Home   HSP Kennisbank   Begrippenlijst voor HSP   HSP diagnose of hoogsensitief diagnose: alles wat je erover moet weten

HSP diagnose of hoogsensitief diagnose: alles wat je erover moet weten

stethoscoop

HSP diagnose of ‘hoogsensitief diagnose’ staat voor het diagnosticeren van een hoogsensitief persoon. Ontdek hier wat een diagnose precies inhoudt en of/hoe je vaststelt of iemand hoogsensitief is, aan de hand van symptomen, de DSM en een professionele HSP test.

Wat is een diagnose?

Een diagnose houdt in dat er iets, zoals een ziekte of stoornis, wordt vastgesteld aan de hand van specifieke kenmerken die vaak symptomen worden genoemd. Er wordt bij het diagnosticeren geprobeerd om de oorzaak van klachten zo goed mogelijk te benoemen/verklaren. Om een diagnose te stellen wordt soms gebruik gemaakt van gegevens uit een boek, bloedonderzoek, een kijkoperatie, (zelf)tests, gedragsobservatie en gesprekken met de desbetreffende persoon en/of zijn omgeving.

Hoogsensitief diagnose

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). Veel HSP herkennen zich in deze HSP kenmerken. Er bestaan veel misverstanden over hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit is een eigenschap en geen ziekte, dat is een misverstand.

HSP diagnose DSM

De DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder. Het is een handboek voor de psychiatrie waar alle psychiatrische ziektes instaan.

Vanwege bovengenoemde redenen kan hoogsensitiviteit niet officieel worden gediagnosticeerd.

HSP symptomen

Er is geen sprake van HSP symptomen of hoogsensitiviteit symptomen, maar enkel van klachten die kunnen voortvloeien als hoogsensitiviteit nog niet goed wordt beheerst. Hier kun je voorbeelden vinden van deze hoogsensitiviteitklachten (zie test 2).

Professionele HSP test

Je kunt zelf ontdekken of je hoogsensitief bent, bijvoorbeeld aan de hand van deze gratis professionele HSP test.

Meer weten?

In de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw ga ik in op reguliere diagnoses in relatie tot hoogsensitiviteit. Via die weg kan ik je ook verder helpen met eventuele vragen hierover.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top