In deze blog ontdekt je wat eenzaamheid precies is en welke soorten er zijn, wat de symptomen en oorzaken zijn en vind je tips hoe je het kunt oplossen.
Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is volgens Van Dale: “zonder gezelschap” zijn en “een eenzame weg; (figuurlijk)”.
Soorten eenzaamheid
Beknopt zijn er 2 soorten eenzaamheid;
Sociale eenzaamheid
Sociale eenzaamheid houdt in dat je minder contact met mensen hebt dan je wenst. Het aantal contacten staat bij dit type eenzaamheid centraal.
Emotionele eenzaamheid
Emotionele eenzaamheid houdt in dat je ondanks relatief veel mensen om je heen hebt, toch geen echte verbinding ervaart. De kwaliteit van contacten is niet wat je wenst.
Je kunt je bijvoorbeeld eenzaam voelen in een relatie.
Eenzaamheid symptomen
Eenzaamheid is geen ziekte en kent daarom geen symptomen. Eenzaamheid kan zich op allerlei manieren uiten, via diverse mentale, emotionele en fysieke klachten:
Mentale klachten
Eenzaamheid kan gepaard gaan met mentale problemen. Misschien kun jij je slechter concentreren?
Emotionele klachten
Centraal bij eenzaamheid staat jouw gevoel. Bij eenzaamheid kun je:
- je alleen en niet diep verbonden voelen
- je buitengesloten voelen. Het kan frustrerend zijn als je heel lastig of niet kunt uitleggen hoe jouw eenzaamheid voelt.
- je niet (h)erkend/gewaardeerd, gezien en gehoord voelen
- last hebben van onrust en stress
- je leeg voelen
- minder genieten
- je onzeker voelen en waardeloos voelen
- je hopeloos voelen
- je zinloos voelen
- depressie ervaren
- stemmingswisselingen hebben
- boosheid ervaren
- verdriet ervaren
- angst ervaren
Fysieke klachten
Eenzaamheid kan de kans op lichamelijke klachten zoals een hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroerte, slaapproblemen, een zwakker immuunsysteem, ontstekingsklachten en verminderde eetlust vaak vergroten. Misschien compenseer je je eenzaamheid door overmatig te hechten aan materie, bijvoorbeeld door:
- Extreem veel tv te kijken.
- Te shoppen; ‘Retail therapy’.
- Te verlangen naar fysiek warme dingen (zoals warme thee).
Vaak kost eenzaamheid veel energie. Als je al (onverklaarbaar) moe bent kan je extra vatbaar zijn voor eenzaamheid en een vicieuze cirkel ervaren.
Eenzaamheid cijfers
Ongeveer 26% van de Nederlanders boven de 15 jaar voelde zich in 2019 een beetje eenzaam en 9% sterk eenzaam.
Oorzaken van eenzaamheid
Eenzaamheid kan diverse oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld verband houden met intergenerationeel/transgenerationeel trauma.
Een onderschatte oorzaak van eenzaamheid is hoogsensitiviteit. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft een gevoeliger zenuwstelsel en is een hoogsensitief persoon (HSP). Indrukken kunnen bij hoogsensitieve mensen extra snel en intens binnenkomen. Dit kunnen indrukken van buitenaf zijn. Misschien voel je eenzaam als iemand een nare opmerking maakt of kritiek heeft.
Het kunnen ook indrukken van binnenuit zijn, zonder dat er direct iets van buitenaf gebeurt. Zo kunnen HSP zomaar uit het niets worden overvallen door een enorm gevoel van eenzaamheid, waarbij je je niet meer verbonden voelt.
Hoogsensitieve mensen kunnen zich snel eenzaam voelen
Misschien had je het als kind al: het gevoel dat je ‘anders’ was dan anderen? Veel hoogsensitieve mensen kennen dit. ‘Anders zijn’ heeft diverse kanten.
Ieder is uniek en jouw uniekheid en ‘anders zijn’ delen kan energie geven. Maar ervaren dat je ‘anders bent’ kan ook voor nadelen zorgen als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst. Misschien durf je jezelf niet helemaal te laten zien, ga je er niet meer zoveel op uit of voel je je eenzaam?
Het kan lijken of je de enige HSP bent die dit soort problemen heeft. Dat is gelukkig niet zo. Je kunt leren omgaan met eenzaamheid en je fijn bij jezelf voelen. Je bent niet alleen!
Op het moment dat je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kan dit voor allerlei nadelen zorgen. Het probleem bij eenzaamheid is dat HSP vaak moeilijk bij zichzelf kunnen blijven. In wezen ben je All Een, helemaal Heel en Compleet. Je bent verbonden met alles om je heen, dit kun je voelen als je bij Jezelf blijft.
Door allerlei indrukken kun je als HSP deze verbinding met Jezelf en anderen tijdelijk (onbewust) vergeten, wat kan zorgen voor een eenzaam gevoel. Zo kun je overprikkeld en geïrriteerd raken en je daardoor (onbewust) moe en eenzaam voelen. Of wellicht heb je spontaan heimwee naar subtielere dimensies van Liefde waar je Oorspronkelijk vandaan komt.
Elke HSP is uniek
Je kunt op verschillende manieren met allerlei prikkels omgaan. Dit hangt onder andere af van wat voor HSP type je bent. Zo kunnen sommige HSS ‘stoer’ en extravert overkomen, en juist extra prikkels opzoeken (door bijvoorbeeld veel te feesten) en het HSP Rustzoeker type zich meer terugtrekken en introverter overkomen.
Hoe ga je bijvoorbeeld om met social media?
Paradox bij HSP
Het kan paradoxaal lijken, maar beide HSP types kunnen eenzaamheid ervaren. Dat wat je doet, staat los van hoe je je voelt. Eenzaamheid is een subjectief begrip en zeer persoonsafhankelijk.
Je tijdelijk even bewust afzonderen en ervaren dat je Alleen Bent kan energie geven. Zo kan iemand bijvoorbeeld thuis zijn en zich terugtrekken en zich daar fijn bij voelen, wat in de ogen van anderen wellicht eenzaam lijkt, maar wat voor die persoon niet zo hoeft te zijn. Ook kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld onder heel veel mensen op een feestje bent, waar je het wellicht goed mee kunt vinden, maar je er toch onbegrepen en eenzaam onder voelen.
Eenzaamheid staat los van de plek waar je je letterlijk bevindt. Wel is het zo dat als je bijvoorbeeld heel moe bent en amper meer mensen om je heen hebt, je kan belanden in een sociaal isolement (dat is een situatie). Daarbij kun je je makkelijker eenzaam voelen.
Jij bepaalt (onbewust) hoe jij je voelt. Dat neemt niet weg dat sommige situaties, zoals mensen en locaties je kunnen inspireren en eraan kunnen bijdragen dat je voldoening in je leven ervaart.
Eenzaamheid oplossen? 3 HSP tips:
Tip 1. Wees realistisch
Erken en accepteer dat eenzaamheid er soms is, in plaats van dat je ertegen vecht. Dit geeft ruimte voor verbinding met Jezelf. En daarmee versterk je ook de verbinding met anderen!
Tip 2. Omring je met inspiratie
Zoek letterlijk in de buitenwereld situaties die jou inspireren en die op dezelfde golflengte zitten op. Misschien ervaar je makkelijk een verbinding in de natuur of met dieren? Zoek dat op. Zoek bijvoorbeeld ook eens andere HSP online en offline op. Zo vind je er al een aantal op mijn Twitter & Facebook pagina.
Tip 3. Blijf bij Jezelf
Dé oplossing zit hem in Jezelf en in het bij Jezelf blijven. Lichtwezens kunnen hier bij helpen. Als je bij Jezelf Blijft, zit je lekkerder in je vel. Dat geeft energie!
Meer weten?
Het Complete HSP Jaartraject ‘Van Vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ helpt je hier verder bij. Je ontdekt daarin onder meer hoe je bij Jezelf blijft en energieker wordt. Lees hier meer over dit Jaartraject en hoe je mee kunt doen.
Heb je hier iets aan gehad? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.
Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.
Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…
Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Laat een reactie achter