Menstruatiecup + wasbaar maandverband: alles wat je erover moet weten als HSP! (inclusief review)

menstruatiecup De Keeper en Organicup naast elkaar neergezet

Elke maand is het zover: menstruatietijd! Kost jou dit bakken energie, heb je last van kramp en lijdt je stemming hieronder? Wellicht lig je het liefst op bed, zeg je verjaardagen af of moet je je zelfs ziek melden op je werk?

Dit kan ook anders. Een onderschatte oorzaak van menstruatieproblemen zijn reguliere tampons en maandverband: hier zitten verschillende nadelen aan. In deze blog ga ik er dieper op in en ontdek je alternatieven.

6 nadelen van tampons/maandverband:

Nadeel 1. Tampons en maandverband zijn slechter voor het milieu 
Gemiddeld gebruikt een vrouw 11.400 tampons en andere maandelijkse wegwerpproducten in haar leven. Wellicht voel jij je hier niet goed bij?

Nadeel 2. Je lichaam neemt er mogelijk giftige stoffen uit op
Regulier maandverband en tampons bestaan vaak uit genetisch gemanipuleerd katoen, waarbij tijdens het verbouwen bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden zijn gebruikt. Het katoen wordt meestal kunstmatig gebleekt (met chloor). Ook worden er vaak synthetische stoffen, plastic en parfum toegevoegd.

Er kunnen pesticideresten, dioxines en hormoonverstorende (geur)stoffen en andere schadelijke stoffen in je maandverband en tampons zitten.

Giftige of chemische stoffen kunnen mogelijk door je lichaam worden opgenomen en moe maken. Pesticiden kunnen bijvoorbeeld goede bacteriën in de vagina doden. Misschien voelt dit onprettig voor je?

Nadeel 3. Je krijgt er klachten door
Klachten zoals Candida (wat verband kan houden met een depressief gevoel), kramp, allergische huiduitslag, vaginale irritatie, hormonale verstoring, het ‘Toxic Shock Syndroom’ (‘tamponziekte’) of droogheid kunnen worden veroorzaakt door tampons/maandverband.

Een tampon absorbeert circa 25% vaginaal vocht: hierdoor wordt de kans op zeer kleine scheurtjes in de vagina groter, waar negatieve schimmels en bacteriën kunnen ‘broeden’. Ook kan droogheid ertoe leiden dat het pijn doet om een tampon eruit te halen, bijvoorbeeld als die nog niet helemaal vol is.

Maandverband en tampons zuigen ook goede bacteriën uit de vagina, wat tot vaginale infecties kan leiden. Schimmelinfecties hebben meer kans als je tampons gebruikt (rondom de menstruatie ben je hier gevoeliger voor).

Nadeel 4. Je dient je circa elke 4-6 uur te verschonen

Nadeel 5. In je tas kun je tampons/maandverband niet vinden 
Veel gezoek in je tas en maandverband en tampons niet kunnen vinden kan tijdrovend en onhandig zijn.

Nadeel 6. Je vind maandverband onhandig, misschien:

  • Verschuift het of voel je het zitten (een tampon kan je ook voelen als die niet goed zit)?
  • Heb je last van geurtjes?
  • Vind je dit lastig met sporten?
  • Vind je het jammer dat je het niet kan gebruiken tijdens zwemmen?

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een hart voor het milieu en kunnen ten opzichte van niet-HSP de bovengenoemde nadelen extra intens ervaren. Gelukkig kun je hier iets aan doen! Hieronder deel ik meer over oplossingen zoals menstruatiecups en wasbaar maandverband en mijn ervaringen hiermee.

Natuurlijk kun je kiezen voor biologisch maandverband/biologische tampons zoals van Yoni en Natracare.

yoni tampons heavy
Yoni biologisch maandverband medium Natracare tampons super plus

Gemiddeld verliest een vrouw tijdens een menstruatie 20-80 ml (max. 6 eetlepels: 1 eetlepel is circa 15 ml.) bloed.

Verlies je veel bloed? Handig om te weten: de druppels op de verpakking zijn een maat voor de absorptie. Helaas bieden beide merken maximaal 4 van de 5 ingekleurde druppels als ‘max’. Dat is voor mij te weinig: tijdens mijn menstruatie verlies ik relatief veel bloed. Ik gebruikte daarom de 6 druppel variant van een ander (helaas ‘niet biologisch’) merk en de 4 druppel variant (=’heavy‘ van Yoni/’super plus’ van Natracare) als ik minder bloed verloor, op de laatste dagen van mijn menstruatie.

Er zijn echter herbruikbare alternatieven die soms ook biologisch zijn:

  • De menstruatiecup: hieronder deel ik er meer over.
  • Wasbaar maandverband/wasbare inlegkruisjes: hieronder deel ik er meer over.
  • Wasbare tampons. Deze bestaan niet in de 6 druppel variant die ik nodig heb. Ze absorberen vaginaal vocht.
  • Menstruatie zeesponzen. Een menstruatie zeespons gaat circa een halfjaar mee, is niet veganistisch en de gezondheidsrisico’s en het risico op TSS is niet bekend. Ze absorberen vaginaal vocht. Dit leek me ook geen duurzame oplossing: als iedereen dit zou gebruiken zou de zee leeg worden ;). Ik weet niet of/in hoeverre dit geschikt is bij veel bloedverlies.
  • Menstruatiedisks. Een menstruatiedisk is langer en breder dan een menstruatieucup. Qua vorm heeft de menstruatiedisk iets weg van een pessarium. De manier waarop de menstruatiedisk inbrengt en draagt is anders ten opzichte van een menstruatiecup. In tegenstelling tot een menstruatiecup wordt de menstruatiedisk niet vacuüm gezogen. De kans dat je vingers in aanraking met menstruatiebloed komen is groter ten opzichte van een menstruatiecup. Er bestaan wel en niet herbruikbare menstruatiedisks.
  • Menstruatieondergoed. Menstruatieondergoed is soms gemaakt van synthetische stoffen (dat is niet goed voor het milieu omdat er tijdens het wassen kleine plastic deeltjes in het water terecht komen) en bevat soms hormoonverstorende stoffen om bacteriën te doden. Sommige vrouwen geven aan meerdere onderbroeken op een dag te moeten gebruiken en wassen (dat is niet milieuvriendelijk): daarom gebruiken vrouwen die veel bloed verliezen vaak alsnog een menstruatiecup of iets dergelijks.

Wat bij jou past is heel persoonlijk.

Rajasi Kulkarni vertelt in de onderstaande Ted Talk meer over menstruatie (en het taboe hierop) en over hoe dit duurzaam kan:

YouTube video

Menstruatiecup werking en definitie

Een menstruatiecup is een kelkje/soort bekertje dat tijdens de menstruatie in de vagina wordt ingebracht om menstruatiebloed op te vangen. Er zijn wegwerp menstruatiecups (softcups), maar ook herbruikbare. Ik zal dieper ingaan op de herbruikbare omdat die duurzamer zijn.

Materiaal

Er bestaan diverse materialen waarvan menstruatiecups gemaakt kunnen zijn zoals:

  • Siliconen. Siliconen kan qua materiaal wat langer meegaan dan de onderste twee materialen. Siliconen worden gemaakt van silicium. Silicium-extractie en de fabricage van siliconen is volgens Susie Hewson niet duurzaam. Over de werking van siliconen is nog niet veel bekend. WECF raadt siliconen af, vanwege mogelijke negatieve gezondheidseffecten. Update 2022: In de documentaire Moordtieten zei Dr. Henry Dijkman (hij doet onderzoek naar siliconen borstimplantaten) dat alle implantaten ‘zweten’ en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. In siliconen-borstimplantaten zitten vloeibare siliconen (in een cup zijn siliconen niet vloeibaar). Gynaecoloog Jan Molkenboer geeft aan dat siliconen borstimplantaten van hetzelfde materiaal kunnen zijn gemaakt als siliconen menstruatiecups. Alhoewel veel fabrikanten aangeven dat hun producten veilig zijn, neem ik het zekere voor het onzekere en wil ik weer overgaan naar een cup van rubber.
  • Thermoplastische elastomeren (TPE). Dit wordt ook wel kunststofrubber genoemd. TPE wordt als veilig beschouwd. Het kan niet goed tegen zonlicht.
  • Rubber. Een menstruatiecup van rubber is vaak wat flexibeler en elastischer ten opzichte van de andere materialen. Rubber kan niet goed tegen zonlicht.

Voordelen menstruatiecup:

Een menstruatiecup…

  • Is milieuvriendelijk (doordat je minder afval produceert). Een vrouw gebruikt gemiddeld in haar leven 90 kg. maandverband of 60 kg tampons. Een vrouw gebruikt in haar leven totaal circa 7 menstruatiecups (totaal circa 30 gram aan afval).
  • Is over het algemeen gemaakt van een ‘gezonder’ materiaal voor je vagina dan een reguliere tampon.
  • Heeft geen verhoogde kans op TSS en infecties.
  • Absorbeert geen natuurlijk en noodzakelijk vaginaal vocht en goede bacteriën uit de vagina. Hierdoor kan je ‘m er ten opzichte van een tampon soms makkelijker uithalen.
  • Kan 3 keer meer opnemen ten opzichte van maandverband en tampons en kan lang blijven zitten (circa 8-12 uur). Verlies je veel bloed? Dan dien je ‘m circa elke 2-4 uur te vervangen net zoals bij een tampon.
  • Kun je overdag en ‘s nachts gebruiken (ook tijdens sporten en zwemmen).
  • Wordt soms als flexibeler ten opzichte van een tampon ervaren; sommige vrouwen voelen ‘m minder zitten.
  • Steekt niet uit en heeft geen ‘plas’ touwtjes (handig bij de sauna).
  • Ruik je niet.
  • Geeft je (vooral als de menstruatiecup transparant is) inzicht in hoeveel bloed je exact verliest.
  • Vermoed je dat je snel ongesteld gaat worden? Je kunt dan in tegenstelling tot een tampon meteen een menstruatiecup indoen.
  • Is de goedkoopste manier; menstruatiecups zijn in vergelijking met tampons ongeveer €1500,- goedkoper. Je hoeft een menstruatiecup ongeveer 1x per 5/10 jaar aan te schaffen. Na ongeveer 6 maanden heb je de investering eruit.
  • Is hygiënisch. Sommige menstruatiecups kun je schoonmaken door uitkoken (check de handleiding van de cup).

Menstruatiecup schoonmaken magnetron

Sommige menstruatiecups worden verkocht met een speciale magnetron sterilisator. Het is mogelijk dat het materiaal hierdoor wordt aangetast en de cup onbruikbaar is. Zelf gebruik ik geen magnetron omdat ik mij hier het beste bij voel.

Er zijn veel mensen die een menstruatiecup aanraden, zoals Ir. Ralph Moorman en gynaecoloog Drs. Barbara Havenith. Zij delen hier in hun boek Hormoonbalans voor vrouwen meer over. Barbara deelt tevens in het interview in deze blog er ook meer over.

Nadelen menstruatiecup:

  • Inbrengen kan soms lastig zijn: er wordt aangeraden om 2/3 menstruaties een menstruatiecup te gebruiken en te oefenen.
  • Eruit halen kan soms lastig zijn: er wordt aangeraden om 2/3 menstruaties een menstruatiecup te gebruiken te oefenen.
  • Er bestaat een klein risico op een latex-allergie bij een menstruatiecup van rubber.
  • Je hebt water nodig om de menstruatiecup schoon te spoelen (dat schijnt niet milieuvriendelijk te zien: Milieu Centraal zegt dat hier nog onvoldoende onderzoek naar is gedaan). Bij openbare toiletten kan het legen lastig zijn (sommige vrouwen nemen een flesje water mee in het toilet). In principe kun je s’ochtends en s’avonds de menstruatiecup thuis verwisselen.
  • Het kan zoeken zijn voordat je de juiste maat hebt gevonden.

Sommige menstruatiecups geven een garantie: zo geeft de AllMatters cup (voorheen: OrganiCup) een 90 niet goed geld terug garantie.

menstruatiecup De Keeper en OrganiCup in hand

Welke menstruatiecup kies je? 5 tips om de beste cup te kiezen

Wat de beste menstruatiecup is, is heel persoonlijk. Er is niet 1 cup die altijd voor iedereen perfect is. Bij het kiezen van welke menstruatiecup bij je past qua maat en materiaal kun je bijvoorbeeld rekening houden met deze 5 dingen:

  1. Eventuele allergieën voor materiaal.
  2. Jouw lichaamsbouw.
  3. De maat van jouw vagina, deze kan ‘kort’, ‘gemiddeld’ en lang’ zijn:
    -Kun je met je vingers gemakkelijk bij de baarmoedermond (dit voelt een beetje als het topje van je neus)? Dan heb je een korte vagina. Vrouwen met een zeer gekantelde baarmoeder hebben baat bij een korte cup. Bij een korte vagina past bijvoorbeeld vaak:
    *Een Me Luna Classic Short cup. Deze past waarschijnlijk ook bij je als je een (lichte) verzakking van de baarmoeder/vaginawand hebt (dit kan even wennen zijn).
    *Een Me Luna Soft Shorty cup (als je ook zwakke bekkenbodemspieren hebt).
    *Een Me Luna Sport Shorty cup (als je ook hele sterke bekkenbodemspieren hebt).
    -Kun je met je vingers lastig bij de baarmoedermond? Dan heb je een lange vagina.
    -De meeste vrouwen hebben een ‘gemiddelde’ vagina.
  4. De gevoeligheid van je vagina.
  5. Jouw bekkenbodemspieren:
    A. Zijn je bekkenbodemspieren niet sterk:
    -Heb je last van urineverlies bij springen, niezen of lachen?
    -Beweeg of sport je bijna nooit?
    -Kun je moeilijk je plas ophouden en tijdens plassen niet kort je plasstraal onderbreken?
    Dan heb je waarschijnlijk zwakke bekkenbodemspieren. Bij zwakke bekkenbodemspieren past een zachtere/soft cup. Na je dertigste en/of een zwangerschap verslappen de bekkenbodemspieren vaak. Een grotere cup en gemiddeld tot zachte (softe) cup is dan vaak geschikt. Een zachte cup past ook vaak bij je als je een gevoelige blaas hebt.
    B. Zijn je bekkenbodemspieren gemiddeld:
    -Beweeg je gemiddeld? Dan heb je waarschijnlijk gemiddelde bekkenbodemspieren. Een classic/regular cup past dan bij je.
    C. Zijn je bekkenbodemspieren sterk:
    -Ben je jong?
    -Sport je veel (meer dan 3 keer per week)?
    -Gebruik jij je bekkenbodemspieren professioneel tijdens je werk, zoals bij ballet, yoga of paardrijden?
    Dan heb je waarschijnlijk sterke bekkenbodemspieren en past een stugge/harde/’Sport’ cup beter bij je. Heb je sterke bekkenbodemspieren en een te zachte cup? Dan kan de cup moeilijk uitvouwen en lekken.

Als je veel bloed verliest dien je jouw cup vaker te verschonen, net zoals bij maandverband en tampons.

Menstruatiecup vergelijken

Er zijn heel veel verschillende merken menstruatiecups. Je kunt ze vergelijken aan de hand van de bovengenoemde 5 kenmerken en bijvoorbeeld:

  • Zacht/hardheid, wat verband houdt met je bekkenbodemspieren/vaginawand.
  • Materiaal.
  • Of ze wel/niet veganistisch zijn:
    -sommige menstruatiecups hebben een kleur: soms zijn kleurstoffen gemaakt van dieren.
    -houd er rekening mee dat veel siliconen en TPE door de fabriek die siliconen en TPE maakt vaak test op dieren, voordat zij hun materiaal doorgeven aan de cupfabriek.
    -cups kunnen zijn getest op dieren.
  • Het type steel. Sommige cups hebben een gesloten/massieve steel en andere een holle steel. Sommige mensen vinden een massieve steel hygiënischer.
  • Kleuren: menstruatiecups zijn vaak in verschillende kleuren verkrijgbaar. Omdat kleurstoffen soms schadelijk voor het milieu en het lijf kunnen zijn, raad ik kleurstoffen af.

Hieronder vind je voorbeelden van menstruatiecups. De cups zijn geordend van zacht naar stevig, indien ik hier informatie over kon vinden. Als ik kon ontdekken of de cup veganistisch was, heb ik dit erbij gezet. Van sommige cups kon ik hier geen informatie over vinden: in die gevallen heb ik de cups gemaild en gevraagd of zij wel/niet veganistisch zijn. Als ik hier antwoord op krijg zal ik dit hieronder aanvullen.

Zachte cups:

Zachte cups zijn in uitzonderlijke gevallen geschikt. Ze geschikt voor als je slappe bekkenbodemspieren hebt.

Elisabeth van Tante Rosa (deze shop stopt 30-6-2024) geeft aan: “Ik ben heel voorzichtig met zachte cups aanraden. Heel veel vrouwen hebben daar problemen mee, vooral gevoelige vrouwen. Logisch te denken dat een zachte cup minder pijn doet, maar anderzijds als je gespannen bent, span je je spieren op, ook die in je vagina, waardoor je de cup inklapt en je lekken hebt. Wij krijgen daar meerdere vragen per dag over. Veel gevoelige vrouwen (die soms ook wat gespannen zijn) hebben juist beter baat bij een iets stuggere cup, maar vooral een cup die goed openklaptMe Luna Soft en OrganiCup zijn daardoor zeer moeilijke cups.”

Dit zijn voorbeelden van zachte cups:

Fair Squared

De Fair Squared cups is gemaakt van FSC-gekeurd Fair Trade natuurrubber. De cup is vegan geregistreerd door de Vegan Society. De steel lijkt massief (heb ik nagevraagd).

  • Maat S heeft een inhoud van 8 ml, heeft een diameter van 3,8 cm en is 6,1 cm hoog. Geschikt voor vrouwen met een zeer lichte bloeding.
  • Maat M heeft een inhoud van 13 ml, heeft een diameter van 4,1 cm en is is 6,65 cm hoog. Geschikt voor vrouwen die nog niet zijn bevallen en jonger zijn dan 30 jaar.
  • Maat L heeft een inhoud van 16 ml, heeft een diameter van 4,4 cm en is is 6,95 cm hoog. Geschikt voor vrouwen die zijn bevallen of ouder zijn dan 30 jaar.
  • Maat XL heeft een inhoud van 20 ml, heeft een diameter van 4,7 cm. en is 7,2 cm hoog. Geschikt voor vrouwen met matige tot zeer hevige bloedingen.

Verkrijgbaar via Bol.com (de roze variant lijkt geverfd; de bruine versie niet. Tip: kies de versie die niet geverfd is; ik heb hier ook vragen over gesteld bij het merk. Zodra ik meer weet, zal ik het hier delen).

fair squared menstruatiecup

Loop Cup van Hevea

De Loop Cup van Hevea is gemaakt van 100% natuurrubber. Deze cup is vegan geregistreerd bij de Vegan Society. De cup heeft een massieve lus (in plaats van steel). Verkrijgbaar bij Bol.com. Zie voor meer informatie over deze cup de review in deze blog.
Loop Cup van Hevea: gemaakt van natuurrubber

Me Luna Soft

Me Luna Soft is extra zacht en geschikt voor zwakke bekkenbodemspieren of bij een pijnlijke vaginawand. Gemaakt van TPE. Vegan (dit gaf Me Luna per e-mail aan mij door). Massieve steel, ring (geschikt voor beginners) of balletje (knopje). Verwachte levensduur volgens Me Luna: 5-10 jaar. Alleen de transparante cup bevat geen kleurstof zei Me Luna. Deze cup is geproduceerd in Duitsland. Verkrijgbaar via Amazon.
Me Luna soft met beschermhoes

Toelichting van Me Luna die ik per email ontving:
“Animal experiments have been prohibited in the EU and Germany for a long time. In Germany animal experiments for finished cosmetic products have been banned since 2004. Me Luna® was founded in 2009. All animal experiments must be approved by the “Federal Institute for Risk Assessment” (in German: Bundesamt für Risikobewertung / BfR). Here is the database for approved animal experiments. https://www.animaltestinfo.de/

Our products (Me Luna® menstrual cups, pads and so on) are produced without of animal-based raw materials. Our products are vegan. Me Luna® menstrual cups are on sale in Germany in some vegan supermarkets, these have been intensively concerned with this question. Me Luna® does not test products on animals. Me Luna® has not commissioned any tests on animals.

Me Luna Soft Shorty

Me Luna Soft Shorty is geschikt voor als je een korte vagina en zwakke bekkenbodemspieren hebt. Gemaakt van TPE. Vegan (dit gaf Me Luna per e-mail aan mij door). Massieve steel, ring (geschikt voor beginners) of balletje (knopje). Verwachte levensduur volgens Me Luna: 5-10 jaar. Alleen de transparante cup bevat geen kleurstof zei Me Luna. Deze cup is geproduceerd in Duitsland. Verkrijgbaar via Amazon.

AllMaters (voorheen OrganiCup)

Op sommige sites staat: “Geschikt voor een gevoelige vagina en normale bekkenbodemspierspanning“. Elisabeth geeft echter aan: “OrganiCup is echt heel zacht. Voor vele vrouwen (de meeste) helaas te zacht.” Gemaakt van siliconen. Vegan geregistreerd door de Vegan Society. Massieve steel. Verkrijgbaar via Bol.com. Zie voor meer informatie over deze cup de review in deze blog.

Gemiddelde cups qua zacht/hardheid:

Cups met een gemiddelde zacht/hardheid passen bij je als je gemiddelde bekkenbodemspieren hebt (dat is bij de meeste vrouwen het geval). Dit zijn voorbeelden van deze cups:

  1. Me Luna Classic. Medium soft. Deze cup past bijna elke vrouw en wordt vaak het meest gekozen. Gemaakt van TPE. Vegan (dit gaf Me Luna per e-mail aan mij door). Massieve steel, ring (geschikt voor beginners) of balletje (knopje). Verwachte levensduur volgens Me Luna: 5-10 jaar. De Me Luna Classic (maat M, de paarse variant met ring) is door de Duitse ÖKO-Test (een onafhankelijk ecologische testorganisatie met tijdschrift)  in 11/2017 als “zeer goed‘ beoordeeld. Alleen de transparante cup bevat geen kleurstof zei Me Luna. Deze cup is geproduceerd in Duitsland. Verkrijgbaar via Amazon.
    menstruatiecup Me Luna Classic
  2. Super Jennie. Deze cup is zachter dan de LadyCup. Deze cup past bij vrouwen met zwakkere en sterkere bekkenbodemspieren. Door de klokvorm zit die bij bijna elke vrouw goed. Gemaakt van siliconen. Massieve steel. Verkrijgbaar via Amazon.
    Super Jennie menstruatiecup
  3. LadyCup. LadyCup is nog iets stugger dan de Me Luna Classic. De LadyCup heeft  voordelen: onderaan is de LadyCup iets zachter en bovenaan iets stugger, waardoor die makkelijk openklapt. Door de wat bollere vorm blijft die die beter zitten. Hij lekt over het algemeen minder. Door de grotere gaatjes klapt de LadyCup makkelijk open en kun je het vacuüm verbreken, waardoor verwijderen makkelijker wordt. Gemaakt van medische siliconen. Vegan (LadyCup mailde mij: “LadyCups or silicon which we use for produce weren’t tested on animals. So our LadyCup is vegan.”). Holle steel. Verkrijgbaar via Bol.com
    LadyCup

Stevigere/harde cups:

Stevige en harde cups zijn in uitzonderlijke gevallen geschikt als je stevige bekkenbodemspieren hebt. Dit zijn voorbeelden van deze cups:

  1. Me Luna Sport is extra stug en geschikt voor sterke bekkenbodemspieren/vrouwen met een extra hoge spierspanning. Dit past bij professionele sporters (ballet en paardrijden) die zeer sterke bekkenbodemspieren hebben. Gemaakt van TPE. Vegan (dit gaf Me Luna per e-mail aan mij door). Massieve steel, ring (geschikt voor beginners) of balletje (knopje). Verwachte levensduur volgens Me Luna: 5-10 jaar. Alleen de transparante cup bevat geen kleurstof zei Me Luna. Deze cup is geproduceerd in Duitsland. Mogelijk verkrijgbaar via Amazon.
    Me Luna sport menstruatiecup met beschermhoes
  2. Me Luna Sport Shorty cup (als je ook een korte vagina hebt). Gemaakt van TPE. Vegan (dit gaf Me Luna per e-mail aan mij door). Massieve steel, ring (geschikt voor beginners) of balletje (knopje). Verwachte levensduur volgens Me Luna: 5-10 jaar. Alleen de transparante cup bevat geen kleurstof zei Me Luna. Deze cup is geproduceerd in Duitsland. Mogelijk verkrijgbaar via Amazon.
  3. The Keeper. Gemaakt van natuurrubber. Angelique van SodaSoda geeft per mail aan: “De Keeper is van natuurrubber gemaakt, er zijn geen dieren bij het materiaal aan te pas gekomen. Alleen het katoenen zakje waar de Keeper in geleverd wordt is niet van bio katoen en het logo erop gedrukt voor zover ik weet niet van vegan inkt.” Holle steel. Update 30 april 2019: De Keeper is niet meer in Nederland te koop. Deze cup is geschikt voor als je sterke bekkenbodemspieren hebt. Zie voor meer informatie over deze cup de review in deze blog.

Hoe weet je welke cup bij jou past?

Er bestaan verschillende manieren om te achterhalen welke menstruatiecup bij jou past. Je kunt rekening houden met de bovengenoemde 5 punten. Twijfel je? Cupkiezer heeft een Quiz die je helpt om te kijken welke menstruatiecup bij jou past.

In de praktijk starten veel vrouwen met Me Luna om te testen of een menstruatiecup iets is dat bij ze past. Elisabeth geeft aan: “Als je met de Me Luna merkt dat je toch nog lekken hebt, raden we je de LadyCup of Super Jennie aan”.

Menstruatiecup inbrengen

Het inbrengen heeft diverse aandachtspunten. In de handleiding van jouw cup kun je er meer over ontdekken.

Menstruatiecup hoe diep moet deze ingebracht worden?

De cup dient onder /rondom de baarmoedermond te zitten. Hoe diep je de cup precies moet inbrengen wisselt van persoon tot persoon.

Als je de steel voelt zitten, dan kun je deze korter/eraf knippen.

Vouwtechniek menstruatiecup: video

Er zijn verschillende manieren van vouwen en inbrengen, in de video hieronder zie je wat voorbeelden. Ik raad je aan om te experimenten wat voor jou prettig is.

YouTube video

Tip: wees ontspannen en neem de tijd om de cup in te brengen. Er bestaan ook verschillende houdingen tijdens het inbrengen (zoals op het toilet zitten, gehurkt zitten of 1 been op het toilet houden). Experimenteer wat voor jou werkt. Deze video gaat er verder op in:

YouTube video

Menstruatiecup eruit halen

Volg de handleiding van jouw cup.

Gevaren menstruatiecup

Bij sommige vrouwen (met overgewicht en/of die een vaginale bevalling hebben gehad) kan het verkeerd gebruiken van een menstruatiecup mogelijk leiden tot uterovaginale prolaps (verzakkende organen). Mocht je een gynaecologische aandoening vermoeden/hebben dan kun je met je arts overleggen of je een cup kunt gebruiken.

Over het algemeen geldt: verwijder de cup altijd door het vacuüm te verbreken (dit kan door in de cup te drukken) en haal deze er rustig en met beleid uit (zie ook de bovenstaande video” How to use a Menstrual Cup – In-depth Instructional Video” in deze blog vanaf stap 3, minuut 3:05). Trek dus nooit hard en met kracht aan de cup! Dit voorkomt volgens AllMatters ook uitstotingen van (koper)spiraaltjes.

Spiraal en menstruatiecup

Heb je een spiraal en gebruik je een cup? Volg de bovengenoemde tips op. Controleer voor de zekerheid ook altijd de inhoud van de cup op een eventuele aanwezigheid van een spiraal (waardoor je mogelijk ongewenst zwanger kan worden).

Menstruatiecup review: De Keeper, AllMatters (voorheen: OrganiCup) en Loop Cup (Hevea)

Ik heb 4 menstruatiecups uitgetest:

  1. De Keeper (de bruine cup hieronder)
  2. AllMatters (voorheen: OrganiCup)  (de transparante cup hieronder)
  3. Loop Cup van Hevea
  4. Me Luna

menstruatiecup De Keeper en Organicup naast elkaar neergezet
Hieronder kun je er meer over lezen.

Menstruatiecup review: De Keeper

Rubber voelt voor mij qua materiaal het veiligst, vandaar dat ik in eerste instantie een rubberen menstruatiecup kocht: De Keeper.

beschermhoesje met De Keeper er in

De afmetingen van De Keeper klein (B: geen vaginale bevalling) en groot (A: na een vaginale bevalling) zijn:

  • Capaciteit: Max. 25/29. ml.
  • Binnenste diameter: 27/29 mm en buitenste diameter: 43/45  mm
  • Totale hoogte: 5 cm zonder steel en 7,5 cm met steel/ 5,5 cm zonder steel en 8 cm met steel.

Ik kocht maat B.

Menstruatiecup De Keeper ligt op beschermhoesje

Mijn ervaringen met De Keeper, maat B:

  • Inbrengen en ervoor zorgen dat De Keeper goed zat was een zoektocht.
  • Ik kreeg De Keeper er niet uit door ‘m in te drukken: de cup was relatief hard en stug waardoor ik dit niet voor elkaar kreeg. Na héél veel gedoe lukte het mij om ‘m eruit te krijgen. Daarna durfde ik deze rubberen menstruatiecup niet meer te gebruiken. De Keeper lag daarom jaren in de kast. Pas later begreep ik waarom deze cup waarschijnlijk voor mij geen succes was: ik las dat deze cup relatief hard is. Ik heb geen sterke bekkenbodemspieren en daarom sloot deze cup waarschijnlijk niet goed op mij aan.

Update februari 2019 (na circa 5,5 cyclus):
In september 2015 bestelde ik De Keeper. Nadat ik één keer een negatieve ervaring hiermee had, durfde ik deze niet meer te gebruiken. Ik vond het zonde om ‘m weg te gooien.

Toevallig had ik De Keeper tijdens mijn reizen in mijn koffer. Op een nacht in februari 2019 viel mijn OrganiCup (inmiddels heet deze: AllMatters). Ik had midden in de nacht geen zin om de OrganiCup te steriliseren en uit te koken en ik durfde het na veel oefenen met de OrganiCup aan om De Keeper te gebruiken.

De Keeper heeft een relatief harde rand: met inbrengen en uithalen voelt dat wat onprettig ten opzichte van de OrganiCup voor mij. Een voordeel van De Keeper vind ik dat deze snel en heel makkelijk uitklapt. Ik kon De Keeper er nu dankzij het oefenen gelukkig ook gemakkelijk uithalen. De Keeper is nu ondanks dat deze voor mij niet 100% perfect is mijn ‘back-up’ cup.

Update 2022:
Omdat ik niet zeker ben of mijn siliconen cup gezond is voor mijn lichaam, wil ik weer een rubberen cup gaan gebruiken. Omdat deze rubberen cup niet perfect bij mijn lichaam past omdat ik geen sterke bekkenbodemspieren heb, ben ik aan het kijken naar zachtere rubberen alternatieven (zie de review van de Loop Cup van Hevea hieronder).

Menstruatiecup review: AllMatters (voorheen: OrganiCup)

Tijdens mijn reizen begon ik mij meer te verdiepen in groener leven. Ik durfde wel weer een menstruatiecup te gebruiken en ging mij hier in verdiepen. Ondanks dat ik via Cupkiezer een test deed, hield ik mij niet aan het geadviseerde advies. Ik reis en toevallig kwam ik in Slovenië een menstruatiecup tegen: AllMatters (voorheen: de OrganiCup).

Materialen

AllMatters zei per mail dat zij geen productie of materialen buiten de EU laat maken.

Bewaarzakje

Deze AllMatters menstruatiecup heeft een bewaarzakje van ongebleekt biologisch katoen.

beschermhoesje met OrganiCup er in

Verpakking

AllMatters gaf per mail aan: “De verpakking is gemaakt van FCC gecertificeerd hergebruikt karton uit Portugal. Alle kleuren op het karton zijn gemaakt van natuurlijke kleurstoffen. De gebruiksaanwijzing is direct op de verpakking afgedrukt om extra afval te voorkomen.”

voorkant verpakking menstruatiecup AllMatterszijkant verpakking menstruatiecup AllMatters; easy (wear for up 12 hours), healthy (no BPA, latex or dyes), green (minimal waste)
zijkant verpakking van menstruatiecup AllMatters; allergy certified (no allergens found by AllergyCertified), vegan (registered with the vegan Society. AllMatters cup is not tested on animals), satisfaction guarantee (not happy? Get in touch with our teamachterkant verpakking van menstruatiecup AllMatters

“Beste cup” volgens reviewed.com

AllMatters is uitgeroepen tot beste menstruatiecup 2023 op reviewed.com 

Materiaal cup

AllMatters gaf aan dat de cup is gemaakt in Duitsland van siliconen van medische kwaliteit. Ook al stond het me eerst tegen dat de cup van siliconen was gemaakt, ik besloot om mijn gevoel hierbij te volgen en de cup te kopen. Als het materiaal niet (meer) goed zou voelen, dan zou ik ermee stoppen.

De AllMatters cup (voorheen OrganiCup) is er in 3 maten: Mini (voor tieners of mensen die een kleinere maat nodig hebben), A (als je geen vaginale bevalling hebt gehad) en B (als je een vaginale bevalling hebt gehad).

De afmetingen en inhoud van de AllMatters cup zijn nu:

  • Maat Mini / Maat A / Maat B
  • Capaciteit: 19ml / 27ml / 33ml
  • Diameter: 37mm / 41mm / 44mm
  • Cuplengte: 58mm / 70mm / 72mm
  • Schachtlengte: 18mm / 20mm / 18mm

Organicup afmetingen en inhoud

Ik kocht maat A, destijds waren de kenmerken van de OrganiCup die ik kocht iets anders dan nu:

  • Maat Mini / Maat A / Maat B
  • Capaciteit: 17/25/30 ml.
  • Diameter: 37/40/45 mm
  • Totale hoogte: 58/65 mm/70 mm

OrganiCup ligt naast beschermhoesje

AllMatters (voorheen OrganiCup) ervaringen (mijn ervaringen na 1,5 cyclus met type A in 2018)

  • Inbrengen en ervoor zorgen dat de menstruatiecup goed zat was een zoektocht; de menstruatiecup moet ‘bol’ zij en vacuüm zijn gezogen. Dan lekt die niet. Ten opzichte van De Keeper was het even zoeken hoe ik deze menstruatiecup bol kon krijgen. Ik leerde dat dit onder andere met de bekkenbodemspieren te maken heeft. Later begreep ik van Elisabeth dat dit een hele zachte en zeer moeilijke cup is: dit verklaarde voor mij waarom ik moeite had om de cup bol te krijgen. Inbrengen doet geen pijn.
  • Eruit halen was een zoektocht. Ten opzichte van De Keeper ging het makkelijker en werd ik er wat relaxter in. Ik kreeg vertrouwen dat ik ‘m er altijd wel uit kan halen. Omdat ik relatief veel bloed verlies (vooral de eerste paar dagen) werden mijn handen vies en was het vooral de eerste dagen van mijn menstruatie een kliederboel. Eruit halen doet geen pijn.
  • Ik vond het onhandig dat er kleine gaatjes in de rand van De Keeper zitten. Ik wist niet of/wat de functie hiervan is, maar hier kan menstruatiebloed in zitten wat je dient schoon te maken. Later ontdekte ik dat deze gaatjes helpen om de cup vacuüm te trekken (dan lekt die niet).
  • Het steeltje vind ik wat onhandig: ik voel de cup en steel niet zitten, maar ik vind het lastig om vast te pakken. Ik ben benieuwd hoe een ander type steeltje (zoals van Me Luna) mij zou bevallen.
  • Verder ben ik blij met de cup en alle hierboven genoemde voordelen en blijf ik de cup gebruiken :).

Update februari 2019:
Inmiddels heb ik de AllMatters Cup circa 5,5 cyclus gebruikt. Ondertussen ben ik een stuk handiger met mijn cup en het steeltje geworden :).

Mocht ik in de toekomst een nieuwe cup moeten aanschaffen, dan zou ik er een van TPE nemen (omdat dat materiaal als veilig wordt beschouwd) met een ander soort steeltje. Ik denk dan aan Me Luna Classic (verkrijgbaar via Amazon).

Update 2022:
Omdat ik niet zeker ben of een cup van siliconen wel gezond is voor mijn lichaam, wil ik mijn ‘oude’ rubberen Keeper cup weer gebruiken. Omdat deze niet perfect bij mijn lichaam past, wil ik zachtere rubberen alternatieven vinden. Daar voel ik mij nu prettiger bij dan TPE. Eind februari 2022 heb ik een andere rubberen cup gekocht en gebruikt; Loop Cup van Hevea (zie review hieronder).

Update 2023:
Ondertussen ben ik de AllMatters Cup weer gaan gebruiken, omdat de Keeper te hard voor mij is en de Loop Cup voor mij te zacht is (waardoor die gaat lekken).

Er is een klein stukje van het steeltje van de AllMatters Cup afgebroken. De cup is nog wel te gebruiken.

Ik houd mijn ogen open voor andere rubberen alternatieven. Wellicht is de Fair Squared Menstruatiecup een mogelijkheid als die harder is dan de Loop Cup van Hevea.

Update 2024:

Maart: Ik kreeg een nieuwe AllMatters menstruatiecup type A  toegestuurd om uit te proberen. AllMatters raadt aan om deze cup minimaal 3 cycli uit te testen.

Ik heb deze vernieuwde cup inmiddels bijna 1 cyclus uitgetest. In het begin was het wennen; de cup sloot niet direct goed aan er ontbrak vacuüm waardoor die veel lekte, later was dit niet meer het geval.

Wat mij aanspreekt aan deze menstruatiecup is dat deze in Europa is geproduceerd (wat milieuvriendelijker is omdat het bijvoorbeeld geen lange vliegtocht hoefde te maken uit China). Ook vind ik het fijn dat dit merk wat betreft deze cup rekening houdt met het milieu.

AllMatters menstruatiecup

Ook een AllMatters (voorheen OrganiCup) hebben?

Maat A, B en Mini zijn verkrijgbaar via Bol.com.

Twijfel je en krijg je de verkeerde maat? AllMatters biedt een tevredenheidsgarantie van 90 dagen. Beknopt komt deze garantie hier op neer: je koopt (online of in de winkel) een cup, bewaart je betaalbewijs en gebruikt de cup 3 menstruatiecycli (minimaal 90 dagen). Als je niet tevreden bent (bijvoorbeeld omdat je de verkeerde maat hebt gekocht) ruilen ze de AllMatters Cup gratis voor de juiste maat of geven ze je een volledige terugbetaling. Check voor de zekerheid de actuele voorwaarden op hun site.

Menstruatiecup review: Loop Cup van Hevea

De Loop Cup van Hevea is in 3 maten verkrijgbaar:

  • Maat 1 (voor dagen met lichte vloeiing/lichte menstruatie; 18 ml., 3,5 cm. binnendiameter, 4 cm. buitendiameter, totale lengte: 6,3 cm.)
  • Maat 2 (voor dagen met een medium vloeiing/gemiddelde menstruatie en als je een bevalling hebt gehad via een keizersnede; 25 ml. 3,8 cm. binnendiameter, 4,3 cm. buitendiameter, totale lengte: 6,8 cm.)
  • Maat 3 (voor dagen met een hevige vloeiing/hevige menstruatie, 30 ml.  4 cm. binnendiameter, 4,5 cm. buitendiameter, totale lengte: 7,2 cm.)

Op de website van Hevea staat een actuele maattabel. Meet tijdens je menstruatie.

Ik kocht in 2022 maat 2. Destijds kreeg ik er een biologisch/katoenen linnen zakje bij om de cup in op te bergen.

De Loop Cup is is gemaakt van 100% natuurrubber en is biologisch afbreekbaar. Dit rubber is in tegenstelling tot de Keeper extreem zacht. Het is makkelijk te buigen en in te brengen.

Op de officiële website van Hevea staat dat de Loop cup veilig is in combinatie met een spiraaltje. Aan de bovenkant van de Loop Cup zit een gleuf, die ervoor zorgt dat het vacuüm kan worden verbroken als je de cup wilt uithalen. Deze cup heeft geen steeltje, maar een lus. De lus vind ik handig en prettiger dan het steeltje van de AllMatters menstruatiecup (voorheen de OrganiCup). Het uithalen van de cup gaat bij mij makkelijk.

Helaas was de Hevea cup voor mij te zacht (daardoor ging die veel veel lekken). Ik wil experimenteren of ik deze cup wellicht kan gebruiken op dagen dat ik weinig bloed verlies.

Update februari 2024: de cup is ‘op’ (de lus ziet eruit als een uitgerekt elastiek) en gebruik ik niet meer.
Loop Cup van Hevea: gemaakt van natuurrubber

De Hevea Cup ook hebben?

De Hevea cup is verkrijgbaar bij bol.com

Menstruatiecup review: Me Luna

Februari 2024 kocht ik de menstruatiecup Me Luna Classic, maat M. Ik koos voor de transparante versie (zonder kleurstof) met een ring.

Materiaal

Me Luna is geproduceerd in Duitsland. De cup bevat TPE: er bestaan allerlei discussies of en in welke mate dit veilig is.

Me Luna Menstruatiecup verpakking

Kleurstoffen van de cup

Ik begreep van Me Luna dat alleen de transparante menstruatiecup geen kleurstoffen bevat. Dat spreekt mij aan; ik wil mijn lichaam niet blootstellen aan onnodige (mogelijk schadelijke) stoffen.

Ik begreep dat de kleurstoffen van de Me Luna Cup in de Verenigde Staten anders zijn dan in Europa.

Opbergzakje van Me Luna

Het opbergzakje is gemaakt van microvezel. Microvezel is gemaakt van polyester en polyamide (afkomstig uit aardolie); een soort plastic.

Polyester is lastig te verven en heeft zwaardere kleurstoffen nodig ten opzichte van ander natuurlijk materiaal zoals katoen; dit zorgt voor meer milieuvervuiling.

Polyester en polyamide laten microplastics los bij het wassen. Dit heeft een negatieve invloed op het milieu, dieren en mensen.

Het opberzakje is groter dan de opbergzakjes die ik heb van andere merken; de Me Luna Cup past er bijna twee keer in. Ik begrijp niet waarom dit zakje te groot is en waarom dit is voorzien van onnodige kleurstoffen en milieuonvriendelijk materiaal.

Op de website van Me Luna zie ik dat ze ook losse onbedrukte opbergzakjes verkopen gemaakt van biologisch GOTS-gecertificeerd katoen. Ik had liever (indien nodig wat meer betaald en) zo’n zakje gehad.

Ter vergelijking: hieronder zie je links op de foto de AllMatters cup (inclusief opbergtasje), rechts de Me Luna cup (inclusief opbergtasje):

menstruatiecup opbergtasje van AllMatters en Me Luna

Verpakking van Me Luna

De verpakking bevat veel plastic; dit heb ik bij andere menstruatiecups die ik heb gebruikt nog niet eerder gezien. Boven het plastic gedeelte zit een stuk gedrukt gekleurd karton.

Handleiding van Me Luna

De papieren handleiding bestaat uit diverse bladzijden en talen (zoals Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees Italiaans), maar geen Nederlands. De cover van de handleiding bevat geprinte kleuren.

Me Luna menstruatiecup Classic, M, ring met opbergtasje en handleiding

Deze handleiding is minder milieuvriendelijk ten opzichte van de AllMatters cup die rechtstreeks op de verpakking is gedrukt.

verpakking van menstruatiecup AllMatters en Me Luna Classic met ring

Mijn ervaring met Me Luna

Ik houd graag rekening met het milieu. Ik vind het jammer dat de Me Luna menstruatiecup wat betreft de verpakking, handleiding en het opbergzakje minder milieuvriendelijke materialen bevat ten opzichte van bijvoorbeeld de AllMatters cup.

Me Luna geeft aan dat de meeste vrouwen 3 cycli nodig hebben om de cup goed te leren gebruiken. In 2024 zal ik verder mijn ervaring met deze cup delen. Wordt vervolgd!

Ook een Me Luna cup hebben?

Me Luna cups zijn verkrijgbaar via Amazon.

Conclusie: menstruatiecup wel of niet gebruiken?

Ik vind de menstruatiecup een fijn alternatief voor een tampon. Omdat ik aan het oefenen ben (dit voorkomt een kliederboel) en wel wat doorlek met de menstruatiecup, ben ik een geschikte back-up aan het vinden (daarover deel ik hieronder meer). Dat betekent dat ik nu niet met een menstruatiecup durf te zwemmen (dat zal weer een tampon worden). Update 2023: er bestaan nu ook menstruatiebadpakken en menstruatiebikinibroekjes die geschikt zijn om mee te zwemmen. Hier heb ik geen ervaring mee.

Omdat ik veel bloed verlies (vooral tijdens mijn eerste dagen) zal ik denk ik geen menstruatiecup willen gebruiken als ik reis (het lijkt mij niet fijn om in een openbaar toilet of vliegtuig elke 2 uur de cup te legen en schoon te maken). Ik kan me ook voorstellen dat als je voor een werkgever werkt en je (tijdens de eerste dagen) veel bloed verliest (en naar een openbaar toilet moet) dit niet ideaal is. Als je de cup ongeveer 12 uur kunt laten zitten dan kun je gewoon thuis met de cup aan de slag.

Update eind 2020: mijn bloedverlies is normaler geworden. Inmiddels reis ik gewoon met de cup :).

Menstruatiecup kopen

Bij sommige winkels verkopen ze menstruatiecups. Ook zijn ze online te bestellen, bijvoorbeeld via Bol.com en Amazon. Ik werk samen met Amazon en bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Amazon of bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Ik vond het geen meerwaarde om een cup in een winkel te kopen: ze zitten in de verpakking en mogen er vaak vanwege hygiënische redenen niet uit worden gehaald. Soms hebben ze een demo exemplaar in de winkel, maar die kun je vanwege hygiënische redenen niet uitproberen. Ik raad je aan om je online vooraf goed te verdiepen in welke cup jij wilt en die te bestellen. Soms is het even experimenteren voordat je iets hebt gevonden dat goed bij je past.

Doorlekken met menstruatiecup voorkomen

Als de menstruatiecup niet goed zit, kan die gaan lekken. Ben je hier bang voor? Er wordt gezegd dat je veel moet oefenen met de cup zodat je leert hoe de cup goed zit (en zo lekken voorkomt).

Je kunt tijdens het oefenen met de cup ook gebruik maken van verschillende back-ups, zodat je niet doorlekt:

1. Sommige vrouwen gebruiken menstruatieondergoed. Het leek mij onprettig en onpraktisch om bij eventuele lekkage halverwege de dag een nieuwe onderbroek aan te doen.

2. Omdat ik nog aan het oefenen ben, gebruikte ik voor de zekerheid naast de menstruatiecup ook maandverband. In Slovenië kocht ik biologisch maandverband van Natracare (Regular, dat ook biologisch afbreekbaar is). Dit beviel mij goed. Ik voelde het niet zitten; dat is voor mij heel belangrijk. Toch wilde ik een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief vinden.

3. Een milieuvriendelijk alternatief is wasbaar maandverband/inlegkruisjes. Ondanks dat dit vaak plastic bevat (bijvoorbeeld in de vorm van PUL) en dit tijdens het wassen kleine deeltjes plastic kan verliezen (wat bijdraagt aan de plastic soep) en water verbruikt tijdens schoonmaken, leek me dit milieuvriendelijker dan (biologisch afbreekbaar) maandverband/inlegkruisjes eenmalig te gebruiken en weg te gooien. Ik zal hieronder dieper ingaan op wasbaar maandverband/inlegkruisjes.

Wasbaar maandverband


Voordelen van wasbaar maandverband ten opzichte van wegwerp maandverband:

  • Duurzamer (gaat circa 3-5 jaar mee).
  • Absorbeert beter, maar absorbeert geen vocht uit de huid (wat regulier maandverband wel kan doen).
  • Bevat geen chemische of giftige stoffen en parfum. Geschikter voor de gevoeligere huid.
  • Ademt vaak beter.
  • Sommige vrouwen geven aan dat dit minder geurt ten opzichte van gewoon maandverband.

Interview met gynaecoloog Barbara Havenith over de menstruatiecup

Barbara HavenithDrs. Barbara Havenith is regulier gynaecoloog sinds 1995. Tot 2011 was Barbara werkzaam in verschillende ziekenhuizen. Sinds 2013 is Barbara orthomoleculair arts. Barbara helpt als vrijgevestigd gynaecoloog bijvoorbeeld vrouwen met hormonale klachten.

Barbara heeft een integrale visie. Ze ziet jouw lichaam als één geheel en ziet onder meer dat hormoonverstorende stoffen veel invloed kunnen hebben op gezondheid en klachten.

Barbara combineert de reguliere aanpak met leefstijl- en voedingsadvies en complementaire methoden. Samen met ir. Ralph Moorman is Barbara verder auteur van het boek Hormoonbalans voor vrouwen, dat ik met veel interesse en plezier heb gelezen.

Ik interviewde Barbara over de menstruatiecup en stelde haar 7 vragen:

1) Wanneer ontdekte je dat de menstruatiecup bestond en wat vond je hier toen van?
Barbara Havenith: “Niet zo lang geleden, in 2015 ongeveer. Voor een gynaecoloog vind ik dat aan de late kant, maar ik denk dat er nog steeds gynaecologen zijn die het niet kennen. Het is blijkbaar iets dat vrouwen niet zo snel delen met hun arts denk ik.

Via een patiënte ontdekte ik het bestaan van de menstruatiecup. Ik was er enthousiast over”.

2) Wat vind je voordelen van de menstruatiecup?
Barbara Havenith: “Voordelen vind ik dat de menstruatiecup:

  • Herbruikbaar is.
  • Positief is voor het vaginale microbioom, omdat het niet zuigt. De goede bacteriën verdwijnen niet uit de vagina.
  • Geen aanzuigend effect heeft op bloedingen, in tegenstelling tot een tampon en maandverband.
  • Mogelijk gepaard gaat met minder bloedverlies.”

een glas water met rode vloeistof die bloed symboliseert

3) Voor wie vind je de menstruatie cup wel en niet geschikt?
Barbara Havenith: “Ik raad het heel vaak aan. Er zijn geen vrouwen aan wie ik het niet aanraad. Zeker voor de ruimbloedverliezers is het nagenoeg ideaal, in plaats van steeds bang te zijn om door te lekken.”

4) Wat voor menstruatiecup-materiaal raad je aan?
Barbara Havenith: “Sommige vrouwen ontwikkelen een rubberallergie, dat is iets minder ideaal. Ik raad siliconen aan: het is goed vervormbaar en makkelijker in te brengen. Het geeft geen nare stofjes af aan het lichaam, zoals hormoonverstoorders”.

5) Stel dat vrouwen niets willen inbrengen in hun lichaam, wat vind je dan een alternatief?
Barbara Havenith: “Ik raad liever maandverband (van biologisch katoen) dan tampons aan. Ook wasbaar maandverband kan een optie zijn.”

menstruatiecup de Keeper en OrganiCup

6) Is er iets dat vrouwen wel eens onderschatten wat betreft de menstruatiecup?
Barbara Havenith: “Je moet een cup nemen die bij je past, vrouwen blijken de maat die nodig is makkelijk te onderschatten. Het vervelende is dat je ze niet op proef kan nemen en even kan testen.”

7) Waar kunnen vrouwen een idee krijgen welke menstruatiecup bij hen past?
Barbara Havenith: “Er bestaan websites waarmee je de meest geschikte menstruatiecup zou kunnen vinden, daar houden ze bijvoorbeeld rekening met of je baarmoeder iets omlaag komt als je menstrueert of niet.”

Wasbaar maandverband: voorbeelden

Er bestaat veel merken wasbaar maandverband. Er zijn niet-biologische en biologische varianten:

Voorbeelden van niet-biologisch wasbaar maandverband:

  • Charlie Banana (vrij van chemicaliën en chloor en parfum)
  • Momiji

Voorbeelden van biologisch wasbaar maandverband:

  • Eco Femme (biologisch katoen), verkrijgbaar via Bol.com
  • ImseVimse (biologisch katoen), verkrijgbaar via Bol.com

Mijn voorkeur heeft biologisch wasbaar maandverband.

Wasbaar maandverband nacht

Er bestaan allerlei soorten wasbaar maandverband, vergelijkbaar met ‘gewoon’ maandverband. Denk maar aan licht, medium en wasbaar maandverband geschikt voor de nacht.

Tip: houd er rekening mee dat wasbaar maandverband niet in al het ondergoed past. Het is belangrijk dat je ondergoed goed aansluit.

Wasbaar maandverband maken

Sommige vrouwen maken zelf wasbaar maandverband, bijvoorbeeld met dit patroon. Deze video laat zien hoe je wasbaar maandverband kan maken:

YouTube video

Materiaal

Er zijn verschillende stoffen geschikt voor wasbaar maandverband:

YouTube video

Tip: houd er rekening mee dat niet alle stoffen milieuvriendelijk zijn. Zo zijn stoffen waar plastic door zit (zoals polyester en fleece) niet milieuvriendelijk omdat er bij het wassen kleine plastic stukjes in het water terecht komen.

Wasbaar maandverband bamboe

Bamboe heeft verschillende voordelen. Het is:

  • Heel soepel en zacht.
  • Een duurzame grondstof.
  • Vochtregulerend.
  • Ten opzichte van katoen nog meer ademend.
  • Qua werking van nature antibacterieel.

Update 2023: textiel van bamboe wordt meestal op milieuonvriendelijke manieren verkregen. Er komen daarbij chemicaliën vrij die schadelijk zijn voor mens, dier en de natuur. Om die reden koop ik nu niet graag bamboetextiel en raad ik bamboe menstruatieproducten af.

Ik ben niet handig op de naaimachine en heb wasbaar maandverband gekocht.

Wasbaar maandverband ervaringen

Ik heb 4 merken wasbaar maandverband uitgetest, waaronder ook een paar niet biologische. Omdat ik niet wil doorlekken heb ik gekozen voor wasbaar maandverband met PUL. Van klein naar groot:

  1. Charlie Banana – Regular 
  2. Eco Femme – Day Pad Organic (favoriet)
  3. Momiji Natural – Medium
  4. ImseVimse – Regular 

wasbaar maandverband achterkant van Charlie Banana, Eco Femme, Momiji en ImseVimsewasbaar maandverband voorkant van Charlie Banana, Eco Femme, Momiji en ImseVimsewasbaar maandverband van Charlie Banana, Eco Femme, Momiji en ImseVimse opengeslagen op elkaar gelegdwasbaar maandverband van Charlie Banana, Eco Femme, Momiji en ImseVimse opgestapeld

Hieronder deel ik meer informatie over deze wasbare maandverbanden en mijn ervaringen. Handig om te weten: de doorgestikte kant is de bovenkant (de kant die die tegen je aan zit). Dat is bij ImseVimse de gekleurde blauwe stof. Soms zit er op de achterkant (onderkant) een label zoals bij Momiji. Bij Charlie Banana’s is de bovenkant de witte kant.

Charlie Banana Regular: mijn ervaringen

Charlie Banana regular achterkantCharlie Banana regular voorkantCharlie Banana regular opengevouwen achterkantCharlie Banana regular opengevouwen voorkant

Materiaal

  • Absorberend microfleece (polyester) dat ademt en droog aanvoelt. Polyester is niet milieuvriendelijk (tijdens het wassen belanden hele kleine deeltjes plastic in het water wat bijdraagt aan de plastic soep).
  • Laagje PUL om doorlekken te voorkomen.

Verder lees ik op internet dat dit wasbare maandverband:

  • “Vlekkenvrij is (de vlekken zijn er heel makkelijk uit te krijgen)
  • Zeer absorberend is”

Afmetingen

Ongeveer 19,5 cm. lang en 7 cm. breed. Ten opzichte van de andere merken is dit het kleinste wasbare maandverband (zowel in de lengte als de breedte).

Geschikt voor:

Normale dagen en incontinentie.

Mijn eerste indruk:

  • De binnenkant voelt zeer zacht, wat dik (dit wasbare maandverband is het dikst) en wat wattenachtig. Er zitten 2 lijnen op het maandverband. Ten opzichte van de andere wasbare maandverbanden voelt de binnenkant het fijnst.
  • De buitenkant bevat een soort glimmend laagje/voelt glad.
  • De 2 plastic drukknoopjes steken ten opzichte van de andere wasbare maandverbanden meer uit. Ik moet wat kracht gebruiken om de drukknoopjes te openen. Het dichtdoen gaat makkelijker.
  • Ik vind dit maandverband er het mooiste uitzien.

Hoe zit het?
Eerste indruk:
Van de 4 maandverbanden die ik uittest lijkt dit maandverband in eerste instantie het beste te zitten.

Tijdens menstruatie:
Voor mij is het belangrijk om mij comfortabel te voelen tijdens mijn menstruatie. Net als veel HSP’s kan ik een ‘prinses op de erwt’ zijn. Helaas voelt dit maandverband voor mij toch te dik en voel ik het zitten. Ik wilde het daarom niet gebruiken. Toch heb ik dit overdag uitgetest. Ik voelde het in het begin erg zitten (het voelde wat luier-achtig wat ik onprettig vond). In de nacht beviel het beter. Het maandverband is niet zo lang, ik was bang dat ik daarom wellicht wat zou doorlekken maar dat is niet gebeurd.

Was ervaring:
Wassen is mogelijk tot 40°C. Het uitspoelen met de hand ging makkelijk (makkelijker dan ImseVimse). Na het wassen zat helaas op de zijkant (de glimmende stof) nog een hele lichte vlek. Deze had ik waarschijnlijk kunnen voorkomen door deze vlek meteen met vlekkenzeep te behandelen (zie ook het kopje Wasbaar maandverband wassen). Ik heb deze vlek een paar dagen ingesmeerd met afwasmiddel en zout en een paar dagen laten weken. Toen was het verdwenen.

Update februari 2019 (na circa 5,5 cyclus):
Dit Charlie Banana maandverband gaat ten opzichte van de andere wasbare maandverbanden wat meer ‘broeien’ bij mij, ik ruik het meer. Dit komt waarschijnlijk omdat het materiaal niet natuurlijk (polyester) is. Het schoonmaken van dit maandverband blijft heel makkelijk en snel gaan met Marseille zeep. Tip: kies biologische Marseille zeep op basis van olijfolie (de groene variant) in plaats van palmolie (de wittere variant); dit is beter voor het milieu.

Update 2023:
Dit maandverband gaat langer mee dan Momiji en Eco Femme. Met de kennis van nu zou ik het vanwege het milieu (het bevat niet-biologische stof en veel polyester) in de toekomst niet meer kopen.

Eco Femme Day Pad Organic: mijn ervaringen

Eco Femme day pad voorkantEco Femme day pad achterkantEco Femme day pad opengevouwen achterkantEco Femme day pad opengevouwen voorkant

Materiaal

  • 100% biokatoen (GOTS)
  • Waterafstotend laagje (PUL)

Afmetingen

Ongeveer 22 cm. lang en 7 cm. breed (met de drukknoop dicht). Dit maandverband is ongeveer net zo lang als Momiji natural. Het is iets smaller dan Momiji natural.

Geschikt voor

Lichte en normale dagen en lichte incontinentie.

Mijn eerste indruk:

  • Ik vind het fijn dat het katoen biologisch is.
  • De binnenkant oogt wat katoenachtig. Er zit één grote rand om het maandverband.
  • De buitenkant heeft een wat hardere stof.
  • Er is 1 plat metalen drukknoopje. Ik moet wat kracht gebruiken om dit drukknoopje te openen. Het sluiten gaat makkelijker.
  • Ik vind het leuk dat dit merk is gekoppeld aan een goed doel: Pad for Pad. Dit is een humanitair project in India. Als je een pak Eco Femme maandverband koopt, geef je ook een pak aan een meisje op het Indiase platteland. Eco Femme geeft in India ook  voorlichting over menstruatie (een taboe in India). De onderstaande video gaat er verder op in.
YouTube video

Hoe zit het?
Eerste indruk: Dit maandverband voel ik zitten. Het zit in eerste instantie minder comfortabel dan Charlie Banana’s. Ik wilde het daarom verder niet dragen, maar besluit om dit toch te doen.

Tijdens menstruatie:
Het zit toch beter dan Charlie Banana’s (en is een stuk minder voelbaar) en ImseVimse.

Was ervaring
Wassen is mogelijk tot 40°C. Dit maandverband kwam 99,8% schoon uit de was (als ik heel goed keek kon ik in de verte nog een vlekje/rest van wat bloed zien zitten). Ik kwam erachter hoe ik beter kon wassen (zie hieronder mijn tips Wasbaar maandverband wassen). Ik heb een druppel afwasmiddel op de minuscule vlek gedaan, een dag laten weken en daarna uitgespoeld. De vlek was toen verdwenen.

Update februari 2019 (na circa 5,5 cyclus):
Dit Eco Femme maandverband met PUL blijft mijn favoriet. Nu ik een aantal maanden heb getest wat ik prettig vind, heb ik nog meer maandverband van Eco Femme met PUL (zodat het niet kan doorlekken) besteld.

Update 2023:
De stof begint van 2 maandverbanden begint licht beschadigd te raken. De rest ziet er nog prima uit en gebruik ik nog naar tevredenheid.

Ook hebben?
Dit wasbare maandverband van Eco Femme (Day Pad Organic) is verkrijgbaar via Bol.com.

Momiji natural medium: mijn ervaringen

wasbaar maandverband Momiji achterkantMomiji maandverband dichtgeslagen voorkantwasbaar maanderband Momiji achterkant opengevouwenwasbaar maandverband Momiji opengevouwen achterkant

Materiaal:

  • 100% katoen.
  • Waterafstotend, maar ademend laagje om doorlekken te voorkomen (PUL).

Afmetingen

24 cm. lang en 7,5 cm breed. Qua formaat lijkt dit maandverband het meest op Eco Femme: het is ongeveer net zo lang en iets breder.

Geschikt voor:

  • Normale dagen en licht urineverlies.

Mijn eerste indruk:

  • De binnenkant voelt een beetje hard/glad. Er zitten 3 lijnen op het maandverband.
  • De buitenkant voelt glad/een beetje plastic achtig.
  • Er zijn 2 platte metalen drukknoopjes; je kunt kiezen welke maat het beste bij je past. Ik moest wat kracht gebruiken om de drukknoopjes te openen/sluiten.
  • Een nadeel vind ik dat dit merk geen biologische maandverband verkoopt.

Hoe zit het?
Eerste indruk: Dit maandverband voel ik het meest zitten van alle maandverbanden. Voor mij zit het zeer oncomfortabel. De maat past op de een of andere manier niet goed en het sluit niet mooi aan. Ik wil het daarom verder niet meer dragen.

Tijdens menstruatie:
Ik besluit om het in de nacht te dragen en dat kan: ik voel het dan niet zitten.

Was ervaring
Wassen is mogelijk tot 40°C. Het kan niet in de droger en het mag niet gestreken worden. Dit maandverband kwam schoon uit de was, wat logisch was omdat er geen bloed op terecht was gekomen.

Update februari 2019 (na circa 5,5 cyclus):
Inmiddels heb ik dit wasbare maandverband vaker gebruikt. Ik krijg deze met Marseille zeep aardig snel schoon.

Update 2022:
Dit maandverband is gaan doorlekken. Bij de andere maandverbanden is dit niet het geval. Ik gebruik het niet meer. In de toekomst wil ik dit ook niet meer kopen (niet alleen omdat ik de kwaliteit minder vind ten opzichte van bijvoorbeeld Eco Femme,  maar ook omdat de stof niet biologisch is).

ImseVimse Regular Garden Pads/Dag Tuinmotief: mijn ervaringen

ImseVimse regular voorkantImseVimse regular achterkantImseVimse regular opengevouwen achterkantImseVimse regular opengevouwen voorkant

Materiaal:

  • 100% biologisch katoen (3 lagen)
  • Lekvrij ademend laagje (PUL) om te beschermen tegen doorlekken

Afmetingen
25 cm. lang en 8 cm. breed (op de smalste stand). Dit is het grootste maandverband: het is het langst en het breedst.

Geschikt voor
Normale dagen.

Mijn eerste indruk:

  • Ik vind het fijn dat het katoen biologisch is.
  • De binnenkant en buitenkant zijn zacht.
    -De stof aan de buitenkant is zachter ten opzichte van Eco Femme en Momoji natural. Het is het meest egale maandverband qua binnenkant (geen randen/lijnen).
    -Op de buitenkant zitten wat rafels.
  • Er zijn 2 plastic drukknoopjes (die kleiner en platter zijn dan Charlie Banana): je kunt kiezen welke maat je nodig hebt. Een knoopje gaat makkelijk open en dicht, de andere wat stroever.
  • Ik vind dit wasbare maandverband er het minst mooi uitzien.

Hoe zit het?
Eerste indruk:
Dit maandverband voel ik zitten, nog meer dan Charlie Banana en Eco Femme. In eerste instantie wil ik het daarom niet dragen.

Tijdens menstruatie:
Ik besluit om het in de nacht te gebruiken; dan voel ik het niet zitten en heb ik er geen last van. Het blijft niet 100% recht zitten; het vouwt een beetje in elkaar. Aan een zijkant is het is daarom wat bloed ontsnapt en op mijn been gekomen (oeps). Het maandverband lekte bij mij niet door.

Was ervaring
Wassen is mogelijk tot 60°C. Helaas waren er na het wassen nog vlekken zichtbaar: deze had ik waarschijnlijk kunnen voorkomen door de vlekken meteen te behandelen met vlekkenzeep (zie het kopje Wasbaar maandverband wassen). Nadat ik de vlekken een paar dagen had behandeld met afwasmiddel en zout en geweekt, waren deze verdwenen.

Update 2018: 
Helaas ben ik dit maandverband snel kwijtgeraakt.

Update 2023:
Ik heb nieuw wasbaar maandverband van dit merk besteld, dit bevalt prima.

Ook hebben?
Dit wasbare maandverband van ImseVimse (Regular: ik heb de Garden Pads/Dag Tuin Motief) is verkrijgbaar via Bol.com.

Wasbaar maandverband wassen: tips

Ik las op internet dat relatief veel vrouwen na het wassen vlekken houden in hun wasbare maandverband/inlegkruisjes. De webshop waar ik mijn wasbare inlegkruisjes kocht gaf het volgende aan over de vlekken: “Uiteindelijk zijn inlegkruisjes en maandverband gewassen op 60 graden hygiënisch schoon, vlekken zijn alleen de kleurstof die overblijft.” Ik ontdekte dat deze wasstappen het beste werken bij wasbaar maandverband/inlegkruisjes en helpen tegen vlekken:

Stap 1. Was het het wasbare maandverband/inlegkruisje voor gebruik een aantal keren (zoals 5 keer) volgens de wasinstructies; zo kan meer bloed absorberen.

Stap 2. Spoel als het mogelijk is het gebruikte wasbare maandverband/inlegkruisje zo snel mogelijk uit (zo voorkom je vlekken).

Stap 3. Behandel vlekken met vlekkenzeep (doordat ik deze stap heb overgeslagen zijn er waarschijnlijk vlekken in mijn wasbare maandverbanden/inlegkruisjes gekomen). Ik wil nog experimenteren welke vlekkenzeep het beste werkt, zoals Marseille Zeep (ImseVimse heeft ook Vlekkenzeep die hier op lijkt) of Soda/zout. Ik wil geen ossengalzeep gebruiken omdat dit niet veganistisch is. Ik wil geen Biotex gebruiken omdat hier onder meer parfum door heen zit wat hormoonverstorend kan werken. Update: tijdens mijn reis op Fuerteventura vond ik Marseille zeep en dit werkt super!

Stap 4. Week het wasbare maandverband/inlegkruisje minimaal 3 dagen in koud water (ververs elke dag water en herhaal stap 3). Tip: doe dit in een emmer met deksel (vanwege de geur).

Stap 5. Was en volg de wasinstructies. Over het algemeen geldt: gebruik geen wasverzachter, doe wasbaar maandverband niet in de droger en strijk het niet.

Stap 6. Nat liggend in zonlicht laten drogen helpt om het maandverband in de natuurlijke vorm te krijgen en vlekken te verminderen.

Extra tips

Conclusie: mijn ervaringen met wasbaar maandverband

Voordat mijn menstruatie begon heb ik de wasbare maandverbanden kort getest. Ik vond het onprettig zitten. Dit is heel persoonlijk: wellicht voel jij het niet zitten of heb jij er geen last van.

Ik ben blij dat ik heb doorgezet: wasbaar maandverband kun je het beste een langere periode uittesten tijdens je menstruatie. Test het overdag en in de nacht uit. Dit hielp mij ook om er aan te wennen. Ik ben bij geen van de maandverbanden doorgelekt.

Op volgorde van wat ik het prettigst vond zitten:

  1. Eco Femme (een fijne pasvorm en relatief dun. Ik vind het fijn dat het biologisch materiaal is en dat er een goed doel mee gesteund wordt).
  2. ImseVimse (in de nacht was dit prima te doen. Ik vind het fijn dat het biologisch materiaal is).
  3. Momiji (ik vind het niet fijn dat dit na een paar jaar ging lekken, in tegenstelling tot de andere producten waarbij dit niet het geval is).
  4. Charlie Banana (dit voelt voor mij te dik en is voor mij qua lengte te kort. Ook vind ik het het niet fijn dat het polyester en niet biologisch is).

Als ik nu wat nieuws moest kopen dan zou ik voor wasbaar maandverband van Eco Femme en ImseVimse gaan.

Ook gebruiken?
Je kunt deze wasbare maandverbanden bijvoorbeeld bestellen via Bol.com.

Wasbaar maandverband waar te koop?

Ik ben nog geen winkels tegen gekomen waar ik wasbare maanden vond. Soms zijn er beurzen waarbij je wasbaar maandverband kunt aantreffen. Veel aanbod is online te vinden in webwinkels zoals Bol.com.

Wasbare inlegkruisjes: ervaringen

Ik heb onderzocht of ik wasbare inlegkruisjes als back-up kon gebruiken. Omdat ik niet wil doorlekken heb ik gekozen voor inlegkruisjes met PUL, ik heb deze 3 merken uitgetest (van groot naar klein):

  1. ImseVimse inlegkruisje SLIM Pink Halo
  2. Ella’s house inlegkruisje plain zachtroze (niet meer te koop in 2023, vandaar dat ik de review heb verwijderd)
  3. MaM ecofit inlegkruisje sun circles

wasbare inlegkruisjes gesloten naast elkaar gelegd achterkantwasbare inlegkruisjes gesloten op elkaar gelegdwasbare inlegkruisjes gesloten op elkaar gestapeldwasbare inlegkruisjes van ImseVimse, Ella's House en MaM op elkaar gelegd

Ter vergelijking qua maat links het ImseVimse maandverband (Regular) en rechts de inlegkruisjes.
wasbaar maandverband van ImseVimse vergeleken qua maat met wasbare inlegkruisjes

Ter vergelijking qua maat links het Charlie Banana maandverband (Regular) en rechts de inlegkruisjes.
achterkant van wasbaar maandverband van Charlie Banana en inlegkruisjes van ImseVimse, Ella's House en MaM

voorkant van wasbaar maandverband van Charlie Banana en inlegkruisjes van ImseVimse, Ella's House en MaM

ImseVimse inlegkruisje SLIM Pink Halo: mijn ervaringen

wasbaar inlegkruisje ImseVimse voorkantwasbaar inlegkruisje ImseVimse achterkantwasbaar inlegkruisje ImseVimse open gevouwen (achterkant)wasbaar inlegkruisje ImseVimse open gevouwen (voorkant)

Materiaal

  • 100% biologische katoenen tricot (dat is een zachte stof waar bijvoorbeeld ook T-shirts van worden gemaakt)
  • dunne laag van polyurethaan gelamineerd polyester (PUL) (zodat het inlegkruisje lekdicht is)

Afmetingen

Ongeveer 18 cm, lang en 7 cm. breed (met de drukknoop dicht). Dit is het grootste inlegkruisje.

Eerste indruk

  • De stof voelt relatief stug.
  • De voorkant (binnenkant) is egaal.
  • Aan de achterkant zit een label.
  • Er zitten 2 plastic witte drukknoopjes die je kunt verstellen. Ik moet wat moeite doen om ze open te krijgen.
  • Het inlegkruisje vind ik een stuk mooier qua afwerking op de rand en print dan het maandverband.

Hoe zit het?
Ik voel dit overdag best wel zitten en dat valt me wat tegen.

Was ervaring
Wassen is mogelijk tot 60°C. Helaas waren er net zoals bij het ImseVimse maandverband na het wassen nog vlekken zichtbaar: deze had ik waarschijnlijk kunnen voorkomen door de vlekken meteen te behandelen met vlekkenzeep (zie het kopje Wasbaar maandverband wassen). Nadat ik de vlekken heel veel dagen had behandeld met afwasmiddel/zout en heb laten weken zijn de vlekken eruit gegaan.

Ook hebben?
ImseVimse inlegkruisjes zijn verkrijgbaar bij Bol.com

MaM ecofit inlegkruisje sun circles: mijn ervaringen

wasbaar inlegkruisje MaM Ecofit gesloten voorkantwasbaar inlegkruisje MaM Ecofit gesloten achterkantwasbaar inlegkruisje MaM Ecofit opengevouwen achterkantwasbaar inlegkruisje MaM Ecofit opengevouwen voorkant

Materiaal

  • Bovenzijde: biologische katoen
  • Tussenzijdes:
    -laagje bamboe viscose fleece. Update 2023: ik raad bamboe viscose af omdat het schadelijk voor het milieu, mens en dier kan zijn.
    -laagje PUL membraam waardoor die lekdicht is
  • Onderzijde: biologische katoen met een strookje polyester suède (tegen verschuiven)

Afmetingen

Ongeveer 18 cm. lang en ca. 5,5 cm. breed (met de drukknoop dicht). Dit inlegkruisje is ongeveer net zo lang als die van Ella’s house.

Eerste indruk

  • De bovenkant voelt van katoen (iets harder dan Ella’s house). Op de bovenkant zit een baan met stiksels, met name de afwerking van de stikels zijn aan een zijde duidelijk voelbaar met de hand.
  • Op de achterkant zit een klein label  en een strook zachte stof. De rest van de achterkant heeft achterkant heeft een vrij stugge stof.
  • Er zitten 2 plastic witte drukknoopjes die je kunt verstellen. Die zijn aardig makkelijk open en dicht te maken.
  • De randen ogen wat rafelig, ik vind dit het minst mooie inlegkruisje.

Hoe zit het?
Dit is een relatief klein inlegkruisje (geschikt voor een string). Als back-up durf ik het niet aan, ik ben dan bang dat het ernaast gaat lopen.

Was ervaring
Wassen is mogelijk tot 60°C. Het kwam schoon uit de was, wat logisch was omdat er geen bloed op terecht gekomen was.

Conclusie: mijn ervaringen met wasbare inlegkruisjes

Tijdens de eerste dagen van mijn menstruatie verlies ik relatief veel bloed. Als back-up komt dan het ImseVimse inlegkruisje het meest in aanmerking qua formaat (zodat ik zeker weet dat als mijn menstruatiecup doorlekt alles goed wordt opgevangen), alleen die voelde ik zitten.

Tijdens de dagen dat ik minder bloed verlies vond ik het inlegkruisje van Ella’s house prima, maar dit verschoof helaas wat. Daarom vond ik die niet zo geschikt. Het inlegkruisje van MaM vind ik geschikter voor een string en is voor mij te klein als back-up. Later ontdekte ik dat MaM ook wat grotere inlegkruisjes heeft.

Blijf ik wasbaar maandverband/inlegkruisjes gebruiken als back-up van de menstruatiecup?

Ik vind het wasbare maandverband van Eco Femme qua back-up een beter alternatief dan de wasbare inlegkruisjes die ik heb uitgetest. Ik ben benieuwd naar hun wasbare inlegkruisjes. Het lijkt me leuk om die nog een keer uit te testen.

In principe wil ik wasbaar maandverband blijven gebruiken als back-up (tenzij ik zo handig word met de menstruatiecup en merk dat ik nooit meer doorlek). Mocht ik veel bloed verliezen, reizen en geen wasmachine bij de hand hebben, dan zal ik als back-up denk ik de Regular Maandverbanden van Natracare gebruiken: deze voel ik niet zitten.

Meer weten?

Jarenlang had ik als HSP last van menstruatiepijn. Mijn vermoeidheid en rug-en buikpijn waren zo intens dat ik paracetamol slikte en het liefste op bed lag. Mijn werk en sociale leven leed eronder. Ik probeerde hier van alles aan te doen: niets hielp écht. Totdat ik 9 stappen ontdekte die mij wel hielpen. Deze deel ik graag met je in de PDF ‘9 tips voor een fijne menstruatie‘ (deze tips zijn een aanvulling (geen vervanging) op de reguliere gezondheidszorg).

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

Scroll naar boven