Safety razor review: mijn ervaringen als vrouwelijk HSP met duurzamer scheren

safety razor met scheerkwast

Daar ging er weer één in de prullenbak: een wegwerpscheermes. Voorheen kon ik er een paar keer mee doen, maar in de loop der tijd werkten ze steeds minder goed en ging ik er meer gebruiken. Kennelijk was mijn haar veranderd. Het begon mij tegen te staan dat ik zoveel plastic weggooide. Volgens Babette Porcelijn (auteur van het boek De verborgen impact) hebben spullen en vooral elektrische spullen een negatieve impact op het milieu.

Ik ging op zoek naar een alternatief en vond een open scheermes dat helemaal zero waste is, maar dit vergt veel oefening en het risico op wondjes leek me te groot.

Ook vond ik een ander alternatief: een safety razor! In tegenstelling tot wax strips en een elektrisch scheerapparaat/epilator zijn er minder grondstoffen nodig om een safety razor te maken en heb je geen stroom nodig om een safety razor te gebruiken.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP geven vaak om het milieu. Geef je ook om het milieu en wil je duurzamer, goedkoper en veilig blijven scheren? Dan is de safety razor wellicht ook iets voor jou.

In deze blog deel ik wat een safety razor precies is, wat je hier verder voor nodig hebt en wat mijn ervaringen hiermee zijn.

Wat is een safety razor?

Een safety razor is een veiligheidsscheermes van roestvrij staal, dat veel mannen vroeger gebruikten. Het heeft dubbelzijdige mesjes. Het wordt ook wel double edge razor, double edge scheermes, double edge safety razor en krabbertje genoemd.

Ook vrouwen kunnen het gebruiken, alle safety razors zijn te gebruiken voor de bikini lijn.

Ten opzichte van een wegwerpscheermes voor vrouwen is dit krabbertje vaak iets zwaarder en is het handvat meestal iets korter. Het wat zwaardere gewicht helpt om de huid iets in te drukken. Zo komen de haren verder naar buiten en kunnen ze bij de kern worden afgesneden. Dit heeft voordelen, daarover later meer.

Voor vrouwen wordt er vaak een (roze) kleur aan het krabbertje gegeven, dit is echter vaak een plastic laagje (milieuonvriendelijk) en onnodig. Dit worden vaak ‘dames safety razors’ genoemd. Het is niet zo dat enkel dit soort ‘vrouwelijke’ kleuren betekenen dat deze razors alleen geschikt zijn voor vrouwen en ze geen andere kunnen gebruiken.

safety razor met Mühle beschermkap

Hoe werkt het?

Met de safety razor scheer je in een hoek van circa 30 graden. Meestal wordt aangeraden om in korte rechte banen te scheren. Er wordt vaak aangeraden om geen druk te gebruiken: laat het mes zijn werk doen. Het is handig als je handen constant droog zijn en blijven, zodat je controle houdt over het scheren. Hiervoor kun je een handdoek gebruiken. Verder gebruik je verschillende accessoires.

Wat heb je nodig voor het scheren?

Als jij je wilt scheren op een duurzamere manier kan dit met bijvoorbeeld:

 1. Safety razor.
 2. Scheerzeep of iets dergelijks. Zo worden de haren zachter en kun je ze gemakkelijk afscheren. De kans op wondjes wordt zo kleiner.
 3. Scheerkwast, dit is de meest effectieve manier waarop je scheerzeep kunt verdelen.
 4. Afdek- of beschermkapje, dit beschermt de scheerkop, je spullen in je toilettas en jezelf (handen). Op deze manier haal jij je niet open aan het mes als je het niet gebruikt.
 5. Beschermhoes/etui of een scheermeshouder of iets dergelijks waar je de safety razor in opbergt na het scheren, zodat die niet kapot kan vallen.
 6. Mesjes.
 7. Verzorging voor na het scheren.

Hieronder lees je er meer over.

1. Safety razor

Tip: kies als beginner een safety razor met een dichte/gesloten kam, zodat het mesje goed is beschermd. Deze koppen scheren het mildste begreep ik van een scheerspecialist. Je kunt lang met een safety razor doen als je er goed voor zorgt. Sommige mensen zeggen zelfs levenslang!

Tip: voorkom dat de razor valt, omdat die dan kan breken. Vaak kun je een gebroken krabber-kop nog wel vervangen, maar een gebroken schroefdraad niet.

Er bestaan verschillende handvat lengtes. Vaak wordt vrouwen aangeraden om een langer handvat te kiezen. Dit lijkt qua lengte een beetje op een wegwerpscheermes en helpt je om een beter grip te hebben. Verder zijn er verschillende gewichten. Wat bij jou past is heel persoonlijk, sommige vrouwen vinden een lichter mes fijn voor intiemere plekken.

Er bestaan allerlei soorten safety razors. Soms staat in de handleiding dat de razor alleen geschikt is voor het gezicht en/of nek: dit kan verwarrend zijn. Een scheerspecialist liet me weten dat de razor ook voor andere lichaamsdelen gebruikt kan worden.

Het kan verwarrend zijn als er bij staat dat iets voor mannen is. Van een scheerspecialist begreep ik dat dit niet zo hoeft te zijn. Ik deed veel onderzoek naar modellen die ook vaak door vrouwen worden gebruikt en vond de Safety Razor van Edwin Jagger Chrome Lined (long). Deze heeft een schroefsluiting (er bestaat ook een vlindersluiting, dat is iets kwetsbaarder) en schafte ik aan.

safety razor Edwin Jagger chrome lined long

2. Scheerzeep

Droogscheren is geen optie, dat zorgt voor pijn en/of wondjes. Gebruik scheerzeep (dit dien je op te kloppen) of iets dergelijks: dit is een must en zorgt ervoor dat je huid niet beschadigd. Zorg ervoor dat je huid continu voorzien is van zeep als je scheert (en dit niet opdroogt).

HSP zijn extra gevoelig voor stoffen ten opzichte van niet-HSP. Zorg voor zuivere zeep of iets dergelijks, zonder hormoon verstorende stoffen.

Omdat ik het milieu belangrijk vind koos ik voor biologische en plantaardige Werfzeep, gemaakt in Utrecht met een papieren verpakking. Zij maken zeep voor de gevoelige huid. Ik gebruik Werfzeep Karitezeep, die is officieel niet voor scheren gemaakt (het schuimt een stuk minder), het bevalt mij prima. Werfzeep heeft ook scheerzeep: ik vind deze goed werken, maar gebruik deze niet vanwege etherische oliën als ingrediënt (mogelijk kunnen sommige etherische oliën de huid irriteren/ hormoonverstorend werken).

Update: ik ben gestopt met het gebruiken van deze zeep omdat er natriumhydroxide in deze zepen zit. In geconcentreerde vorm (zoals bij gootsteenonstoppers) is dit bijtend en irriterend. In plaats daarvan gebruik ik nu een zeep uit Frankrijk. Mocht ik iets tegenkomen dat ook geschikt is voor HSP en wat verkrijgbaar is in Nederland, dan zal ik dat in deze blog delen.

Werfzeep Scheerzeep

3. Scheerkwast

Er zijn verschillende scheerkwasten met dierenhaar of synthetisch ‘haar’.

Omdat ik dierenwelzijn belangrijk vind  en ik de wereld over reis, koos ik voor een veganistische reiskwast (die is gemakkelijk op te bergen). Ik heb van Edwin Jagger de reis scheerkwast met Fibre hair en aluminium look. Fibre hair is gemaakt van synthetische vezels. Dit droogt te opzichte van ‘echt’ haar korter en heeft een lange levensduur.

reis scheerkwast Edwin Jagger Fibre Hair Aluminium

4. Afdekkapje/beschermkapje

Er bestaan afdekkapjes van leer of plastic: niet dier- en milieuvriendelijk. Omdat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen dat dieren voor mij lijden, koos ik voor de plastic variant.

Ik gebruik dit Mühle beschermkapje.

Muhle beschermkapje voor safety razor

5. Beschermhoes of scheermeshouder

Het is belangrijk dat het mes heel blijft en niet valt. Een beschermhoes of scheermeshouder draagt daar aan bij. Hieronder zie je bijvoorbeeld een safety razor houder van Mühle (let op: deze is enkel geschikt voor bepaalde type safety razors zoals de Mühle R89 die ook vaak door vrouwen wordt gebruikt).

Mühle safety razor houder

Omdat ik reis wilde ik een veganistische beschermhoes hebben. Omdat ik die destijds zo snel niet kon vinden, berg ik het mes op in het originele papieren doosje. Niet ideaal, het werkt voor nu wel.

6. Mesjes

Je gebruikt beide kanten van de mesjes en vervangt deze geregeld. Je kunt qua duurzaamheid op de verpakking letten: soms is deze van plastic of van karton/papier.

Er bestaan mesjes voor safety razors (double edge blades) in verschillende scherptes, de schaal loopt van 0 tot 5, met 5 als scherpste, bijvoorbeeld van:

Bovenstaande mesjes kun je ook als vrouw gebruiken, ook al staat er soms dat dit voor mannen is gemaakt. Tip: kies als beginner voor de minst scherpe variant zodat je kan wennen. Je kunt de scherpte eventueel opbouwen. Voor de bikinilijn werd mij aangeraden om een mesje te gebruiken dat niet scherper is dan 3,5. De mesjes zijn meestal rond €0,25- €0,40 per stuk. Een verschil met de reguliere mesjes, die meestal rond €1,75- €5,60 per stuk zijn.

Ik begon met het minst scherpe mesje, van Derby (Extra Double edge blades) met scherpte 1. Dit mesje is voor mij scherp en goed genoeg. Ik vind het stukken scherper dan ik gewend ben van een wegwerpmesje (waar vaak 3 mesjes of meer op zitten). Ik ben daarom niet verder gaan experimenteren met nog scherpere mesjes.

Derby double edge blades (schermesjes voor safety razor)

7. Verzorging voor na het scheren

Door je huid na het scheren te verzorgen voorkom je dat je huid droog wordt en jeukt. Gebruik bijvoorbeeld iets zuivers wat aansluit bij het behorende lichaamsdeel, zonder hormoon verstorende stoffen. Wat bij jou past (en niet bij jou prikt vanwege mogelijke alcohol die in het product zit) is heel persoonlijk. Misschien heb je iets aan plantaardige olie.

Mijn ervaringen

Toen ik het scheermes binnen kreeg viel mij op dat het veel robuuster en zwaarder voelt dan ik gewend was. Het voelde als een kwaliteitsproduct.

Ik was bang en scheerde mij daarom in het begin heel langzaam en voorzichtig.

Op 23 oktober 2018 bestelde ik mijn safety razor, ik gebruik hem nu meer dan 1 jaar. In het begin ging het een paar keer mis, toen heb ik per ongeluk:

 • In het mes gegrepen toen de afdek/beschermkap eraf was.
 • Mij bezeerd doordat ik met mijn rechterhand mijn linkerbeen te snel wilde scheren.
 • Toen ik het mes wilde schoonmaken het te snel open gemaakt waardoor ik mij bezeerde aan mijn duim.

Het mes ziet er nog steeds netjes uit, zonder gebruikerssporen. Ondanks de tegenvallers in het begin (waar ik wat bang voor was) ben ik er blij mee en gebruik ik het nog steeds.

5 tips als je een safety razor wilt gebruiken

Gaandeweg ontdekte ik wat wel en niet handig is in het gebruik met een safety razor. Ik deel mijn tips graag met je:

 • Tip 1. Scheer na het douchen; de haren zijn dan schoner, zachter en gemakkelijker om te verwijderen. Neem hier de tijd voor.
 • Tip 2. Wees heel voorzichtig en neem de tijd als je het scheermes open wilt maken om het schoon te maken. Ik gebruik hier een handdoek als hulpmiddel bij.
 • Tip 3. Laat na het schoonmaken het scheermes goed drogen, om roest te voorkomen.
 • Tip 4. Doe het afdekkapje er direct op als je de safety razor niet meer gebruikt.
 • Tip 5. Draai de kop na het schoonmaken niet te strak aan (er kan dan te veel spanning op het mes komen).

4 voordelen van een safety razor:

Voordeel 1. Beter voor het milieu 
Deze manier van scheren is niet 100% zero waste maar komt meer in de buurt. Er komt veel minder afval vrij ten opzichte van een wegwerpscheermes, het enige dat soms vervangen dient te worden is het mesje (met bijbehorend verpakkingsmateriaal).

Deze manier van scheren is duurzamer en milieuvriendelijker.

Voordeel 2. Goedkoper
Op de lange termijn is een safety razor voordeliger dan een plastic wegwerpscheermes.

Voordeel 3. Beter resultaat
In een wegwerpscheermes kunnen er gemakkelijker zeepresten en haren blijven hangen, die je niet meer weg krijgt. Dit is niet het geval bij een safety razor (omdat je die open en goed schoon kan maken).

Ik merk dat de mesjes bij mij stukken langer meegaan dan vervangbare scheerkoppen. Dit hangt er mede vanaf hoe vaak je scheert en wat voor haar je hebt. Ik begreep dat een man die zich elke dag scheert circa 1 tot 1,5 week met 1 mesje doet. Ik doe er veel langer mee.

Je scheert verder dichter op de huid, waardoor er vaak beter (gladder) resultaat is en minder kans is op ingegroeide haren en irritatie.

Voordeel 4. Lichaam krijgt geen ongezonde stoffen binnen
Wegwerpscheermesjes kunnen een ‘strip’ met ‘verzorgende’ stoffen bevatten, deze kunnen echter chemisch en hormoon verstorend zijn. Doordat ik zelf een biologische en ‘gezonde’ zeep kies, belast ik mijn lichaam niet met ongezonde stoffen, maar voorzie ik het van voedende stoffen die mijn lichaam ondersteunen.

2 mogelijke nadelen van een safety razor:

Nadeel 1. Er is meer tijd en aandacht nodig
Het kost meer tijd. Ik ben nu bezig met:

 • Inzepen, dat deed ik voorheen niet.
 • Scheren (inclusief het mes tussendoor geregeld afspoelen).
 • Het scheermes schoonmaken door hem open te draaien, te sluiten en te laten drogen. Dit deed ik voorheen niet.

In de loop der tijd is het bij mij wel wat sneller gegaan, maar ik denk nooit “Ik ga me even snel scheren”. Ik maak er echt tijd voor. Het vergde bij mij oefening, doorzettingsvermogen en vertrouwen om op deze manier te scheren. Ik keek video’s om te leren scheren op deze manier, bijvoorbeeld de onderstaande;

YouTube video

Ik begon eerst op mijn benen te oefenen, voordat ik de rest aandurfde.

Mogelijk nadeel 2. Verkrijgbaarheid mesjes
Ik heb begrepen dat de mesjes niet overal bij elke drogist verkrijgbaar zijn. Online is hier echter goed aan te komen.

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 16 december 2019 en werd geüpdatet op 17 juli 2023

2 reacties op “Safety razor review: mijn ervaringen als vrouwelijk HSP met duurzamer scheren”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Anne / Anne's plek avatar
  Anne / Anne's plek

  Heel fijn artikel om te lezen. Ik wil zelf ook overstappen op een safety razor en dan is zo’n artikel met ervaringen en tips heel prettig!

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Beste Anne,

   Bedankt voor je reactie, wat leuk om te horen dat je ook wilt overstappen en het een fijn artikel vindt! Ik wens je verder een fijne dag toe :).

   Groetjes,
   Femke

Scroll naar boven