Page content

Oude ziel

Oude ziel

Een oude ziel is een ziel met een relatief groot bewustzijn. Vaak is zo’n ziel relatief vaak op aarde geweest en heeft zo’n ziel relatief veel levenservaring opgedaan. Met een jonge of nieuwe ziel wordt vaak een ziel bedoelt die relatief weinig op aarde is geweest en weinig levenservaring heeft opgedaan. Zo’n ziel kan een wat beperkter of meer ‘vernauwd’ bewustzijn hebben ten opzichte van een oudere ziel.

In de praktijk bestaan heel veel misverstanden over wat een oude ziel precies is. Oud en nieuw zijn namelijk relatieve ‘aardse’ begrippen en kunnen alleen in elkaars context met elkaar worden vergelijken. Bewustzijn kan namelijk op allerlei manieren worden ontwikkeld. Zo kan in sommige gevallen een ziel zijn bewustzijn hebben ontwikkeld, door relatief veel te incarneren op andere planeten en/of andere sterrenstelsels en kosmossen en zo ervaring opdoen, en relatief weinig te incarneren op aarde. Zo’n ziel kan ook een oude ziel worden genoemd.

Oude ziel in kind

Verder is het een misverstand dat de leeftijd van een ziel altijd is gekoppeld aan de leeftijd van een fysiek lichaam. Iemand met een lichaam van 3 jaar kan een oudere ziel hebben ten opzichte van iemand van iemand met een lichaam van 83 jaar. Dat wordt soms ook wel omschreven als dat er een oude ziel in lichaam van een baby of kind zit. Veelal worden baby’s en kinderen met een oude ziel Nieuwetijdskind genoemd.

Oude ziel herkennen

Er bestaan diverse kenmerken waaraan je een oude ziel kan herkennen, dit worden ook wel oude ziel kenmerken genoemd. Oude zielen kunnen:

 1. Hoogsensitief zijn en zich herkennen in deze HSP kenmerken.
 2. Een sterke intuïtie hebben.
 3. Interesse hebben in paranormale kwaliteiten en paranormaal begaafd zijn.
 4. Interesse hebben in diepgang (ook qua relaties) en spiritualiteit. Je houdt er bijvoorbeeld van om kennis op dat vlak op te doen.
 5. Niet zo veel waarde aan materie, maar meer waarde aan spirituele zaken zoals de ziel hechten. Je voelt je misschien geen leeftijd, of ouder dan je leeftijd. Wellicht had je als kind wijze uitspraken.
 6. Willen leven vanuit bezieling en liefde (in plaats vanuit angst: ze zijn vaak niet bang voor de dood). Je overziet een ‘groter plaatje’ en voelt dat alles met elkaar verbonden is.
 7. Zich bezighouden met persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsontwikkeling.
 8. Herinneringen aan vorige levens hebben; wellicht voel je je aangetrokken tot specifieke tijden of landen.
 9. Ervan houden anderen te helpen of te adviseren en naar anderen te luisteren; anderen weten hen vaak te vinden op dat vlak. Als een oude ziel niet in balans is kan hij ‘leeggezogen’ raken door anderen.
 10. Idealistisch zijn ingesteld.
 11. Zich met de natuur verbonden voelen.
 12. Het gevoel hebben dat ze uit andere dimensies komen. Misschien voelt de aarde niet als jouw ‘thuis’; als een oude ziel uit balans is kan hij heimwee hebben naar de dimensies waar hij vandaan komt.
 13. Het gevoel hebben dat ze niet hun lichaam zijn.
 14. Ervan houden om alleen te zijn en/of dingen alleen te doen. Een oude ziel kan zich overigens ook als hij niet in balans is eenzaam of een ‘buitenbeetje’ voelen.
 15. Eerlijkheid hoog in het vaandel hebben. Ze kunnen direct overkomen.

Oude ziel test

Er bestaat geen wetenschappelijk onderbouwde test om te achterhalen of je een oude of jonge ziel hebt. Wel kun je dit zelf voelen, bijvoorbeeld aan de hand van de bovenstaande kenmerken. Sommige hoogsensitieve mensen kunnen een oude ziel ook aan iemands ogen herkennen. De ogen van een oude ziel kunnen je lijken te doorgronden of ‘dwars door je heen’ lijken te kijken.

Hooggevoelig en moe? Nu niet meer 🙂
Vul hieronder je naam & e-mailadres in en ontvang een PDF met 20 HSP tips voor meer energie!
Privacywaarborg: ik zal in geen geval jouw gegevens aan derden verstrekken.

  Comment Section

  8 reacties op “Oude ziel


  Door Joshua op 2 oktober 2016

  Yessss Femke, ik herken me hier volledig in… bovendien aangetrokken tot de oudheid… mn mythische en occulte films trekken me enorm aan…

  Kruistochten, the highlands, frarao’s in Egypte, Mozes en Joshua. Jezus, Maria Magdalena, etc. Awesome en COOL


  Door Femke de Grijs op 3 oktober 2016

  Leuk om te horen dat je je er volledig in herkent Joshua 🙂


  Door Bea op 23 oktober 2016

  Eindelijk vallen de puzzelstukjes op z’n plaats. Ik ben niet raar of arrogant zoals sommigen denken/zeggen. Heb alleen een heel andere kijk. Dank je Femke!


  Door Bianca op 13 november 2016

  Arrogant ja, zo word ik ook veel genoemd, terwijl ik dat helemaal niet ben. Ik voel me gewoon niet hetzelfde als de rest van de mensen van mijn leeftijd, dat had ik als kind heel erg, nu wat minder erg omdat ik nu vriendinnen heb die hetzelfde ervaren. Mooi artikel om te lezen, Dankjewel!!


  Door Alle Bethlehem op 28 november 2016

  Goh, dat zegt een gewaardeerde collega over mij soms


  Door Elly op 15 december 2016

  Het is echt zot. Nu begrijp ik mezelf beter. Heb altijd het gevoel gehad dat ik hier niet hoor. Dat ik niet mn lichaam ben. Dat ik de wereld vanop een afstand bekijk. Iedereen vind mij voor raad…enz.enz. bedankt dat deze uitleg op mn pad kwam. Legt ook mn kindzijn vroeger uit. Gr Elly


  Door Joyce op 24 december 2016

  Ok, ik heb een mooi verhaal voor jullie. M’n vriendinnen doen lief en begripvol, zeggen dat t best kan en ik moet doen wat goed voelt…

  Het verhaal is dat ik vroeger een denkbeeldig vriendinnetje had. Fonetisch “Ferenka”. Mijn moeder vertelde dat we, onderweg naar een vriendin van m’n moeder, langs een speeltuin kwamen in de buurt van die vriendin, toen ik n jaar of 3 was. Ik was er nog nooit was geweest en ik toen zei dat je op moest passen voor de schommel omdat je die tegen je hoofd kan krijgen en dan dood kon gaan. Had ik van Ferenka. M’n moeder vertelde dat tegen die vriendin en die zei weer dat er jaren geleden een meisje was overleden.

  Nu heb ik voor de tweede keer, onbewust, hetzelfde boek uit de bieb meegenomen. Vorige keer wel aan begonnen (merkte ik toen ik ging lezen), maar dus niet uit. Het is een historische roman (gebaseerd op feiten dus) en gaat over Catherine the Great, de beste vriendin van Catherine heet Varvara, Varenka voor vrienden/liefkozend. Catherine bevalt 20 september, gregoriaanse kalender en 1 oktober, Julian kalender van een zoon. 25 en 26 september liggen precies in het midden van die data. Op 25 begonnen de weeën bij mij, op 26 is mijn zoon geboren. Bijna 6 weken te vroeg, maar vertoont behalve de eerste paar dagen, verder geen tekenen van prematuriteit.

  Daarnaast is Varenka de hoofdpersoon in een oud Russisch verhaal over door God gegeven bescherming. Varenka vlucht niet voor de kanonnen maar neemt iedereen in haar huisje en bidt dat haar huisje onzichtbaar is voor de soldaten en zij veilig zijn.

  Bij mijn geboorte ben ik bijna dood geweest, het was erop of eronder. Maar ik heb het dus gered. Ligt daar een link met Varenka, een beschermvrouwe?!

  Verder herken ik mij erg in de bovenstaande omschrijving. Eindelijk het gevoel dat ik dingen kan plaatsen 🙂
  Liefs


  Door Melissa op 15 januari 2017

  Sommige dingen zeker herkenbaar. Me ma zegt altijd dat ik nette woorden gebruik. Ik ben ook altijd heel geintereseert geweest in de wo2. Boeken films docu’s. Locaties bezoeken. En een sterke drang naar auswitsch te willen. Mijn zoontje heeft met bijna 100% een oude ziel. Kenmerken ten over.

  Plaats een reactie


  *