Home   HSP Boekenrecensies   Boeken over hoogsensitiviteit   Boeken met holistische visie   Mijn nummer 4: Handboek voor gevoelige mensen. Gids voor meer plezier in je gevoelsleven – Wim Kijne

Mijn nummer 4: Handboek voor gevoelige mensen. Gids voor meer plezier in je gevoelsleven – Wim Kijne

Mijn recensie:

Therapeut Wim Kijne heeft dit boek voor gevoelige mensen geschreven. Het eerste deel van het boek bevat met name een uitleg over gevoeligheid. Diverse onderwerpen waar gevoelige mensen tegenaan kunnen lopen, komen aan bod. Zo wordt ingegaan op emoties, genieten, liefde en relaties, stress en slapen. Het tweede deel van het boek bevat veel oefeningen, veelal gericht op visualisatie (het je voorstellen van bepaalde dingen).

Wat vind ik de voor en nadelen van dit boek?

 • Het boek is zeer genuanceerd en makkelijk leesbaar geschreven.
 • Ondanks dat er niet veel over hooggevoelige mensen wordt gesproken, wordt hoogsensitiviteit kort aangehaald en is dit boek zeker geschikt voor HSP.
 • Burn-out wordt beknopt aangehaald.
 • Mijn conclusie: Het boek is absoluut aan te raden als je een holistische visie hebt, meer wilt lezen over je gevoeligheid en vooral veel wilt ‘doen’ om beter met je gevoeligheid om te kunnen gaan. Ik heb het gevoel dat dit boek vooral aansluit bij visueel ingestelde mensen (dit houdt in dat je je makkelijk voor kan stellen of in kan beelden hoe situaties eruit zien of kunnen gaan zien).
 • Er staat 1 afbeelding in het boek. Soms miste ik afbeeldingen ter ondersteuning van de tekst, zoals bij de chakra’s.
 • Inhoudelijk ben ik het op sommige kleine puntjes niet helemaal met Wim eens:
 • Ik mis wat uitleg en een sterkere definitie van vergeving. In mijn ogen is dit niet alleen maar de bereidheid om iemand iets niet aan te rekenen.
 • Wim geeft aan dat het normaliter belangrijk is om gevoelens omtrent schuld te voelen en daarover te rouwen. In mijn visie is dit zeer belangrijk, ik ben het daarom niet eens met zijn suggestie ‘Koop desnoods schuld af door..’
 • Alhoewel Wim Marijuana niet aanbeveelt, vindt hij het wellicht wel een goed middel om incidenteel te gebruiken. In mijn visie is het belangrijk om het onderliggende probleem aan te pakken, in plaats van ‘afhankelijk’ te zijn of te blijven van externe middelen.
 • Wim vertelt dat je helderziend kan waarnemen hoe een verbinding eruit ziet qua ‘aarden’; dit kan in mijn visie ook anders worden waargenomen (bijvoorbeeld: helder horen).
 • Wim geeft aan dat ‘het centrum’ van je lichaam je hara is. Hier bestaan diverse visies op, ik mis wat theoretische onderbouwing waar dit concept vandaan komt.
 • Wim geeft diverse tips wat je kunt doen bij een depressie. Echter hij adviseert niet direct om hulp van iemand te vragen, of om met iemand te praten en je gevoelens te delen. In mijn visie kan dit in sommige gevallen zeer belangrijk en helend zijn.

Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>

Handboek voor gevoelige mensen Wim Kijne

Heb je dit boek al gelezen?
Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Meer lezen? Bekijk hier mijn ervaringen met…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top