Oude ziel

vrouw kijkt uit op zon, een hoofd van een tweede vrouw kijkt mee

Een oude ziel is een ziel met een relatief groot bewustzijn. Vaak is zo’n ziel vaak op aarde geweest en heeft zo’n ziel veel levenservaring opgedaan.

Met een jonge of nieuwe ziel wordt vaak een ziel bedoelt die weinig op aarde is geweest en weinig levenservaring heeft opgedaan. Zo’n ziel kan een wat beperkter of meer ‘vernauwd’ bewustzijn hebben ten opzichte van een oudere ziel.

In de praktijk bestaan heel veel misverstanden over wat een oude ziel precies is. Oud en nieuw zijn relatieve ‘aardse’ begrippen en kunnen alleen in elkaars context met elkaar worden vergelijken. Bewustzijn kan op allerlei manieren worden ontwikkeld. Zo kan in sommige gevallen een ziel zijn bewustzijn hebben ontwikkeld, door veel te incarneren op andere planeten en/of andere sterrenstelsels en kosmossen en zo ervaring opdoen, en weinig te incarneren op aarde. Zo’n ziel kan een oude ziel worden genoemd.

Oude ziel in kind

Verder is het een misverstand dat de leeftijd van een ziel altijd is gekoppeld aan de leeftijd van een fysiek lichaam. Iemand met een lichaam van 3 jaar kan een oudere ziel hebben ten opzichte van iemand van iemand met een lichaam van 83 jaar. Dat wordt soms ook wel omschreven als dat er een oude ziel in het lichaam van een baby of kind zit. Veelal worden baby’s en kinderen met een oude ziel Nieuwetijdskind genoemd.

Oude ziel herkennen

Er bestaan diverse kenmerken waaraan je een oude ziel kan herkennen, dit worden ook wel oude ziel kenmerken genoemd. Oude zielen kunnen:

 1. Hoogsensitief zijn en zich herkennen in deze HSP kenmerken.
 2. Een sterke intuïtie hebben.
 3. Interesse hebben in paranormale kwaliteiten en paranormaal begaafd zijn.
 4. Interesse hebben in diepgang (ook qua relaties) en spiritualiteit. Je houdt er bijvoorbeeld van om kennis op dat vlak op te doen.
 5. Niet zo veel waarde aan materie, maar meer waarde aan spirituele zaken zoals de ziel hechten. Je voelt je misschien geen leeftijd, of ouder dan je leeftijd. Wellicht had je als kind wijze uitspraken.
 6. Willen leven vanuit bezieling en liefde (in plaats vanuit angst: ze zijn vaak niet bang voor de dood). Je overziet een ‘groter plaatje’ en voelt dat alles met elkaar verbonden is.
 7. Zich bezighouden met persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsontwikkeling.
 8. Herinneringen aan vorige levens hebben; wellicht voel je je aangetrokken tot specifieke tijden of landen.
 9. Ervan houden anderen te helpen of te adviseren en naar anderen te luisteren; anderen weten hen vaak te vinden op dat vlak. Als een oude ziel niet in balans is kan hij ‘leeggezogen’ door anderen raken.
 10. Idealistisch zijn ingesteld.
 11. Zich met de natuur verbonden voelen.
 12. Het gevoel hebben dat ze uit andere dimensies komen. Misschien voelt de aarde niet als jouw ‘thuis’; als een oude ziel uit balans is kan hij heimwee hebben naar de dimensies waar hij vandaan komt.
 13. Het gevoel hebben dat ze niet hun lichaam zijn.
 14. Ervan houden om alleen te zijn en/of dingen alleen te doen. Een oude ziel kan zich overigens ook als hij niet in balans is eenzaam of een ‘buitenbeetje’ voelen.
 15. Eerlijkheid hoog in het vaandel hebben. Ze kunnen direct overkomen.

denneappel

Oude ziel test

Er bestaat geen wetenschappelijk onderbouwde test om te achterhalen of je een oude of jonge ziel hebt. Wel kun je dit zelf voelen, bijvoorbeeld aan de hand van de bovenstaande kenmerken. Dit vraagt om een sterke intuïtie en eerlijk zijn naar jezelf. Mensen worden soms ten onrechte als ‘jong‘ door anderen bestempeld.

Sommige hoogsensitieve mensen kunnen een oude ziel ook aan iemands ogen herkennen. Deze ogen lijken je te doorgronden of ‘dwars door je heen’ te kijken.

Meer weten?

In mijn begeleiding leer ik je hoe je oude ziel in balans komt. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kan doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

27 reacties op “Oude ziel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Joshua avatar
  Joshua

  Yessss Femke, ik herken me hier volledig in… bovendien aangetrokken tot de oudheid… mn mythische en occulte films trekken me enorm aan…

  Kruistochten, the highlands, frarao’s in Egypte, Mozes en Joshua. Jezus, Maria Magdalena, etc. Awesome en COOL

  1. Femke de Grijs avatar

   Leuk om te horen dat je je er volledig in herkent Joshua 🙂

   1. Susan avatar
    Susan

    Dag Femke, heb je al gemaild en Joshua ook, ook je site bezocht, maar waar kan ik je een vraag stellen ? Ik ben de eerstgeborene van een tweeling, broer enkele minuten na mij geboren. VRAAG : Kan ik desondanks een ‘oudere ziel’ zijn dan hij ? Ik heb dat gevoel, want hij heeft zo’n totaal andere weg, is niet geinteresseerd in of zich bewust van waar ik me mee ‘bezig’ houd. Dank je voor je antwoord, indien mogelijk op deze manier, Love Susan xxx

  2. Susan van den Bergh avatar
   Susan van den Bergh

   JA, ik herken me hier ook volledig in ! Ik kan met ‘gemak’ met iedereen omgaan, deze bizarre man-made (zogenaamde) realiteit, op fysiek niveau ‘aanwezig’, maar wezenlijk elders, emotioneel onthecht van alle onechtheid, drama, enz. – weliswaar met compassie voor wat er allemaal gaande is, want heb een enorm inlevingsvermogen – logisch want al zoveel beleefd in vorige levens ! Love and Light Susan

 2. Bea avatar
  Bea

  Eindelijk vallen de puzzelstukjes op z’n plaats. Ik ben niet raar of arrogant zoals sommigen denken/zeggen. Heb alleen een heel andere kijk. Dank je Femke!

 3. Bianca avatar
  Bianca

  Arrogant ja, zo word ik ook veel genoemd, terwijl ik dat helemaal niet ben. Ik voel me gewoon niet hetzelfde als de rest van de mensen van mijn leeftijd, dat had ik als kind heel erg, nu wat minder erg omdat ik nu vriendinnen heb die hetzelfde ervaren. Mooi artikel om te lezen, Dankjewel!!

 4. Alle Bethlehem avatar
  Alle Bethlehem

  Goh, dat zegt een gewaardeerde collega over mij soms

 5. Elly avatar
  Elly

  Het is echt zot. Nu begrijp ik mezelf beter. Heb altijd het gevoel gehad dat ik hier niet hoor. Dat ik niet mn lichaam ben. Dat ik de wereld vanop een afstand bekijk. Iedereen vind mij voor raad…enz.enz. bedankt dat deze uitleg op mn pad kwam. Legt ook mn kindzijn vroeger uit. Gr Elly

 6. Joyce avatar
  Joyce

  Ok, ik heb een mooi verhaal voor jullie. M’n vriendinnen doen lief en begripvol, zeggen dat t best kan en ik moet doen wat goed voelt…

  Het verhaal is dat ik vroeger een denkbeeldig vriendinnetje had. Fonetisch “Ferenka”. Mijn moeder vertelde dat we, onderweg naar een vriendin van m’n moeder, langs een speeltuin kwamen in de buurt van die vriendin, toen ik n jaar of 3 was. Ik was er nog nooit was geweest en ik toen zei dat je op moest passen voor de schommel omdat je die tegen je hoofd kan krijgen en dan dood kon gaan. Had ik van Ferenka. M’n moeder vertelde dat tegen die vriendin en die zei weer dat er jaren geleden een meisje was overleden.

  Nu heb ik voor de tweede keer, onbewust, hetzelfde boek uit de bieb meegenomen. Vorige keer wel aan begonnen (merkte ik toen ik ging lezen), maar dus niet uit. Het is een historische roman (gebaseerd op feiten dus) en gaat over Catherine the Great, de beste vriendin van Catherine heet Varvara, Varenka voor vrienden/liefkozend. Catherine bevalt 20 september, gregoriaanse kalender en 1 oktober, Julian kalender van een zoon. 25 en 26 september liggen precies in het midden van die data. Op 25 begonnen de weeën bij mij, op 26 is mijn zoon geboren. Bijna 6 weken te vroeg, maar vertoont behalve de eerste paar dagen, verder geen tekenen van prematuriteit.

  Daarnaast is Varenka de hoofdpersoon in een oud Russisch verhaal over door God gegeven bescherming. Varenka vlucht niet voor de kanonnen maar neemt iedereen in haar huisje en bidt dat haar huisje onzichtbaar is voor de soldaten en zij veilig zijn.

  Bij mijn geboorte ben ik bijna dood geweest, het was erop of eronder. Maar ik heb het dus gered. Ligt daar een link met Varenka, een beschermvrouwe?!

  Verder herken ik mij erg in de bovenstaande omschrijving. Eindelijk het gevoel dat ik dingen kan plaatsen 🙂
  Liefs

 7. Melissa avatar
  Melissa

  Sommige dingen zeker herkenbaar. Me ma zegt altijd dat ik nette woorden gebruik. Ik ben ook altijd heel geintereseert geweest in de wo2. Boeken films docu’s. Locaties bezoeken. En een sterke drang naar auswitsch te willen. Mijn zoontje heeft met bijna 100% een oude ziel. Kenmerken ten over.

 8. Stephanie avatar
  Stephanie

  Heel herkenbaar, het is alsof ik dit allemaal al wist toen ik het las..
  Mijn vraag naar jou toe Femke is, ik ben helemaal uit balans, ik week er wel aan door cursussen te volgen die met energie en chakra’s te maken hebben maar ik voel me geen vooruitgang.. ik weet dat ik hier ben om mezelf nog naar een volgend level te brengen, maar ik vind mijn weg niet.. enige tips? 🙂 warme groetjes stephanie

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Stephanie,

   Vervelend dat je helemaal uit balans bent. Waar uit zich dit precies in en wat zou je het liefste willen bereiken? Ik hoor graag van je, dank kan ik even met je meedenken :).

   Groetjes,
   Femke

   1. Nelleke avatar
    Nelleke

    Ik ben ook helemaal uit balans. Onrust. Paniek. Ik herken bijna alle 15 kenmerken.

    1. Femke de Grijs avatar

     Hoi Nelleke,

     Vervelend! Mocht ik je er wellicht bij kunnen helpen, let me know!

     Groetjes,
     Femke

 9. Laura avatar
  Laura

  Hallo,

  Ik ervaar zelf altijd dat oudere mensen naar mij toe komen. En dat deze mensen dan hun problemen of iets anders met mij delen en ik ze vaak hierbij wil helpen. Ik ben zelf 20 jaar en heb veel mee gemaakt op een vrij jonge leeftijd. Mijn vader zei al dat hij niet meer met een kind prate maar al met een jong volwassen persoon toen ik nog maar 8 was.

  Ook merk ik dat ik erg veel last heb van geluidjes en prikkelingen.

  Zou het kunnen zijn dat ik een oude ziel ben. Een vrouw heeft het mij wel ooit verteld dat ik een oude ziel ben.

 10. Hannelien kuperus avatar
  Hannelien kuperus

  Herkenbaar, ik heb iets met kloosters ( soms ga ik mij helemaal terugtrekken voor een paar dagen). Bezoek ze ook als ik op vakantie ben, voel mij in een klooster, en in de natuur rustig, rustiger dan in het dagelijks leven. Voel mij aangetrokken tot spiritualiteit, er over lezen, vooral boeken over wat er na de dood is. Ben gek op films zoals: Wuthering heights, Jane eyre, films van Jane austen. Houd erg van Ierland, Schotland, Wales, kortom van alle landen van het Verenigd koningkrijk. Ben graag alleen. Voel me erg aangetrokken tot de natuur. Maar ben wel bezig om het nog wat meer te ontwikkelen, omdat het in mijn hoofd vaak chaos is.

 11. Elsa Maria Van Welt avatar
  Elsa Maria Van Welt

  Ja, weet dat ik anders ben, sta vaak alleen, weet niet beter, de tijd dat “andere” dat zielig vonden, ben ik overheen gegroeid, trek mij vaak terug, in mijn eigen wereld, waar die ook mag zijn, daar voel ik mij sterk, zoek en vind ook regelmatig mensen, die dat begrijpen. Toch wil ik niet altijd alleen zijn.
  Nu heb ik weer overal pijn, moet daar zelf mee dielen, ideeën zie ik graag en wacht op je berichten…dank je…;-)

 12. Nairam avatar
  Nairam

  Ik ben nu 55 en een jaar of 7 geleden was ik uit in Kleve waar ik toen woonde toen er een man naar me toe kwam of hij me wat mocht vertellen. Hij zei dat ik een hele oude ziel was dat ik in Atlantis, Egypte bij de Farao’s en bij de een bepaalde Indianenstam in Amerika had gezeten. Ik zeg tegen hem hoe is het mogelijk op mijn nachtkastje ligt een boek over Atlantis heb heel veel met Egypte en ben inmiddels 5x in Amerika geweest en die Indianen vind ik zo fascinerend zo’n mooie uitstraling hebben die mensen.
  Dacht net ik ga eens zoeken naar kenmerken van een oude ziel. Voor mij klopt het precies wat hier staat geweldig. En mensen snappen mij niet altijd en weet nu waarom. Het grote voordeel is ik ben graag alleen en waar je me ook neerzet ik red me overal ook al is het in Afghanistan.
  Bedankt Femke wat ben ik blij dat ik dit gelezen heb.

 13. Jan avatar
  Jan

  Dank je voor je duidelijke uitleg Femke.
  Eigenlijk wist ik al heel lang dat ik een oude ziel bent. Maar je omgeving noemt je overgevoelig, een watje, een einzelgänger. Het lezen voelde een beetje als thuis komen. Dank je wel.

  1. Femke de Grijs avatar

   Graag gedaan Jan :).

   Groeten, Femke

 14. Kelly avatar
  Kelly

  Wat een geweldig artikel! Ik herken mijn collega hier volledig in. Hij heeft alle kenmerken, en is totaal uit balans momenteel. Ik heb het artikel doorgestuurd en hoop dat hij er wat aan heeft!

 15. Renee avatar
  Renee

  Zie mezelf erin terug!

 16. Anita avatar
  Anita

  Dank je wel zoveel herkenning

  1. Femke de Grijs avatar

   Graag gedaan Anita :).

   Hartelijke groeten,

   Femke

 17. Anne avatar
  Anne

  Hi Femke, bedankt voor dit artikel! Een tijdje geleden stond ik voor de spiegel en plots wist ik, ik ben een oude ziel. Raar, want was er niet echt mee bezig. Alle vermelde punten zijn identiek en vooral het graag alleen zijn, deed me soms denken dat ik associaal was. De natuur, onthechting en nu het ontwaken, maakt heel wat los. Bang voor de dood ben ik helemaal niet, integendeel, we sterven niet maar we promoveren :))). Alleen jammer dat deze materie
  zo weinig bespreekbaar is…

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Anne,

   Bedankt voor je reactie. Fijn om je wat beter te leren kennen. Graag gedaan! Ik wens je verder alle goeds toe :).

   Hartelijke groeten,

   Femke

Scroll naar boven