Hooggevoeligheid…wat is het precies? En wat is het niet? Hierbij deel ik veel voorkomende misverstanden over hooggevoelighed:
Misverstand 1. Hooggevoeligheid is raar
Ongeveer 15-20% van de bevolking is een hooggevoelig of hoogsensitief persoon (HSP). Een behoorlijk aantal! Doordat niet iedereen hooggevoelig is, wordt dit niet altijd door mensen goed begrepen en door sommigen ‘raar’ gevonden. HSP voelen zich hierdoor vaak ‘anders’ of eenzaam. Wist je trouwens dat hooggevoeligheid ook onder dieren voorkomt? Biologen ontdekten dit bij meer dan 100 diersoorten, van fruitvliegjes tot honden en paarden.
Misverstand 2. Hooggevoeligheid is een ziekte
Hooggevoeligheid is geen officiële diagnose en staat niet in de DSM (‘hét’ reguliere handboek voor psychologische aandoeningen, wat bijvoorbeeld vaak wordt gebruikt door psychiaters). Hooggevoeligheid is geen ziekte of stoornis. Artsen (h)erkennen het daarom vaak niet en gaan er verschillend mee om. Hooggevoelige mensen kunnen overigens net zoals niet-hooggevoelige personen last hebben van ziektes, zoals de Ziekte van Pfeiffer; klachten kunnen extra intens worden ervaren.
Misverstand 3. Hooggevoeligheid bestaat pas sinds kort
Hooggevoeligheid is van alle tijden. Vanaf 1991 wordt er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan door Dr. Elaine Aron.
Sommige mensen vinden hooggevoeligheid zweverig en/of (h)erkennen het niet. Het heeft diverse redenen waarom hooggevoeligheid nog niet door iedereen wordt (h)erkend. Vaak kost het tijd voordat ‘nieuwe’ informatie en onderzoeksresultaten worden verspreid en bekend worden onder grote groepen mensen. Daar komt wellicht bij dat de grote, invloedrijke farmaceutische industrie financieel meer belang heeft bij officiële, reguliere diagnoses die kunnen worden gesteld als hooggevoeligheid nog niet goed wordt beheerst, zoals depressie.
Misverstand 4. Alleen vrouwen zijn hooggevoelig
Er bestaat vaak verwarring over wat hooggevoeligheid inhoudt, doordat sensitiviteit in het Westen vaak als een vrouwelijke eigenschap wordt gezien. Hierdoor wordt wel eens gedacht dat alleen maar vrouwen hooggevoelig kunnen zijn; dit is niet zo. Ook mannen kunnen hooggevoelig zijn! Doordat hier echter nog niet veel over wordt gepraat, voelen mannen zich hier vaak eenzaam onder.
Misverstand 5. Iedereen kan zien of iemand hooggevoelig is
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat hooggevoeligheid met het blote oog waarneembaar is. Het heeft diverse redenen waarom hooggevoeligheid vaak niet zichtbaar bij iemand is:
- Allereerst beheersen hooggevoeligen hun gevoeligheid vaak nog niet goed. Hierdoor kunnen ze last krijgen van allerlei ‘vage’ klachten die meestal wel voor de buitenwereld zichtbaar zijn zoals depressie, chronische vermoeidheid of ADHD. Deze klachten ‘verbloemen’ meestal een nog niet goed beheerste hooggevoeligheid die hieraan ten grondslag ligt.
- Daarnaast schamen hoog sensitieve personen zich vaak voor hun gevoeligheid en zijn ze bang voor negatieve reacties uit de omgeving. Daarom verstoppen ze vaak hun hooggevoeligheid, bijvoorbeeld door het er niet met anderen over te hebben.
- Tot slot zien en weten hoog sensitieve personen vaak niet van zichzelf dat ze hooggevoelig zijn. Ze blijven hangen in een vicieuze cirkel van allerlei ‘vage’ klachten, in plaats van dat ze stralend van hun hooggevoeligheid genieten en dit bewust met de buitenwereld delen.
Misverstand 6. De omgeving waarin een HSP opgroeit is onbelangrijk
Het is belangrijk dat een HSP als kind het gevoel heeft dat hij/zij gerespecteerd wordt om wij hij/zij Is. Dr. Elaine Aron zegt dat kinderen hierdoor later zowel op school als sociaal beter presteren, in tegenstelling tot kinderen die deze steun niet hebben ervaren. Deze kinderen kunnen sneller gevoelens van angst of depressie ervaren.
Misverstand 7. Hooggevoeligen zijn verlegen
- Circa 70% van de hooggevoeligen is introvert en een Rustzoeker type. Ze kijken vaak de kat uit de boom, voordat ze handelen. Het ‘kat uit te boom kijken’ helpt een HSP meestal om alle binnengekomen indrukken te verwerken, voordat ze handelen. Ze worden daarom soms ‘verlegen’ of ‘geremd’ genoemd. Verlegen houdt in dat je bang bent voor negatieve reacties uit de omgeving. Hooggevoeligheid houdt in dat je je bewust bent van je omgeving. Het kan dat iemand hooggevoelig én verlegen is, maar dat hoeft niet.
- Ook leuk om te weten: ongeveer 30% van de HSP zijn extravert en een High Sensation Seeker type type (dit wordt ook wel HSP HSS genoemd). Dit type wordt niet door anderen ‘verlegen’ genoemd. Dit type houdt van snel handelen en veel prikkels in de buitenwereld ervaren. Dit kan voor dit type en voor de omgeving zeer verwarrend zijn.
Misverstand 8. Hooggevoeligheid is een zwakte
Het is grotendeels cultuurbepaald wat als ‘sterk’ en als ‘zwak’ wordt gezien.
Hooggevoelige mensen voelen vaak goed aan wat een ander wilt. Hooggevoelige mensen kunnen als zij hun hooggevoeligheid nog niet goed beheersen last hebben van hun hooggevoeligheid. Misschien wil je het een ander zo naar de zin maken, dat je jezelf wegcijfert of onzeker wordt van andermans mening.
In het Westen worden sensitieve uitingen en kwaliteiten vaak als ‘zwak’ ervaren, denk maar aan uitspraken als ‘wat een eitje of aansteller’. Dit soort uitspraken staan vaak los van of iemand wel of niet zijn/haar hooggevoeligheid beheerst. Als iemand die zijn hooggevoeligheid goed beheerst bijvoorbeeld zegt: ‘Ik voel dat dit de beste keuze is’ kan dat soms als aanstellerig worden beschouwd.
Dit in tegenstelling tot Azië: daar worden vaker sensitieve kwaliteiten gewaardeerd, ten opzichte van het Westen.
Misverstand 9. Alle HSP lijken op elkaar
Elke HSP is uniek en heeft unieke kwaliteiten. Jouw unieke kwaliteiten leven geeft energie! Zo kunnen hooggevoeligen zich vaak goed concentreren, talen leren, zich inleven in anderen en een ander helpen. Hooggevoeligen zijn als ze hun gevoeligheid nog niet beheersen vaak gevoelig voor de verwachtingen van anderen. Ze kunnen naar andermans verwachtingen leven en Zichzelf (en hun unieke hooggevoelige kwaliteiten) wegcijferen. Dit kan verwarrend zijn en moe maken.
Misverstand 10. Het is beter om niet hooggevoelig te zijn
Het is niet ‘beter’ om wel of niet hooggevoelig te zijn; als je bij Jezelf kunt blijven ervaar je balans. Als je dit niet kan kun je last krijgen van disbalans en klachten.
Misverstand 11. Hooggevoeligen raken van alles van slag
Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst, kan je overprikeld of van slag raken. Misschien ben je snel geraakt en voel jij je te kwetsbaar. Dit gebeurt vaker als je indrukken als intens, complex, chaotisch en voor lange tijd ervaart. Als je je hooggevoeligheid goed beheerst, raak je niet van slag.
Misverstand 12. Hooggevoeligheid is moeilijk
Sommige mensen denken dat hooggevoeligheid altijd moeilijk is. Dit is een misverstand:
- Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst, kan dit tot veel nadelen leiden. Denk maar aan stemmingswisselingen, depressie, of burn-out. Dit kan als moeilijk worden ervaren. HSP kunnen dan bijvoorbeeld het gevoel hebben geen grip of ‘controle’ te hebben op hun gevoeligheid: nadelen ‘overkomen’ hen als het ware.
- Je kunt je hooggevoeligheid echter volledig leren beheersen en de vruchten van je hooggevoeligheid plukken! Je voelt je dan sterk, zelfverzekerd en in balans.
Misverstand 13. Het is een keuze om hooggevoelig te zijn
Nee: je bent hooggevoelig of je bent het niet. Je kunt er niet ‘van afkomen’. Je hebt wel een keuze hoe je met hooggevoeligheid omgaat; of je het onderdrukt of ‘verstopt’ (dit vreet onbewust energie) het, of ontwikkelt het: dit geeft energie!
Meer weten?
Meestal beheersen hoog sensitieve personen hun hooggevoeligheid nog niet. Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals neerslachtigheid, onzekerheid, angst, stemmingswisselingen of vermoeidheid. Een probleem wat hier vaak ten grondslag aan ligt, is dat HSP moeilijk bij zichzelf kunnen blijven. Leer daarom om goed bij jezelf te blijven! Speciaal hiervoor ontwikkelde ik de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’.
Je ontdekt met deze training:
- Wat hoogsensitiviteit daadwerkelijk inhoudt (en meer over de relatie tussen de diagnose depressie, ADHD of ADD en hooggevoeligheid).
- Of jij een HSP bent.
- Wat je kunt doen tegen heftige gevoelens, zoals depressie en eenzaamheid.
- Hoe je geen last meer hebt van anderen.
- Hoe je aan anderen uitlegt dat je HSP bent.
- Hoe je beter functioneert en bij jezelf blijft.
- Hoe je jouw gevoeligheid uitbouwt tot energiegevende kracht
- Waar jouw unieke kwaliteiten liggen en voor soort werk het beste bij jou past. Zodat je plezier hebt in je werk en gemakkelijk geld verdient.
Klik hier voor meer informatie over de training & hoe je mee kan doen >>>
Heb je hier iets aan gehad? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.
Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.
Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…
Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Aanvullende blogs:
- Wat je als HSP kunt doen tegen depressie
- Kun je testen of je hooggevoelig bent?
- Wat voor HSP type ben jij, en hoe pluk je hier de vruchten van?
- Waarom artsen hooggevoeligheid en vermoeidheid niet (h)erkennen
- 5 HSP kenmerken
Goeie blog, langzaam krijgen we ook wetenschappelijke erkenning!
Thanks Pascal! :).
Groetjes,
Femke
Zeer moeilijke dag. Zowel man , als de zoon maakten mij nerveus! ,bedankt voor de goede tips!!!
dank voor deze wijsheden, heel veel wordt ontrafeld.
Heel ondersteunend. Dankjewel voor het delen. ?
🙂
Dank je wel Femke voor alles wat je deelt.
Ik weet nu pas na 67 jaar dat ik hooggevoelig ben.
Ik voelde me vroeger al anders dan de meeste mensen, ben blij dat ik het nu weet.
Graag gedaan Joke :).
Groeten,
Femke
Dank je Femke ik ontdekt steeds meer mensen in me omgeving die Hsp zijn ..ik vind ze prachtig in vele opzichten trekken ze elkaar aan denk je. Dank je voor je mooie leerzame uitleggingen.. Gr carin
Ik heb altijd een vermoeden gehad hoog sensitief te zijn. Met deze informatie heb ik het gevoel, dat ik het een plekje kan geven. En leren er mee om te gaan. Groet, Jane
Wat fijn :).
Groetjes, Femke
nu ik weet dat ik hoog sensitief ben gaat voor mij een nieuwe wereld open lieve groet Wijke
Wat fijn om te horen Wijke :).
Groetjes,
Femke
Dank je wel voor je inspirerende blog, femke.
Graag gedaan Arnoul :).
Groeten,
Femke