Home   HSP Boekenrecensies   Boeken over vermoeidheid   Het Zero Waste Project. Een leuker leven met minder plastic – Jessie en Nicky Kroon

Het Zero Waste Project. Een leuker leven met minder plastic – Jessie en Nicky Kroon

voorkant van het boek Zero Waste van Jessie en Nicky Kroon

Duurzaam leven klinkt leuk, maar hoe doe je dat precies?

De zussen Jessie en Nicky Kroon van de website Het Zero Wast Project schreven het boek ‘Het Zero Waste Project – een leuker leven met minder plastic’. De nadruk in dit boek ligt op afval en plastic verminderen. Alhoewel dit boek niet direct over vermoeidheid gaat, kan een Zero Waste levensstijl veel energie geven!

Zero Waste leven kan met allerlei vragen gepaard gaan, zoals: kost het meer geld? In deze video en in het boek gaan Jessie en Nicky erop in:

Mijn recensie: Wat vind ik de voor- en nadelen van dit boek?

In deze boekrecensie deel ik de voor-en nadelen met dit boek:

Voordelen:

  1. Het boek leest gemakkelijk weg; ik had het boek binnen een paar dagen uitgelezen.
  2. Het boek is gedetailleerd en laat concreet zien wat Zero Waste precies inhoudt hoe je op allerlei vlakken in je leven (zoals in de keuken, badkamer, vakantie/reizen en verjaardagen) groener kunt leven. Zo staan er in het boek recepten hoe je zelf deodorant en schoonmaakmiddel kan maken.
  3. Het boek is persoonlijk; Jessie en Nicky delen hun successen, maar ook wat niet lukte. Dat motiveert om zelf ook te experimenteren wat qua zero wast bij je past en de lat niet meteen te hoog te leggen.
  4. Het boek legt uit waarom het wel zin heeft om hiermee aan de slag te gaan. Dit is mooi verwoord, bijvoorbeeld in deze zinnen:
    -“Wij zijn de oorzaak van het probleem (klimaatverandering) en kunnen de oplossing zijn.”
    -“Dat de producenten en de politiek een belangrijke rol hebben in de aanpak van het afvalprobleem betekent niet dat ik als individu niets meer hoef te doen. Mijn eigen verantwoordelijkheid wordt er immers niet minder door.”
    -“Als consumenten hebben we directe én indirecte invloed op het systeem: wij bepalen wat er verkocht wordt en vormen het draagvlak dat de politiek nodig heeft.
  5. Het boek gaat uit van een holistisch geheel en sluit aan op mijn holistische visie.

Nadelen:

  1. Soms wordt er in het boek naar iets verwezen/iets genoemd, wat ik niet meteen kon vinden/wat niet meteen uitgelegd wordt. Denk maar aan termen zoals:
    – Mason Jar
    – PU-leer
    – Natural planning
    Soms had ik het fijn gevonden als er wat voorbeelden werden gegeven, bijvoorbeeld:
    – Wie is de Amerikaanse blogger door wie Jessie en Nicky geïnspireerd werden?
    – Van seizoensproducten: op blz. 47 worden ze genoemd en op blz. 61 wordt verwezen naar internet.
    – Waar kan je soda en azijn zonder plastic flessen halen?
    – Jessie en Nicky geven aan geen magnetron te hebben. Er staat een mugcake recept in het boek dat je met een magnetron kan maken, ik ben benieuwd hoe je dit anders (in de oven) kan maken?
    – Op blz. 85 staan wat eet ideeën zoals aardappels en bietjes. Wat vinden Jessie en Nicky lekkere recepten hiervoor?
    – In het recept van het veganistische bananenbrood zijn alle cups ‘vertaald’ naar gram, behalve dadels. Ik ben benieuwd hoeveel gram 1 cup dadels is?
    –  Ik ben benieuwd voor welk merk wc-paper Nicky gekozen heeft?
    – Ik ben benieuwd wat de verhoudingen zijn van de zelfgemaakte bodybutter?
    – Er worden een aantal producten van plastic genoemd zoals rookmelders. Ik ben benieuwd of/wat hiervoor een duurzaam alternatief is?
    – Welke Facebook/Instagram-accounts , YouTube-kanalen en Podcasts raden Jessie en Nicky aan?
    – Welke Zero Waste community’s, bijeenkomsten en lezingen en festivals zijn er?
    – Wat is het favoriete foodfestival van Jessie en Nicky?
    – Hoe compenseren Nicky en Jessie CO2 precies door bomen te planten?
    – In het boek staat op blz. 192 een foto van lekkere taartjes. Ik ben benieuwd naar het recept 🙂
    – Nicky geeft aan dat ze heeft gezocht naar alternatieven voor verpakt hondenvoer. Ik ben benieuwd wat er uit haar zoektocht naar voren kwam.
    – Er wordt gesproken over een bidet als alternatief voor wc-papier. Ik ben benieuwd hoe dat precies werkt (ik dacht dat je daar altijd nat van wordt en dan ook weer iets nodig hebt om te drogen?)
  2. Soms staat er in het boek wat Engelse woorden zoals bakers twine, end- of-lifeproducten en to-gocup; daar moet je van houden. Ik had het fijner gevonden als deze termen Nederlands waren/verder waren uitgelegd.

De nadelen lijken nu langer dan de voordelen, maar dat is absoluut niet het geval.

Conclusie

Ik vind dit een super inspirerend en praktisch boek en een ‘must read’ als je duurzamer wilt leven!
voorkant van het boek Zero Waste van Jessie en Nicky Kroon

Wil je dit boek hebben?

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Heb je dit boek al gelezen?
Laat dan hieronder weten wat je ervan vond, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven