13 grote misverstanden over hooggevoeligheid

oog

Hooggevoeligheid…wat is het precies? En wat is het niet? Hierbij deel ik veel voorkomende misverstanden over hooggevoelighed:

Misverstand 1. Hooggevoeligheid is raar

Ongeveer 15-20% van de bevolking is een hooggevoelig of hoogsensitief persoon (HSP). Een behoorlijk aantal! Doordat niet iedereen hooggevoelig is, wordt dit niet altijd door mensen goed begrepen en door sommigen ‘raar’ gevonden. HSP voelen zich hierdoor vaak ‘anders’ of eenzaam. Wist je trouwens dat hooggevoeligheid ook onder dieren voorkomt? Biologen ontdekten dit bij meer dan 100 diersoorten, van fruitvliegjes tot honden en paarden.

Misverstand 2. Hooggevoeligheid is een ziekte

Hooggevoeligheid is geen officiële diagnose en staat niet in de DSM (‘hét’ reguliere handboek voor psychologische aandoeningen, wat bijvoorbeeld vaak wordt gebruikt door psychiaters). Hooggevoeligheid is geen ziekte of stoornis. Artsen (h)erkennen het daarom vaak niet en gaan er verschillend mee om. Hooggevoelige mensen kunnen overigens net zoals niet-hooggevoelige personen last hebben van ziektes, zoals de Ziekte van Pfeiffer; klachten kunnen extra intens worden ervaren.

Misverstand 3. Hooggevoeligheid bestaat pas sinds kort

Hooggevoeligheid is van alle tijden. Vanaf 1991 wordt er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan door Dr. Elaine Aron.

Sommige mensen vinden hooggevoeligheid zweverig en/of (h)erkennen het niet. Het heeft diverse redenen waarom hooggevoeligheid nog niet door iedereen wordt (h)erkend. Vaak kost het tijd voordat ‘nieuwe’ informatie en onderzoeksresultaten worden verspreid en bekend worden onder grote groepen mensen. Daar komt wellicht bij dat de grote, invloedrijke farmaceutische industrie financieel meer belang heeft bij officiële, reguliere diagnoses die kunnen worden gesteld als hooggevoeligheid nog niet goed wordt beheerst, zoals depressie.

Misverstand 4. Alleen vrouwen zijn hooggevoelig

Er bestaat vaak verwarring over wat hooggevoeligheid inhoudt, doordat sensitiviteit in het Westen vaak als een vrouwelijke eigenschap wordt gezien. Hierdoor wordt wel eens gedacht dat alleen maar vrouwen hooggevoelig kunnen zijn; dit is niet zo. Ook mannen kunnen hooggevoelig zijn! Doordat hier echter nog niet veel over wordt gepraat, voelen mannen zich hier vaak eenzaam onder.

Misverstand 5. Iedereen kan zien of iemand hooggevoelig is

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat hooggevoeligheid met het blote oog waarneembaar is. Het heeft diverse redenen waarom hooggevoeligheid vaak niet zichtbaar bij iemand is:

 1. Allereerst beheersen hooggevoeligen hun gevoeligheid vaak nog niet goed. Hierdoor kunnen ze last krijgen van allerlei ‘vage’ klachten die meestal wel voor de buitenwereld zichtbaar zijn zoals depressie, chronische vermoeidheid of ADHD. Deze klachten ‘verbloemen’ meestal een nog niet goed beheerste hooggevoeligheid die hieraan ten grondslag ligt.
 2. Daarnaast schamen hoog sensitieve personen zich vaak voor hun gevoeligheid en zijn ze bang voor negatieve reacties uit de omgeving. Daarom verstoppen ze vaak hun hooggevoeligheid, bijvoorbeeld door het er niet met anderen over te hebben.
 3. Tot slot zien en weten hoog sensitieve personen vaak niet van zichzelf dat ze hooggevoelig zijn. Ze blijven hangen in een vicieuze cirkel van allerlei ‘vage’ klachten, in plaats van dat ze stralend van hun hooggevoeligheid genieten en dit bewust met de buitenwereld delen.

Misverstand 6. De omgeving waarin een HSP opgroeit is onbelangrijk

Het is belangrijk dat een HSP als kind het gevoel heeft dat hij/zij gerespecteerd wordt om wij hij/zij Is. Dr. Elaine Aron zegt dat kinderen hierdoor later zowel op school als sociaal beter presteren, in tegenstelling tot kinderen die deze steun niet hebben ervaren. Deze kinderen kunnen sneller gevoelens van angst of depressie ervaren.

kinderschoenen

Misverstand 7. Hooggevoeligen zijn verlegen

 • Circa 70% van de hooggevoeligen is introvert en een Rustzoeker type. Ze kijken vaak de kat uit de boom, voordat ze handelen. Het ‘kat uit te boom kijken’ helpt een HSP meestal om alle binnengekomen indrukken te verwerken, voordat ze handelen. Ze worden daarom soms ‘verlegen’ of ‘geremd’ genoemd. Verlegen houdt in dat je bang bent voor negatieve reacties uit de omgeving. Hooggevoeligheid houdt in dat je je bewust bent van je omgeving. Het kan dat iemand hooggevoelig én verlegen is, maar dat hoeft niet.
 • Ook leuk om te weten: ongeveer 30% van de HSP zijn extravert en een High Sensation Seeker type type (dit wordt ook wel HSP HSS genoemd). Dit type wordt niet door anderen ‘verlegen’ genoemd. Dit type houdt van snel handelen en veel prikkels in de buitenwereld ervaren. Dit kan voor dit type en voor de omgeving zeer verwarrend zijn.

Misverstand 8. Hooggevoeligheid is een zwakte

Het is grotendeels cultuurbepaald wat als ‘sterk’ en als ‘zwak’ wordt gezien.

Hooggevoelige mensen voelen vaak goed aan wat een ander wilt. Hooggevoelige mensen kunnen als zij hun hooggevoeligheid nog niet goed beheersen last hebben van hun hooggevoeligheid. Misschien wil je het een ander zo naar de zin maken, dat je jezelf wegcijfert of onzeker wordt van andermans mening.

In het Westen worden sensitieve uitingen en kwaliteiten vaak als ‘zwak’ ervaren, denk maar aan uitspraken als ‘wat een eitje of aansteller’. Dit soort uitspraken staan vaak los van of iemand wel of niet zijn/haar hooggevoeligheid beheerst. Als iemand die zijn hooggevoeligheid goed beheerst bijvoorbeeld zegt: ‘Ik voel dat dit de beste keuze is’ kan dat soms als aanstellerig worden beschouwd.

Dit in tegenstelling tot Azië: daar worden vaker sensitieve kwaliteiten gewaardeerd, ten opzichte van het Westen.

Misverstand 9. Alle HSP lijken op elkaar

Elke HSP is uniek en heeft unieke kwaliteiten. Jouw unieke kwaliteiten leven geeft energie! Zo kunnen hooggevoeligen zich vaak goed concentreren, talen leren, zich inleven in anderen en een ander helpen. Hooggevoeligen zijn als ze hun gevoeligheid nog niet beheersen vaak gevoelig voor de verwachtingen van anderen. Ze kunnen naar andermans verwachtingen leven en Zichzelf (en hun unieke hooggevoelige kwaliteiten) wegcijferen. Dit kan verwarrend zijn en moe maken.

Misverstand 10. Het is beter om niet hooggevoelig te zijn

Het is niet ‘beter’ om wel of niet hooggevoelig te zijn; als je bij Jezelf kunt blijven ervaar je balans. Als je dit niet kan kun je last krijgen van disbalans en klachten.

Misverstand 11. Hooggevoeligen raken van alles van slag

Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst, kan je overprikeld of van slag raken. Misschien ben je snel geraakt en voel jij je te kwetsbaar. Dit gebeurt vaker als je indrukken als intens, complex, chaotisch en voor lange tijd ervaart.  Als je je hooggevoeligheid goed beheerst, raak je niet van slag.

Misverstand 12. Hooggevoeligheid is moeilijk

Sommige mensen denken dat hooggevoeligheid altijd moeilijk is. Dit is een misverstand:

 • Als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst, kan dit tot veel nadelen leiden. Denk maar aan stemmingswisselingen, depressie, of burn-out. Dit kan als moeilijk worden ervaren. HSP kunnen dan bijvoorbeeld het gevoel hebben geen grip of ‘controle’ te hebben op hun gevoeligheid: nadelen ‘overkomen’ hen als het ware.
 • Je kunt je hooggevoeligheid echter volledig leren beheersen en de vruchten van je hooggevoeligheid plukken! Je voelt je dan sterk, zelfverzekerd en in balans.

Misverstand 13. Het is een keuze om hooggevoelig te zijn

Nee: je bent hooggevoelig of je bent het niet. Je kunt er niet ‘van afkomen’. Je hebt wel een keuze hoe je met hooggevoeligheid omgaat; of je het onderdrukt of ‘verstopt’ (dit vreet onbewust energie) het, of ontwikkelt het: dit geeft energie!

Meer weten?

Meestal beheersen hoog sensitieve personen hun hooggevoeligheid nog niet. Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals neerslachtigheid, onzekerheid, angst, stemmingswisselingen of vermoeidheid. Een probleem wat hier vaak ten grondslag aan ligt, is dat HSP moeilijk bij zichzelf kunnen blijven. Leer daarom om goed bij jezelf te blijven! Speciaal hiervoor ontwikkelde ik de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’.

Je ontdekt met deze training:

 • Wat hoogsensitiviteit daadwerkelijk inhoudt (en meer over de relatie tussen de diagnose depressie, ADHD of ADD en hooggevoeligheid).
 • Of jij een HSP bent.Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs
 • Wat je kunt doen tegen heftige gevoelens, zoals depressie en eenzaamheid.
 • Hoe je geen last meer hebt van anderen.
 • Hoe je aan anderen uitlegt dat je HSP bent.
 • Hoe je beter functioneert en bij jezelf blijft.
 • Hoe je jouw gevoeligheid uitbouwt tot energiegevende kracht
 • Waar jouw unieke kwaliteiten liggen en voor soort werk het beste bij jou past. Zodat je plezier hebt in je werk en gemakkelijk geld verdient.

Klik hier voor meer informatie over de training & hoe je mee kan doen >>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 24 maart 2015 en werd geüpdatet op 13 april 2023

15 reacties op “13 grote misverstanden over hooggevoeligheid”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Pascal avatar
  Pascal

  Goeie blog, langzaam krijgen we ook wetenschappelijke erkenning!

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Thanks Pascal! :).

   Groetjes,
   Femke

  2. Annie marie avatar
   Annie marie

   Zeer moeilijke dag. Zowel man , als de zoon maakten mij nerveus! ,bedankt voor de goede tips!!!

  3. lies avatar
   lies

   dank voor deze wijsheden, heel veel wordt ontrafeld.

 2. annie avatar
  annie

  Heel ondersteunend. Dankjewel voor het delen. ?

 3. Joke avatar
  Joke

  Dank je wel Femke voor alles wat je deelt.
  Ik weet nu pas na 67 jaar dat ik hooggevoelig ben.
  Ik voelde me vroeger al anders dan de meeste mensen, ben blij dat ik het nu weet.

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Graag gedaan Joke :).

   Groeten,
   Femke

 4. Caatje avatar
  Caatje

  Dank je Femke ik ontdekt steeds meer mensen in me omgeving die Hsp zijn ..ik vind ze prachtig in vele opzichten trekken ze elkaar aan denk je. Dank je voor je mooie leerzame uitleggingen.. Gr carin

 5. Jane avatar
  Jane

  Ik heb altijd een vermoeden gehad hoog sensitief te zijn. Met deze informatie heb ik het gevoel, dat ik het een plekje kan geven. En leren er mee om te gaan. Groet, Jane

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Wat fijn :).

   Groetjes, Femke

 6. Wijke avatar
  Wijke

  nu ik weet dat ik hoog sensitief ben gaat voor mij een nieuwe wereld open lieve groet Wijke

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Wat fijn om te horen Wijke :).

   Groetjes,
   Femke

 7. Arnoul avatar
  Arnoul

  Dank je wel voor je inspirerende blog, femke.

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Graag gedaan Arnoul :).

   Groeten,
   Femke

Scroll naar boven