Home   Blog   Eenzaamheid doorbreken bij hoogsensitiviteit? 3 tips voor HSP

Eenzaamheid doorbreken bij hoogsensitiviteit? 3 tips voor HSP

vrouw staat achter glazen wand

In deze blog ontdekt je wat eenzaamheid precies is en welke soorten er zijn, wat de symptomen en oorzaken zijn en vind je tips hoe je het kunt oplossen.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is volgens Van Dale: “zonder gezelschap” zijn en “een eenzame weg; (figuurlijk)”.

Soorten eenzaamheid

Beknopt zijn er 2 soorten eenzaamheid;

Sociale eenzaamheid

Sociale eenzaamheid houdt in dat je minder contact met mensen hebt dan je wenst. Het aantal contacten staat bij dit type eenzaamheid centraal.

Emotionele eenzaamheid

Emotionele eenzaamheid houdt in dat je ondanks relatief veel mensen om je heen hebt, toch geen echte verbinding ervaart. De kwaliteit van contacten is niet wat je wenst.

Je kunt je bijvoorbeeld eenzaam voelen in een relatie.

Eenzaamheid symptomen

Eenzaamheid is geen ziekte en kent daarom geen symptomen. Eenzaamheid kan zich op allerlei manieren uiten, via diverse mentale, emotionele en fysieke klachten:

Mentale klachten

Eenzaamheid kan gepaard gaan met mentale problemen. Misschien kun jij je slechter concentreren?

Emotionele klachten

Centraal bij eenzaamheid staat jouw gevoel. Bij eenzaamheid kun je:

 • je alleen en niet diep verbonden voelen
 • je buitengesloten voelen. Het kan frustrerend zijn als je heel lastig of niet kunt uitleggen hoe jouw eenzaamheid voelt.
 • je niet (h)erkend/gewaardeerd, gezien en gehoord voelen
 • last hebben van onrust en stress
 • je leeg voelen
 • minder genieten
 • je onzeker voelen en waardeloos voelen
 • je hopeloos voelen
 • je zinloos voelen
 • depressie ervaren
 • stemmingswisselingen hebben
 • boosheid ervaren
 • verdriet ervaren
 • angst ervaren

vrouw heeft verdriet

Fysieke klachten

Eenzaamheid kan de kans op lichamelijke klachten zoals een hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroerte, slaapproblemen, een zwakker immuunsysteem, ontstekingsklachten en verminderde eetlust vaak vergroten. Misschien compenseer je je eenzaamheid door overmatig te hechten aan materie, bijvoorbeeld door:

 • Extreem veel tv te kijken.
 • Te shoppen; ‘Retail therapy’.
 • Te verlangen naar fysiek warme dingen (zoals warme thee).

Vaak kost eenzaamheid veel energie. Als je al (onverklaarbaar) moe bent kan je extra vatbaar zijn voor eenzaamheid en een vicieuze cirkel ervaren.

Eenzaamheid cijfers

Ongeveer 26% van de Nederlanders boven de 15 jaar voelde zich in 2019 een beetje eenzaam en 9% sterk eenzaam.

Oorzaken van eenzaamheid

Eenzaamheid kan diverse oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld verband houden met intergenerationeel/transgenerationeel trauma.

Een onderschatte oorzaak van eenzaamheid is hoogsensitiviteit. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft een gevoeliger zenuwstelsel en is een hoogsensitief persoon (HSP). Indrukken kunnen bij hoogsensitieve mensen extra snel en intens binnenkomen. Dit kunnen indrukken van buitenaf zijn. Misschien voel je eenzaam als iemand een nare opmerking maakt of kritiek heeft.

Het kunnen ook indrukken van binnenuit zijn, zonder dat er direct iets van buitenaf gebeurt. Zo kunnen HSP zomaar uit het niets worden overvallen door een enorm gevoel van eenzaamheid, waarbij je je niet meer verbonden voelt.

Hoogsensitieve mensen kunnen zich snel eenzaam voelen

Misschien had je het als kind al: het gevoel dat je ‘anders’ was dan anderen? Veel hoogsensitieve mensen kennen dit. ‘Anders zijn’ heeft diverse kanten.

Ieder is uniek en jouw uniekheid en ‘anders zijn’ delen kan energie geven. Maar ervaren dat je ‘anders bent’ kan ook voor nadelen zorgen als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst. Misschien durf je jezelf niet helemaal te laten zien, ga je er niet meer zoveel op uit of voel je je eenzaam?

Het kan lijken of je de enige HSP bent die dit soort problemen heeft. Dat is gelukkig niet zo. Je kunt leren omgaan met eenzaamheid en je fijn bij jezelf voelen. Je bent niet alleen!

Op het moment dat je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kan dit voor allerlei nadelen zorgen. Het probleem bij eenzaamheid is dat HSP vaak moeilijk bij zichzelf kunnen blijven. In wezen ben je All Een, helemaal Heel en Compleet. Je bent verbonden met alles om je heen, dit kun je voelen als je bij Jezelf blijft.

Door allerlei indrukken kun je als HSP deze verbinding met Jezelf en anderen tijdelijk (onbewust) vergeten, wat kan zorgen voor een eenzaam gevoel. Zo kun je overprikkeld en geïrriteerd raken en je daardoor (onbewust) moe en eenzaam voelen. Of wellicht heb je spontaan heimwee naar subtielere dimensies van Liefde waar je Oorspronkelijk vandaan komt.

eenzaamheid en depressie

Elke HSP is uniek

Je kunt op verschillende manieren met allerlei prikkels omgaan. Dit hangt onder andere af van wat voor HSP type je bent. Zo kunnen sommige HSS ‘stoer’ en extravert overkomen, en juist extra prikkels opzoeken (door bijvoorbeeld veel te feesten) en het HSP Rustzoeker type zich meer terugtrekken en introverter overkomen.

Hoe ga je bijvoorbeeld om met social media?

Paradox bij HSP

Het kan paradoxaal lijken, maar beide HSP types kunnen eenzaamheid ervaren. Dat wat je doet, staat los van hoe je je voelt. Eenzaamheid is een subjectief begrip en zeer persoonsafhankelijk.

Je tijdelijk even bewust afzonderen en ervaren dat je Alleen Bent kan energie geven. Zo kan iemand bijvoorbeeld thuis zijn en zich terugtrekken en zich daar fijn bij voelen, wat in de ogen van anderen wellicht eenzaam lijkt, maar wat voor die persoon niet zo hoeft te zijn. Ook kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld onder heel veel mensen op een feestje bent, waar je het wellicht goed mee kunt vinden, maar je er toch onbegrepen en eenzaam onder voelen.

Eenzaamheid staat los van de plek waar je je letterlijk bevindt. Wel is het zo dat als je bijvoorbeeld heel moe bent en amper meer mensen om je heen hebt, je kan belanden in een sociaal isolement (dat is een situatie). Daarbij kun je je makkelijker eenzaam voelen.

 Jij bepaalt (onbewust) hoe jij je voelt. Dat neemt niet weg dat sommige situaties, zoals mensen en locaties je kunnen inspireren en eraan kunnen bijdragen dat je voldoening in je leven ervaart.

Eenzaamheid oplossen? 3 HSP tips:

Tip 1. Wees realistisch

Erken en accepteer dat eenzaamheid er soms is, in plaats van dat je ertegen vecht. Dit geeft ruimte voor verbinding met Jezelf. En daarmee versterk je ook de verbinding met anderen!

eenzaamheid bij vrouw

Tip 2. Omring je met inspiratie

Zoek letterlijk in de buitenwereld situaties die jou inspireren en die op dezelfde golflengte zitten op. Misschien ervaar je makkelijk een verbinding in de natuur of met dieren? Zoek dat op. Zoek bijvoorbeeld ook eens andere HSP online en offline op. Zo vind je er al een aantal op mijn Twitter & Facebook pagina.

Tip 3. Blijf bij Jezelf

Dé oplossing zit hem in Jezelf en in het bij Jezelf blijven. Lichtwezens kunnen hier bij helpen. Als je bij Jezelf Blijft, zit je lekkerder in je vel. Dat geeft energie!

Meer weten?

Het Complete HSP Jaartraject ‘Van Vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ helpt je hier verder bij. Je ontdekt daarin onder meer hoe je bij Jezelf blijft en energieker wordt. Lees hier meer over dit Jaartraject en hoe je mee kunt doen.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 29 juli 2013 en werd geüpdatet op 13 april 2023

6 reacties op “Eenzaamheid doorbreken bij hoogsensitiviteit? 3 tips voor HSP”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Judith avatar
  Judith

  Klinkt zo heerlijk paradoxaal, social media en HPS. Ik ben aan de ene kant blij met social media want ik heb door het internet vriendinnen gevonden die net zo “raar” zijn als ik. We snappen elkaar al met een half woord. Aan de andere kant vind ik social media ook erg vermoeiend omdat ik dingen tegenkom waar ik me aan stoor, waar andere zich erg druk om maken (en ik dat totaal niet voel of zie) of dat ik toch maar een likeje moet uitdelen om sociaal wenselijk te zijn en geen complete outcast.

 2. Stan Lafleur avatar
  Stan Lafleur

  Bij mij is nu vooral omdat ik op mezelf woon. Ik voel een kille leegte als ik na mn werk thuis kom en de deur achter me sluit. Mijn vrienden zijn ook druk. iedereen werkt,werkt en werkt. Dat neem ik ze net kwalijk maar het lukt maar niet om mijn sociale netwerk uit te breiden of om vaker met mensen contact te zoeken. Ik voel me zeker ind e wintermaande eenzaam en heb weinig energie en denk negatief. Ik voel me verlaten en heb dringende behoefte aan contact met vrienden en familie. Ik weet niet goed hoe ik ermee moet omgaan en hoe ik afleiding moet zoeken. Ik heb genoeg hobby’s en passies maar geluk betekend voor mij niets als ik het niet met anderen kan delen.

  1. Femke de Grijs avatar

   Klinkt intens Stan! Hopelijk helpen de tips uit de blog je verder :).

   Groetjes,
   Femke

  2. Lorena avatar
   Lorena

   Ik voel met je mee, heb hier ook meer last van in de wintermaanden. Maar merk al helemaal dat ik niet veel nieuwe mensen tegen kom of mensen ken waar ik echt van kan zeggen dat ik er een goede verbinding mee heb of kan krijgen.. heb het idee dat die mensen ook niet echt weten wat ze hier doen en wat een echte verbinding/vriendschap inhoud.. ik weet dat je het met jezelf moet doen want je komt en gaat ook alleen maar zou toch graag iemand hebben om mee te delen. Heb ook veel hobby’s of dingen die ik wil leren maar ik moet er vaker aan beginnen en ipv dat laat ik het nu vaak links liggen..

 3. Wilma avatar
  Wilma

  Heel herkenbaar, maar voel me vooral eenzaam als HSP na het overlijden van mijn man op 50 jarige leeftijd. Denk dat rouw meer tijd kost als niet HSPer? Het is nu bijna 4 jaar geleden en sommigen vragen of ik er nog niet overheen ben.(?) Ik mis hem nog elke dag….

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Wilma,

   Bedankt voor je vraag. Ik heb ervoor gekozen om alle vragen of iets wel/niet bij hoogsensitiviteit hoort te behandelen in de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw. Via die weg kan ik je verder helpen met je vraag.

   Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd en wens je verder alle goeds <3

   Femke

Scroll naar boven