
 • Wim geeft aan dat ‘het centrum’ van je lichaam je hara is. Hier bestaan diverse visies op, ik mis wat theoretische onderbouwing waar dit concept vandaan komt.
 • Wim geeft diverse tips wat je kunt doen bij een depressie. Echter hij adviseert niet direct om hulp van iemand te vragen, of om met iemand te praten en je gevoelens te delen. In mijn visie kan dit in sommige gevallen zeer belangrijk en helend zijn.

Wil je dit boek hebben?

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>

Handboek voor gevoelige mensen Wim Kijne

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer lezen? Bekijk hier mijn ervaringen met:

Heb je dit boek al gelezen?
Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven