Bewustzijn

vrouw kijkt in spiegel

Bewustzijn is er bewust van zijn dat je bewust Bént. Dit is bijvoorbeeld niet het geval als iemand flauw valt: iemand is dan buiten bewustzijn. Als iemand dan weer bij kennis komt herinnert iemand hier zich vaak niets meer van.

Er bestaan diverse soorten bewustzijn; dat van dieren is bijvoorbeeld anders dan dat van mensen. Ook zijn dieren zich onderling verschillend bewust. Zo is een worm (die bijvoorbeeld doof is) zich anders bewust ten opzichte van een dolfijn (die goed kan horen).

Bewustzijn van mensen

Foetussen, baby’s en kinderen zijn zich ten opzichte van elkaar anders bewust. Kinderen kunnen bijvoorbeeld op een gegeven moment een fonemisch bewustzijn krijgen: ze zijn zich er dan van bewust dat woorden uit losse klanken bestaan. Het fonologisch bewustzijn is nog breder; iemand is zich er dan ook bewust van dat sommige woorden op elkaar rijmen.

Daarnaast kunnen mensen zich bewust worden van andere zaken, zoals:

Hieronder vind je er meer informatie over.

Ethisch bewustzijn

Als jij je ethisch bewust bent houd jij je bezig met ethiek en met vragen zoals: wat kan wel en wat kan niet/wat is ‘goed’ handelen? Integriteit houdt hiermee samen, iets dat veel hoogsensitieve personen (HSP) belangrijk vinden.

Collectief bewustzijn

Als jij je collectief bewust bent heb je het besef van een collectief (zoals de mensheid op aarde als geheel) en bijvoorbeeld van samen zijn.

Kosmisch of universeel bewustzijn

Ben jij je bewust van de kosmos(sen) en het universum (en universa)? Dat kan van deze kosmos/universum zijn, maar ook van andere (nog onbekende) kosmossen/universa. Dit sluit aan op kosmisch of universeel bewust zijn.
melkweg

Spiritueel bewustzijn

Als jij je spiritueel bewust bent, ben je bewust van je spirit en spiritualiteit. Er bestaan diverse definities wat dit precies inhoudt. Spirit wordt ook wel hogere zelf of ziel genoemd. In het Complete HSP Jaartraject ontdek je precies wat spiritualiteit inhoudt en hoe je dit concreet vorm kan geven in je leven. Een ruim bewustzijn wordt hier vaak mee in verband gebracht, het wordt ook wel ‘groter’ of ‘hoger bewustzijn’ genoemd. ‘Lager bewustzijn’ wordt vaak gerelateerd aan emoties met lading.

Ook worden er met dit spiritueel besef vaak lichtwezens in verband gebracht. Lichtwezens kunnen verschillende bewustzijnsstaten hebben. Zo is een Elohim engel zich op aan andere manier bewust dan een natuurwezen.

Christus bewustzijn

Ben jij je bewust van de energie van Christus en neem je dit waar? Vaak wordt dit ervaren als dat jij heel bewust bent, in combinatie met onvoorwaardelijke liefde. Sommigen brengen deze energie in verband met Opgestegen meester Jezus/Sananda. Je kunt dit bewust zijn ook ervaren zonder dat je een religie hebt.

Bewustzijn na de dood

Pim van Lommel is cardioloog. Hij deed onderzoek naar Bijna Dood Ervaringen en kwam tot de conclusie dat bewustzijn eindeloos is. Het heeft geen begin, en ook geen einde.

Bewustzijn verhogen: waarom zou je dit doen en hoe kan je dit doen?

Alles is energie en vanuit een holistische visie met elkaar verboden. Alles, ook hoe bewust jij bent evolueert. Dit heeft nu mede te maken met het Aquarius tijdperk.

Een ‘hoog bewustzijn‘ wordt in verband gebracht met een relatief hoge trilling van onvoorwaardelijke liefde. Het helpt je op allerlei manieren, bijvoorbeeld om:

  • Lekker in je vel te zitten
  • Ontspannen te zijn
  • Overzicht te ervaren
  • Inzicht in jezelf en in anderen te krijgen
  • Voluit te leven

Dit is anders dan bijvoorbeeld een lage trilling zoals emotie met lading (denk maar aan boosheid); dit ondermijnt je (onbewust). Het kan ervoor zorgen dat je je onprettig en gestresst voelt, chaos ervaart en het gevoel hebt dat je niet voluit leeft.

Je kunt je trillingsfrequentie en bewustzijn op diverse manieren verhogen en liefde in jezelf integreren, bijvoorbeeld via meditatie, healing en lucide dromen. Lucide dromen zijn een zeer diepgaande manier om rechtstreeks met je onbewuste in contact te staan en hiermee te communiceren en om direct je bewustzijn te verhogen.

Een hoogsensitieve professional zoals een HSP Psycholoog met een sterke intuïtie kan verder ook waarnemen hoe jij jouw bewustzijn kan vergroten, zodat je de mate waarin jij je bewust bent en zelfliefde kan vergroten. Belangrijk is dat je een professional en methode kiest die bij je past en waar je blij van wordt.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven