Home   Blog   Eenzaamheid oplossen bij hooggevoeligheid – 3 tips voor HSP

Eenzaamheid oplossen bij hooggevoeligheid – 3 tips voor HSP

vrouw zit eenzaam op de grond met een pop

Misschien had je het als kind al: het gevoel dat je ‘anders’ was dan anderen? Veel hooggevoelige mensen kennen dit. ‘Anders zijn’ heeft diverse kanten.

Ieder is uniek en jouw uniekheid en ‘anders zijn’ delen kan energie geven. Maar ervaren dat je ‘anders bent’ kan ook voor nadelen zorgen als je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst. Misschien durf je jezelf niet helemaal te laten zien, ga je er niet meer zoveel op uit of voel je je eenzaam?

In deze blog ontdekt je wat eenzaamheid precies is, wat de oorzaken zijn en vind je tips wat je hiertegen kunt doen.

Wat is eenzaamheid?

Beknopt zijn er 2 soorten eenzaamheid;

  • Sociale eenzaamheid houdt in dat je minder contact met mensen hebt dan je wenst. Het aantal contacten staat bij dit type eenzaamheid centraal.
  • Emotionele eenzaamheid houdt in dat je ondanks relatief veel mensen om je heen hebt, toch geen echte verbinding ervaart. De kwaliteit van contacten is niet wat je wenst.

Hoe uit eenzaamheid zich?

Eenzaamheid kan zich op allerlei manieren uiten. Centraal staat jouw gevoel. Bij eenzaamheid kun je je leeg voelen en minder genieten. Het kan frustrerend zijn als je heel lastig of niet kunt uitleggen hoe jouw eenzaamheid voelt. Sommige HSP hebben hierbij last stemmingswisselingen, boosheid, verdriet, depressie of angst.

Vaak kost eenzaamheid veel energie. Als je al (onverklaarbaar) moe bent kan je extra vatbaar zijn voor eenzaamheid en een vicieuze cirkel ervaren.

Het kan lijken of je de enige HSP bent die dit soort problemen heeft. Dat is gelukkig niet zo. Je kunt leren omgaan met eenzaamheid en je fijn bij jezelf voelen. Je bent niet alleen!

Oorzaken eenzaamheid bij HSP

Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft een gevoeliger zenuwstelsel en is een Hoogsensitief Persoon (HSP). Indrukken kunnen bij hooggevoelige mensen extra snel en intens binnenkomen. Dit kunnen indrukken van buitenaf zijn. Misschien voel je eenzaam als iemand een nare opmerking maakt of kritiek heeft.

Het kunnen ook indrukken van binnenuit zijn, zonder dat er direct iets van buitenaf gebeurt. Zo kunnen HSP zomaar uit het niets worden overvallen door een enorm gevoel van eenzaamheid, waarbij je je niet meer verbonden voelt.

Hooggevoelige mensen kunnen zich snel eenzaam voelen

Op het moment dat je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst kan dit voor allerlei nadelen zorgen. Het probleem bij eenzaamheid is dat HSP vaak moeilijk bij zichzelf kunnen blijven. In Wezen ben je All Een, helemaal Heel en Compleet. Je bent verbonden met alles om je heen, dit kun je voelen als je bij Jezelf blijft.

Door allerlei indrukken kun je als HSP deze verbinding met Jezelf en anderen tijdelijk (onbewust) vergeten, wat kan zorgen voor een eenzaam gevoel. Zo kun je overprikkeld en geïrriteerd raken en je daardoor (onbewust) moe en eenzaam voelen. Of wellicht heb je spontaan heimwee naar subtielere dimensies van Liefde waar je Oorspronkelijk vandaan komt.

vrouw zit eenzaam op trap

Elke HSP is uniek

Je kunt op verschillende manieren met allerlei prikkels omgaan. Dit hangt onder andere af van wat voor HSP type je bent. Zo kunnen sommige HSS ‘stoer’ en extravert overkomen, en juist extra prikkels opzoeken (door bijvoorbeeld veel te feesten) en het HSP Rustzoeker type zich meer terugtrekken en introverter overkomen.

Hoe ga je bijvoorbeeld om met social media?

Paradox

Het kan paradoxaal lijken, maar beide HSP types kunnen eenzaamheid ervaren. Dat wat je doet, staat los van hoe je je voelt. Eenzaamheid is een subjectief begrip en zeer persoonsafhankelijk.

Je tijdelijk even bewust afzonderen en ervaren dat je Alleen Bent kan energie geven. Zo kan iemand bijvoorbeeld thuis zijn en zich terugtrekken en zich daar fijn bij voelen, wat in de ogen van anderen wellicht eenzaam lijkt, maar wat voor die persoon niet zo hoeft te zijn. Ook kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld onder heel veel mensen op een feestje bent, waar je het wellicht goed mee kunt vinden, maar je er toch onbegrepen en eenzaam onder voelen.

Eenzaamheid staat los van de plek waar je je letterlijk bevindt. Wel is het zo dat als je bijvoorbeeld heel moe bent en amper meer mensen om je heen hebt, je kan belanden in een sociaal isolement (dat is een situatie). Daarbij kun je je makkelijker eenzaam voelen.

 Jij bepaalt (onbewust) hoe jij je voelt. Dat neemt niet weg dat sommige situaties, zoals mensen en locaties je kunnen inspireren en eraan kunnen bijdragen dat je voldoening in je leven ervaart.

Eenzaamheid oplossen? 3 HSP Tips:

Tip 1. Wees realistisch

Erken en accepteer dat eenzaamheid er soms is, in plaats van dat je ertegen vecht. Dit geeft ruimte voor verbinding met Jezelf. En daarmee versterk je ook de verbinding met anderen!

Tip 2. Omring je met inspiratie

Zoek letterlijk in de buitenwereld situaties die jou inspireren en die op dezelfde golflengte zitten op. Misschien ervaar je makkelijk een verbinding in de natuur of met dieren? Zoek dat op. Zoek bijvoorbeeld ook eens andere HSP online en ‘offline’ op. Zo vind je er al een aantal op mijn Twitter & Facebook pagina.

Tip 3. Blijf bij Jezelf

Dé oplossing zit hem in Jezelf en in het bij Jezelf blijven. Lichtwezens kunnen hier bij helpen. Als je bij Jezelf Blijft, zit je lekkerder in je vel. Dat geeft energie!

Meer weten?

Het Complete HSP Jaartraject ‘Van Vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ helpt je hier verder bij. Je ontdekt daarin onder meer hoe je bij Jezelf blijft en energieker wordt. Lees hier meer over dit Jaartraject en hoe je mee kunt doen.

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezLang worstelde ik met hooggevoeligheid en chronische vermoeidheid. Ik ben dankbaar dat ik dit transformeerde.

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid.

Centraal staat in mijn holistische benadering mijn intuïtie. Daarmee ontwikkelde ik mijn succesformules, die je helpen om energievretende blokkades te overwinnen. Mijn succesformules deel ik graag met jou. Zodat ook jij energieker en productiever bent!

Aanvullende blogs

6 reacties op “Eenzaamheid oplossen bij hooggevoeligheid – 3 tips voor HSP”

  1. Klinkt zo heerlijk paradoxaal, social media en HPS. Ik ben aan de ene kant blij met social media want ik heb door het internet vriendinnen gevonden die net zo “raar” zijn als ik. We snappen elkaar al met een half woord. Aan de andere kant vind ik social media ook erg vermoeiend omdat ik dingen tegenkom waar ik me aan stoor, waar andere zich erg druk om maken (en ik dat totaal niet voel of zie) of dat ik toch maar een likeje moet uitdelen om sociaal wenselijk te zijn en geen complete outcast.

  2. Bij mij is nu vooral omdat ik op mezelf woon. Ik voel een kille leegte als ik na mn werk thuis kom en de deur achter me sluit. Mijn vrienden zijn ook druk. iedereen werkt,werkt en werkt. Dat neem ik ze net kwalijk maar het lukt maar niet om mijn sociale netwerk uit te breiden of om vaker met mensen contact te zoeken. Ik voel me zeker ind e wintermaande eenzaam en heb weinig energie en denk negatief. Ik voel me verlaten en heb dringende behoefte aan contact met vrienden en familie. Ik weet niet goed hoe ik ermee moet omgaan en hoe ik afleiding moet zoeken. Ik heb genoeg hobby’s en passies maar geluk betekend voor mij niets als ik het niet met anderen kan delen.

    1. Ik voel met je mee, heb hier ook meer last van in de wintermaanden. Maar merk al helemaal dat ik niet veel nieuwe mensen tegen kom of mensen ken waar ik echt van kan zeggen dat ik er een goede verbinding mee heb of kan krijgen.. heb het idee dat die mensen ook niet echt weten wat ze hier doen en wat een echte verbinding/vriendschap inhoud.. ik weet dat je het met jezelf moet doen want je komt en gaat ook alleen maar zou toch graag iemand hebben om mee te delen. Heb ook veel hobby’s of dingen die ik wil leren maar ik moet er vaker aan beginnen en ipv dat laat ik het nu vaak links liggen..

  3. Heel herkenbaar, maar voel me vooral eenzaam als HSP na het overlijden van mijn man op 50 jarige leeftijd. Denk dat rouw meer tijd kost als niet HSPer? Het is nu bijna 4 jaar geleden en sommigen vragen of ik er nog niet overheen ben.(?) Ik mis hem nog elke dag….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top