Home   HSP Kennisbank   Begrippenlijst voor HSP   HSP diagnose of hoogsensitief diagnose: alles wat je erover moet weten

HSP diagnose of hoogsensitief diagnose: alles wat je erover moet weten

stethoscoop

HSP diagnose of ‘hoogsensitief diagnose’ staat voor het diagnosticeren van een hoogsensitief persoon. Ontdek hier wat een diagnose precies inhoudt en of/hoe je vaststelt of iemand hoogsensitief is, aan de hand van symptomen, de DSM en een professionele HSP test.

Wat is een diagnose?

Een diagnose houdt in dat er iets, zoals een ziekte of stoornis, wordt vastgesteld aan de hand van specifieke kenmerken die vaak symptomen worden genoemd. Er wordt bij het diagnosticeren geprobeerd om de oorzaak van klachten zo goed mogelijk te benoemen/verklaren. Om een diagnose te stellen wordt soms gebruik gemaakt van gegevens uit een boek, bloedonderzoek, een kijkoperatie, (zelf)tests, gedragsobservatie en gesprekken met de desbetreffende persoon en/of zijn omgeving.

Hoogsensitief diagnose

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). Veel HSP herkennen zich in deze HSP kenmerken. Er bestaan veel misverstanden over hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit is een eigenschap en geen ziekte, dat is een misverstand.

HSP diagnose DSM

De DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder. Het is een handboek voor de psychiatrie waar alle psychiatrische ziektes instaan.

Vanwege bovengenoemde redenen kan hoogsensitiviteit niet officieel worden gediagnosticeerd.

HSP symptomen

Er is geen sprake van HSP symptomen of hoogsensitiviteit symptomen, maar enkel van klachten die kunnen voortvloeien als hoogsensitiviteit nog niet goed wordt beheerst. Hier kun je voorbeelden vinden van deze hoogsensitiviteitklachten (zie test 2).

Professionele HSP test

Je kunt zelf ontdekken of je hoogsensitief bent, bijvoorbeeld aan de hand van deze gratis professionele HSP test.

Meer weten?

In de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw ga ik in op reguliere diagnoses in relatie tot hoogsensitiviteit. Via die weg kan ik je ook verder helpen met eventuele vragen hierover.

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven